Μετάβαση στο περιεχόμενο


Φωτογραφία

Β' Γυναικολογική & Μαιευτική Κλινική, Αρεταίειο (Καθηγητής κ. Κρεατσάς)


 • Please log in to reply
47 replies to this topic

#21 Kaka'

Kaka'

  Φοιτητής (επίπεδο ΙΙ)

 • Members
 • PipPip
 • 17 Δημοσιεύσεις:
 • Location:Rio, Brazil
 • Interests:Soccer

Posted 19 Νοέμβριος 2009 - 10:51 μμ

Πτυχιακές Εξετάσεις 18/11/2009

Εξετάστηκα στον κ. Παπαδία, ο οποίος έχει γενικά κακή φήμη ότι είναι ιδιότροπος και θέλει τις απαντήσεις με συγκεκρίμενες φράσεις, όπως τις έχει ο ιδίος στο μυαλό του. Εν μέρει ισχύει. Γενικά πάντως δεν κόβει κανέναν. Είμασταν 4 άτομα και η διάρκεια της εξέτασης συνολικά ήταν 40 λεπτά.

Ερωτήσεις που θυμάμαι:
1. Ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία καρκίνου τραχήλου μήτρας: πρέπει να του πεις ότι "δεν διηθεί την βασική μεμβράνη". Αν για παραδειγμα του πεις ότι περιορίζεται στο επιθήλιο και δεν διηθει το στρώμα (που είναι σωστό) δεν το δέχεται.
2. Σταδιοποίηση καρκίνου τραχήλου μήτρας. Θέλει να του πεις ότι το στάδιο ΙΑ λέγεται "μικροδιηθητικός καρκίνος". Επίσης, σε ρωτάει ποιο ειναι το χαρακτηριστικό του σταδίου Ι και πρέπει να τους πεις ότι "περιορίζεται στον τράχηλο".
3. Αντιμετώπιση CIN II προς ΙΙΙ: Πρέπει να του πεις ότι σε νέα γυναίκα που επιθυμεί τη γονιμότητα γίνεται κωνοειδής εκτομή. Μην ξεχάσεις να του πεις ότι πρέπει το ιστολογικό παρασκεύασμα πρέπει να έχει "υγιή χειρουργικά όρια". Πρέπει να συμπληρώσεις επίσης ότι εφόσον η γυναίκα είναι μεγάλη μπορείς να κάνεις και ολική υστερεκτομή μετά ή άνευ των εξαρτημάτων.
4. Διάννωση καρκίνου τραχήλου μήτρας. Ποιά είναι η αντιμετώπιση καρκίνου τραχήλου μήτρας σταδίου Ι. Δεν θέλει λεπτομέρειες ανάλογα το στάδιο (πχ ΙΑ, ΙΒ). Απλά, πρέπει να πεις ριζική υστερεκτομή και πυελική λεμφαδενεκτομή.
5. Τι θα πει ριζική υστερεκτομή: Απ. υστερεκτομή, αφαίρεση παραμητρίων και του άνω 1/3 του κόλπου και κατά τον Παπαδιά και αφαίρεση των ωοθηκών. Σύμφωνα με το βιβλίο δεν συμπεριλαμβάνεται στον όρο ριζική υστερεκτομή η αφαίρεση των ωοθηκών. Κάτι τέτοιο λέγεται ριζική υστερεκτομή μετά των εξαρτημάτων.
6. Τι είδους ακτινοβολία κάνουμε στον καρκίνο τραχήλου μήτρας: Aπ. ενδοκοιλοτική και εξωτερική
7. Γιατί γίνεται ενδοκοιλοτική ακτινοθεραπεία και όχι μόνο εξωτερική: "Γιατί από τις πιο συχνές εστίες υποτροπής είναι το κολπικό κολόβωμα και τα παραμήτρια, περιοχές που εστιάζει η ενδοκοιλοτική ακτινοθεραπεία.
8. Γιατί γίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις καρκίνου τραχήλου μήτρας μετάθεση ωοθηκών? Απ. Γίνεται σε περιπτώσεις ακτινοβολίας. Οι ωοθήκες μετατίθενται πιο ψηλά ώστε να μην υποστούν την βλαπτική επίδραση της ακτινοβολίας.
9. Πώς γίνεται η γυναικολογική εξέταση?
10. Συμπτώματα και πιθανά σημεία εγκυμοσύνης.
11. Γιατί η μήτρα είναι μαλάκή στην εγκυμοσύνη? Απ. "Λόγω της υπερπλασίας του ενδομητρίου και της υπεραιμίας".
12. Συμπτώματολογία έκτοπης κύησης. Διάγνωση. Θεραπεία
13. Αίτια δευτεροπαθούς αμηνόρροιας. Πρέπει μεταξύ άλλων να του πεις τη "λήψη ψυχοφαρμάκων" ως συνηθη αιτία αμηνόρροιας.

Γενικά, ο κ. Παπαδιάς ήταν πολύ ήρεμος και ευδιάθετος. Προσοχή. Δεν χρειάζεται να τον νευριάσετε ως ομάδα. Μπορεί απλά να πείτε σε μια ερώτηση "δεν το γνωρίζω αυτό" παρά να αρχίσετε να τα μασάτε και να του λέτε "μα και εγώ αυτό εννοούσα" ή "μα δεν με αφήσατε να ολοκληρώσω, θα το έλεγα". Οταν δεν ξέρετε κάτι λέτε "δεν το γνωρίζω αυτό", οπότε το ρωτάει σε όλη την ομάδα και αν δεν το ξέρει κανένας, λέει την απάντηση με ένα αίσθημα ευχαρίστησης και αγαλλίασης έχοντας την εντύπωση ότι ολοκληρώνει το διδακτικό του έργο.

#22 giotoula

giotoula

  Παλιός (επίπεδο ΙΙΙ)

 • Members
 • PipPipPip
 • 57 Δημοσιεύσεις:

Posted 23 Ιανουάριος 2010 - 09:37 μμ

Λοιπόν παιδιά είπα να ρίξω και εγώ τον οβολό μου...
Έδωσα στην πτυχιακή 21/01/2010. Εξετάστηκα απο τον Παπαδιά ο οποίος παραδόξως δεν έκανε κανέναν να κλάψει.Μας ρώτησε:
- Αίτια αποβολών 1ου τριμήνου
- Τοξοπλάσμωση ( αν σας ρωτήσει πως λέγεται το σύνδρομο που έχει το νεογνό όταν γεννηθεί απο μητέρα που εχει μολυνθεί πείτε το προφανές συγγενής τοξοπλάσμωση. επίσης θέλει για κάθε συνδυασμό αντισωμάτων πως θα το αντιμετωπίσετε )
- συμπτώματα εγκυμοσύνης και διάγνωση. Αν σας ρωτήσει τι αναμένετε να δείτε στον υπέρηχο πείτε τον αμνιακό σάκο και την καρδιακή λειτουργία του εμβρύου.
- έκτοπη κύηση
- Γυναικολογική εξέταση
- τα πάντα για τις δυσπλασίες και τον καρκίνο του τραχήλου

αυτά θυμάμαι...μας κράτησε περίπου μία ώρα..δεν ήταν στις πολύ κακές του αλλά την επόμενη ομάδα την έκοψε ολόκληρη οπότε κάντε το σταυρό σας να είστε από τους τυχερούς.
καλή επιτυχία στους επόμενους

Edited by giotoula, 23 Ιανουάριος 2010 - 09:58 μμ.


