Jump to content

mihiatrik

Prominent Members
 • Content Count

  513
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  40

Reputation Activity

 1. Like
  mihiatrik got a reaction from catzol in Πόσοι παρατασιακοι είναι στις κλινικές σας; Υπάρχουν προβληματα σχετικά με τις εφημερίες και την εκπαιδευση εξαιτίας τους;   
  Δεν ξέρω εάν αναφέρθηκε ήδη από κάποιον, και συγγνώμη εάν το έχασα, αλλά  εγώ θα ήθελα συγκεκριμένα να προσθέσω στα όσα ειπώθηκαν (περί εφημεριών, περί εκπαίδευσης, περί χειρουργείων κ.τ.λ.) ότι πολλοί "παλαιοί" ειδικευόμενοι, ενδεχομένως και ολίγον "γλειφτράκια", έχουν διαμορφώσει και "επιστημονικές" συνεργασίες με τους επιμελητές (σε ότι και εάν αναφέρεται ο όρος, ειδικά στις πανεπιστημιακές κλινικές, δηλαδή: 1) εργασίες / ομιλίες σε συνέδρια, 2) δημοσιεύσεις σε περιοδικά, 3) πακέτα εταιρειών για κάλυψη εξόδων στα του 1) ή δωρεάν εγγραφή σε συλλόγους / επιστημονικά sites κ.τ.λ. κ.τ.λ.).
  Συνεργασίες η διαιώνιση των οποίων διευκολύνεται με τον θεσμό της παράτασης, με αποτέλεσμα οι νέοι - κανονικοί ειδικευόμενοι να καταλήγουν να βγάζουν μόνο λάντζα και να μένουν απ' έξω, καθώς οι κλίκες έχουν ήδη διαμορφωθεί και δέχονται "νέα" άτομα υπό προϋποθέσεις και ανάλογα με τα γούστα τους. Όχι ότι εάν δεν υπήρχαν οι παρατασιακοί, δεν θα βλέπαμε πάλι γλείφτες ως "εξωτερικούς" επιστημονικούς συνεργάτες (έχουμε και τέτοιους, τους διακρίνεις ακόμα και όταν σου έρχονται φρέσκοι φρέσκοι, ο άλλος πριν καν ξεκινήσει την ειδικότητα έρχεται ήδη μερικούς μήνες πριν για να γνωρίσει κόσμο, καταστάσεις και να διαφημίσει τον εαυτό του...). Απλά ο θεσμός διευκολύνει ακόμα περισσότερο την νόμιμη παραμονή όλων αυτών και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τους κανονικούς ειδικευόμενους να κάνουν και αυτοί κάποιο βιογραφικό της προκοπής.
  Γιατί και 1 - 2 έτη να κάτσουν οι παρατασιακοί, έχουν στερήσει από τον κανονικό ειδικευόμενο 2 πολύτιμα χρόνια εκπαίδευσης. Δηλαδή σχεδόν την μισή ή τα 2/3 του ειδικού μέρους της ειδικότητας, ή την μισή από την ενιαία ειδικότητα (καθώς τα 1-2 πρώτα έτη στις ενιαίες ειδικότητες είναι είτε λάντζα είτε εσωτερικό rotation, επομένως τα παραγωγικά έτη σε ειδικότητες όπως π.χ. Νευρολογία ή Γενική Παθολογία, δίνουν το περιθώριο για ουσιαστικά 4έτη παραγωγικής ειδικότητας - στην καλύτερη περίπτωση)
  Για μένα είναι μεγάλο θέμα το ζήτημα της εκπαίδευσης και το γεγονός ότι οι ειδικευμένοι - επιμελητές δεν αξιολογούνται για το κατά πόσο οι κανονικοί τους ειδικευόμενοι συμμετέχουν real time και επαρκώς σε όλα τα παραπάνω ή για το κατά πόσο τους δίνουν ευκαιρίες για να κτίσουν το βιογραφικό τους. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν και ειδικευόμενοι ντυπ ζώα που δεν ενδιαφέρονται καθόλου. Υπάρχουν και αυτοί. Όμως ο κανόνας που έχω διαπιστώσει είναι ότι οι όποιες "κλίκες" επί το πλείστον συντηρούνται από παλιούς ειδικευόμενους (που αρκετοί από αυτούς είναι τσιράκια επιμελητών / διευθυντών και θα καταλήξουν παρατασιακοί, ειδικά στις πανεπιστημιακές κλινικές) οι οποίοι λύνουν και δένουν και δεν λένε να ξεκουμπιστούν κάποια στιγμή από την κλινική, μπας και βρούνε και οι υπόλοιποι άσπρη μέρα. Ή αυτό, ή έχουν ένα ωραιότατο επικουρικό να τους περιμένει μετά την λήψη του τίτλου, όλως τυχαίως, στο ίδιο νοσοκομείο και στην ίδια ακριβώς κλινική (οι ανάγκες ξεφυτρώνουν και προκηρύσσονται την κατάλληλη ώρα... τυχερά τα παιδιά... ) .
  Υ.Σ.: Είναι και θέμα πρακτικό. Όταν ο επιμελητής (πανεπιστημιακός ή μη), έχει δίπλα του τον παρατασιακό που τον ξέρει τόσο καιρό, του κάνει τις δουλειές, γνωρίζει τι θέλει, πώς το θέλει κ.τ.λ., γιατί να μπει στον κόπο να συνεργαστεί με τον νέο - κανονικό ειδικευόμενο, ειδικά όταν βαριέται που ζει ακόμα και να έρθει στην ώρα του στη δουλειά (όπως λέει και ο kopritis);;; Ή δεν θα ασχοληθεί καν, ή, στην καλύτερη περίπτωση, θα αναθέσει στον παλιό / παρατασιακό να "μπάσει στα κόλπα" τον καινούριο ψάρακα... Και ουαί και αλίμονο εάν δεν πας με τα νερά του παρατασιακού... Έχεις φάει πόρτα. Και για όσο πιο "κλινική" ειδικότητα μιλάμε, τόσο πιο πολύ ισχύει αυτό.
 2. Like
  mihiatrik reacted to iceman in Αναγνώριση νοσοκομειακών μονάδων ως καταλλήλων για άσκηση ιατρών σε ειδικότητα .   
  ΦΕΚ Β2422 18/06/2020
  1) Τη μεταφορά/μετατροπή μίας (1) οργανικής θέσης ειδικευόμενου ιατρού ειδικότητας Ακτινοδιαγνωστικής........, σε μία (1) οργανική θέση ειδικευόμενου ιατρού ειδικότητας Παιδιατρικής στο Γ.Ν. Άρτας
  2) Τη μεταφορά/μετατροπή δύο (2) οργανικών θέσεων ειδικευόμενων ιατρών ειδικότητας Γενικής Ιατρικής  ....... σε δύο (2) οργανικές θέσεις ειδικευόμενων ιατρών μία (1) Καρδιολογίας και μία (1) Γαστρεντερολογίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
  3)Τη μεταφορά/μετατροπή πέντε (5) οργανικών θέσεων ειδικευόμενων ιατρών ειδικότητας Πνευμονολογίας - Φυματιολογίας  ..... σε πέντε (5) οργανικές θέσεις ειδικευόμενων ιατρών ειδικότητας Παθολογικής Ογκολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «ΣΩΤΗΡΙΑ»
  4) Τη μεταφορά/μετατροπή μίας (1) οργανικής θέσης ειδικευόμενου ιατρού ειδικότητας Χειρουργικής Παίδων  .....και τη μεταφορά/μετατροπή μίας (1) οργανικής θέσης ειδικευόμενου ιατρού ειδικότητας Ορθοπεδικής Παδων  ............ σε δύο (2) οργανικές θέσεις ειδικευόμενων ιατρών ειδικότητας Ορθοπεδικής στην οργανική μονάδα έδρας «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ - ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ»
 3. Like
  mihiatrik reacted to το έλυτρο in Αγροτικό / Υπηρεσία Υπαίθρου   
  η εγκληματική άγνοια του κινδύνου του νεοπτυχιούχου αντικατοπτρίζει το βαθμό προετοιμασίας του Πανεπιστημίου.
  Κατά την ταπεινή μου άποψη το πρόβλημα εντοπίζεται στην άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
  Όλοι μας ζήσαμε την  αδειοδότηση "licence to kill" μετά απο 10 μέρες απο την κατάθεση του πτυχίου στη Νομαρχία χωρίς κανένα έλεγχο.
  Θα ήταν πιο χρήσιμο να αποσυνδεθεί το πτυχίο της Ιατρικής απο την άσκηση του επαγγέλματος η οποία θα γινόταν μέσω εκπαίδευσης στην επαρχία συνεπικουρικά με τους οικογενειακούς/γενικούς ιατρούς οι οποίοι θα έπρεπε να είναι οι πραγματικοί "Αγροτικοί ιατροί".
  Ο πτυχιούχος ιατρικής ΔΕΝ μπορεί να θεωρείται αυτομάτως ιατρός! Επίσης μπορεί και να μην το αναζητά. Γνωρίζω αρκετούς που επέλεξαν να σπουδάσουν ιατρική απο ενδιαφέρον για την Επιστήμη ή για κοινωνικό εφαλτήριο στην πολιτική, στον συνδικαλισμό ή απλά για το χατήρι της οικογένειας και δεν έχουν καμία πρόθεση να εξασκήσουν.
  Νομιίζω πως εάν η αδειοδότηση "licence to kill" γινόταν με πρακτική εξάσκηση, με τις αρχές της συνταγογράφησης υπό την επίβλεψη μόνιμων γενικών ιατρών σε θέση αγροτικων /ΚΥ για μια μικρή περίοδο (πχ 3μήνες) στα "άγονα αγροτικά" θα ενισχύονταν το Σύστημα Υγείας της επαρχίας. Θα μειώνονταν η θνησιμότητα στα χωριά και ίσως να αποφεύγαμε την αθρόα προσέλευση στα Νοσοκομεία των αστικών κέντρων.
  Η δική μου πρόταση λοιπόν έχει ως εξής.
  1. Άδεια ασκήσεως ιατρικής μετά απο πρακτική εξάσκηση στην επαρχία δίπλα σε Γενικό ιατρό που κατέχει μόνιμη θέση (Προυποθέτει την στελέχωση της επαρχίας με μόνιμο προσωπικό, γενικούς ιατρούς ή άνευ ειδικότητας)
  2. Μοριοδότηση της περιόδου της πρακτικής εξάσκησης όπως συμβαίνει τώρα με το αγροτικό. (έτσι άν κάποιος ενδιαφέρεται να μαζέψει μόρια για το δημόσιο κάθεται παραπάνω μήνες σε ένα άγονο αγροτικό)
  3. Στοιχειώδεις εξετάσεις απο σταθερή δεξαμενή πολλαπλών ερωτήσεων (αυτό αντί για εξετάσεις στην ειδικότητα)
   
  Σημείωση¨ Ο νόμος αποδίδει ευθύνες όχι στον πτυχιούχο, αλλά στον έχων άδεια ασκήσεως!"
   
   
 4. Like
  mihiatrik got a reaction from heydoc in Αγροτικό / Υπηρεσία Υπαίθρου   
  Ωραία όλα αυτά, αλλά πραγματικά η συζήτηση έχει νόημα μόνο εάν ελπίζει κανείς σε απαλλαγή από το αγροτικό προκειμένου να δώσει εξετάσεις για την ειδικότητα.
  Οι συζητήσεις και οι ελπίδες περί απαλλαγής προκειμένου να διοριστείς στο δημόσιο δεν έχουν κανένα αντικείμενο αφού:
  1ον) Όποιος έχει χοντρό μέσο θα τον πάρουν όπως και να έχει (μέχρι και θέσεις προκηρύσσονται ξαφνικά εκεί που δεν υπάρχουν...)
  2ον) Το αγροτικό πιάνει μόρια, πράγμα που μετράει μεταξύ όσων δεν έχουν κάποιο μέσο (οπότε όποιος το έχει εκπληρώσει, κατέχει ήδη προβάδισμα σε σχέση με κάποιον χωρίς αγροτικό)
  3ον) Τα νεοαποφοιτήσαντα φοιτητάκια μπαίνουν στη μηχανή του κιμά χωρίς πολλά πολλά. Νομίζουν ότι στο αγροτικό πάνε να κάνουν την εκδρομή τους, τις διακοπές τους και να κερδίσουν νέες εμπειρίες. Επομένως ο μαζικός όγκος των υπόχρεων δεν έχει κανένα λόγο να αποστραφεί ή να αντισταθεί στο αγροτικό. Ίσα ίσα, κάποια τούβλα νομίζουν ότι τους κάνει και καλό (εγκληματική άγνοια κινδύνου). Οπότε γιατί να το καταργήσουν ???
  Συμπέρασμα:  Οι απαλλαγές δεν είναι η λύση. Θέλει ολοκληρωτική κατάργηση. Οργανωμένη προσφυγή όλου του ιατρικού κόσμου σε ελληνικά και διεθνή δικαστήρια ως ένα έκτρωμα εντελώς εκτός σύγχρονης ιατρικής πραγματικότητας και άκρως επισφαλές, επικίνδυνο και εγκληματικό για τη δημόσια υγεία, με το κράτος να αποτελεί τον ηθικό αυτουργό για μαζικές ανθρωποκτονίες εξ' αμελείας (και εκ δόλου φυσικά σε ορισμένες περιπτώσεις "εντέλλεσθε" προς αγροτικούς γιατρούς από διοικητικούς ή κομματικούς άσχετους - διανοητικά καθυστερημένους). Όλα τα άλλα είναι για να γεμίζουμε post στα forum και στο facebook.
  Φυσικά, το ότι τόσα χρόνια τώρα δεν βρέθηκε ένας νοήμων πολυκύτταρος οργανισμός που ακούει στο όνομα ΄Έλληνας πολίτης - ασθενής, να φέρει την υπόθεση στα δικαστικά δρώμενα, αλλά δέχεται να τον αντιμετωπίζουν ως ζώο, δείχνει το ότι τελικά οι Έλληνες έχουμε την υγεία που μας αξίζει. Μπεεε!!!
 5. Like
  mihiatrik got a reaction from Kyriakos9 in τι κάνω μέχρι να διοριστώ στην ειδικότητα?   
  Στην ελληνική πραγματικότητα, ακριβώς επειδή υπάρχει κορεσμός ειδικευμένων ιατρών ελεύθερων επαγγελματιών (ιδιωτικά ιατρεία), δεν νομίζω να μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα. Στην περίπτωση που αποφάσιζες δηλαδή να ανοίξεις ένα ιδιωτικό ιατρείο ως ανειδίκευτος ιατρός, συν του ότι θα έχεις πολύ περιορισμένες δυνατότητες συνταγογράφησης, ως ανειδίκευτος, άρα θα σου τρώνε οι ειδικευμένοι το ψωμί.
  Αυτά που έχω ακούσει, προφανώς ως ευκαιριακές δουλειές στα διαλείμματα ανάμεσα στην ειδικότητα, είναι γιατρός σε γηπεδάκια, γιατρός σε ξενοδοχεία, γιατρός σε κλινικές αποκατάστασης να βγάζεις πρωϊνές ή νυχτερινές βάρδιες, και γενικά λάντζα ανειδίκευτου γιατρού μπορείς να κάνεις σε οποιαδήποτε ιδιωτική κλινική ή ιατρείο μπορεί να σε προσλάβει.
  Φυσικά αυτά δεν τα λες ακριβώς "επαγγελματική διέξοδο", δεδομένου ότι οι αντίστοιχοι ειδικευμένοι ιατροί γενικών ειδικοτήτων (παθολόγος, γενικός ιατρός κ.α.) μπορεί να σου φάνε άνετα το ψωμί, ειδικά με την ανεργία που υπάρχει. Συν του ότι οι μορφές αυτές εργασίας δεν εγγυώνται ιατρικά κάποια μορφή επιστημονικής ή ιατρική εξέλιξης.
