Jump to content
Sign in to follow this  
alexmat

«Λουκέτο» στα απογευματινά ιατρεία (ΒΗΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ)

Recommended Posts

«Λουκέτο» στα απογευματινά ιατρεία

Το κλείσιμο θα οδηγήσει σε επιμήκυνση της λίστας αναμονής σε όλα τα τακτικά πρωινά ιατρεία και οι νοσηλευτές θα χάσουν σημαντικό μέρος των εισοδημάτων τους

«Λουκέτο» μπαίνει στα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, έπειτα από επτά χρόνια λειτουργίας. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, θέλοντας να ελέγξει τους ειδικούς λογαριασμούς - μέσω ενός εξ αυτών των λογαριασμών λειτουργούν και τα απογευματινά ιατρεία - τους καταργεί, ενσωματώνοντάς τους στον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό θα σημάνει το κλείσιμο του συνόλου των απογευματινών ιατρείων, τα οποία όχι μόνο δεν επιβάρυναν στο ελάχιστο τη λειτουργία των νοσοκομείων, αντιθέτως τη διευκόλυναν, αφού συνέβαλαν στον περιορισμό του χρόνου αναμονής των περιστατικών στα τακτικά πρωινά ιατρεία. Ηδη τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων «Ερυθρός» και «Παμμακάριστος» κατέβασαν τα ρολά, ύστερα από σχετική ειδοποίηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Σύμφωνα με εκπροσώπους των γιατρών, το κλείσιμο των απογευματινών ιατρείων θα οδηγήσει σε επιμήκυνση της λίστας αναμονής σε όλα τα τακτικά πρωινά ιατρεία, μηχανήματα θα πάψουν να λειτουργούν τις απογευματινές ώρες, ενώ γιατροί και λοιποί εργαζόμενοι θα χάσουν σημαντικό μέρος των εισοδημάτων τους.

Την έντονη ανησυχία του για το θέμα της συνέχισης ή μη της λειτουργίας των απογευματινών ιατρείων εκφράζει με δηλώσεις του προς «Το Βήμα» και ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος. «Η ρύθμιση αυτή έχει προκαλέσει εύλογες ανησυχίες στα νοσοκομεία και εγκυμονεί κινδύνους για την ομαλή λειτουργία των απογευματινών ιατρείων» δηλώνει ο υπουργός και εξηγεί ότι πρόκειται για τους Ειδικούς Λογαριασμούς Νοσοκομείων με τους οποίους καλύπτονται ειδικές δράσεις των απογευματινών ιατρείων (ΜΕΘ-ΜΕΝ), καθώς και οι αμοιβές του προσωπικού που απασχολείται στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων.

«Η διάταξη αυτή ύστερα από παράταση που δόθηκε για έναν μήνα» αναφέρει ο κ. Αβραμόπουλος «θα ισχύει κανονικά από 24.11.2008. Εμείς ζητήσαμε από το υπουργείο Οικονομίας μια μεγαλύτερη παράταση ειδικά για τους λογαριασμούς των νοσοκομείων, που δεν έχει καμία σχέση με προμήθειες, αλλά όπως είπα και πριν με έκτακτες δράσεις και απογευματινές αμοιβές του προσωπικού. Είμαι βέβαιος» καταλήγει «ότι θα υπάρχει σωστή ανταπόκριση από το υπουργείο Οικονομίας, διότι μόνο με τον τρόπο αυτόν των ειδικών λογαριασμών μπορεί να υπάρχει ομαλή και γρήγορη καταβολή των αμοιβών, δίνοντας συγχρόνως και επαρκή κίνητρα στους γιατρούς για να παραμένουν αποκλειστικά στον χώρο των νοσοκομείων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον «Ευαγγελισμό» έκαναν απογευματινό ιατρείο μέσα στο νοσοκομείο 144 γιατροί. Οι μηνιαίες εισπράξεις του νοσοκομείου, μόνο από τη συγκεκριμένη υπηρεσία, ανέρχονταν στο ποσό των 312.000 ευρώ, εκ των οποίων 110.000 ευρώ έμπαιναν στο «ταμείο» του «Ευαγγελισμού».

