Μετάβαση στο περιεχόμενο


Φωτογραφία

Νευρολογία


 • Please log in to reply
126 replies to this topic

Poll: Θεωρείτε το μάθημα εύκολο ή δύσκολο; (102 member(s) have cast votes)

Θεωρείτε το μάθημα εύκολο ή δύσκολο;

 1. Εύκολο (28 votes [27.72%])

  Percentage of vote: 27.72%

 2. Δύσκολο (73 votes [72.28%])

  Percentage of vote: 72.28%

Vote Guests cannot vote

#121 tania_lupin

tania_lupin

  Τελειόφοιτος (επίπεδο IV)

 • Members
 • PipPipPipPip
 • 86 Δημοσιεύσεις:
 • Location:My own world
 • Interests:Η Λογική, η Ηθική, η Αισθητική, η Γνώση και η Δημιουργία.
 • Gender:Female

Posted 03 Οκτώβριος 2014 - 05:38 μμ

Συγκέντρωσα αρκετά θέματα για την εξέταση της νευρολογίας στο Αττικό στο παρακάτω link

http://www.filehosti...

 

Μανδραγορα τι να σου πω... είσαι καταπληκτικός!#122 k_r

k_r

  Φοιτητής (επίπεδο ΙΙ)

 • Members
 • PipPip
 • 14 Δημοσιεύσεις:
 • Gender:Female

Posted 10 Οκτώβριος 2014 - 03:03 μμ

Πτυχιακή 9/10/14

Ήμασταν 7 άτομα, εξεταστήκαμε 4 από τον κο Στεφανή και 3 από τον κο Βουμβουράκη

Εγώ ήμουν στο Στεφανή, ήρεμος, έδινε πολύ χρόνο να σκεφτείς και να απαντήσεις και βοηθούσε πολύ όταν κολλούσες με ερωτήσεις που σε κατεύθυνουν στη σωστή απάντηση. ΄Ολες οι ερωτήσεις ήταν με μορφή περιστατικών

1. Άνδρας 60 ετών εδώ και μια βδομάδα νιώθει αδυναμία στα κάτω άκρα και από χθες νιώθει και στα χέρια. Γκιγιεν μπαρέ

2. Ασθενής με αδυναμία στα κάτω άκρα, απώλεια ούρων και διαταραχές αισθητικότητας που εσείς θέλω να μου περιγράψετε. Βλάβη στο ΝΜ

3. Ασθενής με πτώση βλεφάρου. Ξεκίνησε με πάρεση κοινού κινητικού κι αφού την εξάντλησε ρώτησε άλλα αίτια. Μυασθένεια

4. Δεξιόχειρας με ισχαιμία αριστερής μέσης εγκεφαλικής. Εδώ ρώτησε και αρκετές ανατομικές διευκρινίσεις

5. Ασθενής 60 ετών με τρόμο στα χέρια. Πάρκινσον. Ρώτησε και φαρμακευτικό παρκινσονισμό και ιδιοπαθή τρόμο

6. Ασθενής που βίωσε ένα ολιγόλεπτο επεισόδιο με απώλεια συνείδησης, πώς θα καταλάβεις αν ήταν επιληπτική κρίση ή συγκοπή. Μετά ρώτησε κι άλλα από επιληψία

7. Ασθενής που ξεχνάει. Άνοια. Αλτσχάιμερ. Ρώτησε και όλες τις άνοιες που ξέρουμε και δ/δ αλτσχάιμερ από αγγειακή.

