Jump to content

sjjggst

Prominent Members
 • Posts

  2.300
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  70

Όλες οι δημοσιεύσεις από sjjggst

 1. Εδώ το πράγμα γίνεται πιο πολύπλοκο μιας και το Σουηδικό σύστημα ειδίκευσης δεν μοιαζει καθόλου με το ελληνικό ή το αγγλοσαξωνικό. Πρακτικά στη Σουηδία οι ειδικευόμενοι δεν χωρίζονται σε έτη. Άρα η ερώτηση αν θα σου αναγνωρισουν 1 ή 2 χρόνια είναι εξ αρχής λίγο άτοπη για τη Σουηδία. Εδώ έχεις ένα κατάλογο με πράγματα που πρέπει να μάθεις μέσα στην ειδικότητα και ικανότητες που πρέπει να αποκτήσεις και να εξασκείς στον ασθενή σε επίπεδο ειδικού. Όταν οι 2 επιβλεποντές σου και ο Διευθυντής της Κλινικης θεωρήσουν πως έχεις αποκτήσει την ικανότητα ειδικού σε όλα τα τμήματα της λιστας, τότε σου υπογράφουν τα δικαιολογιτικα που απαιτούνται στην αίτηση για τον τίτλο του ειδικού, με την προϋπόθεση πως έχεις καλύψει και χρονικά τον ελάχιστο χρόνο που απαιτείται για την ειδικότητα. Το οτι έχεις κάνεις πχ 2 χρόνια ειδικότητα ωρλ στην Ελλάδα δεν σημαίνει πως θα κάνεις αλλα 3 για να βγεις ΩΡΛ στη Σουηδία. Αν θεωρήσουν βλέποντας σε στην καθημερινή πράξη πως δεν μπορείς να ασκήσεις κανένα κόμματι σε επίπεδο ειδικού, τότε θα κάνεις κανονικά 5 χρόνια ή και παραπάνω. Αν όμως αποδείξεις στην πράξη πως καποιο κομματι το ασκείς ήδη σε επίπεδο ειδικού ή κοντά σε αυτό (πχ ωτολογία ή ρινολογία ή παθήσεις λαρυγγα ή κάτι άλλο) τότε δεν θα επικεντρωθουν πολύ σε αυτό, θα προχωρήσουν την εκπαίδευση σε κάποιο κομμάτι που είσαι πιο αδύναμος και ο χρόνος ειδίκευσης μπορει να μειωθεί ανάλογα αλλά όχι εντυπωσιακά πολύ. Πρακτικά όσοι έχουν κάνει 2 χρόνια ειδικότητας στην Ελλάδα δύσκολα να έχουν αναπτύξει την ικανότητα σε κομμάτια της ειδικότητας σε επίπεδο ειδικού. Εξαρτάται βέβαια και από την ειδικότητα.
 2. Ναι, η γλωσσα σε επίπεδο C1 είναι προϋπόθεση για να πάρεις άδεια εργασίας σαν ιατρός και να μπορείς να συνεχίσεις μετά σε οποιοδηποτε επίπεδο εκπαίδευσης σαν ειδικευομενος ή να δουλέψεις σαν ειδικός. Χωρίς άδεια δεν θεωρείσαι γιατρός και δεν μπορείς να κάνεις αίτηση πουθενά, όπως ισχύει και στην Ελλάδα φυσικά.
 3. Σορυ για όσα άλλαξε το auto-correct του κινητού παραπάνω, αλλά νομίζω καταλαβαίνετε το νόημα.
