Jump to content

zkw

Συνταξιούχος
 • Content Count

  870
 • Joined

 • Last visited

Reputation Activity

 1. Like
  zkw got a reaction from Βόρειο in Γεώργιος Παπαζάχος   
  «Ο προορατικός και διορατικός Γέροντας Πορφύριος υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές μορφές των ημερών μας, είχε το κύρος της γνησιότητας, είχε την εμπειρία του Αγίου Πνεύματος, ήταν αληθινά ταπεινός, ατόφια απλός, είχε συνυφασμένη την παιδικότητα με την αγιότητα. Υπήρξε ψυχοανατόμος, παιδαγωγός και καθοδηγητής πολλών, που με συγκίνηση διηγούνται τις συναντήσεις μαζί του.» Μοναχός Μωυσής Αγιορείτης
  [www.mountathos.gr]

  Ο αείμνηστος Γεώργιος Παπαζάχος είχε γράψει μια επιστολή για τον Γέροντα Πορφύριο, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Σύναξη και αναδημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου (www.parembasis.gr).

  Αντιγράφω κι επικολλώ αποσπάσματα αυτής της επιστολής (από την ηλεκτρονική σελίδα της Εκκλησιαστικής Παρέμβασης).

  .................................................................................

  ΓΕΡΩΝ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ

  “Δεκατέσσερα χρόνια κοντά του”

  του Γεωργίου Παπαζάχου

  «Γράφω αυτη την επιστολή από μιά εσωτερική πίεση να μιλήσω για τον Γέροντα Πορφύριο, που κοιμήθηκε πρίν από 40 μέρες. Έζησα τόσα γεγονότα 14 χρόνια κοντά του, σάν ένας από τούς γιατρούς του, που δεν πρέπει να το κρύψω από τούς αδελφούς μου. Θά διηγηθώ μερικά περιστατικά, που παρουσιάζουν το Γέροντα σάν άρρωστο και σάν γιατρό. Συγχωρέστε μου τα προσωπικά στοιχεία, που αν αφαιρεθούν αλλοιώνουν τα γεγονότα. Ασφαλώς, άλλοι έζησαν άλλες συγκινήσεις κοντά του. Καί δεν πρέπει να χαθούν, γιατί αποτελούν σημάδια της αγίας βιοτής του, αποδείξεις της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος στή ζωή μας και υποθήκες για ολόκληρη τή γενιά μας.

  Ο Γέροντας και η αρρώστια του

  Ήταν πραγματικά άρρωστος. Μέ πλήθος αρρώστιες επάνω του. Τά περισσότερα συστήματα έπασχαν… Προσωπικά διεπίστωσα: έμφραγμα μυοκαρδίου (προσθιοδιαφραγματικό με πλαγία ισχαιμία), χρονία νεφρική ανεπάρκεια, έλκος δωδεκαδακτύλου (με επανειλημμένες γαστρορραγίες), χειρουργηθείς καταρράκτης (με αποβολή του φακού και τύφλωση), έρπης ζωστήρ στο πρόσωπο, σταφυλοκοκκική δερματίτιδα στο χέρι, βουβωνοκήλη (με συχνή περίσφιγξη), χρονία βρογχίτιδα, αδένωμα της υποφύσεως στο κρανίο.

  Καί η υπομονή του ιώβειος... Όταν είχε τον έρπητα σε έξαρση και όλο το δεξιό του πρόσωπο (τριχωτό κεφαλής, παρειά, αυτί, σαγόνι) ήταν μιά ανοιχτή πληγή, τον ερώτησα πόσο έντονο πόνο αισθάνεται’ μού απάντησε: “Σάν να ακουμπάω το δεξί μου μάγουλο σε τηγάνι με ζεματιστό λάδι”. Καί ήταν απόλυτα ήρεμος. Δέν άφηνε ούτε υποψίες ότι υποφέρει, ούτε ένα βογγητό.

