Jump to content
Sign in to follow this  
anastasiostheodoridis

Και τώρα αναίμακτες επεμβάσεις

Recommended Posts

Ο αγγειοχειρουργός Δ. Κακίσης ήταν ένας από τους πέντε γιατρούς παγκοσμίως που προσκλήθηκαν στην Αμερική και καταρτίστηκαν στην ενδαγγειακή χειρουργική ανευρυσμάτων, η οποία μειώνει τη θνητότητα.

Τέλος στις αιματηρές επεμβάσεις αντιμετώπισης των ανευρυσμάτων, δίνει η πρόοδος της τεχνολογίας. Αμερικανοί ειδικοί τελειοποιούν την ενδαγγειακή χειρουργική, η οποία πραγματοποιείται μέσω μικρών τομών. Από αυτές περνούν τα εργαλεία που απαιτούνται για την επέμβαση, καθώς και συνθετικά μοσχεύματα, τα οποία έχουν σχεδιαστεί από τον χειρουργό.

Στη μέθοδο εκπαιδεύτηκε πρόσφατα ένας Ελληνας αγγειοχειρουργός του νοσοκομείου «Αττικόν», επίκουρος καθηγητής κ. Διονύσιος Κακίσης. Ο κ. Κακίσης ήταν ένας από τους πέντε επιστήμονες παγκοσμίως και ο μόνος Ευρωπαίος, ο οποίος τιμήθηκε με υποτροφία της Αμερικανικής Αγγειοχειρουργικής Εταιρείας (SVS).

Οι υπεύθυνοι της Εταιρείας έδωσαν τη δυνατότητα στον Ελληνα επιστήμονα να επισκεφθεί τις ΗΠΑ και να πραγματοποιήσει πρόγραμμα κατάρτισης σε αντικείμενο της επιλογής του. Ο κ. Κακίσης, μίλησε στο «Εθνος» για την εμπειρία του:

- Τι σημαίνει για έναν επιστήμονα αυτή η διάκριση;

Ηταν μία τεράστια διάκριση στο πρόσωπό μου. Ημουν ένας από τους πέντε επιστήμονες παγκοσμίως και ο μόνος Ευρωπαίος, που είχα τη δυνατότητα να εκπαιδευτώ σε ένα από τα πιο πρωτοποριακά κέντρα του κόσμου.

- Γιατί επιλέξατε να εκπαιδευτείτε στην ενδαγγειακή χειρουργική ανευρυσμάτων;

Είναι το μέλλον. Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, με την οποία αντιμετωπίζονται σοβαρά ανευρύσματα, που υπό άλλες συνθήκες έπρεπε να αντιμετωπιστούν με μία βαριά, αιματηρή επέμβαση. Με την ενδαγγειακή χειρουργική, ο ασθενής μπορεί να κινητοποιηθεί την επόμενη κιόλας μέρα. Η πρόσβαση στο σημείο του ανευρύσματος γίνεται από μικρές τομές, μέσω των οποίων «περνούν» η κάμερα και τα χειρουργικά εργαλεία που απαιτούνται.

Προβλήματα

Οταν το ανεύρυσμα αντιμετωπιστεί με την παραδοσιακή ανοικτή επέμβαση, ο ασθενής αντιμετωπίζει αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα. Πρέπει να νοσηλευτεί επί πολλές μέρες στο νοσοκομείο και να παραμείνει στη μονάδα εντατικής θεραπείας τρεις έως τέσσερις μέρες.

- Πού βρίσκεται η χώρα μας στον συγκεκριμένο τομέα;

Η Ελλάδα είναι ακόμη αρκετά πίσω σε θέματα εξοπλισμού και οργάνωσης. Το ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει και μπορεί να υλοποιήσει και τις πλέον απαιτητικές επιστημονικά μεθόδους. Εκτιμώ ότι η ενδαγγειακή χειρουργική ανευρυσμάτων θα εφαρμοστεί σε ελληνικά νοσοκομεία σε πέντε με δέκα χρόνια. Η ενδαγγειακή χειρουργική γίνεται σήμερα σε ελληνικά νοσοκομεία, αλλά σε περιορισμένη κλίμακα.

- Τι βλέπει ένας Ελληνας γιατρός, όταν εργάζεται σε τόσο προηγμένα κέντρα του εξωτερικού;

Διαπιστώνει το πόσο μπροστά βρίσκονται τα κέντρα αυτά, σε επίπεδο οργάνωσης και εξοπλισμού. Ο Ελληνας γιατρός του ΕΣΥ έχει μάθει να εργάζεται στο περιβάλλον των δημόσιων νοσοκομείων, τα οποία καλούνται να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις, με σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού και καθυστερήσεις στην απόκτηση εξοπλισμού, ο οποίος μπορεί να προαγάγει την επιστήμη.

Μοιράσου αυτή τη δημοσίευση


Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ότι του έβαλαν για όνομα το πατρώνυμο δεν το πρόσεξε κανείς;

http://www.med.uoa.gr/melosdep.php?depid=30

Χωρίς πλάκα, ο κ. Κακίσης είναι από τους καλούς χειρουργούς στο Πανεπιστήμιο, και ήταν στις ΗΠΑ προν πολλά χρόνια...

Μοιράσου αυτή τη δημοσίευση


Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αμάν, τον είχα στον Καρατζά αυτόν! Φοβερός γιατρός και καλός άνθρωπος. Μπράβο του emclap emclap

Μοιράσου αυτή τη δημοσίευση


Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

But just for the record....... i have to add a small but very important detail......:

in our country there are doctors -->INTERVENTIONAL RADIOLOGISTS that perform this technique (endovascular surgery ) for more than 8-10 years !!!!!!!. And when they started performing this new technique it was thought by many surgeons (and still nowdays many of them continue to think so....) that this is a non valid technique!!!!

Μοιράσου αυτή τη δημοσίευση


Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Δημιουργία νέας...