Jump to content

ioan

Prominent Members
 • Posts

  1.036
 • Joined

 • Last visited

Posts δημοσιεύτηκε από ioan

 1. Ναι σε γιατρούς - φαρμακοποιούς από Βουλγαρία - Ρουμανία

  Βούλγαροι και Ρουμάνοι γιατροί, οδοντίατροι και φαρμακοποιοί θα μπορούν από εδώ και στο εξής να εργάζονται στη χώρα μας.

  Το Συμβούλιο της Επικρατείας άναψε το πράσινο φως εγκρίνοντας τρία σχέδια προεδρικών διαταγμάτων που καθορίζουν τις προϋποθέσεις εγκατάστασης και ελεύθερης παροχής υπηρεσιών των γιατρών, οδοντιάτρων και φαρμακοποιών που είναι κάτοχοι διπλωμάτων και τίτλων σπουδών πανεπιστημίων της Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα ήταν αναγκαία μετά την προσχώρηση 10 νέων κρατών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μεταξύ των οποίων η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Το Ε' τμήμα του ΣτΕ με γνωμοδοτήσεις του έκρινε ότι είναι νόμιμα τα σχέδια διαταγμάτων, επιτρέποντας έτσι σε απόφοιτους βουλγαρικών και ρουμανικών πανεπιστημίων να εργαστούν στη χώρα μας.

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/06/2007

  http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=83543940

  ...in Italy, the system is doing everything to protect the locals... in Greece?

  Welcome to the EU of two levels?

 2. ...Αν εδώ γίνει όπως στη Σουηδία ή στη Γερμανία όπου οι διευθυντές αποφασίζουν ποιους θα προσλάβουν, θα βρούν θέση όλοι με γνωριμίες και όσοι δεν έχουν θα έχουν μεγάλο πρόβλημα.

  ...

  Is that clear to everyone?

  Italy is like that... I work as a "specialist in training" or "specializzando" (in Italian) and I know that it's true.

  As for my name...

  Dr. Soumelis Antonios

  Medico Chirurgo

  Specializzando - Università degli Studi di Torino

  Big deal?

 3. ...Με απασχολεί μόνο ότι κάποιος έχει το θάρρος να βγει να τα πει δημόσια και επώνυμα, αντί να κάθεται να κάνει μόκο όπως οι περισσότεροι που τα τρώνε στη μάπα και τα λένε μόνο στους φίλους τους και τους συγγενείς τους.

  ...

  Oh, please... a little less cream would do fine.

 4. από http://www.athensvoice.gr/355/10449/7/7/7/showdoc.html , όπου μπορείτε βεβαίως να πάτε κι εσείς και να πετάξετε και κανένα σχολιάκι αν θέλετε...

  Eίμαι 22 χρονών. Σπουδάζω ιατρική και μιλάω άπταιστα δύο γλώσσες. Aυτό είναι όλο. Aυτό είμαι όλο.

  Aς πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πολύ αρχή. Πήγα σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο, γιατί οι γονείς μου δούλευαν και έπρεπε να μένω κάπου μέχρι τις 6. Για να γεμίσει ακόμη περισσότερο ο χρόνος μου και να αδειάσει των γονιών μου -δημιουργικά πάντα-, το απόγευμα έκανα μπαλέτο και πιάνο. bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbla

  bbbbbbbbbbbbbbbbblaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

  bbbbbbbbbbbbbla

  bbbbbbbbbbblaaa

  bla bla bla

  bla

  bla

  bla

  bla

  -Kυριακή Παρούτογλου, φοιτήτρια Iατρικής

  Τα πράγματα όπως βλέπετε έχουν πάρει το δρόμο για το βούρκο γενικώς...

  ...it's always the same old shit of the same well fed "wasps"... sorry, but nothing new out of that mouth.

  emnoemnysta

 5. Φιλοκαλούμεν μετ'ευτελείας, φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας.

  ........................................................................................................................

  It's a great film!

  Proud to be Greek! (It's so rare...)

  Proud to be Athenian!

  Hope to see a film on Marathon or Platees soon!!!

  ...all the rest is emtoilet

  Believe me... modern Greece is not so famous outside Greece... It's only some empire's borders. Like Mexico... or something.