  Πολλές φορές, ενώ βρισκόμουν στο κελλί του και κουβεντιάζαμε, συνέβαινε περίσφιγξη της βουβωνοκήλης του, πάντα επώδυνη. Δέν ζητούσε βοήθεια. Αγωνιζόταν να την ανατάξη μόνος του κάτω από τις κουβέρτες του.. Κανείς δέ μιλούσε, ενώ από τα χείλη του ακουγόταν ψιθυριστά, με μιά ανεπανάληπτη γαλήνη, το “Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησέ μας”.

  […] Αλλ’ η κουβέντα μας ένα βράδυ, μετά την καρδιολογική εξέταση και το τυπικό ηλεκτροκαρδιογράφημα, με συνεκλόνισε. Ούτε φαντάσθηκα ποτέ ότι θα μπορούσε ένας άνθρωπος να αντιμετωπίση έτσι την αρρώστια του. Μού είπε: “Θά σού εξομολογηθώ κάτι, αλλά να μείνη μυστικό. Έχω καρκίνο στην υπόφυση. Ήδη αισθάνομαι τή γλώσσα μου μεγαλωμένη και δεν γυρίζει καλά μέσα στή στοματική κοιλότητα”. Ύστερα μού ανέλυσε ιατρικά και σωστά τή λειτουργία των ενδοκρινών αδένων και κατέληξε: “Πρέπει να ξέρης ότι, όταν ήμουν καλογεράκος -ίσως 16 χρονών- στο Άγιο Όρος αισθανόμουνα τόσο ευτυχισμένος, ιδίως μετά τή Θεία Κοινωνία, ώστε έβγαινα στο δάσος και με δάκρυα φώναζα: Δόξα Σοι, Κύριε! Ήρθες ολόκληρος μέσα μου’ σε μένα τον αμαρτωλό’ Εσύ ο Χριστός μου, που σταυρώθηκες και πόνεσες για μένα και σήκωσες τις αμαρτίες μου. Κι εγώ τί κάνω για σένα; Ποιόν πόνο υποφέρω για σένα; Κύριε, στείλε μου έναν καρκίνο! Χριστέ μου, χάρισέ μου έναν καρκίνο, να υποφέρω και γώ μαζί Σου! Αυτή την προσευχή την έκανα συνέχεια και μετά το εξομολογήθηκα στόυς Γεροντάδες μου. Εκείνοι μού σύστησαν να μήν την επαναλάβω, γιατί εκπειράζω τον Θεό. Ξέρει εκείνος τί θα κάνη. Δέν την ξανάκανα αυτή την προσευχή. Αλλά τώρα, Γιωργάκη μου, μού τον έστειλε τον καρκίνο! Καταλαβαίνεις την ευεργεσία; Έστω και αργά, θα υποφέρω λίγο μαζί Του”. Έμεινα ενεός. Πρώτη φορά στην ιατρική σταδιοδρομία μου άκουγα τή φράση: “Δόξα τώ Θεώ, έχω καρκίνο!”. Είχα ξεχάσει ότι μπροστά μου δεν βρισκόταν άνθρωπος κοινός’ ήταν ο Γέροντας Πορφύριος.

  Ωστόσο ποτέ δεν αρνήθηκε την ιατρική βοήθεια των πολλών γιατρών-πνευματικών του παιδιών. Μάλιστα μιά μέρα τον ερώτησα: “Γιατί πολλοί πνευματικοί άνθρωποι, κυρίως μοναχοί, αρνούνται την ιατρική βοήθεια, πιστεύοντας ότι θα τούς βοηθήση κατ’ ευθείαν η Παναγία;”. Μού απάντησε: “Είναι εγωϊσμός -πονηρή ενέργεια- να νομίζης ότι ο Θεός θα κάνη, κατ’ εξαίρεση από τούς πολλούς, θαυματουργική επέμβαση για σένα. Ο Θεός κάνει θαύματα και τώρα, αλλά εσύ δεν πρέπει να το προσδοκάς για σένα. Είναι εγωϊστική εξαίρεση. Άλλωστε και μέσω των γιατρών ο ίδιος ο Θεός ενεργεί. “Ιατρούς και φάρμακα Κύριος έδωκεν”, λέει η Αγία Γραφή”.

