Jump to content

cosalm

Prominent Members
 • Content count

  412
 • Joined

 • Last visited

Όλες οι δημοσιεύσεις από cosalm

 1. Μερικές Κατευθυντήριες οδηγίες, ξένων εταιρειών, μεταφρασμένες στα ελληνική, υπό την επιμέλεια της Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Α. Νέα Φάρμακα για την αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη Β. Συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας και της Αμερικανικής Ένωσης Επιληψίας για την αντιμετώπιση της Νεοεμφανιζόμενης Επιληψίας με τη χρήση των Νεότερων Αντιεπιληπτικών φαρμάκων Γ. Πρακτικές κατευθυντήριες οδηγίες (2007) της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΑΗΑ) για την πρόληψη της Καρδιαγγειακής Νόσου στις γυναίκες
 2. Τα προηγούμενα links δε δουλεύουν πλέον. Για όσους θέλουν τα αρχεία, τα ξανανέβασα σε ένα αρχείο Κατεβάστε τα εδώ
 3. cosalm

  ALSO

  Πρόγραμμα σεμιναρίου ALSO Πρώτη ημέρα - Εισαγωγή - Μηχανισμοί φυσιολογικού τοκετού - Δυστοκία - Ανάνηψη νεογνού - Πρακτική άσκηση: Καρδιοτοκογραφία - Πρακτική άσκηση: Δυστοκία ώμων - Πρακτική άσκηση:Ανάνηψη νεογνού - Ανασκόπηση περιγεννητικής θνησιμότητας – CESDI - Συζήτηση περιστατικών: Αιμορραγία κατά το δεύτερο ήμισυ της κύησης / Αιμορραγία τρίτου σταδίου τοκετού / Πρόπτωση ομφαλίδας - Συζήτηση περιστατικών: Προεκλαμψία / Φλεβική θρομβοεμβολή - Πρακτική άσκηση: Συρραφή περινεϊκής ρήξης 3ου και 4ου βαθμού - Νεότερα δεδομένα για τη μητρική θνησιμότητα – CEMD - Σχολιασμός της 1ης ημέρας Δεύτερη ημέρα - Ανάνηψη της μητέρας - Τραυματισμός κατά την κύηση – Περιθανάτια καισαρική τομή - Πρακτική άσκηση: Ανάνηψη της μητέρας και αιμορραγίες του 3ου σταδίου του τοκετού - Πρακτική άσκηση: Ανώμαλες θέσεις και προβολές - Πρακτική άσκηση: Μεταλλικοί και αναρροφητικοί εμβρυουλκοί - Ελεύθερη επιλογή επανάληψης πρακτικών ασκήσεων - Ασφάλεια στο μαιευτικό επείγον - Συμπεράσματα - Γραπτή και πρακτική εξέταση Υπεύθυνοι Σεμιναρίου: Α. Μαλαμίτση – Puchner Ν. Δ. Βραχνής Κόστος συμμετοχής: 400 € (φυλλάδιο 2007) Πληροφορίες: Γραμματεία σεμιναρίου ALSO τηλ: 210 7777390 Σεμινάρια 2007: 16ο Σεμινάριο ALSO, Βόλος, 2-3 Ιουνίου 17ο Σεμινάριο ALSO, Αθήνα, 10-11 Νοέμβριου
 4. Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια. Από το '99 (και δεν ξέρω από πόσο νωρίτερα) που ήμουνα στη Μυτιλήνη ακούγεται αυτό το παραμύθι. Τότε είχε δημιουργηθεί ο θεσμός των περιφερειακών νοσοκομείων και οι τοπικοί παράγοντες φρόντιζαν να μεταφράζουν συστηματικά το ΓΠΝ Μυτιλήνης ως γενικό πανεπιστημιακό... Είναι βλέπετε νησιά και δεν μπορούν να τους τάξουν ότι θα τους φέρουν θάλασσα.... Ενδεχομένως ο πρύτανης έχει στα μελλοντικά του σχέδια να πολιτευτεί στην περιοχή και φροντίζει να βάλει και αυτός το λιθαράκι του.
 5. cosalm

  Φωτογραφία

  Πως δεν το είχα προσέξει τόσο καιρό αυτό το θέμα; Σας βάζω και μερικές δικές μου φωτογραφίες:
 6. cosalm

