Jump to content

merd

Members
 • Posts

  57
 • Joined

 • Last visited

Πληροφορίες προφίλ

 • Σχολή
  Ιατρική
 • Sex
  Male

merd's Achievements

Παλιός (επίπεδο ΙΙΙ)

Παλιός (επίπεδο ΙΙΙ) (3/16)

-2

Reputation

 1. Παιδιά, μια ερώτηση. Μπορείτε να μου προτείνετε κάποιον μεταφραστή στο Λονδίνο;
 2. Απλά να σημειώσω ότι οι θέσεις που έχουν αναφερθεί στο άλλο τόπικ είναι οι διπλάσιες από αυτές που θα δοθούν τελικά.
 3. Αγαπητέ φίλε, το σχόλιό σου μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει. Θα σου πρότεινα πάντως, να αγοράσεις ένα λεξικό που εκτός των άλλων να αναφέρει και μερικά παραδείγματα χρήσης των διαφόρων λέξεων για να μην εκτίθεσαι κατ' αυτόν τον τρόπο. Κατά τα λοιπά, και επειδή αναφέρθηκε ότι κάποια ποστ ήταν εκτός θέματος, ο συλλογισμός μου εξ αρχής ήταν ο εξής (και θα τον διατυπώσω με απλά λόγια για να μην μπερδεύονται μερικοί ): Το γεγονός ότι το ΗΒ δεν αναγνωρίζει αυτόματα τα πτυχία από Βουλγαρία, Ρουμανία βασιζόμενο στην ίδια κοινοτική οδηγία στην οποία βασίζεται και το Ελληνικό υπ. υγείας σημαίνει ότι υπάρχει και άλλος τρόπος ερμηνείας της συγκεκριμένης οδηγίας. Το θέμα είναι γιατί η Ελλάδα, στην οποία υπάρχει πλεόνασμα πτυχιούχων ιατρικής, επιλέγει να χορηγήσει αδειες άσκησης επαγγέλματος άκριτα και παράτυπα. Και η απάντηση βεβαίως είναι ότι στην Ελλάδα οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση μικροκομματικά συμφέροντα. Το περίεργο, λοιπόν, είναι ότι αντί όλοι αυτοί οι απόφοιτοι να είναι ευγνώμονες για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται από το υπ. υγείας, νιώθουν αδικημένοι για το γεγονός ότι δεν πριμοδοτούνται και με μερικές δεκάδες μόρια παραπάνω, χωρίς να κάτσουν ούτε στιγμή να σκεφτούν το παράλογο του συγκεριμένου αιτήματος. Ζητούν να προσμετρηθεί θετικά η πολύχρονη αποχή τους από την ιατρική πράξη την ίδια στιγμή που σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο υποψήφιοι για παρόμοιες θέσεις ψάχνουν να βρουν τρόπους να δικαιολογήσουν κάποιο κενό λίγων μηνών στο CV τους. Αλλά, βεβαίως, αν στην Ελλάδα εφαρμόζονταν τα ισχύοντα στις υπόλοιπες δυτικές χώρες, οι απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων θα είχαν απόλυτη προτεραιότητα στην επιλογή για θέσεις ειδικότητας και όλη αυτή η συζήτηση δεν θα είχε κανένα νόημα. Αυτά από μένα. Καλή συνέχεια και καλό απόγευμα σε όλους.
 4. Επειδή οι νομικίστικοι λεονταρισμοί μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν σε όσους έχουν στοιχειώδεις γνώσεις σχετικά με τις προϋποθέσεις αναγνώρισης πτυχίων ιατρικής Βουλγαρίας-Ρουμανίας σε χώρες της ΕΕ, νομίζω χρήσιμο θα ήταν να δοθεί ένα παράδειγμα της διαδικασίας αναγνώρισης στο ΗΒ. Το GMC, βασιζόμενο στις ίδιες κοινοτικές οδηγίες, αρνείται να χορηγήσει full registration σε απόφοιτους των προαναφερθεισών χωρών παρά το γεγονός ότι έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος και χρόνια ειδικότητας σε άλλη χώρα της ΕΕ. Το γεγονός ότι στην Ελλάδα σας χορηγήθηκε άδεια άσκησης κατά τον τρόπο που σας χορηγήθηκε με γνώμονα το πολιτικό κόστος και όχι την νομιμότητα είναι αυτό που θα έπρεπε να απασχολεί τον ιατρικό κλάδο και τα όργανά του. Λέμε τώρα...
