Jump to content

Τα μυστικά του σεξ ανά ηλικία


Recommended Posts

Το σώμα και η συμπεριφορά μας αλλάζει καθώς περνούν τα χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι και η ερωτική μας ζωή προσαρμόζεται σε αυτές τις αλλαγές. Βρετανοί ειδικοί εξηγούν τι συμβαίνει στους άνδρες και τις γυναίκες στα 20, τα 30, τα 40, τα 50 και μετά - και παραθέτουν συμβουλές για το πως μπορεί να διατηρηθεί ζωντανή η ερωτική φλόγα... 

20άρηδες

Γυναίκες

Αυτή τη δεκαετία παρατηρείται η καλλίτερη φυσική κατάσταση των γυναικών. Οι ορμόνες έχουν καταλαγιάσει μετά την «τρικυμία» της εφηβείας και, αν εξαιρεθεί κάποια πιθανή εγκυμοσύνη, παραμένουν λίγο ως πολύ σε σταθερά επίπεδα. Είτε έχετε μια μόνιμη σχέση, είτε όχι, είναι η εποχή για να θέσετε γερά θεμέλια για ένα υγιές και ικανοποιητικό σεξ. «Είναι σημαντικό να διαθέσετε χρόνο για να κατανοήσετε τις δικές σας ερωτικές ανάγκες και να μάθετε να τις συζητάτε με το ταίρι σας», λέει η κυρία Μάρτζ Θόμπερν, από την Βρετανική Εταιρεία Σεξουαλικής Θεραπείας. 

Άνδρες

Με τα επίπεδα της τεστοστερόνης τους να μην απέχουν και πολύ από αυτά που είχαν κατά την κορύφωση της μετεφηβικής ηλικίας, οι 20άρηδες άνδρες συνήθως μοιάζει σαν να μην έχουν τίποτε άλλο στο μυαλό τους παρά το σεξ. «Η ερωτική επιθυμία των ανδρών είναι πολύ έντονη σε αυτή την ηλικία και 10 λεπτά μετά την ολοκλήρωση μιας ερωτικής πράξης είναι έτοιμοι για την επόμενη», λέει η κυρία Θόμπερν. Ωστόσο, η ετοιμότητα αποβαίνει μερικές φορές εις βάρος τους. «Η πρόωρη εκσπερμάτωση είναι συχνό πρόβλημα στους νεαρούς άνδρες», προσθέτει. «Οι περισσότεροι, όμως, αποκτούν τον έλεγχο καθώς περνούν τα χρόνια». 

Προσαρμογή

«Η ηλικία αυτή προσφέρεται για πειραματισμούς», λέει η κυρία Θόμπερν. «Είναι επίσης η ηλικία που όλοι περιμένουν από τους/τις συντρόφους τους να ξέρουν τι ακριβώς χρειάζονται. Δεν μπορεί, όμως, να έχει κανείς μια... τηλεπαθητική σεξουαλική σχέση. Πρέπει να μάθει να μιλάει, να ζητάει, να εξωτερικεύει όσα αισθάνεται, ειδάλλως θέτει τις βάσεις για προβλήματα στο μέλλον». 

Αν η πρόωρη εκσπερμάτωση είναι πρόβλημα, οι ειδικοί συνιστούν επαναλαμβανόμενες/διακοπτόμενες διεγέρσεις: να διεγείρετε τον σύντροφό σας, να σταματάτε πριν εκσπερματώσει και μετά να επαναλαμβάνετε τον κύκλο. «Πρέπει να γίνουν αρκετές επαναλήψεις πριν από τον οργασμό», λέει η σεξοθεραπεύτρια Ανίτα Νάϊκ. Η τεχνική αυτή εκτιμάται ότι έχει αποτελεσματικότητα έως 90% στον έλεγχο της πρόωρης εκσπερματώσεως. 