#23 Under The Name Of Legion

Under The Name Of Legion

  Φοιτητής (επίπεδο ΙΙ)

 • Members
 • PipPip
 • 5 Δημοσιεύσεις:

Posted 22 Απρίλιος 2010 - 12:28 μμ

Προαιρετική 22/4/2010

Από αυτά που έχω καταλάβει, κρίνοντας από τα θέματα που έχουν ερωτηθεί κατά καιρούς, αξίζει να δώσεις σε προαιρετική. Ο καθηγητής σε θυμάται και αν έχεις καλή παρουσία στην κλινική σε βοηθάει. Σήμερα ρώτησε:
1. Ποια είναι τα στάδια τοκετού. Τι κάνεις όταν δεν βγαίνει ο πλακούντας(πιέζεις τον πυθμένα της μήτρας, ενώ έλκεις ελαφρά με το άλλο χέρι και δίνεις ωκυτοκίνη), τι κάνεις αν μείνει κομμάτι πλακούντα μέσα στην μήτρα(απόξεση), τι κάνεις αν δεν βγαίνει το παιδί και έχεις τέλεια διαστολή(εμβρυουλκία).
2. Νεαρή γυναίκα με ήπιο άλγος στο δεξιό λαγόνιο. ΔΔ σκωληκοειδίτις(το θέλει πρώτο πρώτο), επίμονο ωχρό σωμάτιο, άρρηκτο ωοθυλάκιο, ενδομητριοειδής κύστη, συστραφείσα κύστη.
3. Αμηνόρροια σε γυναίκα 35 ετών. Τι σκέφτεσαι?(Τον αλγόριθμο του βιβλίου)
4. Προγεννητικός έλεγχος. Ενδείξεις αμνιοπαρακέντησης.
5. Βλάβες HPV στα έξω γεννητικά όργανα. Τι άλλο θα κάνεις διαγνωστικά πέραν του test PAP?(Ήθελε να του πεις κολποσκόπηση και λήψη βιοψιών)
6. Υπερπρολακτιναιμία.
7. Διθάλαμη και μονόκερως μήτρα. (Θα μπορέσει να κάνει παιδιά με μονόκερω μήτρα?Απ. Ναι, αλλά με μεγαλύτερη δυσκολία)
8. Υπερηχογρφήματα κυήσεως(αυχενικής διαφάνειας, β - επιπέδου). Με τι συνδυάζεται αυτό του πρώτου τριμήνου? (β-hCG και PAPP-A)
9. Τι θα κάνει η ρήξη ωχρού σωματίου? Αιμορραγία που την βλέπεις με U/S. Θα συσσωρευτεί αίμα στο οπίσθιο Δουγλάσσειο.
10. Απογαλακτισμός.

Μετά μας έστειλαν στον κο Μπότση. Η εξέταση εκεί κράτησε λίγο. Η εντύπωση που αποκόμισα ήταν ότι είναι σκληρός εξεταστής, γιατί απαιτεί πολλά και τα θέλει όπως τα έχει στο μυαλό του. Ρώτησε:
1. Λήψη χοριακών λαχνών(για ποιους λόγους την κάνεις)
2. Ομφαλιδοκέντηση(Ομοίως)
3. Ορισμοί θέσης προβολής, προβολής, στάσης και σχήματος εμβρύου.
4. Κάπου εδώ άρχισε το πάρτυ! Ήθελε χρόνους καισαρικής τομής. Καλό είναι να έχεις δει δυο τρεις. Ήθελε τα στάδια επακριβώς. Τομή Pfannenstiel, κόβεις δέρμα, υποδόρια κτλ κτλ. Αυτά που έχει μέσα το βιβλίο δεν φτάνουν. Χαρακτηριστικά, του λέει μια κοπέλα: "Μα αυτά έχω διαβάσει από το βιβλίο" και της απαντάει με ύφος "Δεν σε ρωτάω τι έχεις διαβάσει, αλλά τι έχεις δει..." Βγάλτε μόνοι σας συμπέρασμα!
5. Ινομυώματα. Είδη, συμπτώματα, ενδείξεις χειρουργείου. Και εδώ τα ήθελε όπως τα έχει στο μυαλό του. Το βιβλίο βοηθάει αλλά ήθελε και περισσότερα.

Αυτά!!!! Η άλλη ομάδα εξετάστηκε από τον καθηγητή και τον κο Παπαδιά. Τώρα τι έγινε εκεί, δεν ξέρω να σας πω!!!! Πάντως από τα 12 άτομα που εξεταστήκαμε, κόπηκε ένας!!! Καλή τύχη σε όλους!!!!!

#24 stefplak

stefplak

  Παλιός (επίπεδο ΙΙΙ)

 • Members
 • PipPipPip
 • 45 Δημοσιεύσεις:
 • Location:thissio athens

Posted 18 Μάιος 2010 - 10:14 πμ

Σημερα εξεταστηκα απο Μποτση.Λοιπον παιδια καντε ενα copy paste Ολες τις ερωτησεις που εγραψαν παραπανω τα παιδια βρειτε τις απαντησεις στα φυλλαδια και θα περασετε 100% δεν τιθεται θεμα.Ρωτανε τα ιδια και τα ιδια.Σε εμας ρωτησε θεση,σχημα,θεση προβολης,ποτε δεν κανουμε χειρουργιο σε ινομυοματα,ποσοστο αποβολης σε αμνιοπαρακεντηση,εκτοπη κυσηση σχεδον τα παντα αυτα πανω κατω...

#25 magica

magica

  Παλιός (επίπεδο ΙΙΙ)

 • Members
 • PipPipPip
 • 45 Δημοσιεύσεις:

Posted 16 Ιούλιος 2010 - 06:02 μμ

Πτυχιακή εξέταση 16/07/2010

Ήμασταν 5 άτομα και εξεταστήκαμε από τον κ. Γρηγορίου, γιατί έλειπαν οι άλλοι. Νομίζω πως είναι περιττό να αναφέρω πόσο καλός είναι και πόση διαφορά έχει από τους υπόλοιπους σε όλα!
Μας ρώτησε από τα σοσ του φυλλαδίου του Π. Ερμογένους. Ενδεχομένως να ήθελε λίγες λεπτομέρειες παραπάνω, αλλά δεν επέμεινε που δεν τα γνωρίζαμε. Εκτός από ένα άτομο που ήταν πάρα πολύ καλά διαβασμένος και άξιζε το 10 που πήρε, οι υπόλοιποι...ε...δεν ξέρω, αν άλλος θα μας περνούσε, όχι να μας έβαζε 8αρια.
Πολύ καλό το κλίμα, βοηθούσε, εξηγούσε ό,τι δεν ξέραμε. Το μόνο κακό ήταν το ότι περιμέναμε για να εξεταστούμε σχεδόν 3 ώρες... :blink:

Ρωτήθηκαν μύλη κύηση, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ενδομητρίωση (διάγνωση, συμπτώματα, θεραπεία), γυναικολογική εξέταση (προσοχή, μην ξεχάσετε να αναφέρετε πως πρώτα απ'όλα η γυναίκα πρέπει να ουρήσει, γιατί αλλιώς, υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει εσφαλμένη εντύπωση διόγκωσης της μήτρας), παρακλινικές εξετάσεις εγκύου στην πρώτη επίσκεψη στο γιατρό (μην ξεχάσετε την ηλεκτροφόρηση, ομάδα αίματος και διασταύρωση), κολπική εξέταση σε έγκυο, είδη αποβολών, διαφορά επαπειλούμενης και αναπόφευκτης (στη δεύτερη ο τράχηλος είναι ανοιχτός, πονάει η γυναίκα), αίτια αποβολών τρίτου τριμήνου, προδρομικός πλακούντας, κλινικά χαρακτηριστικά παλίνδρομης αποβολής.

