Jump to content

CzR

Members
 • Posts

  48
 • Joined

 • Days Won

  17

Όλες οι δημοσιεύσεις από CzR

 1. Μεσω IWA. https://www.ecfmg.org/ -> On-line services -> Interactive web applications.
 2. Ναι αν θυμάμαι καλά το ECFMG ελέγχει την ιδιότητα σου ως φοιτητής/γιατρός όταν κάνεις δήλωση για οποιοδήποτε Step (δηλαδή οταν έχεις ήδη πάρει ECFMG/USMLE ID).
 3. Εγώ δεν χρειάστηκε να ανεβάσω βεβαίωση σπουδών πριν δώσω Step 1 διοτι το ECFMG επικοινώνησε απευθείας με την σχολή για να κανει confirmation του status μου. Παρόλα αυτα εχω ακούει οτι το Straker Translations ειναι καλό για οτιδήποτε μεταφράσεις μπορεί να χρειαστούν. https://www.ecfmg.org/resources/translation-service.html
 4. Ναι σίγουρα, η ύλη του Step 1 θεωρητικά καλύπτει όλα τα μαθήματα των 3 πρώτων ετών (με κάποιες εξαιρέσεις).
 5. Ναι άνετα προλαβαίνεις. Νομίζω πάντως πως δεν μπορείς να κλείσεις τρίμηνο Νοε-Ιαν γιατί όλοι οι μήνες του τριμήνου πρέπει να είναι στην ίδια χρονιά. Άρα το τρίμηνό που θα κλείσεις θα είναι Οκτ-Νοε-Δεκ, και άμα δεν προλάβεις μπορείς να κάνεις one-time extension για Ιαν-Φεβρ-Μαρτ.
 6. Επίσης άμα υπάρχει κάποιος που έχει δώσει πρόσφατα Step 1 ή σκοπεύει να το δώσει πρίν τις 22 Ιουλίου και θέλει να συνεισφέρει στην συγγραφή του First Aid 2022, να μου στείλει inbox.
 7. @nikats Απο όσο ξέρω για να δώσεις Step 1 ως φοιτητής δεν χρειάζεται τίποτα άλλο εκτός απο την βεβαίωση της σχολής οτι όντως σπουδάζεις εκει. Στην Ιατρική της Αθήνας το κάνει το ECFMG για εσένα απευθείας με την γραμματεία του Προέδρου. @ασοσ Εγώ είχα διαβατήριο όταν έδωσα Step 1. Δυστυχώς δεν γνωρίζω αν μπορείς να το κάνεις με την ταυτότητα σου αυτο. Θα σου πρότεινα να βγάλεις διαβατήριο, η διαδικασία δεν είναι τόσο χρονοβόρα. Εξάλλου θα το χρειάστείς και αργότερα (πχ, ταξίδι ΗΠΑ για electives).
 8. Γεια σου dimipal, θα σου πρότεινα να ποστάρεις στο κυρίως thread για την Αμερική.
 9. Απ'οσο γνωρίζω ισχύουν ακόμη. Ναι αυτό to αφήνεις κενό.
 10. Καλησπέρα matman, αμα είσαι σίγουρος οτι θες να το δώσεις τότε καλό θα ήταν να ξεκινήσεις απο τώρα να τρέχεις τα διαδικαστικά. Άπαξ και κλείσεις τρίμηνο αλλά δεν ξέρεις ακόμη συγκεκριμένη μέρα θα σου πρότεινα να τσεκάρεις τακτικά το σαιτ του προμέτρικ για διαθεσιμότητα. Απο όσο ξέρω θα δώσει αρκετός κόσμος το Step 1 προς το τέλος του 2021.
 11. @danaes, καλύτερα να ποστάρεις την ερώτηση σου στο κυρίως thread για την Αμερική που πραγματέυεται πάσης φύσεως θέματα και όχι μονο για το Step 1. By the way, το Pass/Fail έκλεισε για Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022. United States Medical Licensing Examination® (USMLE®) Step 1 score reporting will transition to pass/fail outcomes only for administrations on or after January 26, 2022. Outcomes for Step 1 administrations occurring before January 26, 2022 will continue to include a three-digit score and pass/fail. Step 2 Clinical Knowledge and Step 3 examinations will continue to be reported as a three-digit score and pass/fail. https://www.usmle.org/announcements/
 12. Οχι, καμία διαφορά. Το περιεχόμενο είναι το ίδιο. Απλώς δεν εκτυπώνεται Αμερική και έχει διαφορετική τιμή.