 4. Θλιβομαι για όσα διαβάζω για τη ΜΕΘ του Αγρινίου "την οποία τη θυμόμαστε όποτε μας συμφέρει και ζητάμε και τα ρέστα από πάνω", όπως πολύ σωστά γράφει και ο Διευθυντής της. Βρέθηκα στο Αγρίνιο για πρώτη φορά στη ζωή μου πριν πολλά χρόνια, για να κάνω ένα έτος ειδικότητας. Στο παλιό νοσοκομείο του Αγρινίου. Μαγνητικος δεν γνωριζαμε τι ειναι, ο αξονικος μολις ειχε μπει και οι ακτινολογοι ήτσν στη φαση παιζω και μαθαινω. Φυσικά ΜΕΘ δεν υπήρχε τότε ούτε στα όνειρά μας. Ούτε γέφυρα Ριο-Αντιρριο, επρεπε να περασει το ασθενοφόρο απεναντι με το καραβι. Η Πάτρα δεν είχε ποτέ κρεβάτι ΜΕΘ για εμάς. Τα Γιάννενα κάποιες φορές μας πρόσφεραν κρεβάτι, σπανίως, αν είχαμε κάποιο νεαρό με βαρύ τροχαίο, αλλά χρειαζόσουν τότε πάνω από 2 ώρες από το Αγρίνιο στα Ιωάννινα και με πολύ κακό δρόμο. Αγγειοχειρουργός υπήρχε μόνο ένας στην Πάτρα, έβαζε ο άνθρωπος 7 ή 8 εφημερίες το μήνα, τις υπόλοιπες 22-23 μέρες δεν υπήρχε κάνεις να καλύψει την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα. Τα ίδια με νευροχειρουργό. Πνευμονολογική κλινική δεν υπήρχε και τότε, όπως και τώρα. Η μόνη λύση ήταν η διακομιδή στην Αθήνα, που σήμαινε τότε περίπου 5 ώρες να πας και άλλες τόσες να γυρίσεις. Πολλές φορές γυρνουσες μετά από 10 ώρες στο δρόμο και ήσουν χειρότερα από τον ασθενή που είχες διακομισει. Ξαπλώσω σε ένα φορείο και οι νοσοκομες σου περνουσαν γρηγορα έναν όρο για να συνέλθεις και να συνεχίσεις την εφημερία. Πολύ κόσμο τον χάσαμε φυσικά στο δρόμο, μέσα στο ασθενοφόρο, τρέχοντας προς την Αθήνα. Τριτοκοσμικές καταστάσεις. ΑΛάρισας όσο πρωτογονες κι αν ήταν οι συνθήκες, όσο κι αν οι καταστάσεις ήταν κάποιες φορές απελπιστικές, δεν μπορώ παρά να θυμαμαι πως όλοι το προσωπικό του νοσοκομείου ήταν πάντοτε εκεί, αϋπνο και άφαγο, παλευοντας ηρωικά, κάνοντας ένα σωρο πατέντες για να σώσει ζωές, όχι πάντα με το καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν νομίζω να κουραστηκα, να ξενύχτησα, να αγχώθηκα και να ταλαιπωρηθηκα ποτέ αλλοτε περισσότερο στη ζωή μου από ότι εκείνη τη χρονιά που πέρασα στο νοσοκομείο Αγρινίου. Το ίδιο ισχύει και για όλους μου τους συναδέλφους που υπηρετούσαν τότε εκεί. Κι αν τα αποτελέσματα μας ήταν άσχημα ή αν ο κόσμος είχε παραπονα από εμας, σίγουρα δεν ήταν εξαιτίας κάποιας αδιαφορίας μας ή επειδή δεν προσπαθούσαμε πολύ. Υποθέτω πως ακριβώς το ίδιο ισχύει και τώρα τόσο στο Αγρίνιο, όσο και σε πολλά άλλα επαρχιακό νοσοκομεία που βρίσκονται ξαφνικά στο μάτι του κυκλώνα.