«Με την κατάργηση των ειδικών λογαριασμών τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να στερηθούν τη μοναδική κερδοφόρο υπηρεσία τους» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο διευθυντής Πυρηνικής Ιατρικής του «Ευαγγελισμού» κ. Ι. Ε. Δατσέρης.

Σε έγγραφό τους προς τον υπουργό Υγείας, με ημερομηνία 17.11.2008, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων του ΕΣΥ που υπηρετούν τον θεσμό των απογευματινών ιατρείων προειδοποιούν ότι με την κατάργηση του θεσμού αυτού δημιουργούνται άνισες συνθήκες παροχής υπηρεσιών Υγείας ανάμεσα στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, που πλήττουν κυρίως τους οικονομικώς αδύνατους ασθενείς.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Ο θεσμός των απογευματινών ιατρείων (ΑΙ) στο ΕΣΥ εισήχθη με σκοπό την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς του δημόσιου τομέα, στο πλαίσιο αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τα ΑΙ και η προσωπική επιλογή του γιατρού εξυπηρετούν ασθενείς των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων που δεν είναι οικονομικώς εύρωστοι. Απευθύνονται στο ΕΣΥ ή επειδή το επιλέγουν ή επειδή αδυνατούν να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα, του υψηλού κόστους. Η αξιολόγηση της λειτουργίας των ΑΙ από το 2002 ως σήμερα απέδειξε την επιτυχία του θεσμού και οφείλεται στην ικανοποίηση των ασθενών, που με ελάχιστη ιατρική αμοιβή διασφαλίζουν υψηλή ποιότητα υπηρεσιών υγείας και μάλιστα σε μια εποχή όπου η οικονομική κρίση καθιστά τον ιδιωτικό τομέα αποκλειστικό προνόμιο των ολίγων, οικονομικώς εύρωστων κοινωνικών τάξεων. Στην επιτυχία του θεσμού συνέβαλε το νομικό πλαίσιο λειτουργίας που εξασφάλισε τη διαφάνεια διαχείρισης, τη δίκαιη συμμετοχή των εργαζομένων του νοσοκομείου, αλλά και τη χρηματοδότηση της υλικοτεχνικής υποδομής στο νοσοκομείο από τα έσοδα, προς όφελος όλων των ασφαλισμένων στο ελληνικό Δημόσιο, κυρίως αδυνάτων, απόρων, αλλοδαπών και όχι μόνον ασθενών των ΑΙ.

Πολλοί από εμάς, επώνυμοι γιατροί, επέλεξαν με την ελάχιστη αμοιβή επίσκεψης στα ΑΙ να περιθάλπουν τους ασθενείς του ΕΣΥ, να προάγουν την κοινωνική συνοχή των εργαζομένων στο νοσοκομείο, να αποδίδουν με διαφάνεια στο κράτος το μέγιστο μέρος των αμοιβών και να συνεισφέρουν στην υποδομή του νοσοκομείου, προς όφελος όλων των ασθενών, με δημοσιονομική διαφάνεια και κοινωνική ευθύνη. Κατανοείτε την έκπληξή μας όταν ενημερωθήκαμε ότι υπογράψατε μαζί με άλλους υπουργούς τον νόμο υπ' αρ. 3697 ΦΕΚ 194, 25.11.2008, που αν εφαρμοστεί καταργεί ουσιαστικά τον θεσμό των ΑΙ στο ΕΣΥ και όλα τα οφέλη που απορρέουν από τον σύγχρονο τρόπο λειτουργίας και διαχείρισής του. Δημιουργούνται έτσι άνισες συνθήκες παροχής υπηρεσιών Υγείας ανάμεσα στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα Υγείας, που πλήττουν κατ' εξοχήν τους οικονομικώς αδύνατους ασθενείς, και μάλιστα στις χαλεπές εποχές που ζούμε. Πλήττονται επίσης και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, πέραν των γιατρών, που στήριξαν τα ΑΙ της δημόσιας Υγείας με ανιδιοτέλεια, φορολογική και διαχειριστική διαφάνεια και σεβασμό στους θεσμούς, πολύ πριν από τον Ν. 3697. Η εφαρμογή του όχι μόνο δεν διασφαλίζει τα παραπάνω, αλλά αντίθετα, αν εφαρμοστεί για τα ΑΙ, ουσιαστικά τα καταργεί και ευνοεί έτσι απροκάλυπτα την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, συρρικνώνοντας τον δημόσιο τομέα. Το αδιαχώρητο της πρωινής λειτουργίας του νοσοκομείου, με εύσχημο τρόπο, θα εκδιώξει ασθενείς αλλά και γιατρούς του ΕΣΥ, επώνυμους και μη, προς τον ιδιωτικό τομέα Υγείας».