 6. "Ἐστὶν οὖν τραγωδία μίμησις πράξεως σπουδαίας καὶ τελείας, μέγεθος ἐχούσης, ἡδυσμένῳ λόγῳ, χωρὶς ἑκάστῳ τῶν εἰδὼν ἐν τοῖς μορίοις, δρώντων καὶ οὐ δι'ἀπαγγελίας, δι' ἐλέου καὶ φόβου περαίνουσα τὴν τῶν τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν."

  Περί Ποιητικής, Αριστοτέλης.

 7. Στην Ευρώπη, και ειδικά στις χώρες της Ε.Ε., η ειδικότητα ακολούθησε διαφορετικούς δρόμους σε διάφορες χώρες. Στην Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, η ειδικότητα ανήκει στις Ιατρικές ειδικότητες και απαιτεί πτυχίο Ιατρικής και βεβαίωση παρακολουθήσεως διετούς προγράμματος σπουδών στην Οδοντιατρική.

  For Italy, just ONE degree is enough... medicine of course. It was part of ENT. Now is a stand alone specialty. 5 years.

 8. Λοιπόν.....

  αφού οι καλοί μας φίλοι στο e-shop και αλλού, αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν το νομικό κενό και να πουλήσουν την OEM έκδοση των Vista Business 131 ευρουλάκια, έτρεξα το Σάββατο το μεσημέρι μέχρι το Μενίδι, τα αγόρασα και τα εγκατέστησα.... :bloodomen:

  το λάπτοπ μου έχει 2ghz Turion, 1 gb pc2700 ddr ram, 100gb hd 5200 rpm, ati x700 mobility 128 mb, wifia, bluetoothia, cardreaderia κτλ κτλ....

  επειδή είχα xp ελληνικά, έκανα αναγκαστικά clean install, το οποίο δεν περιλαμβάνει format και απλά πάει ότι βρει στο παλιό c που αφορούσε τα win σε ένα φάκελο windows.old ... (φυσικά και ότι με ενδιέφερε έκανα backup, το οποίο και συνιστώ)....

  η εγκατάσταση από την αρχή μέχρι το welcome κράτησε 40-50 λεπτά. Βρήκε μόνο του τα πάντα, εκτός από το card reader (το οποίο το ήξερα από πριν ότι δεν θα το έβρισκε, το έλεγε και το upgrade advisor, που κατεβάζεις από το σάιτ της ΜΣ αν θες).....Επίσης να έχετε internet κατά την διάρκεια της εγκατάστασης για να κατεβάσει ότι νέο χρειάζεται. (εμένα κατέβασε λίγα πράγματα)

  του κόλλησα και ένα usb flash 2gb high speed μόνιμα για μνήμη....

  το σύστημά μου το βαθμολόγησε με 4,00 (το οποίο δεν είναι ο μέσος όρος, αλλά η χαμηλότερη από τις επιμέρους βαθμολογίες).

  εντυπώσεις:

  μπορεί να μην το πιστέψετε αλλά μπουτάρει πιο γρήγορα από ότι με τα xp (και ναι είχα κάνει defrag και ναι φρόντιζα το σύστημά μου και δεν εγκαθιστούσα μλκς και οκ, δεν με νοιάζει το πως και γιατί, αλλά ναι δεν είναι ΤΟΣΟ βαρύ όσο λένε)

  εγκατέστησα όλα τα προγράμματα που χρησιμοποιώ χωρίς δυσκολίες, ακόμη και το NOD32, dvdshrink, anydvd, powerdvd, azureus κτλ κτλ

  όχι, δεν υπάρχει SP1 για τα vista ακόμη, έλεος δηλαδή..... κάποια στιγμή θα βγει όταν μαζευτούν πολλά updates όπως πάντα!!!!!!!!

  δουλεύει άψογα, δεν αισθάνομαι βαρύ το σύστημα, είμαι σίγουρος πως με 2gb μνήμη θα γίνει ταχύτερο ακόμη και δεν αντιμετώπισα, ούτε αντιμετωπίζα κανένα πρόβλημα....

  Αναθεωρώ......

  για 130 ευρώ αξίζει να βάλετε vista τώρα....

  Nice... it's important for an OS to boot up fast. It doesn't do anything else, but it 's on in a few seconds.... with 2GB of ram memory it could do even more...

  ... please make me spend 131 euro for three (3) activations (meaning clean installations)...

  ...please make me buy another GB of ram memory DDR2...

  ...I want to boot up faster...

  emrockon

 9. ... τα πειρατικά δεν αξίζουν φυσικά πλέον ούτε για φτύσιμο, εκτός και εάν το ίντερνετ είναι άγνωστη λέξη ή δεν έχει σχέση με τον δικό σας υπολογιστή - μετά από αρκετό καιρό με αυθεντικά δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτώ πως το "τσάμπα" είναι καλύτερο...... είναι απλά ηλίθιο...