  Εφημερίες σε ιδιωτικές κλινικές

  Περίμενα ότι στην Αθήνα θα ήταν κάπως καλύτερα τα πράγματα λόγω μεγαλύτερου αρθμού κλινικών - ζήτησης. Στη Θεσσαλονίκη το minimum είναι 50 € ανά εφημερία σε κλινικές που πληρώνουν ΤΣΑΥ. Βέβαια είναι δύσκολο να βρεις θέση λόγω του μικρού αριθμού κλινικών.
 7. cosalm

  ερωτηση για διορισμο

  Δεν ισχύει αυτό. Οι θέσεις δεν είναι ονομαστικές, ούτε ο διορισμός γίνετε για συγκεκριμένη κλινική. Η τοποθέτηση στις κλινικές γίνετε όταν υπογράφεις τη σύμβαση. Το πως μπορείς να καθυστερήσεις το διορισμό έχει συζητηθεί πολλές φορές κάνε μια αναζήτηση και θα βρεις σχετικά θέματα. Βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχεις κάτι είναι να ανοίγει σύντομα θέση στην κλινική που σε ενδιαφέρει και ο επόμενος από εσένα να μην ενδιαφέρεται για την ίδια κλινική.
 8. Λήψη τεστ ΠΑΠ κάνουν και μαίες και κυτταρολόγοι. Το γεγονός ότι είναι προτιμότερο να γίνετε από γυναικολόγους οφείλεται στο γεγονός ότι ο ολοκληρωμένος προληπτικός έλεγχος μιας γυναίκας δεν περιλαμβάνει μόνο τον τράχηλο, αλλά και τα έσω γεννητικά όργανα και τους μαστούς. Μάλλον πρόκειται για άλλη μελέτη, γιατί στο αρχικό σου post αναφέρεις μελέτη από την Ινδία και το παραπάνω link αντιστοιχει σε μια μελέτη από τη Ζιμπάμουε. Η χρήση οξικού οξέος ή lugol για τον εντοπισμό γυναικών με παθολογικό τράχηλο έχει νόημα σε αναπτυσσόμενες χώρες και σε περιοχές που δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα για μαζικό πληθυσμιακό έλεγχο, αλλά όχι για αναπτυγμένες χώρες. Οι συγκρίσεις γίνονται με το κλασσικό τεστ ΠΑΠ, το οποίο πλέον τείνει να αντικατασταθεί από την κυτταρολογία υγρής φάσης (thin prep) που έχει πολύ υψηλότερη διαγνωστική ικανότητα.
 9. Έχω περιέργεια να δω αυτή τη μελέτη. Το ένα σκέλος της μελέτης περιλάμβαναι γυναίκες που εμφάνιζαν κλινικές εκδηλώσεις. Αν περιμένεις μια γυναίκα να εμφανίσει κλινικές εκδηλώσεις από καρκίνο του τραχήλου για να τη στείλεις στο γιατρό θα είναι πολύ αργά. Όταν ο καρκίνος του τραχήλου παρουσιάζει κλινικές εκδηλώσεις είναι πλέον διηθητικός και συχνά ανεγχείρητος. Το τεστ ΠΑΠ και οι υπάρχουσες στρατηγικές αντιμετώπισης έχουν σαν στόχο να διαγνώσουν προκαρκινικές αλλοιώσεις που συχνά δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι, χρειάζεται η εξέταση να γίνει με μικροσκόπιο (κολποσκόπηση) για να γίνουν αντιληπτές. Δηλαδή στην ουσία στη μελέτη συνέκριναν τη μέθοδο με το οξικό οξύ με γυναίκες που δεν έκαναν κανένα προληπτικό έλεγχο.
 10. cosalm

  εξεΤασεις?????????