Η κυρία Αννα Εφραιμίδου, πρώην αναπληρώτρια καθηγήτρια, διευθύντρια του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» και της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, προειδοποιεί ότι η εξέλιξη αυτή «όχι μόνο θα οδηγήσει τα απογευματινά ιατρεία στο κλείσιμο, όχι μόνο τα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν έσοδα, αλλά τα χρήματα αυτά του ελληνικού λαού θα πάνε στον ιδιωτικό τομέα».

Δρ Ι. Ε. Δατσέρης (Διευθυντής Πυρηνικής Ιατρικής στον «Ευαγγελισμό»)

"Το Δημόσιο μπορεί να είναι αποδοτικό"

«Η μονάδα της Ποζιτρονικής Υπολογιστικής Τομογραφίας (ΡΕΤ/CT) του "Ευαγγελισμού", την οποία έχω την τιμή να διευθύνω, έχει αποδείξει ότι το Δημόσιο μπορεί να είναι αποδοτικό. Πραγματοποιεί τόσες εξετάσεις όσες το άθροισμα των άλλων τριών ιδιωτικών μονάδων.

Μου είναι αδιανόητο ότι μπορεί να διακοπεί η απογευματινή της λειτουργία και η ακριβότερη επένδυση του ΕΣΥ να κλείνει από τις 2.30. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα προωθώ τους ασθενείς οι οποίοι δεν θα δύνανται να εξυπηρετηθούν στον "Ευαγγελισμό" στα τηλέφωνα του κυρίου Αβραμόπουλου - ακόμη κι αν δεν είναι υπουργός Υγείας -, γιατί η αξιοπρέπειά μου δεν μου επιτρέπει να υποδεικνύω σε ποια ιδιωτικά κέντρα θα πρέπει να απευθυνθούν. Ας το πράττει αυτός, ο οποίος είναι ο βασικός υπεύθυνος μιας ακόμη απορρύθμισης.

Ο μακροβιότερος υπουργός Υγείας της Μεταπολίτευσης όφειλε να γνωρίζει όταν συνυπέγραφε με τον κ. Αλογοσκούφη τον Νόμο 3697/2008 ότι οδηγεί στο βάραθρο τον πλέον καινοτόμο, παραγωγικό, διαφανή και κοινωνικά δίκαιο θεσμό του ΕΣΥ, τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων.

Ισως δε τα πράγματα να είναι χειρότερα: "να μας κλείνει το μάτι" να εγκαταλείψουμε τον "Ευαγγελισμό" και να οδηγηθούμε στα ιδιωτικά κέντρα που επιμένει να αδειοδοτήσει παρά τις αντιρρήσεις όλων των επιστημονικών και θεσμικών οργάνων των πανεπιστημίων και του υπουργείου Υγείας».

