Jump to content
Sign in to follow this  
tik-tak

Α' Χειρουργική Κλινική, Λαϊκό (Καθ. κ. Λιακάκος)

Recommended Posts

Εδώ θα μπορείτε να βρίσκετε την ύλη,  παλιά θέματα για τo μάθημα  και ίσως τη "συμπυκνωμένη" ύλη (τα SOS δηλαδή)

Μπορείτε να προσθέσετε τις δικές σας πληροφορίες ή να ρωτήσετε κάτι σχετικό με το μάθημα κάνοντας "απάντηση".

Μηνύματα άσχετα με το βασικό θέμα θα διαγράφονται αυτόματα. Σκοπός είναι να τηρηθεί μια ενότητα και μια συνέχεια στο topic αυτό.

Πάντως σχόλια σε σχέση με το μάθημα - πχ αν είναι ενδιαφέρον, αν σας αρέσει, αν είναι δύσκολο κλπ είναι βεβαίως ευπρόσδεκτα. Σημασία έχει να μη ξεφεύγει η συζήτηση από το θέμα.

Προσπαθήστε να αναφέρετε:

α. Το έτος που έπεσαν τα θέματα/βγήκαν τα SOS (πχ 2003-2004) και

β. Τους καθηγητές που εξέτασαν (κυρίως το Διευθυντή)

Με αυτόν τον τρόπο τα SOS σας θα αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη χρησιμότητα και η σελίδα μεγαλύτερη οργάνωση.

Και φυσικά όταν διαβάζετε SOS ή άλλες πλήροφορίες για το μάθημα να ελέγχετε πάντα σε ποια έτη αναφέρονται.

Τέλος να υπενθυμίσουμε τα αυτονόητα, ότι δηλαδή (α) δε φέρουμε καμία ευθύνη για την ακρίβεια των πληροφοριών που ακολουθούν και (β) να μη στηρίζεστε σε SOS αφού αυτή είναι μια προδήλως αντιεπιστημονική πρακτική. Η ιατρική προφανώς δε μαθαίνεται από SOS, και οι μελλοντικοί ασθενείς σας περιμένουν από σας να γνωρίζετε περισσότερα από τα θέματα της περιόδου 1999-2000. Φυσικά, είναι καλύτερο να γνωρίζει κανείς καλά έστω τα στοιχειώδη από το να μη γνωρίζει τίποτε..

Μοιράσου αυτή τη δημοσίευση


Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Καλησπέρα καλησπέρα σε όλους τους χειρουργόπληκτους και ιατρικόπληκτους γενικότερα!

Παρεβρέθηκα στην εξέταση της χειρουργικής Ι του Μπαστούνη σήμερα το πρωί και είπα να γράψω τις εντυπώσεις μου...

... οι οποίες είναι οι χειρότερες!

Τα θέματα ήταν, όπως γνωρίζαμε, πολλαπλής επιλογής. Ο ακριβής αριθμός είναι άγνωστος καθώς δεν ήταν αριθμημένα και βαρέθηκα να τα μετρήσω. Πρέπει να ήταν γύρω στα 36; Τέλος πάντων, το θέμα είναι ότι ήταν κυριολεκτικά... πολλαπλή η επιλογή, καθώς μπορούσαν να είναι σωστές από μία μέχρι όλες οι απαντήσεις. Ξέρω τι σας πανικοβάλλει, σκέφτεστε όλοι "αρνητική βαθμολόγηση" και τρέχετε πανικόβλητοι και μεταξύ μας καλά κάνετε. Παρ' όλα αυτά δεν θα υπάρξει αρνητική βαθμολόγηση. Είπαν ότι κάθε σωστή απάντηση είναι ένα μόριο ανεξάρτητα του αν απαντήσαμε και άλλα που ήταν λάθος. Και τώρα το άλλο κουλό: αν σε ένα ερώτημα είχε απάντηση "όλα τα παραπάνω" τότε πρέπει να τα κυκλώσουμε όλα γιατί το καθένα είναι χωριστό μόριο. Και φυσικά απορούσαν οι καθηγητές που τους κοιτούσαμε με βλέμμα χαζεμένο "τι δεν καταλαβαίνετε; όποια πρόταση θεωρείτε σωστή την κυκλώνετε!".

