Jump to content

mad cow

Super Moderators
 • Posts

  2.357
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  16

Reputation Activity

 1. Like
  mad cow got a reaction from ISOLDE in Μικροβιολογία Ι (Γενική)   
  Θέματα κανονικής εξεταστικής 2018
  https://imgur.com/a/QqjBh
   
  (φβ)
   
 2. Like
  mad cow got a reaction from LittleMissCantBeWrong in Μικροβιολογία Ι (Γενική)   
  Θέματα κανονικής εξεταστικής 2018
  https://imgur.com/a/QqjBh
   
  (φβ)
   
 3. Like
  mad cow got a reaction from serrena in Νευρολογία   
  Προφορική εξέταση από τον κ. Πάνα (Αιγινήτειο)

  Το κλίμα ήταν εξαιρετικό και αν σε έβλεπε αγχωμένο προσπαθούσε να σε χαλαρώσει.
  Αν και είχε έτοιμες κάποιες ερωτήσεις ρώτησε τους περισσότερους τι μας άρεσε στην νευρολογία και κάποιες απο τις ερωτήσεις του προσανατολίζονταν προς τα εκει.
  Γενικά δεν ήθελε πολλές λεπτομέρειες και βοηθούσε αν σε έβλεπε να κολλας.
  Είδη τρόμου Διαταραχές του εξωπυραμιδικού (απλη αναφορά μερικών) Τι ειναι ο μυοκλονος Τι είναι η δυστονια Χορεία του Huntington ΣΚΠ ποιες είναι οι μορφές Επιληπτική Κατάσταση τι είναι και τι κάνεις Οξεια συγχυτική κατάσταση τι είναι και πως το αντιμετωπίζεις Guillain Barre Charcot ΔΔ επιληπτικής κρίσης απο συγκοπτική Parkinson κλινική εικόνα Νοσος κινητικού νευρώνα (περιφερικό και κεντρικό) Μηννιγγειώδης εγκεφαλιτίδα (αν θυμάμαι καλά κλινική εικόνα και πως θα το καταλάβεις/τι θα κάνεις στα επείγοντα) ΔΔ τρόμος τελικού σκοπού από ασθενή με προχωρημένο parkinson (δεν την θυμάμαι ακριβώς, βασικά ήθελε να του πεις οτι στον προχωρημένο παρκινσονικό ασθενη που πιθανον να μην έχει μονο τρόμο ηρεμίας θα τρεμει εξ'αρχης) Πως καταλαβαίνεις οτι υστερικός μιμείται επιλιπτική κρίση ή κώμα (όπως και η από πάνω που ξέφευγαν ίσως ήταν "εκτος εξέτασης", με το φωτοκινητικό αντανακλαστικό το βλεπεις) Βλάβη στο στέλεχος Τι είναι η αφασία και ποιες είναι δυο αφασίες, που εντοπίζονται αυτές οι δύο και πότε εμφανίζονται Αίτια επεισοδίων απώλειας συνειδήσεως Υπαραχνοειδής αιμορραγία, υποσκληρίδιο αιμάτωμα Βλάβη στην παρεγκεφαλίδα Διατομή πλήρης και ημιδιατομή του ΝΜ
  ίσως ξεχνάω λίγες
  + δεν το ρώτησε αλλά το είχε γραμμένο στα θέματα που θα ρωτούσε : ερπητική εγκεφαλίτιδα
 4. Like
  mad cow got a reaction from serrena in Νευρολογία   
  + κάποια σκόρπια θέματα απο συμφοιτητές...
  (αρεταίειο)

  Προαιρετική (Μάρτιος ή Απριλιος 2013 δεν θυμάμαι )
  Εξεταστής κ. Πόταγας:
  - Parkinson (Κλινική εικόνα)
  - Πυραμιδικά συμπτώματα
  - Κοινό κινητικό
  - Charcot
  - Alzheimer

  Εξεταστής κ. Ζης:
  - Κλινικά περιστατικά που ζητουσε ΔΔ και αντιμετώπιση (το στύλ ειναι παρόμοιο με αυτα που ειχατε κάνει στο φροντιστήριο όσοι τον είχατε)
  - Ποιος μυ νευρώνει το τάδε νευρο και το αντίστροφο (οπότε καλό ειναι να κανετε ενα φρεσκαρισμα την ανατομια Στο βιβλίο του Βασιλόπουλου νομίζω υπάρχουν τα περισσότερα στο 1ο ΚΕΦ και στο τέλος στο παραρτημα.)

  Κανονική (2013)
  εξεταστής κ. Τριαναφύλλου:
  - Επιληπτική Κατάσταση: 1) τι δινεις προνοσοκομειακά, 2) ποση ώρα μέχρι να μπει στη ΜΕΘ (παραπάνω κάποιος έχει γράψει οτι ήθελε να του πεις 2 ώρες τώρα το μείωσε σε 1,5 ωρα...)
 5. Like
  mad cow got a reaction from serrena in Α' Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική, Λαϊκό (Καθ. κ. Σφηκάκης)   
  Διάσπαρτα θέματα παθολογιων 4ου έτους * και για 1 κ για 2
  Πνευμονια κοινότητας αιτια σημεία συμπτώματα κριτήρια εισαγωγής σε νοσοκομείο Δδ εξιδρωμα διιδρωμα και σε τι νοσήματα Πολλαπλουν μυελωμα Διαγνωστικά κριτήρια σελ Νόσος crohn και πεπτικό έλκος αιτία συμπτώματα επιπλοκές Δδ ενυ για βακτηριακη φυματιωδη ιογενη μηνιγγίτιδα Διαγνωστική προσέγγιση και αιτία γενικευμένης λεμφαδνοπάθειας Κριτήρια duke για ενδοκαρδίτιδα Συμπτώματα ΟΠΟ Προφορική εξέταση παθολογία τετάρτου έτους α ππκ σφηκακης
  Εξέτασε η κ. Κυρτσώνη(αν θυμάμαι καλά το όνομα). Είναι αιματολογος, μας πήγε για ιστορικό σε γυναίκα με αυτοανοση αιμολυτικη αναιμία. Κλινική εξέταση ουσιαστικά δεν έμεινε πολύ,ουσιαστικα ζήτησε αδρά την δδ και ρώτησε ερμηνεία σε αποτελέσματα γεν. Αίματος και βιοχημικα.
  Η εξέταση ενώ δεν ήταν αυτή που αναμένεις, λόγω του ότι θεωρητικά εξετάζεσαι στην φυσική εξέταση, ήταν σε γενικές γραμμές καλή. Το κλίμα χαρούμενο, η εξεταστρια ευγενική και μπορούσαμε να συζητήσουμε με τον συνάδελφο και μάλιστα με προτροπή της για την δδ προσέγγιση.
  (fb group)
   
 6. Like
  mad cow got a reaction from Private Practice in Α' Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική, Ιπποκράτειο (Καθ. κ. Ζωγράφος)   
  Εξεταστικη Χειμερινου 2014 Κανονικοι

  40 θεματα πολλαπλης
  4 ερωτησεις αναπτυξης:
  1. Μια γυναικα προσερχεται στο αγροτικο σας ιατρειο εχοντας ψηλαφισει ενα μορφωμα σαν "καρυδι" στον αριστερο της μαστο. Ποια στοιχεια από το ιστορικό και την κλινικη εξεταση θα σας κανουν να υποψιαστειτε κακοηθεια;
  2. Ευρηματα Ca τυφλου και Ca σιγμοειδους στην κλινικη εξεταση και στις εργαστηριακες εξετασεις
  3. Ορισμοι: νοσος Plummer, νοσος Graves, οισοφαγος Barett, σημειο Courvoisier
  4. CT φυσιολογικη με καποιες δομες σημειωμενες, να γραψουμε τι ειναι η καθε μια (νεφρος, ηπαρ, στομαχος, παγκρεας, σπληνας)

