Jump to content

Elpi

Prominent Members
 • Content Count

  1.382
 • Joined

 • Days Won

  29

Reputation Activity

 1. Like
  Elpi reacted to sjjggst in ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΩ ΦΟΙΤΗΤΩΝ   
  Ο νόμος της Διαμαντοπούλου καταργήθηκε αλλά μπορεί να επανέλθει ανά πάσα στιγμή. Αφού πέρασε μια ολόκληρη δεκαετία από τότε που πρωτο-εμφανιστηκε η σοβαρή απειλή για τη διαγραφή των αιωνίων, είναι λογικό για όποιον ενδιαφέρεται όντως να πάρει το πτυχίο του να οργανώνεται αντίστοιχα και να φροντίζει σιγα-σιγά ή γρήγορα-γρήγορα να πάρει το πτυχίο του, πριν κάποιος αντίστοιχος νόμος επανέλθει.
  Το γεγονός πως νομικά και συνταγματικά δεν έχεις το δικαίωμα να τροποποιήσεις τις διατάξεις που αφορούν τις πανεπιστημιακές σπουδές στην Ελλάδα και ειδικά τα όρια φοίτησης δεν ξέρω πού το διάβασες, αλλά φαίνεται πως η νομική υπηρεσία του υπουργείου παιδείας έχει άλλη γνώμη. Δεν ειμαι νομικός βέβαια, ούτε κι έχω ασχοληθεί με το ζήτημα.
  Όσον αφορά τα υπόλοιπα, έχεις μια στρεβλή εντύπωση στο μυαλό σου σχετικά με τη φοίτηση στο εξωτερικό. Δεν ξέρω ποιος σου έμαθε πως τα μεγάλα ιδρύματα του εξωτερικού περιμένουν τον... παρά των Ελλήνων για να επιβιώσουν, ούτε πως περνάς αέρα επειδή πληρώνεις δίδακτρα. Στην Αγγλία πληρώνεις ακριβώς τα ίδια δίδακτρα με τους ντόπιους, λόγω ΕΕ. Δεν έχουν κανένα λόγο να κάνουν τα στραβά μάτια και να σε περάσουν αβαβα, πίστεψε με, τα έχω νοιώσει στο πετσί μου σε μεταπτυχιακά. Το ίδιο συμβαίνει και στις υπόλοιπες χώρες που έχουν δίδακτρα. Στις χώρες που δεν υπάρχουν δίδακτρα, δεν ισχύει καν αυτό. Πέρα του γεγονότος πως πρέπει να φοιτήσεις σε ξένη γλώσσα και να ανταγωνιστείς τους ντόπιους στη δική τους. Αν το θεωρείς ευκολο, τι να πω, πάω πάσο. Αν πάλι θεωρείς πως ειναι ζόρικο να σπουδάσεις π.χ Νομική στην Κομοτηνή στη μητρική σου γλώσσα ενώ να κάνεις το ίδιο στη Σορβόνη στα γαλλικά είναι ευκολάκι, τότε υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην επικοινωνία μας και αρχίζω να ζαλίζομαι.
  Τέλος, αν θεωρείς πως δεν σου φτάνουν 20 και 30 χρόνια για να πάρεις ένα χαρτί από ελληνικό ή οποιοδήποτε άλλο πανεπιστήμιο, τότε προφανώς το πρόβλημα δεν το έχει η Κυβέρνηση, ούτε ο νεο-φιλελευθερισμός. Αφού στα 18 σου έκατσες και διάβασες για να περάσεις τις Γενικές Εισαγωγικές Εξετάσεις (και μπράβο σου, αλλά το ίδιο έκαναν και οι υπόλοιποι στην Ελλάδα ή αλλού) και βλέπω πως το έχεις κάνει σημαία σου, δεν νομίζω να χρειάζεται να κάνεις τίποτε άλλο ύστερα από αυτό. Τα υπόλοιπα θα γίνουν κάποτε από μόνα τους.
 2. Like
  Elpi reacted to sjjggst in ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΩ ΦΟΙΤΗΤΩΝ   
  Πολύ ωραίος και σωστός σε όλα σου. Ο Κούλης θα κυβερνήσει 2 θητείες κατά τη γνώμη μου, γιατί αυτήν την υπόσχεση έχει πάρει εδώ και καιρό. Εκτός αν ξεχνάει κάποιος πως ο Αλέξης δεν κυβερνουσε αλλα συγκυβερνούσε με τον Καμμένο, δηλαδή το πνευματικό παιδί του μπαμπά Μητσοτάκη. Στημένες ιστορίες για μικρά παιδιά, για να φύγει το κόμμα από τα χέρια του Σαμαρά, να επιστρέψει στους Μητσοτάκηδες και να γίνει και ο Κούλης τελικά ΠΘ. Γιατί άλλη περίπτωση να γίνει ΠΘ δεν υπήρχε, εδώ δεν μπορούσε να κερδίσει στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ  και έριχναν οι άνθρωποι την πρωτη φορά τα λογισμικά για να μη βγει Πρόεδρος στο κόμμα. Τηρουμένων των αναλογιών όμως, ο Κυριάκος είναι μέχρι τώρα πολύ καλύτερος από ότι περίμενα, έχοντας να χειριστεί και ζόρικα ζητήματα.
  Ο Σύριζα μπορεί να ξαναγυρίσει στην Κυβέρνηση αλλά όχι πλέον με Αλέξη, ο οποίος, εδώ που τα λέμε έριξε οριακά τη ψαλίδα της διαφαινόμενης εκλογικής συντριβής και υπάρχει ακόμα στα πράγματα γιατί ο Αλαφούζος και ο κακός ΣΚΑΙ αποφάσισε να του σώσει το τομάρι λίγες μέρες πριν τις εκλογές με εκείνη την περιβόητη συνεντευξη. Τα θυμόμαστε, δεν είμαστε χαζοί, καταλαβαίνουμε τι παίζεται. Εγώ θα πόνταρα στο τρίτο αγόρι της παρέας, που άφησε την τριάδα απροσδόκητα και πολύ νωρίς, πριν σκάσουν οι μπόρες. Σοβαρός, μετρημένος, συμπαθής σε γυναίκες και ουδέτερους, ότι πρέπει για εφεδρεία. Καλά έκαναν και τον "έκρυψαν" από την αρχή αφήνοντας τον Αλέξη και τον Παππά να πορεύονται χωρίς το στενό φίλο και συνεργάτη τους.
  Ο Κούλης δεν βλέπει πια τον Τσίπρα ως αντίπαλο. Το μεγάλο του πρόβλημα είναι ακόμα ο Σαμαράς. Κάτι μου λέει πως ο Αντώνης δεν έχει τελειώσει ακόμα με την Ελλάδα, ούτε η Ελλάδα με τον Αντώνη. Σενάριο επιστημονικής φαντασίας? Ποτέ μη λες ποτέ. Υποψιάζομαι πως ο Αντώνης θα κυβερνήσει ξανά στο μέλλον και πλέον θα τα έχουμε δει όλα σε αυτήν τη ζωή. Κάνουμε και λίγο εκλογολογία με ταρώ και χαρτομαντεία αφού κανείς (από εμάς) δεν ξέρει το μέλλον, αλλά δεν πειράζει, κουβέντα να γίνεται.
 3. Thanks
  Elpi reacted to sjjggst in Που βρισκεστε και τι ακουτε αυτη τη στιγμη????   
  RAMMSTEIN - Ohne dich, Without you, Utan dig, Χωρίς εσένα...
   
