Μετάβαση στο περιεχόμενο


Φωτογραφία

Παθολογική Ανατομική ΙΙ


 • Please log in to reply
63 replies to this topic

Poll: Θεωρείτε το μάθημα εύκολο ή δύσκολο; (60 member(s) have cast votes)

Θεωρείτε το μάθημα εύκολο ή δύσκολο;

 1. Εύκολο (11 votes [18.03%])

  Percentage of vote: 18.03%

 2. Μέτριο (18 votes [29.51%])

  Percentage of vote: 29.51%

 3. Δύσκολο (32 votes [52.46%])

  Percentage of vote: 52.46%

Vote Guests cannot vote

#21 out on bail

out on bail

  Ιατρός (επίπεδο V)

 • Prominent Members
 • PipPipPipPipPip
 • 232 Δημοσιεύσεις:
 • Location:Out on bail...

Posted 16 Ιούλιος 2007 - 06:23 μμ

Η γνώμη μου είναι ότι η σημερινή εξέταση κρίνεται μάλλον απαιτητική, κυρίως για τον όγκο των πληροφοριών που ζητούσε (5 θέματα ανάπτυξης, 50 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής). Πάντως, οι διαβασμένοι θα μπορούσαν να γράψουν σχετικά καλά. Το Αμφιθέατρο Ανατομίας όπου έδινα, μάζεψε πολύ κόσμο, πιθανώς περισσότερο από τον αναμενόμενο, με αποτέλεσμα να αργήσει να αρχίσει η εξέταση. Πάντως, ο κ. Λάζαρης, εν αντιθέσει με τους καθηγητές της Παθ.Φυσ., επέλεξε να φέρει και άλλα θέματα και να επιτρέψει σε όλους να γράψουν, έστω και στριμωγμένα, παρά να αναβάλλει την εξέταση για άλλη μέρα!

#22 Αποφρακτικός_Ειλεός

Αποφρακτικός_Ειλεός

  Ασκληπιός (επίπεδο ΧΙΙΙ)

 • Prominent Members
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 5.084 Δημοσιεύσεις:
 • Location:Atlantic City

Posted 16 Ιούλιος 2007 - 06:40 μμ

O Λάζαρης είναι ψυχούλα ρε σύ. Βοηθάει οπως μπορεί. Μόνο που δεν είμαστε εντάξει. Σε ένα μάθημα στο αμφιθέατρο της μικροβιολογίας τον είχατε βγάλει από τα ρούχα του. Έφυγε από την αιθουσα βρίζοντας. Πιστεύω πάντως πως είναι πολύ πιο εύκολος αυτός ο τρόπος εξέτασης. Τα πολλαπλής δε θέλουνπολύ μπλά μπλά. Επίσης από 10 ερωτήσεις που ήταν παλιά, τώρα οι 5 κάπως παλεύονται.

#23 hawk

hawk

  Ιατρός (επίπεδο V)

 • Prominent Members
 • PipPipPipPipPip
 • 161 Δημοσιεύσεις:

Posted 16 Ιούλιος 2007 - 08:04 μμ

16/7/07


o Λάζαρης είναι πραγματικά καλός καθηγητής. Βέβαια αυτό δεν το καταλαβαίνουμε και πολλοί του συμπεριφέρονται όπως θα συμπεριφέρονταν στους χειρότερους καθηγητές της Παθολ. Φυσιολογίας. Και έχει αρχίσει πλέον να εκνευρίζεται. Γι' αυτό καλό θα ήταν οι επόμενοι να μην τον ωθούν και πολύ στα όριά του.
Και μιας και μιλάμε για τους επόμενους, ορίστε και τα σημερινά θέματα ανάπτυξης. Τα πολλαπλής δεν τα δίνανε οπότε ελπίζω να σας κάνουν αυτά:

1. Μεταστατική διασπορά του καρκίνου του μαστού.
2. Ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα: συσχέτιση με την ηπατίτιαδα C, μακροσκοπική εικόνα. Ποιος ο ευμενέστερος ιστολογικός υπότυπος του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος και ποια η μικροσκοπική εικόνα αυτού του υποτύπου; Ονομάσατε τις συνηθέστερες μεταστατικές εστίες τουηπατοκυτταρικού καρκινώματος και τις αιτίες θανάτου των ασθενών με ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα.
3.Μακροσκοπικά παθολογοανατομικά ευρήματα στην οξεία και στην χρόνια παγκρεατίτιδα.
4. Άνδρας 55 ετών, αμέσως μετά από ιογενή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού κατά το μήνα Φεβρουάριο, προσέρχεται με αρθραλγίες στα γόνατα και τους αστραγάλους, κωλικοειδές κοιλιακό άλγος και δερματικό εξάνθημα στις κνήμες και στους γλουτούς αποτελούμενο από ψηλαφητές βλάβες ερυθροϊώδους χρώματος που δεν εξαφανίζοτναι μετά από πίεση. Η βιοψία δέρματος αποκαλύπτει λευκοκυτταροκλαστικού τύπου αγγειίτιδα. Τρεις μήνες μετά, ο ασθενής εμφανίζει μακροσκοπική αιματουρία και εισάγεται για έλεγχο. Εντός 15ημέρου εμφανίζεται πρωτεϊνουρία 2γρ./24ωρο, αναπτύσσεται υπέρταση και προοδευτικώς εγκαθίσταται ολιγουρία με κάθαρση κρεατινίνης <30ml/min και τιμή κρεατινίνης ορού 2,5mg/dl. Η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι αυξημένη, ενώ τα ΑNCA είναι αρνητικά. Διενεργείται νεφρική βιοψία και, μετά την ιστολογική απάντηση, ο ασθενής αντιμετωπίζεται με κορτικοστεροειδή και ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Ποια η πιθανότερη ιστολογική διάγνωση; Περιγράψτε τις μορφολογικές αλλοιώσεις των σπειραμάτων στις εικόνες 4Α και Β από τη διενεργηθείσα νεφρική βιοψία και την παθογένεια΄τους στον συγκεκριμένο άρρωστο. Οι χαρακτηριστικές για τη νόσο σπειραματικές εναποθέσεις που διακρίνονται με ανοσοφθορισμό στην εικόνα 4Γ, σε ποιον δείκτη πιθανότερα αντιστοιχούν;
5. Παρατηρήσατε τις δύο τριάδες ιστολογικών εικόνων (5Α-Γ και 5Δ-ΣΤ) που προέρχονται από βιοψίες βαθέων αλλοιώσεων του γαστρικού βλεννογόνου σε δύο διαφορετικούς ασθενείς με δυσπεψία. Ο ένας ασθενής εμφανίζει στη γαστροσκόπηση μια μονήρη αλλοίωση μ.δ. 1,8εκ., σε απόσταση 1εκ. από τον πυλωρό, με ομαλά όρια, ελαφρώς επηρμένα χείλη, λευκόφαιο, λείο και σκληρό πυθμένα με θρομβωμένα αγγεία. Μετά τα αποτελέμσατα της βιοψίας, ο ασθενής λαμβάνει για 10 εβδομάδες έναν ανταγωνιστή Η2-υποδοχέων, διακόπτει το κάπνισμα και παίρνει τρία γεύματα την ημέρα. Ο άλλος ασθενής εμφανίζει επιγαστρικό πόνο, ανορεξία, απώλεια βάρους και σιδηροπενική αναιμία. Ενδοσκοπικώς, ο εν λόγω ασθενής εμφανίζει μια λιγότερο βαθειά αλλοίωση, μ.δ. 6εκ., στον θόλο του στομάχου, με ασαφή όρια, ανώμαλο πυθμένα και τον παρακείμενο της αλλοίωσης βλεννογόνο σκληρό, υπεγερμένο, με οζώδη εμφάνιση. Με ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα απεικονίζονται επιχώριοι λεμφαδένες, στρογγυλοί, σαφώς οριοθετημένοι και υποηχητικοί. Μετά την ιστολογική απάντηση της βιοψίας ο ασθενής προγραμματίζεται για ολική γαστρεκτομή και χημειοθεραπεία. Αντιστοιχήσατε τη σωστή τριάδα ιστολογικών εικόνων (τριάδαΑ: 5Α-Γ, τριάδα Β: 5Δ-ΣΤ) στον καθένα από τους δύο ασθενείς, θέσατε τις δύο αντίστοιχες διαγν΄σεις και αναλύσατε τα μικροσκοπικά ευρήματα της κάθε μιας.