 

Γενικά καλό κλίμα, μας πέρασε όλους με 5,6,6,8. Αν κολλήσεις κάπου δεν περναέι την ερώτηση αμέσως στον επόμενο αλλά επιμένει αρκετά μέχρι να το βρεις. Και βασικά πολύ ήρεμος, δε σε αγχώνει. Ζητάει και παφυς και θεραπεία και τρόπο δράσης των φαρμάκων. Βασικά σε όλα ξεκινάει από κλινική εικόνα, σε ρωτάει πώς θα τον εξετάσεις, κλινικά και παρακλινικά, το μηχανισμό της νόσου και τι θεραπεία θα δώσεις, αλλά θέλει τα βασικά, όχι τρελές λεπτομέρειες, τουλάχιστον για να περάσεις, αν πας για βαθμό δεν ξέρω. Επίσης αν είσαι επί πτυχίω βοηθάει γενικά, μια κοπέλα της είπε ότι είναι στο όριο αλλά θα την περάσει επειδή είναι στο πτυχίο. Α, κι όταν μπήκαμε μας ρώτησε πόσα μαθήματα χρωστάμε αλλά πολύ χαλαρά, δεν έκανε σχόλια. Και σ' όλη την εξέταση ήταν ευγενέστατος.

Ο Βουμβουράκης απ' ό,τι άκουσα ρώτησε κλασικά πολλή ανατομία, πυραμιδική οδό, οπτική οδό πολύ αναλυτικά, δράση παρασυμπαθητικού, δεν ξέρω κάτι άλλο, πέρασε τους 2 με 7 και τη μια την έκοψε.

Καλή επιτυχία στους επόμενους!#123 chrisorf

chrisorf

  Τελειόφοιτος (επίπεδο IV)

 • Prominent Members
 • PipPipPipPip
 • 137 Δημοσιεύσεις:

Posted 30 Οκτώβριος 2014 - 11:51 μμ

24 Οκτωβρίου 2014 - προαιρετική εξεταστική

 

(το σύστημα με το οποίο εξεταστήκαμε -και που δεν ξέρουμε κατά πόσο θα εξακολουθήσει να ισχύει στο μέλλον- ήταν το εξής: ο βαθμός διαμορφώνεται κατά 40% από τον βαθμό που μας έβαλαν στην κλινική με βάση κάτι γραπτά περιστατικά που παραδώσαμε σε κάθε τμήμα, κατά 40% από τον βαθμό μας στην προφορική εξέταση και κατά 20% από τον βαθμό μας στις ρωτήσεις πολλαπλής επιλογής που παραθέτω στη συνέχεια)

 

1.Μια γυναίκα 35 ετών παρατήρησε ότι το τελευταίο πεντάμηνο παρουσιάζει διαταραχή της ισορροπίας, ιδίως όταν κλείνει τα μάτια. Στην κλινική εξέταση διαπιστώθηκε μείωση της ακουστικής οξύτητας από το αριστερό αυτί, καθώς και δυσδιαδοχοκινησία αριστερά. Ο γιατρός της συνέστησε την αξονική τομογραφία εγκεφάλου που βλέπετε στην εικόνα. λαμβάνοντας υπόψιν ότι η αξονική είναι χωρίς σκιαγραφικό, ο γιατρός θα πρέπει να υποθέσει ότι η μάζα στον οπίσθιο βόθρο είναι: φυσιολογική, επασβεστωμενη, αγγειοβριθής, κοκκιωματώδης, κυστική. (η μάζα φαινόταν ασπρο-γκρι στην εικόνα)

 

2. ένα τετράχρονο αγόρι άρχισε να εμφανίζει επεισόδια απώλειας του μυικού τόνου με σύνοδες πτώσεις καθώς επίσης και γενικευμένες τονικοκλονικες κρίσεις. Η νοητική του κατάσταση έχει παλινδρομήσει. Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα δείχνει εκφορτίσεις αιχμής-κύματος συχνότητας 1,5-2 Hz. Ποια από τις παρακάτω είναι η πιθανότερη διάγνωση: σύνδρομο Landau-Kleffner, σύνδρομο Lennox-Gastaut, νεανική μυοκλονική επιληψία, μιτοχονδριακή εγκεφαλοπάθεια, πυρετικοί σπασμοί.