30άρηδες

Γυναίκες

Για τις γυναίκες, τώρα κορυφώνεται η ερωτική επιθυμία. Με τις ορμόνες στο μέγιστο και τις εμπειρίες άφθονες, η αυτοπεποίθηση στο κρεβάτι είναι μέγιστη στην ηλικία των 35 ετών περίπου. «Όσο κι αν ηχεί παράξενο, πολλές γυναίκες έχουν τον πρώτο τους οργασμό στα 30 τους», λέει η κυρία Θομπερν. «Αποκτούν επίσης μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, φλερτάρουν με μεγαλύτερη άνεση και προθυμία, και σεξουαλικά εκφράζονται καλλίτερα». Είναι, όμως, μια δεκαετία με ξέφρενους ρυθμούς - και οι απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής, σε συνδυασμό συνήθως με την απόκτηση παιδιών, έχουν βαρύ τίμημα. «Πολλές γυναίκες πασχίζουν να συνδυάσουν σπίτι, οικογένεια, δουλειά και κοινωνική ζωή, με συνέπεια να υποφέρει η ερωτική τους ζωή», εξηγεί. 

Άνδρες

Σε αυτή την ηλικία οι άνδρες συνήθως αρχίζουν να νιώθουν ανασφάλεια για τα... μαλλιά και την κοιλιά τους. Στα 35 τους, έχουν δύο στις πέντε πιθανότητες να παρουσιάζουν φαλάκρα, καθώς και να έχουν συσσωρεύσει περιττό λίπος στην περιοχή της κοιλιάς. Αν και η τεστοστερόνη τους εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά, έχει ελαττωθεί αρκετά σε σχέση με παλαιότερα (η μείωση ουσιαστικά αρχίζει στα 17 χρόνια και συμβαίνει με ρυθμό 1% το έτος). Όσον αφορά την στύση τους, είναι μεν καλή, αλλά μπορεί να μην εμφανίζεται και τόσο συχνά όσο παλαιότερα. Σε αυτό το στάδιο οι μειωμένες στύσεις δεν συνιστούν συνήθως πρόβλημα, αλλά και μόνο η ιδέα ότι υπάρχει πρόβλημα αρκεί για να υπονομευθούν οι επιδόσεις των ανδρών στο κρεβάτι. Αν ο καλός σας ανησυχεί, ας φροντίσει γενικά την υγεία του, γυμναζόμενος περισσότερο και διακόπτοντας το κάπνισμα. 

Προσαρμογή

Πρέπει να διατηρήσετε την φλόγα ζωντανή, διότι το σεξ μπορεί εύκολα να κατέβει πολλές θέσεις στον κατάλογο με τις προτεραιότητές σας, γεγονός που μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για την σχέση, προειδοποιεί η κυρία Θόμπερν. Δεν υπάρχει, όμως, νόημα να προσπαθείτε να κάνετε σεξ το βράδυ που είστε εξαντλημένοι. Προτιμότερο είναι νωρίς το πρωί, όταν η τεστοστερόνη του συντρόφου σας βρίσκεται στα ύψη και είστε κι οι δυο πιο ξεκούραστοι. 

40άρηδες

Γυναίκες

Η... βαρύτητα μπορεί να έχει μπει για τα καλά στη ζωή σας και, αν δεν είστε ικανοποιημένη από την εξωτερική σας εμφάνιση, πιθανότατα είστε ακόμα λιγότερο ικανοποιημένη απ' όσα συμβαίνουν στην ψυχή και το μυαλό σας. Στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, οι περισσότερες γυναίκες μπαίνουν στην περιεμμηνόπαυση, κατά την οποία οι ωοθήκες παράγουν λιγότερα ωάρια και τα επίπεδα των οιστρογόνων σταδιακά αρχίζουν να μειώνονται. «Όταν μια γυναίκα έχει διαταραγμένη έμμηνο ρύση, παίρνει κιλά, παρουσιάζει διαταραχές της ψυχικής διαθέσεως, νιώθει κουρασμένη, έχει αϋπνίες και βλέπει τα μαλλιά της να λεπταίνουν, μάλλον δεν αισθάνεται ιδιαιτέρως σέξι», λέει η κυρία Θόμπερν. «Και αυτά ακριβώς συμβαίνουν την εποχή της περιεμμηνόπαυσης». 