Εικόνες δυστυχώς δε μπορώ να περάσω. Μία γενική άποψη των θεμάτων όμως σίγουρα μπορεί να βοηθήσει.
Καλή συνέχεια

#24 symewn

symewn

  Παλιός (επίπεδο ΙΙΙ)

 • Members
 • PipPipPip
 • 66 Δημοσιεύσεις:
 • Location:Καρέας
 • Interests:Drumming,μπάλα,ενορχήστρωση,PC, κλπ

Posted 16 Ιούλιος 2007 - 10:24 μμ

Χαιρετώ την παλιοπαρέα.
Συμφωνώ μαζί σας.Ο Λάζαρης είναι με διαφορά ο καλύτερος άνθρωπος-καθηγητής που προσωπικά έχω συναντήσει στη σχολή.
Άρτια καταρτισμένος και πάντα όσο μπορεί εξυπηρετικός.Έτυχε να τον συμβουλευτώ για προσωπικό μου θέμα.Με αντιμετώπισε πολύ όμορφα και σαν ίσο προς ίσο παρόλο που μου ρίχνει τόσο χρόνια και θα μπορούσε να το παίξει υπεράνω.

Τα θέματα σήμερα πιστεύω ήταν καλά.Όχι όμως εύκολα.Έπρεπε να έχεις διαβάσει καλά.Και με τα δεδομένα που είχαμε αυτό το εξάμηνο προσωπικά εγώ είμαι ικανοποιημένος.Ας δούμε και πως θα διορθώσουν.

Επίσης να σας πω ότι φήηηημες κυκλοφορούν ότι η δίορθωση στα γραπτά της ΠΑΦΥΣ "μαγειρεύεται" καθώς πιστεύεται πως μεγάλο ποσοστό φοιτητών δεν τα πήγε και τόσο καλά.Τετοιά που ήταν τα θέματα.Ας ελπίσουμε κάποιο φως να λάμψει και εκεί και ας ευχηθούμε τα επόμενα χρόνια η σχολή να γεμίσει καθηγητές σαν τον Λάζαρη.
Αυτά.Καλή συνέχεια σε όλους και παίδες...κουράγιο.Κοντεύουμε. :)

#25 Λευτέρης

Λευτέρης

  Μεγαλογιατρός (επίπεδο VIII)

 • Moderators
 • 954 Δημοσιεύσεις:
 • Location:Παγκράτι
 • Gender:Male

Posted 27 Οκτώβριος 2007 - 08:00 πμ

ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΙΙ 26-10-2007

ανάπτυξης χωρίς τις ιστολ εικόνες, εξεταστής ο Λάζαρης


1 Νεφραγγειακή υπέρταση: ορισμός, επιδημιολογικά στοιχεία, αίτια, παθολογοανατομικά ευρήματα.

2 Φαιχρωμοκύτωμα επινεφριδίου: ιστολογική εμφάνιση, κλινική εικόνα, βιολογική συμπεριφορά.

3 Αναλύσατε τους παθογενετικούς μηχανισμούς της ψωρίασης.

4 Παρατηρήσατε τις όπισθεν ιστολογικές εικόνες 4Α-Γ από βιοψία όγκου μετωποκροταφικής περιοχής του εγκεφάλου σε άνδρα 55 ετών που εμφάνισε σπασμούς στα αριστερά άκρα και αύξηση των αντανακλαστικών. Μετά την ιστολογική διάγνωση, ο όγκος αντιμετωπίσθηκε με ακτινοθεραπεία και 6 μήνες μετά την αρχική διάγνωση ο ασθενής κατέληξε μετά από επιληπτική κρίση. Τυποποιήσατε το νεόπλασμα και αναλύσατε τα ιστολογικά του χαρακτηριστικά. Ποιά τα πιθανά μακροσκοπικά ευρήματα στον εγκέφαλο κατά τη νεκροτομή του εν λόγω ατόμου;

5 Σε γυναίκα με δυσμηνόρροια και δυσπαρεύνεια που διερευνάται για στειρότητα αφαιρείται σοκολατοειδής κύστη ωοθήκης μ.δ. 3,5εκ. απόπου και οι όπισθεν ιστολογικές εικόνες 5Α και 5Β. Θέσατε την διάγνωση και αναλύσατε τα μικροσκοπικά της ευρήματα.

#26 valentina667

valentina667

  preoperative

 • Prominent Members
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 2.554 Δημοσιεύσεις:
 • Location:Άδης
 • Gender:Female

Posted 12 Νοέμβριος 2007 - 04:41 μμ

Παθ.Αν. ΙΙ - Πτυχιακή 12/11/2007

1. Επιθηλιακοί πολύποδες στομάχου: ταξινόμηση (ονομαστικά), συνοδές καταστάσεις, κίνδυνος κακοήθους εξαλλαγής.

2. Περιγράψτε την παθολογοανατομική εικόντα της μη αποφρακτικής χρόνιας πυελονεφρίτιδας.

3. Σε άνδρα ασθενή 55 ετών που διευρενάται για ανώδυνη αιματουρία, κυστεοσκοπικώς αναγνωρίζονται ερυθρές πλάκες με 'βελούδινη' υφή. Λαμβάνονται βιοψίες απ' όπου και η όπισθεν ιστολογική εικόνα. Ο άρρωστος έχει ιστορικό θηλώδους ουροθηλιακού καρκινώματος ενδιάμεσου βαθμού κακοήθειας με αρχόμενη διήθηση του συνδετικού υποστρώματος του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης. Ποια η τωρινή διάγνωση; Αναλύσατε τη μικροσκοπική της εικόνα. Ποια η πρόγνωση του ασθενούς;

4. Αμνιοχοριονίτιδα: ορισμός, αιτιοπαθογένεση, παθολογοανατομική εικόνα, κίνδυνοι για το έμβρυο και τη μητέρα.

5. Περιγράψτε τις υπερπλαστικές αλλοιώσεις που μπορεί να αναπτυχθούν στο έδαφος ινοκυστικής νόσου του μαστού. Ποια η σημασία τους;

6. Αυτοάνοση θυρεοειδοπάθεια: με ποιες βασικές μορφές εμφανίζεται και ποιες οι αντίστοιχες ιστολογικές εικόνες;

7. Κνίδωση και αγγειοοίδημα: ορισμός, κλινικοϊστολογική εικόνα.

8. Παρατηρήσατε τις όπισθεν μικροσκοπικές εικόνες από εξαιρεθέντα πρωτοπαγή όγκο του υποβλεννογόνου της υπερώας σε άνδρα 58 ετών. Μετεγχειρητικά, παρατηρήθηκαν τοπικές υποτροπές και μετά 10 χρόνια, διαπιστώθηκε μεταστατική διασπορά του όγκου από την οποία και κατέληξε ο ασθενής. Ποια η πιθανότερη διάγνωση του όγκου; Αναλύσατε την ιστολογική του εικόνα.

9. Καταρράκτης του οφθαλμού: ορισμός, αίτια (ονομαστικά), προοδευτικές παθολογοανατομικές αλλοιώσεις και αντίστοιχες επιπλοκές.

10. Απαντήσατε με μια μόνο απάντηση σε κάθε μια από τις επόμενες 10 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής που άπτονται της παθολογοανατομίας του ήπατος.

