Jump to content

sjjggst

Prominent Members
 • Posts

  2.310
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  71

sjjggst last won the day on 21 Ιουνίου

sjjggst had the most liked content!

About sjjggst

 • Γενέθλια 20 Ιουνίου

Πληροφορίες προφίλ

 • Τοποθεσία
  Arctic Circle / IKEA Land
 • Σχολή
  Ιατρική
 • Sex
  Male
 • Ενδιαφέροντα
  Invade Planet Earth
 • Φύλο
  Male

Recent Profile Visitors

11.630 profile views

sjjggst's Achievements

Ιπποκράτης (επίπεδο ΧΙΙ)

Ιπποκράτης (επίπεδο ΧΙΙ) (12/16)

1,6k

Reputation

 1. ...πλαστικούς για την αναταξη και όχι φυσικά "αναρτηση" της μυτης, το άλλαξε μόνο του το autocorrect του κινητού ☺
 2. Δεν εχει τόσο πολύ τραύμα η ωρλ, πέρα από σπασμένες μύτες, που τελικά μπορεί να χρειαστούν πλαστικό χειρουργό για την ανάρτηση της μύτης. Πολύ περισσότερο και επειγον τραύμα στους γναθοχ από τροχαία, ξυλοδαρμους, παιδιά που πέφτουν με ποδήλατα κλπ. Σίγουρα πολύ περισσότερο και συχνοτερο το τραύμα στους γναθοχειρουργούς.
 3. Σίγουρα σε ένα τραύμα στην περιοχή του προσώπου τον πρώτο λόγο θα τον έχουν πιθανότατα οι γναθοχ και ανάλογα το περιστατικό μπορεί να χρειαστεί η συμβολή πλαστικών, ωρλ, οφθαλμιατρων κλπ. Αλλά στην περιοχή του τραχηλου, πχ σε ένα σοβαρο τραυμα στο λαρυγγα, ρήξη τραχειας κλπ δεν θα εμπλακουν.
 4. Στην Ελλάδα τουλάχιστον δεν υπάρχει καμία επικαλυψη, η γναθοχ δεν ακουμπανε αυτιά, μυτη και λαρυγγα, περιορίζονται γενικά σε ανω-κάτω γνάθο και ζυγωματικο τόξο. Στο εξωτερικό, πχ Αγγλία μπορεί να υπάρξει κάποια επικάλυψη με την έννοια οτι οι ΩΡΛ μπορεί να χρειαστεί να καλύψουν και τα γναθοχειρουργικα-γναθοπροσωπικα περιστατικά σε καποιο νοσοκομειο αλλά όχι το ανάποδο. Αυτή είναι η δική μου εμπειρία τουλάχιστον.
 5. Αν τελικά πας στο Γεννηματάς χαιρετίσματα στο φίλο μου το Σωτήρη τον Παπ (θα καταλάβεις μόλις πας). Πολύ καλός κσι εργατικος ωρλ γιατρός, εξαιρετικος συνάδελφος, πολύ καλός χαρακτήρας και χάρηκα που διορίστηκε εκεί και δεν τον έφαγε κανένα βύσμα στη στροφή. ☺
 6. Gran Canaria,όσο είναι ο Ramos Macias, αλλά σιγά μην αφήνεις τις παραλίες για να τρέχεις στα χειρουργεία. Να συνεχίσω ή να σταματήσω εδώ? Ενα-ένα μου έρχονται.
 7. Ξέχασα παραπάνω να αναφέρω το Ναιμεγκεν, αν αντέχεις τους Ολλανδούς και τη δύσκολη γλώσσα τους. Επίσης Αντβέρπ στο Βέλγιο, καλή επιλογή. Τορόντο στον Καναδά, αν έχεις τίποτα συγγενείς εκεί κοντά.
 8. Χωρίς να γνωρίζω πλεον πολλά από πρόσωπα και πράγματα, η ωρλ του Γεννηματάς διατηρούσε πάντοτε ένα καλό επίπεδο και αποτελει πάντοτε μια από τις πιο "τιμιες" και ισορροπημενες επιλογές. Ωτοχειρουργική στην Ελλάδα δεν πρόκειται να μάθεις πουθενά. Αν δεν σε περιορίζει η Αθήνα έχω να προτείνω Λονδίνο, Ανόβερο, Μπορντό, Ζυριχη και Ουψάλα απο μεγαλα κεντρα που κάνουν τα πάντα και τα κάνουν καλά, ανάλογα τι γλώσσες μιλάς. Επίσης Βαρκελώνη για να κάνεις και ζωή, Κοπεγχάγη για να πεις αντίο ζωή. Από Ιταλία Βερόνα και Πιατσεντσα, αν καταφέρεις να μπεις στην "καθηγητική" ομάδα, πράγμα δύσκολο. Καλά λόγια ακούγονται για το Μάιντς. Παραδοσιακά δυνατό πρόγραμμα στο Νότιγχαμ και στο Κειμπριτζ. Δυνατή ομάδα στην Κωνσταντινουπολη, όλοι τους εκπαιδευμένοι στην Αμερική, αλλά οκ, μη το χοντρυνουμε. Από ΗΠΑ, για να μην ψαχνεις πολύ και στα τυφλά, σίγουρα στα προγράμματα που έχουν και clinical fellowship στην ωτολογία, είναι 12 πανεπιστημιακά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα αν δεν έχει αλλάξει κάτι. Είδες ποσες πολλές και καλές επιλογές έχει κανείς? 😀Διάλεξε μια, καλή σου επιτυχία και μην ξεχάσεις να μας γράψεις τις εμπειρίες σου!