  Η άλλη λύση είναι να χρησιμοποιήσεις την ιδιότητα του πτυχίου σου καθαρά ακαδημαϊκά ή εκπαιδευτικά. Δηλαδή να αρχίσεις να διδάσκεις ιατρικά μαθήματα σε ιδιωτικά ΙΕΚ. Ή και δημόσια, απλά εκεί πρέπει πλέον να πάρεις πρώτα πιστοποίηση εκπαίδευσης ενηλίκων. Και φυσικά το πτυχίο σου, σαν πτυχίο, έχει την αξία αποφοίτου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οπότε θεωρητικά μπορείς να κάνεις τα πάντα, εκτός ιατρικής, στα οποία πληρείς τις προϋποθέσεις ενός εργοδότη π.χ. γραμματέας σε κάποιο γραφείο;;; Σε ΜΚΟ τύπου "Γιατροί του Κόσμου", που ενδεχομένως ένας πτυχιούχος ιατρικής μπορεί να τους χρειάζεται;;;
  Κοινώς, όποιος δεχτεί να σε προσλάβει, εκεί μπορείς να πας να δουλέψεις... Συγγνώμη εάν λέω κάτι ανακριβές ή λάθος, αυτές τις πληροφορίες έχω, προσωπικά ποτέ μου δεν διανοήθηκα να δουλέψω με το πτυχίο μου σκέτο. Σε μόνιμη βάση εννοώ, διαφορετικά μεροδούλι μεροφάι, λίγο πολύ όλοι μας κάτι έχουμε κάνει εκτός ειδικότητας...
 6. Like
  mihiatrik got a reaction from Sorsor in Αγροτικό σε Νησί;   
  Τα μέλη kopritis και heretai, στο topic: "ΛΕΥΚΗ ΚΑΙ ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ", σχολιάσανε με πολύ περιγραφικό τρόπο την κοροϊδία και τον εμπαιγμό που υφίστανται οι κάτοικοι του Ελλαδιστάν, όσον αφορά στα θέματα της υγεία τους, αλλά στην ίδια τους τη ζωή. Από θέμα τύχης ζούνε όλοι τους και φυσικά σε σημαντικό βαθμό τη μοίρα αυτή την έχουνε επιλέξει οι ίδιοι για τον εαυτό τους. Ταυτόχρονα, kopritis και heretai επισήμαναν την απαξίωση που δείχνουν ελληνική κοινωνία, ΜΜΕ, δικαστικό/νομικό σύστημα και κράτος (με όλους τους παρατρεχάμενους συνδικαλιστές, διοικήσεις ιατρικών συλλόγων, νοσοκομείων, κλινικών κ.τ.λ.) απέναντι στους νέους γιατρούς, καθ' όσον επ' ουδενί ενδιαφέρθηκε ποτέ κανείς να καταλάβει ότι ο νέος γιατρός είναι και αυτός άνθρωπος και έχει δικαίωμα να μην καταστραφεί η σωματική και η ψυχική υγεία του ίδιου και της οικογένειάς του, απλά και μόνο επειδή κάποιοι αποφάσισαν να δολοφονούν (ουσιαστικά) καθημερινά ανθρώπους (εξ αδιαφορίας ή εκ προθέσεως).
  Με βάση, λοιπόν, πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν στην πρόσφατη αεροδιακομιδή βρέφους 40ημερών από τη Σίφνο στην Αθήνα, θα ήθελα να συνεχίσω την παραπάνω συζήτηση, εστιάζοντας κυρίως σε αυτό το κομμάτι της κοροϊδίας που αφορά στον τρόπο που "αντιμετωπίζονται" και "δίνονται λύσεις" στα προβλήματα του Ε.Σ.Υ., σε ένα πλαίσιο δημοσίου λόγου που πραγματικά θα πρέπει να νομίζουν ότι απευθύνονται σε διανοητικά καθυστερημένους. Φυσικά ίσως και να απευθύνονται, απλά δεν βλέπω στο δημόσιο λόγο ούτε μία ανάρτηση ή σχολιασμό από αρμόδιο φορέα ή όργανο, που να επισημαίνει ευθέως ότι μας θεωρούνε εντελώς καθυστερημένους όταν συνεχίζουν παρόμοιο βιολί στον τρόπο που διαχειρίζονται θέματα υγείας της νησιωτικής Ελλάδας (θα εξηγήσω παρακάτω). Επομένως, θα ήθελα πολύ να συνεχίσω τη συζήτηση στο topic: "ΛΕΥΚΗ ΚΑΙ ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ, αλλά  επειδή:
  1ον) Τα γεγονότα από τα οποία θέλω να πάρω αφορμή για να συνεχίσω τη συζήτηση αφορούν τη νησιωτική Ελλάδα.
  2ον) Θέλω όσο τίποτα άλλο να δώσω συμβουλή σε όλους τους νέους γιατρούς και ειδικά σε όσους τελειώνουν με όρεξη την Ιατρική Σχολή και επιθυμούν  να κάνουν το (άγονο) αγροτικό τους (και δεν φταίνε σε τίποτα να καταστρέψουν τις ζωές τους για χάρη του νομικού/κυβερνητικού/πολιτικού/ΜΜΕ/συνδικαλιστικού τέρατος που ονομάζουμε Ελλαδιστάν): ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΣΙΑ!!! (παλαιότερα θα έλεγα μακριά από τα μικρά νησιά, αλλά τώρα πλέον λέω ΜΑΚΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΗΣΙΑ!!!)
  θα συνεχίσω τη συζήτηση στο παρόν topic: Αγροτικό σε Νησί; Καλή η ΛΕΥΚΗ ΚΑΙ ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ, αλλά πιστεύω ότι ειδικά για τα νησιά θα πρέπει να υπάρχει πάντα ξεχωριστή και συγκεκριμένη συζήτηση. Προσωπικά, για έναν που δεν κατάγεται και δεν έχει σπίτι σε νησί (αλλά πολύ αμφιβάλλω, και εγώ από νησί κατάγομαι, δεν μεγάλωσα βέβαια εκεί, αλλά και να είχα μεγαλώσει, δεν θα υπήρχε περίπτωση να ασκήσω ιατρική μόνιμα εκεί) θεωρώ ότι όχι μόνο είναι απαγορευτικό να κάνεις εκεί αγροτικό, αλλά νέος ειδικός να είσαι, μακριά, μακριά, μακριά !!!
  Και έρχομαι στα πραγματικά γεγονότα: Πηγή_1, από όπου μαθαίνουμε ότι:
  Α] ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ 06/02/2020
  Την περασμένη Τετάρτη (05/02/2020), στη Σίφνο, ένα βρέφος 40 ημερών εμφάνισε βήχα και πυρετό και οι γονείς του επισκέφτηκαν την (νεοφερμένη) αγροτική ιατρό του Πολυδύναμου Περιφερικού Ιατρείου, καθώς ο μόνιμος Γενικός Ιατρός (Επιμελητής Β', Διευθυντής του Περιφερικού Ιατρείου) βρισκόταν σε 15μερη άδεια. Η συνάδελφος αγροτική ιατρός διαπιστώνει ακροαστικά ευρήματα και επισημαίνει να γίνει δεύτερη επίσκεψη σε περίπτωση επιδείνωσης. Πράγματι, την Πέμπτη 06/02/2020, ο πυρετός ανεβαίνει και οι γονείς ξαναφέρνουν το βρέφος στο Περιφερικό Ιατρείο, νωθρό και με επιδείνωση των ακροαστικών ευρημάτων. Η συνάδελφος αγροτική ιατρός χορηγεί υποστηρικτική αγωγή και αποφασίζει διακομιδή στην Αθήνα στις 16:00 μ.μ.. Τηλεφωνεί στο ΕΚΑΒ, το οποίο αρχικά προσπαθεί να την πείσει να γίνει διακομιδή την επόμενη ημέρα με πλοίο (καθώς εκείνη την ημέρα υπήρχε απαγορευτικό στον απόπλου λόγω ανέμων 8 μποφόρ). Κατόπιν, ειδοποιείται για το συμβάν η δήμαρχος του νησιού, που με τη σειρά της ειδοποιεί τον Υπουργό Εργασίας, ο οποίος επικοινωνεί εκ νέου με το ΕΚΑΒ, που όμως δηλώνει ότι δεν διαθέτει πλωτό μέσο για να μεταφέρει το βρέφος μέχρι τη Μήλο, προκειμένου να μεταφερθεί από εκεί με ελικόπτερο στην Αθήνα. Τελικά, ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού μετέφερε το βρέφος στις 22:30 μ.μ. από τη Σίφνο στο Νοσοκομείο "Παίδων Αγία Σοφία" στην Αθήνα, όπου νοσηλεύεται με βρογχιολίτιδα και επαπειλούμενη βρογχοπνευμονία άμφω. Το βρέφος μεταφέρθηκε ασυνόδευτο, καθώς το ΕΚΑΒ δήλωσε αδυναμία να στείλει ιατρό, ενώ η συνάδελφος αγροτική γιατρός, ως η μοναδική γιατρός που εφημέρευε στο νησί, κρίθηκε ότι δεν μπορούσε να εγκαταλείψει την έδρα της και να συνοδεύσει.
  Συμπέρασμα 1: Ένα περιστατικό εμπύρετου με οξεία λοίμωξη κατώτερου αναπνευστικού, δυνητικά θανατηφόρο σε βρέφος 40 ημερών, κλήθηκε να αντιμετωπιστεί από μία καινούρια στο νησί (και ενδεχομένως και στο ιατρικό επάγγελμα) αγροτική ιατρό.  Η ίδια γιατρός, εφημέρευε μόνη της σε ένα νησί 3.000 κατοίκων, με > 500 παιδιά (όπως λέει το άρθρο), σε ημέρα που το νησί είναι αποκομμένο από θάλασσα λόγω ανέμων 8 μποφόρ. Αυτό θα μπορούσε να σχολιαστεί από πολλές πλευρές, ωστόσο, καθαρά ιατρικά, η περίπτωσή μας αφορά περιστατικό που και ο Γενικός Ιατρός να ήταν παρών, ή ακόμα και Παιδίατρος να υπήρχε, η απόφαση δεν αλλάζει: Το βρέφος χρήζει άμεσης διακομιδής στο πλησιέστερο τριτοβάθμιο νοσοκομείο.
  Συμπέρασμα 2: Ο αρμόδιος φορέας που υπάρχει για να διαχειριστεί καταστάσεις κρίσεων που αφορούν τις ζωές των 3.000 ανθρώπων που υπάρχουν σε εκείνο το αποκομμένο από θάλασσα νησί εκείνο το βράδυ, δηλώνει ότι δεν έχει τρόπο να πραγματοποιήσει τη διακομιδή και προτείνει ως λύση τη διακομιδή την επόμενη ημέρα. Δηλαδή, προτείνει στη συνάδελφο αγροτική ιατρό (όπως θα πρότεινε και στον όποιον Γενικό Διευθυντή ή Παιδίατρο ήταν εκεί), να αποδεχτεί τον ενδεχόμενο θάνατο του βρέφους, καθώς οξεία επιδείνωση της κατάστασής του θα σήμαινε την ανάγκη για άμεση αναπνευστική υποστήριξη σε ΜΑΦ ή ΜΕΘ  (νεογνών μάλιστα). Ας μην σχολιάσουμε το γεγονός ότι το ΕΚΑΒ, ως ένας από τους φορείς καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, θα έπρεπε να είναι εξοπλισμένο και να διαθέτει τα πλωτά ή εναέρια μέσα για να διαχειρίζεται τέτοιες καταστάσεις. Και εφόσον δεν τα έχει, ας επικοινωνήσει από μόνο του με όργανα της πολιτείας για να λύσει το θέμα, όχι να κινητοποιείται ο στρατός μετά από παρέμβαση Υπουργού, ο οποίος κινητοποιήθηκε μετά από παρέμβαση της Δημάρχου του νησιού, η οποία κινητοποιήθηκε από τους γονείς του παιδιού. Ας μην σχολιάσουμε, λοιπόν, τα όποια πλωτά ή εναέρια μέσα. Για την τριτοκοσμική Ελλάδα, πάντα θα υπάρχει η δικαιολογία του στρατηγού άνεμου, του συνταγματάρχη χιονιού, της ταγματαρχίνας θάλασσας και της λοχαγού βροχής. Όμως, είναι άξιο σχολιασμού, το γεγονός ότι έγινε αεροδιακομιδή χωρίς να υπάρχει ιατρικό πλήρωμα. Όσο και να επικαλείται τις καιρικές συνθήκες, το ΕΚΑΒ οφείλει και όφειλε να διαθέτει ανά πάσα στιγμή ιατρικό δυναμικό που να συνοδεύει τις αεροδιακομιδές. Θα μου πείτε, εδώ δεν συνοδεύουν καν στα ασθενοφόρα!!! Έστω, αλλά η αεροδιακομιδή υποτίθεται είναι η έσχατη λύση, ακριβώς γιατί το περιστατικό είναι τόσο επείγον, που εξ' ορισμού δεν νοείται να σηκωθεί ελικόπτερο χωρίς συνοδεία γιατρού.