   
 4. Thanks
  Elpi reacted to sjjggst in Που βρισκεστε και τι ακουτε αυτη τη στιγμη????   
  THE SMASHING PUMPKINS - Disarm
   
   
 5. Thanks
  Elpi got a reaction from sjjggst in Που βρισκεστε και τι ακουτε αυτη τη στιγμη????   
  Θα σε παίρνω αγκαλιά
  Και θα κάνεις πως δε θέλεις
  Δε χρειάζονται πολλά
  Θα σωπαίνω και θα ξέρεις   
   
 6. Sad
  Elpi reacted to sjjggst in 424 ή στεπ?   
  Αν είσαι σε κάποιο ΣΤΕΠ ή σε μάχιμη μονάδα-προκάλυψη ψηλά στον Έβρο σε διαβεβαιώ πως θα έχεις διάφορες ενδιαφέρουσες ασχολίες ως οπλίτης-ιατρός τη μέρα και (κυρίως) τη νύχτα, τις οποίες δεν μπορούμε και δεν χρειάζεται να περιγράψουμε εδώ πέρα. Εσύ (και οι υπόλοιποι συνάδελφοί σου φυσικά, εκεί δεν έχει διακρίσεις) θα είσαι πάντοτε παρών στις διάφορες δραστηριότητες των μονάδων οι οποίες είναι αρκετά επικίνδυνες και έχουν σαν αποτέλεσμα αρκετά και πολλές φορές σοβαρά ατυχήματα και γενικά θα είσαι στην τσίτα αφού όλο και κάτι θα συμβαίνει, "τακτικό" ή έκτακτο. Το τελευταίο που θα σε απασχολεί θα είναι τι χρώμα έχει το ταβάνι του ΣΤΕΠ.
  Στο 424 μπορεί να μάθεις να περνάς φλέβα και ουροκαθετήρα. Σε κάποιο ΣΤΕΠ με μάχιμες μονάδες τριγύρω θα μάθεις πως να μπαίνεις νύχτα με βροχή σε ναρκοπέδιο, να μαζεύεις τους λαθρομετανάστες που έπεσαν μέσα κατά λάθος μαζί με τα παιδιά τους και να ξαναβγαίνεις από εκεί χωρίς να κάνεις κι εσύ μπουμ. Και τα δύο χρήσιμα είναι, αν μάθεις να τα κάνεις σωστά.
   
  υγ. 2002Γ ΕΣΣΟ, ατσαλάκωτος στα "κολαστήρια"; 503 ΤΠ (Προκάλυψη, Φυλάκια 1-10), Νέα Βύσσα Ορεστιάδας και 516 Μ/Κ ΤΠ, Λαγός Διδυμοτείχου 😉 
   