  What?

  :rolleyes:

  Τα vista ενσωματώσαν με προβληματικό τρόπο τεχνολογίες που η Apple έφερε στο λειτουργικό της στην 3ετία 2001-2004.

  Vista is windows xp with some adds on inspired by MacOS X. That simple!

  Windows xp is windows 2000 with some adds on.

  Where is the new file system?

 10. Προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να καλυφθούν οι εφημερίες με εκπαιδευόμενους

  Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

  Γιατρούς χωρίς... μισθούς σκοπεύει να διορίσει στα νοσοκομεία η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Στόχος να ξεπεραστεί ο νέος σκόπελος που προκύπτει από την 1η Ιανουαρίου, οπότε οι ειδικευόμενοι γιατροί δεν θα πραγματοποιούν υπερωριακή εργασία άνω των 58 ωρών την εβδομάδα -σύμφωνα με την κοινοτική αλλά και εθνική πλέον νομοθεσία.

  Τι σημαίνει αυτό; Πως οι συνολικά 7.935 ειδικευόμενοι γιατροί δεν θα πραγματοποιούν πάνω από 4 εφημερίες το μήνα όταν σε ορισμένα νοσοκομεία έφθαναν και τις 10.

  Το πρόβλημα θα επηρεάσει όλο το ΕΣΥ, καθώς οι ειδικευόμενοι μέχρι σήμερα καλύπτουν το 70% των «εσωτερικών» εφημεριών (κλινικές, νοσηλευόμενοι).

  Ζητούνται κονδύλια

  Παρ' ότι ο νόμος ισχύει εδώ και καιρό, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μόλις πριν από λίγες μέρες αποφάσισε να ασχοληθεί με την υπόθεση και όταν ο κόμπος έφθασε στο χτένι. Λόγω της επείγουσας κατάστασης εκλήθη ακόμη και ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Αργ. Καράς να παραστεί σε σύσκεψη στο υπουργείου ώστε να βρεθεί μια λύση κυρίως για τα κονδύλια.

  Κι επειδή χρήματα για μαζικές προσλήψεις δεν βρέθηκαν, ως πιο... συμφέρουσα κρίθηκε η λύση των άμισθων ειδικευόμενων οι οποίοι θα κληθούν να καλύψουν τις ανάγκες των νοσοκομείων.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο σκέφτεται να προωθήσει ένα νέο θεσμό με τη μετατροπή γιατρών από ειδικευόμενους σε εκπαιδευόμενους στους οποίους θα παραχωρείται ένα ελάχιστο μηνιαίο επίδομα.

  Μια τέτοια ενέργεια όμως θα ανέτρεπε πλήρως το υπάρχον σύστημα που ισχύει για τη λήψη ειδικότητας. Ενα σύστημα που σήμερα οδηγεί χιλιάδες απόφοιτους της ιατρικής σε αναμονή χρόνων. Στην περίπτωση που θα προωθηθεί ο θεσμός των άμισθων ειδικευόμενων πρέπει αναγκαστικά να υιοθετηθούν και οι εξετάσεις για τη λήψη ειδικότητας. Κάτι που είχε επιχειρηθεί και στο παρελθόν αλλά είχε βρει εμπόδια από τους φοιτητές των ιατρικών σχολών.

  Οι προθέσεις του υπουργείου Υγείας προκαλούν ήδη αντιδράσεις στους κόλπους του ιατρικού κόσμου αφού εκτιμάται ότι έτσι θα υποστηριχθεί ένα σύστημα γιατρών δύο ταχυτήτων όπου κάποιοι που έχουν οικονομική δυνατότητα θα επιλέγουν την ιδιότητα του εκπαιδευόμενου, αφού σύμφωνα με τους σχεδιασμούς ο χρόνος παραμονής τους στα νοσοκομεία θα προσμετράται στο χρόνο ειδικότητας.

  Οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΕΙΝΑΠ) δηλώνουν ήδη κατηγορηματικά αντίθετοι στα σχέδια του υπουργείου Υγείας περί άμισθων γιατρών.