 5. Όποιος νομίζει ότι στην Ελλάδα είναι δυνατόν να θεσμοθετηθούν αδιάβλητες εξετάσεις προφανώς παραγνωρίζει το γεγονός ότι στη χώρα μας διαχρονικά και μεθοδικά υπονομεύονται οι ήδη υπάρχοντες θεσμοί αξιοκρατικής επιλογής υποψηφίων. Και ο λόγος είναι πολύ απλός: Η εξουσία ανήκει σε ανθρώπους που είναι μέτριοι, γνωρίζουν ότι είναι μέτριοι και ως εκ τούτου αποφεύγουν κάθε θεσμό που προωθεί την αξιοκρατία. Η εικόνα του μέσου σύγχρονου νεοέλληνα έιναι αυτή ενός ανθρώπου ο οποίος βλέπει την πολιτική οπαδικά, μιλάει και σκέφτεται συνθηματικά, έχει ενστερνιστεί πλήρως τον καπιταλιστικό ατομοκεντρισμό αλλά ταυτόχρονα θέλει να πιστεύει ότι διακατέχεται από σοσιαλιστικά και "προοδευτικά" ιδεώδη, αγνοώντας βέβαια τη σημασία των εννοιών αυτών. Στο πλαίσιο αυτής της σύγχυσης εννοιών κάθε ατομική διεκδίκηση βαφτίζεται δικαίωμα και βέβαια, στην περίπτωσή μας, όταν όλοι πιστεύουν ότι έχουν το "δικαίωμα" να ξεκινήσουν την ειδικότητα που επιθυμούν αμέσως, κάθε διαδικασία αξιοκρατικής επιλογής είναι εκτός τόπου και χρόνου. Με αυτόν τον κυρίαρχο λαό στην εξουσία μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο; Μάλλον απολαμβάνουμε αυτό που μας αξίζει.
 6. Παιδιά, με υπηρεσίες του δημοσίου επικοινωνούμε πάντα με πρωτοκολλημένες επιστολές, ειδικά όταν ακούμε τέτοιες μλκιες. Καμία δημόσια υπηρεσία δεν ισχυρίζεται γραπτώς κάτι το οποίο δεν έχει στέρεα νομική βάση. Στην αίτηση που θα κάνει δεν χρειάζεται να επισυνάψει κανένα φεκ.
 7. Η δική μου εμπειρία από τη μέχρι στιγμής μελέτη μου για το step 1. Από kaplan notes (τα 2004 έχω) μου άρεσαν η φυσιολογία και η βιοχημεία. Ειδικά για τη βιοχημεία καλές είναι και οι διαλέξεις του τύπου με τη γαλλική προφορά από τα kaplan dvds. Επίσης, χρήσιμη είναι και η kaplan physio Qbank. (κυκλοφορεί στο ιντερνετ, καμία σχέση με τη kaplan Qbank) Ως βιβλίο αναφοράς ο Ganong είναι εξαιρετικός. Για Pathology προτιμώ το RR του Goljan μαζί με τις διαλέξεις του, παρέα με το Robbin's review of Pathology. Για Μικροβιολογία το μόνο αξιόλογο βιβλίο που βρήκα είναι του Levinson. Ανατομία, νευροεπιστήμες High-yield. Επίσης μου άρεσε το High-yield histology, αλλά σίγουρα δεν είναι απαραίτητο. Για φαρμακολογία καλός είναι ο Katzung. Behavioral Science BRS Το USMLE πράγματι δεν είναι ακόμη adaptive ούτε και αναμένεται να είναι για αρκετό καιρό ακόμη. Η μόνη αλλαγή που αναμένεται στο step1 από τις αρχές του επόμενου χρόνου είναι η προσθήκη κάποιων multimedia ερωτήσεων.
 8. Αγαπητή Νίκη, στις ΗΠΑ οι εγχώριοι απόφοιτοι έχουν απόλυτη προτεραιότητα ακόμα και απέναντι σε υποψήφιους με ασύγκριτα καλύτερα USMLE scores και βιογραφικό. Στη Γαλλία το σύστημα είναι τόσο διαφορετικό ώστε στην πράξη αποθαρρύνεται η συμμετοχή σημαντικού αριθμού μη Γάλλων υποψηφίων. Στην Ιταλία δίνεται επίσης προτεραιότητα στους εγχώριους. Για τη Ρουμανία δεν έχω ιδέα αλλά από ότι βλέπω ακόμα και αυτοί που τελείωσαν εκεί θέλουν να ειδικευτούν αλλού. Δεν νομίζω να υπάρχει λόγος να συζητάμε τα αυτονόητα. Αν πάντως, αφού τελειώσεις γενικό κομμάτι ειδικότητας και αγροτικό, αποφασίσεις να αναζητήσεις την τύχη σου σε άλλη χώρα της ΕΕ ελπίζω να μην εκπλαγείς όταν δεις να προτιμούνται υποψήφιοι χωρίς καμία προϋπηρεσία απλώς και μόνο επειδή είναι απόφοιτοι οικείων πανεπιστημίων.
 9. Όπως είπα, μεταξύ δύο υποψηφίων με τα ίδια προσόντα προτιμάται ο απόφοιτος του εγχώριου πανεπιστημίου. Ή με άλλα λόγια πρώτα βολεύονται οι εγχώριοι υποψήφιοι και μετά όλοι οι άλλοι. Εξαιρέσεις υποψηφίων από μη εγχώρια πανεπιστήμια με ιδιαίτερα προσόντα που τελικά βρίσκουν θέση σε ανταγωνιστικές ειδικότητες υπάρχουν, αλλά είναι εξαιρέσεις. Παραδείγματα (αναφέρω μερικά που είναι και δημοφιλείς προορισμοί Ελλήνων τελειοφοίτων) : ΗΠΑ, Γερμανία, Αγγλία, Σουηδία κλπ κλπ κλπ Η μόνη χώρα στην οποία υπάρχει η ίδια αντιμετώπιση όλων των υποψηφίων από ΕΕ είναι η Ισπανία και εκεί υπάρχουν εξετάσεις.