   
 7. Sad
  Elpi got a reaction from maxuris in Ειδικότητα στη Σουηδία   
  Τα πράγματα στη σουηδια δεν εχουν αλλάξει (τουλάχιστον προς το καλύτερο!). 
  Το οτι εχεις το TISUS ειναι στα συν μιας και θα πάρεις άδεια άσκησης επαγγελματος άμεσα. Ως εδω καλά. Πάμε στα "πρακτικά" ζητημτα....
  1. Το ότι εχεις το πτυχιο στη γλώσσα δε σου εξασφαλίζει ας πουμε "ασυλία" οσον αφορα τη γλώσσα. Τους διευθυντες στις κλινικες δεν τους ενδιαφερουν τα χαρτια αλλά το κατα πόσο μπορεις να "σταθεις" στην επαφη με τον ασθενή. Με απλά λόγια πρέπει να καταλαβαινεις 100% τους ασθενεις, να σε καταλαβαινουν 100% οι ασθενεις και να μπορεις να γραφεις γρηγορα και κατανοητα τα ατελείωτα (μα πραγματικα ατελειωτα !) εγγραφα. Υπήρξαν περιπτώσεις οπου συναδελφοι δεν πηραν συμβολαιο γιατι (αν και ειχαν C1)  ο διευθυντης αποφασισε πως δεν ηταν duktig με τη γλώσσα (για ενα διευθυντη duktig μπορει να σημαινει να μιλας φαρσι την τοπικη διαλεκτο....Εχουν ξεφυγει λιγο οι σουηδοι!).
  2. Τα τελευταια χρόνια η ζήτηση  ειναι μεγαλη και η προσφορα μικρη στη σουηδια (και οσο παει και γινεται χειροτερα). Αυτο εχει ως αποτελεσμα ο ανταγωνισμος για μια θεση ειδικοτητας να ειναι μεγαλος. Οι διευθυντες εχουν γινει απαιτητικοι και ζητανε τρελα πραγματα πια. Για παραδειγμα, σε κλινικη πανεπιστημιακου νοσοκομειου στην κεντρικη Σουηδια, γιατρος με συμβολαιο ΑΤ (κάτι σαν το δικο μας αγροτικο το οποιο το κανουν οι σουηδοι συνηθως σε κλινικη στην οποια ζητανε να κανουν ειδικοτητα) του ειπαν πως αν θελει να πάρει συμβολαιο για ειδικοτητα θα πρεπει απο τωρα ως το τελος του Αυγουστου να πάει να βοηθησει σε κλινικη "αδελφης" ειδικοτητας.
  3. Συμβόλαιο κατα 99% δεν παιρνει καποιος με την πρωτη. Συνηθως δινουν ενα 6μηνο οπου κανεις λαντζα και αναλογα με τις αναγκες της κλινικης ή ξαναδινουν αλλο ενα εξαμηνο, ή δε δίνουν καθολου ή αν ειναι καποιος τυχερος παιρνει τελικα συμβολαιο. Ακομα και το 1% που εχει επιλεξει να κανει καποια ειδικοτητα στην οποια εχουν τρελες αναγκες το 6μηνο δοκιμαστικο δεν το γλυτωνει και παλι δεν ειναι βεβαιο οτι θα παρει τελικα και συμβολαιο αοριστου χρονου σαν ειδικευομενος.
  4. Οι μισθοι δεν ειναι και οτι καλυτερο δυστυχως. Ο μέσος μισθος προ φορων για ειδικευομενο (συμφωνα με τη στατιστικη υπηρεσια) ειναι γυρω στις 39 000. Μετα φορων ειναι γυρω στις 29 000 αλλα αυτο εξαρταται απο την νομαρχια στην οποια δουλευει καποιος (καθε landsting εχει διαφορετικη φορολογια). Επισης το κοστος ζωης ειναι πολυ υψηλο και οι 29 χιλιαδες φτανουν τσιμα τσιμα σε καποια μικρη επαρχιακη πολη (για Στοκχολμη δε φτανουν ουτε για ζητω!). Οι εφημεριες σε καποια landsting πληρωνονται εξτρα και σε καποια αλλα οχι (τα δινουν σαν αδεια). Οι εφημεριες οταν πληρωνονται εχουν διαφορετικη φορολογια και πραγματικα δεν ξερω αν οικονομικα αξιζει τον κοπο η ταλαιπωρια.
  5. Το συστημα αποκτησης ειδικοτητας εδω δεν εχει καμια σχεση με αυτο της ελλαδας. Εδω εχεις ενα handledare απο τον οποιο ουσιαστικα κρεμεσαι για να σου δωσει την ειδικοτητα. Καθε ειδικοτητα εχει ενα loggbok απο το Socialstyrelsen το οποιο εχει καποια απαιτουμενα για να θεωρηθει καποιος οτι ειναι ετοιμος με την ειδικοτητα. Εχει καποια πρακτικα πραγματα που πρεπει να γινουν και καθε ενα απο αυτα εχει και το αντιστοιχο θεωρητικο course του στο οποιο ειναι αρκετα εως πολυ δυσκολο να βρει καποιος θεση οποτε...ο χρονος περναει! Λογο των παραπανω καταλαβαινεις πως μια ειδικοτητα 5 χρονων μπορει να παρει και 7 και 8 χρονια. 