Μοιράσου αυτή τη δημοσίευση


Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Και ρωτάω εγώ με το φτωχό μου μυαλό που λέει και ο Πανούτσος: Πόσο απροκάλυπτα να στηρίξουν πια τον ιδιωτικό τομέα? Τα απογευματινά ιατρεία ήταν ένας θεσμός που:

1) ικανοποίησε τον κόσμο, που με μικρή αμοιβή (75 ευρώ για διευθυντή) μπορούσε να επιλέξει τον ιατρό του (στα τακτικά ΕΙ δεν είναι δυνατόν να συμβεί αυτό)

2) αν και οι αμοιβές ήταν εξευτελιστικές (το 50% πήγαινε στον γιατρό-37€ αντί για 100-150 σε ιδιωτικό ιατρείο που θα μπορούσαν να παίρνουν οι διευθυντές, κλιμάκωση για επιμελητές Α) τα απογευματινά ιατρεία ήταν μια σημαντική πηγή εσόδων για τους γιατρούς (με μόλις 5 ραντεβού με μια μέρα ιατρείο την εβδομάδα για επιμ Α φτάνει τα 600€ τον μήνα-5Χ30Χ4=600).

3) Η λειτουργία τους όχι μόνο δεν βάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αποτελούσε και σημαντική πηγή εσόδων για το νοσοκομείο (1.200.000 πέρσι στον Ευαγγελισμό). Τα χρέη των νοσοκομείων θα αυξηθούν απότομα.

Γιατί απαξιώνουν σιγά σιγά το ΕΣΥ και δεν το αποτελειώνουν με τη μία? Ας κρατήσουν λίγα νοσοκομεία για τους απόρους και να πουλήσουν όλα τα άλλα σε ιδιώτες, να τελειώνουμε. Χάρηκε η ΟΕΝΓΕ με τα ψίχουλα που μας πέταξαν και τώρα τσιμουδιά.

Τροποποιήθηκε από alexmat

Μοιράσου αυτή τη δημοσίευση


Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΓΑΜΩ!!!!

ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΓΑΜΩ!!!!

ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΓΑΜΩ!!!!

ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΓΑΜΩ!!!!

ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΓΑΜΩ!!!!

ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΓΑΜΩ!!!!

ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΓΑΜΩ!!!!

Ασε μωρη κ@r10λα (την ΝΔ εννοω!) και τιποτα ορθιο!!! Βαλε σχεδιο επιτελους στο μυαλο σου!!!

Επειδη θες να ελεγξεις τους ειδικους λογαριασμους τους κρατους, πρεπει να κλεισεις ακομα και αυτους ΠΟΥ ΣΕ ΟΦΕΛΟΥΝ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Δηλαδη αν ειχε και το σπιτι μου ειδικο λογαριασμο, θα μου το εκλεινες;;;;;;;;;;;;;;

Α1 Γ@Μhcou ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Μοιράσου αυτή τη δημοσίευση


Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Κανονικά και απρόσκοπτα θα λειτουργούν τα απογευματινά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία, μετά την διαβεβαίωση του Υπουργείου Υγείας, ότι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό θα πληρωθούν από νέο ειδικό λογαριασμό .

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ 24/11/2008

Μοιράσου αυτή τη δημοσίευση


Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ ΤΕΛΙΚΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΘΕΕ, ΣΈΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Μοιράσου αυτή τη δημοσίευση


Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους
emevlogies emevlogies emevlogies emevlogies emevlogies emevlogies emevlogies emevlogies

Μοιράσου αυτή τη δημοσίευση


Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Θρίλερ με τα απογευματινά ιατρεία

Την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση προσπαθεί να «μαζέψει» το κλείσιμο των απογευματινών ιατρείων, που η ίδια είχε δρομολογήσει με νόμο πριν από δύο μήνες.

