Jump to content

kopritis

Prominent Members
 • Content Count

  1.228
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  21

kopritis last won the day on 3 Ιανουαρίου

kopritis had the most liked content!

6 Followers

About kopritis

 • Rank
  Μεγαλοπροφέσορας (επίπεδο IX)

Πληροφορίες προφίλ

 • Τοποθεσία
  On Mars
 • Σχολή
  Ιατρική
 • Sex
  Male

Recent Profile Visitors

7.600 profile views
 1. Εννοείται, πρώτα το logbook και μετά τα υπόλοιπα. Άλλωστε τελευταίο έτος θα είναι, μετά, αν δεν υπογράψει το χαρτί, τον λόγο έχουν οι δικηγόροι.
 2. Ερώτηση, μπορεί διευθυντής να σου αρνηθεί το προβλεπόμενο από το νόμο rotation σε άλλο νοσοκομείο και πως αντιδρά κανείς, νομικά και διοικητικά σε μια τέτοια περίπτωση ;
 3. Απ΄την στιγμή που δεν αναφέρεται σαφής αριθμός εφημεριών,. μπορεί να μην γίνονται καθόλου. Μην αναπαράγεται urban myths. Γνωρίζω περιπτώσεις.
 4. Αστικός μύθος που εν έτει 2020 εξακολουθεί να αναπαράγεται. Εξ΄όσων ξέρω, αν κάνεις rotation σε άλλη Κλινική, εναπόκειται σε σένα αν θελεις να κάνεις εφημερίες εκεί που σε έχουν τοποθετήσει, είτε στην Κλινική απ ΄την οποία προέρχεσαι, είτε και καθόλου.
 5. Ας ξεκινήσουμε με τον απηρχαιωμένο κι επικίνδυνο θεσμό του "αγροτικού" ο οποίος θα έπρεπε πολλού να καταργηθεί Και ας συνεχίσουμε στο ότι: - ο μέσος κάτοικος αντίστοιχων περιοχών θέλει να αισθανθεί "ασφάλεια" με μια άσπρη μπλούζα, αν και μέσα του γνωρίζει ότι δεν μπορεί ουσιαστικά να τον βοηθήσει σε μία δύσκολη κατάσταση - η προϊστάμενη Αρχή (ΔΥΠΕ) ΔΕΝ σέβεται τα ωράρια των γιατρών. Όταν π.χ η προηγούμενη διοικήτρια της 2ης ΔΥΠΕ έβγαλε έγγραφο (λίγο προτού αντικατασταθεί!) με το οποίο ουσιαστικά καταργεί τα ρεπό στα άγονα των μικρών νησιών όπως το συγκεκριμένο, είδατε πουθενά αντιδράσεις από κάποιο συλλογικό όργανο των γιατρών ; Προσπερνώ το γεγονός ότι η συγκεκριμένη κυρία είναι ιατρός η ίδια, και θα έπρεπε να γνωρίζει τις δυσκολίες (συνεχής εφημέρευση) άσκησης Ιατρικής σε τέτοια μέρη, ειδικά από ανειδίκευτους ιατρούς. Ευθύνη υπάρχει και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν γίνεται να μην παρέχεται κάποιο κατάλυμμα, και όχι, το επίδομα της Περιφέρειας δεν αρκεί όταν πας κατακαλόκαιρο και δεν σου νοικιάζει κανένας σπίτι και αναγκάζεσαι να κοιμάσαι μέσα στο Ιατρείο... Τις παράλογες απαιτήσεις να ευρίσκονται και οι 2 ιατροί επί της νήσου για την περίπτωση που σκάσει περιστατικό που θα χρειαστούν και οι δύο τις προσπερνώ, γιατί δεν είναι πρόβλημα του γιατρού να πείσει τον εκάστοτε δήμαρχο ότι δεν υπάρχει εργαζόμενος που εργάζεται 24ώρες την ημέρα επί 1 μήνα, είναι κάτι που η ΔΥΠΕ θα έπρεπε να ξεκαθαρίσει (αν οι εκάστοτε διοικητές δεν ασκούσαν πολιτική φυσικά) Φυσικά υπάρχει η αίσθηση ότι οι γιατροί είμαστε "αναλώσιμοι", αν φύγει ο ένας, θα μου στείλει το Υπ.