  Ελπιζω να βοηθησα καπως. Αν θελεις κατι πιο συγκεκριμενο...fråga mig!
  P.S. Προσωπικα εαν ξεκινουσα τωρα θα επελεγα Νορβηγια. Καλυτεροι μισθοι, καλυτερη εκπαιδευση, καλυτερη ποιοτητα ζωης. Δεν ειναι τυχαιο που πααααρα πολλοι απο σουηδια πηγαινουν στη νορβηγια για δουλεια!
 8. Like
  Elpi reacted to qbase in Ειδικότητα στις ΗΠΑ   
  Συγγγνώμη για την παρέμβαση αλλά νιώθω πως πρέπει να το κάνω, καθώς τα παιδιά και τα γραπτά στο φόρουμ ήσασταν το πρώτο μου έναυσμα στο να ανοίξω τα μάτια μου να φύγω από το τριτοκοσμικό σύστημα υγείας της χώρας μας.
  Μεχρι πρότεινως, περίπου δύο χρόνια πριν, ήμουν εθδικευόμενος σε μεγάλο νοσοκομείο των Αθηνών στα τελειώματα της νευροχειρουργικής μου ειδικότητας. Εχω δουλέψει σε αρκετά μεγάλα νοσοκομεία της Ελλάδας και των  ΗΠΑ. Οπότε πιστεύω πως η άποψη μου μπορεί να βοηθήσει μερικά παιδιά να σκεφτούν.
  Έδωσα το step 1 μεταξύ του μερικού και του τελικού κομματιού του ειδικού μέρους της νχ. Με συστηματικό διάβασμα περίπου 4 και 1/2 μήνες όπως περιγράφεται σε αυτό το thread και με βοήθεια απο άλλα φορουμ του εξωτερικού, πχ usmle-forums. Το σκορ μου είναι πάνω απο 260. Θα συμφωνήσω ότι χρειάζεται αποκλειστικό και σωστο διάβασμα, αρκετές ώρες την μέρα. Οπότε θα συμβούλευα να το κάνετε εκτός ή αναμεταξύ της ειδικότητας. Μπορείτε να το περάσετε και ως ειδικευόμενοι φυσικά, αλλά θεωρώ πως θα έχει αντίκτυπο στο τελικό σας σκορ. Σημειωτέον ότι πρωτού ξεκινήσω δεν είχα καμμια επαφή με το τι σημαινει Αμερικανική πραγματικότητα. Ακολούθως πέρασα τα υπόλοιπα τεστ και ξεκίνησα ειδικότητα σε χειρουργική και ακολούθως νευροχειρουργική στην Αμερική.
  Η άποψη μου είναι πως έχω ξεχάσει το Ελληνικό ζουλού σε ένα απο τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Ελλάδας, να μεταφέρουμε εμείς τα φορεία μετεγχειρητικών ασθενών με ανισοκορία στον αξονικό λόγω έλλειψης τραυματιοφορέων, να πεθαίνουν ασθενείς απο λοιμώξεις σαν τα κοτόπουλα, να θέλω να κάνω μια εξέταση και να πρέπει να παρακαλάω τον κάθε φορέα ο οποίος τα έπαιρνε και αποφάσιζε για τις τύχες των ασθενών ποιον θα κατεβάσει στον αξονικό αναλόγως τα κέφια του, να είμαι μόνος να κάνω κάρπα σε ασθενη που πεθαίνει και οι νοσοκόμες να μου φωνάζουν άστον να πεθάνει τα εφαγε τα ψωμιά του, ακολούθως να ζητάω abg και να πρέπει εγω να το πάρω και να βγάλω το αποτέλεσμα στον αναλυτή ενω ο ασθενής πεθαίνει. Την ίδια στιγμή να μάχομαι με τον χειριστη για μια portable cxr μέσω τηλεφώνου, καθώς πρέπει να του δικαιολογήσω γιατί είναι επεγον να τον ξεβολεύω βραδιάτικσ  Δεν εχω λόγια να σας περιγράψω τι έχω ζήσει στα ελληνικά νοσοκομεία. Διακομιδές; σαν αγροτικός μέχρι και διασωληνωμένο ραγέν AAA είχα πάει μόνος λόγω της αφέλειας και της αθωότητας.Θυμάμαι μου είχαν δώσει και χύμα dormicum και οι οδηγίες ήταν συνόδευσε τον ασθενή ρίχνε 1-2cc κάθε πέντε λεπτά bolus.Α ξέχασα σε εκείνη τη διακομιδή είχαν ξεχάσει να μιυ δώσουν monitor. Τέσπα όσοι δουλεύεται ή θα δουλέψετε στην Ελλάδα ξέρετε πολύ καλά οτι αυτά είναι η θλιβερή καθημερινότητα. Ένιωθα πως δεν σέβομαι τον εαυτό μου με το να συνεχίζω να δουλεύω σε ένα τέτοιο σύστημα υγείας. Σηκώθηκα και προσπάθησα προσπαθώ και θα προσπαθώ να σέβομαι τον εαυτό και τους ασθενείς μου.