  Δεχόταν δέ μόνο την κλασσική ιατρική, πολλά κεφάλαια της οποίας γνώριζε άριστα. Μέ την εμπειρία του από τη μακρά θητεία στην Πολυκλινική Αθηνών και με το θεϊκό “χάρισμά” του έβλεπε βαθύτερα την αρρώστια και πολλές φορές μάς στρίμωχνε με σαφώς επιστημονικές ερωτήσεις.

  Ο Γέροντας θεραπεύει

  Ειδικότητά του η “τηλε-διαγνωστική”! Έβλεπε με καταπληκτική ακρίβεια αλλαγές στον εαυτό του και σε άλλους’ συχνά και στούς γιατρούς του.

  […] Εδώ θα αναφέρω μιά αυτοδιάγνωσή του. Διεπίστωσε μεταβολές στο ηλεκτροκαρδιογράφημά του, χωρίς καρδιογράφο. Ένα βράδυ μού τηλεφώνησε ανήσυχος: “Έλα, έστω και αργά, και θα δής αλλοιώσεις στο καρδιογράφημα. Πονάω σήμερα, πολλές φορές, και ο πόνος είναι στηθαγχικός”. Διαπίστωσα πράγματι ισχαιμικές μεταβολές (στις απαγωγές v3-v6) και τον ρώτησα σε ποιό stress βρέθηκε σήμερα. Άρχισε να κλαίη και με διακοπές να μού περιγράφη λεπτομερώς σκηνές από τις οδομαχίες στή Ρουμανία. Ήταν η ημέρα της εξεγέρσεως του λαού κατά του Τσαουσέσκου και με το “χάρισμά” του έβλεπε τούς πυροβολισμούς και τούς θανάτους στις πλατείες, όπως τις δημοσίευσαν οι εφημερίδες τις επόμενες ημέρες. Συνέχισε να κλαίη και τον παρεκάλεσα να ζητήση από τον Θεό να του αφαιρέση για λίγο αυτή την “όραση”. Η καρδιά του βρισκόταν σε κίνδυνο από την ένταση. Θά μπορούσε να κάνη επέκταση του εμφράγματός του. Στήν ίδια ένταση βρισκόμουν κι εγώ, βλέποντας την ευαισθησία της “άλλης” καρδιάς ενός αγίου. Έκρυψα τα μάτια μου με το καρδιογράφημα και σκεφτόμουν: Τί σημασία έχουν, Γέροντα, για σένα τα νιτρώδη αντιστηθαγχικά φάρμακα που ετοιμάζομαι να σού δώσω; Εσύ δεν είσαι εκ του κόσμου τούτου. Η καρδιά σου χτυπά στον Ωρωπό και ζή στην Ρουμανία. Στό ηλεκτροκαρδιογράφημα η καρδιά φαίνεται με ισχαιμική “κατάσπαση” του Sε διαστήματος, αλλά στην πραγματικότητα βρίσκεται σε μεγάλη “ανάσπαση” προς τον ουρανό. Έφυγα αργά με τον τρόμο ότι είδα λίγο από το φώς ενός αγίου.

  Εγώ πήγαινα στο κελλί του σάν διαγνώστης γιατρός, αλλά πολλές οι φορές που εκείνος έκανε διαγνώσεις για μένα. Θά αναφέρω δύο: Είχα χειρουργηθή από τον καθηγητή κ. Βασ. Γολεμάτη (δύο βουβωνοκήλες ταυτόχρονα) και ενώ ήμουν στή φάση της αναρρώσεως, πήγαμε με τή γυναίκα μου στον Ωρωπό. Δέν ξέρω αν είχε μάθει από φίλους ότι ήμουν χειρουργημένος, αλλά μόλις μπήκαμε με κοίταξε επίμονα για πολλή ώρα στην κοιλιά και μού είπε: “Βλέπω ότι δεξιά έγινε καλή εγχείρηση, αλλά αριστερά αριστοτεχνική’ γιατί περιποιήθηκε τόσο εκεί;”. Η γυναίκα μου μού έκανε νόημα: “Τί λέει ο Γέροντας;”. Δέν είχα πεί ούτε σε εκείνη ούτε σε άλλον ότι ο χειρουργός είχε εφαρμόσει την μέθοδο Soudaice αριστερά, επειδή ήταν μεγάλη. Ο Γέροντας το “είδε”.