 13. Το περιμένω κι εγώ να έρθει απο εξωτερικό αλλά τίποτα ακόμη. Κυκλοφορεί όμως σε ηλεκτρονική μορφή οπότε ρίξε μία ματιά στο google. Στο reddit (r/Step1) υπάρχει ένα post που λέει για όλες τις αλλαγές στην καινούργια έκδοση σε σύγκριση με την περσινή.
 14. Σε ευχαριστώ πολυ Californian! Δεν νομίζω να σου εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα αμα το κλείσεις τότε. Παρόλα αυτά θα σου πρότεινα να επικοινωνήσεις με Prometric για να είσαι 100% σίγουρος.
 15. Ναι ακριβώς αυτο που λέει ο Dirolos. Το fail στο Step 1 είναι βαρυ red flag και μειώνει πολύ τις πιθανότητες για match. Παρόλα αυτά κατα καιρούς εμφανίζονται εμπειρίες στα forums απο IMGs που είχαν fail στο Step 1 και κατάφεραν να ματσάρουν εν τέλει. Εγω προσωπικά δεν γνωρίζω κανέναν που να έχει κοπεί στο Step 1 πάντως. Απο την άλλη μεριά, θα έλεγα πως εαν κάποιος διαβάσει αυτά που διαβάζουν όλοι (πχ First Aid, UWorld) και τα πηγαίνει καλά στις προσομοιώσεις τότε δεν έχει να φοβάται τίποτα. Αυτό το άτομο για να κοπεί σημαίνει πως διάβαζε τις ερωτήσεις την ημέρα της εξέτασης και ενώ ήξερε την σωστή απάντηση επέλεγε επίτηδες λάθος.
 16. Ναι, σίγουρα αξίζει η προσπάθεια. Δες και τις άλλες μου απαντήσεις σε αυτό το thread που τα λέω πιο αναλυτικά. Το οτι δεν έχεις κάνει ορισμένα μαθήματα ακόμη δεν είναι καθόλου κακό. Το αντίθετο θα έλεγα μαλιστά. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να τα μάθεις σωστά απο την αρχή. Παραδείγματος χάρην, όλες οι διαλέξεις του Pathoma είναι 30 ώρες περίπου. Άμα βλέπεις 1 ώρα διάλεξη την ημέρα σημαίνει πως σε έναν μήνα θα εχεις βγάλει το μεγαλύτερο μέρος της παθολογίας του Step 1 (που είναι και το κυρίαρχο discipline που εξετάζεται). Δεν γνωρίζω πως είναι η δική σου σχολή, αλλά σε εμάς στην Αθήνα για να μάθουμε αυτα που διδάσκει ο Sattar σε 30 ώρες έπρεπε να παρακολουθήσουμε διαλέξεις 4 μαθήματων σε 2 εξάμηνα απο 20+ καθηγητές, αναπληρωτές, λέκτορες κλπ. Καταλαβαίνεις οτι οι διαλέξεις δεν έιχαν καμία απολύτως συνοχή. Την μία μέρα θα κάναμε για βασικές αρχές φλεγμονής απο έναν καθηγητή και την επομενη απο άλλον καθηγητη για την ιστιοκυτταρική νεκρωτική λεμφαδενίτιδα (= άχρηστη γνώση για τον μέσο γιατρό). Μετά την μετάβαση σε Pass/Fail αναμένεται το Step 2CK να είναι το πιο σημαντικό κριτήριο οπότε θα πρέπει να βάλεις τα δυνατά σου να πάς οσο πιο καλά μπορείς. Κι αυτό διοτι το σκορ που θα πάρεις θα είναι κατι αντικειμενικό και αδιαμφισβήτητο. Όλα τα άλλα που ανεβάζουν την αίτηση σου (πχ, clerkships) θα συνεχίσουν να ισχύουν οποτε θα πρέπει να κάνεις και απο αυτά. Μην ξεχνάς οτι αυτη η αλλαγή δεν αφορά μονο εσένα άλλα όλους, Αμερικανούς και μη. By the way, το 25% των γιατρών (όχι μόνο ειδικευόμενων) στην Αμερική είναι IMGs. https://www.ama-assn.org/education/international-medical-education/how-imgs-have-changed-face-american-medicine