  Στις ΗΠΑ ακόμα και στο μικρότερο νοσοκ της χώρας να πάς έχεις ένα blue code. Εγώ το πρώτο blue code που είδα  έπαθα πλάκα, νόμιζα οτι ήμουν σε ταινία. Τωρα τα θεωρώ δεδομένα. Θεωρώ δεδομένο οτι θα πληκτρολογήσω μια αξονική stat στον ασθενή μου και θα έχω τις εικόνες σε 5 λεπτά στην οθόνη μου. Η τρομακτική διαφορά αυτης της χώρας είναι το σύστημα εκπαίδευσης, οι πόροι και ο τρόπος που διαχειρίζονται τα resources. Υπάρχει ένας άνθρωπος που κάνει μια συγκεκριμένη δουλεία σρε κάθε νοσοκ των ΗΠΑ. Systems based practise. Και όλα τα παραπάνω λειτουργούν σε όφελός του ασθενή φυσικά. Ναι το σύστημα της χώρας είναι βασισμένο στο κέρδος, ναι υπάρχουν και εδώ κακοί χειρουργοί και κακοί γιατροί, αλλά οι περισσότεροι περιθωριοποιούνται από το σύστημα. Τα νοσοκομεία που έχουν πολλά ποσοστα μτχ επιπλοκών και λοιμώξεων κλείνουν. Οι κακοί γιατροί χάνουν την αξιοπιστία τους και οι καλοί γίνονται καλύτεροι. Αυτή ειναι η διαφορά των ΗΠΑ αξιοκρατία. Επίσης κανένας δεν θα σε αντινετωπίσει ρατσιστικα σε μεγάλα πανεπιστημια και προγραμματα. Απλα θα πρέπει να εργαστεις σκληρά να τους αποδείξεις οτι αξιζεις. Καθως οτιδήποτε εκτος αμερικής, μιλαω για ειδικότητα και ιατρικη σχολή είναι ξένο για αυτούς. Αλλα ευκαιρίες θα σου δοθούν και αν αξίζεις αξικρατικά θα προχωρήσεις. Δεν ξέρω τι λέτε για την Αμερική αλλά την έχω γυρίσει όλη δεν με τρομάζει να ζήσω ουτε στη north dakota, αν και δεν θα το προτιμουσα. ΟΙ εναλλαγές του τοπίου τα φυσικά τους πάρκα τα δάση, τα preserves ειναι απο τα μαγευρικότερα που θα συναντήσεις στον πλανήτη. Τα roadrips etc Και κάθε πολιτεία εχει το ξεχωριστό της χρώμα. Για να μην πω για την ευγένεια και πολιτισμό του 90 % των κατοικων που δεν ασχολουνται ποιος εισαι απο που ερχεσαι παρα μόνο αν αξίζεις. Δεν θυμάμαι Ελληνας να μου κράτησε ποτρ την πόρτα να περάσω.
  Τεσπα επειδή παραθέτουμε απόψεις, το θεωρώ άδικο για κάποιον που έγραψε άσχημα στο step να λέει αυτά τα πράγματα για την Αμερική. Είναι η χώρα που αν είσαι νέος με όνειρα και είσαι διατεθειμένος να δουλέψεις σκληρά και αξίζεις θα σου δωθούν πολλές ευκαιρίες με απίστευτα λρφτά ποιότηρα ζωης και περίθαλψης των ασθενών σου.Γιατι στο τέλος της μέρας νομίζω αυτό ειναι που μετράει.
  Τωρα αν εκανα γενική ιατρική βέβαια ίσως να άραζα σε ένα Ελληνικό νησί μετα το τέλος της ειδικότητας, χωρίς να σκεφτόμουν να μεταναστεύσω. Επίσης θα συμφωνούσα πως σιχαίνομαι την Νέα Υόρκη καιδ εν θα ήθρλα να ζήσω ποτέ.
  Απλά θεωρώ άδικο και ανούσιο να γίνονται συγκρίσεις μεταξύ του συστήματος υγείας των δύο χωρών, γιατί πολύ απλά η Ελλάδα δεν έχει σύστημα.
  Ευχαριστώ. Προσπαθήστε και μην εγκαταλείπετε τα όνειρα σας. Αυτή είναι η συμβουλή μου. Θα συναντήσετε πολλά εμπόδια. Σημασία έχει πάντα στο τέλος ποιος το θέλει πραγματικά, γιαυτό και υπάρχουν όλα αυτά τα εμπόδια σαυτη τη χώρα..
   
