Jump to content

Sith Lord

Prominent Members
 • Posts

  217
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

Όλες οι δημοσιεύσεις από Sith Lord

 1. Ναι, η εκπαίδευση είναι επίπεδα ανώτερη. Ασχολούμαι εδώ και περίπου 4 χρόνια με το θέμα, τόσο ως αξιολογητής κλινικών, όσο και ως ο υπεύθυνος σε πανελβετικό επίπεδο για την εκπαίδευση των ειδικευομένων. Παρά το ότι πάντοτε προσπαθούν να περικόψουν τις χρηματοδοτήσεις, το επίπεδο συνεχίζει να είναι υψηλό σε ότι αφορά τις παροχές και την επίβλεψη των ειδικευομένων. Σε περίπτωση που υπάρχουν παράπονα, η αρμόδια επιτροπή επισκέπτεται τη κλινική, την οποία μπορεί είτε να προειδοποιήσει είτε να απαγορεύσει να δέχεται άλλους νεαρούς γιατρούς, μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση. Δε μετάνιωσα καθόλου που εκπαιδεύτηκα καθ'ολοκληρία στη χώρα, και στις δύο από τις τρεις γλώσσες. (για τους εν Ελβετία έχουν καταλάβει ποιος είμαι ) Δράττομαι της ευκαιρίας για να ανακοινώσω την απόσυρση μου από το φόρουμ. Θα διαβάζω ενίοτε τα προσωπικά μηνύματα, ο χρόνος όμως δεν αρκεί για να παρακολουθώ το νήμα (ιατρείο και ακαδημαϊκή καριέρα ταυτόχρονα, διακόσια πρότζεκτ και εκπαίδευσεις, συν τη προσωπική ζωή). Έχουν περάσει ακριβώς δέκα χρόνια από την είσοδο μου στο θέμα. Ελπίζω να έχω συνεισφέρει στο να βελτιώσω τη ζωή κάποιων ανθρώπων, με το να προσπαθήσουν ή και να καταφέρουν να έρθουν εδώ. Και έχω τουλάχιστον 5 στο μυαλό μου Καλή δύναμη σε όλους! Α. Λ.
 2. O kerbit_88 με κάλυψε. Η ερώτησή σου έχει απαντηθεί πολλές φορές. Τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει. Αν δεν σού αρέσει η ειρωνεία, τότε μπορείς και εσύ να μη ρωτάς τα αυτονόητα. Αν θέλεις συγκεκριμένες πληροφορίες, τότε κάνεις συγκεκριμένες ερωτήσεις ("έχει ακούσει κάποιος κάτι για την Γ/Χ στο Kantonsspital Aarau ή θα πρέπει να χτυπήσω κατευθείαν πανεπιστημιακό;"), όχι "πόσο εύκολη είναι η απόκτηση θέσης". Το παρακάτω είναι ο ορισμός του ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΛ που έλεγε ο kerbit_88. Ητοι δε συνεισφέρω με τις δικές μου εμπειρίες, το τι με ρώτησαν στις συνεντεύξεις, τι θα πρέπει να προσέχω από τα πρακτικά ζητήματα κτλ.