  (Τα θέματα είναι από το fb group δίκτυο παλιων θεμάτων ιατρικης αθηνων, στο συμφοιτητή μας που μου τα εστειλε)
 7. Like
  mad cow reacted to Galhnos in [πληροφορίες για ειδικότητα] Ιατρικη εργασιας   
  Πάει καιρός..
  Η ειδικότητα της ιατρικής εργασίας έχει πάρα πολλά προβλήματα. Και η εκπαίδευση είναι αποσπασματική και εκτός λογικής.
  Για την ειδικότητα:
  Στην Αττική, υπάρχει μόνο ένας στο νοσοκομείο Γεννηματά (και κάποιοι παρατασιακοί, νομίζω δύο) σε σύνολο 10-15 θέσεων. Δεν την επιλέγουν πλέον. Τους πρώτους ειδικευόμενους ή ειδικούς ιατρούς εργασίας θα τους γνωρίσεις στο τρίτο έτος της ειδικότητητας. Μέχρι τότε είσαι ειδικευόμενος παθολόγος ή και πνευμονολόγους του νοσοκομείου.
  Δεν έχεις συντονιστή διευθυντή. Αποφασίζουν μόνο οι άλλες ειδικότητες για σένα, και η εκπαίδευση είναι ένα ατελείωτο ροτέσιον. Αλλάζεις μέχρι και 11 χώρους εργασίας σε 4 χρόνια (η πρακτική συνήθως σπάει σε διάφορες εταιρίες)= 11 διευθυντές και 11 πιστοποιητικά άσκησης.
  Είναι η μόνη ειδικότητα που απαιτεί εργασία (διπλωματική) για να λάβεις μέρος στις εξετάσεις. Η εργασία είναι επιπέδου μαστερ, χωρίς να απονέμει μεταπτυχιακό. Οι ερευνητικές απαιτήσεις είναι πλέον υψηλές και πιεστικές (εν αντιθέσει με τα προηγούμενα χρόνια). Πολλοί συνάδελφοι καθυστερούν μέχρι και ένα χρόνο να δώσουν εξετάσεις ειδικότητας λόγω της διπλωματικής εργασίας!! Από την άλλη μεριά, οι εξετάσεις είναι πολύ εύκολες, ίσως οι πιο εύκολες όλων των ειδικοτήτων.
  Οι συνεχείς αλλαγές, η απουσία συντονιστή, η μη γνωριμία με ειδικούς, η έλλειψη ρουλ μοντελ, η μη επαφή με συνειδικεύομενους είναι μερικά από τα προβλήματα. Κάποιοι το εκμεταλλεύονται και παιρνούν "ζάχαρη", άλλοι εξαρτώνται αποκλειστικά από την ιατρική υπηρεσία του εκάστοτε νοσοκομείου και καλύπτουν τρύπες.
  Για το μετά:
  Είναι κάπου 200 ειδικοί. Με το παρόν φεκ της αχτσιόγλου (εδώ: https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/28612) οι μη ειδικοί ιατροί εργασίας (ιατροί άλλων ειδικοτήτων) που λειτουργούν νόμιμα ως ειδικοί είναι 354. Σύνολο 550. Δεν είναι λίγοι (αναλογικά με άλλα κράτη) ούτε και πολλοί (εάν είχαμε διαφορετικό μοντέλο). Το πρόβλημα είναι πως δεν εισέρχονται νέοι συνάδελφοι. Συνεπώς το κράτος κάποια στιγμή ενδέχεται να βαφτίσει γιατρούς εργασίας και άλλους ιατρούς ώστε να ικανοποιηθούν οι οδηγίες της ΕΕ για υγεία και ασφάλεια στην εργασία.
  Ένα παράδειγμα: στην αγγλία συζητάνε εάν η νοσηλεύτρια της εργασίας θα μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τον ιατρό εργασίας ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο όγκο  δουλειάς και οι λίγοι ιατροί εργασίας θα είναι για τα εξιδικευμένα ζητήματα.
  Ιατρείο:
  οι περισσότεροι ιατροί εργασίας μπορούν και διατηρούν ιατρείο. Μπορείς να κάνεις και σπιρομέτρηση, οπτική οξύτητα, ακουογραμμα κλπ.
  Συνταγογράφηση: οι περισσότεροι ειδικοί δεν συνταγογραφούν στις εταιρίες. Κάποιοι το κάνουν. Πολλοί δεν μπορούν. Το ζήτημα είναι πολύ μπλεγμένο. Θεωρητικά ο ιατρός εργασίας είναι για την εργασία και ο γενικός ιατρός για την πρωτοβάθμια υγεία (γαλλικό μοντέλο). Εδώ; μπάχαλο.
  Προσοχή, πλέον, σε κάθε περιφέρεια υπάρχουν από 5 έως 10 ιατροί εργασία (καμιά 90αρια Αθήνα), χωρίς να υπολογίζονται οι επιπλέον 350 οι οποίοι και αυτοί εργαζονται χρόνια σε εταιρίες σε όλη την ελλάδα, σε όλους τους νομούς. Λίγες περιοχές έχουν πλέον ελλείψεις, όπως η Ήπειρος, το ιόνιο κλπ αλλά εκεί δεν υπάρχει μεγάλη προσφαρά εργασιάς.
  Εργασία:
  τέσσερις κατηγορίες:
  α) "αγγαρειομάχοι": σε εταιρίες (εξυππ) που παρέχουν ιατρό εργασίας για άλλες εταιρίες και τον πληρώνουν με την ώρα. Μπλοκάκι, μεικτά, υψηλή φορολογία, πολλά χιλιόμετρα (και εκτός νομών). Υπάρχουν θέσεις.
  β) μεγάλες πολυεθνικές: όταν η εργασία είναι δική σου, τότε οι αμοιβές είναι σαφώς μεγαλύτερες.
  γ) σεπε, 4 μόνιμοι στα νοσοκομεία (σε 3 νομίζω ή 4) ή άλλοι οργανισμοί όπως αξιωματικός του λιμενικού, περιφέρεια, άλλες δημόσιες υπηρεσίες κλπ
  δ) ακαδημαικη καριέρα. Τα γνωστά..
  ΠΡΟΣΟΧΗ: σχεδόν όλες οι θέσεις είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου με κριτήριο κατοχύρωσης: ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ!! Κανένα ποιοτικό κριτήριο, ο νόμος της αγοράς.. Ελάχιστες συμβάσεις αορίστου χρόνου ή μόνιμες θέσεις.
  (όπου υπάρχει ιατρός εργασίας, συνήθως δεν βάζεις προσφορά για λόγους καλής πίστης, τουτέστιν, όποιος πρόλαβε πρόλαβε)
   
  Μέλλον: υπάρχει το άρθρο: the rise and the fall of occupational medicine του Ladou (που έχει συγγράψει το βασικό ξενόγλωσσο σύγγραμμα της ειδικότητας). Θεωρώ πως περιγράφει άριστα την εικόνα της ειδικότητας (και στην χώρα μας).
   
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11988384
  Am J Prev Med. 2002 May;22(4):285-95. The rise and fall of occupational medicine in the United States.
  LaDou J1. Author information
  Abstract
  Thirty years ago, occupational medicine was one of the smallest of all the medical specialties, ignored by most physicians and medical schools. Occupational physicians were more likely to have entered the field through career transition than by residency training. In 1970, governmental agencies sought to transform occupational medicine into a major clinical specialty. Influential groups projected a need for large numbers of physicians in the field. Residency training was expanded, as were other teaching programs. However, industry and its workers' compensation insurance partners were not widely included in these plans. For that reason, among others, many physicians entering the field met with disappointment. About half the corporate positions for occupational physicians have disappeared in the last decade. Private practice opportunities turned out to be much more limited than planners had anticipated. Attempts to bring occupational medicine into the curriculum of the medical schools failed. Many of the residency programs that had been created are now closing. The proposal that occupational medicine create a joint specialty with environmental medicine is not widely accepted by the rest of medicine. Because so few physicians obtain board certification, it appears that the specialty of occupational medicine is returning to its former obscurity.
   