 5. Πολύ σωστά όλα τα παραπάνω και καλο ειναι να λαμβανονται υποψη σε καθε περιπτωση. Βεβαια οποιος πολιτικος εκανε καποια σουρεαλ δήλωση τυπου "θα σας αφησω να κολήσετε και πολλοι απο εσας να πεθάνετε για να σώσω το περιβάλλον από τις μάσκες και το υγειονομικό σκουπιδαριο" προφανώς θα έγραφε το όνομα του στην Ιστορία και όχι για τους σωστούς λόγους. Στα διλήμματα Βιοηθικής και Ιατρικής Ηθικής πάντως δεν υπάρχει σωστό και λάθος και τέτοιου είδους φιλοσοφικές συζητήσεις καταλήγουν συνηθως σε ομηρικούς καυγάδες. ☺
 6. Πολλά μπορούν να ειπωθούν σχετικά με τον τρόπο που αντιμετώπισε η παγκόσμια κοινότητα την κρίση της πανδημίας. Η δική μου κουλτούρα και εκπαίδευση πάντως από την πρώτη μέρα φοιτησης στην ιατρικη σχολή είναι πως η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από όλους και όλα και πρέπει να προστατευτει με κάθε κόστος. Η ίδια ακριβώς κουλτούρα καλλιεργειται στους υγειονομικούς στις περισσότερες χώρες αλλά όχι σε όλες. Η δική μου θέση λοιπόν είναι πως καλώς πχ η Νορβηγια έφτασε στο σημείο σχεδόν να χρεοκοπήσει τα ασφαλιστικά της ταμεια ώστε να σώσει όσες περισσότερες ζωές ήταν δυνατόν. Οι οικονομολογοι προφανώς μπορεί να έχουν διαφορετική άποψη αλλά εγώ είμαι γιατρός και είμαι απόλυτα καθετος στην άποψη μου από ιατρικής σκοπιάς. Ακόμα κι αν με παρακαλάς να σε αφήσω να πεθάνεις, εγώ θα κάνω τα πάντα για να παρατεινω τη ζωή σου γιατί αυτό έχω μάθει να κάνω κι έτσι με έχουν μάθει να σκέφτομαι, αν με καταλαβαίνεις τι εννοώ. Αν ήμουν νομικός, θεολόγος, πολιτικός λογιστής ή εστιάτορας πιθανόν να είχα άλλη κουλτούρα και άλλη άποψη επί του θέματος.
 7. Η Ελλάδα δεν έκανε κάτι διαφορετικό από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και του δυτικού κόσμου, όπου αλλού και να ζουσατε τους ίδιους περιορισμούς και τον ίδιο εγκλεισμό θα αντιμετωπίζατε more or less. Τα πραγματα στη Σουηδία όμως εξελίχθηκαν με τόσο τραγελαφικό ι τελικα απλα τραγικό τρόπο που έκαναν έξαλλους ακόμα και τους συνήθως ψυχραιμους και υποστηρικτικούς Δανούς, Νορβηγούς και Φιλανδούς. Αυτό σημαίνει πολλά αν σκεφτεί κανείς πως ιστορικά αυτές οι χώρες είναι ενωμένες σαν γροθιά και αλληλοστηριζονται σχεδόν στα πάντα.
 8. Εδώ αντίθετα η κυβέρνηση είχε το θάρρος-θράσος να υπολογίσει επακριβώς και να ανακοινωσει θριαμβολογώντας τα χρήματα που εξοικονόμησε η χώρα από τις συντάξεις των ανθρωπων που πέθαναν σαν τα σκυλιά, αβοηθητοι, χωρις κανενα μετρο προστασιας ή προβλεψη για περίθαλψη. Χιλιαδες εργαζομενοι νοσησαν και αρκετοι φυσικα πεθαναν γιατι η κυβερνηση φοβηθηκε μηπως πουλήσει η βιομηχανια κανενα κουρευτικο του γκαζον λιγοτερο, οποτε τα παντα συνεχισαν να λειτουργουν κανονικοτατα, ευχόμενοι να πετύχουν σύντομα την προστασία της αγέλης, κάτι που φυσικά δεν έγινε ποτέ. Οπουδήποτε αλλού ο Πρωθυπουργος και ο αρχιεπιδημιολογος θα βρίσκονταν ήδη κατηγορουμενοι σε ειδικό δικαστήριο.