 17. Σε καμία περίπτωση δεν είναι αργά. Στην Αμερική, η μέση ηλικία των φοιτητών οταν ξεκινούν την Ιατρική σχολή είναι τα 24 χρόνια. Επομένως, η μέση ηλικία αποφοίτησης είναι τα 28. https://www.aamc.org/system/files/d/1/321468-factstablea6.pdf. Πες οτι αφιερώσεις 2 χρόνια για όλα τα USMLEs, δηλαδή 12 μήνες για το Step 1, 9 μήνες για το Step 2 (CK + CS), και 3 μήνες για το Step 3. Αυτό σημαίνει ότι όταν θα ξεκινήσεις ειδικότητα οι πιο πολλοί θα είναι κοντά στην ηλικία σου. Κατα την ταπεινή μου γνώμη, το να προσπαθήσεις και να αποτύχεις είναι πολύ καλύτερο από το μην δοκιμάσεις ποτέ. Και ειδικά στην δικιά σου περίπτωση που φλερτάρεις πολυ με την σκέψη της Αμερικής. Πέραν του ότι η εκπαίδευση που θα λάβεις απο τα USMLE είναι αρκετά ανώτερη από αυτήν που έλαβες στη σχολή, έχοντας το ECFMG certificate μπορείς να κάνεις κάποιο fellowship στην Αμερική και ας μην έχεις κάνει την ειδικότητα σου εκει. Εγώ στην θέση σου θα το προτιμούσα αυτό από 4 χρόνια στασιμότητας. Μπορείς να πάρεις τις πιο φθηνές συνδρομές του Pathoma και Boards and Beyond και ένα αντίτυπο του First Aid για να ξεκινήσεις το διάβασμα και να δείς πως θα πάει. Το κόστος τους δεν ξεπερνά το 1-2% του συνολικού κόστους για Αμερική. Έχω ένα προαίσθημα πως στο στρατό θα έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο συγκριτικά με όταν ήσουν φοιτητής. Είναι εφικτό να δώσεις το Step 1 μέχρι το τέλος του 2021 και να τα πας καλά, αλλα θέλει πολύ δουλειά.
 18. https://www.usmle.org/pdfs/transcripts/USMLE_Step_Examination_Score_Interpretation_Guidelines.pdf Πχ, USMLE Step 1 245 (76th percentile) - 11/2019
 19. Διάβασε στην αρχή του First Aid σε κάποιο σημείο που λέει “How to Contribute”. Μπορείς να στείλεις feedback εδω https://www.usmle-rx.com/submit-errata-and-suggestions-for-first-aid-step-1/ Ναι όπως είπες το να στείλεις τι ακριβώς σου έπεσε στην κανονική εξέταση (question stem ή answer) είναι irregular behavior και μπορεί να βρεις τον μπελά σου. Παρόλα αυτά όμως μπορείς να μιλήσεις για τα γενικότερα concepts που πιστεύεις ότι είναι σημαντικά για τις εξετάσεις. Μπορείς να τα παρουσιάσεις με τρόπο παρόμοιο με αυτόν του USMLE Content Outline. https://www.usmle.org/pdfs/usmlecontentoutline.pdf Το First Aid ψάχνει διαρκώς για καινούργια ταλέντα. Παρόλα αυτά δεν ξέρω τι κριτήρια ακριβώς χρησιμοποιούν για την επιλογή των authors (contributing or associate). Μπορώ όμως να σου πώ οτι τα εξής δύο πράγματα μετράνε πολύ: Να εχεις δώσει πρόσφατα Step 1 (<1-2 years). Να έχεις αποδείξει ότι μπορείς να γράψεις σύντομο και περιεκτικό επιστημονικό κείμενο. Το σκορ σίγουρα παίζει και αυτό τον ρόλο του, στην δική μου περίπτωση όμως δεν έπαιξε καθόλου. Δεν ήξερε κανείς ότι είχα γράψει 260s πριν με προσλάβουν. Όμως τους είχα στείλει εκατοντάδες submissions την προηγούμενη χρονιά καθώς διάβαζα για το Step 1 και ήμουν εξοικειωμένος με τον τρόπο που γράφεται το βιβλίο. Κάθε φορά που έβρισκα κάποιο inconsistency μεταξύ του First Aid και άλλης πηγής (πχ UWorld) εψαχνα στο UpToDate ή στο PubMed για να δώ τι ακριβώς ισχύει ωστε να το περάσω στις σημειώσεις μου. Ταυτόχρονα αφιέρωνα λιγα