Μετά τον σάλο που ξέσπασε έπειτα από τη δημοσιοποίηση του θέματος, συνάντηση του υφυπουργού Υγείας κ. Γ. Παπαγεωργίου με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Ν. Λέγκα και υπηρεσιακούς παράγοντες για την εξεύρεση λύσης η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες μας, είχε οριστεί για σήμερα το πρωί, πραγματοποιήθηκε εσπευσμένα χθες το βράδυ έπειτα από παρέμβαση του Μαξίμου.

Σε αυτήν, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο κ. Λέγκας υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων από την κατάργηση του Ειδικού Λογαριασμού και διαβεβαίωσε ότι σήμερα θα στείλει εγκύκλιο προς τις οικονομικές υπηρεσίες με σχετικές διευκρινίσεις. Ωστόσο, υψηλά ιστάμενα στελέχη του υπουργείου Υγείας εξέφραζαν τις επιφυλάξεις τους, φοβούμενοι ότι παρά τις διαβεβαιώσεις, στην πράξη θα δημιουργηθούν προβλήματα. «Δεν πρόκειται να κλείσουν τα απογευματινά ιατρεία», είναι η κατηγορηματική θέση του υπουργού Υγείας κ. Δημ. Αβραμόπουλου καθώς όπως ανέφεραν από το ιδιαίτερο γραφείο του σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τα πνεύματα «πήρε σαφείς διαβεβαιώσεις από τον υπουργό Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη»

Η ΕΙΔΗΣΗ της κατάργησης του Ειδικού Λογαριασμού (ΕΛΑΠΙ) προκάλεσε χθες αναστάτωση στα 79 νοσοκομεία στα οποία γίνονται απογευματινά ιατρεία.

Στον Ευαγγελισμό τα προγραμματισμένα ραντεβού ακυρώθηκαν, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) διεκόπησαν οι συμβάσεις 48 εργαζομένων οι οποίοι πληρώνονταν μέσω του Ειδικού Λογαριασμού για τα απογευματινά ιατρεία- το ίδιο και αυτές των συμβασιούχων του Γενικού Κρατικού Αθηνών και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου. Σε πολλά νοσοκομεία, εξάλλου, έγιναν θυελλώδεις συναντήσεις μεταξύ διοικητών, γιατρών και εργαζομένων των απογευματινών ιατρείων, στις οποίες αποφασίστηκε τελικά να μη διακοπούν για λίγες μέρες ή εβδομάδες τα απογευματινά ιατρεία, ώστε να μη μείνουν έκθετοι οι ασθενείς που είχαν κλείσει ραντεβού.

Σημειώνεται ότι από τα έσοδα των απογευματινών ιατρείων δεν πληρώνονται μόνον οι γιατροί και οι εργαζόμενοι, αλλά απομένει ποσοστό 30% για τα ίδια τα νοσοκομεία, με το οποίο καλύπτονται διάφορες ανάγκες.

ΝΕΑ, 25/11/2008

Τροποποιήθηκε από tasostheodoridis

Μοιράσου αυτή τη δημοσίευση


Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μα καλά κανένα αρνητικό δε βρίσκετε στο θεσμό των απογευματινών ιατρείων;

Θυμάμαι,χαρακτηριστικά,συγγενή μου σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της επαρχίας,με υποψία σοβαρότατης νόσου να αναγκάζεται,θέλει-δε θέλει,να πληρώνει απογευματινό ιατρείο κατά τη διάρκεια διερεύνησης της νόσου,αφού στα πρωινά ραντεβού ο έιδικός γιατρός που υποτίθεται τον είχε αναλάβει,ανάθεμα αν εμφανιζόταν κι αν εμφανιζόταν θα ήταν για ελάχιστα.

Κάθε φορά και διαφορετικός ειδικευόμενος τον εξέταζε-έβλεπε τις εξετάσεις του,άντε να βγει άκρη έτσι.

Μόνο πληρώνοντας το 80αράκι το απογευματινό,είχε το γιατρό που τον είχε αναλάβει στη διάθεση του.