Αμ τον οπλίτη-ιατρό, οπότε ορίστε, σας έφερα ιατρό και όλα καλά. Το τι μπορεί να προσφέρει ουσιαστικά αυτός όμως, πέραν της συνταγογράφησης, όλοι το γνωρίζουμε. Για μένα, άπαξ και θέλουν να καλύψουν ουσιαστικά τέτοιες περιοχές, ας τις καταστήσουν ελκυστικές από πλευράς αποδοχών/ωραρίων (ναι, η συνεχής εφημέρευση είναι ΕΡΓΑΣΙΑ και δικαιούται ρεπό* ο εφημερεύων ιατρός) για να πάει ένας ειδικός σε συνδυασμό π.χ με 2 ανειδίκευτους και σωστά εκπαιδευμένες νοσηλεύτριες (άλλο κεφάλαιο το οποίο κανείς δεν θίγει) *ρεπό σε τέτοιο μέρος δεν έχει νόημα απαξ και βρίσκεσαι επί της νήσου. Μόνο να τα μαζεύεις και να πηγαίνεις κάποιες μέρες του μήνα στο σπίτι σου, να ξεκουράζεσαι. Δεν είναι κάτι τραγικό, ούτε παράνομο, το ίδιο κάνουν και άλλοι υπηρετούντες σε τέτοια μέρη ΔΥ, όπως λιμενικοί, αστυνομικοί κτλ. αλλά μόνο σε μας αρνούνται.
 6. ΜΑΥΡΟ στο ΠΠΙ Λειψών Παρότι μικρό το νήσι, έχει ευμέγεθη πληθυσμό μονίμων κατοίκων (800) και το χειρότερο για τον γιατρό, παιδιών (γύρω στα 200). Διθέσιο (1 θέση ειδικού+2 θέσεις αγροτικών + νοσηλεύτριες) το Ιατρείο, μεγάλος ο όγκος των περιστατικών, μα τακτικός, μα έκτακτος, οπότε είναι λογικό και αναμενόμενο που επί μακρόν δεν πάταγε κανείς το πόδι του εκεί και την βγάζουν εσχάτως με φαντάρους-γιατρούς. Μάλιστα υπήρχε κι περίοδος που δεν υπήρχε καν γιατρός ! Παλαιότερα υπήρξε και ειδικός, αλλά λόγω των συνθηκών εργασίας (ξέμεινε από αγροτικό και δεν μπορούσε ούτε άδεια να πάρει ο άνθρωπος!), πολύ χλωμό να ξαναπατήσει εκεί. Οι διακομιδές είναι τεράστιο θέμα καθώς τα γύρω νησιά στερούνται κατάλληλων υποδομών υποδοχής περιστατικών (π.χ αιμοδυναμικό μόνο η Ρόδος που δεν δέχεται έτσι κι αλλιώς περιστατικά). Στήριξη δεν υπάρχει, κατάλυμμα στον ιατρό δεν παρέχεται, αν πας τους καλοκαιρινούς μήνες παίζει να κοιμηθείς μέσα στο Ιατρείο (που στερείται και... κλιματιστικού στον χώρο ανάπαυσης!), ενώ τα περιστατικά τότε είναι τόσα που και οι δύο γιατροί (αν υπάρχουν δύο!) φτάνουν στα όριά τους. Κατ' εμέ είναι ο ορισμός του "κάτεργου" και καλό θα ήταν ένας νέος συνάδελφος να το αποφύγει (αν κάποιος πάραυτα αποφασίσει να πάει, οπωσδήποτε ένα παιδιατρικό σεμινάριο, όπως και ALS-ATLS) αν δεν θέλει να παίξει το κεφάλι του κόρωνα-γράμματα, που θα το παίξει έτσι κι αλλιώς. Γενικά θα έλεγα να αποφεύγονται άγονα νησιά σαν κι αυτό, δεν γίνεται να ασκείται Τηλεϊατρική με... Viber, την ευθύνη την έχει ο γιατρός που βρίσκεται