 9. Επειδή τα έφερε η τύχη να ζω στη χώρα που αντιμετώπισε εξ αρχής τελείως λάθος το θέμα της πανδημίας και εξακολουθεί να κωλυσιεργει με τους εμβολιασμούς καταφέρνοντας να εξοργίσει για πρώτη φορά στην ιστορία όλες τίς γειτονικές σκανδιναβικές χώρες, ειλικρινά δεν μπορώ να εκφέρω αντικειμενική γνώμη για το γίνεται στην Ελλάδα. Απλά η αίσθηση μας είναι πως ακόμα και οι βαλκανικές χώρες αντιμετωπισαν το θέμα με σημαντικά μεγαλύτερη υπευθυνότητα από ότι τα ταγάρια εδώ πέρα.
 10. Φυσικα υπαρχει λάθος! Το σχόλιο μου ήταν αρκούντως ειρωνικό. Προφανώς πλήθος υγείονομικοί κόλλησαν τον ιό σε ώρα καθήκοντος προσπαθώντας να σώσουν ζωές και αρκετοί έχασαν τελικά τη δική τους. Ο αείμνηστος καθηγητής δεν ανήκει σε αυτούς.
 11. Απόλυτα δικαιολογημενα, αφού ήταν ο μοναδικός που έπεσε εν ώρα καθήκοντος. Όλοι οι υπολοποι την πάθανε σε κάτι πάρτι και μπουζουξίδικα.
 12. Δεν γνωρίζω πλέον τη νομοθεσία για τους ανυπότακτους (αν υπηρετούν, πόσο υπηρετούν, αν εξαγοράζουν τη θητεία κλπ) αλλά αυτό το θέμα πρέπει να το λύσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται με το στρατολογικό σου γραφείο. Καλύτερα τηλεφωνικά, δεν θα συνιστούσα να εμφανιστείς ο ιδιος από εκεί.
 13. Ίσως να πάρεις ένα τηλ στο Γραφείο Προσωπικού του Νοσοκομείου που θα διοριστείς και να ρωτήσεις πόσο πρόσφατες θέλουν τις γνωματεύσεις, πχ εντός τριμήνου, εντός εξαμήνου κλπ προ του διορισμού.
 14. Εγώ θυμάμαι πως έπρεπε να γραφτείς σε κάποιο σύλλογο για να πάρεις την άδεια. Θυμάμαι λάθος ή άλλαξαν με τα χρόνια οι διατάξεις?
 15. Έχει πάντοτε σημασία και ποια εναλλακτική πρόταση υπάρχει στον ορίζοντα. Όση φθορά κι αν έχει κάποια κυβέρνηση δεν πρόκειται να χάσει όσο δεν υπάρχει κάποιο άλλο σχέδιο από άλλο πολιτικό φορέα στο τραπέζι. Και δεν μιλάω για τις επόμενες εκλογές, όπου το αποτέλεσμα είναι λιγο-πολύ γνωστό αλλά για τις μεθεπομενες.
 16. Το Ευρωβαρομετρο είναι σε γενικές γραμμές αρκετά έγκυρο και σπανίως πέφτει έξω. Από την άλλη μεριά, προφανώς και ο κόσμος πρέπει να νοιώθει απογοητευμένος και απαισιόδοξος μετά από 1,5 χρόνο καραντίνα και την τέλεια οικονομική καταιγίδα λόγω της πανδημίας, ίσως κάπου είναι και λογικά τα αποτελέσματα λέω εγώ. Να δούμε τι θα καταφέρουν από Σεπτέμβριο και μετά την επιστροφή στην "κανονικοτητα".
 17. Τώρα κλέβεις παγκάρι εκκλησίας με το "φαινόμενο Μιλτιάδης Β", σαν να χρησιμοποιήσω εγώ τώρα μυθικές ατάκες του Καρανίκα για να κάνω πολιτική, ειπαμε να κρατήσουμε κάποιο επίπεδο και να αφήσουμε μάνες, αδελφές και τον κλόουν Βαρβιτσιώτη έξω από τη συζήτηση. ☺
 18. Καλά Μύριαμ κόψε κάτι, προσφάτως μας κυβέρνησε ο Κατρούγκαλος με το Βαρεμένο στην πιο ανούσια και ανόητη κυβέρνηση ever, είναι νωπές ακόμα οι μνήμες...