  Τελικό συμπέρασμα: Το περιστατικό που συνέβη στη Σίφνο, αναδεικνύει ότι ο λόγος που φωνάζω μακριά από τα νησιά δεν αφορά μόνο στα ζητήματα έλλειψης ειδικευμένων γιατρών.  Ο τρόπος που η συνάδελφος αγροτική ιατρός διαχειρίστηκε το περιστατικό δεν θα μπορούσε να διαφέρει από την διαχείριση της ειδικού Παιδιάτρου, πλην της πιθανότητας η Παιδίατρος να πρότεινε τη διακομιδή από την πρώτη κιόλας επίσκεψη. Που και πάλι, ουδείς γνωρίζει εάν σε παρόμοιο περιστατικό οι γονείς θα φέρνανε το βρέφος για εξέταση την Τετάρτη (05/02/2020) (δεν θα υπήρχε δηλαδή καν πρώτη επίσκεψη) ή εάν θα το φέρνανε ήδη σε μία πολύ προχωρημένη κλινική κατάσταση (επομένως οι 6 ώρες αναμονές θα ήταν ήδη μοιραίες και το βρέφος που ενδεχομένως θα πέθαινε στην αναμονή για αεροδιακομιδή). Το πρόβλημα στο συγκεκριμένο περιστατικό είναι καθαρά το ανύπαρκτο σύστημα διακομιδών του ΕΚΑΒ στα νησιά του Αιγαίου, ειδικά σε κακές καιρικές συνθήκες (φαινόμενο όμως συχνό για αρκετά νησιά)
  Β] ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΣΙΦΝΟΥ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ 06/02/2020
  Σύμφωνα με τη Δήμαρχο της Σίφνου, το ΕΚΑΒ σπάνια στέλνει ελικόπτερο για αεροδιακομιδή ασθενών, ακόμα και για σοβαρά (κατά την κρίση των εκεί ιατρών) περιστατικά. Όταν δε αποφασίσει να στείλει αεροδιακομιδή, απαιτεί να συνοδεύσει ιατρός από το ήδη ελλειπώς επανδρωμένο (πλέον 1 Ιατρός Υπηρεσίας Υπαίθρου και 1 Γενικός Ιατρός) Περιφερικό Ιατρείο της Σίφνου. Η Δήμαρχος της Σίφνου απέστειλε στις 21/01/2020 επιστολή σχετικά με τα προβλήματα της υγείας στο νησί (κενή θέση Παιδιάτρου στο νησί, ύπαρξη 1 μόνο αγροτικού ιατρού, προβλήματα με τις συνταγογραφήσεις κ.α.) στο Υπουργείο Υγείας, σε Βουλευτές των Κυκλάδων και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
  Συμπέρασμα 1: Το περιστατικό της 06/02/2020 δεν είναι μεμονωμένο. Όταν ένα σοβαρό περιστατικό παίρνει πλέον την ταμπέλα της ανάγκης για άμεση διακομιδή σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο, τότε η διαδικασία που κινείται από εκεί και πέρα ιατρικά ξεφεύγει από την ευθύνη του υπάρχοντος γιατρού, είτε αυτός λέγεται αγροτικός, είτε λέγεται ειδικευόμενος, είτε λέγεται γενικός ιατρός, είτε λέγεται παιδίατρος, είτε λέγεται Γιακούμπ. Από τη στιγμή εκείνη και μετά, αναλαμβάνει η ελληνική πολιτεία μέσω του ΕΚΑΒ να διαχειριστεί την άμεση μεταφορά του ασθενή. Στην Ελλάδα του 2020, έχουμε νομικό σύστημα που "αθωώνει" από ποινές όλους όσους θα έπρεπε να πάνε φυλακή γιατί ακριβώς τα νησιά είναι υγροί τάφοι, παραμελημένα από οργανωμένο και σύγχρονο δίκτυο διακομιδών ΕΚΑΒ και αερομεταφορών, επανδρωμένο όπως προβλέπεται με ιατρικό πλήρωμα και σύγχρονο εξοπλισμό. Αντί να γίνεται αυτό, η νομική και δικαστική πρακτική κάθεται και ασχολείται με το πόσο γρήγορα διέγνωσε ο γιατρός τη βαρύτητα της κατάστασης, καθώς και με το εάν κράτησε στη ζωή όσο έπρεπε τον ασθενή κατά την αναμονή μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο / ελικόπτερο (από 2 - 3 ώρες έως και ποτέ...) και κατά τη διάρκεια της διαδρομής (4 - 5 ώρες στις τρέχα γύρευε περιοχές). Δηλαδή χρονικά διαστήματα που όποιος δικαστικός του εξωτερικού με εμπειρία στα ιατρικά πράγματα και τους ιατρικούς χρόνους τα ακούσει θα επισημάνει και αυτός ότι οι δικαστικοί στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον καθυστερημένοι. Το να διωχθούν ποινικά όσοι δεν φρόντισαν να πραγματοποιούνται περισσότερες και πιο γρήγορες διακομιδές, αυτό δεν εξετάζεται και δεν διώκεται από κανέναν εισαγγελέα (αυτεπάγγελτα, δίωξη για θανάτους εξ' αμελείας σε όλες τις διευθυντικές και πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων φορέων, γιατί συντελείται εγκληματική αμέλεια και θάνατοι ανθρώπων λόγω των τεράστιων χρονικών διαστημάτων που διαρκούν οι διακομιδές στο Ελλαδιστάν).
  Συμπέρασμα 2: Η ελληνική πολιτεία και η Δήμαρχος ζητάνε να βρεθεί ιατρός να έρθει σε ένα νησί όπου θα πρέπει: 1ον) Να παρακολουθεί 24εις ώρες το 24ωρο 3.000 κατοίκους, ο/η δε Παιδίατρος > 500 παιδιά, με ανύπαρκτα μέσα διακομιδής και φυσικά ανά πάσα στιγμή κατηγορούμενος/η από όποιον δικομανή, ψυχοπαθή ή ανεγκέφαλο και διανοητικά καθυστερημένο δικηγόρο/δικαστή ή εισαγγελέα τον/την θεωρήσει υπεύθυνο/η που το περιστατικό δεν διακομίστηκε ή πέθανε κατά τη διάρκεια της διακομιδής στην Αθήνα, 2ον) Να φέρει την οικογένειά του/της σε ένα υγειονομικά ακάλυπτο νησί, για να έχει την ίδια τύχη με τους εγκαταλελειμμένους από την κυβερνητική συμμορία και το ΕΚΑΒ κατοίκους της και 3ον) Να μείνει επιστημονικά αποκομμένος/η και να βαλτώσει ιατρικά, καθώς δεν θα μπορεί να το κουνήσει ρούπι από την εργασιακή γαλέρα που λέγεται Ε.Σ.Υ., καθ' όσον οι άγονες και προβληματικές περιοχές δεν διαθέτουν το προσωπικό που θα σου επιτρέψουν να πάρεις καμιά άδεια για να ασχοληθείς με την επιστήμη σου, την οικογένεια σου ή να ξεκουραστείς σαν άνθρωπος.
  Τελικό συμπέρασμα: Στα νησιά ψάχνουν για κορόιδα. Μην πατήσετε πόδι.
  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Συνέβησαν όλα αυτά και φυσικά ο οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος κατάλαβε ότι το πρόβλημα με το περιστατικό που συνέβη στη Σίφνο αφορούσε αποκλειστικά και μόνο στην αδυναμία διακομιδής του βρέφους από το ΕΚΑΒ στην Αθήνα. Η απουσία Παιδιάτρου επ' ουδενί δεν ήταν το πρόβλημα στο συγκεκριμένο γεγονός και η όλη προσοχή των υπεύθυνων φορέων (Υπουργείου Υγείας, ΕΚΑΒ, Εισαγγελέα) και ΜΜΕ θα έπρεπε να στραφεί την επόμενη ημέρα γύρω από δύο άξονες:
  1ον) Το ΕΚΑΒ δήλωσε παντελώς ανίκανο να διαχειριστεί την κατάσταση και χρειάστηκε να παρέμβει ο στρατός μετά από πολιτική παρέμβαση. Το φαινόμενο ήταν ήδη γνωστό στην παρούσα ηγεσία (ΕΚΑΒ και κυβέρνησης), όπως και στις προηγούμενες. Η κατάσταση η δια, η Πολιτεία απούσα, η Εισαγγελία απούσα.
  2ον) Στην απίστευτη και εγκληματική δήλωση του ΕΚΑΒ στη νεαρή συνάδελφο να περιμένει να διακομίσει την επόμενη ημέρα, δηλαδή να αποφασίζει το ΕΚΑΒ ότι ΟΚ και να πέθαινε εκείνη την ημέρα το βρέφος δεν έγινε και κάτι! (εδώ να επισημάνω ότι η δήλωση αυτή δεν είναι απίστευτη, συχνά ακούμε από το ΕΚΑΒ να εκφράζεται με εγκληματική αδιαφορία απέναντι σε κλήσεις που του κάνουμε για σοβαρά περιστατικά, ενώ επί το πλείστον το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του δεν είναι καν εκπαιδευμένοι διασώστες, είναι οδηγοί, συνδικαλιστές και πολιτικά ρουσφέτια, που όση σχέση έχει ο αστροναύτης με τις καταδύσεις, τόση σχέση έχουν αυτοί με την Ιατρική...)
  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Σηκώνομαι, λοιπόν, σήμερα το πρωί (16/02/2020) και διαπιστώνω ότι προφανώς ούτε το Υπουργείο Υγείας, ούτε τα ΜΜΕ καταλάβανε ποτέ τι ακριβώς έγινε με το βρέφος στη Σίφνο: Πηγή_2
  Η λύση που πρότειναν απέναντι σε εκείνη την εφιαλτική νύχτα, που συνοψίζει ουσιαστικά όλα τα προβλήματα που κατ' ουσίαν έχει το σύστημα υγείας της νησιωτικής Ελλάδας, ήταν ότι πρέπει να φέρουν απόσπαση Παιδίατρο από την Αθήνα. Που ακόμα και το πρόβλημα εκείνης της νύχτας, σύμφωνα με τη λογική των καθυστερημένων, να ήταν ότι δεν υπήρχε Παιδίατρος στο νησί, θα έπρεπε τουλάχιστον να εξηγούνε (επιτέλους) τι ουσιαστικά κίνητρα θα βρούνε για να έρθει Παιδίατρος σε εκείνο το ξεχασμένο από το Θεό νησί (λύση στο πρόβλημα των διακομιδών, αλλαγή του νομικού συστήματος για την ιατρική ευθύνη, παρέμβαση εισαγγελέα για το περιστατικό εναντίον του ΕΚΑΒ που επέδειξε τραγική αμέλεια στη διαχείριση της διακομιδής, κ.α. όποιος διάβασε ότι έγραψα παραπάνω νομίζω ότι κατάλαβε την κοινή λογική).
  Συμπέρασμα: Ζούμε σε μια χώρα καθυστερημένων. Στην καλύτερη περίπτωση. Και μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο των ανεγκέφαλων που διαχειρίζονται τις ζωές μας, συμβουλεύω όσους ξεκινάτε την ιατρική σας σταδιοδρομία ότι δεν αξίζει να την χαραμίσετε για όλη αυτή την αλητεία που ονομάζεται ελληνικό κράτος.
  ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ!!! ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ!!!
 7. Like
  mihiatrik got a reaction from iceman in Αγροτικό σε Νησί;   
  Τα μέλη kopritis και heretai, στο topic: "ΛΕΥΚΗ ΚΑΙ ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ", σχολιάσανε με πολύ περιγραφικό τρόπο την κοροϊδία και τον εμπαιγμό που υφίστανται οι κάτοικοι του Ελλαδιστάν, όσον αφορά στα θέματα της υγεία τους, αλλά στην ίδια τους τη ζωή. Από θέμα τύχης ζούνε όλοι τους και φυσικά σε σημαντικό βαθμό τη μοίρα αυτή την έχουνε επιλέξει οι ίδιοι για τον εαυτό τους. Ταυτόχρονα, kopritis και heretai επισήμαναν την απαξίωση που δείχνουν ελληνική κοινωνία, ΜΜΕ, δικαστικό/νομικό σύστημα και κράτος (με όλους τους παρατρεχάμενους συνδικαλιστές, διοικήσεις ιατρικών συλλόγων, νοσοκομείων, κλινικών κ.τ.λ.) απέναντι στους νέους γιατρούς, καθ' όσον επ' ουδενί ενδιαφέρθηκε ποτέ κανείς να καταλάβει ότι ο νέος γιατρός είναι και αυτός άνθρωπος και έχει δικαίωμα να μην καταστραφεί η σωματική και η ψυχική υγεία του ίδιου και της οικογένειάς του, απλά και μόνο επειδή κάποιοι αποφάσισαν να δολοφονούν (ουσιαστικά) καθημερινά ανθρώπους (εξ αδιαφορίας ή εκ προθέσεως).
  Με βάση, λοιπόν, πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν στην πρόσφατη αεροδιακομιδή βρέφους 40ημερών από τη Σίφνο στην Αθήνα, θα ήθελα να συνεχίσω την παραπάνω συζήτηση, εστιάζοντας κυρίως σε αυτό το κομμάτι της κοροϊδίας που αφορά στον τρόπο που "αντιμετωπίζονται" και "δίνονται λύσεις" στα προβλήματα του Ε.Σ.Υ., σε ένα πλαίσιο δημοσίου λόγου που πραγματικά θα πρέπει να νομίζουν ότι απευθύνονται σε διανοητικά καθυστερημένους. Φυσικά ίσως και να απευθύνονται, απλά δεν βλέπω στο δημόσιο λόγο ούτε μία ανάρτηση ή σχολιασμό από αρμόδιο φορέα ή όργανο, που να επισημαίνει ευθέως ότι μας θεωρούνε εντελώς καθυστερημένους όταν συνεχίζουν παρόμοιο βιολί στον τρόπο που διαχειρίζονται θέματα υγείας της νησιωτικής Ελλάδας (θα εξηγήσω παρακάτω). Επομένως, θα ήθελα πολύ να συνεχίσω τη συζήτηση στο topic: "ΛΕΥΚΗ ΚΑΙ ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ, αλλά  επειδή:
  1ον) Τα γεγονότα από τα οποία θέλω να πάρω αφορμή για να συνεχίσω τη συζήτηση αφορούν τη νησιωτική Ελλάδα.
  2ον) Θέλω όσο τίποτα άλλο να δώσω συμβουλή σε όλους τους νέους γιατρούς και ειδικά σε όσους τελειώνουν με όρεξη την Ιατρική Σχολή και επιθυμούν  να κάνουν το (άγονο) αγροτικό τους (και δεν φταίνε σε τίποτα να καταστρέψουν τις ζωές τους για χάρη του νομικού/κυβερνητικού/πολιτικού/ΜΜΕ/συνδικαλιστικού τέρατος που ονομάζουμε Ελλαδιστάν): ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΣΙΑ!!! (παλαιότερα θα έλεγα μακριά από τα μικρά νησιά, αλλά τώρα πλέον λέω ΜΑΚΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΗΣΙΑ!!!)
  θα συνεχίσω τη συζήτηση στο παρόν topic: Αγροτικό σε Νησί; Καλή η ΛΕΥΚΗ ΚΑΙ ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ, αλλά πιστεύω ότι ειδικά για τα νησιά θα πρέπει να υπάρχει πάντα ξεχωριστή και συγκεκριμένη συζήτηση. Προσωπικά, για έναν που δεν κατάγεται και δεν έχει σπίτι σε νησί (αλλά πολύ αμφιβάλλω, και εγώ από νησί κατάγομαι, δεν μεγάλωσα βέβαια εκεί, αλλά και να είχα μεγαλώσει, δεν θα υπήρχε περίπτωση να ασκήσω ιατρική μόνιμα εκεί) θεωρώ ότι όχι μόνο είναι απαγορευτικό να κάνεις εκεί αγροτικό, αλλά νέος ειδικός να είσαι, μακριά, μακριά, μακριά !!!
  Και έρχομαι στα πραγματικά γεγονότα: Πηγή_1, από όπου μαθαίνουμε ότι:
  Α] ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ 06/02/2020
  Την περασμένη Τετάρτη (05/02/2020), στη Σίφνο, ένα βρέφος 40 ημερών εμφάνισε βήχα και πυρετό και οι γονείς του επισκέφτηκαν την (νεοφερμένη) αγροτική ιατρό του Πολυδύναμου Περιφερικού Ιατρείου, καθώς ο μόνιμος Γενικός Ιατρός (Επιμελητής Β', Διευθυντής του Περιφερικού Ιατρείου) βρισκόταν σε 15μερη άδεια. Η συνάδελφος αγροτική ιατρός διαπιστώνει ακροαστικά ευρήματα και επισημαίνει να γίνει δεύτερη επίσκεψη σε περίπτωση επιδείνωσης. Πράγματι, την Πέμπτη 06/02/2020, ο πυρετός ανεβαίνει και οι γονείς ξαναφέρνουν το βρέφος στο Περιφερικό Ιατρείο, νωθρό και με επιδείνωση των ακροαστικών ευρημάτων. Η συνάδελφος αγροτική ιατρός χορηγεί υποστηρικτική αγωγή και αποφασίζει διακομιδή στην Αθήνα στις 16:00 μ.μ.. Τηλεφωνεί στο ΕΚΑΒ, το οποίο αρχικά προσπαθεί να την πείσει να γίνει διακομιδή την επόμενη ημέρα με πλοίο (καθώς εκείνη την ημέρα υπήρχε απαγορευτικό στον απόπλου λόγω ανέμων 8 μποφόρ). Κατόπιν, ειδοποιείται για το συμβάν η δήμαρχος του νησιού, που με τη σειρά της ειδοποιεί τον Υπουργό Εργασίας, ο οποίος επικοινωνεί εκ νέου με το ΕΚΑΒ, που όμως δηλώνει ότι δεν διαθέτει πλωτό μέσο για να μεταφέρει το βρέφος μέχρι τη Μήλο, προκειμένου να μεταφερθεί από εκεί με ελικόπτερο στην Αθήνα. Τελικά, ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού μετέφερε το βρέφος στις 22:30 μ.μ. από τη Σίφνο στο Νοσοκομείο "Παίδων Αγία Σοφία" στην Αθήνα, όπου νοσηλεύεται με βρογχιολίτιδα και επαπειλούμενη βρογχοπνευμονία άμφω. Το βρέφος μεταφέρθηκε ασυνόδευτο, καθώς το ΕΚΑΒ δήλωσε αδυναμία να στείλει ιατρό, ενώ η συνάδελφος αγροτική γιατρός, ως η μοναδική γιατρός που εφημέρευε στο νησί, κρίθηκε ότι δεν μπορούσε να εγκαταλείψει την έδρα της και να συνοδεύσει.