  Τόν Δεκέμβριο του 1990 ήμουν στο κρεβάτι με την πολλοστή γαστρορραγία μου. Σέ κάποια στιγμή έντονου προβληματισμού μου αν πρέπη να χειρουργηθώ ή όχι, χτύπησε το τηλέφωνο. Μεταφέρω αυτούσια τα λόγια του Γέροντα: “Αυτές τις μέρες σε επισκέπτομαι συχνά και με το “χάρισμα”, που μού έδωσε ο Θεός ενεργώ θεραπευτικά. Ποτέ δεν είχα μπεί στο σπίτι σου τόσες πολλές φορές σε λίγες μέρες.....Κάτι μού λέει να μήν το χειρουργήσης τώρα, αλλά να αλλάξης τρόπο ζωής, να χαλαρώσης. Άφησε το χειρουργείο να το σκεφθούμε αργότερα. Τί κάνω εγώ τώρα το γιατρό στο γιατρό; (γελάει). Νά ξεκουράζεσαι περισσότερο, γιατί σε αγαπάει ο κόσμος. Μού έφαγες τή δόξα (γελάει)”. Φαντάζεσθε πώς ένοιωσα κάτω από αυτή την προστατευτική του παρουσία!

  Αγαπούσε τόσο πολύ όλους τούς ανθρώπους που τον πλησίαζαν και, φυσικά, και τούς γιατρούς του, ώστε να ενεργοποιή για μάς το θεραπευτικό χάρισμά του. Όσοι τον πλησίαζαν ανεπιτήδευτα έχουν παρόμοιες εμπειρίες. […]

  […] O Γέροντας σάν γιατρός μου δεν “έβλεπε” μόνο τις σωματικές μου ασθένειες. Φρόντιζε και για τις πολλές πνευματικές ατέλειές μου. Προσπάθειά του να βρώ την ταπείνωση. Ένα απόγευμα μού τηλεφώνησε στο ιατρείο, ακριβώς μετά την υπερβολική εκδήλωση αγάπης ενός ζεύγους ασθενών μου που περιποιήθηκα. Μεταφέρω τα λόγια του: “Γιωργάκη, είμαι ο Γέροντας. Εμείς οι δυό θα πάμε μαζί στην κόλαση. Θά ακούσουμε: Άφρον, άφρον, ταύτη τή νυκτί την ψυχήν σου απαιτούσιν από σού...Τά αγαθά σου εν τή ζωή σου απήλαυσες, ά δέ ητοίμασας τίνι έσται;”. Τόν διέκοψα: “Τί απολαύσαμε, Γέροντα, σ’ αυτή τή ζωή; Τό σαράβαλο αυτοκίνητο, το άδειο βιβλιάριο ή τον ανύπαρκτο ύπνο μας;”. Απάντησε απότομα: “Τί είναι αυτά που λές; Δέ σού λέει ο κόσμος: Τί καλός γιατρός που είσαι; Μάς αγαπάς, μάς φροντίζεις, δέ μάς γδέρνεις. Καί σύ τα αποδέχεσαι, τα χάφτεις. Έ! Τόν έχασες το μισθό σου. Τό ίδιο παθαίνω και εγώ. Μού λένε πώς έχω “χαρίσματα”, πώς μπορώ να τούς ακουμπήσω και να κάνω θαύματα, πώς είμαι άγιος. Καί τα χάφτω, ο ανόητος και αδύναμος. Έ! Γι’ αυτό σού είπα ότι μαζί θα πάμε στην κόλαση!”. “Άν είναι να πάμε μαζί”, του απάντησα, “πάμε και στην κόλαση!”. Κι εκείνος έκλεισε το τηλέφωνο, λέγοντας: “Εγώ σού μιλάω σοβαρά και σύ πάντα αστειεύεσαι. Καλή μετάνοια και στούς δυό μας”.