 

3. ένας νεαρός 16 ετών μπλέκει σε καβγά και τον χτυπάνε στο κεφάλι με ένα μπουκάλι Αισθάνεται ζάλη για λίγα δευτερόλεπτα, μετά είναι εντελώς καλά για αρκετά λεπτά αλλά αιφνιδίως πέφτει και γίνεται ληθαργικός. Τα άκρα του ομόπλευρα της κάκωσης. [εδώ κάτι λείπει, αλλά κανείς δεν ξέρει τι, κι εμείς που δίναμε μείναμε με την απορία]. Κατά την προσέλευσή του στα τεπ, 25 λεπτά μετά το ατύχημα, δεν αντιδράει στα επώδυνα ερεθίσματα. Οι σφυγμοί του είναι 40σφ/λεπτό και το ΗΚΓ δεν καταγράφει αρρυθμία. Η αρτηριακή πίεση και στα δύο χέρια είναι 170/110mmHg. Κατά τη βυθοσκόπηση, αν και δεν παρατηρείται οίδημα οπτικής θηλής, εν τούτοις διαπιστώνεται φλεβική διάταση και ασφυγμία στα αγγεία του αμφιβληστροειδή. Ποια είναι η πιθανότερη εξήγηση: επιληπτική κρίση, διαταραχή της καρδιακής αγωγιμότητας, αυξημένη ενδοκράνια πίεση, σύνδρομο νοσούντος φλεβόκομβου, επικοινωνών υδροκέφαλος. 

 

4. ένας ομοφυλόφιλος άνδρας 41 ετών προσέρχεται σε ιατρική προσοχή με την μεσολάβηση του συντρόφου του, λόγω κεφαλαλγίας, νωθρότητας και διαταραχής της βάδισης, που χειροτερεύουν στην διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Ο ασθενής είναι γνωστό ότι είναι HIV θετικός, αλλά ήταν καλά στο παρελθόν και δεν είχε ζητήσει ιατρική βοήθεια. Στην εξέταση οι απαντήσεις του είναι αργές και έχει κάποια αυξημένα αντανακλαστικά δεξιά. Ο αριθμός των κυττάρων του αίματος και οι βιοχημικές εξετάσεις είναι φυσιολογικά. Η CT εγκεφάλου με χορήγηση σκιαγραφικού μερικές δακτυλιοειδώς ενισχυόμενες βλάβες. Τελικά η χειρουργική απορρόφηση μίας από τις βλάβες αποκαλύπτει ότι είναι αποστήματα. Τα αποστήματα στον εγκέφαλο συχνότερα αναπτύσσονται από ποια από τα ακόλουθα: αιματογενής διασπορά λοίμωξης, διατιτραίνοντα τραύματα κεφαλής, επιλοίμωξη νεοπλασματικού όγκου, οδοντικό τραύμα, νευροχειρουργική επέμβαση.

 

5. ένας 78χρονος συνταξιούχος ηλεκτρολόγος-μηχανικός παρουσιάζει προοδευτική γνωστική έκπτωση τα τελευταία 10-15 χρόνια. Η γυναίκα του αναφέρει ότι κάθε 6-8 μήνες παρατηρεί και μια νέα σημαντική επιδείνωση στην λειτουργικότητα του. Τώρα παρουσιάζεται επιθετικός και του απομένει πια μια ελάχιστη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Αναφέρεται ιστορικό υπέρτασης και επέμβασης στα στεφανιαία μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου στα 65. Στην εξέταση εμφανίζει μειωμένη προσοχή και μνήμη, ήπια αριστερή ημιπάρεση (πρόσωπο, χέρι και πόδι), ζωηρά αντανακλαστικά και εκτατικά πέλματα. Ποιο από τα παρακάτω είναι το πιο πιθανό ότι θα βοηθήσει στην πρόληψη παραπέρα επιδείνωσης της κατάστασής του: εν τω βάθει ερεθισμός του υποθαλάμιου πυρήνα, έλεγχος της υπέρτασης, κοιλιοπεριτοναΪκή παροχέτευση, καρβιντόπα/λεβοντόπα, ψυχοθεραπεία.

 

6. Τραύματα της ωχράς κηλίδας ή του κεντρικού βοθρίου συνήθως επηρεάζουν την όραση προκαλώντας ποιο από τα παρακάτω: αμφικροταφική ημιανοψία, νυκταλωπία (απώλεια νυχτερινής όρασης), σπινθηροβόλα σκοτώματα, ήπια διαταραχή της οπτικής οξύτητας, βαριά διαταραχή της οπτικής οξύτητας.