  Οι συνδικαλιστές

  Οπως δηλώνει ο Π. Κοντολέων: «Είμαστε εναντίον της μετατροπής του ειδικευόμενου σε εκπαιδευόμενο. Αλλοτριώνονται τα εργασιακά του δικαιώματα και δεν καλύπτει ασφαλιστικά των ειδικευόμενο, ενώ περιορίζεται και η συνταξιοδοτική του αναγνώριση».

  «Είμαστε απολύτως αντίθετοι» δηλώνει και ο Δημ. Βαρνάβας της Ομοσπονδίας των Νοσοκομείακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και προσθέτει: «Οταν το 1975 δόθηκε μισθός στους ειδικευόμενους ήταν μεγάλη επιτυχία του συνδικαλιστικού κινήματος. Δεν θα γυρίσουμε 30 χρόνια πίσω και οι γιατροί στα 35 τους να ζουν με χρήματα των γονέων τους. Με τον τρόπο αυτό επιφορτίζουμε συνολικά την κοινωνία, γιατί οι γιατροί αυτοί θα επιδιώξουν να πάρουν τα χρήματα αυτά με φακελάκια».

  Το υπουργείο Υγείας εξετάζει επίσης την πιθανότητα να προσληφθούν επικουρικοί γιατροί με συμβάσεις ενός χρόνου. Θεσμός που εφαρμόζεται ήδη αλλά δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός, αφού οι γιατροί αυτοί επιλέγουν μόνο θέσεις σε νοσοκομεία της Αθήνας.

  *Επίσης μελετάται να γίνουν προσλήψεις γιατρών σε άλλους οργανισμούς, οι οποίοι διαθέτουν στον προϋπολογισμό τους τα απαραίτητα κονδύλια και στη συνέχεια το προσωπικό αυτό να μεταφερθεί στα νοσοκομεία.

  Στην περίπτωση αυτή «δεν θα ακολουθηθεί η χρονοβόρος διαδικασία του ΑΣΕΠ».

  Αντιπρόταση

  Το υπουργείο ταυτόχρονα επιχειρεί να κερδίσει χρόνο και ήδη υπάρχουν επικοινωνίες με τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε., ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν περιθώρια να μετατεθεί η εφαρμογή της σχετικής απόφασης. Από την πλευρά της η ΕΙΝΑΠ, τα μέλη της οποίας καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, προτείνει:

  *Να υπάρχει προοδευτική εφαρμογή του νέου ωραρίου των γιατρών για την εύρυθμη λειτουρια των νοσοκομείων.

  *Να ισχύσει το καθεστώς των ζωνών στις εφημερίες.

  *να εφημερεύουν στα νοσοκομεία της πρώτης ζώνης και οι διευθυντές.

  *Να ισχύσουν οι μεικτές εφημερίες (για 8 ώρες) και οι εφημερίες ετοιμότητας και για τους ειδικευόμενους.

  *Να αυξηθεί ο αριθμός των ειδικευομένων κατά 800 θέσεις σε όλη την Ελλάδα.

  *Να δίνεται πλήρης ειδικότητα και από τα περιφερειακά νοσοκομεία.

  *Να είναι ακριβότερη η εφημερία όταν χρειάζεται να παραβιαστεί το ωράριο.

  ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 28/10/2006

 11. By JANE E. BRODY

  For an older woman I know who was suffering from “implacable depression” that refused to yield to any medications, electroconvulsive therapy — popularly called shock therapy — was a lifesaver. And Kitty Dukakis, wife of the former governor of Massachusetts and 1988 Democratic presidential nominee, says ECT, as doctors call it, gave her back her life, which had been rendered nearly unlivable by unrelenting despair and the alcohol she used to assuage it.

  Neither woman has experienced the most common side effect of ECT: memory disruption, though Mrs. Dukakis recalls nothing of a five-day trip to Paris she took after her treatment.

  The television host Dick Cavett, who also had the treatment, wrote in People magazine, “In my case, ECT was miraculous.”

  Mr. Cavett added, “It was like a magic wand.”

  But for a man I know who was suicidally depressed and given ECT as a last resort, it did nothing to relieve his depression but destroyed some of his long-term memory.

  Such differences in effectiveness and side effects are not unusual in medicine and psychiatry, and they are not played down in a new book called “Shock,” which Mrs. Dukakis wrote with Larry Tye, a former Boston Globe reporter. The book, in which Mrs. Dukakis details her experience with depression and ECT, explores the history, effectiveness and downsides of this nearly 70-year-old treatment, a remedy that has been repeatedly portrayed in film and literature as barbaric, inhuman, even torturous.