  Άλλη μέρα ήμουν βαρύθυμος, σκεπτόμενος ότι έφυγαν τα περισσότερα χρόνια μου άκαρπα μέσα από άχρηστες καθημερινές λεπτομέρειες. Τηλεφώνησε ο Γέροντας και με αναπτέρωσε με δυό-τρείς φράσεις του: “Άκουσες ποτέ, γιατρέ, το “ου μή γεύσονται θανάτου”; Μπορούμε, αν θέλουμε, να αποφύγουμε την πεθαμενίλα. Αρκεί να αγαπήσουμε τον Χριστό. Καί σύ “εξ όλης της καρδίας σου”, κύριε καρδιολόγε” (γελάει).

  […] Κάθε φορά που πήγαινα στον π. Πορφύριο με συνείχε φόβος μήπως αυτή είναι η τελευταία φορά που τον εξετάζω. Έτσι φρόντιζα να κάνω ψηλάφηση καρδιακής ώσεως και καρωτίδων για αρκετή ώρα, με την βεβαιότητα ότι ψηλαφώ το σώμα ενός αυριανού αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Όταν έπαιρνα το χέρι μου από το προκάρδιο επανελάμβανε το “Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησε τον κόσμο σου”. Πόσα να οφείλη άραγε αυτός ο κόσμος, η γενιά μας, σ’ αυτές τις προσευχές του Γέροντα Πορφυρίου! Καί πόσα του οφείλω εγώ προσωπικά!

  Φεύγοντας, έσκυβα να πάρω την ευχή του και άλλοτε μού έδινε χαστούκι (ήταν η άκρα εκδήλωση της χαράς του) ή άλλοτε έσφιγγε το κεφάλι μου στα δυό του χέρια, λέγοντας την ευχή (ήταν το δικό του ηλεκτροεγκεφαλογράφημα).

  Τώρα εξηγώ γιατί ο Θεός φύτεψε μέσα μου την επιθυμία να σπουδάσω ιατρική σε μεγάλη ηλικία και να γίνω καρδιολόγος. Ήθελε να γνωρίσω και να ψηλαφήσω από κοντά τον απλό, προσηνή και χαρισματικό άγιο Γέροντα Πορφύριο Μπαϊρακτάρη.

  Κάποια μέρα μού είπε: “Όταν θα φύγω θα είμαι πιό κοντά σας. Μετά θάνατον καταργούνται οι αποστάσεις”. Ελπίζω τώρα να μπαίνη ευκολότερα στα σπίτια μας και στις καρδιές μας.»
  ................................................................................

  Ολόκληρη η επιστολή του Γ. Παπαζάχου, εδώ!

  Περισσότερα για τον αγιασμένο Γέροντα Πορφύριo Καυσοκαλυβίτη -> εδώ!
 2. Like
  zkw got a reaction from Comfortably Numb in Β' Γυναικολογική & Μαιευτική Κλινική, Αρεταίειο (Καθηγητής κ. Βλάχος)   
  Μερικές διευκρινήσεις σχετικά με το υπερηχογράφημα. Στο κεφάλαιο που γράφει για διάγνωση - παρακολούθηση κύησης (άνοιξα πάλι το βιβλίο για να το επιβεβαιώσω) αναφέρει ότι:
   
  - το πρώτο υπερηχογράφημα το κάνουμε -> στο πρώτο τρίμηνο (διάγνωση ηλικίας κύησης, αδρός ανατομικός έλεγχος, υπολογισμός αυχενικής διαφάνειας για έλεγχο ύπαρξης κινδύνου χρωμοσωματικών ανωμαλιών)
   
  - το δεύτερο γύρω στην -> 20η-23η εβδομάδα (για ανατομικό έλεγχο εμβρύου)
   
  - και το τρίτο -> 32η-34η εβδομάδα (για έλεγχο ανάπτυξης εμβρύου).
   