 9. Και για οσους δεν το ακουσαν εδώ και λίγες ώρες έχει πέσει η Κυβέρνηση της Σουηδίας μετά την ιστορική πρωινή συνεδρίαση και την απώλεια της ψήφου εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο. Πρωτοφανής πολιτικη κριση, δείγμα του ότι η κατάσταση δεν βαδίζει καθόλου καλά γενικώς και ειδικως. Σύμφωνα με το Συνταγμα υπάρχει περιθώριο μιας εβδομάδας ώστε η Κυβέρνηση να αναζητήσει νέες συμμαχίες και να αιτηθεί εκ νέου ψήφου εμπιστοσύνης. Σε άλλη περίπτωση πρέπει να προχωρήσει στην προκήρυξη γενικών εκλογών.
 10. Η αλήθεια είναι πως, πέρα από τις επιστημονικές γνώσεις, το μάτι του ιατροδικαστη πρέπει να κόβει και το μυαλό να στροφάρει γρήγορα.
 11. Εδώ το πράγμα γίνεται πιο πολύπλοκο μιας και το Σουηδικό σύστημα ειδίκευσης δεν μοιαζει καθόλου με το ελληνικό ή το αγγλοσαξωνικό. Πρακτικά στη Σουηδία οι ειδικευόμενοι δεν χωρίζονται σε έτη. Άρα η ερώτηση αν θα σου αναγνωρισουν 1 ή 2 χρόνια είναι εξ αρχής λίγο άτοπη για τη Σουηδία. Εδώ έχεις ένα κατάλογο με πράγματα που πρέπει να μάθεις μέσα στην ειδικότητα και ικανότητες που πρέπει να αποκτήσεις και να εξασκείς στον ασθενή σε επίπεδο ειδικού. Όταν οι 2 επιβλεποντές σου και ο Διευθυντής της Κλινικης θεωρήσουν πως έχεις αποκτήσει την ικανότητα ειδικού σε όλα τα τμήματα της λιστας, τότε σου υπογράφουν τα δικαιολογιτικα που απαιτούνται στην αίτηση για τον τίτλο του ειδικού, με την προϋπόθεση πως έχεις καλύψει και χρονικά τον ελάχιστο χρόνο που απαιτείται για την ειδικότητα. Το οτι έχεις κάνεις πχ 2 χρόνια ειδικότητα ωρλ στην Ελλάδα δεν σημαίνει πως θα κάνεις αλλα 3 για να βγεις ΩΡΛ στη Σουηδία. Αν θεωρήσουν βλέποντας σε στην καθημερινή πράξη πως δεν μπορείς να ασκήσεις κανένα κόμματι σε επίπεδο ειδικού, τότε θα κάνεις κανονικά 5 χρόνια ή και παραπάνω. Αν όμως αποδείξεις στην πράξη πως καποιο κομματι το ασκείς ήδη σε επίπεδο ειδικού ή κοντά σε αυτό (πχ ωτολογία ή ρινολογία ή παθήσεις λαρυγγα ή κάτι άλλο) τότε δεν θα επικεντρωθουν πολύ σε αυτό, θα προχωρήσουν την εκπαίδευση σε κάποιο κομμάτι που είσαι πιο αδύναμος και ο χρόνος ειδίκευσης μπορει να μειωθεί ανάλογα αλλά όχι εντυπωσιακά πολύ. Πρακτικά όσοι έχουν κάνει 2 χρόνια ειδικότητας στην Ελλάδα δύσκολα να έχουν αναπτύξει την ικανότητα σε κομμάτια της ειδικότητας σε επίπεδο ειδικού. Εξαρτάται βέβαια και από την ειδικότητα.
 12. Ναι, η γλωσσα σε επίπεδο C1 είναι προϋπόθεση για να πάρεις άδεια εργασίας σαν ιατρός και να μπορείς να συνεχίσεις μετά σε οποιοδηποτε επίπεδο εκπαίδευσης σαν ειδικευομενος ή να δουλέψεις σαν ειδικός. Χωρίς άδεια δεν θεωρείσαι γιατρός και δεν μπορείς να κάνεις αίτηση πουθενά, όπως ισχύει και στην Ελλάδα φυσικά.