  Few people seem to know that ECT has undergone significant changes in recent decades, placing it more in line with widely accepted treatments like those used to restart a stopped heart or to correct an abnormal heart rhythm. After a rather precipitous decline in the 1960’s when effective antidepressant drugs became available, ECT since the 1980’s has experienced something of a comeback, and is used primarily in these circumstances:

  • When rapid reversal of a severe or suicidal depression is needed.

  • When depression is complicated by psychosis or catatonia.

  • When antidepressants and psychotherapy fail to alleviate a crippling depression.

  • When antidepressants cannot safely be used, such as during pregnancy.

  • When mania or bipolar disorder do not respond to drug therapy.

  Though there is no official count, experts estimate that more than 100,000 patients undergo ECT each year in the United States.

  ECT was developed in the 1930’s by an Italian neurologist, Ugo Cerletti, who “tamed” difficult mental patients with electric shocks to the brain after noting that such shocks given to hogs before slaughter rendered them unconscious but did not kill them. In its first decades of use, ECT was administered to fully conscious patients, causing them to lose consciousness and experience violent seizures and uncontrolled muscle movements that sometimes broke bones. It was sometimes used in patients without their consent, or at least without informed consent.

  And while evidence for its effectiveness did not extend much beyond depression, for a time ECT was applied to patients with all kinds of emotional disturbances, including schizophrenia. It was also widely used in mental hospitals to punish or sedate difficult patients, as was graphically depicted by Jack Nicholson in the movie “One Flew Over the Cuckoo’s Nest.”

  Some people may also recall that Ernest Hemingway, who suffered from life-long and often self-medicated depression, committed suicide in 1961 shortly after undergoing ECT. He had told his biographer: “Well, what is the sense of ruining my head and erasing my memory, which is my capital, and putting me out of business? It was a brilliant cure, but we lost the patient.”

  A Modified Treatment

  Though the impression of ECT left in the public mind by such films and writings persists, ECT today is a far more refined and limited therapy. Most important, perhaps, is the use of anesthesia and muscle relaxants before administering the shock, which causes a 30-second convulsion in the brain without the accompanying movements. Thus, there is no physical damage. The pretreatment also leaves no memory of the therapy itself.

  The amount of current used today is lower and the pulse of electricity much shorter — about two seconds — reducing the risk of post-treatment confusion and memory disruption. While memory losses still occur in some patients, now the most serious risk associated with ECT is that of anesthesia.

  Most patients require a series of six to eight treatments, delivered over several weeks. As my friend discovered, however, it is not universally effective. About three-fourths of patients are relieved of their debilitating symptoms at least temporarily. The remaining one-quarter are not helped, and some may be harmed.

  Despite its long history, no one knows how ECT works to ease depression and mania. There is some evidence that it reorders the release of neurotransmitters, favoring an increase of substances like serotonin, which counters depression. Some experts view it as a pacemaker for the brain that disrupts negative circuitry.

  The beauty of ECT is the speed with which it works. Antidepressants can take as long as six weeks to relieve serious depression. Mrs. Dukakis reported that she had begun to feel better after the first in an initial series of five outpatient ECT treatments given over a two-week period.

  A Stopgap Measure

  But — and this is a big but — ECT is not a cure for depression. It is more like a stopgap measure that brings patients to a point where other approaches, including antidepressants and cognitive behavioral therapy, can work to stave off relapses. Although some ECT patients never relapse, most are like Mrs. Dukakis, who over the course of four years has come back for seven more rounds of ECT. She explained that while she used to deny the early signs of a recurring depression, she now calls her doctor “as soon as I spot the gathering clouds.”

  “ECT has wiped away that foreboding,” she wrote, and “given me a sense of control, of hope.” It has also helped her get off antidepressants, which had side effects like bowel, sexual and sleep disturbances and an inability to experience “the full range of my feelings.”

  ECT should not be administered without the patient’s (or the patient’s surrogate’s) fully informed consent, which includes consideration of all possible side effects. The most common side effects are headache, muscle soreness and confusion shortly after the procedure, as well as short-term memory loss, which usually improves over a period of days to months.

  But according to the American Psychiatric Association, there is no evidence that ECT causes brain damage. Abuse of the procedure has declined strikingly. Today fewer than 2 percent of patients hospitalized in psychiatric facilities in New York State receive ECT. Properly used, it can be lifesaving.

  Though there is not nearly the money to be made from ECT that there is in selling antidepressants, work on improvements continues. Modern ECT is sometimes delivered to only one side of the brain, reducing the chances of memory deficits.