   
 3. Like
  zkw got a reaction from Comfortably Numb in Α' Παιδιατρική Κλινική, Αγία Σοφία (Καθηγήτρια κα. Κανακά)   
  - Οι γραπτές εξετάσεις είναι πολλαπλής επιλογής, 50 θέματα(σε 1 ώρα), η βάση είναι 25 σωστές απαντήσεις και υπάρχει αρνητική βαθμολογία(κάθε 4 λάθος απαντήσεις αφαιρείται μία μονάδα). Eίναι σχετικά δύσκολες. Τα θέματα είναι από ΟΛΑ τα κεφάλαια(δεν αφήνουν τίποτα εκτός).
  - Οι προφορικές εξετάσεις είναι, σχετικά, πιο εύκολες.
  Τα θέματα των προφορικών εξετάσεων, που έχω μαζέψει, είναι από τα παρακάτω κεφάλαια(από Nelson):
  Ανάπτυξη και συμπεριφορά: εκατοστιαίες θέσεις, ψυχοκινητική εξέλιξη(τα βασικά), αδροί κανόνες πρόσληψης βάρους, ενούρηση, εγκόπριση, υποθρεψία, αυτισμός, διαν. καθυστέρηση
  Διατροφή και διαταραχές πέψης: θηλασμός, γάλατα, διατροφή βρέφους(τα βασικά)
  Νεογνολογία: κακώσεις κατά τον τοκετό, Σ. αναπνευστικής δυσχέρειας, αναιμίες, υπερχολερυθριναιμία, πυρηνικός ίκτερος, θρομβοπενίες, διατροφή, Torch, νεογν. σηψαιμία, νεογν. ηπατίτιδα, νεογνικοί σπασμοί, προβλήματα πρόωρων
  Ανοσολογία και αλλεργία: Bρoγχ. άσθμα
  Ρευματοπάθειες: Αλλεργική πορφύρα, Kawasaki, ΡΠ, ΡΑ
  Λοιμώδη: Διάκριση μικροβιακών- ιογενών λοιμώξεων, παρατεινόμενο εμπύρετο, οστεομυελίτιδα/ σηπτική αρθρίτιδα, μηνιγγίτιδες, εγκεφαλίτιδες, ευρήματα από ΕΝΥ, οξ. βρογχιολίτιδα, οξ. επιγλωττίτιδα, οξ. λαρυγγίτιδα, οξ. μέση ωτίτιδα, τέτανος, κορυνοβακτηρίδιο διφθερίτιδας, λοιμώξεις από αιμόφιλο influenza, φυματίωση, μηνιγγιτιδοκοκκικές, κοκκύτης, πνευμονιοκοκκικές, σαλμονέλες, οστρακιά, νόσος από αμυχές γάτας, λοιμώξεις από εντεροιούς, λοιμώδες ερύθημα, λοιμώξεις από ερπητοιούς(CMV, EBV, HSV, VZ), ερυθρά, ιλαρά, παρωτίτιδα, αιφνίδιο εξάνθημα, τοξοπλάσμωση, ελονοσία, σπλαχνική λεισμανίαση, βρουκέλλωση
  Eμβόλια: τα πάντα
  Πεπτικό: αίτια διάρροιας, εμέτου, αιμοραγίας από ορθό, δυσκοιλιότητα, λαγόχειλος, λυκόστομα, τραχειοοισοφαγικό συρίγγιο, γαστροισοφαγική παλινδρόμηση, πυλωρική στένωση, βουβωνοκήλη, ομφαλοκήλη, πυλωρική στένωση, ινοκυστική νόσος, συγγενές μεγάκολο, οξ. γαστρεντερίτιδα, δυσανεξία στην λακτόζη, κοιλιοκάκη, εγκολεασμός
  Αναπνευστικό: ινοκυστική νόσος, πνευμονίες, oξ. επιγλωττίτιδα, οξ. λαρρυγίτιδα, οξ. βρογχιολίτιδα, οξ. μέση ωτίτιδα, βρογχ. άσθμα, στρεπτ. φαρυγγίτιδα, ενδείξεις αμυγδαλεκτομής, αδενοειδεκτομής
  Καρδιαγγειακό: καρδ. ανεπάρκεια, μεσοκοιλιακή- μεσοκολπική επικοινωνία, τετραλογία Fallot
  Αιματολογία: αναιμίες, κληρονομική σφαιροκυττάρωση, έλλειψη G6PD, κυαμισμός, μεσογειακή, δρεπανοκυτταρική, ισοάνοση- αυτοάνοση νεγν. αιμολυτική, θρομβοπενίες, αλλεργική πορφύρα
  Ογκολογία: λευχαιμία, νεφροβλάστωμα, νευροβλάστωμα
  Νεφρολογία, υγρά, ηλεκτρολύτες: ουρολοιμώξεις, οξ. μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα, νεφρωσικό, αφυδάτωση, αίτια αιματουρίας, κ/ο παλινδρόμηση
  Νευρολογία: Αντανακλαστικά Κ.Ν.Σ. στη βρεφική ηλικία, Δ.Δ. κώματος, πυρετικοί σπασμοί, βρεφικοί σπασμοί, σύνδρομο Reye, Guillain Barre, δυστροφία Duchenne
  Διαταραχές ενδοκρινών αδένων: ΣΔ, υποθυρεοειδισμός, υπογλυκαιμία
  Ορθοπαιδικά προβλήματα: Δ.Δ. χωλότητας, σηπτική αρθρίτιδα, οστεομυελίτιδα, δυσπλασία ισχίου, σκολίωση