1.ποιο το συχνότερο κακόηθες νεόπλασμα του ήπατος;
α.ηπατοκυτταρικό
β.χολαγγειοκαρκίνωμα
γ.μεταστατικό
δ.αγγειοσάρκωμα

2.ποια ιστολογική αλλοίωση δεν αποτελεί χαρακτηριστικό της χρόνιας ηπατίτιδας;
α.η πυλαία φλεγμονή
β.οι σευρρέουσες ηπατοκυτταρικές νεκρώσεις
γ.οι διαβρωτικές νεκρώσεις
δ.η ίνωση

3.ποιο είναι το κ οινό χαρακτηριστικό της πρωτοπαθούς χολικής κίρρωσης και της σκληρυντικής χολαγγειίτιδας;
α.η προοδευτική καταστροφή χοληφόρων πόρων
β.η χρόνια χολόσταση
γ.η εξέλιξη σε κίρρωση.
δ.όλα τα παραπάνω

4.η πρωτοπαθής χολική κίρρωση είναι
α.χρόνια χολοστατική νόσος
β.χρόνια καταστροφική χολαγγειίτιδα
γ.αυτοάνοσο νόσημα
δ.όλα τα παραπάνω

5.ποια ηπατίτιδα δεν μεταπίπτει σε χρονιότητα
α.Α
β.Β
γ.C
δ.η αυτοάνοση

6.τι δεν αποτελεί επιπλοκή της πυλαίας υπέρτασης;
α.σύνδρομο Budd-Chiari
β.ασκίτης
γ.κιρσορραγία
δ.υπερσπληνισμός

7.ποια ιστολογική αλλοίωση δεν αποτελεί χαρακτηριστικό της αλκοολικής ηπατίτιδας;
α.τα σωμάτια Mallory
β.η στεάτωση
γ.οι διαβρωτικές νεκρώσεις
δ.η κεντρολοβιακή ίνωση

8.ιστολογικά χαρακτηριστικά της χολόστασης είναι:
α.η παρουσία χολοχρωστικών στα χοληφόρα τριχοειδή
β.η παρουσία χολοχρωστικών στα ηπατικά κύτταρα
γ.τα χολικά έμφρακτα
δ.όλα τα παραπάνω

9.ποια πάθηση δεν εξελίσσεται σε κίρρωση;
α.χρόνια ηπατίτιδα
β.αλκοολική νόσος
γ.καταπληξία
δ.αιμοχρωμάτωση

10.ποιο είναι το χαρακτηριστικό εύρημα στο ήπαρ επί συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας;
α.κεντρολοβιακή ισχαιμική νέκρωση
β.κεντρολοβιακή διάταση των κολποειδών και η αντίστοιχη ατροφία των ηπατικών δοκίδων
γ.λιπώδης εκφύλιση
δ.αναγεννητικοί όζοι.Καλά ... κρασιά!

υγ. Ζητώ συγγνώμη που δεν μπορώ να ανεβάσω τις εικόνες των ερωτήσεων 3 και 8. Όχι πως θα βοηθούσαν, αλλά για μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση των θεμάτων θα ήταν απαραίτητες.

#27 Doctor_7

Doctor_7

  Ιπποκράτης (επίπεδο ΧΙΙ)

 • Prominent Members
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 2.324 Δημοσιεύσεις:
 • Location:Athens. Greece

Posted 06 Απρίλιος 2008 - 12:24 μμ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗΣ ΙΙ
ΓΙΑ ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΩ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 31/03/2008

1. Παρατηρήσατε τις όπισθεν μικροσκοπικές εικόνες από προβάλλουσα μάζα μεγαλύτερης διαμέτρου 1,8 εκ. της ορθοσιγμοειδικής περιοχής σε γυναίκα 58 ετών με αιματηρές διάρροιες. Η αλλοίωση είχε ευρεία βάση, όψη κουνουπιδιού και αφαιρέθηκε ολόκληρη κολοσκοπικώς. Βάσει των ανωτέρω, τυποποιήσατε και υποτυποποιήσατε ιστολογικά την αλλοίωση και αναλύσατε τα παθολογοανατομικά της χαρακτηριστικά. Η ενδοσκοπική πλήρης εξαίρεση της συγκεκριμένης μάζας επί υγιών ιστών είναι επαρκής θεραπευτικά;

2. Αιτιοπαθογένεση και ιστολογικά χαρακτηριστικά :
α) της πελίωσης του ήπατος
β) του ήπατος δίκην μοσχοκαρύου

3. IgA νεφροπάθεια: Σε ποιες χώρες έχει υψηλή συχνότητα; Ποια είναι η κλινική και η ιστολογική της εικόνα;

4. Άνδρας 62 ετών προσέρχεται με από 3 ημερών επώδυνη μονόπλευρη διόγκωση του οσχέου. Ψηλαφητικώς, ο σύστοιχος όρχις εμφανίζει μέτρια ευαισθησία και υπερηχογραφικώς είναι διάχυτα υπόηχος. Διενεργείται ορχεκτομή απ’ όπου και οι όπισθεν ιστολογικές εικόνες. Ποια η μικροσκοπική διάγνωση; Με δεδομένη αυτή τη διάγνωση ήταν απαραίτητη η ορχεκτομή;

5. Ιστολογική εικόνα και πρόγνωση του φυλλοειδούς όγκου του μαστού.

6. Θυλακιώδες θυρεοειδικό καρκίνωμα: Παθολογοανατομική εικόνα, διαφορική διάγνωση από αδένωμα, πρόγνωση, μεταστάσεις.

7. Παθογένεια των δερματικών βλαβών στο συστηματικό ερυθηματώδη λύκο.

8. Τι ορίζεται ως οστεομυελίτιδα; Ποιο είναι το συνηθέστερο παθογόνο αίτιο; Με ποιους τρόπους ο υπεύθυνος μικροοργανισμός προσβάλλει το οστούν και ποιες βλάβες είναι δυνατόν να προκληθούν;

9. Μακροσκοπικά ευρήματα στην οξεία και χρόνια παγκρεατίτιδα.

10. Επιλέξατε μία μόνο σωστή απάντηση σε κάθε μία από τις παρακάτω δέκα ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής που άπτονται τις ιστοπαθολογίας του γεννητικού συστήματος του θήλεος:

1. Η μικροσκοπική ανεύρεση επιθηλιακών κυττάρων από το κατώτερο γεννητικό σύστημα του θήλεος είτε με μπαλονοειδή εκφύλιση είτε με πολλούς μεγάλους πυρήνες με ηωσινόφιλα έγκλειστα συνηγορεί υπέρ λοίμωξης από:
a) μολυσματική τέρμινθο
B) ιό του απλού έρπητα τύπου 2
c) ιό του ανθρώπινου θηλώματος (HPV)
d) trichomonas vaginalis

2. Στις επιπλοκές της πυελικής φλεγμονώδους νόσου ΔΕΝ περιλαμβάνεται η:
a) περιτονίτιδα
B) στειρότητα
c) εντερική απόφραξη
d) κολπική αδένωση

3. Τι από τα παρακάτω ΔΕΝ ισχύει για το ακροχορδονώδες καρκίνωμα του αιδοίου;
a) Η ακτινοθεραπεία αποτελεί τη θεραπεία εκλογής
B) Συνήθωςαπομονώνεται ο HPV
c) Είναι μεγάλη ανθοκραμβοειδής μάζα
d) Διηθεί τοπικά, αλλά συνήθως δε μεθίσταται

4. Καρκίνος πάνω σε έναν ενδοτραχηλικό πολύποδα αναπτύσσεται:
a) Ποτέ
B) Σπάνια
c) Συχνά
d) Πάντοτε

5. Το μικροδιηθητικό εκ πλακώδους επιθηλίου καρκίνωμα του τραχήλου της μήτρας διηθεί κάτω από τη βασική μεμβράνη σε βάθος λιγότερο από:
a) 1 χιλ.
B) 3 χιλ.
c) 8 χιλ.
d) 15 χιλ.