  Εργασία και αποκατάσταση υπάρχει. Τα προβλήματα όμως είναι πολλά και δύσκολα να λυθούν. Η ειδικότητα ουσιαστικά επιβλήθηκε από την ΕΕ και όχι από κάποια ελληνική κουλτούρα για υγιείς και ασφαλείς εργαζόμενους. Αυτό είναι και το σημαντικότερο πρόβλημα στην Ελλάδα.
   
  Προσωπικά, η ειδικότητα είναι γοητευτική και μοναδική αλλά μόνο σε θέσεις ελεγκτικές (όπως ΣΕΠΕ, τμήματα δημόσιας υγείας περιφερειών κλπ), σε θέσεις μάχιμες (μεγάλες εταιρίες και νοσοκομεία) και σε ακαδημαικές/ερευνητικές θέσεις.  Μόνο που οι θέσεις αυτές σπανίζουν και δύσκολα προκηρύσσονται.
  Ιδανικά, η σύζευξη με πρωτοβάθμια υγεία, η επέκταση στο κομμάτι της περιβαλλοντικής υγείας, εξιδεικευμένες πράξεις όπως εργοσπιρομετρία και ικανότητα προς εργασία , ανεξάρτητη ιατρική γνωμάτευση και δικονομικά κλπ θα δώσουν νέα ώθηση στο μέλλον. Αλλά αυτά είναι για λίγους.
  Η ειδικότητα στην Ελλάδα ξεκίνησε με μεγάλες αναμονές και ανεργία, αναπτύχθηκε ραγδαίως με μεγάλες χρηματικές απολαβές και μετά παρήκμασε (κατά την γνώμη μου. Φταίει βέβαια και η οικονομική κρίση).
  Αναφέρεται  χαρακτηριστικά πως αυτό συνέβαινε πάντα με την συγκεκριμένη ειδίκευση στην Αμερική ανά 30 χρόνια.
  Δεν θέλω να αποθαρρύνω κανέναν. Δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαντάζονται πολλοί. Υπάρχουν και τα θετικά: είσαι όλη την μέρα στο τρέξιμο, δεν εργάζεσαι νύχτες, οι ευθύνες είναι περισσότερο στο κομμάτι του υγειονομικού της ρόλου και όχι του θεραπευτικού και περισσότερο νομικές παρά ηθικές (δεν θεραπεύεις, μόνο προλαμβάνεις).
   
   
   
   
 8. Like
  mad cow got a reaction from Comfortably Numb in Θεραπευτική   
  Πτυχιακή(;) Εαρινού 2018
  κα Ζαγουρη: βρουκελλωση, ουδετεροπενικο εμπυρετο, stemi, αε διφωσφονικων
  κος Τουμανίδης: εκριζωση ελικοβακτηριδιου, κολποκοιλιακος αποκλεισμος, περικαρδιτιδα, ρευματοειδης αρθριτιδα, στενωση αορτικης
 9. Like
  mad cow reacted to Τυροκροκέτα in Β' Ψυχιατρική Κλινική, Αττικό (Καθηγητής κ.Σμυρνής)   
  ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ 4-6-2018 -ΑΤΤΙΚΟ
  Εξεταστές Δουζένης-Μιχόπουλος (προφορικά)
  - Προσέρχεται στο αγροτικό, άτομο με αυτοκτονικό ιδεασμό, τι σε κάνει να πιστεύεις ότι όντως θα προσπαθήσει να αυτοκτονήσει (ήθελε όλο το SAD PERSON)
  - Πώς θα καταλάβεις ότι κάποιος είναι εξαρτημένος
  - Διαφορά ανορεξίας-βουλιμίας
  - Βιολογικές εκδηλώσεις κατάθλιψης
  - Διαφορά κατάθλιψης-δυσθυμίας
  - Ανεπιθύμητες ενέργειες SSRIS
  - Διαφορές τυπικών-άτυπων αντιψυχωσικών
  - Τοξίκωση από λίθιο
  - Κλοζαπίνη κυρίως ανεπιθύμητες ενέργειες
  - Διαφορές ακουστικών ψευδαισθήσεων σε α' και β' πρόσωπο 
   
  Φειδωλοί με τους βαθμούς θα έλεγα, τα θέλουν παπαγαλέ! Ακόμα κι αν τα πεις σωστά και όλα, αν δεν τα λες γρήγορα και με σιγουριά σου βάζουν αρκετά μέτριο βαθμό! Επίσης, ακόμα κι αν τα πεις όλα και με σιγουριά 10 δε σου βάζουν οι συγκεκριμένοι δύο! 
   
 10. Like
  mad cow reacted to despina07 in Γ' Χειρουργική Κλινική, Αττικό (Καθηγητής κ. Πικουλής)   
  Προαιρετική 12 Οκτωβρίου 2016
  Μισιακός: Ρήξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής(τα πάντα κλινική εικόνα, πώς είναι η κοιλιά: μετεωρισμένη?, εξετάσεις, κτλ), θηλώδες, θυλακιώδες, αναπλαστικό?(δεν είμαι σίγουρη) ca θυρεοειδούς, σύνδρομο Raynaud, οξεία παγκρεατίτιδα, νομίζω ρωτήθηκε και φλεβική ανεπάρκεια, βραγχιακές κύστεις. Βαθμοί πολύ καλοί στην πλειοψηφία, επειδή όπως είπε ήμασταν επιμελής ομάδα.
  Η άλλη ομάδα εξετάστηκε από χαραλαμπόπουλο. Ρωτήθηκαν μεταξύ άλλων εκκολπώματα/εκκολπωματίτιδα, ραγάδα πρωκτού, Ca ορθού (ήθελε να ακούσει ότι κάνει τεινεσμό και εκροή βλέννης), Ca παγκρέατος. Πιο φειδωλός στους βαθμούς και ήθελε να ακούσει κάποια πράγματα με ένα συγκεκριμένο τρόπο.
 11. Like
  mad cow reacted to doctorAA in Γ' Χειρουργική Κλινική, Αττικό (Καθηγητής κ. Πικουλής)   
  Πτυχιακή εξέταση Ιουνίου 2018
  Ερωτήθηκαν μεταξύ άλλων:
  - Ιστολογικοί τύποι καρκίνου θυρεοειδούς
  - Κήλες κοιλιακού τοιχώματος
  - Επιπλοκές οξείας χολοκυστίτιδας
  - Εμπύημα χοληδόχου κύστης
   
   
 12. Like
  mad cow reacted to zwdiepi in Γ' Χειρουργική Κλινική, Αττικό (Καθηγητής κ. Πικουλής)   
  Να συμπληρώσω και εγώ μερικα 
  - Ορισμός και αίτια οξείας παγκρεατίτιδας
  - Κλινική εικόνα , αίτια , εργαστηριακά κ απεικονιστικά ευρήματα σε μηχανική απόφραξη του λεπτού εντέρου , καθώς και πότε χειρουργώ άμεσα. Γενικά ο κ.Μισιακός μου έδωσε την εντύπωση οτι θα σε ρωτήσει τα πάντα μέχρι να βρεί επιτέλους κάτι που να μη γνωρίζεις ώστε να σου πεί κατευθείαν ''εντάξει περίμενε λίγο έξω'' και να σου ανακοινώσει μετά έναν μέτριο βαθμό. Όχι καλό κλίμα απο μεριάς του , κοφτές ερωτήσεις , ψαρωτικές μερικές και ακόμα κ αν απάνταγες αυτό που ήθελε σε κοίταγε σαν να έχεις πει κάτι λάθος. 
 13. Like
  mad cow reacted to schmidt in Κλινικές 5ου έτους   
  Για το έτος 2017-2018 κάποιες γνώμες...Θα προσπαθήσω να γράψω και μια γενική άποψη με βάση ότι λεγόταν κι από άλλα άτομα,φίλους και γνωστούς.