Αυτά σε γενικές γραμμές...

Καλή επιτυχία στους υπόλοιπους!

#26 kouk

kouk

  Παλιός (επίπεδο ΙΙΙ)

 • Members
 • PipPipPip
 • 34 Δημοσιεύσεις:

Posted 25 Οκτώβριος 2010 - 10:28 πμ

25/10/10 εξεταστης κος Μποτσης

κολπικη εξεταση σε εγκυο
επισκοπικα ευρηματα απο κολπο κ τραχηλο σε εγκυο
ποιες ορμονες δρουν στην παραγωγη τραχηλικης βλεννας
ορισμος κ χαρακτηριστικα ωδινας
τι εννοουμε με τον ορο εμπεδωση, που αντιστοιχει το σημειο μηδεν της προβαλλουσας μοιρας
ινομυωματα,ποια κανουν μητρορραγιες ποια μηνορραγιες κ ποια δεν κανουν αιμορραγιες- τι συμπτωματα δινουν τα υπορογονια
κλινικη εικονα ρηξης μητρας
ποια τα ειδη αποκολλησης του πλακουντα, σε ποιο δεν εχουμε μεγαλη αιμορραγια κ γιατι
σταδιο 3 καρκινου του τραχηλου κανουμε χειρουργειο
ποια η διαφορα στην κλινικη εξεταση σταδιου 2 απο 3 σε καρκινο τραχηλου
γιατι στο 3 ειναι καθηλωμενη η μητρα?
τι ειναι τα παραμητρια κ τι περναει απο αυτα
σε εξωμητριο κυηση τι βλεπουμε με το διακολπικο υπερηχο απο τη μητρα κ τις σαλπιγγες
σε φυσιολογικη εγκυμοσυνη τι μπορει να ειναι ψηλαφητη διογκωση στα εξαρτηματα( ωχρο σωματιο κυησης)
τι χειρισμο κανουμε οταν το κεφαλι προβαλλει στη σχισμη του αιδοιου
ποτε κανουμε κ τι μπορουμε να διαγνωσουμε με την αμνιοπαρακεντηση
λοιμωξεις torch
ποτε γινεται η ληψη χοριακων λαχνων

δυο εξεταστηκαμε περασαμε κ οι δυο. καλο κλιμα γενικα στην εξεταση....καλη επιτυχια στους επομενους!!!!!

Edited by kouk, 26 Οκτώβριος 2010 - 12:39 μμ.


#27 medi 25

medi 25

  Φοιτητής (επίπεδο ΙΙ)

 • Members
 • PipPip
 • 9 Δημοσιεύσεις:

Posted 01 Ιούλιος 2011 - 09:56 μμ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ 30/06/2011

Εξέτασαν Βιτωράτος και Μπότσης. Στη δικιά μου ομάδα εξέτασε ο Βιτωράτος και ρώτησε περίπου τα παρακάτω: ορισμός εμπέδωσης, στάδια τοκετού και ποια είναι, ινομυώματα (τύποι και αντιμετώπιση), συγγενή τοξοπλάσμωση ( τι μπορεί να αναστείλει η θεραπεία..τις αποτιτανώσεις στο ΚΝΣ ), νεογνό διαβητικής μητέρας, σταδιοποίηση καρκίνου τραχήλου και ενδομητρίου,( και στον καρκίνο ενδομητρίου προδιαθεσικούς παράγοντες -ήθελε απαραίτητα να του πεις ΑΥ, ΣΔ, παχυσαρκία- και αντιμετώπιση),προεκλαμψία -θεωρίες, συμπτώματα, επιπλοκές, αντιμετώπιση-, αίτια αιμορραγίας σε έγκυο, προδρομικό πλακούντα...Πάνω κάτω αυτά..κάλυψε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ύλης και η εξέταση κράτησε σχεδόν 2 ώρες.

#28 Rapsodos

Rapsodos

  Ιατρός (επίπεδο V)

 • Prominent Members
 • PipPipPipPipPip
 • 291 Δημοσιεύσεις:
 • Location:Αθηνα

Posted 28 Ιούλιος 2011 - 07:54 μμ

22/7/11 πτυχιακη Μποτσης

1)Σημεια της κυησης , κυριως μεταβολες τραχηλου ,σημεια Piscacek , Dickinson ,Noble,Hegar
2)Υπερηχογραφικα ευρηματα κατα τη διαρκεια της κυησης
3)Αμνιοπαρακεντηση , χοριακες λαχνες , ποτε και γιατι τις κανουμε
4)Ινομυωματα
5)Εκτοπη κυηση
6)μεχρι ποιο σταδιο κανουμε χειρουργειο σε Ca τραχηλου , και πως διαπιστωνουμε κλινικα το σταδιο ΙΙΙ

#29 zubrowka

zubrowka

  Ιατρός (επίπεδο V)

 • Prominent Members
 • PipPipPipPipPip
 • 205 Δημοσιεύσεις:

Posted 28 Αύγουστος 2011 - 11:38 πμ

Ξέρει κανείς αν υπάρχουν σημειώσεις για το μάθημα; Το βιβλίο είναι λίγο δύσκολο για διάβασμα..

#30 8atoparwpu8amupaei

8atoparwpu8amupaei

  Τελειόφοιτος (επίπεδο IV)

 • Prominent Members
 • PipPipPipPip
 • 118 Δημοσιεύσεις:

Posted 04 Νοέμβριος 2011 - 07:16 μμ

Παιδιά ισχύει οτι ο Παπαδιάς συνταξιοδοτηθηκε αρα δεν εξετάζει πλεον??????? Τα φώτα σας οι νεωτεροι πλιζ! :)

#31 zubrowka

zubrowka

  Ιατρός (επίπεδο V)

 • Prominent Members
 • PipPipPipPipPip
 • 205 Δημοσιεύσεις:

Posted 09 Δεκέμβριος 2011 - 02:15 μμ


Πτυχιακές εξετάσεις 9/12/2011


Εξεταστής κ Μπότσης
Η εξέταση κράτησε πολύ λίγο και ρωτήθηκαν σοσ:
Εξετάσεις σε παραλαβή επιτόκου (με τη σειρά που γίνονται)
Χειρισμοί του Λέοπολντ
Τι βλέπουμε στην κολπική εξέταση (επιγραμματικά, από τράχηλο θέση, μήκος, διαστολή κτλ, από κεφαλή εμβρύου θέση προβολής, εμπέδωση, σχήμα, προβολή)
Ινομυώματα, πόσα είδη; συμπτώματα υποορογόνιων, και υποβλεννογόνιων . Ιδιαίτερος τύπος υποορογόνιου; (ενδοσυνδεσμικό) που βρίσκεται το ενδοσυνδεσμικό; (στα παραμήτρια) τι είναι τα παραμήτρια; τι περνάει από 'κει;(και νεύρα)
Θεραπεία σε 50χρονη με μικρό υποορογόνιο
Εξωμήτρια κύηση 6 εβδομάδων περίπου. Τί βλέπουμε επισκοπικά από τα εξ. γεννητικά όργανα και τον τράχηλο;(τα κλασσικά σημεία που έχουμε και στην ενδομήτρια)
Τι θα βρούμε στην γυναικολογική εξέταση; (Διόγκωση στα εξαρτήματα) Τι άλλο θα μπορούσε να είναι διόγκωση στην περιοχή των εξαρτημάτων αν δεν ήταν έκτοπη κύηση (ωχρό σωμάτιο κύησης)
Πως θα την διαγνώσουμε με βάση τη χοριακή γοναδοτροπίνη; (ο διπλασιασμός της είναι πιο αργός)
Υπερηχογραφικά ευρήματα σε έκτοπη κύηση
Θεραπεία σε έκτοπη κύηση
Στον καρκίνο τραχήλου μέχρι πότε κάνουμε χειρουργική επέμβαση , στο στάδιο ΙΙΙ τι διαπιστώνουμε από τη γυναικολογική εξέταση;
διαφορά ολικής και ριζικής υστερεκτομής (στη ριζική αφαιρούμε και λεμφαδένες)
Πότε γίνεται αμνιοπαρακέντηση , λήψη χοριακών λαχνών, ομφαλιδοκέντηση;