 

7. Γυναίκα 92 ετών με γνωστή στένωση στην αυχενική μοίρα της ΣΣ εμφανίζει αστάθεια. Η κλινική της εξέταση αναδεικνύει μειωμένη αντίληψη της θέσης των μελών στο χώρο. Η ανωτέρω σημειολογία οφείλεται σε βλάβη των νευρώνων που χιάζονται σε ποιο επίπεδο: προμήκη, μεσεγκεφαλο. γέφυρα, θάλαμο, εντός ενός έως δύο επιπέδων αφού εισέλθουν στο νωτιαίο μυελό.

 

Στις επόμενες ερωτήσεις έπρεπε να πούμε ποιο είναι το νόσημα (μας έδινε 9 παθήσεις να διαλέξουμε).

 

8. Μια 42χρονη γυναίκα παρουσιάζει από πολλών ετών στροφικές κινήσεις της κεφαλής προς τα αριστερά. είναι επώδυνες και με τα χρόνια έχουν καταλήξει σε μια υπερτροφία του στερνοκλειδομαστοειδούς και του τραπεζιου (έτσι το έγραφε). Δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Η λοιπή εξέταση της είναι φυσιολογική. (σπασμωδικό ραιβόκρανο)

 

9. Μια 40χρονη υπάλληλος δημοσίων σχέσεων παρουσιάζει από διετίας έναν επιδεινούμενο τρόμο των χεριών που την εμποδίζει όλο και περισσότερο στην εργασία της διότι στα γεύματα εργασίας με τους πελάτες της ντρέπεται καθώς δεν μπορεί να φάει και να πιεί κανονικά. ένα ποτήρι κρασί με το γεύμα βοηθά κάπως την κατάσταση. Η εξέταση δείχνει ότι υπάρχει ένας ελαφρύς τρόμος της κεφαλής αλλά όχι τρόμος ηρεμίας στα χέρια. Όταν ωστόσο κρατά ένα μολύβι από την άκρη του με τεντωμένο το μπράτσο της εμφανίζεται έντονος τρόμος. Η εξέταση είναι κατά τα άλλα φυσιολογική. (ιδιοπαθής τρόμος)

 

10. ενας 64χρονος άνδρας παρατήρησε ότι στο περπάτημα σέρνει το δεξιό του πόδι και εμφανίζει τρόμο και δυσκαμψία στο δεξιό του χέρι. Κατά την εξέταση βρίσκεται τρόμος στο δεξιό του χέρι, ο οποίος εξαφανίζεται όταν το απλώνει για να πιάσει ένα στυλό. Οι κινήσεις του είναι βραδύτερες στο δεξιό από ότι στο αριστερό του χέρι. Βρίσκεται δυσκαμψία τροχού στο δεξιό του άνω άκρο. (Νόσος Parkinson)

 

ΥΓ. καλό είναι - όπως έχουν πει και άλλοι συνάδελφοι 100 φορές ως τώρα - να μπαίνουμε και να γράφουμε τα θέματα για να βοηθάμε και τα παιδιά που δίνουν μετά από εμάς. Ιδίως θέματα σαν τα παραπάνω που μας αφήνουν να τα πάρουμε μετά την εξέταση. #124 Anakin Skywalker

Anakin Skywalker

  Ιπποκράτης (επίπεδο ΧΙΙ)

 • Prominent Members
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 4.554 Δημοσιεύσεις:
 • Location:In a galaxy far, far away
 • Gender:Male

Posted 06 Νοέμβριος 2014 - 02:51 μμ

Η έδρα στο Αιγινήτειο πλέον δεν προτείνει το σύγραμμα του αειμνήστου καθηγητή Βασιλόπουλου. Με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο eclass τον Μάρτιο του 2014, την οποία επισυνάπτω παρακάτω, συνιστούν τα συγγράμματα του Netter ή του Harrison. Αν παρόλα ταύτα χρησιμοποιηθεί το σύγγραμμα του Βασιλόπουλου, στην ύλη είναι ολόκληρο το βιβλίο. Πιστεύω πως 14 μέρες είναι αρκετές (εξαρτάται βέβαια από τον ρυθμό διαβάσματος του καθενός).