 9. Like
  Elpi reacted to Χειροπράκτωρ in Ειδικότητα στη Σουηδία   
  Μη λυπάσαι ιδιαίτερα που θα χάσεις το σουηδικό μπαχαλο. Αν εξάλλου σου αρέσει ο Σκανδιναβικος πολιτισμός, τότε θα τον βρεις σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στη Δανία, στη Νορβηγία και στην Ισλανδία.
  Τα πράγματα στη Βόρεια Ευρώπη δουλεύουν με την λογική της προσφοράς/ζήτησης, οπότε λογικά οι Σουηδοί πλέον ζήτησε περισσότερα σε σύγκριση με 10-15 χρόνια πριν. 
 10. Sad
  Elpi got a reaction from Konstantina Sönderberg in Ειδικότητα στη Σουηδία   
  Τα πράγματα στη σουηδια δεν εχουν αλλάξει (τουλάχιστον προς το καλύτερο!). 
  Το οτι εχεις το TISUS ειναι στα συν μιας και θα πάρεις άδεια άσκησης επαγγελματος άμεσα. Ως εδω καλά. Πάμε στα "πρακτικά" ζητημτα....
  1. Το ότι εχεις το πτυχιο στη γλώσσα δε σου εξασφαλίζει ας πουμε "ασυλία" οσον αφορα τη γλώσσα. Τους διευθυντες στις κλινικες δεν τους ενδιαφερουν τα χαρτια αλλά το κατα πόσο μπορεις να "σταθεις" στην επαφη με τον ασθενή. Με απλά λόγια πρέπει να καταλαβαινεις 100% τους ασθενεις, να σε καταλαβαινουν 100% οι ασθενεις και να μπορεις να γραφεις γρηγορα και κατανοητα τα ατελείωτα (μα πραγματικα ατελειωτα !) εγγραφα. Υπήρξαν περιπτώσεις οπου συναδελφοι δεν πηραν συμβολαιο γιατι (αν και ειχαν C1)  ο διευθυντης αποφασισε πως δεν ηταν duktig με τη γλώσσα (για ενα διευθυντη duktig μπορει να σημαινει να μιλας φαρσι την τοπικη διαλεκτο....Εχουν ξεφυγει λιγο οι σουηδοι!).
  2. Τα τελευταια χρόνια η ζήτηση  ειναι μεγαλη και η προσφορα μικρη στη σουηδια (και οσο παει και γινεται χειροτερα). Αυτο εχει ως αποτελεσμα ο ανταγωνισμος για μια θεση ειδικοτητας να ειναι μεγαλος. Οι διευθυντες εχουν γινει απαιτητικοι και ζητανε τρελα πραγματα πια. Για παραδειγμα, σε κλινικη πανεπιστημιακου νοσοκομειου στην κεντρικη Σουηδια, γιατρος με συμβολαιο ΑΤ (κάτι σαν το δικο μας αγροτικο το οποιο το κανουν οι σουηδοι συνηθως σε κλινικη στην οποια ζητανε να κανουν ειδικοτητα) του ειπαν πως αν θελει να πάρει συμβολαιο για ειδικοτητα θα πρεπει απο τωρα ως το τελος του Αυγουστου να πάει να βοηθησει σε κλινικη "αδελφης" ειδικοτητας.
  3. Συμβόλαιο κατα 99% δεν παιρνει καποιος με την πρωτη. Συνηθως δινουν ενα 6μηνο οπου κανεις λαντζα και αναλογα με τις αναγκες της κλινικης ή ξαναδινουν αλλο ενα εξαμηνο, ή δε δίνουν καθολου ή αν ειναι καποιος τυχερος παιρνει τελικα συμβολαιο. Ακομα και το 1% που εχει επιλεξει να κανει καποια ειδικοτητα στην οποια εχουν τρελες αναγκες το 6μηνο δοκιμαστικο δεν το γλυτωνει και παλι δεν ειναι βεβαιο οτι θα παρει τελικα και συμβολαιο αοριστου χρονου σαν ειδικευομενος.
  4. Οι μισθοι δεν ειναι και οτι καλυτερο δυστυχως. Ο μέσος μισθος προ φορων για ειδικευομενο (συμφωνα με τη στατιστικη υπηρεσια) ειναι γυρω στις 39 000. Μετα φορων ειναι γυρω στις 29 000 αλλα αυτο εξαρταται απο την νομαρχια στην οποια δουλευει καποιος (καθε landsting εχει διαφορετικη φορολογια). Επισης το κοστος ζωης ειναι πολυ υψηλο και οι 29 χιλιαδες φτανουν τσιμα τσιμα σε καποια μικρη επαρχιακη πολη (για Στοκχολμη δε φτανουν ουτε για ζητω!). Οι εφημεριες σε καποια landsting πληρωνονται εξτρα και σε καποια αλλα οχι (τα δινουν σαν αδεια). Οι εφημεριες οταν πληρωνονται εχουν διαφορετικη φορολογια και πραγματικα δεν ξερω αν οικονομικα αξιζει τον κοπο η ταλαιπωρια.
  5. Το συστημα αποκτησης ειδικοτητας εδω δεν εχει καμια σχεση με αυτο της ελλαδας. Εδω εχεις ενα handledare απο τον οποιο ουσιαστικα κρεμεσαι για να σου δωσει την ειδικοτητα. Καθε ειδικοτητα εχει ενα loggbok απο το Socialstyrelsen το οποιο εχει καποια απαιτουμενα για να θεωρηθει καποιος οτι ειναι ετοιμος με την ειδικοτητα. Εχει καποια πρακτικα πραγματα που πρεπει να γινουν και καθε ενα απο αυτα εχει και το αντιστοιχο θεωρητικο course του στο οποιο ειναι αρκετα εως πολυ δυσκολο να βρει καποιος θεση οποτε...ο χρονος περναει! Λογο των παραπανω καταλαβαινεις πως μια ειδικοτητα 5 χρονων μπορει να παρει και 7 και 8 χρονια. 
  Ελπιζω να βοηθησα καπως. Αν θελεις κατι πιο συγκεκριμενο...fråga mig!
  P.S. Προσωπικα εαν ξεκινουσα τωρα θα επελεγα Νορβηγια. Καλυτεροι μισθοι, καλυτερη εκπαιδευση, καλυτερη ποιοτητα ζωης. Δεν ειναι τυχαιο που πααααρα πολλοι απο σουηδια πηγαινουν στη νορβηγια για δουλεια!
 11. Like
  Elpi reacted to iceman in Αλλάζει η διαδικασία επιλογής επικουρικών γιατρών   
  σημερινη αποφαση
  "Εγκρίνουμε την πρόσληψη του/της ιατρού ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΟΣ του ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ. , ειδικότητας ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ, με εμπειρία στην ασυμβατότητα φαρμάκων στις συνταγογραφούμενες θεραπείες (🤣 )(ογκολ. Νευρολ.αιματ.ρευματ), επικουρικού ιατρού για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών στο Γ.Ν.Α. «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»,"
   