  Δερματολογία Αττικό: Ξεκινήσαμε μ'αυτή την κλινική,γενικά πιο πάνω γράφονται αναλυτικά το πρόγραμμα και το τι παίζει. Χαλαρό ωράριο, περνάς από εξωτερικά ιατρεία-αλλεργιολογικό-κλινική. Ασχολούνται γενικά και εξηγούν. Είδαμε αρκετά περιστατικά,καθόλου ΣΜΝ όμως(ούτε στο Συγγρός βέβαια απ''όσο ξέρουμε). Δεν έχει εφημερίες,το πρωί παίρνουν απουσίες αλλά ποτέ στο αμφιθέατρο(επόμενες ομάδες ξέρω ότι έφευγαν αρκετοί μετά τα ιατρεία,δεν ξέρω αν άλλαξε κάτι με τις παρουσίες). Εξέταση 4 ανάπτυξης ,θα βρείτε παλιά αλλά μη χαρείτε ακριβώς γιατί στην ουσία είναι όλο το βιβλίο. Εγώ έδωσα στην κανονική κι έπεσαν πιο απλά θέματα από κάποιες προαιρετικές χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει και το αντίθετο.
  Γενικά: Κι από επόμενες ομάδες γενικά η ίδια γνώμη. Στο Συγγρό περίπου ίδια απ'ότι κατάλαβα,ορισμένοι που μίλησα ήταν οριακά και πιο δυσαρεστημένοι από μας. Τώρα η Δερματολογία εμένα μου φάνηκε πραγματικά πολύ βαρετή αλλά αυτά είναι γούστα.Εξαιρετικός ο κ.Κατούλης επίσης.
  Θεραπευτική:Δεν ήταν όσο χάλια όσο περίμενα,οι θάλαμοι τουλάχιστον ήταν σαν παθολογία και αυτοί στους οποίους έτυχα ασχολούνταν. Αν πάτε λίγο πιο νωρίς το πρωί μπορείτε να πάρετε και κανένα αίμα(αν το ζητήσετε). Τα αμφιθέατρα ήταν όντως μια κακή εμπειρία,πολλά δεν ασχολούνται καν με θεραπεία. Αν έχει καλό καιρό,την ώρα των αμφιθεάτρων θα πρότεινα απέναντι το πάρκο Ελευθερίας για να αράξετε,την ανάγνωση κάποιου ενδιαφέροντος λογοτεχνικού βιβλίου ή την ονειροπόληση για το νόημα της ζωής.
  Γενικά: Μπορεί να πετύχετε αξιοπρεπή θάλαμο,μπορεί και όχι. Ο κ. Κωστής που κάνει ένα φροντιστηριακό για τη μηνιγγίτιδα είναι μια cult όαση στη μούντα του Αλεξάνδρα.
 14. Like
  mad cow reacted to Eskimo in Α' Παθολογική Κλινική, Λαϊκό (Καθηγήρια κ. Γκόγκα)   
  Πτυχιακη 12.6.2018
  εξετασε η κ. Ματζουρανη (εγω περασα με 5/ ο συναδελφος ειπε απο την αρχη της εξετασης οτι ηταν μετρια διαβασμενος)
  Ενδοκρινικα αιτια υπερτασης/ Φαιοχρωμοκυττωμα.
  Συνδρομο Cushing.
  Κριτηρια ΣΔ [ της τα ειπα οπως στο oxford handbook (κριτηρια WHO) αλλα να ξερετε τις τιμες γλυκοζης και σε mg/dl ]
  Αιτια κοιλιακου αλγους (ο διαβητικος ασθενης εμφανιζεται με κοιλιακο αλγος; - ναι, στη διαβητικη κετοξεωση).
  Τυποι αναιμιας αναλογα με τον MCV.
  ΧΜΛ: χρωμοσωμα Φιλαδελφεια, συμπτωματα και σημεια, εργαστηριακα ευρηματα
  Συμπτωματα λεμφωματος Hodgkin (ο πυρετος ειναι νυκτερινος)
  Μυελουπερπλαστικες διαταραχες.
  Αντιφωσφολιπιδικο συνδρομο.
  Πνευμονια: θεραπεια ανα αιτιο [ κατα προτιμηση τα αντιβιοτικα που δινονται στην κλινικη του Λαικου (!) και CURB-65
 15. Like
  mad cow got a reaction from Comfortably Numb in Οφθαλμολογία   
  Θέματα πτυχιακής οφθαλμολογίας γεννηματά
  1) στοιβάδες αμφιβληστροειδούς (ονομαστικά)
  2) οξεία αλλεργική επιπεφυκίτιδα (όλα)
  3) χαλάζιο (όλα)
  4) ρετινοβλαστωμα (όλα)
  5) πάρεση απαγωγου (όλα)
   
  (fb)
 16. Like
  mad cow got a reaction from iceman in Πρόβλημα με το forum   
  Η απάντηση βρίσκεται στο ακριβώς από πάνω πόστ...
 17. Like
  mad cow reacted to Comfortably Numb in Παθολογία-Εντατική Θεραπεία (ΜΕΘ)   
  Προαιρετικές εξετάσεις Ευγενίδειο - Μάρτιος 2018
  Από facebook
  1η ανάρτηση : Σημερινή εξέταση με την προαιρετική των κανονικών.
  Εξέτασαν ο καινούργιος καθηγητής κ. Βασιλειάδης και η κ. Κουτσουκου από την Σωτηρία.
  Πιάστηκαν από το ιστορικό της πρώτης φοιτήτριας που ήταν ουσιαστικά λοιμωδης παροξυνση χαπ, και ρώτησαν αιτία παροξυνσης, παθολογία από την χαπ. Διασωληνωση, θεραπεία, αναπνευστική ανεπάρκεια και αναπνευστική οξεωση. Έπειτα προχώρησαν στους μηχανικούς αερισμού, στον απογαλακτισμο από τον σωλήνα και λίγο δδ από τις καταπληξιες.
  Γενικά οι ερωτήσεις κυμαίνονταν από πολύ απλές, ως αρκετά συνθέτες. Τα ιστορικά των υπολοίπων δεν ρωτήθηκαν.
  Η εξέταση ήταν άνετη, χωρίς να σε αγχώνουν και βοηθητικοί όπου χρειαζόταν να επεξηγησουν κάτι.
  Τα αποτελέσματα ήταν 4 9αρια και ένα 10.
  2η ανάρτηση :  Εξέτασαν ο κ.Βασιλακόπουλος και η κ. Κουτσούκου.
  Ερωτήσεις για οξεοβασική και αντιρρόπηση, μηχανισμούς αναπνευστικής ανεπάρκειας και παθοφυσιολογια τους, πνευμονικό οίδημα και άκυρες ερωτήσεις περί των ανωτέρω, για οξεωση από πόση αντιψυκτικών, ποτά μπόμπες, διάμεσες πνευμονοπαθειες κ άλλες.
  Τα ιστορικά απλά τα κράτησαν τυπικά. 
  Μην απαντάτε ερωτήσεις αν δεν σας ρωτούν προσωπικά, καθώς οι ερωτήσεις βαθαίνουν όσο απαντάς. Όσα λιγότερα απαντάς, τόσο καλύτερα για το βαθμό σου.
  Βαθμοί 6,7,8,9
   