λεπτάκια για να συμπληρώσω την φόρμα που έχουν στο site τους. Αυτά που έβρισκα συνήθως δεν ήταν λάθη, ήταν πιο πολυ inaccuracies απο τα οποία μπορείς εξαγάγεις λανθασμένα συμπεράσματα ή κακογραμμένα μέρη του βιβλίου που δεν έβγαζαν και πολύ νόημα. Έχω να σου προτείνω τα εξής εαν θέλεις να ξεχωρίσεις απο όλους τους άλλους που στέλνουν feedback στο βιβλιο: Να εξηγήσεις για ποιο λόγο είναι σημαντικό αυτό στέλνεις (πχ, this is a very high yield concept from my personal experience, this is a potentially testable concept, I’ve had questions about this, it’s tested on UWorld QID XXX, the way it’s currently written is very confusing). Να έχεις τουλάχιστον μία συνοδευτική πηγή απο UpToDate ή από κάποιο πρόσφατο άρθρο στο PubMed που να υποστηρίζει αυτό που λές. Επίσης, το να κάνεις copy paste την συγκεκριμένη πρόταση ή παράγραφο που υποστηρίζει τα λεγόμενα σου είναι πολύ βοηθητικό και μας γλιτώνει χρόνο ψαξίματος. Να προτείνεις τι ακριβώς πρέπει να αλλάξει στο υπάρχον κείμενο για να ενσωματώσει το feedback σου. It needs to be short and concise. Αυτό είναι το κερασάκι στη τούρτα. Άμα κάνεις τα 1-2-3 τότε είσαι καλύτερος από το 99% των contributors. Και άμα αποδείξεις οτι μπορείς να το κάνεις αυτό συστηματικά (δηλαδή να έχεις 10-20 accepted submissions) νομίζω είναι σχεδόν σίγουρο οτι θα σε καλέσουν να τους στέιλεις βιογραφικό. Δες εδώ πως μπορείς να γράψεις ένα καλό βιογραφικό (https://www.aafp.org/fpm/2016/1100/p7.html). Βάλε και το score σου (μαζί με το percentile) μέσα.
 20. Το δυσκολότερο μέρος του όλου εγχειρήματος είναι να τα πας καλά στα USMLE. Άμα έχεις αυτό το χαρτί στο χέρι σου τοτε βρίσκεσαι ήδη με το ένα πόδι μέσα στο σύστημα των Αμερικανών. Επομένως δεν θα έπρεπε να τρομάζεις καθόλου, επειδή η συνταγή της επιτυχίας για τα Step είναι ήδη γνωστή. Το θέμα είναι κατα πόσο είσαι διατεθειμένη να κάνεις τις ανάλογες θυσίες για να πετύχεις. Σε γενικές γραμμές είναι καλύτερο να δώσει κάποιος το Step 1 όσο βρίσκεται σε μικρότερα έτη για πολλούς λόγους, όμως αυτό δεν είναι απόλυτο. Γνωρίζω κάποιον που έδωσε το Step 1 ενώ ήταν ειδικευόμενος στην Ελλάδα. Τώρα αυτός κάνει την ειδικότητα του στη Mayo Clinic. Εγώ άμα ήμουν στη θέση σου και ήμουν αποφασισμένος να δώσω το Step 1 πριν το Pass/Fail θα έκανα τα εξής: Θα έβγαζα χρονοδιάγραμμα με ρεαλιστικούς στόχους (πχ, να εχω βγάλει την Χ ύλη μέχρι την Υ ημερομηνία). Θα ήθελα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχω βγάλει καλά όλο το First Aid. Η δυσκολία των USMLEs έγκειται στην έκταση της εξεταστέας ύλης, και όχι στην ύλη αυτή καθε αυτή. Τα πραγματικά δυσνόητα πράγματα που θέλουν παραπάνω χρόνο για να τα κατανοήσεις είναι ελάχιστα (πχ, φυσιολογία καρδιαγγειακού), τα οποία βέβαια μπορεί να τα κατανοείς ήδη αφού είσαι στο 5ο έτος. Επομένως αν δεις οτι με το τωρινό σου πρόγραμμα καταφέρνεις και βγάζεις 20 σελίδες First Aid την εβδομάδα, τότε μπορείς με μεγάλη ακρίβεια να το γενικεύσεις εφ όλης της ύλης αυτο. Με αυτό τον ρυθμό, οι 700 