Jump to content
Sign in to follow this  
Leviathan

Το Σεξουαλικό Υποκατάστατο...

Recommended Posts

Το Σεξουαλικό Υποκατάστατο

Posted on 23/05/2006, disabled.gr

Στις σύγχρονες Δυτικές κοινωνίες τα μηνύματα σχετικά με το σεξ είναι ιδιαιτέρως αντιφατικά και ασαφή. Δεν έχουμε ούτε παραδοσιακές τελετουργίες ούτε ουσιαστικές τελετές για τη μύηση και το πέρασμα των νέων ανθρώπων στην σεξουαλική ενηλικίωση.

Ήλπιζα ότι η δουλειά μου θα μπορούσε να καθιερώσει τις βάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους όλων των ηλικιών να έχουν λιγότερη σύγχυση σχετικά με το σεξ και τις στενές προσωπικές σχέσεις.

Προς μεγάλη μου ικανοποίηση -επαγγελματική-, υπήρξαν πολλοί φωτισμένοι γονείς που πλήρωσαν για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα θεραπείας με σεξουαλικό αντικαταστάτη ώστε οι γιοί τους να μπορέσουν να μυηθούν στα θαύματα της δικιάς τους σεξουαλικότητας. Τι τυχερές οι κατοπινές σύντροφοι ή οι σύζυγοι αυτών των νεαρών !

Ευχόμουν, μάλιστα ότι αυτοί οι ίδιοι γονείς θα είχαν την ίδια φωτισμένη άποψη και σχετικά με τη σεξουαλική μύηση για τις κόρες τους, αλλά δεν είχε έρθει ο καιρός γι’ αυτό. Προβλέπω, ωστόσο, ότι αυτή η μέρα θα έρθει κάποια στιγμή. Μέχρι και πρόσφατα ήταν πολύ έντονο το μήνυμα ότι το σεξ θα πρέπει να περιορίζεται στο γάμο και σε μονογαμικές σχέσεις.

Ωστόσο όλοι μας ξέρουμε ότι αυτό το πρότυπο διαρκώς καταπατείται. Και μάλιστα, συχνότατα, καταπατείται με μυστικότητα και με αισθήματα ενοχής. Τα πρότυπά μας είναι πολύ υποκριτικά. Το τι λέμε και το τι κάνουμε δεν συμπίπτουν. Οδηγούμαστε να πιστεύουμε μέσω των ατελείωτων αναφορών στο σεξ στα Μ.Μ.Ε. ότι ζούμε σε μια κοινωνία που αποδέχεται την ανοιχτή σεξουαλικότητα, αλλά αν εξετάσουμε πιο προσεκτικά, τα περισσότερα απ’ αυτά που παρουσιάζονται στην Τ.V., τους κινηματογράφους ή τον τύπο χαρακτηρίζονται ως ”Α” ή ”Για ενήλικες μόνο”, πράγμα που υπονοεί ότι οι σεξουαλικές δραστηριότητες που απεικονίζονται δεν είναι πράγματι αποδεκτές.

Και, παρόλο που τα σεξουαλικά υπονοούμενα πουλούν τα πάντα, από βρεφικές λοσιόν μέχρι φορτηγά, ή σύνδεσμος σεξ και βίας παρά ή δελεαστική πώληση. Ο αριθμός των σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών, ο αριθμός των εφηβικών κυήσεων, η εξάπλωση του AIDS ,η υψηλή συχνότητα βιασμών, τα εκατομμύρια ανθρώπων που είναι δυστυχισμένοι στη σεξουαλική τους ζωή, όλα αυτά δείχνουν ότι, στην, υποτιθέμενα, ανοιχτή και ελεύθερη κοινωνία μας, τα πράγματα έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο.

Οι αρχές που διαμορφώνουν τις στάσεις απέναντι στο σεξ επιδιώκουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι αυτά τα προβλήματα προκαλούνται από την υπερβολική σεξουαλική ελευθερία. Ακριβώς το αντίθετο ισχύει. Είναι η αδικαιολόγητη σεξουαλική κατάθλιψη που προκαλεί σεξουαλική εκμετάλλευση και παρεκκλίνουσα συμπεριφορά.