Για να μην πω ότι η διάγνωση αποδείχτηκε και λανθασμένη τελικά κι ότι αν δεν είχε καταφύγει αλλού θα έκλαιγε τη μοίρα του τώρα και μου πείτε οτι αυτά συμβαίνουν.

Εμ πώς να μη συμβαίνουν όταν υπάρχει υποψία σοβαρής ασθένειας,είσαι ασφαλισμένος,δικαιούσαι δωρεάν περίθαλψη κι ο γιατρός που σε ανέλαβε αν δεν του σκάσεις,τουλάχιστον,το απογευματινό του extraki,σε έχει γραμμένο στα παλιά του τα παπούτσια.

Συμπέρασμα,θεωρώ ότι και στην περίπτωση των απογευματινών ιατρείων,όπως και σε ο,τιδήποτε στη χώρα αυτή,γίνεται κατάχρηση.Δεκτό ότι αποκομίζονται οφέλη με τη λειτουργία τους,αλλά αυτό συμβαίνει μόνο όσο οι γιατροί με τη συμπεριφορά τους δεν αναγκάζουν τους ασθενείς να προτιμήσουν το απογευματινό επί πληρωμή ιατρείο,προκειμένου να δεχθούν την ιατρική περίθαλψη που θεωρητικά θα έπρεπε να δικαιούνται και στο δωρεάν πρωινό.

Τροποποιήθηκε από la musica

Μοιράσου αυτή τη δημοσίευση


Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εγκύκλιος υφυπουργού Ν.Λέγκα για λειτουργία απογευματινών ιατρείων

Ουδέν πρόβλημα προκύπτει για τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων από την κατάργηση των ειδικών λογαριασμών. Με εγκύκλιό του ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Λέγκας τονίζει εμφατικά ότι, «τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα εξακολουθούν να εφαρμόζουν το ισχύον νομικό πλαίσιο, τόσο ως προς τα έσοδα από τις ιατρικές επισκέψεις όσο και ως προς τις δαπάνες πληρωμής του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Οι διατάξεις του πρόσφατου νόμου 3697/2008 - τονίζεται στην εγκύκλιο - δεν θίγουν το θεσμό της λειτουργίας των απογευματινών ιατρείων, ούτε ως προς τα έσοδά τους ούτε ως προς τις υποχρεώσεις τους. Απλά καταργείται ο ειδικός λογαριασμός, που, όπως είναι φυσικό, δεν επηρεάζει την ουσία και το σκοπό του θεσμού, αλλά αφορά στον τρόπο λογιστικής παρακολούθησης και απεικόνισης της λειτουργίας των απογευματινών ιατρείων, προκειμένου να εναρμονισθεί προς τις γενικές λογιστικές αρχές που επιβάλλουν ενιαία εμφάνιση των εσόδων και εξόδων κάθε φορέα, με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας.

Κατά συνέπεια, όλο το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων, πλην της λογιστικής παρακολούθησής τους, εξακολουθεί να ισχύει και ως εκ τούτου τα νοσηλευτικά ιδρύματα :

- Θα εξακολουθούν να εισπράττουν την αμοιβή για κάθε επισκέπτη των απογευματινών ιατρείων, όπως έχει ορισθεί με την αρ. Υ4α/Γ.Π. οικ.40620/6.12.2001 κανονιστική απόφαση,

- Θα συνεχίσουν την πληρωμή στο ιατρικό και λοιπό προσωπικό του ποσοστού αποζημίωσης που δικαιούνται,

-Θα αντιμετωπίζουν τα λειτουργικά έξοδα κατά τους ειδικότερους ορισμούς του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου».