Άνδρες

Καθώς το σώμα της γυναίκας ετοιμάζεται για την κλιμακτήριο, ο άνδρας μπορεί να περνάει ήδη την δική του. Η επονομαζόμενη κρίση της μέσης ηλικίας είναι συχνή στους 40άρηδες, οι οποίοι ενίοτε αναπτύσσουν κατάθλιψη στην ιδέα ότι γερνάνε. Οι άνδρες αυτής της ηλικίας συνήθως βρίσκονται στην κορύφωση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας τους και δεν αισθάνονται τόσο ελκυστικοί όσο παλαιότερα. Τα αισθήματα αυτά, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη μείωση της τεστοστερόνης, μπορεί να επηρεάσουν το ενδιαφέρον τους για το σεξ, καθώς και να υπονομεύσουν την σωματική υγεία τους. Τα εμφράγματα στους 40άρηδες δεν είναι σπάνια, αλλά τα καλά νέα είναι πως το σεξ, τρεις φορές την εβδομάδα, μπορεί να ελαττώσει κατά 50% τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. 

Προσαρμογή

Οι οργασμοί αυξάνουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης, η οποία είναι μεν η ορμόνη του ανδρικού φύλου, αλλά υπάρχει και στα δύο φύλα και είναι υπεύθυνη για την ερωτική επιθυμία σε άνδρες και γυναίκες. Συνεπώς, όσο περισσότερο σεξ κάνετε, τόσο πιο σέξι θα αισθάνεστε. Αυτή η περίοδος είναι επίσης ιδεώδης για να στηρίξετε ο ένας την άλλη. «Η εικόνα που έχουμε για το σώμα μας επηρεάζει τη συμμετοχή μας στο σεξ», επισημαίνει η κυρία Θόμπερν. «Επειδή και οι δύο βιώνουν αλλαγές, είναι πολύ σημαντικό να αλληλοκαθησυχάζονται και να αλληλοστηρίζονται». «Πείτε στο ταίρι σας τι σας ελκύει πάνω του - και μπορεί να εκπλαγείτε ευχάριστα από την ανταπόκρισή του», συνιστά η σεξολόγος Λου Πάτζετ. «Αν, λοιπόν, σας αρέσουν τα... δάκτυλά του/της, πείτε το. Είναι ευκαιρία να σας ανταποδώσει την φιλοφρόνηση, ωφελώντας σημαντικά την αυτοπεποίθησή σας». 

50άρηδες και άνω

Γυναίκες

Δεν αναπτύσσουν όλες οι γυναίκες τα δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, αλλά όταν αυτά εκδηλώνονται η πρώτη που υφίσταται τις συνέπειες είναι η ερωτική ζωή. «Αν έχετε εξάψεις, νυκτερινές εφιδρώσεις και κολπική ξηρότητα, μια καυτή νύκτα πάθους μάλλον δεν σας φαίνεται ιδιαιτέρως ελκυστική», λέει η κυρία Θόμπερν. Κύριος υπαίτιος αυτής της κατάστασης είναι η ραγδαία ελάττωση των οιστρογόνων. «Τα οιστρογόνα είναι απαραίτητα για την λίπανση του κόλπου και η έλλειψή τους μπορεί να καταστήσει ιδιαιτέρως επώδυνο το σεξ», εξηγεί η καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας Άσλεϋ Γκρόσμαν. Αυτή πιθανότατα είναι η αιτία που μία στις τέσσερις γυναίκες, ηλικίας 50 έως 60 ετών, κάνει σεξ μία φορά τον μήνα ή σπανιότερα, σύμφωνα με μία πρόσφατη διεθνή μελέτη. Ωστόσο, η εμμηνόπαυση έχει και τα θετικά της. «Η απαλλαγή από την έμμηνο ρύση δρα τονωτικά στην ερωτική ζωή πολλών γυναικών, που απολαμβάνουν το σεξ με τρόπους πρωτόγνωρους», λέει η κυρία Θόμπερν. 