  Another new approach uses a magnetically induced current that can be aimed at specific regions of the brain, possibly altering them permanently. An advantage of this treatment, however, is that it does not require the use of anesthesia.

 12. The Claim: Heart Attacks Are More Common on Birthdays

  By ANAHAD O’CONNOR

  THE FACTS If the stress of a pink slip or the strain of physical exertion can set off a heart attack, then why not the emotion associated with birthdays?

  Although typically a time of celebration, birthdays for some can be filled with intense pressure and even anguish, a day of silent despair or expectations unfulfilled. That, scientists say, is particularly true with the elderly, who are more likely on birthdays to begin to think of their lives in terms of how much time is left, rather than how much time has passed.

  One extensive examination of the claim was conducted by Canadian researchers and published in the journal Neurology this year. In the study, the researchers tracked more than 50,000 patients, with an average age about 70, who were treated for heart failure at hospitals in Ontario in a two-year period. What they found was a strong relationship between birthdays and the onset of so-called vascular events.

  Strokes, acute myocardial infarctions and transient ischemic attacks were 27 percent more likely to occur on birthdays than on other days of the year. Still, there was no corresponding increase for other types of illness, like appendicitis, head trauma or symptoms of asthma, suggesting that heart attacks were unique. The scientists attributed the phenomenon largely to anxiety and other “psychosocial stressors,” but other factors may be involved.

  Another large study, in New Jersey in 1993, found a similar birthday spike — 21 percent for men and 9 percent for women — suggesting that overindulgence may play a role. Drinking and smoking, for example, are more common on birthdays, especially among men, something that could also explain the gender difference in the New Jersey study.

  THE BOTTOM LINE Heart attacks occur more frequently on birthdays than on other days of the year.

 13. Της Πεννυς Μπουλουτζα

  Παροχή βοήθειας στους επιβάτες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

  «Επιβιβάζονται» από αύριο στα πλοία των γραμμών που εξυπηρετούν απομακρυσμένα από την ηπειρωτική χώρα νησιά οι 23 γιατροί, που επιλέχθηκαν από το υπουργείο Υγείας να παρέχουν υπηρεσίες Υγείας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Με κοινή απόφαση του υφυπουργού Υγείας Αθανάσιου Γιαννόπουλου και του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη, διορίσθηκαν γιατροί σε μονάδες Υγείας (Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία) της Σάμου, του Ηρακλείου Κρήτης, του Ρεθύμνου, των Χανίων, της Σητείας, της Νεάπολης Κρήτης, της Σαντορίνης, των Κυθήρων, της Καβάλας, της Ρόδου και της Μυτιλήνης. Αυτοί τοποθετούνται από αύριο σε συμβατικά επιβατηγά/οχηματαγωγά πλοία, τα οποία συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με τις εν λόγω περιοχές και διανύουν απόσταση μεγαλύτερη των 120 ναυτικών μιλίων ανά δρομολόγιο. Οπως είπε στην «Κ» ο υφυπουργός Υγείας κ. Αθ. Γιαννόπουλος, «με την πρωτοβουλία αυτή ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των πολιτών, κυρίως των νησιωτικών περιοχών, για περισσότερη ασφάλεια κατά τη διάρκεια των ταξιδιών». Σημειώνεται ότι τα συχνότερα περιστατικά κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού αφορούν ατυχήματα, καρδιαγγειακά συμβάντα, όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμα και... γέννες. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, ειδικά για την αντιμετώπιση των εμφραγμάτων τα πλοία θα είναι εφοδιασμένα με φορητούς απινιδωτές.

  Για την προσέλκυση των γιατρών, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε προκηρύξεις για την εκδήλωση ενδιαφέροντος γιατρών τον περασμένο μήνα.

  Θητεία ενός έτους

  Οι γιατροί έχουν θητεία ενός έτους –θα αντικαθίστανται μετά τη λήξη της θητείας τους– και η δαπάνη μισθοδοσίας τους θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις, οι πλοιοκτήτες οφείλουν να διαθέτουν στους γιατρούς ατομικές καμπίνες και να μεριμνούν ώστε να τους παρέχεται σίτιση κατά τη διάρκεια του δρομολογίου. Στο τέλος κάθε μήνα οι πλοίαρχοι υποχρεούνται να αποστέλλουν στα οικεία νοσοκομεία καταστάσεις, όπου θα αναγράφεται ο αριθμός και η χρονική διάρκεια των δρομολογίων που εκτέλεσε ο κάθε γιατρός προκειμένου να καθοριστούν οι αποδοχές του. Επίσης οι γιατροί θα μπορούν να εκτελούν εφημερίες στο Κέντρο Υγείας στο οποίο έχουν διορισθεί όταν ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ των δρομολογίων του «πλοίου του» είναι τουλάχιστον 48 ώρες.