 19. Είπα πως αυτές οι χώρες έχουν τα καλά τους (αρμονικά δομημένες οικονομίες, χαμηλοί δείκτες ανεργίας-ανεξάντλητες πρακτικά ευκαιρίες απασχόλησης, υποδομές στηριξης παιδιών, αδύναμων ομαδων και ατομων τριτης ηλικίας κλπ) αλλά και τα στραβά τους (ασφυκτική προτεσταντική ηθική, απόλυτη πίστη στους θεσμους-εξουσιες, απομονωτισμός, προτεραιοτητα να ευημερούν τα νούμερα ακόμα και σε βάρος των ανθρώπων, εξωφρενικη φορολογία κλπ). Τα στραβά τους δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά από τους Νοτιο-Ευρωπαίους αλλά πιθανόν και να αποτελούν προϋπόθεση για τα καλά που προσφέρουν. Ή τέλος πάντων, αυτή τη συνταγή βρήκαν, αυτή λειτουργεί γι αυτούς και δεν θέλουν να την αλλάξουν. Δεν κατάλαβα πού ακριβώς διαφωνείς και πού κολλάει εδώ ο νεοφιλελευθερισμός. (?) Όσο για την Ελλάδα, αν ακομα ψάχνεις για το "μεγαλείο που μας μάθαν στο σχολείο", καλό κουράγιο και καλό ψάξιμο.
 20. Η Ελλάδα είναι μια βαλκανική χώρα με βαλκανική οικονομία και νοοτροπία. Μια χωρα με πολλες πληγες στο σωμα της που συνεχιζει να εκπλήσει βρισκοντας παντοτε τον τροπο τελικα να επιβιωνει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Δεν είναι Μπαγκλαντες αλλά και σίγουρα δεν μοιαζει (και ίσως τελικά δεν θέλει να μοιάσει) σχεδόν σε τιποτα στις χώρες της Δ. Ευρώπης. Όταν το συνειδητοποιησουμε και καταλάβουμε που ακριβώς στεκομαστε σημερα σαν κράτος και σαν εθνος τότε μπορεί οι επόμενες γενιές να φροντίσουν να φτιάξουν ένα καλύτερο μέλλον. Φυσικά δεν γίνεσαι Ολλανδία και Σουηδία σε μια νυχτα, αυτές οι χώρες έχουν δουλέψει για δεκαετίες πάνω σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο και σε πολιτικες (οικονομικές και κοινωνικες) που τις έχουν φέρει εδώ που βρίσκονται σήμερα, με τα καλά τους και τα στραβά τους (τα οποία οι Έλληνες, ιταλοι, ισπανοι κλπ δεν θα μπορούσαν να ανεχτούν ούτε για 48 ώρες στις χώρες τους).
 21. Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για την πιο εξοργιστική και αθλια δήλωση της χρονιάς. Δεν μαζευεται και δεν δικαιολογείται με κανένα τρόπο.
 22. Φαίνεται πως τον Πατελη τον έχει βαρέσει το πολύ Princeton στο κεφάλι. Και δεν ειναι η πρώτη φορά που κάνει δηλώσεις νομίζοντας πως απευθύνεται σε ψηφοφόρους στην Αλαμπάμα και στη Βόρεια Ντακότα...
 23. Δεν νομίζω πως γνωρίζει ούτε και πως χρειάζεται να γνωρίζει το GMC ή όποιος αλλος αντιστοιχος οργανισμος στην Ευρωπη τέτοιες λεπτομέρειες.
 24. Καλό θα ήταν όποιος γνωρίζει κάτι παραπάνω για το καινούριο καθεστώς να γράψει τι ισχυει πλέον, όταν βρει λίγο χρόνο.
×
×
 • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.