σελίδες θα σου πάρουν ~35 εβδομάδες και τον Αύγουστο-Σεπτέμβρη θα μπείς στη UWorld. Θα προσπαθούσα να εξοικονομήσω όσο περισσότερο χρόνο γίνεται για να διαβάσω για το Step 1. Αυτό σημαίνει οτι δεν θα εδινα τα μαθήματα μετά τις κλινικές, άμα με έπαιρνε θα έκανα κοπάνα για να διαβάσω στη βιβλιοθήκη του νοσοκομείου κλπ. Επίσης καλή τακτική είναι να διαβάζεις τα αντίστοιχα κεφάλαια του First Aid με την κλινική που κάνεις εκείνη την περίοδο. Δηλαδή καρδιαγγειακό όταν κάνεις καρδιολογία, μυοσκελετικό όταν κάνεις ορθοπεδική κλπ. Άμα έβλεπα οτι τα πάω καλά στις προσομοιώσεις αφού τελειώσω το First Aid, τοτε θα σκεφτόμουν σοβαρά να μην κάνω καθόλου κλινική για 2-3 μήνες (και να παρατείνω το πτυχίο μου) για να αφιερώσω το 100% του χρόνου μου στην UWorld. Σε περίπτωση όμως που δεις οτι το σχέδιο σου δεν είναι βιώσιμο/δεν νιώθεις άνετα με το να έχεις την σχολή σε δεύτερη μοίρα τότε προς θεού μπορείς να το δώσεις κάποια άλλη στιγμή. Είναι μία καλή ευκαιρία να το δώσεις όσο υπάρχει το σκορ, και για μένα αξίζει να ξεκινήσεις το διάβασμα για να δείς πως θα πάει, έστω κι εαν τα παρατήσεις μετά απο 1-2 μήνες.
 21. Αν υπάρχει κάποιος που θέλει να προετοιμαστεί με το Anki να μου στείλει pm.
 22. @ MAIRHH Το consensus αυτή τη στιγμή είναι το εξής: Καλό Step 1 score > Step 1 pass. Το οτι το score θα προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα έναντι του pass θεωρείται ψιλο-δεδομένο. Το ποιό θα είναι το μέγεθος του πλεονεκτήματος όμως δεν το ξέρει κανείς και σχεδόν σίγουρα θα ποικίλει από ειδικότητα σε ειδικότητα (και από πρόγραμμα σε πρόγραμμα). Αυτό θα φανεί στα μελλοντικά Match statistics. Η αίτηση κάποιου δεν είναι μόνο το Step 1. Επιπλέον, υπάρχουν ήδη ειδικότητες αυτή τη στιγμή που δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα σε άλλα πράγματα πέραν του Step 1, όπως για παράδειγμα το Step 2CK στο internal medicine ή τα letters of recommendation στο pathology. Ξεφεύγουμε εκτός θέματος, αλλα θα περιγράψω πολύ συνοπτικά το timeline για την έναρξη της ειδικότητας στις ΗΠΑ: Όλα τα προγράμματα ειδικοτήτων ξεκινούν στις 1 Ιουλίου καθε χρονιά. Για να ξεκινήσεις ειδικότητα πρέπει να έχεις κάνει match την ιδια χρονιά, το οποίο γίνεται τον Μάρτιο. Για να κάνεις match πρέπει να τους έχεις κάνει ranking και να σου έχουν κάνει ranking. Σαν τις πανελλαδικές δηλαδή, με την διαφορά ότι και το πρόγραμμα ειδικότητας κάνει μηχανογραφικό (εξηγείται υπέροχα εδώ: https://www.nrmp.org/matching-algorithm/). Αυτό γίνεται τον Φεβρουάριο. Για να κάνεις/σου κάνουν ranking πρέπει να έχεις κάνει interview. Τα interviews ξεκινάνε Οκτώβρη και τελειώνουν Ιανουάριο. Για να κάνεις interview πρέπει να έχεις κάνει application στα προγράμματα ειδικότητας μέσω ERAS και να σε έχουν καλέσει. Για να κάνεις application καλό είναι να έχεις το ECFMG certificate/πληρείς τις προϋποθέσεις του (Step 1 + Step 2 CK/CS + πτυχίο) αρχές Σεπτεμβρίου (δηλαδή περίπου 10 μήνες πρίν την ημέρα που θα ξεκινήσεις ειδικότητα). Δές τι