 18. Like
  mad cow reacted to doctorAA in Παθολογία-Εντατική Θεραπεία (ΜΕΘ)   
  Μ.Ε.Θ. Ευαγγελισμού - Πτυχιακή εξέταση Ιουνίου 2018
  Να επιβεβαιώσω κι εγώ τις παραπάνω δημοσιεύσεις για την εξέταση με τον κ. Νανά. Αρκούν όσα έχουν γράψει οι συνάδελφοι. Να προσθέσω ότι είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος με αγάπη για τους φοιτητές και την εκπαίδευσή τους. Ίσως ο καλύτερος καθηγητής που έχω συναντήσει στην σχολή.
  Καλή επιτυχία στους επόμενους.
 19. Like
  mad cow reacted to isilme in Παθολογία-Εντατική Θεραπεία (ΜΕΘ)   
  ΜΕΘ-ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ 
  Έτσι έκανα την παρουσίαση του δικού μου ασθενή με βάση το χαρτί που μας είχαν δώσει. Κάποιοι είχαν βάλει και το λογότυπο της σχολής. Κάποιο άλλοι επίσης έκανα την πορεία νόσου κατά συστήματα και όχι κατά ημέρα και τα 2 σωστά είναι νμζ. Γενικά πολύ καλό κλίμα στην εξέταση, σου λένε παρουσίασε μας για τον ασθενή σου και σε σταματάνε σε δίαφορα σημειά με αφορμή κάτι π έχεις πει για να σε ρωτήσουν θεωρία, οπότε προσοχή ότι έχετε γράψει να ξέρετε τι είναι! Καλή επιτυχία στους επόμενους  
  ΜΕΘ.docx
 20. Like
  mad cow reacted to phantom in Παθολογία-Εντατική Θεραπεία (ΜΕΘ)   
  Για την πτυχιακή με τον κ.Νανά στον Ευαγγελισμό επαληθεύω κι εγώ όσα έχουν πει όλοι οι παραπάνω ότι αρκούν μόνο ARDS, πνευμονική εμβολή, αέρια αίματος, σηπτική καταπληξία και κυψελιδοαρτηριακή διαφορά. Εκτός από την εντατική θεραπεία του Ρούσσου εμένα με βοήθησε πολύ να κοιτάξω τα παραπάνω κεφάλαια και από το συνοπτικό βιβλίο του Ζακυνθινού που μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ https://repository.kallipos.gr/handle/11419/2946  (τα έχει όλα εκτός από πνευμονική εμβολή, συνοπτικά και πλήρη, και με λινκ που βγάζουν σε διαφάνειες του ίδιου του Νανά).
 21. Like
  mad cow reacted to vasilisgrig in Παθολογία-Εντατική Θεραπεία (ΜΕΘ)   
  Πτυχιακή ΜΕΘ Ευαγγελισμός 7/12/2015
   
  Όπως τα έχουν πει υπεραναλυτικά τα παιδιά από πάνω (τους οποίους και ευχαριστούμε πάρα πολύ! ).
  Ο κ. Νανάς ιδιαίτερα ξεαγχωτικός και ρωτάει βασικά πράγματα. Χθες, η εξέταση ήταν πολύ σύντομη 20-25 λεπτά. Εμένα με ρώτησε:
  -Πνευμονική εμβολή: κλινική εικόνα, αέρια αίματος, προδιαθεσικοί παράγοντες
  -ARDS: απλά ζήτησε να του πω ένα δείκτη που χρησιμοποιούμε στην διάγνωση (PaO2/FiO2)
  -Πως μεταβάλονται το PaCO2 και τα HCO3 στην αναπνευστική οξέωση (οξεία-χρόνια) και την μεταβολική οξέωση
  -Τι είναι το SvO2 και τι η αρτηριο-φλεβική διαφορά Ο2
  -Καταπληξία: πως είναι η αρτηριο-φλεβική διαφορά Ο2 και οι συστηματικές αγγειακές αντιστάσεις στην καρδιογενή, την υπογκαιμική και την σηπτική καταπληξία, και να του πω έναν δείκτη που θα χρησιμοποιήσουμε στην ΔΔ μεταξύ καρδιογενούς και υπογκαιμικής (την CVP).
   
  Αυτά. Μην το φοβάστε όσο είναι ο Νανάς. Ο άνθρωπος ξεκινάει με όλη την διάθεση να σε περάσει, πράγμα πολύ σημαντικό. Καλή επιτυχία στους επόμενους!
 22. Like
  mad cow reacted to DrAmadeus in Παθολογία-Εντατική Θεραπεία (ΜΕΘ)   
  Επειδή βλέπω ότι δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για ΜΕΘ Ευγενίδειο θα γράψω όσα ξέρω με αφορμή τη σημερινή εξέταση. Εξετάζουν η κυρία Κουτσούκου και ο κύριος Βασιλειάδης και οι ΔΥΟ από το Σωτηρία. Σπάνια μπουκάρει και ο κύριος Δουζίνας, άλλοτε μένει (και βοηθάει πολύ), άλλοτε για καλημέρα. Συνεπώς, αν ενδιαφέρεστε για ΒΑΘΜΟ και όχι για χαλαρή κλινική να ζητήσετε να παρακολουθείτε τη ΜΕΘ στο Σωτηρία και όχι στο Ευγενίδειο. Πάντως το μάθημα ΔΕΝ προσφέρεται για βαθμό 9-10 (γίνεται, αλλά πολύ δύσκολα) ΑΛΛΑ είναι εύκολο να περάσει κανείς να πάρει βαθμό έως 8 (βοηθάνε όσο μπορούν άτομα που κινδυνεύουν να κοπούν).

  Σήμερα έγιναν οι εξής ερωτήσεις:
  ΔΔ κώματος, αίτια μεταβολικής οξέωσης με θετικό χάσμα ανιόντων και γενικά ΤΑ ΠΑΝΤΑ για χάσμα ανιόντων, παθοφυσιολογία αναπνευστικής οξέωσης τύπου Ι (ήθελε να μιλήσει κανείς για shunt, διαταραχές αερισμού-αιμάτωσης, νεκρό χώρο κλπ), τριάδα του Beck, πότε έχουμε ARDS, τα πάντα για τη VAP, είδη και διαφορική διάγνωση shock, υπερ και υπο-νατριαιμίες (έγινε συζήτηση για άποιο διαβήτη και για υπονατριαιμία χαμηλού όγκου), πώς υπολογίζουμε ωσμωτικότητα (τύπος), είδη αερισμού-τι είναι η PEEP-τι προδιαγραφές ρυθμίζουμε στο ΚΑΘΕ είδος αερισμού, SvO2 τι είναι και πού χρησιμεύει, παρεντερική σίτιση τι τρώει και πόσες θερμίδες χρειάζεται ο ασθενής (ΕΛΕΟΣ), πότε έχουμε σηπτική καταπληξία
  Έγινε και η απίστευτη ερώτηση (πιθανολογώ για βαθμό): πώς διαγιγνώσκουμε επιπωματισμό μόνο από καθετήρα Swan-Ganz (ήθελε να πει κανείς ότι είναι ίσες όλες οι πιέσεις)