ΕΠΙ της νήσου, συνεχής εφημέρευση, παράλογες απαιτήσεις (από τοπική κοινωνία αλλά και ΔΥΠΕ) συνεχούς παρουσίας και των 2 γιατρών, αν υπάρχουν 2 καθώς συνήθως υπάρχει μόνο ένας και τότε δεν υπάρχει η λέξη ανάπαυση και ρεπό, είσαι συνεχώς stand by και on call. Ειλικρινά καταννοώ την ανάγκη αυτών των ανθρώπων για ασφαλή διαβίωση σε μια απομακρυσμένη περιοχή, αλλά δεν μπορεί αυτή να εξασφαλιστεί με ανειδίκευτους ιατρούς με ανύπαρκτη εμπειρία.
 7. Μήπως νομίζεις ότι είμαστε ΗΠΑ όπου κρίνονται τα residency programs ? Καμμία σχέση δεν έχουν αυτά που γράφεις με την πραγματικότητα, με κάθε σεβασμό το γράφω. Το πρόβλημά τους είναι να βγαίνει η δουλειά και η επάρκεια των ειδικεύομενων. Ακόμα και κανένας να μην χειρουργεί και να τους έχουν απλά να τρέχουν την λάντζα, άντε να κλείνουν μόνο βάζοντας κάποια ράμματα, δεν τους ενοχλεί, ενώ δεν τους ελέγχει και κανένας. Οι αιτίες που συμβαίνει αυτό γνωστές, τα φακελάκια, η απουσία νομικού πλαισίου για να χειρουργούν οι ειδικεύομενοι κτλ Και οι λίστες αναμονής δεν αποτελούν κριτήριο μιας και σε κάποιες ειδικότητες δίνουν ελάχιστα νοσοκομεία πλήρη ειδικότητα και είναι φυσιολογικά "μπουκωμένες"
 8. Ενώ ξεκίνησε με αγαθές προθέσεις (λέμε τώρα), το logbook μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εντελώς αλλότριους σκοπούς, κατά την κλασσική ελληνική πρακτική, όπως πχ την άρνηση χορήγησης ρεπό, κάτι εντελώς παράνομο. Τους διευθυντές σε μια τέτοια περίπτωση, που παρανομούν δλδ, ποιός τους ελέγχει ; Στον ερωτώντα από πάνω, το γραφείο προσωπικού γνωρίζει, ο νόμος είναι από πέρισυ 09/2018 αν θυμάμαι καλά, οπότε σε πιάνει (μετράει πότε ξεκίνησες την ειδίκευση).
 9. Συμφωνώ ότι το να υπάρχει ικανός αριθμός ειδικεύμενων είναι σημαντικό. Με μια προϋπόθεση όμως: να μην την έχουν δει "ειδικοί" οι παρατασιακοί και να έρχονται μόνο στα χειρουργεία. Να βάζουν ένα χεράκι και στην λάντζα της Κλινικής (ΕΙ, εφημερίες). Διαφορετικά. αν σκάνε μύτη μόνο για τα χειρουργεία, οδηγείται η κατάσταση στα άκρα, και ενώ πχ δεν μπορείς να αναγκάσεις κανέναν να σου δώσει χειρουργείο, μπορείς να πάρεις ΟΛΑ τα ρεπό τα οποία δικαιούσαι σύμφωνα με τον νόμο. Και όταν σου ζητήσουν τον λόγο μιας και δεν θα βγαίνει η δουλειά της Κλινικής κάποιες μέρες, τους παραπέμπεις στους παρατασιακούς. Και την πίτα και τον σκύλο, δεεεν.
 10. Νομίζω η μοναδική λύση σε τέτοιες περιπτώσεις και στο απευκταίο σενάριο που οι διευθυντάδες δεν χαμπαριάζουν ώστε να λυθεί το θέμα εντός Κλινικής, είναι να ζητηθεί το πρόγραμμα χειρουργείου και βάσει αυτού να συνταχθεί γραπτή αναφορά προς Διευθυντή Κλινικής/Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας/Διοικητή Νοσοκομείου και Υπουργείο. Το βασικό στο Δημόσιο είναι να υπάρχει κάτι γραπτά, μπορούμε να κλαιγόμαστε όσο θέλουμε σε άλλους συνειδικεύομενους και στο Ιντερνετ, μόνο με γραπτή αναφορά μπορεί να γίνει κάτι.