6. Στη χρόνια ενδομητρίτιδα, στο ενδομήτριο χαρακτηριστικά ανευρίσκονται:
a) Λεμφοκύτταρα
B) Πλασματοκύτταρα
c) Μακροφάγα
d) Πολυμορφοπύρηνα λευκοκύτταρα

7. Η ενδομητρίωση προσβάλλει συχνότερα:
a) Τους μητρικούς ωοθηκικούς συνδέσμους
B) Το δουγλάσσειο χώρο
c) Τις ωοθήκες
d) Το ορθοκολπικό διάφραγμα

8. Ποιο από τα παρακάτω ΔΕΝ αποτελεί ιστολογικό τύπο ενδομητρικού καρκινώματος:
a) Το ακροχορδονώδες
B) Το ορώδες
c) Το εκκριτικό
d) Το διαυγοκυτταρικό

9. Ποιος από τους παρακάτω ωοθηκικούς όγκους ΔΕΝ προέρχεται από τα βλαστικά κύτταρα της ωοθήκης:
a) Το δυσγερμίνωμα
B) Ο όγκος Brenner
c) Το εμβρυϊκό καρκίνωμα
d) Ο όγκος του λεκιθικού ασκού

10. Τι από τα παρακάτω ΔΕΝ ισχύει για τους οριακούς ωοθηκικούς όγκους;
a) Διαθέτουν συνήθως θηλώδεις προσεκβολές όπως τα κυσταδενώματα
B) Είναι συνήθως αμφοτερόπλευρα σε σχέση με τους άλλους επιθηλιακούς ωοθηκικούς όγκους
c) Ακόμη κι αν έχουν εξαπλωθεί στην πύελο ή στην κοιλία, το 80% των ασθενών επιβιώνουν μετά από 5 έτη
d) Ομοιάζουν με τους κακοήθεις επιθηλιακούς όγκους των ωοθηκών ως προς τη διήθηση του στρώματος, σε επίπεδο πρωτοπαθούς εστίας.


Υ.Γ1. Ουφ.
Υ.Γ2. Οι πληροφορίες ότι οι ιστολογικές εικόνες απεικόνιζαν αδενωματώδη πολύποδα & σεμίνωμα όρχεος ελέγχονται. :)

#28 Amathes Helio

Amathes Helio

  Τελειόφοιτος (επίπεδο IV)

 • Prominent Members
 • PipPipPipPip
 • 108 Δημοσιεύσεις:
 • Location:Παλλάδος Παλαβούπολιν 10.2007

Posted 27 Μάιος 2008 - 09:44 μμ

26.05.08 Θέματα ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ εξέτασης στην ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΙΙ

1. Χημική οισοφαγίτιδα: παθολογοανατομικά ευρήματα.

2. Γυναίκα 65 ετών με ελεύθερο ιστορικό ηπατικής νόσου χειρουργείται για όγκο εγγύς της πύλης του ήπατος (εικ.2Α), συμπαγή και λευκάζοντα. Η τιμή της aFP στον ορό είναι 2ng/ml. Οι μικροσκοπικοί χαρακτήρες του όγκου στις τομές Α-Η (αιματοξυλλίνης-ηωσίνης) φαίνονται στις εικόνες 2Β, 2Γ. Επιπλέον, τα νεοπλασματικά κύτταρα βάφονται σε ιστοχημική χρώση βλέννης, εκφράζουν δε ανοσοιστοχημικώς το CEA στο κυτταρόπλασμά τους τόσο με μονοκλωνικό όσο και με πολυκλωνικό αντίσωμα, και επίσης την κυτταροκερατίνη 7, ενώ είναι αρνητικά στην κυτταροκερατίνη 20. Απεικονιστικώς, διαπιστώνονται επιχώριες λεμφαδενικές μεταστάσεις, ενώ το παχύ έντερο, ο στόμαχος και το πάγκρεας είναι ελεύθερα αλλοιώσεων. Η ασθενής καταλήγει 1 έτος μετά το χειρουργείο, με πνευμονικές μεταστάσεις.
Ποιά η πιθανότερη διάγνωση; Περιγράψατε τα αντίστοιχα παθολογοανατομικά ευρήματα.

3. Άρρεν 16 ετών με απώλεια λίπους από το άνω ήμισυ του σώματός του, προσέρχεται με οίδημα και μακροσκοπική αιματουρία. Το λεύκωμα ούρων 24ώρου είναι 4,1γρ και στο ίζημα ούρων αναγνωρίζονται κύλινδροι ερυθροκυττάρων. Ορολογικώς, το συστατικό του συμπληρώματος C3 είναι 20mg/dl, το συστατικό C4 30mg/dl, ενώ στον έλεγχο αυτοαντισωμάτων ανευρίσκεται ο C3 νεφριτιδικός παράγοντας. Διενεργείται βιοψία νεφρού, απ' όπου οι μικροσκοπικές εικόνες 3Α-3Δ. Στον ανοσοφθορισμό το συστατικό του συμπληρώματος C3 δίνει την εικόνα 3Ε, ενώ όλες οι ανοσοσφαιρίνες, τα συστατικά C4 και C1q καθώς και οι ελαφρές άλυσοι είναι αρνητικά. Βάσει των ανωτέρω, ποιά η πιθανότερη σπειραματοπάθεια στον εν λόγω ασθενή, πώς αυτή τυποποιείται και πώς μπορεί να τεκμηριωθεί περαιτέρω; Αναλύσατε την παθολογοανατομική εικόνα.

4. Εκστροφή ουροδόχου κύστης: ορισμός, κλινική και παθολογοανατομική εικόνα, απότοκοι κίνδυνοι.

5. Αναφέρατε ονομαστικά ποιες παθολογικές οντότητες περιλαμβάνονται στην τροφοβλαστική νόσο της κύησης και δώσατε τον ορισμό της καθεμίας.

6. Τι γνωρίζετε για τους προγνωστικούς παράγοντες του καρκίνου του μαστού που προσδιορίζονται με ειδικές παθολογοανατομικές τεχνικές (όχι με μελέτη τομών Α-Η);

7. Αιτίες πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού και οστική νόσος (σε υπερπαραθυρεοειδισμό).
Πώς είναι ο φωσφόρος στον α'παθή και πώς στον β'παθή υπερπαραθυρεοειδισμό;
Ποιά η πορεία του παραθυρεοειδικού καρκινώματος;

8. Τι γνωρίζετε για την οργανοειδική αυτοανοσία των σιελογόνων αδένων;

9. Μεταστατική διασπορά δερματικού μελανώματος.

10.Επιλέξατε μία μόνο απάντηση σε κάθε μία από τις παρακάτω ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, που άπτονται της παθολογοανατομίας του Ν.Σ και των οστών:

(Λυπάμαι, αυτή τη στιγμή αδυνατώ να καταγράψω και τα πολλαπλής...Όποιος μπορεί, ευπρόσδεκτος...)
Τις εικόνες δεν μπορώ να τις μεταφέρω καθώς δεν έχω σκάνερ- κι ούτε ζωγραφίζω τόσο καλά...

ΣΧΟΛΙΑ:
Στο θέμα 6 η απάντηση πρέπει να είναι οι υποδοχείς οιστρογόνων.
Στο θέμα 8 μάλλον θέλει την περιγραφή του συνδρόμου Sjoegren.

#29 Λευτέρης

Λευτέρης

  Μεγαλογιατρός (επίπεδο VIII)

 • Moderators
 • 954 Δημοσιεύσεις:
 • Location:Παγκράτι
 • Gender:Male

Posted 03 Ιούνιος 2008 - 09:26 μμ

Θα σου έλεγα να κοιτάξεις τις ερωτήσεις από τα φυλλάδια(αν δεν τα έχεις πέρνα το πρωί από την αίθουσα μικ να στα δώσουν).

Διάβασε και ό,τι προλάβεις από τα κλινικά προβλήματα. Απ' ότι θυμάμαι δεν ρωτάνε 2 συνεχείς εξετάσεις από το ίδιο σύστημα.