Αυτά θυμάμαι. Τα θέματα τα γράφω αναλυτικά γιατί ρωτήθηκαν έτσι, χωρίς να ζητούνται λεπτομέρειες. Η εξέταση ήταν εύκολη αλλά καλό ήταν να απαντάς σωστά, τα λάθη δε τόσο «εύκολες» ερωτήσεις δεν συγχωρούνταν.

Οι εξετάσεις ήταν να γίνουν στις 7:30 αλλά περιμέναμε αρκετές ώρες και παρακολουθήσαμε την πρωινή παρουσίαση των περιστατικών στο αμφιθέατρο όπου διαπίστωσα ότι μερικοί ειδικευόμενοι δεν ήξεραν κάποια από τα σοσ του Ερμογένους

Καλή επιτυχία στους επόμενους!

Ο κ Παππαδιάς όντως συνταξιοδοτήθηκε.

Και για να απαντήσω στην προηγούμενη ερώτησή μου, αυτό που χρειάζεται είναι οι σημειώσεις του Ερμογένους.

#32 camel

camel

  Παλιός (επίπεδο ΙΙΙ)

 • Members
 • PipPipPip
 • 52 Δημοσιεύσεις:

Posted 12 Δεκέμβριος 2011 - 10:49 πμ


Πτυχιακές εξετάσεις 9/12/2011


Εξεταστής κ Μπότσης
Η εξέταση κράτησε πολύ λίγο και ρωτήθηκαν σοσ:
Εξετάσεις σε παραλαβή επιτόκου (με τη σειρά που γίνονται)
Χειρισμοί του Λέοπολντ
Τι βλέπουμε στην κολπική εξέταση (επιγραμματικά, από τράχηλο θέση, μήκος, διαστολή κτλ, από κεφαλή εμβρύου θέση προβολής, εμπέδωση, σχήμα, προβολή)
Ινομυώματα, πόσα είδη; συμπτώματα υποορογόνιων, και υποβλεννογόνιων . Ιδιαίτερος τύπος υποορογόνιου; (ενδοσυνδεσμικό) που βρίσκεται το ενδοσυνδεσμικό; (στα παραμήτρια) τι είναι τα παραμήτρια; τι περνάει από 'κει;(και νεύρα)
Θεραπεία σε 50χρονη με μικρό υποορογόνιο
Εξωμήτρια κύηση 6 εβδομάδων περίπου. Τί βλέπουμε επισκοπικά από τα εξ. γεννητικά όργανα και τον τράχηλο;(τα κλασσικά σημεία που έχουμε και στην ενδομήτρια)
Τι θα βρούμε στην γυναικολογική εξέταση; (Διόγκωση στα εξαρτήματα) Τι άλλο θα μπορούσε να είναι διόγκωση στην περιοχή των εξαρτημάτων αν δεν ήταν έκτοπη κύηση (ωχρό σωμάτιο κύησης)
Πως θα την διαγνώσουμε με βάση τη χοριακή γοναδοτροπίνη; (ο διπλασιασμός της είναι πιο αργός)
Υπερηχογραφικά ευρήματα σε έκτοπη κύηση
Θεραπεία σε έκτοπη κύηση
Στον καρκίνο τραχήλου μέχρι πότε κάνουμε χειρουργική επέμβαση , στο στάδιο ΙΙΙ τι διαπιστώνουμε από τη γυναικολογική εξέταση;
διαφορά ολικής και ριζικής υστερεκτομής (στη ριζική αφαιρούμε και λεμφαδένες)
Πότε γίνεται αμνιοπαρακέντηση , λήψη χοριακών λαχνών, ομφαλιδοκέντηση;

Αυτά θυμάμαι. Τα θέματα τα γράφω αναλυτικά γιατί ρωτήθηκαν έτσι, χωρίς να ζητούνται λεπτομέρειες. Η εξέταση ήταν εύκολη αλλά καλό ήταν να απαντάς σωστά, τα λάθη δε τόσο «εύκολες» ερωτήσεις δεν συγχωρούνταν.

Οι εξετάσεις ήταν να γίνουν στις 7:30 αλλά περιμέναμε αρκετές ώρες και παρακολουθήσαμε την πρωινή παρουσίαση των περιστατικών στο αμφιθέατρο όπου διαπίστωσα ότι μερικοί ειδικευόμενοι δεν ήξεραν κάποια από τα σοσ του Ερμογένους

Καλή επιτυχία στους επόμενους!

Ο κ Παππαδιάς όντως συνταξιοδοτήθηκε.

Και για να απαντήσω στην προηγούμενη ερώτησή μου, αυτό που χρειάζεται είναι οι σημειώσεις του Ερμογένους.Που μπορει να βρει κανεις τις σημειωσεις του Ερμογενους?

#33 zubrowka

zubrowka

  Ιατρός (επίπεδο V)

 • Prominent Members
 • PipPipPipPipPip
 • 205 Δημοσιεύσεις:

Posted 13 Δεκέμβριος 2011 - 06:56 μμ

Που μπορει να βρει κανεις τις σημειωσεις του Ερμογενους?


Απ' το Volcano τις βρήκα. Βγαίνουν σε δυο κομμάτια, το ένα για τη γυναικολογία και το άλλο για μαιευτική! Της γυναικολογίας ξεκινάει με την ερώτηση τί περνάει απ' τα παραμήτρια, και της μαιευτικής με τη διάγνωση της εγκυμοσύνης.