 11. Οπότε λάθος μου ότι είναι παράτυπο, ουσιαστικά το επιτρέπει το Υπουργείο, αλλά σε κάθε περίπτωση ΔΕΝ επιτρέπεται (εξαιτίας των) να μην παίρνουν χειρουργεία οι υπηρετούντες μη παρατασιακοί ειδικεύομενοι, όπως και συμβαίνει.
 12. Υπέραριθμοι 2-3 παλιοί δεν μπορούν να μείνουν όταν οι θέσεις είναι γεμάτες, μάλλον δεν έγινε καταννοητό, το καθεστώς είναι ΓΚΡΙΖΟ, ειναι εντελώς ΠΑΡΑΤΥΠΟ και ίσως ΠΑΡΑΝΟΜΟ αυτό που γίνεται, καθώς τα συγκεκριμένα άτομα παίρνουν παράταση σε άλλη Κλινική π.χ στον χειρουργικό τομέα (αν και έχει τύχει να παίρνουν και στον... εργαστηριακό τομέα αν είναι γεμάτες οι χειρουργικές Κλινικές, πράγμα πολύ σπάνιο), και παραμένουν στην Κλινική που έκαναν Ειδικότητα ΠΑΡΑΤΥΠΑ. Να το πάρουμε αλλιώς: γίνεται μια στραβή μέσα στο χειρουργείο, πάει δικαστικώς. Ο δικαστής θα ρωτήσει εσείς κ.Χ τι ακριβώς είστε ; Παρατασιακός ειδικεύομενος ; Που ; Στην... Αιμοδοσία ; Πως ακριβώς χειρουργείτε μετα ; Ομιλούμε για το θέατρο του παραλόγου, ότι δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο δεν σημαίνει πως υπάρχει και νομική κάλυψη για αυτό το σκηνικό. Όλα αυτά συμβαίνουν για να μην αντιμετωπίσουν όλοι αυτοί το φάσμα της ανεργίας καθώς γνωρίζουν ότι έξω τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και ναι, βασικός λόγος είναι ο υπερπληθυσμός των γιατρών και ειδικά σε συγκεκριμένες ειδικότητες και Αθήνα. Κάθε χρόνο αποφοιτούν απ τις Ιατρικές Σχολές της χώρας 700 ιατροί, και προσθέστε σε αυτούς και τους απόφοιτους εξωτερικού καθώς κάτι Βουλγαρίες, Ρουμανίες, Τσεχίες και Σλοβακίες ζουν κανα ημέρες δόξης με την αυτόματη αναγνώριση των πτυχίων. Είμαστε μια αποβιομηχανοποιημένη χώρα, δεν έχουμε βιομηχανία όπως η Γερμανία ή χρηματοπιστωτικό τομέα όπως πχ η Αγγλία, οι περισσότεροι γονείς θεωρουν το πτυχίο της Ιατρικής ως επαγγελματική εξασφάλιση. Λογικό που μας θεωρεί το σύστημα αναλώσιμους.
 13. Οι αγροτικοί, οι παρατασιακοί ειδικεύομενοι, οι επικουρικοί, όλες αυτές οι ελληνικές πρωτοτυπίες ή αλλιώς "πατέντες", έχουν επιννοηθεί γιατί απλούστατα κανείς δεν θέλει να ακουμπήσει τα δάκτυλα επί των τύπων των ήλων κι να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, καθώς: - ουδείς μπορεί να προσελκύσει με ικανά κίνητρα ειδικούς ιατρούς σε ολόκληρη την περιφέρεια - ουδείς μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε ειδικότητες