Και τώρα τίθεται το εύλογο ερώτημα: τότε γιατί να μην επιλέξω σε όλα, τρία και τέσσερα ή και όλα με τη δικαιολογία ότι νομίζω ότι όλα είναι σωστά; Τες πα, ας πούμε ότι αυτό το νέο (και αμιγώς ελληνικό είμαι σίγουρη) σύστημα ήταν όπως υποστηρίζουν για να γράφουμε καλύτερα. Τι κάνεις όμως όταν ρωτάει ποια είναι η πιο πιθανή διάγνωση; Ε, τι στο καλό, μία δε θα είναι η απάντηση τότε; Υπήρχε κι ένα άλλο ερώτημα

Ποιες παθήσεις κάνουν υπερθυρεοειδισμό

οζώδης βρογχοκήλη, Graves, θυρεοειδίτιδα Hashimoto, θυρεοειδίτιδα Riedel, τοξικό αδένωμα.

Ζητήσαμε διευκρίνηση λοιπόν και μας είπαν ότι εννοούσαν όλες όσες κάνουν υπερθυρεοειδισμό έστω και σε ένα από τα στάδιά τους. Μάλιστα. Φαντάζομαι ότι εγώ φταίω που θεωρώ πολύ ασαφή τη διατύπωση.

By far, όμως, το καλύτερο ήταν το "λοβιακό διηθητικό in situ καρκίνωμα". Είναι καινούρια μορφή καρκίνου, δύο σε ένα, σαν τα σαμπουάν για την πιτυρίδα.

Τες πα, you get the picture, η εξέταση ήταν ένα τσίρκο και μάλιστα, σύμφωνα με τους καθηγητές, ένα τσίρκο σχεδιασμένο για το δικό μας καλό.

Τι να πω, μάλλον εγώ φταίω που μου φάνηκε ολίγον κουφή η κατάσταση.

Δελεάστηκα να βγάλω το κινητό και να φωτογραφήσω τα θέματα (το παραδέχομαι, παραλίγο να διαπράξω τέτοιο αποτρόπαιο έγκλημα), αλλά σκέφτηκα ότι είναι που είναι τσίρκο η εξέταση, παραπάει να ακυρωθώ γιατί με πιάσαν με το κινητό στο χέρι. Το μόνο που μου έλειπε ήταν να νομίζαν ότι αντιγράφω κι όλας!

Σε γενικές γραμμές μπόλικος θυρεοειδής (ποιες παθήσεις κάνουν υπερ- και ποιες υποθυρεοειδισμό, βρογχοκήλες, όλο το πακέτο), εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, ποιο ειδός καρκίνου είναι το πιο συχνό σε θυρεοειδή και ποιο σε οισοφάγο, επιλογές θεραπείες σε καρκίνο του μαστού, μελάνωμα (πού δίνει μεταστάσεις, πόσο υγιές δέρμα αφαιρούμε). Γμτ δεν τα θυμάμαι, έπρεπε να το έχω κάνει το έγκλημα!

Τέλος πάντων, καθόλου επικοδομητική η όλη ιστορία...

Τροποποιήθηκε από Comfortably Numb

Μοιράσου αυτή τη δημοσίευση


Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

LOL Ania, έχεις απόλυτο δίκιο! Δεν το έβγαζα τελικά το ρημάδι;;

Το πρόβλημά μου sam, όπως είπα και παραπάνω, δεν είναι το αν είναι δύσκολα ή εύκολα, αλλά το αν υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ των διδασκώμενων και των ζητούμενων. Κι επίσης το αν τα θέματα είναι λάθος διατυπωμένα. Η διατύπωση των θεμάτων είναι η μισή δουλειά! Δεν μπορεί ο καθηγητής να θεωρεί τίποτα αυτονόητο. Κάποιες ερωτήσεις όσο πιο επιστημονικά και ιατρικά της σκεφτόμουν, τόσο πιο πολύ μπερδευόμουν.

Τες πα, δε βαριέσαι, το έχω πάρει απόφαση πως μια καλή εξέταση δε θα τη ζήσω στην τριτοβάθμια...

Μοιράσου αυτή τη δημοσίευση


Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Λοιπόν..