  απορω πως δεν τον εχουν τσιμπησει κιολας τα νοσοκομεια του εξωτερικου τον συναδελφο!!!!! τετοια εμπειρια δεν την βρισκεις αλλου.
   
 12. Like
  Elpi reacted to iceman in Αλλάζει η διαδικασία επιλογής επικουρικών γιατρών   
  ΤΟΛΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  τιτλος ειδικοτητας 16.5.2018
                                           δηλωση επικουρικου  14.11.2018 . Τυπικα δεν εχει περασει 6μηνο απο τον τιτλο ειδικοτητας  αλλα δηλωνει εμπειρια σε αιμοδυναμικο εργαστηριο, εμφυτευση απινιδωτων, βηματοδοτη και ηλεκτροφυσιολογια
                                           διορισμος ως επικουρικος καρδιολογος στο Νοσοκομειο Ελπις στις 31.12.2018 που ζητουσε "τυχαια" αυτα τα προσοντα.
   
  Εγω αν ημουνα στη θεση της ΤΣΟΥΜΑΝΗ ΖΩΗΣ που δηλωσε στις 20/11/2017 (11 νοσοκομεια αναμεσα στα οποια και το Ελπις) και περιμενει 1 χρονο, θα εκανα ενσταση.
   
 13. Like
  Elpi got a reaction from komplexares in 12ωρη εφημερία   
  Το πρώτο λινκ είναι από το περιοδικό του ιατρικού συλλόγου και τα άλλα 3 μιλάνε για το Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης ανάμεσα στους γιατρούς στη Σουηδία.
  http://www.lakartidningen.se
  https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2017/februari/har-utvecklat-behandling-for-utmattad-sjukvardspersonal/
  https://www.hd.se/2017-02-24/unga-kvinnliga-lakare-gar-in-i-vaggen
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6638370
 14. Like
  Elpi got a reaction from drspiros in 12ωρη εφημερία   
  Ο Σουηδός γιατρός μια χαρά εξουθενωνεται. Συνάδελφος ξεκίνησε εφημερία Παρασκευή απόγευμα και βγήκε Δευτέρα απόγευμα. Για αυτό το λόγο η πλειοψηφία των Σουηδών γιατρών δουλεύει 50% ή παίρνει μεγάλες αναρρωτικες με διάγνωση burn out.
  Και μια παρατήρηση με όλο το σεβασμό....ο συνάδελφος που καθεται περαν του ωραρίου δε σημαίνει ότι είναι επιστημονικά ανεπαρκής. Μπορεί να μη γνωρίζει ακόμη τις ρουτίνες, μπορεί να μη πρόλαβε λόγο φόρτου ή απλά μπορεί να είναι πολύ τυπικός και να μην αφήνει εκκρεμότητες για την επόμενη μέρα.
 15. Like
  Elpi got a reaction from iceman in 12ωρη εφημερία   
  Ο Σουηδός γιατρός μια χαρά εξουθενωνεται. Συνάδελφος ξεκίνησε εφημερία Παρασκευή απόγευμα και βγήκε Δευτέρα απόγευμα. Για αυτό το λόγο η πλειοψηφία των Σουηδών γιατρών δουλεύει 50% ή παίρνει μεγάλες αναρρωτικες με διάγνωση burn out.
  Και μια παρατήρηση με όλο το σεβασμό....ο συνάδελφος που καθεται περαν του ωραρίου δε σημαίνει ότι είναι επιστημονικά ανεπαρκής. Μπορεί να μη γνωρίζει ακόμη τις ρουτίνες, μπορεί να μη πρόλαβε λόγο φόρτου ή απλά μπορεί να είναι πολύ τυπικός και να μην αφήνει εκκρεμότητες για την επόμενη μέρα.
 16. Like
  Elpi reacted to asteraki in Που βρισκεστε και τι ακουτε αυτη τη στιγμη????   
  Χαμηλός φωτισμός δωματίου, αραχτή στην κρεβατάρα με νέο σούπερ-ντούπερ στρώμα, το laptop αγκαλιά και συντροφιά  καλή μουσικούλα...Σκέτη απόλαυση!
   
 17. Sad
  Elpi reacted to sjjggst in Που βρισκεστε και τι ακουτε αυτη τη στιγμη????   
  Πόση ξεφτίλα και φέτος, πόσα να αντέξουμε πια κι εμείς οι παραδοσιακοί μακλαρενίστες.
 18. Like
  Elpi reacted to Basilius in Που βρισκεστε και τι ακουτε αυτη τη στιγμη????   
  Πολυ αγαπημενο!
 19. Like
 20. Like
  Elpi reacted to sjjggst in ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΩ ΦΟΙΤΗΤΩΝ   
  Μετά από ένα ταξίδι-οδύσσεια περίπου 15 ωρών τα παιδιά της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας Βόλλευ των Ανδρών έφτασαν στο Έρεμπρο της Σουηδίας. Παρά την ολοφάνερη κούραση οι διεθνείς μας στήθηκαν αδιαμαρτύρητα για μια ομαδική φωτογραφία έξω από το ξενοδοχείο τους μπροστά στο κινητό του μέλους Elpi!  
  Η φώτο είναι τόσο καλή που κοσμεί πλέον την επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Βόλλευ, μαζί με αυτήν της Ομάδας των Γυναικών που έφτανε την ίδια ώρα στη Νορβηγία.  
  Γιατί, κανείς δεν μπορεί να πει όχι στην Elpi (χε,χε)   ?
   

 21. Like
  Elpi reacted to sjjggst in Ειδικότητα στη Σουηδία   
  ΣΟΥΗΔΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 0 - 3. Προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Βόλλευ Ανδρών 2019.
  Συγκίνηση, Περηφάνια και στο τέλος ένα κουβάρι οι διεθνείς μας της Εθνικής Ομάδας Βόλλευ των Ανδρών να πανηγυρίζουν αγκαλιά με τη μικρή εξέδρα που είχαμε φτιάξει λίγοι Έλληνες σε μια γωνιά του γηπέδου στο Έρεμπρο, υπό τα χειροκροτήματα των Σουηδών φιλάθλων.
  Ένα εκπληκτικό διήμερο που ξεκίνησε με την υποδοχή της αποστολής της Εθνικής μας Ομάδας από τα μέλη Elpi και sjggst στο ξενοδοχείο τους την Παρασκευή το απόγευμα, συνεχίστηκε στη βραδινή προπόνηση όπου είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε από κοντά και να φωτογραφηθούμε με τους διεθνείς μας και ολοκληρώθηκε σήμερα με τη σπουδαία εμφάνιση της Εθνικής μας και τη μεγάλη νίκη υπό τις ιαχές της μικρής αλλά φασαριόζας Ελληνικής κερκίδας που οργάνωνε η Elpi με μαεστρία, κάνοντας το Σουηδό σκηνοθέτη να μην ξεκολλάει τις κάμερες από πάνω της! ?
  Ευχαριστούμε όλα τα παιδιά της Εθνικής μας Ομάδας για την τεράστια χαρά αλλά και την αξέχαστη εμπειρία που μας πρόσφεραν. Καλή συνέχεια και καλή πρόκριση ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ!
   

 22. Like
  Elpi got a reaction from sjjggst in Που βρισκεστε και τι ακουτε αυτη τη στιγμη????   
  Ξενυχτι... Καφέδες... Τσιγάρα i parken... Μαραθώνιος... Ανελέητο διάβασμα... 3 εργασίες done... Ενα project θα done... Σε mood μετακόμισης στο σπιτι των ονειρων μας... Σε mood  νεων υποχρεωσεων στη δουλειά... Κιθάρες on their way... Με το μυαλό ακόμη κολλημένο στη Μαγιόρκα (Querida Pollensa nuestra ? τι θέλαμε και γυρίσαμε?)...
  Échame la culpa Μωρο! Τα έλεγες εσυ για το 15ημερο κι εγω εκανα τη δυσκολη...
   