ζητούν οι Αμερικανοί για να σε καλέσουν για interview ή να σε κάνουν ranking από το program director survey της ειδικότητας που σε ενδιαφέρει. Αν πολλαπλασιάσεις το percent citing με το average rating θα βγάλεις την πραγματική βαρύτητα του κάθε κριτηρίου. Σε γενικές γραμμές, πέραν των σκορ στα Steps, το αμέσως σημαντικότερο κριτήριο είναι το US clinical experience (USCE) το οποίο θα προσφέρει letters of recommendation (LoRs) απο Αμερικανούς, ιδανικά στον τομέα που θές να ακολουθήσεις. Το κατα πόσο βοηθάει η έρευνα αυτή καθεαυτή είναι αμφιλεγόμενο. Παραδείγματος χάριν, μπορείς να δείς απο τα φετινά στατιστικά των IMGs που μάτσαραν στο internal medicine το ποσοστό εκείνων που έκαναν match σε συνάρτηση με τον αριθμό των δημοσιεύσεων τους: 0 (62%), 1 (61%), 2 (60%), 3 (61%), 4 (65%), 5+ (64%). Δηλαδή το να έχεις 0 δημοσιεύσεις είναι σχεδόν ίδιο με το να έχεις 5 ή περισσότερες. Δες περισσότερα για αυτά στο κυρίως thread. Η διαδοχικές εκδόσεις του First Aid δεν έχουν συγκλονιστική διαφορά μεταξύ τους. Θα έλεγα ότι αλλάζει ~5-10% του βιβλίου κάθε χρονιά. Πολλά από τα καινούργια πράγματα μπορεί να τα συναντήσεις και αλλού (πχ, UWorld, ΝΒΜΕs). Δεδομένου ότι τελειώνει το 2020 όπου νά ναι, θα έλεγα ότι σοφότερο θα ήταν να ξεκινήσει κανείς το διάβασμά του από το First Aid του 2021 και όχι από άλλη έκδοση. Μπορείς να διαβάσεις από άλλες πηγές (πχ, Pathoma) μέχρις ότου έχεις το βιβλίο στα χέρια σου. @ Nattie Δεν νομίζω να καθυστερήσει, το αντίθετο μάλιστα. Από ότι γνωρίζω αυτή είναι μια safe ημερομηνία που βγάζει ο εκδοτικός οίκος για να είναι καλυμμένος. Το βιβλίο έχει ήδη γραφτεί, εδώ και αρκετές εβδομάδες μάλιστα, και αυτή την στιγμή εκτυπώνεται. Εγώ όταν το είχα κάνει preorder είχε έρθει τέλη Δεκέμβρη στην Ελλάδα και το είχα στα χέρια μου προτού αλλάξει η χρονιά (το είχα παραγγείλει από το Book Depository και όχι από το Amazon). Το περιεχόμενο της εξέτασης δεν αλλάζει με το pass/fail. Αυτό που αλλάζει είναι ότι από τον Ιανουάριο του 2022 δεν θα ανακοινώνεται το score και απλώς θα λέει αν το πέρασες ή όχι. Πάει 1,5 χρόνος από τότε που έκανα τα γραφειοκρατικά και τα έχω ψιλοξεχάσει, αλλά νομίζω αυτα που θα γράψω παρακάτω ισχύουν και τώρα. Όλα γίνονται πλέον online. Πρώτα πρέπει να πάρεις το USMLE identification number: https://www.ecfmg.org/2020ib/usmle-ecfmg-id.html Μετά πρέπει να κάνεις application για ECFMG certification: https://iwa2.ecfmg.org/appforcert/onlinedocs/afcoverview.aspx. Εκεί θα κάνεις μία πολύ γρήγορη συνέντευξη στα αγγλικά (τίποτα το ιδιαίτερο) μέσω υπολογιστή, αυτό είναι το notarization. Όταν γίνει αυτό, μπορείς να κάνεις αίτηση για να το κλείσεις το τρίμηνο που θές να δώσεις το Step (εδώ πληρώνεις το 1000άρι). Απο την στιγμή που κάνεις αίτηση για το τρίμηνο μέχρι την στιγμή που σου κάνουν approve περνούν 2-3 εβδομάδες. Δες το bulletin of information για περισσότερα https://www.usmle.org/pdfs/bulletin/2021bulletin.pdf. Οταν πλησιαζει ο καιρός κλείνεις συγκεκριμένη μέρα στο Prometric. Την προ-COVID εποχή μπορούσες κυριολεκτικά να κλείσεις την συγκεκριμένη μέρα μια βδομάδα πριν (εντός του τριμήνου σου). Πάρε τηλέφωνο το Prometric να σε κατατοπίσει. Κλείνοντας, θα ήθελα να παραθέσω ένα πολύ ενδιαφέρον paper. Από ότι φαίνεται το Step 1 score predictor που έφτιαξαν στο Reddit βρήκε τον δρόμο του στο PubMed. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο για όποιους διαβάζουν τώρα για το Step 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7198101/
 23. Watermelonic, σε ευχαριστώ πολύ! Πιστεύω οτι κάποιος που είναι αυτή τη στιγμή 2ο ή 3ο έτος Ιατρικής είναι ο ιδανικός υποψήφιος για να διαβάσει και να δώσει το Step 1 μέσα στο 2021. Κι αυτό διότι αυτά που θα διαβάσεις απο Step 1 καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό (70-80%) αυτά που θα σου ζητήσουν στη σχολή. Η ύλη δεν είναι τόσο διαφορετική, απλώς θα σου πούν στις διαλέξεις περισσότερα απο όσα χρειάζεται να ξέρεις. Νομίζω δεν θα χρειαστεί κάν να διαβάσεις απο ελληνικό βιβλίο. Μιας και είσαι στην Ιατρική της Αθήνας μπορείς απλώς να παρακολουθήσεις τις υποχρεωτικές διαλέξεις και να αγνοήσεις τις υπόλοιπες για να δείς τις διαλέξεις του Step (πχ, Pathoma). Οι καθηγητές που κάνουν πραγματικά καλές διαλέξεις είναι λίγοι (πχ, Λάζαρης στη ΠαΘαν, Πιπεράκη στη Μικροβιολογία). Δές τους άμα έχεις χρόνο. Αμα δεν προλαβαίνεις ασε τα μαθήματα για μετά το Step 1 οπου θα πάς με 1 μέρα διάβασμα απο προηγούμενα θέματα GreekMeds και θα γράψεις 9-10. Μην νομίζεις οτι στις κλινικές θα κάνεις και κάτι το φανταστικό. Νομίζω οτι για τους 3 πρώτους μήνες μπορείς άνετα να αφιερώσεις τον ελάχιστο δυνατό χρόνο και να κάνεις μόνο τα απολύτως απαραίτητα (πχ πάρε κανένα ιστορικό, κανενα αίμα, καμία πίεση κλπ). Για εμένα κλείσε τρίμηνο προς το τέλος του 2021 (πχ, Νοεμβ-Δεκ-Ιανουαριο). Δύο είναι τα πιθανά σενάρια καθώς θα πλησιάζει το τέλος του 2021: 1) Γράφεις στις προσομοιώσεις το σκορ που θές, δίνεις το Step 1 Νοεμβριο ή Δεκεμβριο 2021 και τα πάς μια χαρά. 2) Δεν γράφεις στις προσομοιώσεις το σκορ που θές, δίνεις το Step 1 Ιανουάριο του 2022 παίρνεις το Pass και έχεις άπλετο χρόνο για να εστιάζεις στα Step 2CK/CS, Electives/Research. Αμα νομίζεις οτι είσαι οριακά για Pass κάνε extension το eligibility period (μία φορά μπορείς να το κάνεις αυτό) για Φεβρ-Μαρτ-Απρίλιο και ξαναλύσε την UWorld απο την αρχή. Το να διαβάζεις στα κλινικά έτη σοβαρά απο τα Step 2CK/CS (πχ, λύνεις την UWorld system based, βλέπεις βιντάκια κλινικής εξέτασης του CS) σημαίνει οτι θα είσαι κυριολεκτικά ο καλύτερος φοιτητής στο group σου. Δεν υπερβάλω καθόλου σε αυτό. Άμα έχεις όρεξη να δουλέψεις πιστεύω είναι win-win scenario. Για τα γραφειοκρατικά μπορείς να πάρεις τηλέφωνο το Prometric και να τους κάνεις συγκεκριμένες ερωτήσεις. Μπορείς επίσης να αγοράσεις credit στο Skype και να τηλεφωνήσεις Αμερική στο ECFMG για συμβουλες. Είναι πολύ κατατοπιστικοί και ευγενέστατοι. Νομίζω πρέπει να έχεις USMLE ID πρώτα όμως για να σε εξηπηρετήσουν.