 

 

Μήνυμα εκπαιδευτή: Νικόλαος Σκαρμέας

Βιβλίο Νευρολογίας
 

Μια σύντομη υπενθύμιση.

Αρκετοί φοιτητές από τις προηγούμενες σειρές χρησιμοποίησαν το βιβλίο του κ. Βασιλόπουλου προκειμένου να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις. Το βιβλίο αυτό είναι αρκετά χρήσιμο και για το γενικό και για το ειδικό μέρος, αλλά στην παρούσα φάση είναι αρκετά ξεπερασμένο, περιέχει ανακρίβειες και έχει ελλείψεις ως προς αρκετά πρόσφατα ζητήματα της νευρολογίας. Ορισμένα από τα μειονεκτήματα αυτά του βιβλίου ήταν εμφανή και κατά τη διάρκεια της προφορικής εξέτασης κάποιων εκ των φοιτητών της προηγούμενης σειράς. 

Κατά συνέπεια, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι συστήνουμε να χρησιμοποιείτε τα προτεινόμενα εκ της κλινικής βιβλία, δηλαδή αυτό του Netter [ή του Harrison]. Ειδικά του Netter πρόκειται για βιβλίο σύντομο μεν, με λιγότερες πληροφορίες, αλλά ταυτόχρονα πολύ επεξηγηματικό, με αρκετές εικόνες και δομή που βοηθά στο να οργανώσετε σωστά τη Νευρολογία στη σκέψη σας. Φυσικά η χρήση επιπλέον βιβλίων ή αλλων πηγών [σαν αυτά που αναφέρονται στις πληροφορίες μαθημάτων Νευρολογίας ή και άλλα] μόνο να βλάψουν δε μπορούν.

 

 

(Από eclass)#125 docki1

docki1

  Φοιτητής (επίπεδο ΙΙ)

 • Members
 • PipPip
 • 16 Δημοσιεύσεις:

Posted 10 Απρίλιος 2015 - 06:22 μμ

Για αττικο εχουμε ολο το Βασιλοπουλο στην υλη;

#126 Guest_fertomasa_*

Guest_fertomasa_*
 • Guests

Posted 11 Απρίλιος 2015 - 01:49 μμ

Για αττικο εχουμε ολο το Βασιλοπουλο στην υλη;

ναι#127 tania_lupin

tania_lupin

  Τελειόφοιτος (επίπεδο IV)

 • Members
 • PipPipPipPip
 • 86 Δημοσιεύσεις:
 • Location:My own world
 • Interests:Η Λογική, η Ηθική, η Αισθητική, η Γνώση και η Δημιουργία.
 • Gender:Female

Posted 21 Απρίλιος 2015 - 08:37 μμ

Καλησπέρα Greekmed-ιανοί...

 

Πτυχιακή Νευρολογία Αττικό 21/04/15

 

Ήμαστε 6 και εξεταστήκαμε 3 με τον κ. Στεφανή και 3 με τον κ. Παπαγεωργίου. Εγώ ήμουν στους πρώτους :)

 

Συμπτώματα απόφραξης μέσης εγκεφαλικής με αποτέλεσμα μη άρδευσης σε όλη την κατανομή της αριστερά σε δεξιόχειρα (για να ξέρουμε ότι είναι το επικρατές). Καθώς λέγονταν τα συμπτώματα ρωτούσε γιατί εμφανίζονται. Π.χ. η ημιανοψία σε ποια βλάβη της οπτικής οδού οφείλεται. Παρεμπιπτώντως, τι αρδεύει η μέση, ώστε να βρούμε κι άλλα συμπτώματα.