  Συμπέρασμα 1: Ένα περιστατικό εμπύρετου με οξεία λοίμωξη κατώτερου αναπνευστικού, δυνητικά θανατηφόρο σε βρέφος 40 ημερών, κλήθηκε να αντιμετωπιστεί από μία καινούρια στο νησί (και ενδεχομένως και στο ιατρικό επάγγελμα) αγροτική ιατρό.  Η ίδια γιατρός, εφημέρευε μόνη της σε ένα νησί 3.000 κατοίκων, με > 500 παιδιά (όπως λέει το άρθρο), σε ημέρα που το νησί είναι αποκομμένο από θάλασσα λόγω ανέμων 8 μποφόρ. Αυτό θα μπορούσε να σχολιαστεί από πολλές πλευρές, ωστόσο, καθαρά ιατρικά, η περίπτωσή μας αφορά περιστατικό που και ο Γενικός Ιατρός να ήταν παρών, ή ακόμα και Παιδίατρος να υπήρχε, η απόφαση δεν αλλάζει: Το βρέφος χρήζει άμεσης διακομιδής στο πλησιέστερο τριτοβάθμιο νοσοκομείο.
  Συμπέρασμα 2: Ο αρμόδιος φορέας που υπάρχει για να διαχειριστεί καταστάσεις κρίσεων που αφορούν τις ζωές των 3.000 ανθρώπων που υπάρχουν σε εκείνο το αποκομμένο από θάλασσα νησί εκείνο το βράδυ, δηλώνει ότι δεν έχει τρόπο να πραγματοποιήσει τη διακομιδή και προτείνει ως λύση τη διακομιδή την επόμενη ημέρα. Δηλαδή, προτείνει στη συνάδελφο αγροτική ιατρό (όπως θα πρότεινε και στον όποιον Γενικό Διευθυντή ή Παιδίατρο ήταν εκεί), να αποδεχτεί τον ενδεχόμενο θάνατο του βρέφους, καθώς οξεία επιδείνωση της κατάστασής του θα σήμαινε την ανάγκη για άμεση αναπνευστική υποστήριξη σε ΜΑΦ ή ΜΕΘ  (νεογνών μάλιστα). Ας μην σχολιάσουμε το γεγονός ότι το ΕΚΑΒ, ως ένας από τους φορείς καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, θα έπρεπε να είναι εξοπλισμένο και να διαθέτει τα πλωτά ή εναέρια μέσα για να διαχειρίζεται τέτοιες καταστάσεις. Και εφόσον δεν τα έχει, ας επικοινωνήσει από μόνο του με όργανα της πολιτείας για να λύσει το θέμα, όχι να κινητοποιείται ο στρατός μετά από παρέμβαση Υπουργού, ο οποίος κινητοποιήθηκε μετά από παρέμβαση της Δημάρχου του νησιού, η οποία κινητοποιήθηκε από τους γονείς του παιδιού. Ας μην σχολιάσουμε, λοιπόν, τα όποια πλωτά ή εναέρια μέσα. Για την τριτοκοσμική Ελλάδα, πάντα θα υπάρχει η δικαιολογία του στρατηγού άνεμου, του συνταγματάρχη χιονιού, της ταγματαρχίνας θάλασσας και της λοχαγού βροχής. Όμως, είναι άξιο σχολιασμού, το γεγονός ότι έγινε αεροδιακομιδή χωρίς να υπάρχει ιατρικό πλήρωμα. Όσο και να επικαλείται τις καιρικές συνθήκες, το ΕΚΑΒ οφείλει και όφειλε να διαθέτει ανά πάσα στιγμή ιατρικό δυναμικό που να συνοδεύει τις αεροδιακομιδές. Θα μου πείτε, εδώ δεν συνοδεύουν καν στα ασθενοφόρα!!! Έστω, αλλά η αεροδιακομιδή υποτίθεται είναι η έσχατη λύση, ακριβώς γιατί το περιστατικό είναι τόσο επείγον, που εξ' ορισμού δεν νοείται να σηκωθεί ελικόπτερο χωρίς συνοδεία γιατρού.
  Τελικό συμπέρασμα: Το περιστατικό που συνέβη στη Σίφνο, αναδεικνύει ότι ο λόγος που φωνάζω μακριά από τα νησιά δεν αφορά μόνο στα ζητήματα έλλειψης ειδικευμένων γιατρών.  Ο τρόπος που η συνάδελφος αγροτική ιατρός διαχειρίστηκε το περιστατικό δεν θα μπορούσε να διαφέρει από την διαχείριση της ειδικού Παιδιάτρου, πλην της πιθανότητας η Παιδίατρος να πρότεινε τη διακομιδή από την πρώτη κιόλας επίσκεψη. Που και πάλι, ουδείς γνωρίζει εάν σε παρόμοιο περιστατικό οι γονείς θα φέρνανε το βρέφος για εξέταση την Τετάρτη (05/02/2020) (δεν θα υπήρχε δηλαδή καν πρώτη επίσκεψη) ή εάν θα το φέρνανε ήδη σε μία πολύ προχωρημένη κλινική κατάσταση (επομένως οι 6 ώρες αναμονές θα ήταν ήδη μοιραίες και το βρέφος που ενδεχομένως θα πέθαινε στην αναμονή για αεροδιακομιδή). Το πρόβλημα στο συγκεκριμένο περιστατικό είναι καθαρά το ανύπαρκτο σύστημα διακομιδών του ΕΚΑΒ στα νησιά του Αιγαίου, ειδικά σε κακές καιρικές συνθήκες (φαινόμενο όμως συχνό για αρκετά νησιά)
  Β] ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΣΙΦΝΟΥ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ 06/02/2020
  Σύμφωνα με τη Δήμαρχο της Σίφνου, το ΕΚΑΒ σπάνια στέλνει ελικόπτερο για αεροδιακομιδή ασθενών, ακόμα και για σοβαρά (κατά την κρίση των εκεί ιατρών) περιστατικά. Όταν δε αποφασίσει να στείλει αεροδιακομιδή, απαιτεί να συνοδεύσει ιατρός από το ήδη ελλειπώς επανδρωμένο (πλέον 1 Ιατρός Υπηρεσίας Υπαίθρου και 1 Γενικός Ιατρός) Περιφερικό Ιατρείο της Σίφνου. Η Δήμαρχος της Σίφνου απέστειλε στις 21/01/2020 επιστολή σχετικά με τα προβλήματα της υγείας στο νησί (κενή θέση Παιδιάτρου στο νησί, ύπαρξη 1 μόνο αγροτικού ιατρού, προβλήματα με τις συνταγογραφήσεις κ.α.) στο Υπουργείο Υγείας, σε Βουλευτές των Κυκλάδων και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
  Συμπέρασμα 1: Το περιστατικό της 06/02/2020 δεν είναι μεμονωμένο. Όταν ένα σοβαρό περιστατικό παίρνει πλέον την ταμπέλα της ανάγκης για άμεση διακομιδή σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο, τότε η διαδικασία που κινείται από εκεί και πέρα ιατρικά ξεφεύγει από την ευθύνη του υπάρχοντος γιατρού, είτε αυτός λέγεται αγροτικός, είτε λέγεται ειδικευόμενος, είτε λέγεται γενικός ιατρός, είτε λέγεται παιδίατρος, είτε λέγεται Γιακούμπ. Από τη στιγμή εκείνη και μετά, αναλαμβάνει η ελληνική πολιτεία μέσω του ΕΚΑΒ να διαχειριστεί την άμεση μεταφορά του ασθενή. Στην Ελλάδα του 2020, έχουμε νομικό σύστημα που "αθωώνει" από ποινές όλους όσους θα έπρεπε να πάνε φυλακή γιατί ακριβώς τα νησιά είναι υγροί τάφοι, παραμελημένα από οργανωμένο και σύγχρονο δίκτυο διακομιδών ΕΚΑΒ και αερομεταφορών, επανδρωμένο όπως προβλέπεται με ιατρικό πλήρωμα και σύγχρονο εξοπλισμό. Αντί να γίνεται αυτό, η νομική και δικαστική πρακτική κάθεται και ασχολείται με το πόσο γρήγορα διέγνωσε ο γιατρός τη βαρύτητα της κατάστασης, καθώς και με το εάν κράτησε στη ζωή όσο έπρεπε τον ασθενή κατά την αναμονή μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο / ελικόπτερο (από 2 - 3 ώρες έως και ποτέ...) και κατά τη διάρκεια της διαδρομής (4 - 5 ώρες στις τρέχα γύρευε περιοχές). Δηλαδή χρονικά διαστήματα που όποιος δικαστικός του εξωτερικού με εμπειρία στα ιατρικά πράγματα και τους ιατρικούς χρόνους τα ακούσει θα επισημάνει και αυτός ότι οι δικαστικοί στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον καθυστερημένοι. Το να διωχθούν ποινικά όσοι δεν φρόντισαν να πραγματοποιούνται περισσότερες και πιο γρήγορες διακομιδές, αυτό δεν εξετάζεται και δεν διώκεται από κανέναν εισαγγελέα (αυτεπάγγελτα, δίωξη για θανάτους εξ' αμελείας σε όλες τις διευθυντικές και πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων φορέων, γιατί συντελείται εγκληματική αμέλεια και θάνατοι ανθρώπων λόγω των τεράστιων χρονικών διαστημάτων που διαρκούν οι διακομιδές στο Ελλαδιστάν).
  Συμπέρασμα 2: Η ελληνική πολιτεία και η Δήμαρχος ζητάνε να βρεθεί ιατρός να έρθει σε ένα νησί όπου θα πρέπει: 1ον) Να παρακολουθεί 24εις ώρες το 24ωρο 3.000 κατοίκους, ο/η δε Παιδίατρος > 500 παιδιά, με ανύπαρκτα μέσα διακομιδής και φυσικά ανά πάσα στιγμή κατηγορούμενος/η από όποιον δικομανή, ψυχοπαθή ή ανεγκέφαλο και διανοητικά καθυστερημένο δικηγόρο/δικαστή ή εισαγγελέα τον/την θεωρήσει υπεύθυνο/η που το περιστατικό δεν διακομίστηκε ή πέθανε κατά τη διάρκεια της διακομιδής στην Αθήνα, 2ον) Να φέρει την οικογένειά του/της σε ένα υγειονομικά ακάλυπτο νησί, για να έχει την ίδια τύχη με τους εγκαταλελειμμένους από την κυβερνητική συμμορία και το ΕΚΑΒ κατοίκους της και 3ον) Να μείνει επιστημονικά αποκομμένος/η και να βαλτώσει ιατρικά, καθώς δεν θα μπορεί να το κουνήσει ρούπι από την εργασιακή γαλέρα που λέγεται Ε.Σ.Υ., καθ' όσον οι άγονες και προβληματικές περιοχές δεν διαθέτουν το προσωπικό που θα σου επιτρέψουν να πάρεις καμιά άδεια για να ασχοληθείς με την επιστήμη σου, την οικογένεια σου ή να ξεκουραστείς σαν άνθρωπος.
  Τελικό συμπέρασμα: Στα νησιά ψάχνουν για κορόιδα. Μην πατήσετε πόδι.
  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Συνέβησαν όλα αυτά και φυσικά ο οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος κατάλαβε ότι το πρόβλημα με το περιστατικό που συνέβη στη Σίφνο αφορούσε αποκλειστικά και μόνο στην αδυναμία διακομιδής του βρέφους από το ΕΚΑΒ στην Αθήνα. Η απουσία Παιδιάτρου επ' ουδενί δεν ήταν το πρόβλημα στο συγκεκριμένο γεγονός και η όλη προσοχή των υπεύθυνων φορέων (Υπουργείου Υγείας, ΕΚΑΒ, Εισαγγελέα) και ΜΜΕ θα έπρεπε να στραφεί την επόμενη ημέρα γύρω από δύο άξονες:
  1ον) Το ΕΚΑΒ δήλωσε παντελώς ανίκανο να διαχειριστεί την κατάσταση και χρειάστηκε να παρέμβει ο στρατός μετά από πολιτική παρέμβαση. Το φαινόμενο ήταν ήδη γνωστό στην παρούσα ηγεσία (ΕΚΑΒ και κυβέρνησης), όπως και στις προηγούμενες. Η κατάσταση η δια, η Πολιτεία απούσα, η Εισαγγελία απούσα.
  2ον) Στην απίστευτη και εγκληματική δήλωση του ΕΚΑΒ στη νεαρή συνάδελφο να περιμένει να διακομίσει την επόμενη ημέρα, δηλαδή να αποφασίζει το ΕΚΑΒ ότι ΟΚ και να πέθαινε εκείνη την ημέρα το βρέφος δεν έγινε και κάτι! (εδώ να επισημάνω ότι η δήλωση αυτή δεν είναι απίστευτη, συχνά ακούμε από το ΕΚΑΒ να εκφράζεται με εγκληματική αδιαφορία απέναντι σε κλήσεις που του κάνουμε για σοβαρά περιστατικά, ενώ επί το πλείστον το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του δεν είναι καν εκπαιδευμένοι διασώστες, είναι οδηγοί, συνδικαλιστές και πολιτικά ρουσφέτια, που όση σχέση έχει ο αστροναύτης με τις καταδύσεις, τόση σχέση έχουν αυτοί με την Ιατρική...)
  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Σηκώνομαι, λοιπόν, σήμερα το πρωί (16/02/2020) και διαπιστώνω ότι προφανώς ούτε το Υπουργείο Υγείας, ούτε τα ΜΜΕ καταλάβανε ποτέ τι ακριβώς έγινε με το βρέφος στη Σίφνο: Πηγή_2
  Η λύση που πρότειναν απέναντι σε εκείνη την εφιαλτική νύχτα, που συνοψίζει ουσιαστικά όλα τα προβλήματα που κατ' ουσίαν έχει το σύστημα υγείας της νησιωτικής Ελλάδας, ήταν ότι πρέπει να φέρουν απόσπαση Παιδίατρο από την Αθήνα. Που ακόμα και το πρόβλημα εκείνης της νύχτας, σύμφωνα με τη λογική των καθυστερημένων, να ήταν ότι δεν υπήρχε Παιδίατρος στο νησί, θα έπρεπε τουλάχιστον να εξηγούνε (επιτέλους) τι ουσιαστικά κίνητρα θα βρούνε για να έρθει Παιδίατρος σε εκείνο το ξεχασμένο από το Θεό νησί (λύση στο πρόβλημα των διακομιδών, αλλαγή του νομικού συστήματος για την ιατρική ευθύνη, παρέμβαση εισαγγελέα για το περιστατικό εναντίον του ΕΚΑΒ που επέδειξε τραγική αμέλεια στη διαχείριση της διακομιδής, κ.α. όποιος διάβασε ότι έγραψα παραπάνω νομίζω ότι κατάλαβε την κοινή λογική).
  Συμπέρασμα: Ζούμε σε μια χώρα καθυστερημένων. Στην καλύτερη περίπτωση. Και μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο των ανεγκέφαλων που διαχειρίζονται τις ζωές μας, συμβουλεύω όσους ξεκινάτε την ιατρική σας σταδιοδρομία ότι δεν αξίζει να την χαραμίσετε για όλη αυτή την αλητεία που ονομάζεται ελληνικό κράτος.
  ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ!!! ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ!!!
 8. Thanks
  mihiatrik got a reaction from iceman in Εφημεριες στο rotation   
  Το link που έδωσα παραπάνω περί του πιστοποιητικού ευδόκιμης άσκησης είναι σαφές και στηρίζεται σε ΦΕΚ (Υπουργική Απόφαση) του 2019: https://www.e-nomothesia.gr/kat-ygeia/iatroi/upourgike-apophase-g5agp-oik-24768-2019.html
  Οπότε η συμμετοχή στις εφημερίες (χωρίς να καθορίζεται ελάχιστος αριθμός βέβαια) είναι κατ' αρχήν υποχρεωτική, εκτός εάν απαλλαγείς μετά από ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ απόφαση του νοσοκομείου.
  Από την Υπουργική Απόφαση προκύπτει ότι επί της αρχής δεν μπορείς να μην κάνεις καθόλου εφημερίες. Είναι προφανές αυτό.
  Και δεν αμφιβάλλω ότι υπάρχουν πολλές.
  Σαφώς όμως, από την εφαρμογή της εν λόγω απόφασης και μετά, απαλλαγή θα έχουν μόνο όσοι έχουν ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ απόφαση (τρέχα γύρευε ποιοι λόγοι θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μη συμμετοχή στις εφημερίες) ή ψευδή δήλωση στο πιστοποιητικό από τον διευθυντή τους ότι συμμετείχαν.
  Δεν είναι urban myth, είναι η υπάρχουσα νομική πραγματικότητα:
  Υποχρεούσαι (πλέον, με βάση τη νέα απόφαση) στην συμμετοχή στις εφημερίες, απλά δεν προβλέπεται ακριβώς πόσες πρέπει να κάνεις κατ' ελάχιστο.
  Οι εξαιρέσεις είναι κατά περίπτωση και υποθέτω σίγουρα όχι για τους κοινούς θνητούς.
 9. Like
  mihiatrik got a reaction from drspiros in Αμβλώσεις, νόμιμο και δεοντολογικό;   
  Αδιάφορον. Οι τραμπουκισμοί του καθενός εγκληματία δεν αποτελούν κριτήριο άσκησης της ιατρικής επιστήμης και νομολογίας.
  Η μισή αλήθεια. Η πραγματικότητα είναι ότι η εγκυμοσύνη (η φυσιολογική εγκυμοσύνη, δηλαδή αυτή που δεν απειλεί άμεσα ή έμμεσα τη ζωή της εγκύου) δεν αποτελεί παθολογική οντότητα. Ως εκ τούτου,  ο νόμος δεν υπάρχει για να επιβάλλει τις αμβλώσεις, αλλά για να προστατεύει νομικά τον γιατρό που θέλει να τις εφαρμόζει, δεδομένου ότι η εναλλακτική επιλογή, δηλαδή το να καταφεύγουν οι γυναίκες που θέλουν να κάνουν άμβλωση σε παράνομες και επικίνδυνες πρακτικές, αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την υγεία τους από το να πηγαίνουνε σε γιατρούς για να διακόπτουνε ασφαλώς την κύηση.
  Άρα, να τα ξεχωρίσουμε: Ο νόμος υπάρχει για να προστατεύει νομικά τις γυναίκες που θέλουνε να κάνουνε άμβλωση, καθώς και τους γιατρούς που προτίθενται να τις βοηθήσουνε. Σε καμία περίπτωση δεν τις επιβάλλει. Το δε κύημα αποτελεί νομολογικά "αντικείμενο", όχι άνθρωπος και ο τερματισμός της ζωής του αξιώνει αποκλειστικά αστικού χαρακτήρα αποζημίωση και όχι ποινικό αδίκημα (δηλαδή δεν διώκεται κανείς για ανθρωποκτονία, από πρόθεση ή εξ αμελείας). Διαφορετικά, θα έπρεπε κάθε εγκυμονούσα που σκοντάφτει και πεθαίνει το έμβρυο, να διώκεται αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα ως ανθρωποκτονία από αμέλεια. Το ζήτημα αυτό, αν και ακόμα συζητιέται στους νομικούς κύκλους, προς το παρόν είναι αρκετά διαχωρισμένο και σαφές: το έμβρυο νομικά είναι αντικείμενο μεγάλης και ιδιαίτερης αξίας, όχι όμως άνθρωπος.
  Εξάλλου, ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας (Νόμος 3418/2005, Άρθρο 31), ορίζει ότι: "Τεχνητή διακοπή κύησης: 1. Ο ιατρός μπορεί να επικαλεσθεί τους κανόνες και τις αρχές της ηθικής συνείδησής του και να αρνηθεί να εφαρμόσει ή να συμπράξει στη διαδικασία τεχνητής διακοπής της κύησης, εκτός εάν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της υγείας της. Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται σύμφωνη και αιτιολογημένη γνώμη του κατά περίπτωση αρμόδιου ιατρού."
  Το "στην περίπτωση αυτή,..." αναφέρεται στην περίπτωση που ενώ κινδυνεύει η ζωή και η υγεία της εγκύου, ο γιατρός εξακολουθεί να αρνείται τη διακοπή κύησης. Διαφορετικά ισχύει το πρώτο σκέλος, δεν έχει καμία υποχρέωση ο γιατρός να συμπράξει σε διακοπή κύησης.
  Ο δε όρκος του Ιπποκράτη, αναφέρεται καθαρά στις παθολογικές καταστάσεις του ανθρωπίνου σώματος. Η εγκυμοσύνη, δεν εντάσσεται σε καμία νοσολογική οντότητα της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης. Η δε διακοπή της, πλην των περιπτώσεων που απειλείται η ζωή της εγκύου, έχει τόση ιατρική αξία, όση έχει και η επιλογή της γυναίκας για καλλωπισμό: μπότοξ, πλαστική στήθους, πλαστική πισινού κ.τ.λ. ωραία. Είναι καθαρά προσωπική επιλογή - εμπόρευμα, και όχι ιατρική αναγκαιότητα.
  Ο νόμος όπως είπαμε υπάρχει για να επιτρέπει τις αμβλώσεις σε όποια γυναίκα θέλει να τις κάνει και σε όποιον γιατρό θέλει να τη βοηθήσει. Δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.
  Τώρα, η εντολή εκ των άνωθεν υπάρχει σε διάφορα θέματα που νομικά είναι παράνομο να αφορούν το περιεχόμενο ιατρικών πράξεων. Το λεγόμενο "εντέλλεσθαι" του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα εφαρμόζεται καταχρηστικά στην ιατρική ιεραρχία, καθόσον ουδείς γιατρός υποχρεούται να εφαρμόσει ιατρική πράξη στην οποία διαφωνεί ή είναι εκ των πραγμάτων παράνομο και καταχρηστικό να εφαρμόσει.
  Επομένως ναι, μπορεί κάποιος να λάβει εντέλλεσθαι για διακοπή κύησης εκ των άνωθεν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι νόμιμο. Τα εντέλλεσθαι δίνουν και παίρνουν στο Ε.Σ.Υ. από αγράμματους στα ιατρικά θέματα διοικητικούς. Το να σου ζητήσουν με εντέλλεσθαι να διακόψεις κύηση, είναι σαν να ζητάνε από αγροτικό γιατρό να διακομίσει διασωληνωμένο ασθενή: Δηλαδή παράνομο και ιατρικά ασυμβίβαστο. Φυσικά και μπορεί να συμβεί, διόλου απίθανο.
  Η νομοθεσία είναι σαφής. Ουδεμία υποχρέωση έχει γιατρός να εφαρμόσει άμβλωση εφόσον διαφωνεί. Η ιατρική επίσης είναι σαφής: Η εγκυμοσύνη δεν εντάσσεται στις παθολογικές οντότητες της ιατρικής επιστήμης, ούτε διδάσκεται ως τέτοια, επομένως οποιαδήποτε αίτηση για διακοπή της δεν μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερη υποχρέωση του γιατρού να παρέμβει, ΠΛΗΝ των καταστάσεων που απειλείται η ζωή της εγκύου (γιατί νομικά η έγκυος θεωρείται ως άνθρωπος, το δε έμβρυο ως νομική υπόσταση δεν αποκτάει τα δικαιώματα του "προσώπου" μέχρι να γεννηθεί).
  Το θέμα είναι λυμένο τόσο νομικά, όσο και ιατρικά. Την κατάσταση κάνουνε δύσκολη:
  1) Οι απανταχού αγράμματοι/ες διοικητικοί στα χ, ψ, ζ νοσοκομεία
  2) Οι απανταχού αγράμματοι/ες δημοσιοκάφροι
  3) Οι απανταχού αγράμματοι/ες φεμινίστριες, σύλλογοι, αλληλέγγυοι και δεν ξέρω εγώ ποιοι άλλοι βγαίνουν και φωνάζουν στα διάφορα πάνελ, πλατείες, δρόμους, περιοδικά και τρέχα γύρευε.
 10. Like
  mihiatrik got a reaction from iceman in Αμβλώσεις, νόμιμο και δεοντολογικό;   
  Αδιάφορον. Οι τραμπουκισμοί του καθενός εγκληματία δεν αποτελούν κριτήριο άσκησης της ιατρικής επιστήμης και νομολογίας.
  Η μισή αλήθεια. Η πραγματικότητα είναι ότι η εγκυμοσύνη (η φυσιολογική εγκυμοσύνη, δηλαδή αυτή που δεν απειλεί άμεσα ή έμμεσα τη ζωή της εγκύου) δεν αποτελεί παθολογική οντότητα. Ως εκ τούτου,  ο νόμος δεν υπάρχει για να επιβάλλει τις αμβλώσεις, αλλά για να προστατεύει νομικά τον γιατρό που θέλει να τις εφαρμόζει, δεδομένου ότι η εναλλακτική επιλογή, δηλαδή το να καταφεύγουν οι γυναίκες που θέλουν να κάνουν άμβλωση σε παράνομες και επικίνδυνες πρακτικές, αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την υγεία τους από το να πηγαίνουνε σε γιατρούς για να διακόπτουνε ασφαλώς την κύηση.
  Άρα, να τα ξεχωρίσουμε: Ο νόμος υπάρχει για να προστατεύει νομικά τις γυναίκες που θέλουνε να κάνουνε άμβλωση, καθώς και τους γιατρούς που προτίθενται να τις βοηθήσουνε. Σε καμία περίπτωση δεν τις επιβάλλει. Το δε κύημα αποτελεί νομολογικά "αντικείμενο", όχι άνθρωπος και ο τερματισμός της ζωής του αξιώνει αποκλειστικά αστικού χαρακτήρα αποζημίωση και όχι ποινικό αδίκημα (δηλαδή δεν διώκεται κανείς για ανθρωποκτονία, από πρόθεση ή εξ αμελείας). Διαφορετικά, θα έπρεπε κάθε εγκυμονούσα που σκοντάφτει και πεθαίνει το έμβρυο, να διώκεται αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα ως ανθρωποκτονία από αμέλεια. Το ζήτημα αυτό, αν και ακόμα συζητιέται στους νομικούς κύκλους, προς το παρόν είναι αρκετά διαχωρισμένο και σαφές: το έμβρυο νομικά είναι αντικείμενο μεγάλης και ιδιαίτερης αξίας, όχι όμως άνθρωπος.
  Εξάλλου, ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας (Νόμος 3418/2005, Άρθρο 31), ορίζει ότι: "Τεχνητή διακοπή κύησης: 1. Ο ιατρός μπορεί να επικαλεσθεί τους κανόνες και τις αρχές της ηθικής συνείδησής του και να αρνηθεί να εφαρμόσει ή να συμπράξει στη διαδικασία τεχνητής διακοπής της κύησης, εκτός εάν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της υγείας της. Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται σύμφωνη και αιτιολογημένη γνώμη του κατά περίπτωση αρμόδιου ιατρού."
  Το "στην περίπτωση αυτή,..." αναφέρεται στην περίπτωση που ενώ κινδυνεύει η ζωή και η υγεία της εγκύου, ο γιατρός εξακολουθεί να αρνείται τη διακοπή κύησης. Διαφορετικά ισχύει το πρώτο σκέλος, δεν έχει καμία υποχρέωση ο γιατρός να συμπράξει σε διακοπή κύησης.
  Ο δε όρκος του Ιπποκράτη, αναφέρεται καθαρά στις παθολογικές καταστάσεις του ανθρωπίνου σώματος. Η εγκυμοσύνη, δεν εντάσσεται σε καμία νοσολογική οντότητα της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης. Η δε διακοπή της, πλην των περιπτώσεων που απειλείται η ζωή της εγκύου, έχει τόση ιατρική αξία, όση έχει και η επιλογή της γυναίκας για καλλωπισμό: μπότοξ, πλαστική στήθους, πλαστική πισινού κ.τ.λ. ωραία. Είναι καθαρά προσωπική επιλογή - εμπόρευμα, και όχι ιατρική αναγκαιότητα.
  Ο νόμος όπως είπαμε υπάρχει για να επιτρέπει τις αμβλώσεις σε όποια γυναίκα θέλει να τις κάνει και σε όποιον γιατρό θέλει να τη βοηθήσει. Δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.
  Τώρα, η εντολή εκ των άνωθεν υπάρχει σε διάφορα θέματα που νομικά είναι παράνομο να αφορούν το περιεχόμενο ιατρικών πράξεων. Το λεγόμενο "εντέλλεσθαι" του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα εφαρμόζεται καταχρηστικά στην ιατρική ιεραρχία, καθόσον ουδείς γιατρός υποχρεούται να εφαρμόσει ιατρική πράξη στην οποία διαφωνεί ή είναι εκ των πραγμάτων παράνομο και καταχρηστικό να εφαρμόσει.
  Επομένως ναι, μπορεί κάποιος να λάβει εντέλλεσθαι για διακοπή κύησης εκ των άνωθεν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι νόμιμο. Τα εντέλλεσθαι δίνουν και παίρνουν στο Ε.Σ.Υ. από αγράμματους στα ιατρικά θέματα διοικητικούς. Το να σου ζητήσουν με εντέλλεσθαι να διακόψεις κύηση, είναι σαν να ζητάνε από αγροτικό γιατρό να διακομίσει διασωληνωμένο ασθενή: Δηλαδή παράνομο και ιατρικά ασυμβίβαστο. Φυσικά και μπορεί να συμβεί, διόλου απίθανο.
  Η νομοθεσία είναι σαφής. Ουδεμία υποχρέωση έχει γιατρός να εφαρμόσει άμβλωση εφόσον διαφωνεί. Η ιατρική επίσης είναι σαφής: Η εγκυμοσύνη δεν εντάσσεται στις παθολογικές οντότητες της ιατρικής επιστήμης, ούτε διδάσκεται ως τέτοια, επομένως οποιαδήποτε αίτηση για διακοπή της δεν μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερη υποχρέωση του γιατρού να παρέμβει, ΠΛΗΝ των καταστάσεων που απειλείται η ζωή της εγκύου (γιατί νομικά η έγκυος θεωρείται ως άνθρωπος, το δε έμβρυο ως νομική υπόσταση δεν αποκτάει τα δικαιώματα του "προσώπου" μέχρι να γεννηθεί).
  Το θέμα είναι λυμένο τόσο νομικά, όσο και ιατρικά. Την κατάσταση κάνουνε δύσκολη:
  1) Οι απανταχού αγράμματοι/ες διοικητικοί στα χ, ψ, ζ νοσοκομεία
  2) Οι απανταχού αγράμματοι/ες δημοσιοκάφροι
  3) Οι απανταχού αγράμματοι/ες φεμινίστριες, σύλλογοι, αλληλέγγυοι και δεν ξέρω εγώ ποιοι άλλοι βγαίνουν και φωνάζουν στα διάφορα πάνελ, πλατείες, δρόμους, περιοδικά και τρέχα γύρευε.