που είναι στα αζήτητα όπως και σε νοσοκομεία που είναι στα αζήτητα - ουδείς θέλει να καλύψει τις ανάγκες σε ειδικούς σε συγκεκριμένα νοσοκομεία, επίσης στα αζήτητα Οπότε πορεύομαστε ως με τα συγκεκριμένα ημίμετρα, και ως έχει. Ανέκαθεν έτσι πορεύονταν αυτή η χώρα. Να θυμίσω ότι για το αγροτικό που αναφέρετε ΟΛΕΣ οι ευφάνταστες προτάσεις (μέχρι και για... συνταξιούχους γιατρούς ακούστηκαν αν το θυμάστε) στο παρελθόν δεν ευδοκίμησαν. Στο θέμα των παρατατασιακών όμως και σε συγκεκριμένες χειρουργικές ειδικότητες, έχουμε ολοκληρωτική διαστρέβλωση του θεσμού καθώς άνθρωποι που ξεκινούν να εκπαιδεύονται σύμφωνα με το ισχύον σύστημα βρίσκουν μπροστά τους παρατασιακούς ειδικεύομενους με εντελώς γκρίζο καθεστώς (η παράταση ειδικότητας έχει το νόημα να καλύπτονται κενά και όχι να παίρνεις παράταση σε άλλο τμήμα και να πηγαίνεις να χειρουργείς σε αυτό που ήσουν)
 14. Γιατί να προλάβουν τις κενές θέσεις του εργαστηριακού τομέα ; Σε κεντρικό (πιο κεντρικό δεν γίνεται) αθηναϊκό νοσοκομειο που γνωρίζω, είναι κενές εδώ και χρόνια πάνω απ τις μισές, οπότε δεν γνωρίζω που τίθεται το θέμα ταχύτητας κατάληψης κενής οργανικής θέσης. Για την αντιπρόταση πρόσληψης ειδικών, έστω επικουρικών, θα συμφωνήσω φυσικά.
 15. Το πρόβλημα είναι όταν μιλάμε για ειδικότητα με μακρόχρονη αναμονή. Εκεί το "παραιτήσου και δήλωσε άλλη Κλινική" δεν αποτελεί λύση. Προσωπικά διαφωνώ γι' αυτό που γράφετε για τον νόμο. Ο νόμος ΔΕΝ είναι λάθος. Υπάρχουν Κλινικές που μένουν όρθιες χάριν αυτών των μόνιμων ειδικεύομενων. Δείτε πχ στα εργαστήρια με κάτι αιώνιους παρατασιακούς, άτομα 45 και βάλε χρονών, σε παράταση επί σειρά ετών... αυτούς αν τους διώξεις τι κερδίζεις ως σύστημα ; Σίγουρα είναι μια παθογένεια, ειδικά αν λάβει υπόψιν κανείς τους 700+ απόφοιτους ελληνικών Ιατρικών όσο και τους (πόσους?) απόφοιτους ξένων Ιατρικών που αποφοιτούν κάθε χρόνο, αλλά η εναλλακτική ποιά είναι ; Το βασικό πρόβλημα είναι με τους διευθυντές των Κλινικών που δεν ενδιαφέρονται να εκπαιδεύσουν αλλά απλά "να βγαίνει η δουλειά". Όταν είναι να κάνει ένα χειρουργείο ο 60άρης διευθυντής, λογικό να σκεφτεί πάρε τον παλιό να βοηθήσει ή και να το κάνει, γιατί να σπας τα @@ σου με τον νέο ; Δεν πάει όμως έτσι. Το θέμα είναι τι μπορείς να κάνεις ως "Regular" ειδικεύομενος. Αναφορά ; Που ; Στον διοικητή του νοσοκομείου ; Στο Υπουργείο Υγείας ; Κανονικά ο εποπτεύων φορέας που είναι το Υπουργείο Υγείας θα έπρεπε να ελέγχει την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται, άλλα όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει....
×
×
 • Δημιουργία νέας...