  Πάλι έρχονται μεγάλες μέρες για συνδικαλιστές και φοιτητοπατέρες από Σεπτέμβριο; Αν ετοιμάζουν ετοιμάζουν εξετάσεις για ειδικότητα θα τις περάσουν. Τουλάχιστον η Ν.Δ. έδειξε ότι στο θέμα των Πανεπιστημίων δεν κάνει έύκολα πίσω σε αυτά που θέλει να περάσει. Καλός ο περίφημος νόμος Στεφανή, αλλά δυστυχώς τον είχε θάψει το ίδιο του το κόμμα. Η μόνο φορά που είχε τεθεί θέμα εξετάσεων για την αξιολόγηση των αποφοίτων ήταν το '93 επί Μητσοτάκη, αλλά δυστυχώς για όλους μας τότε εν μέσω γενικευμένων καταλήψεων το είχε πάρει πίσω.
 11. Πρόκειται για το Essure system (Conceptus, San Carlos, CA, USA), το οποίο τοποθετείται υστεροσκοπικά. Έχει σίγουρα λιγότερες επιπλοκές από τη λαπαροσκοπική στείρωση και οι μέχρι τώρα μελέτες δείχνουν ότι είναι περισσότερο αποτελεσματικό, αλλά έχει το μειονέκτημα ότι δεν μπορεί να αναστραφεί η βλάβη που προκαλείται στις σάλπιγγες. Έτσι γυναίκες που αποφασίζουν στη συνέχεια να τεκνοποιήσουν θα πρέπει να καταφύγουν σε τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
 12. Στο ΦΕΚ που τροποποιείται η διάρκεια του αγροτικού σε 9 μήνες, αναφέρετε σαφέστατα ότι οι αγροτικοί δικαιούνται για το διάστημα αυτό 15 ημέρες κανονική άδεια.
 13. cosalm

  ΤΣΑΥ

  Έχω την αίσθηση ότι με το συγκεκριμένο νόμο δίνει το δικαίωμα στις παραπάνω κατηγορίες να ασφαλιστούν στο ΤΣΑΥ και όχι ότι είναι υποχρεωτική η αυτασφάλιση. Καλό θα ήταν κάποιος από τους ενδιαφερόμενους να πάει στο ΤΣΑΥ στην Αθήνα να μάθει λεπτομέρειες για το πως ερμηνεύουν το νόμο. Αν είναι όπως τα λες δεν υποχρεούσε να πληρώνεις. Καλό είναι να πάς σύντομα και να διευκρινίσεις τι εισφορές είναι αυτές που καλείσαι να πληρώσεις.
 14. Καλή η θεωρία, αλλά δε μας ερμηνεύει γιατί σε ασθενείς με δισκοκήλη υπάρχει διαταραχή στη βιοχημική σύνθεση του δίσκου, με αποτέλεσμα τη διαταραχή της ομοιογένειας του ινώδους δακτυλίου και την ελάττωση της ελαστικότητας του πηκτοειδή πυρήνα. Αυτή η διαταραχή εξηγεί και την εμφάνιση δισκοκήλης σε πολύ νέα άτομα καθώς και το γεγονός ότι η δισκοκήλη έχει πολλές φορές οικογενή επίπτωση.
 15. Υπάρχει και μια πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη από την Κρήτη που δείχνει ότι η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών στην παιδική ηλικία και η υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής έχουν ευεργετικές επιδράσεις στα συμπτώματα του άσθματος και της αλλεργικής ρινίτιδας: Αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα και Μεσογειακή διατροφή Πιθανόν τα αποτελέσματα των δυο αυτών μελετών να μπορούν να συσχετισθούν μια και παιδιά που ζουν στην ύπαιθρο κατά κανόνα τρέφονται πιο υγειινά από παιδιά που ζουν σε αστικά κέντρα.
 16. cosalm

  γυναικολογικη ερωτηση

  Είναι μια απλή κατάσταση που οφείλεται στη διαταραχή της ισορροπίας των μικροβίων που φυσιολογικά βρίσκονται στον κόλπο της γυναίκας. Δεν έχει κάποιο λόγο να ανησυχεί εφόσον ακολουθήσει τις οδηγίες που τις έδωσε ο γιατρός της. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην κάνει μπάνιο στη θάλασσα μια γυναίκα με κολπίτιδα, αλλά καλό θα ήταν να αποφεύγει τις πισίνες για το θεωρητικό κίνδυνο μετάδοσης και σε άλλες γυναίκες.
 17. cosalm

  ΤΣΑΥ

  Είναι περίεργο το να υποχρεώνεις κάποιον που δεν εργάζεται να κάνει αυτασφάλιση επειδή κάνει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δηλώσει κάποιος τυχόν μεταπτυχιακές σπουδές στο ασφαλιστικό ταμείο. Άλλωστε και στα έντυπα που κατά καιρούς ζητάνε να συμπληρώσουμε, θέλουν μόνο τις περιόδους που εργαζόμασταν και όχι τυχόν άλλες σπουδές. Αν θυμάσαι το νόμο ή αν είναι εύκολο να τους ζητήσεις ένα αντίγραφο για να δούμε τι ακριβώς λέει θα ήταν χρήσιμο.
 18. cosalm