Τόσο η καταστολή της σεξουαλικότητας όσο και η αναπόφευκτη επανάσταση ενάντια στη σεμνοτυφία και την άγνοια μας θέτουν στο έλεος των σεξουαλικών μας ορμών αντί να είμαστε προσωπικά υπεύθυνοι της σεξουαλικότητας μας. Η χρήση του επιχειρήματος ότι το σεξ είναι φυσικό και, συνεπώς, δεν χρειάζεται να συζητιέται και να διδάσκεται στα σχολεία, την T.V. ή με τη θεραπεία με σεξουαλικό αντικαταστάτη, είναι συχνότατα ένα κουκούλωμα της αντίληψης ότι κάθε αναφορά στο σεξ είναι αμαρτωλή. Αυτό που, στην πραγματικότητα, είναι αμαρτωλό, είναι όχι το να μιλάμε για το σεξ ,αλλά να μη το σεβόμαστε και να μην τιμάμε τα φυσικά μας σεξουαλικά μας αισθήματα. Το να επικρίνουμε και να εμποδίζουμε όλες τις προσπάθειες εκμάθησης του τι πραγματικά είναι σεξ, αυτό είναι στην πραγματικότητα η ρίζα του κακού.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗΣ Ή ΙΕΡΟΔΟΥΛΟΣ;

Υπάρχουν πολλές βασικές διαφορές ανάμεσα στο τι κάνει μια σεξουαλική αντικαταστάτης (ή σεξουαλικό υποκατάστατο) και στο τι πιστεύουμε ότι κάνει μια ιερόδουλος. Συνήθως μια ιερόδουλος προσφέρει μόνο τις σεξουαλικές εμπειρίες που της ζητά κάποιος. Στις περισσότερες περιπτώσεις η δουλειά της είναι απλά να προσφέρει στιγμιαία ικανοποίηση. Ίσως να μην δεί τον πελάτη ποτέ ξανά.

Ο κύριος σκοπός μιας σεξουαλικής αντικαταστάτριας είναι, όχι απλά να προσφέρει σεξουαλική ικανοποίηση, αλλά να εκπαιδεύσει τον πελάτη πώς να αναστρέψει συγκεκριμένα σεξουαλικά προβλήματα. Και είναι ο θεραπευτής και όχι ο σεξουαλικός αντικαταστάτης ή ο πελάτης, που αποφασίζει ποιες είναι οι κατάλληλες δραστηριότητες για τη συνολική θεραπεία. Μία σειρά θεραπείας είναι πιθανό να πάρει μήνες. Και, στις περισσότερες περιπτώσεις το σεξ (με τον όρο της γενετήσιας διέγερσης και του οργασμού) είναι το λιγότερο σημαντικό. Το γεγονός ότι πληρώνονται χρήματα για τις υπηρεσίες τους τόσο η ιερόδουλος όσο και η σεξουαλική αντικαταστάτρια και ο σεξουαλικός θεραπευτής δεν είναι αυτό το ζήτημα. Ζούμε σε μια κοινωνία όπου οι χρηματικές συναλλαγές για αγαθά και υπηρεσίες είναι ο κανόνας. Η πρόθεση αυτών που επιμένουν να συγκρίνουν τη σεξουαλική θεραπεία με σεξουαλικό αντικαταστάτη με τη πορνεία, είναι να υποβιβάσουν και να αμφισβητήσουν και τα δύο. Είναι μια αντανάκλαση της ουσιαστικά καταπιεστικής κοινωνίας όσον αφορά τη σεξουαλικότητα.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΚΑΛΟ

Τίποτε δεν μπόρεσε να μειώσει την αποφασιστικότητά μου να γίνω η καλύτερη θεραπευτής σεξ που θα μπορούσα. Το να βοηθώ τους ανθρώπους να αποδεχτούν και να σεβαστούν τις σεξουαλικές τους ορμές ως φυσικό κομμάτι της ζωής τους και το να τους βοηθώ να έχουν ικανοποιητική σεξουαλική ζωή ήταν μια πολύ μεγάλη πρόκληση για μένα. Ως παιδί είχα διάφορες σεξουαλικές εμπειρίες με ενήλικες άντρες. Δεν είχαν υπάρξει ούτε βία ούτε απειλή βίας. Ωστόσο είχα δεσμευτεί με όρκο να το κρατήσω μυστικό και ήξερα, βαθιά μέσα μου, ότι ήταν μη αποδεκτή κοινωνική συμπεριφορά.