#34 8atoparwpu8amupaei

8atoparwpu8amupaei

  Τελειόφοιτος (επίπεδο IV)

 • Prominent Members
 • PipPipPipPip
 • 118 Δημοσιεύσεις:

Posted 05 Μάρτιος 2012 - 09:03 μμ

θα μπορούσε κάποιος-α να μεταφέρει θέματα από τελευταίες εξεταστικές? ευχαριστώ

#35 8atoparwpu8amupaei

8atoparwpu8amupaei

  Τελειόφοιτος (επίπεδο IV)

 • Prominent Members
 • PipPipPipPip
 • 118 Δημοσιεύσεις:

Posted 07 Μάρτιος 2012 - 03:03 πμ

το βρήκα βοηθητικό όσον αφορά τους χρόνους του φυσιολογικού τοκετού και είπα να το μοιραστώ...
#36 8atoparwpu8amupaei

8atoparwpu8amupaei

  Τελειόφοιτος (επίπεδο IV)

 • Prominent Members
 • PipPipPipPip
 • 118 Δημοσιεύσεις:

Posted 09 Απρίλιος 2012 - 11:42 πμ

πτυχιακή 9/12, εξεταστής Μπότσης


θέματα όπως των τελευταίων πτυχιακών.Ωραία εξέταση γενικά(σου άφηνε χρόνο να σκεφτείς, σε βοηθούσε), μόνο που περιμέναμε και εμείς αρκετή ώρα. Κατα ταλλα εξεταστήκαμε 3 περάσαμε και οι 3.Ρώτησε:

1.παραλαβή επιτόκου+γυναικολογική εξέταση επιτόκου τι βλεπουμε?
2.χειρισμούς λεοπόλδου +ευρηματα
3. Ύψος προβάλλουσας μοίρας πως υπολογίζεται
4. Πότε γίνεται αμνιοπαρακέντηση και τι εξετάσεις κανουμε στο αμνιακό
5. Λήψη χοριακών λαχνών και τι μπορούμε να διαγνώσουμε
6.Σύνδρομο πολυκυστικών (συμπτώματα, κριτήρια, ορμόνες)
7. Ca τραχήλου, τι επέμβαση στο σταδιο ΙΙα και πως ξεχωρίζουμε κλινικά το σταδιο ΙΙ απο ΙΙΙ

#37 leftour

leftour

  Φοιτητής (επίπεδο ΙΙ)

 • Members
 • PipPip
 • 12 Δημοσιεύσεις:
 • Location:Athens, Suncity
 • Gender:Male

Posted 10 Απρίλιος 2012 - 11:41 πμ

πτυχιακή 9/12, εξεταστής Μπότσης


θέματα όπως των τελευταίων πτυχιακών.Ωραία εξέταση γενικά(σου άφηνε χρόνο να σκεφτείς, σε βοηθούσε), μόνο που περιμέναμε και εμείς αρκετή ώρα. Κατα ταλλα εξεταστήκαμε 3 περάσαμε και οι 3.Ρώτησε:

1.παραλαβή επιτόκου+γυναικολογική εξέταση επιτόκου τι βλεπουμε?
2.χειρισμούς λεοπόλδου +ευρηματα
3. Ύψος προβάλλουσας μοίρας πως υπολογίζεται
4. Πότε γίνεται αμνιοπαρακέντηση και τι εξετάσεις κανουμε στο αμνιακό
5. Λήψη χοριακών λαχνών και τι μπορούμε να διαγνώσουμε
6.Σύνδρομο πολυκυστικών (συμπτώματα, κριτήρια, ορμόνες)
7. Ca τραχήλου, τι επέμβαση στο σταδιο ΙΙα και πως ξεχωρίζουμε κλινικά το σταδιο ΙΙ απο ΙΙΙ


Ρώτησε επίσης:
- Ινομυώματα: ταξινόμηση, συμπτώματα, θεραπεία
- Παραμήτρια, τι είναι και τι περνάει από αυτά
- Εξωμήτρια κύηση:
Συμπτώματα στις πρώτες εβδομάδες(= τα ίδια με ενδομήτρια κύηση)
Ευρήματα γυν/κής εξέτασης(= διόγκωση στα εξαρτήματα). Μπορεί σε ενδομήτρια κύηση να ψηλαφηθεί όμοια διόγκωση(= το ωχρό σωμάτιο)
Διάγνωση με β-hCG
Θεραπεία (αυτή μπορεί και να μην τη ρώτησε, δε θυμάμαι καλά :P)

#38 Ltn

Ltn

  Φοιτητής (επίπεδο ΙΙ)

 • Members
 • PipPip
 • 24 Δημοσιεύσεις:
 • Gender:Not Telling

Posted 14 Αύγουστος 2012 - 08:56 μμ

Θέματα από προαιρετική εξέταση - 2012:

Κρεατσάς
- Αντιμετώπιση οστεοπόρωσης σε γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση
- Πρόληψη οστεοπόρωσης σε νέα γυναίκα-οδηγίες: ρώτησε από το κιτρινο τυρί και τη φέτα ποιο έχει περισσότερο ασβεστιο (το κίτρινο).
- Ακράτεια ούρων
- Διέγερση ωοθηκών.
- Επείγουσα αντισύλληψη: το πιο καινούριο είναι η ουλιπριστάλη, δίνεται μέχρι και 5 μέρες μετά και είναι εκλεκτικός τροποποιητής των υποδοχέων προγεστερόνης.
- Πρόπτωση μήτρας: όπως και κάποια άλλα θέματα δεν υπάρχει στο βιβλίο, να μάθετε τους βαθμούς
- Ακράτεια ούρων.
- Αίτια αμηνόρροιας σε νέα γυναίκα.
- Τι είναι η κωνοειδής εκτομή.
- Δαφορετικά μικρόβια/ιοί/μύκητες του κόλπου και τ τραχήλου.
- Φροντίδα λεχωίδας μετά τον τοκετό. Που μπορεί να οφείλεται πυρετός 30 μέρες μετά τον τοκετό.
- Συνταγογράφηση σε λεχωίδα που φεύγει από το νοσοκομείο.
- Τί φάρμακα παίρνει μια εγκυμονούσα.
- τί χρώμα έχει ο ατροφικός κόλπος: κατακόκκινος
- Πως είναι η βλέννα μετά την ωοθυλακιορρηξία.
- Τί είναι η ανεπάρκεια του ωχρού σωματίου.
- Apgar score/ πως υπολογίζεται, τι κάνεις αν δεν είναι καλό. Θέλει να ακούσει σίγουρα για την ήπια αναρρόφηση από το στόμα/μύτη όταν ενδείκνυται, τοποθέτηση σε θερμοουδέτερο περιβάλλον, απτικά ερεθίσματα στην πλάτη.
- δυσμηνόρροια

Μπότσης
- Μύλη κύηση: ορισμός, υπερηχογραφική εικόνα (σαν νιφάδες χιονιού), υπερδιέγερση των ωοθηκών (στο U/S μπορεί να φανεί κύστη ωχρού σωματίου), εργαστηριακά
- Εξωμήτριος κύηση: κλινική εξέταση, που οφείλεται η κολπική αιμόρροια (απόπτωση φθαρτού αφού πέφτουν τα επίπεδα των ορμονων), αντιμετώπιση μετα τη ρήξη, εργαστηριακά/U/S ευρήματα.
- Ορισμός ωδίνας: προσοχή να μη πειτε σύσπαση, αλλά, συστολή.
- Πως θα διαπιστώσεις κλινικά ότι υπάρχουν ωδίνες.
- Πως θα διακρίνεις αν το υγρό που βλεπεις στην επίτοκο ειναι αμνιακό ή ουρα: stick ph / όξινο συνήθως στα ούρα (μπορει να υπάρχει κάποια παθολογική κατάσταση που να το μεταβάλλει) και βασικό στο αμνιακό υγρό.
- Χειρισμοί Λεοπόλδου και τι διαπιστώνεις με καθένα.
- Αναλυτικά τι γίνεται χειρουργικά στην ΚΤ.
- Ινομυώματα
- Διαπίστωση της πνευμονικής ωριμότητας στον προγεννητικό έλεγχο.
- Ευρήματα από το αιδοίο, τον κόλπο και τον τράχηλο σε επίτοκο.
- Τί είναι η εξάλειψη.
- BISHOP score.

Edited by Ltn, 15 Αύγουστος 2012 - 10:30 μμ.