 11. Like
  mihiatrik reacted to Clairvoyant in Ιατρός στο Τμήμα Επειγοντων Περιστατικών   
  Και φυσικά το πράγμα ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ,κι αυτό γιατί:
  για να τεθεί ως ανώτατο αγαθό η ελευθερία του ανθρώπου(το οποίο επιτρέπει νομοθετικά την δυνατότητα ελευθερίας επιλογής ακόμα και έναντι της ίδιας αυτής της ζωής) θα πρέπει να καταργηθεί βασικό άρθρο του συντάγματός μας(από τα πρώτα πρώτα δεν θυμάμαι ποιο είναι,νομίζω το 5ο) που ορίζει ως ΑΝΩΤΑΤΟ ΑΓΑΘΟ την ανθρώπινη ζωή και επόμενα την τιμή και την ελευθερία.(τουλάχιστον έτσι νομίζω ότι ερμηνεύεται όλο αυτό)
  Κι όσο κι αν ακούγεται παράλογο,στο δικαστήριο ο άνθρωπος ο οποίος έχει π.χ μια ηλικία γύρω στα 60,ακόμα κι αν πάσχει από χρόνιο κλινοστατισμό,έχει χιλιάδες κατακλίσεις,σιτίζεται με γαστροστομία,είναι σε πλήρη αγκύλωση και απλά επιτελεί βασικές λειτουργίες του τύπου:αναπνοή,διούρηση,αφόδευση ή/και έχει μεταστατικό νεόπλασμα,αντιμετωπίζεται ως ΖΩΗ και όχι ως βιολογικός οργανισμός χωρίς αύριο.Κι αυτό γιατί η νομοθεσία μας ορίζει ότι ακόμα κι αν για 10 λεπτά π.χ δεν παρατείνεις τη ΖΩΗ,είσαι υπόλογος(ακόμα κι αν αυτό είναι για την τιμή και την ελευθερία του προσώπου).Σ'αυτό συμβάλλουν οι απανταχού επιτήδειοι πρώτα γιατροί(π.χ ογκολόγοι που διατυμπανίζουν ότι δεν πεθαίνεις από τον καρκίνο,αλλά από τις επιπλοκές του....τις οποίες δεν αντιμετωπίζει η ογκολογία και αποστέλουν τον ετοιμοθάνατο ογκολογικό ασθενή τους για σωτηρία στα δημόσια νοσοκομεία-ΙΣΧΥΕΙ και το ζούμε καθημερινά-ούτε κουβέντα για ΜΟΡΦΙΝΗ και για ΔΙΚΑΙΩΜΑ στον ΑΝΩΔΥΝΟ ΘΑΝΑΤΟ) και εν συνεχεία δικηγόροι που μυρίζονται παραδάκι σε απανταχού δικομανείς συγγενείς, ή ακόμα χειρότερο όταν ο παθών είναι νέος(οπότε και καλά να τα'χεις κάνει-για να πεθάνει,μείνει ανάπηρος κλπ κλπ....δεν τα έκανες μάλλον καλά,γιατί ως γνωστόν-οι άνθρωποι ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ και δεν ΠΛΗΓΩΝΟΝΤΑΙ και ο σιχαμένος,φακελάκιας γιατρουδάκος της κακιάς ώρας,μπορει να σε σώσει άλλα δεν το κάνει γιατί δεν τον πλήρωσες).
  Οπότε μιλάμε για
  συνδυασμό τουρκοσπορικής ανατολίτικής νοοτροπίας(τύπου κώδικα Χαμουραμπί) με παθολογικούς οικογενειακούς δεσμους-δομές (κοινωνικές και πολιτειακές) πεπαλαιωμένη συνταγματική κατωχύρωση και δικομανία και γενικά ΜΑΝΙΑ μιας ξεπεσμένης απολίτιστης απαίδευτης και αγράμματης αμόρφωτης κοινωνίας που της φταίνε πάντα οι άλλοι(π.χ αλβανοί παλιότερα,τώρα αφγανοί,πακιστανοί,οι μπάτσοι,οι ταξιτζήδες,οι αδερφές,ο άνεμος,η φωτιά,ο πολιτικός,ο ψεκασμός και φυσικά ο γιατρός)
  Αν φυσικά οι γιατρόι μιλήσουν για DNR,DNI μεταμόσχευση οργάνων,κλπ κλπ κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως Κεβορκιάν.
  Τα guidelines για εξετάσεις και θεραπείες είναι "συνομωσία των πλούσιων για να ψοφήσουν οι φτωχοι"(το κλασικό επιχείρημα για να μή γίνει τίποτα,από αξιολόγηση μέχρι εξετάσεις για έναρξη ειδικότητας)
  Οπότε
  intubation,πανάκριβα αντιβιοτικά,ακόμα και χωρίς αποτέλεσμα χειρουργεία με ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ και ΗΘΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ και κυριότερο....εις βάρος των νεώτερων συνήθως,μιας και δεν υπάρχει καμμία μα καμμία ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ.
   
   
   
 12. Like
  mihiatrik reacted to heretai in Γιατί ρε κακομαθημένοι γιατρουλάκοι δεν κάνετε αγροτικό στην Σκόπελο?   
  Καταλληλότερο τόπικ δεν υπάρχει για όσους ενδιαφέρονται να κάνουν αγροτικό ή να εργαστούν σε δομές υγείας των περιοχών αυτών. Φαίνεται ότι η ηθική και η νοοτροπία αυτών των νησιωτών μετά από τόσα χρόνια παραμένει ως έχει. Και φαίνεται πώς λειτουργεί ο παρεμβατισμός και ο ολοκληρωτισμός ενός κράτους και μιας κοινωνίας μαθημένων στην κοινωνική πολιτική με ξένα κόλλυβα.
  Παρενέβη η Υπουργός Παιδείας για το κατάλυμμα της εκπαιδευτικού. Ας ελπισουμε να μπορούσε να παρέμβει κι ο Υπουργός Υγείας για το κατάλυμμα του κάθε γιατρού...
  ____________________________________________________________________________________________________________________________
  https://www.in.gr/2019/10/04/greece/eksalli- ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika -itria-ta-enoikia- ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika --santorini-parenevi-mexri- ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika --kerameos/
  Σαντορίνη : Έξαλλη καθηγήτρια με τα τσουχτερά ενοίκια – Παρενέβη μέχρι και η Κεραμέως
  Διάλογος στο Twitter Τις αντιδράσεις των χρηστών των social media έχει προκαλέσει η ανάρτηση μίας αναπληρώτριας καθηγήτριας, η οποία στην προσπάθειά της να βρει κατάλυμα στην Σαντορίνη άκουσε εξωφρενικές τιμές.
  Όπως αναφέρει η εκπαιδευτικός στο Twitter, πήρε σε μεσιτικό γραφείο να ρωτήσει για ένα σπίτι κοντά στο σχολείο που επρόκειτο να διδάξει, το οποίο ήταν 40 τετραγωνικά μέτρα, με wifi, air condition και επιπλωμένο.
  Εξαιτίας της αισχροκέρδειας σας ας μείνουν τα παιδιά σας χωρίς καθηγητές
  Η καθηγήτρια υπολόγιζε το ενοίκιό του να στοιχίζει περίπου 400 ευρώ όμως, προς μεγάλη της έκπληξη, άκουσε να της λένε ότι θα πρέπει να δίνει 1500 ευρώ μηνιαίως.
  «Λυπάμαι αλλά εξαιτίας της αισχροκέρδειας σας ας μείνουν τα παιδιά σας χωρίς καθηγητές», ήταν το μήνυμα που δημοσίευσε στην ανάρτησή της, εμφανώς απογοητευμένη, με τους χρήστες του Twitter να αντιδρούν, υποστηρίζοντάς την.
   
  Αντιδράσεις
  Η αναπληρώτρια καθηγήτρια εν συνεχεία επανήλθε με δεύτερο tweet απαντώντας σε όσους την κατέκριναν, λέγοντας πως γενικεύει το πρόβλημα.
  «Επειδή μου κάνατε επίθεση και κάποιοι στα dm. Να πω το εξής. Οι αναπληρωτές ξεσπιτωνόμαστε κάθε χρόνο τελευταία στιγμή, να αποδεχθούμε μια θέση σε μια περιοχή που δεν ξέρουμε κανέναν και τίποτα, ούτε καν αν θα βρούμε θέση. Παρουσιαζομαστε σε Δευτεροβαθμιες που δεν μας λένε επιτόπου που θα μας τοποθετήσουν. Και όλα αυτά γιατί μας θεωρούν αναλώσιμους. Και εγώ προσωπικά είμαι σε προνομιακή θέση διότι δεν αφήνω πίσω παιδιά και άνδρα, και έχω δύο γονείς που μπορούν να με στηρίξουν οικονομικά.
  Κύριοι, κυρίες, όλοι εσείς που με ευκολία κρίνετε και κατακρίνετε θα αφήνατε κάθε χρόνο το σπίτι και την οικογένειά σας με προορισμό το άγνωστο; Θα το κάνατε; Δεν είμαστε επαίτες. Επιστήμονες είμαστε που ερχόμαστε να διδάξουμε τα παιδιά σας. Λίγος σεβασμός δε βλάπτει. Δυστυχώς γίνεται παντού. Δεν αφορά έναν άνθρωπο. Δυστυχώς γίνεται σε όλους. Αγαπώ τη δουλειά μου όπως εσείς τη δική σας. Γι αυτό το παλεύω. Σεβαστείτε το».
  Άμεση η απάντηση και η δράση της Κεραμέως
  Μάλιστα το θέμα πήρε τέτοιες διαστάσεις, που στις δημοσιεύσεις της καθηγήτριας απάντησε η ίδια η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
  «Είμαστε σε επικοινωνία από την αρχή της περιόδου με τις Δημοτικές Αρχές και δη στις περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση δεδομένων των δυσκολιών στην ανέρευση στέγης σε λογικά οικονομικά πλαίσια».
  Επανήλθε, δε, λέγοντας: «Μόλις ξαναμίλησα με τον δήμαρχο Σαντορίνης και 1) θα δοθεί ειδικό επίδομα, ενισχυμένο από πέρυσι, στους αναπληρωτές για τον σκοπό αυτό και 2) έχει ζητηθεί η συνδρομή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για την ανέρευση κατοικιών».
 13. Thanks
  mihiatrik got a reaction from heretai in υπερβαλλουσες εφημεριες   
  Η ιστορία με τις εφημερίες είναι παλιά και χιλιοειπωμένη. Η όλη κουβέντα αποτελεί ένα παρακλάδι της χρόνιας παθογένειας που ακούει στο όνομα ελληνικό δικαστικό σύστημα. Τι εννοώ;
  Οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων προβαίνουν διαχρονικά σε παράνομες πράξεις εναντίον των ειδικευομένων (π.χ.: εφημερία σε διαφορετική ειδικότητα από αυτήν που ασκείσαι, υποχρεωτική υπερεφημέρευση χωρίς όμως να πληρωθείς, απόλυση επειδή αρνήθηκες να εκτελέσεις παράνομη εντολή - φυσικά με αιτιολογία απόλυσης "βιτρίνα" διαφορετική από την πραγματική - ,  ανάθεση στους ειδικευόμενους με το έτσι θέλω γραφειοκρατίας που δεν ανήκει στα ιατρικά καθήκοντα, παρακρατήσεις μισθού ή ημερών άσκησης ειδικότητας σε περίπτωση επίσχεσης εργασίας λόγω καθυστέρησης πληρωμής - η παραβίαση του ιδιωτικού συμβολαίου από μέρους του νοσοκομείου με βάση το εργασιακό δίκαιο δίνει το νόμιμο δικαίωμα για επίσχεση εργασίας επ' αμοιβής για όσο χρονικό διάστημα ο εργοδότης δεν καταβάλει τα δεδουλευμένα - , τα διάφορα εντέλλεσθε που αφορούν συμβόλαια δημοσίου δικαίου και όχι υποχρέωση του ειδικευομένου να καλύπτει τις τρύπες του Ε.Σ.Υ., παράνομες διακομιδές που εκτελούν ανειδίκευτοι γιατροί ανά την επικράτεια, δεν υπογράφονται άδειες και ρεπό επικαλούμενοι ανάγκες της κλινικής - μέγα ψέμα, καθώς μόνο οι ειδικοί είναι επιφορτισμένοι με αυτή την υποχρέωση ως δημόσιοι λειτουργοί --> ο ειδικευόμενος δεν είναι δημόσιος λειτουργός, θα έπρεπε το νοσοκομείο να δουλεύει ρολόι ακόμα και με μηδέν ειδικευόμενους, και πολλά πολλά άλλα ακόμα).
  Ακόμα και εάν θεωρούσαμε ότι υπήρχε ισχυρός Ιατρικός Σύλλογος ή Ιατρικά Συνδικάτα που θα κυνηγούσανε δικαστικά όλες αυτές τις παρανομίες (που δεν υπάρχουν), το πρόβλημα είναι ότι οι Διοικητές / Διευθυντές ξέρουν πολύ καλά ότι είναι τσιφλικάδες στο μαντρί τους και ότι δεν έχουν να φοβούνται ότι τα πρόβατα θα αντιδράσουν, καθώς οι όποιες παρανομίες τους (φυσικά όποιος προβεί σε καταγγελίες θα τιμωρηθεί γι' αυτό με υποβιβασμό, αρνητικό πιστοποιητικό ευδόκιμης άσκησης, ή/και παράνομη απόλυση επειδή διεκδικεί το αυτονόητο) δεν θα ελεγχθούν ποτέ, καθώς κάθε διαφορετική τους πράξη αφενός σηκώνει και διαφορετική μήνυση = διαφορετική υπόθεση στο δικαστήριο. Αφετέρου, θέλει άπειρο χρόνο και χρήμα μέχρι να εκδικαστεί, επομένως τα όποια τετελεσμένα έχουν δημιουργηθεί μέχρι τότε δεν αναπληρώνουν σε καμία περίπτωση την ζημιά που έχει υποστεί ο καθείς από αυτά τα αγράμματα, ως επί το πλείστον και συγκριτικά με το ιατρικό προσωπικό που εξουθενώνουν, τέρατα που δεν δουλέψανε ποτέ στη ζωή τους και αποτελούν, ως επί το πλείστον επίσης, κομματικοί της μιας ή της άλλης παράταξης και αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους (ασθενείς και προσωπικό) ως αναλώσιμους.
  Η ρίζα του κακού είναι μία και λέγεται τρίτη εξουσία. Θυμάμαι χαρακτηριστικά που συζητούσαμε με καθηγήτρια ποινικού δικαίου το θέμα της αυταρχικής συμπεριφοράς - κατάχρηση εξουσίας διευθυντή εναντίον ειδικευομένου, που τον απειλούσε να τον απολύσει εάν δεν εκτελέσει τις παράνομες εντολές του. Και η απάντηση της καθηγήτριας ήταν ότι δεν θα τολμήσει να το κάνει αυτό επειδή μετά το ειδικευόμενος θα τον σύρει στα δικαστήρια. Ντυπ στον κόσμο της για το τι σημαίνει αυτό πρακτικά για έναν ειδικευόμενο χωρίς πλάτες εν έτος 2019. Στην επόμενη ερώτηση πάνω στο τι κάνουμε όταν αντί της απόλυσης βάλει την απειλή της μη επίδοσης ικανοποιητικού πιστοποιητικού ευδόκιμης άσκησης, η καθηγήτρια δεν είχε ιδέα για το τι ακριβώς μιλάμε... Στο δεύτερο μέρος της συζήτησης, παρόλο που θεωρεί λογική (λόγω έλλειψης προσωπικού) την μη παρουσία ειδικού στα καθημερινά τακτικά ιατρεία, έκανε σαφές ότι είναι απολύτως μηνύσιμο να μην υπάρχει ειδικός στα ΤΕΠ (όχι συνέχεια, αλλά έστω να έχει επιτήρηση ανά διαστήματα).