 13. Σορυ για όσα άλλαξε το auto-correct του κινητού παραπάνω, αλλά νομίζω καταλαβαίνετε το νόημα.
 14. Θλιβομαι για όσα διαβάζω για τη ΜΕΘ του Αγρινίου "την οποία τη θυμόμαστε όποτε μας συμφέρει και ζητάμε και τα ρέστα από πάνω", όπως πολύ σωστά γράφει και ο Διευθυντής της. Βρέθηκα στο Αγρίνιο για πρώτη φορά στη ζωή μου πριν πολλά χρόνια, για να κάνω ένα έτος ειδικότητας. Στο παλιό νοσοκομείο του Αγρινίου. Μαγνητικος δεν γνωριζαμε τι ειναι, ο αξονικος μολις ειχε μπει και οι ακτινολογοι ήτσν στη φαση παιζω και μαθαινω. Φυσικά ΜΕΘ δεν υπήρχε τότε ούτε στα όνειρά μας. Ούτε γέφυρα Ριο-Αντιρριο, επρεπε να περασει το ασθενοφόρο απεναντι με το καραβι. Η Πάτρα δεν είχε ποτέ κρεβάτι ΜΕΘ για εμάς. Τα Γιάννενα κάποιες φορές μας πρόσφεραν κρεβάτι, σπανίως, αν είχαμε κάποιο νεαρό με βαρύ τροχαίο, αλλά χρειαζόσουν τότε πάνω από 2 ώρες από το Αγρίνιο στα Ιωάννινα και με πολύ κακό δρόμο. Αγγειοχειρουργός υπήρχε μόνο ένας στην Πάτρα, έβαζε ο άνθρωπος 7 ή 8 εφημερίες το μήνα, τις υπόλοιπες 22-23 μέρες δεν υπήρχε κάνεις να καλύψει την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα. Τα ίδια με νευροχειρουργό. Πνευμονολογική κλινική δεν υπήρχε και τότε, όπως και τώρα. Η μόνη λύση ήταν η διακομιδή στην Αθήνα, που σήμαινε τότε περίπου 5 ώρες να πας και άλλες τόσες να γυρίσεις. Πολλές φορές γυρνουσες μετά από 10 ώρες στο δρόμο και ήσουν χειρότερα από τον ασθενή που είχες διακομισει. Ξαπλώσω σε ένα φορείο και οι νοσοκομες σου περνουσαν γρηγορα έναν όρο για να συνέλθεις και να συνεχίσεις την εφημερία. Πολύ κόσμο τον χάσαμε φυσικά στο δρόμο, μέσα στο ασθενοφόρο, τρέχοντας προς την Αθήνα. Τριτοκοσμικές καταστάσεις. ΑΛάρισας όσο πρωτογονες κι αν ήταν οι συνθήκες, όσο κι αν οι καταστάσεις ήταν κάποιες φορές απελπιστικές, δεν μπορώ παρά να θυμαμαι πως όλοι το προσωπικό του νοσοκομείου ήταν πάντοτε εκεί, αϋπνο και άφαγο, παλευοντας ηρωικά, κάνοντας ένα σωρο πατέντες για να σώσει ζωές, όχι πάντα με το καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν νομίζω να κουραστηκα, να ξενύχτησα, να αγχώθηκα και να ταλαιπωρηθηκα ποτέ αλλοτε περισσότερο στη ζωή μου από ότι εκείνη τη χρονιά που πέρασα στο νοσοκομείο Αγρινίου. Το ίδιο ισχύει και για όλους μου τους συναδέλφους που υπηρετούσαν τότε εκεί. Κι αν τα αποτελέσματα μας ήταν άσχημα ή αν ο κόσμος είχε παραπονα από εμας, σίγουρα δεν ήταν εξαιτίας κάποιας αδιαφορίας μας ή επειδή δεν προσπαθούσαμε πολύ. Υποθέτω πως ακριβώς το ίδιο ισχύει και τώρα τόσο στο Αγρίνιο, όσο και σε πολλά άλλα επαρχιακό νοσοκομεία που βρίσκονται ξαφνικά στο μάτι του κυκλώνα.
 15. Πολύ σωστά όλα τα παραπάνω και καλο ειναι να λαμβανονται υποψη σε καθε περιπτωση. Βεβαια οποιος πολιτικος εκανε καποια σουρεαλ δήλωση τυπου "θα σας αφησω να κολήσετε και πολλοι απο εσας να πεθάνετε για να σώσω το περιβάλλον από τις μάσκες και το υγειονομικό σκουπιδαριο" προφανώς θα έγραφε το όνομα του στην Ιστορία και όχι για τους σωστούς λόγους. Στα διλήμματα Βιοηθικής και Ιατρικής Ηθικής πάντως δεν υπάρχει σωστό και λάθος και τέτοιου είδους φιλοσοφικές συζητήσεις καταλήγουν συνηθως σε ομηρικούς καυγάδες. ☺
×
×
 • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.