  ΠΡΟΣΕΞΤΕ το ιστορικό σας να είναι ΥΠΕΡΠΛΗΡΕΣ. πχ ΜΗΝ ΠΑΤΕ με αέρια αίματος χωρίς πιέσεις αναπνευστήρα, είναι αιτία να σας δουν με πάρα πολύ κακό μάτι. ΜΑΘΕΤΕ Ο,ΤΙ ΕΡΩΤΗΣΗ μπορεί να σας κάνουν με αφορμή το ιστορικό πχ αν έχει σηπτική καταπληξία μάθετε σηπτική καταπληξία, τόσο απλά. Το πακετάκι με τις σημειώσεις που υπάρχει πιο πάνω είναι πολύ καλό αν το μάθετε όλο ΚΑΛΑ!! Συμπληρώστε με τις διαφάνειες του μαθήματος και με αυτά που έγραψα εδώ γιατί είναι αυτά που τονίζει η κυρία Κουτσούκου και σε όσους ασκούνται στο Σωτηρία, οι οποίοι έχουν πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Αν μάθετε όλα αυτά ΤΕΛΕΙΑ πάτε για βαθμό.
 23. Like
  mad cow reacted to tania_lupin in Παθολογία-Εντατική Θεραπεία (ΜΕΘ)   
  Πτυχιακές Εξετάσεις Ευαγγελισμός 22/10/15 - Κ. Νανάς
   
  Kαταρχάς να πω ότι αυτό το μάθημα το τρέμω για χρόνια, καθώς έκανα τη βλακεία και δεν το έδωσα με τη σειρά μου όταν ήταν ακόμα με πολλαπλής επιλογής. Ξέρω ότι υπάρχουν αρκετοί εκεί έξω που το φοβούνται και γενικώς δεν γράφονται πολλά, οπότε ελπίζω να σας βοηθήσω. Γι'αυτό σας τα έγραψα υπεραναλυτικά 
  Ήμαστε πέντε και μας έβαζε έναν-έναν. Μας ρώτησε αν προτιμάμε να μπούμε ανά δύο ή και όλοι, αλλά δεν είπαμε τίποτα και συνέχισε με αυτόν τον τρόπο. Πιστεύω ότι το κάνει γιατί θέλει να βοηθήσει όσο πιο πολύ μπορεί. Η πρώτη κοπέλα που μπήκε κι εγώ που πήγα δεύτερη περάσαμε, δεν ξέρω για τους άλλους τρεις, αλλά είμαι σίγουρη ότι οι περισσότεροι, αν όχι κι όλοι θα πέρασαν. Η εξέταση κρατούσε περίπου σαράντα λεπτά ανά άτομο. Ακούγεται πολύ, αλλά δεν το κατάλαβα πώς πέρασε η ώρα, άφηνε αρκετές παύσεις, δεν ήταν η εξέταση που αισθάνεσαι ότι είσαι σε ανάκριση.
  Ο άνθρωπος είναι πολύ ήρεμος, καθόλου ανυπόμονος ή εριστικός. Μου είπε πάντως στην αρχή αυτό που έχει αναφέρει παραπάνω ο συνάδελφος, να μην πω κάτι αν δεν είμαι σίγουρη, γιατί αν πω καμιά μεγάλη κοτσάνα θα δυσκολευτεί να με βοηθήσει. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εξέτασης του πέταξα μια-δυο καλές βλακείες και μου είπε χαρακτηριστικά «Δεν το άκουσα αυτό, δεν είπες τίποτα».
   
   
  Με ρώτησε τι θα ήθελα να με ρωτήσει που δεν το περίμενα και απάντησα αντανακλαστικά το ARDS. Του κακοφάνηκε λίγο και μου σχολίασε ότι όλοι αυτό ζητάνε. Αυτό σας το λέω για να γίνετε δημιουργικοί και να έχετε προετοιμαστεί να ζητήσετε κάτι άλλο που δεν θα το περιμένει!
  Μου ζήτησε να του περιγράψω λίγο το ARDS, δεν πολυκατάλαβα ακριβώς τι ήθελε και προχώρησα με κομμάτι του ορισμού από τις διαφάνειες «οξεία, διάχυτη, φλεγμονώδης βλάβη που χαρακτηρίζεται από μειωμένη ενδοτικότητα». Με ρώτησε πώς θα είναι ένας ασθενής με ARDS. Εκεί είπα υποξαιμία, αναπνευστική ανεπάρκεια, μειωμένη ενδοτικότητα και κόλλησα λίγο, αλλά με παρότρυνση θυμήθηκα και τις αμφοτερόπλευρες κυψελιδικές σκιάσεις. Με ρώτησε πώς βλέπουμε την μειωμένη ενδοτικότητα κι εκεί δεν είπα τίποτα. 
   
   
  Με ρώτησε ποια είναι τα χαρακτηριστικά του μηχανικού αερισμού που διαλέγουμε για το ARDS. Είπα κλασικά την PEEP. Με ρώτησε τι μπορούμε να ρυθμίσου στον αναπνευστήρα και είπα το tidal volume και την PEEP γιατί τα είχα δει από πιο πάνω, αλλά ήθελε και κάτι ακόμα. Από τις διαφάνειες ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τίποτα για τον αναπνευστήρα.
  Με ρώτησε τι άλλο θέλω να ξέρω για να κρίνω ένα ARDS, δυσκολεύτηκα λίγο να καταλάβω τι ήθελε, τελικά το έπιασα ότι ήθελε να πω ότι το PaO2/FiO2 πρέπει να είναι κάτω από 300. Και αφού το ανέφερα κι αυτό, επ’ ευκαιρία είπα και πώς χωρίζουμε σε βαρύτητα τη νόσο με βάση τον δείκτη αυτό. 
  Με ρώτησε τι άλλο θέλω να πω για το ARDS και του είπα τα στάδια (εξιδρωματικό, πολλαπλασιασμού, ίνωσης) όπως τα λέει στις διαφάνειες.
  Με ρώτησε πώς το αντιμετωπίζουμε και είπα υποστήριξη αναπνοής και αντιμετώπιση του αιτίου. Και μου είπε πες και τα αίτια. Οπότε τα ανέφερα όπως στις διαφάνειες.
  Έπειτα μου είπε να περάσουμε σε κάτι άλλο και ήθελε να πάμε στη σηπτική καταπληξία, είδε ότι δεν ενθουσιάστηκα και με ρώτησε κατευθείαν αν προτιμάω πνευμονική εμβολή και είπα ναι. Με ρώτησε πώς θα ξεχωρίσουμε αν ένα περιστατικό είναι πνευμονική εμβολή. Δεν πολυκατάλαβα τι ήθελε να πω, είπα λίγο για κλινική εικόνα, αλλά δεν φαινόταν να αναφέρεται σε αυτήν, τελικά του είπα από το ΗΚΓ και συμφώνησε. Μου ζήτησε να του πω για αυτό. Είπα φλεβοκομβική ταχυκαρδία και μετά αναστροφή t στις πρόσθιες προκάρδιες, αλλά μου λέει αυτές δεν είναι πάντα, πες μου κάτι χαρακτηριστικό, οπότε είπα το s1q3t3 και τον κάλυψε, δεν ήθελε τίποτα άλλο για το ΗΚΓ. Με ρώτησε τι άλλο εκτός από το ΗΚΓ θα δούμε; Εκεί κόλλησα δεν ήξερα τι άλλο να πω, τελικά είπα ακτινογραφία και με ρώτησε τι θα δω εκεί, αλλά τελικά συνέχισε να μιλάει κι αλλάξαμε κατεύθυνση πριν απαντήσω.
   