   

   
 23. Thanks
  Elpi reacted to iceman in Που βρισκεστε και τι ακουτε αυτη τη στιγμη????   
  Ούτε καλό αγώνα είδαμε στο Μονακό ούτε τα καμάρια σου πήγαν καλά??
 24. Thanks
  Elpi reacted to Χειροπράκτωρ in Ειδικότητα στις ΗΠΑ   
  Θα απαντήσω πρώτος μιας και είμαι διακοπες (και είχα το ίδιο δίλημμα τη προηγούμενη δεκαετία).
  1) Ψάξε δεδομένα (μισθοί, άδειες, αποστάσεις, στατιστικά εγκληματικότητας, στατιστικά θνησιμότητας και νοσηρότητας, στατιστικά δικομανίας κοκ) αντί για επιφανειακά στερεότυπα. Το διαδίκτυο είναι φίλος σου.
  2) Το elective και βασικά κάθε είδους ανταλλαγές είναι πάντοτε μια καλή ιδέα. Βλέπεις τη πραγματικότητα, μιλάς με locals και κάνεις επαφές. Έτσι οι αποφάσεις σου είναι λιγότερο τυφλές και ξέρεις τι θα αντιμετωπίσεις.
  3) Στο οικονομικό θέμα. Αν ξέρεις κάποια Βορειοευρωπαϊκή γλώσσα, μπορείς απλά να δοκιμάσεις τη τύχη σου κάπου και να μαζέψεις χρήματα. Αν δεν σου αρέσει μετά προσπαθείς για ΗΠΑ με το buffer που έφτιαξες. Υπόψιν ότι η χαρτούρα στην Ευρώπη είναι 10 φορές ευκολότερη και φθηνότερη λόγω της μισητής (στο Ελλαντα) Ευρωπαϊκής Ένωσης 
  4) στο εκπαιδευτικό θέμα. Από προσωπική εμπειρία μπορώ να σου πω ότι στην Βόρεια Ευρώπη εξαρτάται από τη χώρα, το νοσοκομείο και ΚΥΡΙΩΣ τον βαθμό πρωτοβουλίας που έχεις. Γενικός κανόνας είναι, ότι αν σε δουν ότι δεν βαστάς δεν πρόκειται να σε πάρουν από το χέρι αλλά θα σε φορτώσουν στη αιώνια λάντζα. Η προσωπική μου εμπειρία από Βόρεια Ευρώπη (που δεν γενικεύεται) ως ειδικευόμενος είναι περίπου 500 επεμβάσεις μόνος ή ως πρώτος operator σε 2 χρόνια με 2-3 φορές υψηλότερο μισθό από τις ΗΠΑ, 6-8 εβδομάδες διακοπές/χρόνο, 10-15 μέρες το χρόνο συμμετοχή σε εξωτερικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες και μέσο χρόνο εργασίας 50 ώρες/βδομάδα. Χρόνος πτήσης για Αθήνα περίπου 3 ώρες.
 25. Thanks
  Elpi reacted to ouzounichristina in κενές θέσεις για αγροτικό σε πλοία   
  ΜΗ ΔΙΑΝΟΗΘΕΊΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΣΑΜΟΣ ΠΙ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥ ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ!!!Παραθέτω τις συνθήκες διαβίωσης επί 9 μήνες(2009 ετος).
  Ο συνάδελφος έχει απόλυτο δίκαιο!!!!!!Υπηρέτησα και εγω σε αυτη την γραμμη κανονικότατα.Μη διανοηθειτε να το δηλώσετε!!!!!!Κανονικά νομικά επρεπε να χαμε κινηθεί..Ο λογος που δεν παραιτηθηκα ηταν γιατι το 2009 που το δηλωσα τα αγροτικα εκαναν ακομα και χρονο να προκηρυχθούν και η θέση ηταν αγονη.Αν εγκατέλειπα θα εχανα μορια και θα εκανα ενα χρόνο και να ξαναδιοριστω και αν οποτε η τελικη μου ειδικότητα θα ανεβαινε ακομα και τριετια..Η καμπινα διαβίωσης τραγικη χωρις παράθυρο.Δεν κοιμοσουν καθολου σχεδόν τα βραδια επειδή ακουγοταν η ανακοινωση καθε μιση ωρα στο 20ωρο ταξιδι.Εβγαινες μονο 3 ωρες το 24 ωρο.Ρεπο επαιρνες μετα απο τρομερη πιεση που ασκουσες εσυ καθως οι "συνάδελφοι" στο κυ Σαλαμινας που υποτιθεται θα σε αντικαθιστούσαν τα χαν κανει πλακακια και δηλωναν μονιμως αρρωστοι.Ιντερνετ και τηλεφωνο με καλο σημα ουτε λογος..Για να παρεις το ρεπο σου κατεβαινες στο μοναδικο 3ωρο σου στον πειραια και εψαχνες μονος σου φαξ και παντα το κυ σαλαμινας εβρισκε "κολληματα"....Μισθός σαν απλο αγροτικο..Συμπεριφορά οκ..φυσικά δε μιλάμε για Βερσαλλιες αλλα οκ...εγω δεν ειχα μεγαλο θεμα(αλλα ειμαι γυναικα).Ειλικρινα συναδελφοι...Ουτε να σκεφτειτε να πάτε..Ο πλοιοκτητης απλα εκμεταλλευεται τον τιτλο για να διαφημίζει οτι εχει γιατρο στο πλοιο με ανακοινωσεις...Ταξιδευαμε με 10 μποφόρ και απαγορευτικό για να μη χαθει κανα εισητηριο και δρομολόγιο...Ιατρικα ερεθίσματα ουδέν(Εκανα δευτερο αγροτικο μπας και μαθω κατι).Απευθύνθηκα στην εταιρεια και ειλικρινα εχω μετανιώσει που δεν εβαλα τοτε ΔΙΚΗΓΟΡΟ για την εξαθλίωση και την ψυχική οδύνη που βίωσα...Όταν είσαι ενα αβγαλτο παιδί ακόμα δεν ξέρεις πως να προστατευτεις....
  Τροποποιήθηκε 9 λεπτά πριν από ouzounichristina     Παράθεση   Επεξεργασία
   
×
×
 • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.