Αναλυτικά, η εγκύκλιος του κ. Ν. Λέγκα έχει ως εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 2 του πρόσφατου ν.3697/2008 (ΦΕΚ Α’ 194), οι προβλεπόμενοι πόροι από τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων και οποιαδήποτε άλλη αιτία, οι δαπάνες και οι τρέχουσες υποχρεώσεις των Ειδικών Λογαριασμών αυτών, καθώς και τα προβλεπόμενα για το προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ποσοστά διατηρούνται σε ισχύ και περιέρχονται στον προϋπολογισμό του οικείου νοσηλευτικού ιδρύματος του οποίου αποτελούν έσοδο ή δαπάνη ανάλογα με την περίπτωση.

2. Η λειτουργία των απογευματινών ιατρείων προβλέπεται ρητά από τις διατάξεις του άρθρου 9 του ν.2889/2001 (ΦΕΚ Α’ 37) οι οποίες, μεταξύ των άλλων, καθορίζουν τους όρους λειτουργίας αυτών, το ιατρικό προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες, τη διοικητική υποστήριξή τους, την καταβολή αμοιβής για κάθε επίσκεψη, διαγνωστική, θεραπευτική και λοιπή πράξη από τον εξεταζόμενο ασθενή ή από τον ασφαλιστικό του φορέα, κατά περίπτωση, καθώς και την πράξη κατανομής των αμοιβών αυτών κατά δραστηριότητα. Με τις ίδιες διατάξεις συστάθηκαν σε κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα ειδικοί λογαριασμοί, μέσω των οποίων, καταβάλλονταν οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη λειτουργία του θεσμού.

3. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι, η διάταξη της παρ. 6 του άρθρου 2 του ν.3697/2008 δεν θίγει το θεσμό λειτουργίας των απογευματινών ιατρείων, ούτε ως προς τα έσοδά τους, ούτε ως προς τις υποχρεώσεις τους. Απλά καταργεί τον ειδικό λογαριασμό, που, όπως είναι φυσικό, δεν επηρεάζει την ουσία και το σκοπό του θεσμού, αλλά αφορά στον τρόπο λογιστικής παρακολούθησης και απεικόνισης της λειτουργίας των απογευματινών ιατρείων, προκειμένου να εναρμονισθεί προς τις γενικές λογιστικές αρχές που επιβάλλουν ενιαία εμφάνιση των εσόδων και εξόδων κάθε φορέα, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας.

4. Κατά συνέπεια, όλο το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων, πλην της λογιστικής παρακολούθησής τους, εξακολουθεί να ισχύει. Ειδικότερα ισχύουν οι διατάξεις :

- Του άρθρου 9 του ν. 2889/2001,

- Του όγδοου άρθρου, παρ. 2 του ν. 3527/2007,

- Της κανονιστικής απόφασης αριθ. ΔΥ5α/οικ.40927/10.12.2001, όπως τροποποιήθηκε, συμπληρώθηκε και ισχύει,

- Της κανονιστικής απόφασης αρ. Υ4α/Γ.Π. οικ. 40620/6.12.2001.

5. Εν όψει των ανωτέρω, δεν υφίσταται πρόβλημα λειτουργίας των απογευματινών ιατρείων και τα νοσηλευτικά ιδρύματα :

- θα εξακολουθούν να εισπράττουν την αμοιβή για κάθε επισκέπτη των απογευματινών ιατρείων, όπως έχει ορισθεί με την αρ. Υ4α/Γ.Π. οικ.40620/6.12.2001 κανονιστική απόφαση,

- θα συνεχίσουν την πληρωμή στο ιατρικό και λοιπό προσωπικό του ποσοστού αποζημίωσης που δικαιούνται,

- θα αντιμετωπίζουν τα λειτουργικά έξοδα κατά τους ειδικότερους ορισμούς του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου.

6. Η αρ. οικ. 2/83149/Α0024/13.11.2008 εγκύκλιός μας, εξακολουθεί να ισχύει στο σύνολό της.

MEDVOI 365, 26/11/2008

Μοιράσου αυτή τη δημοσίευση


Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Δημιουργία νέας...