 3. Κάντε με μοντερέιτορ, να τού κόψω την ερώτηση... www.siwf-register.ch. Πόσο εύκολο; Πόσο εύκολο είναι να βάλεις κεφαλιά ψαράκι όταν παίζεις με τον 5χρονο ανιψιό σου και όταν παίζεις με τη Μπαρτσελόνα αντίπαλο; Αν έχεις δώδεκα χρόνια εμπειρία και διδακτορικό είναι το ίδιο αν είσαι φρέσκος από τη σχολή ή με μισό χρόνο αγροτικό και ψελλίζεις γερμανικά/γαλλικά με το ζόρι;
 4. 1. Ναι, υπάρχει επίσης η δυνατότητα του Unterassistent ώστε να αποκτήσει κανείς εμπειρία, να βγάλει ένα χαρτζιλίκι (κοντά στα 1200 φράγκα το μήνα, ανάλογα τη κλινική) και να μάθει κανείς το σύστημα. 2. ...να θάψουμε πεντέξι; 3. Στέλνεις παντού μα παντού και όπου κάτσει, αν γεωγραφικά σε ενδιαφέρει κάτι παραπάνω μπορώ να μάθω 4. Προφανώ;, αλλά γνώμη μου πάντοτε, αν δε θέλει κανείς ακαδημαϊκή καριέρα ή να γίνει σε 10 χρόνια διευθυντής κλινικής, τότε το αφήνει. 5. Παιδιατρική θα βρει ευκολότερα στην Ελβετία, με την ίδια ακριβώς λογική. ΥΓ. Περίπου το 20% των γιατρών στην Ελβετία είναι Γερμανοί, αλλά το 20% των γιατρών στη Γερμανία δεν είναι Ελβετοί...γιατί άραγε; - Ο μισθός - Το !$!#%!@% DRG και το Globalbudget -Η ποιότητα ζωής Come to the dark side, we have cookies
 5. Το συγκεκριμένο το είχα βγάλει από τη νομαρχία, δε ξέρω αν αυτό έχει αλλάξει. Αλλά πρέπει να διευκρινίζει και τη συγκεκριμένη διάταξη, αλλιώς θα σού κάνουν ιστορίες στο MEBEKO... το πτυχίο γερμανικών πάει μαζί με τα υπόλοιπα έγγραφα.
 6. Πόσο εύκολο= πόσες ελεύθερες θέσεις έχουν για ειδικευομένους τη δεδομένη περίοδο. Μπορεί να μην έχουν σε μεγάλη πανεπιστημιακή κλινική και ξαφνικά να σε καλέσουν για συνέντευξη, μπορεί σε μικρό περιφερειακό νοσοκομείο να έχουν θέση σε 2.5 χρόνια (σε γνωστή μου έτυχε αυτό, αν δεν ήξερε προσωπικά τον διευθυντή δε θα έβρισκε!). Επιστρέφοντας στις ερωτήσεις σου: 1. Όσο περισσότερα γνωρίζεις τόσο καλύτερα. Με C1 καλύπτεις τις τυπικές προδιαγραφές, το ερώτημα είναι να μπορείς να γράφεις γρήγορα τους φακέλους των ασθενών, ώστε το γραφειοκρατικό κομμάτι να σε βασανίζει το λιγότερο δυνατόν. Οι διάλεκτοι συνηθίζονται, μετά από 5 χρόνια στο γερμανόφωνο καταλαβαίνω το 99% και ψευτομιλάω τη τοπική διάλεκτο, σε σημείο που να μη μπορώ εύκολα να μιλήσω hoch... 2. Βιογραφικό, motivation letter, ενδιάμεσα τα χαρτιά για την αναγνώριση στο Mebeko, λίστα νοσοκομείων και αποστολή αιτήσεων. Κάτι πιο συγκεκριμένο; 3. Νοσοκομείο κατηγορίας C - συνήθως κλινική αποκατάστασης, άρα χαλαρά ωράρια, εκμάθηση του συστήματος, συνήθως όμως σε απομονωμένο μέρος. B: περιφερικό νοσοκομείο, το καλύτερο trade-off. Α: ΞΥΛΟ ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ. 4. Εύκολο είναι, όλοι οι διευθυντές ψάχνουν θύμ...απλήρωτ...ανθρώπους με κίνητρο να προσφέρουν αφιλοκερδώς τον χρόνο τους. Αλλά είσαι ακόμα στην αρχή, πιστεύω προσωπικά ότι θα πρέπει να ξεκινήσεις τη πρώτη σου επαφή και μετά να δεις στο ειδικό κομμάτι να κάνεις έρευνα. 5. Και το άλλο μισό γιατρός; Θεωρητικά 50 ώρες μαξ τη βδομάδα μαζί με τις εφημερίες, πρόγραμμα εκπαίδευσης πλήρες, κεντρική Ευρώπη με τα καλά της και τα κακά της. Θέμα γούστου και αντοχών. Παρακαλώ!
 7. https://www.fmh.ch/files/pdf21/orl_version_internet_d.pdf Υποχρεωτικό δεν είναι, κατά το πρόγραμμα. Τώρα φαντάζομαι ότι έχει μια λογική, καθότι αποτελεί χειρουργική ειδικότητα με κάποιον ανταγωνισμό, οπότε για αυτό να το χρειάζονται. Καλή δύναμη!