#39 Holden Caulfield

Holden Caulfield

  Φοιτητής (επίπεδο ΙΙ)

 • Members
 • PipPip
 • 16 Δημοσιεύσεις:
 • Gender:Not Telling

Posted 18 Οκτώβριος 2012 - 02:37 μμ

Προαιρετική 05.10.2012

1ος Εξεταστης - Κρεατσάς
- Κολπίτιδα: υπεύθυνοι μικροοργανισμοί και κλινική εικόνα σε κάθε περίπτωση
- Ασθενής 16 ετών με αμηνόρροια: Διαγνωστική προσέγγιση, παρακλινικές εξετάσεις, διαφορική διάγνωση
- Αιματόμητρα (ως συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης: κλινικά και υπερηχογραφικά ευρήματα, επιπλοκές (πυόμητρα, ενδομητρίωση)
- Ενδομητρίωση: διάγνωση και θεραπεία
- Πολύδυμη κύηση και κίνδυνοι/επιπλοκές της
- Εξωσωματική γονιμοποίηση

Πολύ σύντομη εξέταση

2ος Εξεταστής - Μπότσης
- Παραλαβή επιτόκου (Πρώτα ελέγχω αν ζει το έμβρυο και μετά όλα τα υπόλοιπα)
- Χειρισμοί Leopold και τι βρίσκω με τον καθένα
- Κλινική εξέταση επιτόκου (ευρήματα από τράχηλο, προβάλλουσα μοίρα, θέση προβολής, πύελο κλπ)
- Υπερηχογραφικός έλεγχος 1ου, 2ου και 3ου τριμήνου: πότε γίνονται και τι ελέγχω στον καθένα
- Με τι συνδυάζεται το υπερηχογράφημα 1ου τριμήνου (PAPP-A)
- Σε τι ποσοστό διαγιγνώσκονται συγγενείς ανωμαλίες με υπερηχογράφημα και λοιπές εξετάσεις σε 3ο, 2ο και 1ο τρίμηνο (>90%, 60-70%, 30% αντίστοιχα)
- Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: κριτήρια, υπερηχογραφικά ευρήματα, κλινική εικόνα, ορμόνες (αυξημένη LH, αυξημένος λόγος LH/FSH, απουσία αιχμής LH)

Γενικά ο Μπότσης επιμένει πολύ σε ότι έχει πει στο αμφιθέατρο, δηλ. στον προγεννητικό έλεγχο.

Συνολικά, δεν κόπηκε κανείς και οι βαθμοί ήταν αρκετά καλοί.

#40 Ltn

Ltn

  Φοιτητής (επίπεδο ΙΙ)

 • Members
 • PipPip
 • 24 Δημοσιεύσεις:
 • Gender:Not Telling

Posted 15 Μάρτιος 2013 - 06:43 μμ

ΣΥΓΚΕNΤΡΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν περιλαμβάνονται τυχόν καινούρια θέματα μετά την προαιρετική εξέταση Μαρτίου του 2012.

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

(1) Ινομυώματα. Είδη, συμπτώματα, ενδείξεις χειρουργείου, πότε όχι χ/ο
Συμπτώματα υπορρογονίων ινομυωμάτων(φυσιολογικά μπορεί ασυμπτωματικά+μόνο όταν αυξάνουν σε μέγεθος δίνουν πιεστικά συμπτώματα) Ποια ινομυώματα κάνουν αιμορραγία;(κυρίως υποβλεννογόνια και ενδοτοιχωματικά) Πότε δίνουμε GnRH σε ινομυώματα; Από τι εξαρτάται η θεραπεία των ινομυωμάτων;(γονιμότητα,ηλικία (θέσεις που μπορεί να βρίσκονται, συμπτώματα που παρουσιάζουν). πόσα είδη; συμπτώματα υποορογόνιων, και υποβλεννογόνιων . Ιδιαίτερος τύπος υποορογόνιου; (ενδοσυνδεσμικό) που βρίσκεται το ενδοσυνδεσμικό; (στα παραμήτρια) ποια κανουν μητρορραγιες ποια μηνορραγιες κ ποια δεν κανουν αιμορραγιες- τι συμπτωματα δινουν τα υπορογονια / (τύποι και αντιμετώπιση), Θεραπεία σε 50χρονη με μικρό υποορογόνιο

(2) Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.
Ποια ανδρογόνα είναι αυξημένα, Φ

(3) Ενδομητρίωση.
ενδομητριοειδής κύστη, διάγνωση, συμπτώματα, θεραπεία ΤΗΝ ΕΓΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ, εξετάσεις

(4) Έκτοπη κύηση.
Γιατί έχουμε κολπική αιμόρροια στην εξωμήτριο κύηση
-Σε έκτοπη κύηση,που έχει ραγεί και η γυναίκα έρχεται μετά από 2 μέρες χωρίς καταπληξία τι βλέπουμε σε γυναικολογική και υπέρηχους;(αιματοπήγματα)
Υπερηχογραφική εικόνα έκτοπης κύησης και ρήξης εξαρτήματος από έκτοπη κύηση από διημέρου (μεγάλο αιμάτωμα στον δουγλάσειο χώρο)
σε εξωμητριο κυηση τι βλεπουμε με το διακολπικο υπερηχο απο τη μητρα κ τις σαλπιγγες Εξωμήτρια κύηση 6 εβδομάδων περίπου. Τί βλέπουμε επισκοπικά από τα εξ. γεννητικά όργανα και τον τράχηλο;(τα κλασσικά σημεία που έχουμε και στην ενδομήτρια)
Τι θα βρούμε στην γυναικολογική εξέταση; (Διόγκωση στα εξαρτήματα) Τι άλλο θα μπορούσε να είναι διόγκωση στην περιοχή των εξαρτημάτων αν δεν ήταν έκτοπη κύηση (ωχρό σωμάτιο κύησης), U/S, Θ/Πως θα την διαγνώσουμε με βάση τη χοριακή γοναδοτροπίνη; (ο διπλασιασμός της είναι πιο αργός)

(5) Παραμήτρια.
Τι περνάει μέσα από τα παραμήτρια;(μητριαία αγγεία και ουρητήρας)(και νεύρα)

(6) Ωχρό σωμάτιο.
Συχνομηνόρροια και πού μπορεί να οφείλεται (είχε σχέση με το ωχρό σωμάτιο και τις ορμόνες που εκκρίνει).Πώς
μπορούμε να βοηθήσουμε τη γυναίκα; -Ποιες ορμόνες επιδρούν στη λειτουργία του ωχρού σωματίου;
Τι θα κάνει η ρήξη ωχρού σωματίου? Αιμορραγία που την βλέπεις με U/S. Θα συσσωρευτεί αίμα στο οπίσθιο Δουγλάσσειο. επίμονο ωχρό σωμάτιο