Γενικά, κοίτα πολύ ΓΕΣ ΗΠΑΡ ΕΝΔΟΚΡΙΝ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΡΜΑ

#30 aifos

aifos

  Μεγαλογιατρός (επίπεδο VIII)

 • Prominent Members
 • PipPipPipPipPipPipPipPip
 • 754 Δημοσιεύσεις:
 • Location:Πειραιας

Posted 18 Ιούλιος 2008 - 04:09 πμ

Παθολογικη Ανατομια ΙΙ - Ιανουάριος 2005 - Πτυχιακή


01. α. Αναφέρατε, ανά διαδοχικό βήμα, τις γονιδιακές αλλοιώσεις της κακοήθους εξαλλαγής του επιθηλίου του παχέος εντέρου στα σποραδικά κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου.
β. Σταδιοποίηση του καρκίνου του παχέος εντέρου
02. Πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα : κλινική και παθ/αν εικόνα
03. Αδενοκαρκίνωμα νεφρού (νεφροκυτταρικό καρκίνωμα) : παράγοντες κινδύνου (ονομαστικώς), κλινική εικόνα, παθ/αν ευρήματα
04. Κλινική και παθ/αν εικόνα σαλπιγγίτιδας
05. Καρκίνωμα ουροδόχου κύστης από το μεταβατικό επιθήλιο : ανατομικές εντοπίσεις, ιστολογική περιγραφή βαθμών διαφοροποίησης, θέσεις μετασταστικής διασποράς, αιτίες θανάτου καρκινοπαθών
06. Γυναίκα 32 ετών με ιστορικό γριππώδους συνδρομής παρουσιάζει από 2μήνου άισθημα κόπωσης, ταχυκαρδίες και πυρέτιο. Εργαστηριακώς ανιχνεύεται αυξημένη ΤΚΕ κι ελαττωμένη TSH.Κλινικώς, φηλαφάται επώδυνος θυρεοειδής αδένας με οζώδη διαμόρφωση στον δεξιό λοβό. Ποια η πιθανότερη θυρεοειδοπάθεια της ασθενούς; Περιγράψτε την αντίστοιχη παθ/αν εικόνα (Ντεκερβέν)
07. Άνδρας 32 ετών με καταρράκτη και μετωπιαία φαλάκρα, παραπονείται για δυσκολία στην απελεύθερωση της άκρας χειρός του μετά από χειραψία, Ο ασθενής εμφανίζει δυσαρθρία, ένρινη φωνή, πτώση και αδυναμία σύγλισης των βλεφάρων,πρόπτωση κάτω γνάθου, "λαιμό κύκνου", δυσφαγία, δυσκοιλιότητα, ατροφία όρχεων,νοητικη ανεπάρκεια και έντονη υπνηλία. Όταν ο ασθενής βρίσκεται σε ανάπαυση κατά την πλήξη των μυών του θέναρος δημιουργείται παρατεταμένη σύσπαση και κοίλανση στο σημείο της πλήξης, παραμένουσα για αρκετά δευτερόλεπτα,Ακτινολογικώς, αποκαλύπτεται μετωπιαία υπερόστωση και διάταση του κοιλιακού σύστήματος του εγκεφάλο. Ηλεκτροκαρδιογραφικώς διαπιστώνονται ανωμαλίες. Από τον υπόλοιπο εργαστηριακό έλεγχο, η IgG του πλάσματος είναι μειωμένη, η απέκκριση κρεατινίνης στα ούρα είναι αισθητά ελαττωμένη και η δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη παθολογική. Στα πλαίσια της τεκμηρίωσης της διάγνωσης, τί βιοψία θα ζητήσετε να γίνει στον εν λόγω ασθενή και ποια τα ευρήματα της που δυνητικώς αντιστοιχούν στην πλέον αναμενόμενη κλινική διάγνωση; ..... (μυοτονική δυστροφία)
08. Κερατοακάνθωμα δέρματος
09. Αναφέρατε την οντότητα στη διάγνωση της οποίας προσανατολίζει το καθένα από τα παρακάτω παθ/αν ευρήματα
α. σωμάτιο Lewy στη μέλαινα ουσία του εγκεφάλου
β. σπεραματικά λόβια σαν μπάλες κανονιού σε νεφρική βιοψία
γ. σωμάτια Alison Ghormley σε αρθρικό υμένα
δ. σωμάτια Mallory σε βιοψία ήπατος
ε. όγκος κόλπου σε θήλυ νήπιο 3 ετών μ μακροσκοπική εικόνα σαν τσαμπί από σταφύλι
10. Αναλύσατε την πρόγνωση του ασθενούς με καρκίνο του μαστού αξιολογώντας μία προς μία τις παθολογοανατομικές παραμέτρους της συνημμένης ιστολογικής έκθεσης

Edited by aifos, 18 Ιούλιος 2008 - 04:58 πμ.


#31 aifos

aifos

  Μεγαλογιατρός (επίπεδο VIII)

 • Prominent Members
 • PipPipPipPipPipPipPipPip
 • 754 Δημοσιεύσεις:
 • Location:Πειραιας

Posted 18 Ιούλιος 2008 - 04:30 πμ

Παθολογικη Ανατομια ΙΙ - 16/02/2005 - Πτυχιακη

01. Ορισμοί (εγκολεασμος, συστροφη εντέρου, σύνδρομο Gardner, Peutz-Jeghers, Plummer-Vinson)
02. Νήπιο 3 ετων,4 ημερες μετα απο εμπυρετο λοιμωξη,(κατα την οποια δεν διευκρινιζεται αν πηρε ασπιρινη) εμφανιζει ακατασχετους εμετους, σπασμους, ευερεθιστοτητα, ληθαργο.Κλινικως διαπιστωνεται ηπατομεγαλια.
Οι τρανσαμινασες ειναι αυξημενες, εχει υπογλυκαιμια, ηλεκτρολυτικες διαταραχες,παραταση του χρονου προθρομβινης.Με υποστηρικτικη αγωγη ανακουφιστηκαν τα συμπτωματα.Ποια η πιθανοτερη διαγνωση και τα ευρηματα σε βιοψια ηπατος.
03. Παθολογοανατομικες αλλοιωσεις σε οξεια πυελονεφριτιδα.
04. Αντιστοιχιστε τα παρακατω κυτταρολογικα ευρηματα κατα Παπανικολαου στην καταλληλοτερη συσταση για την καθε ασθενη.
ΕΥΡΗΜΑΤΑ
1. Ατυπα πλακωδη κυτταρα ακαθοριστου σημασιας ASC-US σε γυναικα αναπαραγωγικης ηλικιας,
2. Χαμηλοβαθμη πλακωδη ενδοεπιθηλιακη αλλοιωση CIN 1,
3. Ατυπα αδενικα κυτταρα μη περαιτερω τυποποιουμενα AGC,
4. Υψηλοβαθμη πλακωδη ενδοθηλιακη αλλοιωση CIN3,
5. Παρουσια ενδομητρικων αδενικων κυτταρων σε περι-μετεμμηνοπαυσιακη γυναικα.
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ
α. Απεικονιστικος ελεγχος μητρας λογω αυξημενου κινδυνου αδενοκαρκινωματος,
β. Κολποσκοπηση και ληψη ενδοτραχηλικου, ενδομητρικου υλικου για ιστολογικη εξεταση,
γ. Κολποσκοπηση και βιοψια,
δ. Κολποσκοπηση με ελεγχο του ενδοτραχηλου,
ε. Ελεγχος γονιδιωματος για HPV. Δικαιολογηστε τις απαντησεις σας.
05. Κακοηθες δυναμικο υπερπλαστικων-μεταπλαστικων ουροθηλιακων αλλοιωσεων ουροδοχου κυστεως
06. Νοσος Paget της θηλης του μαστου
07. Μακροσκοπικα χαρακτηριστικα και οδοι διασπορας του συχνοτερου τυπου θυρεοειδικου καρκινου
08. Αμελοβλαστωμα προελευση, εντοπιση, μικροσκοπικοι χαρακτηρες, προγνωση
09. Γυναικα 25 ετων με ιστορικο παραρρινοκολπιτιδας αντιμετωπισθεις με αντιβιοτικα, προσερχεται την ανοιξη με συμμετρικο κηλιδοβλατιδωδες εξανθημα που σχηματιζει στοχους η κονκαρδες στο δερμα των ακρων, ιδιαιτερα στους αγκωνες και στα γονατα.Το εξανθημα ξεκινησε αιφνιδια σαν μια μικρη οιδηματωδη κηλιδα η οποια παρουσιασε διαδοχικές εκθυσεις.Στην περιφερεια καθε βλαβης σχηματιζεται ερυθρος δακτυλιος ενω το κεντρο ειναι λευκοπο η κυανερυθρο.Ποια η πιθανοτερη διαγνωση,περιγραψτε την αντιστοιχη ιστολογικη εικονα του δερματος
10. Μεταστατικοι ογκοι στον εγκεφαλο , ποια η συνηθεστερη εντοπιση, ποιοι οι συχνοτεροι πρωτοπαθεις ογκοι που χορηγουν ενδοκρανιακες μεταστασεις.