Η ύλη φέτος σύμφωνα με το αναρτημένο πρόγραμμα των διαλέξεων ήταν η εξής:

Χειρουργική Παθολογία Ι - 7ο εξάμηνο

1. Παθήσεις Τραχήλου (Παπαλάμπρος)

2. Ιστορικό - Κλινική εξέταση χειρουργικού ασθενούς (Ρόζενμπεργκ)

3. Παθήσεις Θώρακος και ενδοθωρακικών οργάνων (Τόμος)

4. Παθήσεις Οισοφάγου και Διαφράγματος (Διαμαντής)

5. Παθήσεις Ήπατος και Χοληφόρων (Φελέκουρας)

6. Παθήσεις Παγρκέατος και Σπληνός (Γκρινιάτσος)

7. Παθήσεις Στομάχου και Δωδεκαδακτύλου (Καραβοκυρός)

8. Παθήσεις Λεπτού και Παχέος Εντέρου (Πικουλής)

9. Παθήσεις Πρωκτού (Τσιγκρής)

10.Αποφρακτική Αρτηριοπάθεια - Οξεία αρτηριακή απόφραξη (Γεωργόπουλος)

11.Αρτηριακά Ανευρύσματα - Κλωνάρης

12.Παθήσεις Μαστού - Κοντός

και οι παρουσιάσεις των (περισσότερων) μαθημάτων υπάρχουν ,για όποιον τις θέλει, εδώ.

Από κει και πέρα μήπως ξέρει κανείς από ποιο βιβλίο συμφέρει να διαβάσουμε;;;; Και οτιδήποτε άλλο γενικά για τα θέματα.. (γιατί μερικοί νιώθουμε λιγάκι lost in space μ' αυτήν την εξέταση..) PLEASE??

post-8700-013723500 1296505522_thumb.jpg

Τροποποιήθηκε από nala

Μοιράσου αυτή τη δημοσίευση


Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Aπό το γκρούπ της φετινής φουρνιάς φοιτητών στο facebook και τη χθεσινή τους εξέταση. Τουλάχιστον, όσα δεν είναι σε...φραγγολεβέντικα :)

Γεωργόπουλος-Πικουλής:

πολύ εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση, μεσεντέριος ισχαιμία και ψιλοθεραπευτικά για την πρώτη (Γεωργόπουλος), διαφοροδιάγνωση βουβωνοκήλης, έλκους, πόνου στο δεξιό λαγόνιο βόθρο, μορφολογία καρκίνων στομάχου-παχέος (πολυποειδής, ελκωτικός κλπ.) και επεμβάσεις για βουβωνοκήλη, εκκολπωματίτιδα, καρκίνο παχέος και καρκίνο κεφαλής παγκρέατος.

Φελέκουρας-Μπακογιάννης:

βασικες ογκολογικες επεμβασεις για καρκινο παχεος.. Χαμηλη προσθια-κοιλιοπεριναικη, Hartmann, ΔΔ μαζας βουβωνικης χωρας, επιπλοκες σκωλικοειδιτιδας, αντιμετωπιση και εικονα αιμορραγιας πεπτικου, επιπλοκες ελκους στομαχου. Θελει ενα καλο διαβασμα συνολικα χωρις υπερβολικες λεπτομερειες.

Τσιγκρής-Κοντός:

Ρώτησαν κατά συστήματα,ο Τσιγκρής συνήθως έκανε μια ερώτηση στον καθένα (και στον επόμενο του μέχρι να απαντηθεί),ο Κοντός περισσότερες αλλά σύντομες ερωτήσεις ανά άτομο.Πολύ καλό κλίμα-μπήκαν βαθμοί.
1)Τι είναι ψυχρός όζος και Δ/Δ αυτού,ποιος καρκίνος θυρεοειδούς έχει καλύτερη/χειρότερη πρόγνωση
2)Πώς προστατεύονται οισοφάγος-στομάχι-δωδεκαδάχτυλο από οξύτητα γαστρικού υγρού-Λίγα πράγματα για ΚΟΣ-Οισοφάγος barrett-Τι είναι πολύποδες,κατηγορίες και πού συναντώνται (πχ ψευδοπολύποδες σε ελκώδη κολίτιδα),ποια τα είδη αδενωματώδων πολυπόδων και δυσμενή χαρακτηριστικά τους-συστροφή εντέρου (πού είναι πιο συχνή,επιπλοκές,πώς ανατάσσεται)-οδοί μεταστάσεων καρκίνων (γενικά)
3)χονδρικά{ποια αγγεία/δομές (πχ κυστικό πόρο στην χολοκυστεκτομή) απολινώνεις-από πού έως πού κόβεις} πώς γίνονται σκωληκοειδεκτομή,χολοκυστεκτομή,γαστρεκτομή,
ΔΕ κολεκτομή
4)Μας έδειξε μια φωτό στον υπολογιστή και ήθελε να του πούμε τι είναι(άτονο έλκος σε έδαφος κιρσών ήταν).