Άνδρες

Στην ηλικία των 55 ετών, το 8% των ανδρών πάσχουν από περιστασιακή στυτική δυσλειτουργία αλλά, καίτοι έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από τότε που άρχισε η προοδευτική μείωση της τεστοστερόνης, ο υπαίτιος συνήθως δεν είναι οι ορμόνες τους. «Η στυτική δυσλειτουργία δεν οφείλεται στην προχωρημένη ηλικία», εξηγεί η κυρία Πάτζετ. «Είναι ένα φαινόμενο που συνήθως εκδηλώνεται ταυτοχρόνως με την έναρξη χρονίων νοσημάτων, η εμφάνιση των οποίων είναι πιθανότερη από αυτή την ηλικία και μετά». Στις συχνές αιτίες στυτικής δυσλειτουργίας συμπεριλαμβάνονται ελαττωμένη ροή αίματος στην περιοχή της πυέλου λόγω αρτηριοσκληρύνσεως, διαβήτης και λήψη ορισμένων φαρμάκων (λ.χ. για υπέρταση ή κατάθλιψη). Μπορεί επίσης να οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες, όπως το στρες, η ψυχική κόπωση και το άγχος, η αντιμετώπιση των οποίων συνήθως οδηγεί σε αποκατάσταση της σεξουαλικής λειτουργίας. 

Προσαρμογή

«Το γεγονός ότι τα οιστρογόνα σας μειώθηκαν ραγδαία δεν σημαίνει ότι πρέπει να τελειώσει η ερωτική σας ζωή», τονίζει η δρ Ελίζαμπεθ Στιούαρτ, επίκουρη καθηγήτρια Μαιευτικής-Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. «Η κολπική ξηρότητα μπορεί να ελεγχθεί με μικρές ποσότητες αλοιφών με οιστρογόνα ή με ακολούθηση ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης. Αυτό, όμως, πρέπει να το συζητά κάθε γυναίκα με τον γιατρό της». Μπορείτε επίσης να αγοράσετε υγραντικά κόλπου και χωρίς ιατρική συνταγή από το φαρμακείο. Οι άνδρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στύσεως δεν πρέπει να καταφύγουν απ' ευθείας στα ειδικά χάπια, αλλά κατ' αρχήν να συζητήσουν το θέμα των φαρμάκων που παίρνουν και τις πιθανές συνέπειές τους με τον γιατρό τους. Επειδή, εξ άλλου, τα επίπεδα τεστοστερόνης τους θα παρουσιάσουν ραγδαία μείωση στα 60 τους, όσο καλλίτερη είναι η φυσική κατάστασή τους εκείνη την εποχή, τόσο το καλλίτερο. Φροντίστε, λοιπόν, να τον ενθαρρύνετε να τρέφεται υγιεινά, να μην καπνίζει, να γυμνάζεται - ή ακόμα καλύτερα, φροντίστε να τα κάνετε και τα τρία μαζί του, για να ωφεληθείτε και οι δύο.

Δημοσίευση: 13-10-2008

Τροποποιήθηκε από dikaios
Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους
Δημοσίευση: 13-10-2008
Μπράβο dikaios, φρέσκα τα νέα σου.

Καλά θα ήταν να γράφεις και την πηγή για να είσαι και νόμιμος για να μην δημιουργήσεις κάποιο πρόβλημα στο forum. ;)

Τροποποιήθηκε από tasostheodoridis
Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους
  • 5 months later...

Κάνουμε έρωτα 5 φορές την εβδομάδα

«Κάνουμε έρωτα 5 φορές την εβδομάδα»

tasostzovana_200x100.jpg

Η καθημερινότητα, οι υποχρεώσεις, η εργασία, οι δουλειές του σπιτιού, η φροντίδα του παιδιού, οικονομικά ζητήματα, συχνά γίνονται τροχοπέδη στην ερωτική ζωή του παντρεμένου ζευγαριού. Η ερωτική φλόγα που τους ένωσε, ύστερα από μερικά χρόνια αρχίζει να τρεμοσβήνει. Από πρακτική άποψη, οι υποχρεώσεις μειώνουν τον χρόνο για έντονη σεξουαλική ζωή. Ωστόσο κάποια ζευγάρια ακόμη και μέσα από αυτόν τον κυκεώνα των υποχρεώσεων καταφέρνουν να απολαμβάνουν σχεδόν καθημερινά το σεξ. Who-is

Τάσος: 36 ετών

Τζοβάνα: 32 ετών

Είναι μαζί: 16 χρόνια

Γνωρίστηκαν: το 1991

Παντρεύτηκαν: το 1997

Ζουν: στη Θεσσαλονίκη

«Όποιος και να είναι ο λόγος των δυσκολιών, στην κρεβατοκάμαρα βρίσκουμε τη λύση… Και αυτό συμβαίνει επειδή εκεί είμαστε οι δυο μας. Δεν μπορεί να μας ενοχλήσει και να μας απασχολήσει τίποτα», εξηγεί ο κ. Φαναριώτης.