Edited by aifos, 18 Ιούλιος 2008 - 05:18 πμ.


#32 aifos

aifos

  Μεγαλογιατρός (επίπεδο VIII)

 • Prominent Members
 • PipPipPipPipPipPipPipPip
 • 754 Δημοσιεύσεις:
 • Location:Πειραιας

Posted 18 Ιούλιος 2008 - 04:57 πμ

Παθολογικη Ανατομια ΙΙ - 10/06/2008 - Κανονικη

01. Ποιος ιστολογικος τυπος καρκινου του μαστου εχει μεγαλυτερη συχνοτητα αμφοτεροπλευρης εμφανισης; Αναλύσατε τα παθολογοανατομικά χαρακτηριστικά της προδιηθητικής και της διηθητικής μορφής του.
02. Ποια επινεφριδικά νεοπλάσματα προκαλουν υπερταση; Αναπτύξατε τα παθολογοανατομικά χαρακτηριστικά και τη βιολογική συμπεριφορά του όγκου που εμφανίζει θετική ανοσοαντίδραση για χρωμογρανίνη.
03. Ποιο το συνηθέστερο καλόηθες νεόπλασμα του στομάχου μη επιθηλιακής προέλευσης; Αναλύσατε τα παθολογοανατομικά του χαρακτηριστικά.
04. Κοπέλα 22 ετών προσέρχεται με πυρετό, αίσθημα κακουχίας, απώλεια βάρους και πρωινή δυσκαμψία στους καρπούς και στα γόνατα. Παρατηρούνται έλκη στο στοματικό βλεννογόνο. Στη γενική αίματος διαπιστώνεται αναιμία και στη γενική ούρων ελαφρά αιματουρία και λεύκωμα 2+. Η κρεατινίνη του ορού είναι φυσιολογική. Το λεύκωμα ούρων 24ώρου είναι 800mgr. Διενεργείται νεφρική βιοψία από την οποία προκύπτουν οι παρακάτω εικόνες 4Α-Β. Ο ανοσοφθορισμός αναδεικνύει εναποθέσεις τόσο για το κλάσμα του συμπληρώματος C3 και C4 καθώς και, ισότιμα, για τις κ και λ αλύσους. Ποια η πιθανότερη διάγνωση, πως αυτή (υπο)κατηγοριοποιείται στη συγκεκριμένη άρρωστη και με ποια προγνωστική σημασία; Περιγράψτε τη μικροσκοπική εικόνα της συγκεκριμένης περίπτωσης.
05. Άνδρας 70 ετών με οσφυαλγία και αυξημένη αλκαλική και όξινη φωσφατάση ορού χειρουργείται για κάταγμα στο ισχίο. Από την παθολογοανατομική εξέταση προκύπτουν οι όπισθεν μικροσκοπικές εικόνες 5Α-ΣΤ. Ποια νόσος είναι η αιτία του κατάγματος και πώς η διάγνωση της νόσου θα τεκμηριωθεί πλήρως; Αναλύστατε μορφολικώς τις παρατιθέμενες ιστολογικές εικόνες.


#33 aifos

aifos

  Μεγαλογιατρός (επίπεδο VIII)

 • Prominent Members
 • PipPipPipPipPipPipPipPip
 • 754 Δημοσιεύσεις:
 • Location:Πειραιας

Posted 18 Ιούλιος 2008 - 05:15 πμ

Παθολογικη Ανατομια ΙΙ - Ιούνιος 2002

01. Παθολογοανατομικές αλλοιώσεις οξείας-χρόνιας παγκρεατίτιδας.
02. Εντερική μετάπλαση γαστρικού βλεννογόνου.
03. Σάρκωμα Κaposi.
04. Διαφορές ηπατοκυτταρικού καρκινώματος-χολαγγειοκαρκινώματος.
05. Παθολογοανανατομικές δομές υδρονέφρωσης.
06. Ενδομητρίωση.
07. Παραγαγγλιώματα.
08. Παθολογοανατομικά ευρήματα σε σύνδρομο Cushing-υπερπαραθυρεοειδισμού.
09. Διαφορές χονδροσαρκώματος-οστεοσαρκώματος.
10. Πώς τα παθολογοανατομικά ευρήματα επηρεάζουν την αρχική πρόγνωση του καρκίνου των ωοθηκών.


#34 aifos

aifos

  Μεγαλογιατρός (επίπεδο VIII)

 • Prominent Members
 • PipPipPipPipPipPipPipPip
 • 754 Δημοσιεύσεις:
 • Location:Πειραιας

Posted 18 Ιούλιος 2008 - 05:26 πμ

Παθολογικη Ανατομια ΙΙ - 17/06/2005 - Κανονικη (1η βάρδια - Υπαρχει και η 2η βαρδια πιο πανω)

01. Μεταστατικά καρκινώματα στο ήπαρ:προέλευση,κλινική και παθολογοανατομική εικόνα.
02. Άνδρας 27 ετών,Ιρλανδικής καταγωγής,εμφανίζει διαρροϊκές κενώσεις με λιπαρά κόπρανα, αίσθημα πληρότητας
και τυμπανισμό της κοιλιάς,αίσθημα καύσου στη γλώσσα,κόπωση, απώλεια σωματικού βάρους,οιδήματα,οστικούς
πόνους και περιφερική νευροπάθεια.Ανάλογα ασαφή κοιλιακά ενοχλήματα αναφέρονται από τη βρεφική ηλικία του
ασθενή.Η θρέψη του ασθενή υπολείπεται και παρατηρείται εικόνα ραχίτιδας και φυσαλιδώδους δερματοπάθειας
στην εκτατική επιφάνεια εκτεθειμένων μερών του σώματος.Εργαστηριακώς διαπιστώνεται υπόχρωμη αναιμία.Στον
ορό ανιχνεύονται αντισώματα έναντι δικλωνικού DNA και ενδομύιου. Ποια η πιθανότερη διάγνωση;Από ποια
ανατομική θέση θα ζητήσετε να γίνει βιοψία και ποια τα αναμενόμενα παθολογοανατομικά ευρήματα;
03. Ο παραπάνω ασθενής,την επόμενη ημέρα μετά την εγκατάσταση ιογενούς φαρυγγίτιδας, παρατήρησε κόκκινα ούρα για 4 ημέρες και οσφυαλγία.Με μικροσκοπικό προσδιορισμό της μορφολογίας των ερυθρών αιμοσφαιρίων των ούρων τεκμηριώθηκε σπειραματική προέλευσή τους και διενεργήθηκε νεφρική βιοψία.Ακολούθησε υποτροπιάζουσα μακροσκοπική αιματουρία με μεσοδιαστήματα μικροσκοπικής αιματουρίας.Προϊόντως του χρόνου εμφανίστηκε υπέρταση και ελαφρά επιμένουσα πρωτεϊνουρία.Ποια η πιθανότερη διάγνωση και ποια η συμβολή του μικροσκοπικού ανοσοφθορισμού στην τεκμηρίωσή της;Περιγράψτε τις αναμενόμενες μικροσκοπικές
αλλοιώσεις στη νεφρική βιοψία.
04. Ποια είδη ωοθηκικών κύστεων γνωρίζετε;Περιγράψτε την κλινικοπαθολογοανατομική εικόνα του καθενός.
05. Καρκίνωμα μαστού:μεταστατική διασπορά,προγνωστικοί παράγοντες προσδιοριζόμενοι με ειδικές παθολογοανατομικές τεχνικές.
06. Περιγράψτε το παθολογοανατομικό υπόστρωμα της δεύτερης σε συχνότητα αιτίας πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού.
07. Νόσος Paget οστών:παθογένεια,ιστολογικές φάσεις της νόσου.Από ποιο μεταβολικό-ενδοκρινικό νόσημα οφείλει κυρίως η πάθηση αυτή να διαφοροδιαγνωσθεί;
08. Πώς προσδιορίζονται μικροσκοπικά το επίπεδο διήθησης και το πάχος ενός κακοήθους μελανώματος και ποια η προγνωστική αξία των παραπάνω δύο παραμέτρων για τους ασθενείς;
09. Περιγράψτε τα ιστολογικά χαρακτηριστικά και την εξέλιξη των δύο συχνότερων κακοήθων σιελαδενικών όγκων.
10. Παθολογοανατομική εικόνα χρόνιας παγκρεατίτιδας.