  Ελπίζω να βοήθησα! Καλό διάβασμα και καλή επιτυχίαααααααααααααα!!!!

  Υ.Γ. Πολύ καλά τα φυλλάδια που υπάρχουν στο Volcano για εμβόλια, ουρολοιμώξεις, στρεπτοκοκκκή φαρυγγίτιδα, Kawasaki, οξ. ασθματική κρίση οξ. λαρυγγίτιδα/ βρογχιολίτιδα, μέση πυώδης ωτίτιδα, διαβητική κετοξέωση, αφυδάτωση, φυματίωση- φυματινοαντίδραση κ.α.
 4. Like
  zkw got a reaction from Anakin Skywalker in Α' Παιδιατρική Κλινική, Αγία Σοφία (Καθηγήτρια κα. Κανακά)   
  - Οι γραπτές εξετάσεις είναι πολλαπλής επιλογής, 50 θέματα(σε 1 ώρα), η βάση είναι 25 σωστές απαντήσεις και υπάρχει αρνητική βαθμολογία(κάθε 4 λάθος απαντήσεις αφαιρείται μία μονάδα). Eίναι σχετικά δύσκολες. Τα θέματα είναι από ΟΛΑ τα κεφάλαια(δεν αφήνουν τίποτα εκτός).
  - Οι προφορικές εξετάσεις είναι, σχετικά, πιο εύκολες.
  Τα θέματα των προφορικών εξετάσεων, που έχω μαζέψει, είναι από τα παρακάτω κεφάλαια(από Nelson):
  Ανάπτυξη και συμπεριφορά: εκατοστιαίες θέσεις, ψυχοκινητική εξέλιξη(τα βασικά), αδροί κανόνες πρόσληψης βάρους, ενούρηση, εγκόπριση, υποθρεψία, αυτισμός, διαν. καθυστέρηση
  Διατροφή και διαταραχές πέψης: θηλασμός, γάλατα, διατροφή βρέφους(τα βασικά)
  Νεογνολογία: κακώσεις κατά τον τοκετό, Σ. αναπνευστικής δυσχέρειας, αναιμίες, υπερχολερυθριναιμία, πυρηνικός ίκτερος, θρομβοπενίες, διατροφή, Torch, νεογν. σηψαιμία, νεογν. ηπατίτιδα, νεογνικοί σπασμοί, προβλήματα πρόωρων
  Ανοσολογία και αλλεργία: Bρoγχ. άσθμα
  Ρευματοπάθειες: Αλλεργική πορφύρα, Kawasaki, ΡΠ, ΡΑ
  Λοιμώδη: Διάκριση μικροβιακών- ιογενών λοιμώξεων, παρατεινόμενο εμπύρετο, οστεομυελίτιδα/ σηπτική αρθρίτιδα, μηνιγγίτιδες, εγκεφαλίτιδες, ευρήματα από ΕΝΥ, οξ. βρογχιολίτιδα, οξ. επιγλωττίτιδα, οξ. λαρυγγίτιδα, οξ. μέση ωτίτιδα, τέτανος, κορυνοβακτηρίδιο διφθερίτιδας, λοιμώξεις από αιμόφιλο influenza, φυματίωση, μηνιγγιτιδοκοκκικές, κοκκύτης, πνευμονιοκοκκικές, σαλμονέλες, οστρακιά, νόσος από αμυχές γάτας, λοιμώξεις από εντεροιούς, λοιμώδες ερύθημα, λοιμώξεις από ερπητοιούς(CMV, EBV, HSV, VZ), ερυθρά, ιλαρά, παρωτίτιδα, αιφνίδιο εξάνθημα, τοξοπλάσμωση, ελονοσία, σπλαχνική λεισμανίαση, βρουκέλλωση