Γνωρίστηκαν όταν η Τζοβάνα ήταν ακόμη ανήλικη.

«Πήγα στο σπίτι της για καφέ με παρέα, την είδα, μου άρεσε πολύ και είπα: αυτή είναι». Βέβαια, δεν είπε εξ αρχής το ίδιο και η Τζοβάνα…

«Κινητά τηλέφωνα δεν υπήρχαν τότε, οπότε αναγκαζόταν να τηλεφωνεί στο σπίτι και να μιλάει με τον πατέρα μου. Εγώ στην αρχή ούτε καν ήθελα να μιλήσω μαζί του… Αργότερα δέχθηκα να βγω για έναν καφέ». Ο καφές έφερε το ποτό, αυτό με τη σειρά του πιο συχνές συναντήσεις, έως ότου έγιναν ζευγάρι.

«Δεν ήταν κεραυνοβόλος έρωτας, δεν ήταν ούτε καν έρωτας τους έξι πρώτους μήνες. Απλώς γνώρισα έναν άνθρωπο που άρχισε να με ενδιαφέρει και σκέφτηκα πως ίσως και να άξιζε τον κόπο. Δεν περίμενα να γίνει ο άντρας της ζωής μου», εξηγεί η Τζοβάνα.

«Εγώ είχα ένα προαίσθημα ότι θα περνούσαμε υπέροχα μαζί. Και τελικά, έπειτα από αρκετά χρόνια αυτό επιβεβαιώθηκε».

Ο Τάσος και η Τζοβάνα Φαναριώτη είναι ζευγάρι 16 χρόνια, εκ των οποίων τα 12 παντρεμένοι και έχουν ένα παιδί, τον Παρασκευά, 7 ετών. Το εντυπωσιακό _ αν και φυσιολογικό _ είναι ότι κάνουν έρωτα τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα και ποτέ η ερωτική τους συνεύρεση δεν διαρκεί λιγότερο από μισή ώρα.

Και οι δύο διαβεβαιώνουν πως το σεξ είναι ένα από τα κύρια συστατικά μιας ομαλής σχέσης και όχι μόνο…

«Η έλλειψη ερωτικής επαφής με τη σύντροφό σου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και σε άλλους τομείς, να προκαλέσει στρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και να μην καταφέρνεις να ανταποκριθείς στις υποχρεώσεις σου», διευκρινίζει ο Τάσος. «Είναι αρκετοί που θεωρούν το στρες από τη δουλειά παράγοντα που σε “κόβει” από το κρεβάτι. Οι πολλές και καθημερινές ώρες εργασίας εμένα μου δείχνουν ότι πρέπει να δώσω περισσότερο χρόνο στην προσωπική μου ζωή και όχι να γυρίζω σπίτι και να σκέφτομαι τα προβλήματα που δημιουργούνται στη δουλειά. Είναι σημαντικό να μπορείς να ξεχωρίζεις πού βρίσκεσαι κάθε στιγμή. Το σπίτι είναι σπίτι και η δουλειά είναι δουλειά», λέει.

Την ίδια φιλοσοφία ασπάζεται και η Τζοβάνα: «Ένα από τα χειρότερα προβλήματα που με ύπουλο τρόπο επηρεάζει το ζευγάρι είναι όταν η σεξουαλική του ζωή γίνεται μονότονη και αρχίζουν να βαριούνται ο ένας τον άλλο. Ένας σημαντικός τρόπος για να ξανανάψει η φλόγα του ερωτικού πάθους είναι η καλή επικοινωνία του ζευγαριού και η ανακατάταξη των προτεραιοτήτων τους, ώστε να υπάρχει χρόνος στη ζωή τους για αγάπη και σεξ», εξηγεί η ίδια.