Το πιο τρομακτικό, ωστόσο, ήταν ότι κατηγορήθηκα πως ήμουν ελκυστική και ότι αναγκάστηκα να νιώθω ενοχές γι’ αυτό.

Από τότε άρχισα να αναζητώ να κατανοήσω αυτή την ισχυρότατη ανθρώπινη δραστηριότητα: το σεξ. Παρατήρησα, έκανα ερωτήσεις, διάβασα ο,τιδήποτε μπορούσα να βρω και πειραματίστηκα οποτεδήποτε μπορούσα. Για να μάθω ακόμη περισσότερα, έπεισα το σύζυγό μου να έχουμε ανοιχτή σχέση για ένα σύντομο διάστημα, κατά το οποίο ο καθένας μας θα μπορούσε, μετά από αμοιβαία συμφωνία να έχει κι άλλους σεξουαλικούς συντρόφους. Από όλη μου την έρευνα μπόρεσα μόνο να συμπεράνω ότι υπήρχε κάτι ριζικά λανθασμένο ως προς τη στάση απέναντι στο σεξ στην κοινωνία μας. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπόρεσα να ανακαλύψω ήταν πως, παρά το γεγονός ότι βομβαρδιζόμαστε αδιαλίπτως από σεξουαλικά είδωλα και σεξουαλικά υπονοούμενα , η κοινωνία μας αρνείται ουσιαστικά την αξία και την ομορφιά της σεξουαλικότητας. Επομένως διδασκόμαστε ελάχιστα γι’ αυτό και αφηνόμαστε να ανακαλύψουμε τα όσα λίγα θαλασσώνοντας τα και νιώθοντας αμηχανία. Αυτό που καλύπτεται με τη μάσκα της σεξουαλικής ελευθερίας είναι συχνά μια εξέγερση ενάντια στα ψέματα, τη μυστικοπάθεια, την υποκρισία, και την άγνοια για το σεξ που η κοινωνία μας επιβάλει. Μας έχει δοθεί το μήνυμα ότι οι σεξουαλικές μας ορμές, αυτό είναι που μετατρέπει το υπέροχο σε απαίσιο!

Η σεξουαλική θεραπεία με τη χρήση εμπειρικών μεθόδων και συντρόφων -σεξουαλικών αντικαταστατών- έγινε για μένα όσο και για τους πελάτες μου ένας τρόπος για σωστό σεξ.

Ήλπιζα επίσης ότι η δουλειά μου θα μπορούσε να έχει αντισταθμιστική επίδραση σε μερικές από τις αρνητικές στάσεις απέναντι στο σεξ στην κοινωνία μας. Αυτό που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα είναι ξεκάθαρες, σαφείς σεξουαλικές συμπεριφορές που να στηρίζουν την υπεύθυνη και χαρούμενη έκφραση της σεξουαλικότητάς μας.

Αλλά αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί στη θεωρία μόνο.

Τέτοιες βάσεις μπορούν να είναι αποτελεσματικές μόνο μέσω εμπειρικής κοινωνικά αποδεκτής εκμάθησης. Η θεραπεία με σεξουαλικό αντικαταστάτη έχει αποδεχτεί ότι εξυπηρετεί αυτό το σκοπό.

Barbara Roberts. Απόδοση στα ελληνικά Μαρίνα Βουδούρη, καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας, email voudourim@hotmail.com. Τίτλος πρωτότυπου: Surrogate Sex Therapy.

ΠΗΓΗ : disabled.gr

Μοιράσου αυτή τη δημοσίευση


Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Να δείτε την ταινία "The Sessions" !

Μοιράσου αυτή τη δημοσίευση


Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Δημιουργία νέας...