  Λοιπόν, αυτά είναι τα δεδομένα. Us and them που λέει και το τραγούδι. Δεν νοιάζεται κανένας, δεν ασχολείται κανένας, δεν προφυλάσσει κανένας, τον όποιον ειδικευόμενο δουλεύει στην ελληνική γαλέρα του Ε.Σ.Υ. Και εάν θες να διεκδικήσεις το δίκιο σου, διαπιστώνεις ότι ενώ εσύ τσακίζεσαι να εξυπηρετήσεις 50 άτομα στα πρωϊνά ιατρεία και καμιά 100στη στην εφημερία, οι κηφήνες "κριτές σου" διαλέγουν το πόσες υποθέσεις θα εξετάσουν κάθε μέρα. Και μετά σου λέει κλείσαμε, πάει η υπόθεση  5 χρόνια μετά.
  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ, λυπάμαι που θα το πω, αλλά είστε τελειωμένοι. Άπαξ και έχουμε αποδεχτεί ως ιατρική κοινότητα στην Ελλάδα καθεστώς εφημερίας πλην της ενεργής (μικτή ή ετοιμότητας) τότε θα ξεζουμίζεστε όσο θέλει ο κάθε Τσιφλικάς ΥΠΕάρχης ή Διοικητής ή Διευθυντής. Το πλαφόν ξηλώνει όσο δεν πάει, ρεπό δεν δικαιούστε επισήμως, τυπικά είστε σπίτι αλλά ουσιαστικά πρέπει να έρχεστε οποτεδήποτε κάτι συμβεί και φυσικά αντί 7 ημέρες τον μήνα θα εφημερεύετε 17 (τρόπος του λέγειν) με καθημερινή παρουσία (ειδικά οι Χειρουργικές ειδικότητες σε ετοιμότητα χαλαρά καταλήγουν σε ενεργές όταν προκύπτουν επείγοντα χειρουργεία).
 14. Like
  mihiatrik got a reaction from iceman in [Αγροτικο] Υποχρεωτικό ή προαιρετικό για θέση στο δημόσιο;   
  Επειδή ακριβώς δεν γνωρίζω, δεν απευθύνομαι σε κάποιον συγκεκριμένα και ατομικά. Πολλώ μάλλον δε, που το must του να κάνει κανείς αγροτικό, όπως και στρατό, σε ένα κράτος που δεν είναι να το εμπιστεύεσαι σε τίποτα (όποτε ναι, το να πεις μετά ότι "βασίστηκα σε αυτά που λέγανε", ΝΑΙ, για την Ελλάδα μιλάμε, είναι ολίγον κωμικό) είναι πάγια άποψή μου που την έχω εκφράσει πολλάκις μέσα σε αυτό το φόρουμ, αλλά και αλλού.
  Η κατάσταση αυτή που περιγράφω αφορά πολύ κόσμο που αναβάλει την υποχρέωση και μετά αισθάνεται αβάσταχτο το να γυρίσει πίσω να την εκπληρώσει. Απευθύνομαι, λοιπόν, σε όποιον έχει δεύτερη σκέψη στο "να κάνω το αγροτικό τώρα ή να περιμένω;; ". Και η απάντησή μου είναι "ναι, κάντο τώρα που έχεις τις αντοχές, μην το αναβάλεις".
  Τώρα οι λόγοι που μπορεί να μην έκανε κάποιος αγροτικό μπορεί να ποικίλουν, δεν με αφορούν. Όμως θεωρώ ότι το να θεωρεί κανείς ότι μία υποχρέωση που αφήνει τώρα δεν θα την βρει ενδεχομένως μπροστά του στο μέλλον, ναι, είναι αφελές (γνωρίζοντας πάντα την μπουρδελοχώρα στην οποία ζούμε). Να σημειωθεί ότι και όσοι έχουν πάρει απαλλαγή, ήδη υστερούν έναντι όσων έχουν εκπληρώσει άγονο αγροτικό, καθώς το τελευταίο προσμετράει σε μόρια για το Ε.ΣΥ.
 15. Like
  mihiatrik got a reaction from margo2 in [Αγροτικο] Υποχρεωτικό ή προαιρετικό για θέση στο δημόσιο;   
  Όσο άχρηστη και ανώφελη είναι η στρατιωτική θητεία για τη ζωή ενός άρρενος Έλληνα, άλλο τόσο άχρηστο είναι και το αγροτικό για έναν γιατρό (άρρεν ή θήλυ).  Οπότε είμαι ο πρώτος που λέει ότι το εγκληματικό κράτος θα έπρεπε να είχε προ πολλού καταργήσει αυτόν τον επικίνδυνο "νόμο" που καθιερώνει την υπηρεσία υπαίθρου, ενώ οι δικαστικοί και οι εισαγγελείς, οι ιατρικές σχολές και οι ιατρικοί σύλλογοι, είναι εξ' ίσου εγκληματίες καθώς θα έπρεπε με μια απλή προσφυγή η σχετική διάταξη να έχει κριθεί αναχρονιστική, εκτός πραγματικότητας για τη σύγχρονη ιατρική επιστήμη και άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.
  Όμως, θα συμφωνήσω με τον iceman 100%. Το να αποφύγει κανείς το αγροτικό, ενώ το ξέρει ότι είναι υποχρεωτικό για το δημόσιο, να κάνει ειδικότητα, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, οικογένεια και μετά να κλαίγεται ότι έφτασε σε μια ηλικία που δεν μπορεί να κάνει αγροτικό είναι ολίγον κωμικό. Όλοι μας γνωρίζουμε από την ώρα που πήραμε το πτυχίο ότι το αγροτικό είναι ένα αγκάθι με το οποίο ασκείται πολιτική και ότι πάντα κινδυνεύουμε να βρεθούμε θύματα αυτής της πολιτικής στο μέλλον εάν δεν ξεμπερδέψουμε με αυτό. Πλην της απόφασης να φύγει κάποιος στο εξωτερικό, το αγροτικό είναι μονόδρομος για όποιον θέλει να κυνηγήσει φαγητό στην Ελλάδα, οπότε καλό είναι να το κάνει κάποιος νωρίς που είναι φρέσκος γιατί αλλιώς κάποια στιγμή θα το βρει μπροστά του και μπορεί να του κόψει κάποια ευκαιρία που θα έρθει από εκεί που δεν την περιμένει.
 16. Like
  mihiatrik got a reaction from margo2 in [Αγροτικο] Υποχρεωτικό ή προαιρετικό για θέση στο δημόσιο;   
  Επειδή ακριβώς δεν γνωρίζω, δεν απευθύνομαι σε κάποιον συγκεκριμένα και ατομικά. Πολλώ μάλλον δε, που το must του να κάνει κανείς αγροτικό, όπως και στρατό, σε ένα κράτος που δεν είναι να το εμπιστεύεσαι σε τίποτα (όποτε ναι, το να πεις μετά ότι "βασίστηκα σε αυτά που λέγανε", ΝΑΙ, για την Ελλάδα μιλάμε, είναι ολίγον κωμικό) είναι πάγια άποψή μου που την έχω εκφράσει πολλάκις μέσα σε αυτό το φόρουμ, αλλά και αλλού.
  Η κατάσταση αυτή που περιγράφω αφορά πολύ κόσμο που αναβάλει την υποχρέωση και μετά αισθάνεται αβάσταχτο το να γυρίσει πίσω να την εκπληρώσει. Απευθύνομαι, λοιπόν, σε όποιον έχει δεύτερη σκέψη στο "να κάνω το αγροτικό τώρα ή να περιμένω;; ". Και η απάντησή μου είναι "ναι, κάντο τώρα που έχεις τις αντοχές, μην το αναβάλεις".
  Τώρα οι λόγοι που μπορεί να μην έκανε κάποιος αγροτικό μπορεί να ποικίλουν, δεν με αφορούν. Όμως θεωρώ ότι το να θεωρεί κανείς ότι μία υποχρέωση που αφήνει τώρα δεν θα την βρει ενδεχομένως μπροστά του στο μέλλον, ναι, είναι αφελές (γνωρίζοντας πάντα την μπουρδελοχώρα στην οποία ζούμε). Να σημειωθεί ότι και όσοι έχουν πάρει απαλλαγή, ήδη υστερούν έναντι όσων έχουν εκπληρώσει άγονο αγροτικό, καθώς το τελευταίο προσμετράει σε μόρια για το Ε.ΣΥ.
 17. Like
  mihiatrik reacted to iceman in [Αγροτικο] Υποχρεωτικό ή προαιρετικό για θέση στο δημόσιο;   
  ΠΟΤΕ δεν "ειπε" το Υπουργειο οτι για να διοριστεις επιμελητης ΕΣΥ σε νοσοκομειο δεν ειναι προαπαιτουμενο το αγροτικο. Το γνωριζαμε ολοι απο οταν πηραμε πτυχιο. Το μονο που εχει αλλαξει αυτα τα χρονια ειναι αν ειναι ή οχι προαπαιτουμενο για την εναρξη, την ληψη ειδικοτητας κτλ
   
  Δεν θα γινει ποτε αυτη η ρυθμιση γιατι το κρατοςθεωρει  οτι εχει μεγαλυτερο (πολιτικο) κερδος να εχουν ολα τα χωρια τον αγροτικο τους παρα να εχουν τα επαρχιακα νοσοκομεια 5-6 ειδικευμενους ιατρους παραπανω. Το ιδιο πιστευουν και οι κατοικοι των χωριων βεβαιως.
 18. Like
  mihiatrik got a reaction from iceman in Καθήκοντα, υποχρεώσεις και δικαιώματα του ιατρού υπόχρεου υπηρεσίας υπαίθρου   
  Εφόσον φαίνεσαι επίσημα σε κάποιο πρόγραμμα, ναι, είσαι υποχρεωμένος/η να δεχτείς. Εάν δεν φαίνεσαι πουθενά, όχι, δεν το κουνάς ρούπι από το πόστο σου. Θα ζητήσεις να σου επιδοθεί γραπτά κάποιο πρόγραμμα ή γραπτή οδηγία όπου να φαίνεται που σου ζητάνε να πας να καλύψεις.
  Είναι συνηθισμένη πρακτική οι αγροτικοί ιατροί να καλύπτουνε "κενά" είτε στο τοπικό κέντρο υγείας, είτε στο νοσοκομείο όπου αυτό υπάγεται. Αυτό πηγάζει από τη σύμβαση εργασίας, που ως αγροτικός ιατρός είναι δημοσίου δικαίου, οπότε υπάγεσαι στο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα = καλύπτεις κενά όπου σε εντέλει η υπηρεσία σου.
  Ωστόσο, πάντα πρέπει να αναλαμβάνει κάποιος την ευθύνη για την υπηρεσιακή ανάθεση του εν λόγω πόστου στον αγροτικό ιατρό. Δηλαδή πρόγραμμα ή έγγραφο με συγκεκριμένο πόστο και αντίστοιχη υπογραφούλα από κάτω. Αλλιώς, προφορικό δεν υφίσταται. Χωρίς γραπτή εντολή ή ανάθεση (μέσω προγράμματος), οφείλεις να υπηρετείς μόνο το job description της θέσης όπου προσλήφθηκες.
 19. Like
  mihiatrik got a reaction from Mindtrapper in [άδειες] Άδειες ειδικευομένων   
  Όντως, καλά μέχρι εδώ. Η κανονική άδεια βγαίνει για κάθε ειδικευόμενο περίπου 20ημέρες κατά έτος, προσαυξανόμενη για κάθε επιπλέον έτος προϋπηρεσίας στο ίδιο νοσοκομείο. Επομένως εσύ που έχεις μηδενική προϋπηρεσία στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, από το έτος 2019 θα χάσεις 1μήνα (τον Γενάρη, αφού πήγες τέλη Γενάρη) και δικαιούσαι περίπου 18ημέρες κανονικής άδειας για το 2019.
  Μέγιστη μπούρδα. Η κανονική άδεια "ξεκλειδώνεται" ανάλογα με τους μήνες που έχεις υπηρετήσει / προβλέπεται να υπηρετήσεις. Επομένως η πρόβλεψη προϋπηρεσίας για 1μήνα το επόμενο έτος, προβλέπει μόνο 2ημέρες άδεια για το 2020. Εάν πάρεις παράταση, παρατείνεται κατά αντιστοιχία και η κανονική άδεια που δικαιούσαι.
  Εξαρτάται τι εννοούσανε. Οι άδειες ποτέ δεν "μεταφέρονται" από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Εάν εσύ δηλαδή έχεις 2ημέρες άδεια για το 2020 και κάνεις το λάθος να μην τις πάρεις, έτσι και πας μετά σε άλλο νοσοκομείο αυτές οι ημέρες εννοείται ότι έχουνε χαθεί. Ωστόσο, τις υπόλοιπες ημέρες κανονικής άδειας που δικαιούσαι για το 2020 στο άλλο νοσοκομείο που θα πας, με βάση το πόσους μήνες από το εν λόγω έτος θα υπηρετήσεις εκεί, τις δικαιούσαι κανονικά.
  Θα πάρεις ΜΟΝΟ όσες ημέρες σου αντιστοιχούν για τον Γενάρη που θα υπηρετήσεις.
  Θα δικαιούσαι τόσες ημέρες άδεια, ανάλογα με το πόσο προβλέπεται να υπηρετήσεις σε αυτούς το 2020.
  Στο αγροτικό η άδεια επίσης "ξεκλειδώνεται" ανάλογα με το πόσο έχεις υπηρετήσει. Οπότε ναι, δεν μεταφέρεται, ούτε μπορείς να την πάρεις προκαταβολικά. Γενικά καλό είναι πλέον να παίρνει κανείς τις άδειές του στην ώρα τους και να μην τις "μαζεύει" ή να τις αμελεί γιατί τα πράγματα έχουνε γίνει ζόρικα, ειδικά με την τεράστια έλλειψη ειδικευομένων / αγροτικών που υπάρχει ανά την επικράτεια.
  Δεν ξέρω, μερικές φορές ακούω μερικά πράγματα λες και κάποια γραφεία προσωπικού ζούνε σε άλλη χώρα... Η κανονική άδεια ΔΕΝ μεταφέρεται, ούτε δίνεται για χρόνο που δεν έχεις / δεν προβλέπεται να δουλέψεις. Τόσο απλά. Για το 2020 εφόσον προβλέπεται να δουλέψεις μόνο τον Γενάρη, δικαιούσαι και μπορείς να πάρεις ΜΟΝΟ τις 2ημέρες που αντιστοιχούν για τον εν λόγω μήνα. Στο νέο νοσοκομείο που θα πας, ανάλογα με τους μήνες υπηρεσίας για το 2020, θα πάρεις πάλι την αντίστοιχη άδεια.
  Αυτό ισχύει, δεν ξέρω τι αλχημείες είναι τα υπόλοιπα. Τουλάχιστον στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που έχω δουλέψει εγώ, αυτά τα περίεργα δεν τα έχω ξανακούσει.
  ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΤΑ ΡΕΠΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ!! ΜΗΝ ΤΑ / ΤΙΣ ΑΦΗΝΕΤΕ, ΜΗΝ ΜΗΝ ΜΗΝ ΤΑ / ΤΙΣ ΜΑΖΕΥΕΤΕ !!
 20. Like
  mihiatrik got a reaction from iceman in Πανεπιστημιακό άσυλο   
  Το Πανεπιστημιακό άσυλο είναι η μεγαλύτερη μπούρδα που διατηρήθηκε από την ιδεοληψία των λεγόμενων υποστηρικτών της ελευθερίας (της δικής τους βέβαια, όχι αυτών που τραμπουκίζουν και σπάνε στο ξύλο όταν διαφωνούν μαζί τους).