  17-09-06 H KAΘHMEPINH

 14. Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

  Τα μεγαλόπνοα σχέδια των εμπνευστών του Αττικού Νοσοκομείου στο Χαϊδάρι έλεγαν πως θα εξυπηρετούσε τουλάχιστον 600.000 κατοίκους της δυτικής Αττικής. Αφού έγινε «γεφύρι της Αρτας» μέχρι να ανοίξει, σήμερα δεν λειτουργεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40%.

  Διαθέτει κλινικές που υπολειτουργούν ή που διακόπτουν τη λειτουργία τους επειδή δεν διαθέτουν τα βασικά υλικά για την πραγματοποίηση σημαντικών εξετάσεων. Κι όλα αυτά, γιατί το σύστημα έχει βραχυκυκλώσει στον «λαβύρινθο» των προμηθειών.

  * Χαρακτηριστική είναι επιστολή της διευθύντριας Κλ. Δήμα του εργαστηρίου Κλινικής Βιοχημείας προς τον διοικητή του νοσοκομείου, Ν. Ηλιάδη, με τίτλο: «Ανεπαρκής αριθμός τεστ τροπονίνης για την κάλυψη της εφημερίας και των αναγκών των κλινικών», που αναφέρει μεταξύ άλλων: «Μετά από όλα τα έγγραφα που σας έχουμε αποστείλει σχετικά με το τελείωμα των αντιδραστηρίων του ανοσολογικού αναλυτή, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε πως σήμερα, ημέρα εφημερίας, υπάρχουν στο τμήμα 52 τεστ τροπονίνης (επείγουσα εξέταση για δείκτη εμφράγματος). Ως εκ τούτου, για να μην βρεθούμε προ δυσαρέστων εκπλήξεων και επειδή το εργαστήριο δεν θα έχει καμία ευθύνη μετά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας, σας κάνουμε γνωστό ότι τα 52 τεστ δεν επαρκούν για την κάλυψη της εφημερίας σε καρδιολογικά περιστατικά ούτε για την κάλυψη των νοσηλευομένων στην καρδιολογική κλινική».

  Αιχμές προς τη διοίκηση

  Η αλληλογραφία για τις δραματικές ελλείψεις συνεχίζεται, όπου και πάλι εγγράφως ο διοικητής ενημερώνεται πως σημαντικές εξετάσεις δεν μπορούν πλέον να πραγματοποιηθούν.

  Ως αιτία αναφέρουν τη μη διενέργεια διαγωνισμών για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών επί σειράν ετών, που θα διασφάλιζαν την εύρυθμη λειτουργία των τμημάτων. Και αυτό διότι η αγορά των αναλώσιμων γίνεται σήμερα εξωσυμβατικά και περιστασιακά.

  Μάλιστα ο ίδιος ο διοικητής της Γ' Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής (Γ' ΔΥΠΕ), Γ. Καραντανάς, σε επιστολή του προς τον διοικητή του νοσοκομείου του Χαϊδαρίου αναφέρεται στην καθυστέρηση διενέργειας διαγωνισμών που θα εξασφάλιζαν την εξοικονόμιση κονδυλίων στο νοσοκομείο. Λέει χαρακτηριστικά: «Παρ' ότι έχει περάσει διάστημα μεγαλύτερο του ενάμισι έτους από την πρώτη χορήγηση εξουσιοδότησης, το νοσοκομείο σας δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει τους συγκεκριμένους διαγωνισμούς και να υπογράψει συμβάσεις για τα συγκεκριμένα είδη. Αποτέλεσμα αυτού είναι η διόγκωση των εξωσυμβατικών δαπανών για την προμήθεια υλικών για την κάλυψη αναγκών του νοσοκομείου σας και η καταστρατήγηση των κείμενων διατάξεων περί προμηθειών [...]».

  * Ο διοικητής του νοσοκομείου, Ν. Ηλιάδης, παραδέχεται την καθυστέρηση, την αποδίδει ωστόσο στις ενστάσεις που κάνουν οι ενδιαφερόμενες προμηθεύτριες εταιρείες.