Συμπτώματα απόφραξης μέσης στο μη επικρατές. Η ίδια διαδικασία για αυτό, όπως λέγονταν τα συμπτώματα ρωτούσε γιατί και τι άλλο. Ήθελε τα χαρακτηριστικά του εγκεφαλικού μη επικρατούς, κυρίως τη νοσοαγνωσία.

Συμπτώματα όταν έχουμε βλάβη στο μεσεγκέφαλο. Πάλι μαζί με τα συμπτώματα ρωτούσε γιατί και ήθελε τους πυρήνες και τις διάφορες οδούς.

Ασθενής 70 ετών έρχεται με αδυναμία και στα δύο κάτω άκρα, δεν μπορεί να σηκωθεί από καρέκλα. Πρόσφατα είχε λοίμωξη, τι σκεφτόμαστε. Guillan Barret. Ποια στοιχεία μας κάνουν να σκεφτούμε ότι είναι αυτή. Θεραπεία.

Είδη επιληπτικών κρίσεων. Τι σημαίνει εστιακή και τι γενικευμένη. Στις εστιακές ρώτησε ποια είναι η πιο συχνή σύμπλοκη και έτσι περάσαμε στην κροταφική. Ρώτησε συμπτώματά της και πώς την ξεχωρίζουμε από τις αφαιρέσεις συμπτωματικά και από το ΗΕΓ.

Ασθενής μεσήλικας έρχεται λόγω ξαφνικού πολύ έντονου πονοκεφάλου μετωπιαία και ινιακά. Δεν έχει ξαναπάθει τίποτα παρόμοιο, τι σκεφτόμαστε. Υπαραχνοειδής αιμορραγεία. Tι θα κάνουμε διαγνωστικά και θεραπευτικά.

Άνοια, ποια είδη ξέρουμε. Η κοπέλα είπε την Altzheimer, οπότε ρώτησε αυτή τι είναι (εκφυλιστική), οπότε ρώτησε ποιες άλλες είναι εκφυλιστικές. Αναφέρθηκαν η νόσος σωματιδίων Lewy και η μετωποκροταφιαία και ρώτησε ποιες οι διαφορές τους ως προς τα συμπτώματα.

 

Τα συν... πολύ υπομονετικός, καλός και καθοδηγητικός. Παρατηρήστε πολύ καλά τι λέει γιατί πολλές φορές υπονοεί τις απαντήσεις. Ό,τι λέει είναι σχετικό. Φαίνεται επίσης ότι ρωτάει σταθερά τα ίδια θέματα. Επίσης, εμάς μας πέρασε όλους, τους δύο βασικά χαριστικά και τον τρίτο με βαθμό. Πιστεύω ότι δύσκολα κόβει αυτούς που είναι στο πτυχίο.

Τα πλην... ψάχνει να δει αν έχετε καταλάβει, δεν επαναπαύεται σε μονολεκτικές απαντήσεις. Όταν δυσκολεύεται κάποιος, ρωτάει περισσότερα για το πώς συμβαίνει μια νόσος ή γιατί βοηθάει αυτή η θεραπεία ή γιατί εμφανίζεται αυτό το σύμπτωμα, το οποίο είναι λογικό και κατατοπιστικό, αλλά εκθέτει βαθύτερες άγνοιες και μετά φαίνεται αν κάτι το έχουμε μάθει ολίγον παπαγαλιστί. Είναι σημαντικά διαφορετική η προετοιμασία άρα γι αυτόν απ' ό,τι για τον κ. Παπαγεωργίου, απ'ό,τι έχω καταλάβει. Θα έλεγα πως πρέπει να μην υποτιμήσετε λοιπόν την απλή νευροανατομία, που είναι απαραίτητη και για τον κ. Βουνδουράκη, αλλά για να περιορίστε λίγο τον όγκο της πληροφορίας συνδυάστε το με τις συγκεκριμένες ερωτήσεις που κάνει.

 

Αυτά από εμένα, καλή συνέχεια :)


Edited by tania_lupin, 21 Απρίλιος 2015 - 08:39 μμ.

0 user(s) are reading this topic

0 μέλη, 0 επισκέπτες, 0 ανώνυμοι χρήστες