Edited by aifos, 18 Ιούλιος 2008 - 05:27 πμ.


#35 Stellitsa

Stellitsa

  Zuper Girl

 • Moderators
 • 3.226 Δημοσιεύσεις:
 • Location:Athens/ Saloniki
 • Interests:many :-p
 • Gender:Female

Posted 18 Ιούλιος 2008 - 08:41 μμ

1.Αγγειοδσυσπλασίες πεπτικού σωλήνα:μέση ηλικία εμφάνισης,κύριες ανατομικές
εντοπίσεις,πρωτεύον σύμπτωμα,παθολογοανατομικά χαρακτηριστικά,θεραπεία.
2.Περιγράψτε τα ιστολογικά χαρακτηριστικά της χρόνιας ηπατίτιδας
3.Άνδρας 67 ετών προσέρχεται με πυρετό,απώλεια
βάρους,κόπωση,μυαλγίες,αρθραλγίες,οίδημα βλεφάρων και αποβολή αίματος με
τοβήχα κατά τον τελευταίο μήνα.Στην εισαγωγή εμφάνιζε ολιγουρία,το λεύκωμα των
ούρων ήταν 1,6g/l και υπήρχαν αρκρτά ερυθρά και ερυθροκυτταρικοί κύλινδροι στο
ίζημα,ενώ διαπιστώθηκε επίσης συστολική αρτηριακή υπερτάση.Μετά τρεις
εβδομάδες,ο ασθενής βρισκεται σε σύγχυση,με ευερεθιστότητα ,αναιμία και
μειωμένο ρυθμό σπειραματικής διήθησης.Τα μορφολογικά ευρήματα στη νεφρική
βιοψία παρατίθενται στις όπισθεν εικόνες.Ο ανοσοφθορισμός δεν ανέδειξε ιστικές
εναποθέσεις.Ποια η πιθανότερη διάγνωση με βάση τα ανωτέρω και πως αυτή θα
τεκμηριωθεί ορολογικώς.Περιγράψτε τα αντίσοιχα ιστολογικά ευρήματα στη νεφρική
βιοψία.
4.Τι γνωρίζετε για τους φυλλοειδεις όγκους του μάστου.
5.Γυναίκα 24 ετών, άτοκος, προσέρχεται με αίσθημα κάκουχίας, γενικής αδυναμίας
και βάρους στη βουβωνική χώρα καθώς και δυσπαρεύνια από 5ημέρου.Κατά την
κλινική εξέταση, διαπιστώνεται έντονη ευαισθησία κατά την ψηλάφηση των έξω
γεννητικών οργάνων, ετερόπλευρο οίδημα, υπεραιμία και κλυδασμός. Εμφανίζεται
δεκατική πυρετική κίνηση και ρίγη. Ποια η πιθανότερη διάγνωση, ποιο το
παθολογοανατομικό της υπόστρωμα και σε τι συνίσταται η θεραπεία.
6.Τι γνωρίζετε για τους φυλλοειδούς όγκους του μαστού
7.Ποια είναι τα δυνητικά αίτια του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού. Τι
κλινικές εκδηλώσεις προκαλεί.
8.Μελάνωμα δέρματος στη φάση της ακτινωτής ανάπτυξης:
κλινικοπαθολογοανατομική εικόνα, επικινδυνότητα
9.Λοίμωξη των χειλέων και του στοματικού βλεννογόνου από τον ιό του απλού
έρπητα τύπου Ι: κλινικοπαθολογοανατομικά χαρακτηριστικά, έκβαση.
10.Ποιο είναι το συχνότερο σάρκωμα μαλακών μορίων στα παιδιά και στους νεαρούς
ενήλικες. Αναφέρατε τις ιστολογικές κατηγορίες του και αναπτύξατε ό,τι γνωρίζετε
για εκείνες που είναι συχνότερες σε παιδιά 3-12 ετών.

#36 bluesky

bluesky

  Μεγαλογιατρός (επίπεδο VIII)

 • Prominent Members
 • PipPipPipPipPipPipPipPip
 • 808 Δημοσιεύσεις:
 • Location:-
 • Gender:Not Telling

Posted 25 Ιούλιος 2008 - 09:26 μμ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ 24-7-2008

1. Παθ/αν. χαρακτηριστικά εκκολπώματος Meckel.
2. Ποιες είναι οι επιπλοκές της πυλαίας υπέρτασης και η παθογένειά τους
3. Εστιακή τμηματική σπειραματοσκλήρυνση : ιστολογικά ευρήματα, κλινική εικόνα και πορεία
4. Καρκίνωμα ουροδόχου κύστης από το μεταβατικό επιθήλιο : παράγοντες κινδυνου, συχνότερη ανατομική εντόπιση, μακροσκοπικοί χαρακτήρες, θέσεις μεταστατικής διασποράς, αιτίες θανάτου
5. Άτεκνη γυναίκα 21 ετών παραπονείται για αίσθημα βάρους και πίεσης στην κατώτερη κοιλιακή χώρα και δυσπαρεύνεια. Λαμβάνει αντισυλληπτικά από το στόμα και διατηρεί μονογαμική σχέση. Κατά την κλινική εξέταση η μήτρα είναι φυσιολογικού μεγέθους, χωρίς ευαισθησία ενώ στο δεξιό εξάρτημα ψηλαφάται μάζα μ.δ. 9εκ. Η δοκιμασία κυήσεως είναι αρνητική. Υπερηχογραφικώς, η μάζα εμφανίζει σύσταση τόσο κυστική όσο και συμπαγή. Ακολουθεί χειρουργική αφαίρεση του όγκου. Παρατηρώντας τις όπισθεν παθολογοανατομικές εικόνες του όγκου 5Α-Γ, ποια η πιθανότερη τυποποίησή του ? Αναλύσατε τα αντίστοιχα ιστολογικά ευρήματα και εξηγήσατε πώς θα μπορούσε ο συγκεκριμένος όγκος να συνδέεται με κλινική εμφάνιση θυρεοτοξίκωσης ?
6. Γυναίκα 60 ετών προσέρχεται με επώδυνη ρύση από τη θηλά του αριστερού μαστού της , χωρίς να αναφέρει προηγούμενο τραυματισμό της περιοχής. Κατά την κλινική εξέταση , διαπιστώνεται ραγάδα και εξέλκωση της θηλαίας άλω και της θηλής και λαμβάνεται βιοψία από την εν λόγω εκζεματοειδή αλλοίωση, από όπου και οι όπσθεν μικροσκοπικές εικόνες του δέρματος της θηλής (6Α-Γ). Ποια η πιθανότερη διάγνωση και ποια η κλινική της σημασία ? Περιγράψτε την αντίστοιχη ιστολογική εικόνα.
7. Τι γνωρίζετε για τα σύνδρομα ΜΕΝ ?
8. Παθογένεια δερματικού ερυθηματώδους λύκου
9. Οίδημα οπτικής θηλής : αίτια, μακροσκοπικά ευρήματα κατά την οφθαλμοσκόπηση, πιθανά επακόλουθα.
10. Δέκα πολλαπλής επιλογής που άπτονται της παθολογοανατομίας του παγκρέατος.