Μοιράσου αυτή τη δημοσίευση


Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εξέταση κανονικών στη Χειρουργική Παθολογία ΙΙ.

Εξεταστές : Αλεξάνδρου και Κλωνάρης

1. Ποσες φορές συχνότερη είναι η χολολιθίαση στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες, φυσική πορεία χολολιθίασης -χολοκυστίτιδας (αυτόματη ύφεση, ύδρωπας, περιχολοκυστική συλλογή χοληδοχολιθίαση), δηλαδή αλλαγή σε σημεία και συμπτώματα με την πάροδο του χρόνου, με αρκετή λεπτομέρεια,

καθώς και επιπλοκές τους (ρήξη, χολαγγειτιδα κλπ), επίσης ρωτησε η χολαγγειιτιδα εκτος απο επιπλοκες απο συνηθη οργανα τι αλλο προκαλεί και ηθελε να πεις οξεια σωληναριακη νέκρωση.

2. Κλινική εικόνα και διαγνωστικά μέσα για παγκρεατίτιδα,

3. Ανατομία ήπατος και χοληφόρων (ρωταγε και πόσα εκατοστά ειναι κάποια τμήματα αλλα δεν έδινε και πολλη βάση ααν δεν το απάνταγες, οπως και αν μεγαλυτερο μήκος εχει ο αριστερός ή ο δεξιός ηπατικός πόρος)

4. Διαφορά σπλαχνικού -τοιχωματικού πόνου σε ασθενή με οξεία κοιλία.

5. Ποιά πάθηση δίνει τη μεγαλύτερη ασυμβατότητα ανάμεσα σε συμπτώματα και σημεία (εντερική ισχαιμία)

6. Αρχική αντιμετώπιση πολυτραυματία με αιμορραγικό σοκ. Ορισμός σοκ. 3 αίτια ρήξηςπληνός.

7. Ορισμός ειλεού. Ειλεός εκ χολολίθου και ακτινολογική εικόνα.

8. Αχαλασία - ακτινολογική εικόνα και θεραπεία

Τροποποιήθηκε από Comfortably Numb

Μοιράσου αυτή τη δημοσίευση


Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πτυχιακές Εξετάσεις στην Χειρουργική Παθολογία Ιουνίου 2014 (επί Τσιγκρή )

"Απ'έξω και ανακατωτά την ERCP, ιδιαίτερη επιμονή στην παθοφυσιολογία και την ανατομία. Το να πείς οτί υπάρχει κίνδυνος τρώσης παλίνδρομου λαρυγγικού π.χ σε θυρεοειδεκτομή δεν αρκεί. Θα σε ρωτήσουν και τί κλάδος είναι. Το να πείς ρήξη, σήψη κτλ. ώς επιπλοκές οξείας παγκρεατίτιδας, επίσης δεν επαρκεί. Θέλουν και παθοφυσιολογικό μηχανισμό. Είναι αρκετά είρωνες και επιμένουν βασανιστικά και είναι ειδικά τραγικό όλο αυτο όταν βλέπεις τα εννιαροδεκάρια σε κανονικες εξεταστικές και μπαίνεις μεσα ως πτυχίω και αρχίζει το βασανιστήριο. Περασαμε οι περισσοτεροι πάντως."

Από ανάρτηση συναδέλφου στο group των επί πτυχίω.

Τροποποιήθηκε από Comfortably Numb

Μοιράσου αυτή τη δημοσίευση


Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Καλησπέρα,

γνωρίζει κάποιος πώς μοιράζεται η ύλη στη Χειρουργική Ι και ΙΙ αντίστοιχα?