  «Υπάρχουν καθυστερήσεις και πολλές προμήθειες γίνονται σήμερα εξωσυμβατικά, παρ' ότι πιέζουμε να γίνονται διαγωνισμοί. Αλλωστε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει δώσει τέτοια εντολή. Κάνουμε προσπάθειες. Ομως αρκετά είναι ακόμη και σήμερα τα υλικά που τα αγοράζουμε εκτός διαγωνισμών, όπως ορθοπεδικά, χειρουργικά και βηματοδότες. Εχουμε στείλει έγγραφα στις κλινικές για να γίνονται με διαγωνισμούς οι προμήθειες» αναφέρει ο Ν. Ηλιάδης.

  * Ανάμεσα στα δεκάδες προβλήματα που αντιμετώπισε το νοσοκομείο τους καλοκαιρινούς μήνες είναι και η τεράστια έλλειψη προσωπικού και κυρίως νοσηλευτικού, που κατέστησε σχεδόν αδύνατη τη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). «Για τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο προσπάθησα, αλλά αδυνατώ, να προγραμματίσω τη στελέχωση και τις άδειες του νοσηλευτικού προσωπικού του ΤΕΠ» αναφέρει σε έκκλησή της η τομεάρχις των ΤΕΠ.

  * Εκτός των άλλων, όμως, το νοσοκομείο αδυνατεί πλέον να αποπληρώσει και τις εφημερίες που έχουν πραγματοποιήσει ήδη πολλοί γιατροί, διότι δεν επαρκούν τα κονδύλια που έχουν εξασφαλιστεί. Οι περικοπές έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ιατρικού προσωπικού, το οποίο έχει εργασθεί αλλά δεν πληρώνεται.

  «Για τις εφημερίες υπάρχει ένα συγκεκριμένο ποσό που έχει εγκριθεί και είναι 273.000 ευρώ. Οταν αυτό ξεπερνιέται, τότε μειώνεται το ποσό κατά 4-5%, δηλαδή περικόπτονται κάποιες εφημερίες, κυρίως οι on call (σε αναμονή), ώστε να μπορεί να πληρωθεί το 97%» απαντά ο διοικητής του νοσοκομείου.

  * Για φαινόμενα που έπρεπε να κάνουν τους αρμόδιους να ντρέπονται κάνει λόγο ο Δ. Βαρνάβας της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), ο οποίος λέει με νόημα: «Οι αρχαίοι Αβδηρίτες κατασκεύαζαν μεγαλοπρεπείς κρήνες, οι οποίες είχαν ένα σοβαρό ελάττωμα: δεν είχαν νερό. Το φαινόμενο αυτό ονομάσθηκε αβδηριτισμός και συναντάται πλέον και στον νεοελληνικό μας βίο. Τυπικό δείγμα αποτελεί το νοσοκομείο "Αττικόν", για την ανέγερση του οποίου δαπανήθηκαν πακτωλοί χρημάτων και επενδύθηκε πλήθος υποσχέσεων. Το ταλαίπωρο, είτε υπολειτουργεί είτε δυσλειτουργεί· πάντως ουδέποτε λειτουργεί».

  ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 17/09/2006

 15. Το βασικότερο είναι να μάθεις πώς γίνεται η Νευρολογία στην Αυστραλία και αν χρειάζονται αυτά που αναφέρεις για να σε δεχτούν εκεί. Αν και από ό,τι καταλαβαίνω, θέλεις να τα κάνεις για να αναγνωριστεί η ειδίκευσή σου στην Ελλάδα όταν γυρίσεις. Σίγουρα μετράνε όσα είπες, αλλά καλού κακού επικοινώνησε με κάποιο recruitment στην Αυστραλία (πχ σε κάποιο New South Wales network- αποδεικνύεται λίγο πιο απλό το πράγμα εκεί) και ρώτα τους για τις απαιτήσεις τους. Και να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι χρόνο με τον χρόνο, και ειδικά τώρα που το πράγμα στην Αγγλία έγινε από χαοτικό έως αδύνατο, η κατάσταση στην Αυστραλία θα δυσκολεύει αφού όλη η Ασία ήδη ετοιμάζει βαλίτσες για εκεί.

  Are you already there? I'm curious... I consider Australia the real "new world". I love the ABC science programs (through my iPod).

  Anyway, it's a great adventure!

×
×
 • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.