Edited by bluesky, 25 Ιούλιος 2008 - 10:30 μμ.


#37 Favlos_Kyklos

Favlos_Kyklos

  Τελειόφοιτος (επίπεδο IV)

 • Prominent Members
 • PipPipPipPip
 • 107 Δημοσιεύσεις:

Posted 04 Οκτώβριος 2008 - 01:40 μμ

ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΘ.ΑΝ. ΙΙ 3/10/08

1) Παθολογοανατομικά χαρακτηριστικά, επέκταση και μεταστατική διασπορά του καρκίνου του πρωκτικού σωλήνα
2) Κλινικές μορφές με τις οποίες εμφανίζεται η λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιτδας Β και πιθανή τους εξέλιξη. Περιγράψτε τα τυπικά ορολογικά ευρήματα για κάθε φάση εξέλιξης της ηπατίτιδας Β
3) Γλοιώματα : ορισμός, κύριοι ιστολογικοί τύποι, κριτήρια διαβάθμισης (grading)
4) Αγόρι 2 ετών με αλλεργική προδιάθεση, προσέρχεται με πρόσφατη ανάπτυξη οιδήματος στο πρόσωπο, το οποίο σύντομα γενικεύεται. Διαπιστώνεται επιλεκτική λευκωματουρία της τάξης των 5g/l το 24ωρο, ενώ στον ορό ανευρίσκεται χαμηλά αλβουμίνη και υψηλή χοληστερόλη. Διενεργείται νεφρική βιοψία από όπου οι όπισθεν εικόνες 4 Α-Δ στο φωτομικροσκόπιο. Τα ευρήματα του ανοσοφθορισμού είναι πρακτικώς αρνητικά. Μετά την ιστολογική τυποποίηση, το αγόρι ξεκινά θεραπεία με πρεδνιζόνη και η λευκωματουρία υφίεται πλήρως εντός 8 εβδομάδων. Το οίδημα ελέγχεται με πτωχή σε αλάτι δίαιτα και διουρητικά. Ποια είναι η παραπάνω σπειραματοπάθεια [νόσος ελαχίστων αλλοιώσεων;] ; Πως θα μπορούσε να τεκμηριωθεί περαιτέρω και με ποια ευρήματα
5) Γυναίκα 27 ετών προσέρχεται με συμμετρικό δερματικό εξάνθημα από σαφώς αφοριζόμενες επηρμένες πλάκες, έντονα ερυθρού χρώματος, καλυπτόμενες από παχιά αργυρόχροα, χαλαρώς προσκολλημένα λέπια. Οι πλάκες είναι σχήματος κυκλικού - ωοειδούς ή ακανονίστου και έχουν μ.δ. από 0,5-6 εκ., εντοπίζονται δε στις εκτατικές επιφάνειες των αγκώνων και των γονάτων, στο τριχβτό της κεφαλής και στην οσφυϊοιερά χώρα. Μετά την απομάκρυνση των λεπιών από την επιφάνεια των πλακών εμφανίζεται στικτή αιμορραγία. Η βιοψία δέρματος από περιοχές του εξανθήματος δίνει τις όπισθεν ιστολογικές εικόνες 5Α και 5Β. Ποια η πιθανότερη διάγνωση [ψωρίαση;] ; Αναλύσατε την εικόνα της επιδερμίδας στην εν λόγω νόσο.

Σχετικά με τα πολλαπλής ρωτούσε αρκετές λεπτομέρειες σχετικά με Ca μαστού και ουροποιογεννητικού

#38 Stellitsa

Stellitsa

  Zuper Girl

 • Moderators
 • 3.226 Δημοσιεύσεις:
 • Location:Athens/ Saloniki
 • Interests:many :-p
 • Gender:Female

Posted 04 Οκτώβριος 2008 - 01:44 μμ

Πρέπει να είναι ψωρίαση και νόσος ελαχίστων αλλοιώσεων.... :)

#39 tik-tak

tik-tak

  Ασκληπιός (επίπεδο ΧΙΙΙ)

 • Super Moderators
 • 7.241 Δημοσιεύσεις:
 • Location:αλλού...ο Παράδεισος κατα πού πέφτει??

Posted 06 Ιούλιος 2009 - 06:18 μμ

επι πτυχίω 6/7/09

επιγραμματικά τα εξής:

1.βλεννοκήλη σκωληκοειδούς απόφυσης
2.ποια φάρμακα προκαλούν ενδοηπατική χολόσταση-κλινικοπαθολογικά ευρήματα;
3.ανατομικά χαρακτησριστικά ουροδόχου κύστης και νεφρού επί πυελονεφρίτιδας λόγω ΚΟΠ
4. σκληρυντική αδενωση μαστού,προσγνωστική σημασία υπερπλαστικών και μη υπερπλαστικών ινοκυστικών αλλοιώσεων
5.μυελοειδές καρκίνωμα θυρ/δους:οικογενής μορφή,προδρομη βλάβη,ιστολογική εικόνα,ανοσοϊστοχημεία
6. κακόηθες μελάνωμα δέρματος
7.ποια νόσος προκαλεί απώλεια οδόντων στους ενήλικες,παθογένεια-παθολογοανατομία
8. γυναίκα μετα από προωρο τοκετό-ΚΤ εμφανίζει πυρετό με ρίγος,πόνο στο υπογάστριο,κ/α ούρων αρνητική.Λαμβάνεται υλικό από τη μήτρα.ποια η παθαν διάγνωση και ποια τα ευρήματα;
9. αγόρι 11ετών με σημεία προωρης εφηβείας προσερχεται με πόνο και δυσμορφία στην κνήμη.δίδεται ακτινογραφία
αυξημένη αλκαλική φωσφατάση,λαμβάνεται υλικό δια βελόνης,χορηγείται παμιδρονάτη ,ασβέστιο και βιτ.D.ποια η πιθανοτερη
διάγνωση και σε ποιο συνδρομο θα μπορουσε να ενταχθεί παρά το αρρεν φύλο;
10 10 πολλαπλής επιλογής επί της αποχετευτικής μοίρας ουροποιητικού συστήματος του άρρενος

#40 Pontifex.Maximus

Pontifex.Maximus

  Ιατρός (επίπεδο V)

 • Prominent Members
 • PipPipPipPipPip
 • 177 Δημοσιεύσεις:
 • Location:Εγκατασταθείς στο παλαιό Βασιλικό Ανάκτορο «Curia Regia»
 • Gender:Male

Posted 07 Ιούλιος 2009 - 01:45 μμ

Τα θέματα ανάπτυξης για κανονικούς και μεταφορεις 29-7-09 :

1. Κακόηθες μελάνωμα.
2. Το αναπλαστικότερο νεόπλασμα από κύτταρα της νευρογλοίας.
3. Ινσουλίνωμα.
4. Κλινικό: Ουροδόχος κύστη (θήλωμα, Ca)
5. Κλινικό: Σ. δυσαπορρόφησης (κοιλιοκάκη).

Τα 50 πολλαπλής εστίασαν κυρίως σε
 • Ωοθήκες
 • πάγκρεας
 • Ca μαστού
 • ήπαρ (χολαγγεία)
 • νεφροι (>1 μονάδα στις 10!!)

0 user(s) are reading this topic

0 μέλη, 0 επισκέπτες, 0 ανώνυμοι χρήστες