(7) Καρκίνος.
ποια η διαφορα στην κλινικη εξεταση σταδιου 2 απο 3 σε καρκινο τραχηλου/γιατι στο 3 ειναι καθηλωμενη η μητρα?
Κυστικοί νεοπλασματικοί και μη όγκοι στην ωοθήκη και πως θα τους ξεχωρίσουμε.
ca ενδομητρίου,τραχήλου,ωοθηκών
Κλινική εικόνα και διάγνωση καρκίνου τραχήλου μήτρας
Στον καρκίνο τραχήλου μέχρι πότε κάνουμε χειρουργική επέμβαση , στο στάδιο ΙΙΙ τι διαπιστώνουμε από τη γυναικολογική εξέταση;
μεχρι ποιο σταδιο κανουμε χειρουργειο σε Ca τραχηλου , και πως διαπιστωνουμε κλινικα το σταδιο ΙΙΙ
Κλινική εικόνα και διάγνωση καρκίνου ενδομητρίου(κλασματική απόξεση+βιοψία)
Σε καρκίνο τραχήλου μέχρι πότε κάνουμε χειρουργική θεραπεία;
-Σε καρκίνο τραχήλου σταδίου ΙΙ από ΙΙΙ,ποια η διαφορά στη γυναικολογική εξέταση;(στο στάδιο ΙΙΙ η μήτρα είναι καθηλωμένη+δεν υπάρχει κενό μεταξύ μήτρας και τοιχώματος)
Καρκίνος τραχήλου και πώς τον διαγιγνώσκουμε.
ΔΔ καλοήθους καρκίνου ωοθήκης(+δείκτες)
σταδιοποίηση καρκίνου τραχήλου και ενδομητρίου,( και στον καρκίνο ενδομητρίου προδιαθεσικούς παράγοντες -ήθελε απαραίτητα να του πεις ΑΥ, ΣΔ, παχυσαρκία- και αντιμετώπιση
Πού μεθίσταται ο καρκίνος των ωοθηκών;(επίπλουν,σκωληκοειδής,πύελος)

(8) Πρόπτωση/ρήξη μήτρας.
Τι κάνουμε σε πρόπτωση μήτρας;Βγάζουμε ωοθήκες(ανάλογα με την κλινική εικόνα και σε υποψία καρκίνου ωοθηκών)
κλινικη εικονα ρηξης μητρας
Ανεπάρκεια τραχηλικού στομίου και αντιμετώπιση

(9) Γυναικολογική εξέταση.
γυναικολογική εξέταση (προσοχή, μην ξεχάσετε να αναφέρετε πως πρώτα απ'όλα η γυναίκα πρέπει να ουρήσει, γιατί αλλιώς, υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει εσφαλμένη εντύπωση διόγκωσης της μήτρας)
Τι είναι τα κύτταρα ASCUS στην εξέταση κατα Παπανικολάου
Κυτταρολογική εξέταση κατα Παπανικολάου
Bethesda, CIN

(10) Συγγενείς.
Διθάλαμη και μονόκερως μήτρα. (Θα μπορέσει να κάνει παιδιά με μονόκερω μήτρα?Απ. Ναι, αλλά με μεγαλύτερη δυσκολία)
Συγγενείς ανωμαλίες

(11) Ορμόνες.
ποιες ορμονες δρουν στην παραγωγη τραχηλικης βλεννας
Υπερπρολακτιναιμία.
Πού παράγονται ινχιμπίνη και προλακτίνη;
Πού δρούν προλακτίνη και ωκυτοκίνη;
Ανταγνωνιστής ωκυτοκίνης
Θεωρία 2 κυττάρων
Επιπλοκές GnRH(εξάψεις), Ανεπιθύμητες οιστρογόνων

(12) Λοιμώξεις.
Βλάβες HPV στα έξω γεννητικά όργανα. Τι άλλο θα κάνεις διαγνωστικά πέραν του test PAP?(Ήθελε να του πεις κολποσκόπηση και λήψη βιοψιών)/Θεραπεία αλλοιώσεων τραχήλου από HPV+ποιοί τύποι είναι επικίνδυνοι
Ενδομητρίτιδα(αίτια και θεραπεία)
Ουρολοιμώξεις(αίτια και θεραπεία)
Μικροβιακά αίτια κολπιτίδων και θεραπεία.
Για ποιον λόγο είναι πιο συχνές οι ουρολοιμώξεις στην εμμηνόπαυση;(ατροφία-βελτίωση με ορμονική υποκατάσταση)

(13) Στειρότητα – Αντισύλληψη.
Αίτια στειρότητας (ανδρικά και γυναικεία) και εξετάσεις που πρέπει να γίνουν
Αντισύλληψη και στειρότητα

(14) Δ/δ.
Νεαρή γυναίκα με ήπιο άλγος στο δεξιό λαγόνιο. ΔΔ σκωληκοειδίτις(το θέλει πρώτο πρώτο), άρρηκτο ωοθυλάκιο, , συστραφείσα κύστη.
Σε γυναίκα με πόνο στο υπογάστριο και διαταραχές από οφθαλμούς(δεν δίνουμε ορό NaCl 0,9% διοτί αυξάνει την πίεση,αλλά δίνουμε dextrose 5%+όχι απότομη πτώση της πίεσης,αλλά σταδιακή)

(15) Άλλα.
- Αμηνόρροια σε γυναίκα 35 ετών. Τι σκέφτεσαι?(Τον αλγόριθμο του βιβλίου) / αίτια
- διαφορά ολικής και ριζικής υστερεκτομής (στη ριζική αφαιρούμε και λεμφαδένες)
- ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΜΕ ΜΗΤΡΟΡΑΓΙΑ,ΜΗΝΟΡΑΓΙΑ,ΔΥΣΜΗΝΟΡΡΟΙΑ,ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ
Ορισμός και αίτια δυσμηνόρροιας.
Αντιμετώπιση πρώιμης ήβης
- Κοιλιακή ολική υστερεκτομία
Τι αφιαρούμε στη ριζική υστερεκτομία;
- Υπερπλασία ενδομητρίου
- Πολύποδες
- Κύστεις βαρθολινίων αδένων και θεραπεία τους.
- Διάνοιξη ενδομητρικής κοιλότητας κατά την ινομυωματεκτομή (δεν συνιστάται γιατι
γίνεται ευένδωτο το τοίχωμα και σε επόμενη κύηση πρέπει να γίνει καισαρική)
- ακράτεια ούρων

ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ

Νεογνό
- Ελεγχο πνευμονικης ωριμοτητας.
- Προγεννητικός έλεγχος. Ενδείξεις αμνιοπαρακέντησης. / ποσοστο αποβολης / ποτε κανουμε κ τι μπορουμε να διαγνωσουμε με την αμνιοπαρακεντηση
- Απογαλακτισμός
- Λήψη χοριακών λαχνών (για ποιους λόγους την κάνεις) / ποτε
- Ομφαλιδοκέντηση (Ομοίως)
- λοιμωξεις torch
- συγγενή τοξοπλάσμωση ( τι μπορεί να αναστείλει η θεραπεία..τις αποτιτανώσεις στο ΚΝΣ )
- νεογνό διαβητικής μητέρας

Κύηση
- Υπερηχογρφήματα κυήσεως(αυχενικής διαφάνειας, β - επιπέδου). Με τι συνδυάζεται αυτό του πρώτου τριμήνου? (β-hCG και PAPP-A)
- παρακλινικές εξετάσεις εγκύου στην πρώτη επίσκεψη στο γιατρό (μην ξεχάσετε την ηλεκτροφόρηση, ομάδα αίματος και διασταύρωση)
- μύλη κύηση
- είδη αποβολών / διαφορά επαπειλούμενης και αναπόφευκτης (στη δεύτερη ο τράχηλος είναι ανοιχτός, πονάει η γυναίκα) / αίτια αποβολών τρίτου τριμήνου / Αντιμετώπιση ατελούς αποβολής
- προδρομικός πλακούντας
- κλινικά χαρακτηριστικά παλίνδρομης αποβολής
- ποια τα ειδη αποκολλησης του πλακουντα, σε ποιο δεν εχουμε μεγαλη αιμορραγια κ γιατι
- σε φυσιολογικη εγκυμοσυνη τι μπορει να ειναι ψηλαφητη διογκωση στα εξαρτηματα( ωχρο σωματιο κυησης)
- Εξετάσεις σε παραλαβή επιτόκου (με τη σειρά που γίνονται)
- προεκλαμψία -θεωρίες, συμπτώματα, επιπλοκές, αντιμετώπιση-
- αίτια αιμορραγίας σε έγκυο
- Σημεια της κυησης , κυριως μεταβολες τραχηλου ,σημεια Piscacek , Dickinson ,Noble,Hegar
- Υπερηχογραφικα ευρηματα κατα τη διαρκεια της κυησης
- Χειρισμοί του Λέοπολντ
- υπερηχος β-επιπεδου.Οταν λοιπον μελετουμε την καρδιακη λειτουργια του εμβρυου υπαρχουν 2 επιπεδα (α+β).το β-επιπεδο ειναι σε αξονα 45 μοιρες απο την κατω επιφανεια της καρδιας οπου μπορουμε να μελετησουμε πιο ευκολα τη ριζα της αορτης