  Σ’ αυτό το σημείο με ρώτησε για το πώς θα είναι η τριχοειδική-κυψελιδική διαφορά στην συγκέντρωση οξυγόνου και τα έκανα σαλάτα. Οπότε τελικά του είπα καλύτερα να μην απαντήσω σε αυτό και πω καμιά κοτσάνα. Έπειτα ήθελε να ακούσει την αγγειογραφία και την αξονική. Στη συνέχεια με ρώτησε τι άλλο πρέπει να ξέρω για να υποψιαστώ κι εκεί είπα τους προδιαθεσικούς παράγοντες της ΠΕ. Ανέφερα και τη λήψη αντισυλληπτικών που του άρεσε.
  Έπειτα μου λέει θέλω να σε ρωτήσω ή από καταπληξία ή από αέρια. Του λέω από αέρια, αλλά μου λέει επειδή είναι πολύ βασικά τα αέρια θα πρέπει να μου απαντήσεις κάτι πιο δύσκολο. Με ρωτάει στην μεταβολική οξέωση πώς είναι το διοξείδιο του άνθρακα. Εγώ του απάντησα θα είναι μειωμένο και με ρωτάει γιατί είναι μειωμένο. Του λέω επειδή αντιρροπεί τα διττανθρακικά και μου λέει άρα είναι πάντα μειωμένο και του λέω όχι, πρέπει να έχει αρχίσει η αντιρρόπηση. Με ρωτάει πώς θα είναι το pH, του λέω μειωμένο κι αυτό, μου λέει πόσο μειωμένο κι εκεί κολλάω. Με ρωτάει λοιπόν μπορούμε να έχουμε μεταβολική οξέωση με pH οριακά ελαττωμένο και του λέω ναι, επειδή μπορεί η αντιρρόπηση να είναι επαρκής. Εκεί νομίζω εγώ ανέφερα το χάσμα ανιόντων και με ρώτησε πώς το υπολογίζουμε, του είπα την εξίσωση και η αντίδρασή του ήταν περίεργη, νόμισα ότι το είπα λάθος, αλλά τελικά απλώς δεν περίμενε να το πω σωστά.
  Εκεί μου είπε ότι αν σταματήσουμε έχω περάσει, αλλά ότι θέλει να μου κάνει κι άλλη ερώτηση για καλύτερο βαθμό, ωστόσο αν πετάξω καμιά μεγάλη βλακεία μπορεί και να μην περάσω. Εγώ φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να ρισκάρω, αλλά έκανα ότι το σκέφτομαι λίγο για να μην τον προσβάλλω τον άνθρωπο και όντως απογοητεύτηκε, αλλά δεν είπε τίποτα.
  Συνοψίζοντας, δηλαδή, τα θέματα από τα οποία ήθελε να ρωτήσει ήταν ARDS, πνευμονική εμβολή, καταπληξία (κυρίως σηπτική), αέρια αίματος, τα γνωστά δηλαδή. Προσωπικά, είχα λίγο πρόβλημα να καταλάβω τι ακριβώς με ρωτάει. Η γενική εντύπωση που έχω από τις προφορικές εξετάσεις είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι τα έχουν πολύ απλά και δομημένα μέσα στο μυαλό τους κι εμείς έχουμε χαθεί σε βιβλία και βιβλία και παραδόσεις μπερδεμένες.
  Με απογοητεύει αυτό, γιατί αν μας τα παρέδιδαν όπως μας εξετάζουν, θα μαθαίναμε πολύ καλύτερα. Εγώ πήγα κυριολεκτικά με ένα απόγευμα διάβασμα, κοίταξα τις διαφάνειες και έφτιαξα τρεις σελίδες σημειώσεις με βάση την προηγούμενη εξέταση που έχει περιγραφεί εδώ. Δεν είναι δύσκολο να περαστεί το μάθημα, αλλά για να είστε πιο άνετοι, διαβάστε από όποιο είναι το καλύτερο βιβλίο που έχετε (ή ακόμα καλύτερα από internet - χωρίς πλάκα η Wikipedia με έχει σώσει) τα τέσσερα βασικά κεφάλαια που ρωτάει για να έχετε λίγο πιο συνολική εικόνα από μένα.

  Καλή επιτυχία!
 24. Like
  mad cow reacted to Base the Bass in Παθολογία-Εντατική Θεραπεία (ΜΕΘ)   
  Πτυχιακη εξεταση 21/1/2015 απο τον κ. Νανα

  η εξεταση λαμβανει χωρα στον οικο αδελφων στον 4ο ορ. στο γραφειο του κ. Νανα το οποιο ειναι αμεσως δεξια οπως βγαινει κανεις απο το ασανσερ.
  προκειται για το γωνιακο κτιριο μεσα στον Ευαγγελισμο, που ειναι το πιο κοντα στο Hilton. η προσβαση σε αυτο ειναι ευκολη αν μπει κανεις απο την αντιστοιχη γωνιακη εισοδο. αν μπει απο την κεντρικη εισοδο περαστικα του.

  για τον κ. Νανά ειχα ακουσει αντιφατικα σχολια απο δυο ατομα που εμπιστευομαι και τα δυο παρα πολυ.
  το πρωτο σχολιο ειναι οτι ρωταει ολη την παθολογια και καλο ειναι να προτιμησει κανεις τον Ζακυνθινο.
  το δευτερο σχολιο ειναι οτι ειναι πολυ φιλικος εξεταστης που σε ξεαγχωνει.
  ισχυουν και τα δυο σχολια!

  ημασταν 4 ατομα, οι δυο συναδελφοι ειχαν κοπει την προηγουμενη φορα στην πτυχιακη απο την κυρια Κοτανιδου, αλλά μας ειπαν οτι δεν ειχαν διαβασει ιδιαιτερα.
  αυτοι οι συναδελφοι μπηκαν πρωτοι, εξεταζονταν επι 45' και τελικως ο ενας περασε με 5 και ο αλλος κοπηκε. Αυτα συναδουν με το πόσο μας ειπαν οτι διαβασαν.

  εγω πηγα διαβασμενος περιπου για 6 οπως παντα, δηλαδη, ειχα διαβασει τις sos διαφανειες (shock, ards, οξεοβασικη, αιμοδυναμικη παρακολουθηση) και ειχα ριξει μια ματια στις υπολοιπες ενω δεν ειχα αγγιξει το κοιλιακο τραυμα.

  μπηκαμε μαζι με μια κοπελα. ο κ.Νανάς με το που μπηκαμε ηταν ιδιως φιλικος και ξεαγχωτικος, μας ειπε να μην ανησυχουμε κ οτι θα κανει οτι μπορει να βοηθησει, δεν θα ρωτησει δυσκολα, αλλά οτι θελει οπωσδηποτε να αποφυγουμε να πουμε κατι που θα ειναι εξοφθαλμο λαθος - "καλυτερα μην μιλησετε αν δεν ξερετε γιατι μετα δεν θα μπορω να σας περασω" ειπε χαρακτηριστικα.