 8. 1. δυστυχώς εγώ όχι. Τι θα ήθελες να μάθεις; Αν είναι το κλασικό ερώτημα "αν είναι δύσκολο να βρεις θέση", βλέπεις ως συνήθως τι υπάρχει στο siwf-register.ch. 2. ναι, το MEBEKO είναι υπεύθυνο για την αναγνώριση των χρόνων ειδικότητας, τώρα ο παρατασιακός πώς αναγνωρίζεται είναι ανοιχτό ερώτημα. Εφόσον όμως συμμετείχες στο πρόγραμμα εκπαίδευσης μιας κλινικής που δίνει ειδικότητα, νομίζω ότι δε θα έχεις πρόβλημα. Ο διευθυντής σου θα πρέπει να υπογράψει την αντίστοιχη βεβαίωση. 3. όχι, με C2 θα κάνουν πάρτυ. Παρακαλώ.
 9. Dear AB, Μη χαλιέσαι για έναν μέσα στους τόσους που είναι αρκετά αναιδής για να μη σκέφτεται παραπάνω ότι η στάση του μπορεί να είναι προσβλητική. Η προσφορά σου είναι ανεκτίμητη. Όπως και εγώ στο αντίστοιχο νήμα στην Ελβετία, δεν έχεις κανέναν απολύτως λόγο για να βοηθήσεις, αλλά το κάνεις γιατί πιστεύεις στη συναδελφική αλληλεγγύη. Φιλικά και με εκτίμηση Α
 10. Πολίτες δεύτερης κατηγορίας; Από πού προέκυψε αυτό; Κατά πόσο εύκολο - δες το θέμα ειδικότητα στο εξωτερικό με τις επί μέρους χώρες. Η ιατρική σχολή που φοίτησες είναι αδιάφορη. Για ΣΣΑΣ και απλή ιατρική δες τα αντίστοιχα θέματα. Για την εν Ελλάδι επαγγελματική αποκατάσταση, δες τα αντίστοιχα θέματα. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, γιατί θέλεις να γίνεις γιατρός; (μη μού απαντήσεις, αλλά με βάση την απάντηση που θα δώσεις στον εαυτό σου θα πορευτείς στις δύσκολες στιγμές της σχολής και της καρριέρας σου)
 11. http://www.asmav.ch/asmav/offres-d-emploi/emplois-liste-des-offres π.χ. η Γενεύη έχει τη κλασική ανοιχτή προκήρυξη για ειδικευόμενους...
 12. Η αναγνώριση δεν είναι 100% απαραίτητη, μπορείς να τη ζητήσεις και ταυτόχρονα να στέλνεις λέγοντας πως είναι καθοδόν.Αλλά δεν μπορείς πια να προσληφθείς χωρίς (τω καιρώ εκείνω, δούλεψα 3 χρόνια χωρίς αναγνώριση, καθότι βαριόμουν να στείλω τα χαρτιά 😁 ) Β2 για την αναγνώριση, αν και υπάρχει συζήτηση να το αυξήσουν σε C1, αλλά θα πάρει χρόνο (όλα τα πράγματα στην Ελβετία θέλουν χρόνο) γαλλόφωνο ή γερμανόφωνο;
 13. 10 χρόνια ακριβώς μετά από το πρώτο μου μήνυμα στο θέμα, δεν έχουν αλλάξει και πολλά... Ίσως το ότι είμαστε πια πολύ περισσότεροι από όσο παλιότεροι, σε κάθε πέτρα..εεε νοσοκομείο βρίσκεις και Έλληνα. www.siwf-register.ch για τις κλινικές που δίνουν ειδικότητα για κάθε ειδικότητα.
 14. όχι, το DELF αρκεί για την αναγνώριση. Οτιδήποτε άλλο είναι περιττό, εκτός και αν θέλεις να κάνεις C1 ή C2 για εκπαίδευση.