  Eμβόλια: τα πάντα
  Πεπτικό: αίτια διάρροιας, εμέτου, αιμοραγίας από ορθό, δυσκοιλιότητα, λαγόχειλος, λυκόστομα, τραχειοοισοφαγικό συρίγγιο, γαστροισοφαγική παλινδρόμηση, πυλωρική στένωση, βουβωνοκήλη, ομφαλοκήλη, πυλωρική στένωση, ινοκυστική νόσος, συγγενές μεγάκολο, οξ. γαστρεντερίτιδα, δυσανεξία στην λακτόζη, κοιλιοκάκη, εγκολεασμός
  Αναπνευστικό: ινοκυστική νόσος, πνευμονίες, oξ. επιγλωττίτιδα, οξ. λαρρυγίτιδα, οξ. βρογχιολίτιδα, οξ. μέση ωτίτιδα, βρογχ. άσθμα, στρεπτ. φαρυγγίτιδα, ενδείξεις αμυγδαλεκτομής, αδενοειδεκτομής
  Καρδιαγγειακό: καρδ. ανεπάρκεια, μεσοκοιλιακή- μεσοκολπική επικοινωνία, τετραλογία Fallot
  Αιματολογία: αναιμίες, κληρονομική σφαιροκυττάρωση, έλλειψη G6PD, κυαμισμός, μεσογειακή, δρεπανοκυτταρική, ισοάνοση- αυτοάνοση νεγν. αιμολυτική, θρομβοπενίες, αλλεργική πορφύρα
  Ογκολογία: λευχαιμία, νεφροβλάστωμα, νευροβλάστωμα
  Νεφρολογία, υγρά, ηλεκτρολύτες: ουρολοιμώξεις, οξ. μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα, νεφρωσικό, αφυδάτωση, αίτια αιματουρίας, κ/ο παλινδρόμηση
  Νευρολογία: Αντανακλαστικά Κ.Ν.Σ. στη βρεφική ηλικία, Δ.Δ. κώματος, πυρετικοί σπασμοί, βρεφικοί σπασμοί, σύνδρομο Reye, Guillain Barre, δυστροφία Duchenne
  Διαταραχές ενδοκρινών αδένων: ΣΔ, υποθυρεοειδισμός, υπογλυκαιμία
  Ορθοπαιδικά προβλήματα: Δ.Δ. χωλότητας, σηπτική αρθρίτιδα, οστεομυελίτιδα, δυσπλασία ισχίου, σκολίωση

  Ελπίζω να βοήθησα! Καλό διάβασμα και καλή επιτυχίαααααααααααααα!!!!

  Υ.Γ. Πολύ καλά τα φυλλάδια που υπάρχουν στο Volcano για εμβόλια, ουρολοιμώξεις, στρεπτοκοκκκή φαρυγγίτιδα, Kawasaki, οξ. ασθματική κρίση οξ. λαρυγγίτιδα/ βρογχιολίτιδα, μέση πυώδης ωτίτιδα, διαβητική κετοξέωση, αφυδάτωση, φυματίωση- φυματινοαντίδραση κ.α.
×
×
 • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.