 24. Θα πρότεινα να δείς τα στατιστικά του φετινού Match για να έχεις έναν μπούσουλα. https://www.nrmp.org/main-residency-match-data/ Παραδείγματος χάριν, η ψυχιατρική φέτος έδωσε 1,858 θέσεις ειδικότητας, εκ των οποίων οι 293 καταλήφθηκαν από IMGs (US και Non-US), δηλαδή περίπου το 15%. Πηγή: https://mk0nrmp3oyqui6wqfm.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2020/06/MM_Results_and-Data_2020-1.pdf. Άρα θα έλεγε κανείς ότι είναι μία ειδικότητα προσβάσιμη στους IMGs, αλλά με κάποια δυσκολία. Μπορείς να δείς τα χαρακτηριστικά των IMGs που έκαναν match εδω: https://mk0nrmp3oyqui6wqfm.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2020/07/Charting-Outcomes-in-the-Match-2020_IMG_final.pdf Ενδεικτικά, το μέσο σκορ στο Step 1 και Step 2 CK των Non-US IMGs που έκαναν match ήταν 225 και 235, αντίστοιχα. Επίσης, απο το Program director survey μπορείς να δείς τι περίπου ζητάνε οι Program directors (σκορ; έρευνα; LoRs;): https://mk0nrmp3oyqui6wqfm.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2020/08/2020-PD-Survey.pdf Με μία ματιά φαίνεται οτι τα σκορ δεν έχουν τόση βαρύτητα όσο στις άλλες ειδικότητες. Άλλα χρήσιμα link: https://freida.ama-assn.org/search/list FREIDA Residency Program Database. Βλέπεις όλα τα προγράμματα ειδικότητας στις ΉΠΑ. https://residency.doximity.com/ Doximity Residency Navigator. Βλέπεις στοιχεία και ταξινομήσεις των προγραμμάτων ειδικότητας (πχ πιο είναι το πιο prestigious προγραμμα στην Αμερική;). Γνώμη μου είναι να βρείς κάποιον ξένο που να εχει κάνει μάτς για να τον ρωτήσεις πληροφορίες. Δεν χρειάζεται υποχρεωτικά να είναι Έλληνας. Μπορείς να ποστάρεις στο StudentDoctorNetwork η στο Reddit. Εναλλακτικά μπορείς να στείλεις ένα ευγενικό μαιλ στο ίδιο το πρόγραμμα ειδικότητας που σε ενδιαφέρει και να ζητήσεις πληροφορίες. Επίσης μπορείς να βρείς την λίστα των ειδικευόμενων απο αυτο το πρόγραμμα και να ψάξεις για το μαιλ τους απο τυχόν δημοσιεύσεις που μπορεί να έχουν στο PubMed.
 25. Το σκορ στο Step 1 θα συνεχίσει να ανακοινώνεται κανονικά, με βάση επίσημη ανακοίνωση απο το USMLE. https://www.usmle.org/frequently-asked-questions/#step1 "If I received a 3-digit score on my Step 1 examination, will my 3-digit score be visible on paper and ERAS transcripts after Step 1 outcomes are reported as pass/fail? All scores for Step 1 exams taken prior to the date of the policy change will continue to be reported using the three-digit numeric score on all USMLE transcripts."
×
×
 • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.