 15. hospitation: καλή πρόταση, κυρίως για τη γλώσσα και για να δούνε πώς δουλεύεις και πώς δουλεύουν. Σε ανταγωνιστική ειδικότητα απαραίτητο. Είναι καλό σημάδι. Οι μισθοί δεν ορίζονται στη συνέντευξη, οι πίνακες του συνδέσμου ειδικευομένων θα σε κατατοπίσουν: www.vsao-zh.ch
 16. Δεν είναι διδακτορικός τίτλος σε επίπεδο PhD. Doktorarbeit μεταφράζεται μεν ως διδακτορικό στα ελληνικά, αλλά είναι άλλο πράγμα στο περιεχόμενο.
 17. @ X-files: Δεν αναγνωρίζεται σαν τίποτα. Δεν υπάρχει αντίστοιχος τίτλος στα εν Ελλάδι. Αν σού το αναγνωρίσουν σαν διδακτορικό τότε ο/η υπάλληλος του ΔΟΑΤΑΠ είναι άσχετος... ©A.tsrs: όχι, η αναγνώριση είναι άπαξ, εκτός και αν έχουν σοβαρό λόγο να την επανεξετάσουν (κοινώς κάρφωμα ότι το πτυχίο το πλήρωσες/ πήρες νύχτα). Η διαδικασία είναι αυτή που είπες, τα έγγραφα τα βρίσκεις στο σάιτ του MEBEKO. Η άδεια ασκήσεως δεν είναι απαραίτητη, αλλά η αναγνώριση ή το να τούς πεις ότι έχεις όλα τα χαρτιά έτοιμα και έχεις ξεκινήσει τη διαδικασία είναι απαραίτητη.
 18. για Unterassistent B2, αλλά γενικά όσο καλύτερα τα γερμανικά και όση περισσότερη ανάγκη για λάντζα από τον διευθυντή τόσο ευκολότερο. για το Dr. med., απευθείας επαφή με τον καθηγητή που θα σού δώσει θέμα, δεν έχουν πρόβλημα να πληρώνουν (αν πληρώνουν) σκλάβους για να βγάζουν επιστημονικό έργο. για τη θέση στη ψυχιατρική, έχεις εμπειρία παθολογία, οπότε θα σού δώσουν άνετα θέση στη ψυχογηριατρική (που είναι απαραίτητη για την απόκτηση της ειδικότητας στην Ελβετία), οπότε θα ξεκινήσεις άνετα. Ο Savaskan στη Ζυρίχη ψάχνει, η παλιά μου κλινική 15 λεπτά έξω από τη Βέρνη ψάχνει συνέχεια (αν θέλεις ρωτάω, για να σού στείλουν το συμβόλαιο στο σπίτι :D)
 19. για ποιο πράγμα να πούμε για την ειδικότητα; 🤔 για την αναγνώριση του πτυχίου, google MEBEKO ή διάβασε τις τελευταίες σελίδες. Το Β2 για την αναγνώριση αρκεί.
 20. Στο σάιτ που σού έστειλε ο συνάδελφος υπάρχουν θέσεις, αλλά γράφεις γενικά initiativbewerbung
 21. Spital Emmental, ο διευθυντής είναι πολύ ποιοτικός στην εκπαίδευσή του, μικρό νοσοκομείο χωρίς πολλά επείγοντα. www.spital-emmental.ch
 22. Ναι αξίζει, αρκεί να μη μένεις στο χωριό, εκτός και αν θέλεις να κόψεις τις φλέβες σου. Ό,τι εμπειρία φέρνεις και μπορείς να αποδείξεις (logbook, αυό που στην Ελλάδα δεν υφίσταται..) είναι αβαντάζ. Παρακαλώ.
 23. Come to the dark side, we have cookies... Και στα δυο, προφανώς είναι καλύτερο για αυτούς εμπειρία στο Ελβετικό σύστημα, αν έχεις να διαλέξεις ανάμεσα στα δύο πάρε το Ελβετικό νοσοκομείο- ακόμα και σε κλινική αποκατάστασης, π.χ. στο Bellikon (εξαιρετική κλινική για κάθε είδους αποκατάσταση, ψάχνουν ειδικευομένους!). Αντίστοιχο πολυτεχνείο σαν το ΕΤΗ δεν υπάρχει στη Γερμανία Για τη Γερμανία δεν ξέρω, αλλά ξέρω ότι έχει ολοένα και περισσότερους Γερμανούς που ψάχνουν για ειδικότητα εδώ. Παρακαλώ!
×
×
 • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.