ΦΤ
- Τι κάνεις όταν δεν βγαίνει ο πλακούντας(πιέζεις τον πυθμένα της μήτρας, ενώ έλκεις ελαφρά με το άλλο χέρι και δίνεις ωκυτοκίνη)
- Τι κάνεις αν μείνει κομμάτι πλακούντα μέσα στην μήτρα(απόξεση)
- Τι κάνεις αν δεν βγαίνει το παιδί και έχεις τέλεια διαστολή(εμβρυουλκία)
- Ποια είναι τα στάδια τοκετού.
- Ορισμοί θέσης, προβολής, προβολής, στάσης και σχήματος εμβρύου.
- Τι βλέπουμε στην κολπική εξέταση (επιγραμματικά, από τράχηλο θέση, μήκος, διαστολή κτλ, από κεφαλή εμβρύου θέση προβολής, που αντιστοιχει το σημειο μηδεν της προβαλλουσας μοιρας, εμπέδωση, σχήμα, προβολή) / όταν δεν πιάνουμε την προβάλλουσα μοίρα(εγκάρσιο σχήμα)
- ορισμος κ χαρακτηριστικα ωδινας
- τι χειρισμο κανουμε οταν το κεφαλι προβαλλει στη σχισμη του αιδοιου
- Αιτίες πυρετού στην 3η μέρα λοχείας; (ενδομητρίτιδα, μαστίτιδα, ουρολοιμώξεις, "milk fever", λοιμώξεις από την περινεοτομή)
- Γιατί η κοκκυγο-ηβική διάμετρος δεν προκαλεί πρόβλημα στην κύηση εφόσον είναι 9.5cm (επειδή ο κόκκυγας μετακινείται κατά τον τοκετό προς τα πίσω, ιεροκοκκυγική διαρθρωση)
- Διάμετροι πυέλου
- Πυρετός 4-5 μέρες μετά τον τοκετό - πού μπορεί να οφείλεται.
- Επιπλοκές εμβρυουλκίας
- Παραλαβή επιτόκου από μαία(ξύρισμα,κλύσμα,ούρηση,ορός)
- Πώς περνάει το έμβρυο στο επίπεδο του στενού;(διάταση πυέλου με ανελκτήρα πρωκτού+αύξηση κοκκυγοηβικής διαμέτρου)
- Εμπέδωση (όταν βρίσκεται στο ύψος της ισχιακής άκανθας και στην εγκάρσια του στενού)
-Πηγές και οδηγά σημεία

ΚΤ
- χρόνους καισαρικής τομής
τα στάδια επακριβώς
- Τομή Pfannenstiel, κόβεις δέρμα, υποδόρια κτλ κτλ.
- ενδείξεις καισαρικής κ τρόπος διενέργειας της


- τοξιναιμία / θεραπεία
- αυχενική διαφάνεια / τι είναι , πότε γίνεται και τι δείχνει
- Τι είναι ολιγάμνιο και πού οφείλεται;
- Πώς εκτιμάμε την εμβρυική υποξία; (NST,οξύμετρο)
- Πώς υπολογίζουμε το πιθανό βάρος εμβρύου;
- Βαθμοί ωρίμασης πλακούντα
- Σύμμετρη και ασύμμετρη καθυστέρηση ανάπτυξης
- Χαμηλή πρόσφυση πλακούντα (κίνδυνος αιμορραγίας,παρακολούθηση+ετοιμότητα για μετάγγιση)
- Επιπλοκές τοξιναιμίας+σύνδρομο HELLP
- Πολύδημη κύηση
- Εξωσωματική γονιμοποίηση+πότε γίνεται η εμφύτευση +τι είναι η προεμφυτευτική διάγνωση(χρωμοσωματικές ανωμαλίες)
- Χολόσταση-ίκτερος στην κύηση
- Τι κάνουμε σε έγκυο με ηπατίτιδα Β;(γ-σφαιρίνη ή εμβόλιο στο νεογνό)
- Δρεπανοκυτταρική αναιμία+έμφρακτα στον πλακούντα
- Έγκυος με καρδιοπάθεια(ανάπαυση,αποφυγή φυσιολογικού τοκετού)
- Έλεγχος εγκύου στην πρώτη επίσκεψη
- Ασυμβατότητα Rhesus
- Αιμοσφαιρινοπάθειες:έλεγχος και ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης
- Έλεγχος β-επιπέδου+ τριπλό test
- Ασυγκλητισμός
- Επιπλοκές υπερθυρεοειδισμού στην κύηση
-Ποιες καταστάσεις κάνουν μεγάλο πλακούντα;
- Τι βλέπουμε κλινικά σε παλίνδρομη αποβολή;(όχι συμπτώματα εγκυμοσύνης-παύση και η μήτρα έχει μικρότερο μέγεθος από το αναμενόμενο)
-Ποσοστά αποβολών σε αμνιοπαρακέντηση και λήψη χοριακών λαχνών
-Ευρήματα κολπικής εξέτασης σε έγκυο με τοκετό στον τράχηλο
-Γενικά τι κάνουμε σε παραλαβή επιτόκου
-Εξετάσεις εγκύου
-Σίδηρος ορού,όταν είναι μειωμένος(μπορεί ψευδή VDRL)
-Σε πρόπτωση ομφαλίου λώρου,τι κάνουμε;(δημιουργία αγκύλης και τοποθέτηση σε κόλπο μετά,ώστε να μην γίνει αγγειοσύσπαση)
-Συνταγογράφηση Mitrotan, Resoferan
-Στον ομφαλό τι κοιτάμε (ποια είναι τα 3 αγγεία)
-Ανωμαλίες ομφαλού
-Πνευμονική ωριμότητα(πότε σε δίδυμη κύηση και πότε σε ΣΔ)
-Σε ποιό γιατρό θα στείλουμε ιστολογικό δείγμα απο μια βιοψία και ποιός κάνει την ηλεκτροφόρηση της αιμοσφαιρίνης
(απάντησε φυσιολογικός τοκετός και τον ρώτησε πώς έγινε η υστεροτοκία,τι παθαίνει αν δε βγεί ο πλακούντας και πώς το αντιμετωπίζουμε).
Προγνωστικός παράγοντας κατα Bishop
-Ανεπάρκεια τραχήλου
-Μονοζυγωτικά δίδυμα
-Καρδιοπαθεια σε έγκυο

Edited by Ltn, 15 Μάρτιος 2013 - 07:34 μμ.

0 user(s) are reading this topic

0 μέλη, 0 επισκέπτες, 0 ανώνυμοι χρήστες