  ΤΣΑΥ

  Είναι ο χρόνος για τον οποίο πλήρωνες εισφορές, δηλαδή τα τέσσερα χρόνια που δούλευες. Τυχόν διακοπές ασφάλισης δεν υπολογίζονται. .
 19. cosalm

  ΤΣΑΥ

  Οι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί έχουν δικαίωμα να πληρώνουν ΤΣΑΥ και χωρίς έναρξη επαγγέλματος, αλλά αυτό δεν είναι υποχρεωτικό. Εξαίρεση αποτελεί αν είσαι σε χρηματοδοτούμενο διδακτορικό, γιατί στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να κάνεις έναρξη για να κόβεις αποδείξεις.
 20. Για την ηπατίτιδα Β έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Αν μετά τον αρχικό εμβολιασμό ο τίτλος αντισωμάτων είναι μεγαλύτερος από 1000, δεν απαιτείται καμιά αναμνηστική δόση ή επανέλεγχος του τίτλου αντισωμάτων. Δυστυχώς πάρα πολλοί γυναικολόγοι δεν είναι ενημερωμένοι (και όχι μόνο για το εμβόλιο). Από πλευράς κόσμου υπάρχει πολύ εντονο ενδιαφέρον να ενημερωθούν για το εμβόλιο. Πολύ μεγάλη μερίδα του κόσμου για την ώρα τηρεί στάση αναμονής λόγω του κόστους του εμβολίου. Αν αρχίσει να χορηγείται από τα ταμεία θα αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση.
 21. 1. Στην περίπτωση του HPV όπως και σε όλες τις ιογενείς λοιμώξεις η θεραπεία κατευθύνεται στα συμπτώματα και όχι στην ίδια τη λοίμωξη. Αν κάποιος/α είναι ασυμπτωματικός δεν απαιτείται κάποια θεραπευτική παρέμβαση. 2. Ποιοι άλλοι γιατροί; Οι θωρακοχειρουργοί; Οι νευροχειρουργοί; 3. Με τα υπάρχοντα δεδομένα το εμβόλιο παρέχει προστασία για 5 έτη (τόση είναι η διάρκεια των μελετών). Δεν είναι γνωστό αν μελλοντικά θα απαιτείται κάποια αναμνηστική δόση. Ο προληπτικός έλεγχος με τεστ Παπανικολάου θα πρέπει να συνεχίσει να γίνετε, γιατί αφενός υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από ορότυπους που δεν περιέχονται στο εμβόλιο και αφετέρου γυναίκες που έχουν σεξουαλικές επαφές μπορεί να έχουν μολυνθεί με κάποιον από τους ορότυπους που περιέχονται στο εμβόλιο. 4. Πως την εννοείς την ενημέρωση;
 22. Μετά από χρόνια λήψη αντισυλληπτικών, 2-3 μήνες μετά τη διακοπή ο κύκλος αποκαθίσταται στο φυσιολογικό.
 23. Η πιο αξιόπιστη λύση είναι με αντισυλληπτικά, αλλά επειδή οι περισσότερες το θυμούνται μερικές μέρες πριν τους έρθει περίοδος, συχνά χορηγείται προγεστερόνη, η οποία όμως δεν εξασφαλίζει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα και μπορεί να συνοδευτεί από μεγαλύτερη αιμόρροια στο συγκεκριμένο κύκλο.
 24. cosalm

  Στηθοσκόπια! Εσείς ποιο έχετε/θέλετε;

  Αρκετά καλή λύση για παθολογικά ακουστικά είναι και τα Kawe (γερμανικά). Έχουν αρκετά καλή ποιότητα και η τιμή τους είναι περίπου 30% κάτω από τα Littmann.
 25. cosalm

  ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΠΛΑΣΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

  Ο Καραμανλής που κολλάει στην όλη ιστορία; Πέρα από τη νομική της Αθήνας έχει κάνει οικονομικά στο Deree και master στις οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στο Tufts.
×