Ακόμη και όταν γεννήθηκε ο Παρασκευάς δεν σταμάτησαν να κάνουν έρωτα. «Δεν υπάρχουν μυστικά, απλώς υπολογίζεις πότε θα κοιμηθεί το μωρό. Δεν χρειάζεται να περιμένεις, μπορείς να κάνεις μικρο-παιχνιδάκια κάτω από το στρώμα και είναι σίγουρο ότι... δεν θα σε πάρει ο ύπνος», συμπληρώνει ο Τάσος.

Πώς όμως ένα ζευγάρι με τόσα χρόνια κοινής ζωής καταφέρνει να έχει συχνή συνεύρεση, όταν τα στατιστικά δεδομένα αναφέρουν για την περίπτωσή τους (δηλαδή τα χρόνια που είναι μαζί) μέσο όρο συχνότητας σεξουαλικών επαφών μία φορά την εβδομάδα;

«Η καλή επικοινωνία είναι το βαρόμετρο που δείχνει πόσο καλά πάει μια σχέση. Μαθαίνοντας να λέει ή να δείχνει ο ένας στον άλλον αυτό που επιθυμεί και αντίστοιχα να ακούει», λέει ο Τάσος.

Εκτός όμως από την καλή επικοινωνία, ένα ακόμη σημαντικό συστατικό είναι η φαντασία.

«Θα πρέπει να έχουμε αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό ή ανήθικο ανάμεσα σε συναινούντες ενηλίκους και μάλιστα όταν αυτοί είναι ζευγάρι για πολλά χρόνια. Αυτό καθιστά πιο απλό το να κατανοήσει ο ένας τις ερωτικές επιθυμίες του άλλου», λέει η Τζοβάνα.

Ο Τάσος και η Τζοβάνα προτείνουν

· Δώστε έμφαση στα «προκαταρκτικά»: αγκαλιές, φιλιά, χάδια

· Βάλτε μια δόση περιπέτειας και δημιουργικότητας εντός και εκτός κρεβατοκάμαρας

· Δείτε μαζί μια αισθησιακή ταινία για ενηλίκους και αναπαραστήσετε μια σκηνή

· Μην ντρέπεστε για τις ερωτικές σας φαντασιώσεις, είναι κάτι φυσιολογικό

· Κλείστε μια βραδιά σε ένα ωραίο ξενοδοχείο

· Λύστε άλλες διαφορές και προβλήματα τα οποία έχουν αντίκτυπο στη σεξουαλική σας ζωή

· Μη μεταφέρετε τα προβλήματα της δουλειάς ή του περιβάλλοντός σας στο κρεβάτι

Πόσο συχνά κάνουν σεξ οι ενήλικοι;

Οι ενήλικοι κάνουν σεξ 61 φορές τον χρόνο, δηλαδή κάτι παραπάνω από μια φορά την εβδομάδα, σύμφωνα με στατιστικές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Τα παντρεμένα ζευγάρια κάνουν σεξ 25-30% περισσότερο απ’ ό,τι οι ανύπαντροι, ενώ τα άτομα σε ευτυχισμένους γάμους έχουν συχνότερη σεξουαλική ζωή.

Τα παντρεμένα ζευγάρια ηλικίας 18-29 ετών κάνουν σεξ κατά μέσον όρο 112 φορές τον χρόνο, ενώ οι παντρεμένοι άνω των 70 περίπου 16 φορές τον χρόνο. Αν και μεγαλώνοντας οι άνθρωποι τείνουν να έχουν λιγότερες σεξουαλικές επαφές, ωστόσο αυτό δεν μειώνει την ευχαρίστησή τους.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Περιοδικό Υγεία

Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Επειδή θεωρώ ότι η σεξουαλική ζωή επηρρεάζεται από πάρα πολλούς παράγοντες και φυσικά από την ποιότητα ζωής (ελεύθερος χρόνος, επαγγελματικές και κοινωνικές υποχρεώσεις, περιβάλλον κλπ)...οι μελέτες απ' το εξωτερικό δεν ανταποκρίνονται σε όλους τους ανθρώπους και είναι ψιλοανώφελο να γενικεύονται. Καμιά τέτοια μελέτη που να αφορά Έλληνες υπάρχει?

Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους
Δείτε μαζί μια αισθησιακή ταινία για ενηλίκους και αναπαραστήσετε μια σκηνή

Μαρία Μαγδαληνή και emjesus

Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.