 10. Στην Ελλάδα πράγματι όλοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι. Αυτό όμως δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα. Σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, μεταξύ δύο υποψηφίων με τα ίδια τυπικά προσόντα για μια θέση ειδικότητας πάντα προτιμάται ο απόφοιτος εγχώριου πανεπιστημίου. Αλλά αυτά νομίζω είναι γνωστά και έχουν συζητηθεί πολλές φορές.
 11. Ρε παιδιά, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μπλέκεστε συνέχεια σε τέτοιες ατέρμονες συζητήσεις. Πρώτα απ' όλα, ας αναγνωρίσουμε ότι το πραγματικό πρόβλημα δημιουργείται με την καθυστέρηση για τη λήψη ειδικότητας και όχι για τη λήψη αγροτικού. Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά και δεν είναι θέμα του ποιος έχει τις περισσότερες γνώσεις ή έχει λάβει την καλύτερη εκπαίδευση. Κάθε πολιτισμένη, δημοκρατική χώρα του δυτικού κόσμου δίνει προτεραιότητα στους δικούς της τελειόφοιτους για τη λήψη ειδικότητας. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με έννοιες όπως αξιοκρατία ή δικαιοσύνη. Απλώς τα σοβαρά κράτη που νομοθετούν με βάση την κοινή λογική (τουλάχιστον) συνειδητοποιούν ότι εφόσον ανέλαβαν την υποχρέωση να εκπαιδεύσουν κάποιους ανθρώπους ως γιατρούς (και έχουν προχωρήσει στις ανάλογες επενδύσεις κατά το προπτυχιακό επίπεδο), αυτό θα το κάνουν ως το τέλος. Τα συμβαίνοντα στην Ελλάδα είναι αποκλειστικά δική μας πατέντα διαμορφωμένη μέσα από τη ρουσφετολογική προσέγγιση που έχουμε για την λειτουργία της πολιτείας.
 12. Μια ερώτηση-διευκρίνηση: Στην περίπτωση, για παράδειγμα, που κάποιος έχει δηλώσει για το γενικό μέρος της γαστρο. σε νοσοκομείο που είναι αναγνωρισμένο μόνο για το γενικό μέρος και όχι για το ειδικό, χρειάζεται να πάρεις ένα χαρτί από το νοσοκομείο που να λέει ότι το τάδε νοσοκομείο είναι ανγνωρισμένο να χορηγεί 2 χρόνια παθολογίας και ένα άλλο χαρτί που να αναφέρει ότι η γαστρο. είναι εξαετούς διάρκειας με δύο χρόνια παθολογίας ως γενικό μέρος. btw το δεύτερο χαρτί είναι απάραίτητο και αν ναι από πού το παίρνεις. Είχα την αίσθηση ότι η στρατολογία είχε λίστα με τη διάρκεια των διαφόρων ειδικοτήτων.
 13. Όταν λες πιστοποιημένα, φαντάζομαι εννοείς να είναι επίσημα σφραγισμένα αντίγραφα των πρωτοτύπων και σφραγισμένες μεταφράσεις. Δεν πιστεύω να χρειάζεται καμιά πιστοποίηση από πρεσβείες κλπ??? Εγώ έχω αγγλικές μεταφράσεις σφραγισμένες από το βρετανικό συμβούλιο. Πιστεύετε ότι με αυτές θα κάνω τη δουλειά μου, ή θα έχω προβλήματα; Και μία ακόμη ερώτηση. Σκέφτομαι σε πρώτη φάση να ανέβω στο Γκέτεμποργκ μια και έχω την αίσθηση ότι είναι πιο φτηνή και μικρή πόλη σε σχέση με τη Στοκχόλμη. Πιστεύετε ότι είναι καλή επιλογή ή η Στοκχόλμη έχει άλλα πλεονεκτήματα; Με απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα της στέγης. Τέλος, σκέφτομαι να ανεβώ Σουηδία μετά τον δεκαπενταύγουστο. Όποιος έχει παρόμοια σχέδια, ας επικοινωνήσει με πμ για να οργανωθούμε.
 14. Η σωστότερη διαδικασία είναι να ενημερώσεις εγγράφως τη νομαρχία και το γραφείο προσωπικού του νοσοκομείου ότι κάνεις τη θητεία σου πριν έρθει η σειρά σου. Και τελευταία στιγμή να τους ειδοποιήσεις δε νομίζω να υπάρχει πρόβλημα. Σχετικά με τη δεύτερη ερώτησή σου, πώς θα βγει ο διορισμός σου αν είσαι μέσα στο στρατό;
×
×
 • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.