  τι ειναι το PEEP και το ARDS (sos θεματα, εδωσε εμφαση στις αγγλικες λεξεις που αντιστοιχουν στα αρχικα, παρολο που η συναδελφος απαντησε στα ελληνικα σωστα τι σημαινουν - εγω σταθηκα τυχερος γιατι χαζευα την wikipedia μαζι με τις διαφανειες οποτε μου ειχαν μεινει οι αγγλικοι οροι, σας το συστηνω) τι ρυθμισεις μπορουμε να πειραξουμε στον μηχανικο αερισμο; (tidal volume, PEEP), επειτα ρωτησε τι ειναι το tidal volume (ειναι ο ογκος αερα που μετακινειται σε εναν αναπνευστικο κυκλο) πότε δεν ειναι απαραιτητο να χρησιμοποιησουμε καθετηριασμο swan ganz για την επιβεβαιωση του ARDS? (απαντησα πως τα κριτηρια berlin λενε να βαλουμε καθετηρα swan ganz κ να ειναι η πιεση ενσφηνωσης <18 mm Hg, αλλά δεν ξερω πότε μπορουμε να παρακαμψουμε την μετρηση - εχω ρωτησει εναν ειδικευομενο ΜΕΘ και αναμενω την σωστη απαντηση. τωρα που το σκεφτομαι εκ των υστερων ισως η απαντηση να ειναι, αν ο ασθενης εχει αριστους δεικτες καρδιακης λειτουργιας, οπως πχ το HR/MAP, παρολο που ολα αυτα θα μπορουσαν να ειναι αριστα και να ειναι ο αριστερος κολπος σε υπολειτουργια? δεν ξερω, μου φαινεται αρκετα δυσκολη ερωτηση, δεδομενου οτι και στις διαφανειες αναφερει σαν ενδειξη του Swan Ganz τον αποκλεισμο καρδιογενους αιτιολογιας πνευμονικης συμφορησης) εξωπνευμονικα ειδικα εκλυτικα αιτια ARDS (απαντησα σηψη αλλά μου ειπε οτι αυτο ειναι μη ειδικο. ηθελε την παγκρεατιτιδα που βλακωδως ξεχασα. τοτε στραφηκε στην συναδελφο, η οποια αρχισε να λεει ολα τα πνευμονικα αιτια. δεν ενοχληθηκε, την αφησε να τα πει) δεικτες πνευμονικης ανεπαρκειας (του ανεφερα τον PaO2/FiO2, μου ζητησε να κανω τις πραξεις πόσο ειναι σε μενα αυτη τη στιγμη ο δεικτης, του ειπα 90/0.21=450 περιπου, ευχαριστηθηκε) ΗΚΓ ευρηματα πνευμονικης εμβολης. νεα γυναικα εισερχεται για μια μικροεπεμβαση που προβλεπει μια ημερα παραμονη στο νοσοκομειο, και κανει μικρη πνευμονικη εμβολη. τι θα της πειτε πριν φυγει απο το νοσοκομειο; (η συναδελφος απαντησε να λαβει αντιπηκτικα κ να κανει triplex κατω ακρων). ο κ. Νανάς δεν διαφωνησε και ρωτησε για ποσο καιρο πρεπει να τα παιρνει. η συναδελφος ειπε 6 μηνες κ να φοραει καλτσες. εγω δεν εχω ιδεα απο χειρουργικη, αλλοι φιλοι ομως μου ειπαν 2 βδομαδες. ο κ. Νανας δεν διαμαρτυρηθηκε με τους 6 μηνες. ενδειξεις τοποθετησης φιλτρου κατω κοιλης φλεβας στην ανωθεν ασθενη (δεν ειχα ιδεα. ξερω ομως μια καρμπον απαντηση για ενδειξη χειρουργικης θεραπειας: επι αποτυχιας ή αντενδειξης φαρμ. αγωγης και επι υποτροπων, η οποια ευτυχως τον ικανοποιησε) πότε κανουμε θρομβολυση σε πνευμονικη εμβολη; (οταν ειναι μαζικη) αντενδειξεις θρομβολυσης -sos θεμα για ολη την κλινικη ιατρικη γενικα, μαθετε τες ολες με λεπτομερεια, εχω περασει 3 μαθηματα εξαιτιας τους (μεθ, καρδιολογια, θεραπευτικη). διαγνωση μεταξυ οξειας και χρονιας αντιρροπησης στην αναπν. οξεωση (sos θεμα, 1 ή 3,5 meq/lt HCO3- ανοδος για καθε 10 mm ανοδου PaCO2) οπως διαπιστωνετε, καποιες απο τις ανωθεν ερωτησεις ειναι πολυ ευκολες και sos και καποιες ειναι ιδιως εξειδικευμενες που και με πολυ διαβασμα ΜΕΘ δεν βγαινουν. νομιζω οτι ο κ. Νανας δεν το εκανε επιτηδες αυτο, αλλά προκυπτουν ετσι υπο μορφην συζητησης. καθ'ολη την διαρκεια ηταν πολυ φιλικος και με διαθεση να μας περασει. η συζητηση μου θυμησε την εξεταση απο τον κ. Κοντογιαννη της θεραπευτικης που ειναι ακριβως το ιδιο, δηλ πολυ καλος ανθρωπος με διαθεση να περασει αλλά φιλικα μπορει να προβει σε πολυ εξειδικευμενα ψαρωτικα θεματα, χωρις να απαιτει να τα απαντησεις.

  σημειωνε μπροστα μας πώς τα πηγαμε σε καθε ερωτηση, μας ειχε βαλει (+) σε ολες παρολο που καποιες τις ειχαμε μισο-απαντησει.
  τοτε λοιπον μας ρωτησε: παιδια τα εχετε παει καλα, αν σταματησουμε εδω θα παρετε 6, ή να συνεχισουμε;
  εγω ειπα κ. καθηγητα επειδη ειμαστε υπο διαγραφη εγω επιθυμω να σταματησω. η συναδελφος ειπε το ιδιο.
  ο κ. Νανάς εκανε μια εκφραση αποριας-εκπληξης-στενοχωριας, σε στυλ... μα εγω σας πηγαινα για βαθμο ρε παιδια, γιατι σταματατε;
  δεν διαφωνησε ομως, και μας εβαλε το 6. μετα πιασαμε μια συντομη φιλικη συζητηση. καλος ανθρωπος.

  συμπερασμα: συστηνω να πατε να δωσετε στον κ. Νανά εχοντας προσφατη την χειρουργικη παθολογια. σαφως εκανε ερωτησεις τελειως εκτος υλης της ΜΕΘ.
  προσοχη ομως μην μπερδευτειτε: δεν εκανε ΚΑΜΙΑ εξεζητημενη ΜΕΘ ερωτηση, οποτε δεν υπαρχει κανενας λογος να διαβασετε με λεπτομερεια. απλως διαβαζετε τις διαφανειες του eclass, και ουτε καν τέλεια. εκανε πονηρες ερωτησεις αλλά πανω στα sos θεματα παντα.

  αρα: για τον κ. Νανά γενικες sos γνωσεις απο ΜΕΘ (συμπεριλαμβανονται οι φυσιολογικες-παθολογικες τιμες) αλλά και sos γνωσεις απο χειρουργικη παθολογια. οχι εξεζητημενες γνωσεις.

  συμβουλη: στην παραδοση της ΚΕΚ εχει πολλες αχρηστες εξειδικευμενες γνωσεις και τυπους που προκαλουν στον φοιτητη εντονη απωλεια Cl- απο το ανωτερο πεπτικο συστημα με συνεπακολουθη μεταβολικη αλκαλωση. για να μην παθετε αυτα, απλως διαβαστε στην wikipedia τι ειναι το CPP και γιατι ειναι σημαντικο. Πανω-κατω, ειναι η πιεση που επιτρεπει στο αιμα να διηθησει τον εγκεφαλικο ιστο, και ισουται με την αρτηριακη πιεση μειον την ενδοκρανιο πιεση. Οπότε οταν αυξανει η ενδοκρανιος πιεση, δεν μπορει το αιμα να διηθησει/αιματωσει τον εγκεφαλικο ιστο και αυτο δεν μας αρεσει. ο ενδοκρανιος ογκος δεν μπορει να αυξηθει γιατι το κρανιο ειναι οστο κ οχι μπαλονι. απλο και αυτο.

  καλη σας επιτυχια.
 25. Like
  mad cow reacted to demeter in Περιγραφική Ανατομική Ι (Σπλαγχνολογία)   
  Θέματα κανονικής εξεταστικής εαρινού 8/6/2018
  Σκωληκοειδης αποφυση
  Πρωκτικός σωλήνας 
  Πύλη στήριξη ήπατος
  Λεμφαγγεια αρτηρίες φλέβες στομάχου
  Περιβληματα νεφρού ονομαστικά
  Μοίρες αντρικής ουρήθρας ονομαστικά 
  Θέση στήριξης ωοθήκης 
  Ποιο τμήμα της μήτρας δεν περιβάλλεται από περιτόναιο.
  Βρογχοπνευμονικο τμήμα (ορισμός και κλινική σημασία)
  Εσωτερικο δεξιου κολπου
×
×
 • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.