Ευχαριστώ

EDIT:

Από το site της κλινικής, το πρόγραμμα των παραδόσεων 2014-15

Χειρουργική Ι: http://axsurgery.blogspot.gr/2014/09/blog-post.html

Χειρουργική ΙΙ: http://axsurgery.blogspot.gr/2015/02/2014-2015.html

Τροποποιήθηκε από remina

Μοιράσου αυτή τη δημοσίευση


Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εξέταση Χειρουργικής 1!!  σύνδρομο Mirizzi, κλινική εικόνα οξείας ισχαιμίας κάτω άκρων, DVT, ΜΕΝ 1, Peutz-Jeghers, διαφορική διάγνωση βουβωνοκήλης, και το ΔΔ νευρολογικού πόνου που ομοιάζει με οξεία σκωληκοειδίτιδα

Μοιράσου αυτή τη δημοσίευση


Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ο φάκελος με τις παρουσιάσεις από τα μαθήματα της Α Χειρουργικής Κλινικής (2016-2017)

 

(Θα ανανεώνεται τακτικά μέσα στο εξάμηνο - επίσης θα αναρτηθούν στο eclass μόλις λυθεί ένα θέμα που υπάρχει με το σύστημα)

 

Μοιράσου αυτή τη δημοσίευση


Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ Ι  

Καραβοκυρός – Κοντός

Μαστός: Πότε κάνουμε μαστεκτομή & πότε ογκεκτομή, ποια είναι τα κριτήρια; Πότε κάνουμε βιοψία με λεπτή βελόνη & πότε βιοψία πυρήνα; Πότε κάνουμε βιοψία λεμφαδένα &  πότε λεμφαδενικό καθαρισμό; Τι είναι ο φυλλοειδής όγκος;

Θυρεοειδής: Ποιος είναι ο καρκίνος με την χειρότερη πρόγνωση & ποιος με την καλύτερη; Ποια άλλα είδη γνωρίζετε; Επιπλοκές θυρεοειδεκτομής. Αντιμετώπιση Ca θυρεοειδούς. Πώς γίνεται η ακτινοθεραπεία στον θυρεοειδή & αν γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως στον μαστό. Κλινική εικόνα αιματώματος μετά από τρώση θυρεοειδικής αρτηρίας.

Κλινική εικόνα πνευμοθώρακα υπό τάση & πώς αντιμετωπίζεται. Τρώση υποκλειδίου μετά από τοποθέτηση ενδαγγειακού καθετήρα & αιμοθώρακας, ποια η κλινική εικόνα, ποια τα ευρήματα κατά την κλινική εξέταση, πώς αντιμετωπίζεται;

Περιστατικό με δυσφαγία στα υγρά, τι εξετάσεις θα γίνουν; Σε περίπτωση αχαλασίας ,τι συμβαίνει & ποια τα 2 κριτήρια που θέτουν την διάγνωση. Χειρουργική αντιμετώπιση.

Αίτια ΓΟΠ. Είδη πεπτικών ελκών & πού εντοπίζονται. Τι αιτιολογίας είναι το καθένα; Πώς αντιμετωπίζεται χειρουργικά το έλκος του στομάχου; Είδη γαστρεκτομής & αναστομώσεων. Επιπλοκές βαγοτομής. Εκκόλπωμα Meckel, τι είναι, επιπλοκές, αντιμετώπιση, μνημονικός κανόνας του «2».

Εκκολπώματα, κλινική εικόνα & αντιμετώπιση. Άλλα αίτια που μιμούνται οξεία σκωληκοειδίτιδα. Ταξινόμηση συριγγίων. Ταξινόμηση αιμορροΪδων. Ca ορθού/σιγμοειδούς, χειρουργική αντιμετώπιση. Περιστατικό με ηλικιωμένη με σιδηροπενική αναιμία, τι εξετάσεις θα γίνουν; Χειρουργική αντιμετώπιση Ca τυφλού. Τι είναι η επέμβαση κατά Hartmann;

 

Μοιράσου αυτή τη δημοσίευση


Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αρχείο με όλα τα SOS σε Χειρουργική Ι ΑΠΑΝΤΗΜΕΝΑ έως και το Σεπτέμβρη του 2019 που έφτιαξα :)
Υποσημείωση: προσοχή στην ύλη γιατί δεν είναι ίδια σε κάθε ακαδημαϊκό έτος.
Καλό διάβασμα!

Χειρουργική Ι Sos Εβίτα.docx

Μοιράσου αυτή τη δημοσίευση


Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Και το αρχείο με όλα τα SOS σε Χειρουργική ΙΙ ΑΠΑΝΤΗΜΕΝΑ έως και τον Ιούνιο του 2019:)
Προσοχή στην ύλη γιατί δεν είναι ίδια σε κάθε ακαδημαϊκό έτος.

Χειρουργική Λιακάκος Λαϊκό 8ο εξάμηνο SOS- Εβίτα.docx

Μοιράσου αυτή τη δημοσίευση


Σύνδεσμος στη δημοσίευση
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Δημιουργία νέας...