  Είναι οι γνωστοί άγνωστοι που καταστρέφουνε και διαταράσσουν κάθε έννοια της ακαδημαϊκής λειτουργίας και δραστηριότητας, βάφουνε, βρωμίζουν και σπάζουνε ό,τι πληρώνουμε όλοι μας, έτσι γιατί γουστάρουνε. Περίτρανη απόδειξη του ότι ορισμένοι άνθρωποι όντως κατάγονται από τον πίθηκο.
  Από την άλλη, είναι ύπουλο αυτό που λέει η τωρινή κυβέρνηση, γιατί η ως τώρα μη είσοδος της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια γινόταν πάντα λόγω έλλειψης σχετικών πολιτικών εντολών. Ως προς αυτό, και ο νόμος να αλλάξει, πάλι δεν βλέπω γιατί η αστυνομία θα κάνει καλύτερα τη δουλειά της. Τα Εξάρχεια ας πούμε έχουνε άσυλο;; Ή η ανεπάρκεια της αστυνομίας δεν είναι παντελής να προστατέψει τον κόσμο από ληστείες και απόπειρες κατά της ζωής στις μη "ασυλοποιημένες" περιοχές της χώρας;;
  Δεν είναι βαμμένοι οι τοίχοι, τα παγκάκια ακόμα και τα μνημεία σε όλη τη χώρα? Στις διαδηλώσεις περί "ειρήνης" δεν σπάζουνε αυτοκίνητα, μαγαζιά, περιουσίες;; Δεν πέφτουνε πυροβολισμοί στην Αθήνα, δεν σκοτώνονται παιδιά από σφαίρες, δεν ληστεύουν σε κεντρικούς δρόμους, δεν υπάρχουν γκέτο και ναρκωτικά εκτός του Πανεπιστημίου;; Εκεί υπάρχει άσυλο;;  Θέλω να πω ότι το πρόβλημα δεν είναι ο νόμος για το άσυλο. Πάλι ανομία θα υπάρχει στα Πανεπιστήμια, γιατί το πρόβλημα είναι αλλού. Αλλά ναι, αυτός ο ηλίθιος νόμος πρέπει επιτέλους και επισήμως να καταργηθεί. Όμως να ξέρουμε για ποιο πράγμα ακριβώς μιλάμε.
 21. Like
  mihiatrik reacted to iceman in Πανεπιστημιακό άσυλο   
  https://www.liberal.gr/politics/n-kerameos-i-bia- ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika --i-anomia- ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika --echoun-thesi- ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika --panepistimia/261983
   
  «Στα ΑΕΙ θα ισχύει ό,τι ακριβώς ισχύει σε κάθε δημόσιο χώρο της χώρας, δηλαδή οι αρχές επεμβαίνουν για κάθε αξιόποινη πράξη όπως ορίζει η κοινή νομοθεσία», ξεκαθαρίζει η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας πως η νέα ρύθμιση για το άσυλο θωρακίζει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία. 
  Σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η υπουργός σημειώνει ότι «έκνομες ενέργειες που κατέλυαν το άσυλο, όπως βιαιοπραγίες, εκφοβισμοί, παρεμπόδιση συνεδρίων, θα αποτρέπονται»
   
  βεβαιως σε καποιους δεν αρεσει η τελευταια παραγραφος αλλα θα το συνηθισουν🤣
 22. Like
  mihiatrik got a reaction from why in Στρατιωτική Ιατρική : υπέρ και κατά   
  Εγώ θα πω τους λόγους που ΔΕΝ θα επέλεγα σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση τη στρατιωτική ιατρική. Κάποιοι λόγοι είναι (πιστεύω) αντικειμενικοί. Κάποιοι άλλοι είναι καθαρά προσωπικοί (παρόλο που πιστεύω ότι η ιατρική επιστήμη εξ' ορισμού δεν συμβαδίζει με τον στρατό και τον πόλεμο, επομένως θεωρώ ότι κανείς γιατρός δεν θα έπρεπε επί της αρχής να θέλει να πάει στρατιωτική ιατρική
  Α] Η ίδια η ταμπέλα του "στρατιωτικού" γιατρού. Όσοι εκπαιδεύονται Ιατρική στη στρατιωτική σχολή της Θεσσαλονίκης και μετά, στην ειδικότητα, στα πολιτικά/στρατιωτικά νοσοκομεία, λαμβάνουν την ίδια ακριβώς εκπαίδευση με τους πολίτες ιατρούς. Δεν θα εκπαιδευτούν ποτέ σε ιατρική πεδίου μάχης. Οπότε πρακτικά στρατιωτικός γιατρός = πολίτης ιατρός. Οι επιμέρους αγγαρείες στην στρατιωτική περιφέρεια = διοικητικά καθήκοντα (ως αξιωματικοί) + υπηρεσία υπαίθρου (και κάτι λιγότερο εδώ που τα λέμε, καθώς οι στρατιωτικοί ιατροί εξυπηρετούν κυρίως άτομα σχετικά νέα, οπότε χάνουν μία μεγάλη γκάμα "γενικού" πληθυσμού, άρα και ένα πλήθος παθολογικών οντοτήτων που οι αγροτικοί γιατροί τα τρώγαμε στη μάπα κάθε μέρα) Επίσης στρατιωτικός ιατρός στην περιφέρεια = αξιωματικός = χώνω τον οπλίτη ιατρό = κυρίως δουλειά γραφείου.
  Β] Στρατιωτικός ιατρός = Πρώτα στρατιώτης και μετά γιατρός. Που σημαίνει δύο πράγματα:
  1) Επί της αρχής χρέος σου είναι να μάθεις να σκοτώνεις και δευτερευόντως να είσαι γιατρός. Καταλαβαίνω ότι κάποιοι γιατροί το βλέπουνε ως μία δημόσια υπηρεσία όπου απλά πάνε οι γιατροί για να έχουν "επαγγελματική" αποκατάσταση, να κάνουν οικογένεια και γενικά αισθάνονται "αδύναμοι" να παλέψουν την ιατρική στο χάος που επικρατεί σήμερα.
  Ωστόσο, οφείλω να τονίσω ότι όταν το κοινωνικό σύνολο σε πληρώνει να κάνεις μία δουλειά, εσύ οφείλεις να ξέρεις να την κάνεις σωστά και να δηλώνεις επαρκέστατος στο να την κάνεις. Προσωπικά δεν μπορώ να δηλώσω ότι θα με ευχαριστούσε ως γιατρό να πληρώνομαι επί της αρχής για να εκπαιδεύομαι να σκοτώσω. Και ούτε θα ήθελα να πληρώνω γιατρούς που δηλώνουν επαρκέστατοι μέσα στο στρατό και στη λογική του, όταν στην πράξη ξέρουμε ότι δεν είναι και απλά βολεύονται με το σταθερό "σίγουρο" μισθό και τα σχετικά προνόμια.
  Δεν είμαι αρνητής, ξέρω το χρέος μας όταν η πατρίδα μας καλεί, αλλά οφείλουμε να είμαστε σωστοί όταν βγάζουμε το ψωμί μας εν καιρώ ειρήνης. Ειδικά όταν μας πληρώνουνε με τα λεφτά του κοινωνικού συνόλου. Γιατί είναι προφανές ότι εάν γίνει πόλεμος, θα πάμε όλοι. Και οι πολίτες γιατροί (που λεφτά δεν πήραμε ποτέ από τον στρατό) και οι στρατιωτικοί γιατροί (που λεφτά παίρνανε τόσο καιρό από τον στρατό, δηλαδή από τις τσέπες όλων μας, για να μάθουνε να σκοτώνουνε, αλλά αυτοί το είδανε ζωάρα δημοσιοϋπαλληλίκι). Και ρωτάω εγώ τώρα, εσείς θα αισθανόσασταν ωραία να σας πληρώνουνε για κάτι, και όταν έρθει η ώρα να δικαιολογήσετε τα λεφτά σας να πάνε να σκοτωθούνε άλλοι (συνάδελφοι) αντί για εσάς;;; (είστε και αξιωματικοί πλέον... λοχαγοί κ.τ.λ., ε, εσείς στα μετόπισθεν και μπροστά μπροστά τα φανταράκια).
  2) Θα έπρεπε να σε εκπαιδεύει αποκλειστικά ο στρατός. Και εδώ γελάμε. Ο στρατός με τις στρατιωτικές δομές που έχει δεν μπορεί ούτε τους γιατρούς του να εκπαιδεύσει, ούτε το στρατιωτικό του προσωπικό να περιθάλψει. Στηρίζεται αποκλειστικά στο Ε.Σ.Υ. και όσοι έχουνε κάνει φανταρικό και ξέρουν πέντε στοιχειώδη πράγματα εκ των έσω, ξέρουν πολύ καλά πόσο τραγικά ανεπαρκή είναι τα στρατιωτικά νοσοκομεία και πόσο ανύπαρκτη είναι η ιατρική περίθαλψη των φαντάρων και των αξιωματικών στα στρατόπεδα ανά την επικράτεια. Κοινώς στρατός = άλλη μια υποστελεχωμένη δημόσια υπηρεσία που τρώει λεφτά χωρίς λόγο (έτσι και κάνουν ντου οι Τούρκοι θα πέσει πολύ γέλιο... ο στρατός ξηράς δεν σώζει έτσι όπως είναι τώρα, απλά καταναλώνει μισθούς)
  3) Ιεραρχεία. Τι να πω, είναι πολύ απεχθής η σκέψη να ζεις και να κινείσαι σε ένα χώρο όπου κυκλοφορούν "διαταγές". Η ιατρική είναι η επιστήμη της συνεργασίας και θα πρέπει να έχεις το δικαίωμα να μιλήσεις στον άλλο ελεύθερα, ίσος προς ίσο. Το να μην θες να έχεις το καπελάκι του "προβλεπέ", του "ανώτερος", του "χαιρετισμού", του "διαταγή" και γενικά να το μην θες να σου τύχουν μερικοί τρελοί, άσχετοι ή καραγκιόζιδες πάνω από το κεφάλι σου, όσο μπορείς να μην το επιλέξεις (ή έστω να μειώσεις τις πιθανότητες να σου συμβεί, γιατί πηγαίνοντας στο στρατό τις αυξάνεις δραματικά) νομίζω είναι το προφανές και το φυσιολογικό. Θεωρώ πολύ αλλοιωμένο τον χαρακτήρα κάποιου που θα θελήσει οικειοθελώς να αφιερώσει τη ζωή του σε μία τέτοια παράνοια. Ειδικά για την ιατρική, που το μυαλό σου θα πρέπει να είναι όσο πιο ανοιχτό γίνεται, το να ενστερνίζεσαι μία τέτοια καθημερινότητα και λογική, εμένα ειλικρινά με ξεπερνάει.
  Γ] Εξετάσεις για ειδικότητα. Μία λέξη θα πω: Χαμός! Καταρχήν να ξέρετε ότι στις δημοφιλείς ειδικότητες και σε κάτι ειδικά μαθήματα που έχουνε μέσα στη Σχολή τους πέφτει πολύ μέσο και πισωμαχαιρώματα. Στο εάν θα βγει θέση για τη συγκεκριμένη ειδικότητα μέσα στη χρονιά, στα θέματα που θα πέσουν, στη συνέντευξη που θα σας κάνουν και σε όλα τα σχετικά. Φυσικά ο Γολγοθάς με τα μέσα και τις μεταθέσεις θα σας ακολουθεί σε όλον τον στρατό, και εσάς και την οικογένεια που θέλετε να κάνετε.
  Δ] Να πω ότι ο μισθός θα είναι σταθερά γύρω στα 1.000 ευρώ γιατί δεν θα πληρώνεστε τις εφημερίες;; Η "εικοσιτετράωρη" εφημερία του αξιωματικού στον στρατό, που όσοι έχουμε κάνει φανταρικό ξέρουμε ότι επί της ουσίας ονομάζεται "ΑΥΔΜ", δεν αμοίβεται παραπάνω, καθώς εντάσσεται στα πάγια υπηρεσιακά καθήκοντα του στρατιωτικού προσωπικού.
  Η επαγγελματική αποκατάσταση είναι δεδομένη για όποιον που θα ξεπεράσει του όποιους ηθικούς ενδοιασμούς, γίνει σκληρόπετσος όσο χρειάζεται για να διαβεί ορισμένες συμπληγάδες μέχρι να γίνει ειδικός και μέχρι να αποκτήσει τα αντίστοιχα γαλόνια για να μείνει σε ένα σταθερό μέρος. Ωστόσο, για μένα, η σκέψη αυτή είναι πολύ μακρινή για να θεωρηθεί "επαγγελματική" αποκατάσταση από τη στιγμή που οφείλει κανείς να ξεπερνάει καθημερινά εμπόδια προκειμένου να φτάσει σε έναν μακρινό στόχο. Η επόμενη μέρα επιλογής για μένα είχε το κριτήριο του τι είναι περισσότερο σωστό και για μένα και για το σύνολο.
  Σε μία δομή που υπάρχει ως αναγκαίο κακό αλλά ουσιαστικά καταναλώνει χωρίς να παράγει, που αντιστρατεύεται την ουσία της ιατρικής επιστήμης, που δεν εκπαιδεύει πάνω στο αντικείμενο το οποίο υποτίθεται ότι υπηρετεί (για όποιον γουστάρει να το κάνει εν πάσει περιπτώσει), που λειτουργεί με όρους που καταπατούν ευθέως την ελευθερία του λόγου και την λογική, το βρήκα απλά παράλογο να συμμετέχω.
 23. Like
  mihiatrik got a reaction from iceman in ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2019   
  Μέχρι να διεξαχθούν επίσημα οι εθνικές εκλογές δεν πιστεύω τίποτα.
  Εξάλλου ο άνθρωπος είναι τόσο κολλημένος και πωρωμένος με την εξουσία που είναι ικανός ακόμα και να οργανώσει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία προκειμένου να αναβληθούν οι εθνικές εκλογές επ' αόριστον.
  Και με βάση την παρούσα αστάθεια στην κυπριακή ΑΟΖ και τα συμφέροντα που παίζονται δεν το βλέπω καθόλου απίθανο να πάρει ο Πινόκιο ένα σεβαστό χρηματικό μπουναμά για να αποσυρθεί για την υπόλοιπη ζωή τους εις τους θαλαμηγούς του εξωτερικού και να αφήσει πίσω του καμμένη (για να μην πω νεκρή) Γη και πτώματα.
  Άλλωστε το έχει κάνει ήδη με εκατό πτώματα... Ξέρουν αυτοί.
 24. Thanks
  mihiatrik got a reaction from Snkmd in Δήλωση ειδικότητας- Δικαιολογητικά-Απορίες   
  Θα σου πω σε ποια μου απαντήσανε τον Ιανουάριο φέτος (2019):
  1) 2132161618 (ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ)
  2) 2132161019 (ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ)
  3) 2132161022 (ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ)
  Όντως, για να τους πετύχεις πρέπει να παίρνεις σε όλα τα τηλέφωνα, όλη την ημέρα, κάθε μισή ώρα. Αλλά στο τέλος πάντα κάποιος το σηκώνει σε ένα από αυτά τα νούμερα.
 25. Like
  mihiatrik got a reaction from Dr scalexk in [Αγροτικο] Υποχρεωτικό ή προαιρετικό για θέση στο δημόσιο;   
  Προεκλογικές είναι και οι υποσχέσεις για γιατρό σε κάθε σπίτι... Οπότε μην κάνεις όνειρα. Το υποχρεωτικό αγροτικό ήρθε για να μείνει... 😃😃
×
×
 • Δημιουργία νέας...