Jump to content

Alarm

Members
 • Posts

  18
 • Joined

 • Last visited

Όλες οι δημοσιεύσεις από Alarm

 1. Σε μια μικρή πόλη του East Tennessee, μια πολλή ζεστή νύχτα του Ιουνίου, με ένα ποτήρι δυνατό bourbon στο χέρι και τη φωνή του Φρανκ να πλημμυρίζει το δωμάτιο. Strangers in the night, λαλαλαλα...
 2. Παρακαλώ συνάδελφε! Γενικά μιλώντας, είναι αρκετά δύσκολο να βρεις θέση ειδικευόμενου στο εξωτερικό, ώστε να ξεκινήσεις και να ολοκληρώσεις εκεί τις ειδικότητες που αναφέρεις. Ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι να κάνεις ειδικότητα στην Ελλάδα και να αναζητήσεις θέση ειδικού στο εξωτερικό, ειδικά όταν η γλώσσα δεν αποτελεί εμπόδιο.
 3. Λόγω πανδημίας τα πράγματα είναι δυστυχώς ακόμα και τώρα πολύ πολύ δύσκολα για visitors, clinical observerships etc.
 4. Μπορείς να κάνεις 1 ή 2 εξάμηνα όπου θέλεις (= όπου γίνεις δεκτός). Μπορεί να γίνει μόνο στο ειδικό μέρος και βασικά μόνο στο δευτερο μισό του ειδικού μέρους. Χρειάζεσαι έγγραφη συγκατάθεση του Διευθυντή της Κλινικής σου (το πιο δυσκολο μερος της διαδικασίας). Στη συνέχεια έγκριση από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου όπου κάνεις ειδικότητα και τελικά έγκριση από το ΚΕΣΥ (δεν έχεις συνηθως πρόβλημα με αυτά). Συνεχίζεις να πληρώνεσαι από το νοσοκομείο όπου κάνεις ειδικότητα εκτος κι αν έχεις άλλη συμφωνία με το νοσοκομείο του εξωτερικού που θα σε δεχτεί και συμφωνησει να σε πληρώνει (δυσκολο εως αδύνατο). Εννοείται πως πληρωνεσαι το βασικό μισθό, χωρίς τις εφημερίες, δηλαδή αρκετα λιγότερα από τα 1500 που αναφερεις (εκτος κι αν ανεβηκαν τόσο ψηλα οι μισθοι των ειδικευόμενων στην Ελλάδα). Όταν επιστρέψεις, δίνεις αντιγραφο από τις βεβαιώσεις που θα πάρεις απο το νοσοκομείο του εξωτερικου στην Κλινική σου, στη διοίκηση του νοσοκομείου και στο ΚΕΣΥ, ώστε η περίοδος αυτή να προσμετρηθεί ως χρόνος ειδικότητας.
 5. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Μπορείς να ξεκινήσεις τη διαδικασία εγγραφής σε Ιατρικό Σύλλογο με αναδρομική ισχύ και ημερομηνία αντίστοιχη με την έκδοση της άδειας. Απλά θα χρειαστεί να πληρώσεις μαζεμένα τα χρήματα και των δύο ετών ή τέλος πάντων όσα έτη "χρωστάς" συν κάποιο μικρό πρόστιμο λόγω υπερημερίας/αναδρομικής ισχύος της εγγραφής. Φυσικά είναι τελείως παρανοική η υποχρέωση του γιατρού να είναι εγεγραμμένος σε συνδικαλιστικό όργανο (ιατρικό σύλλογο) και να πληρώνει ετήσιες εισφορές ενώ δεν εργάζεται, αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση. Κατά τα άλλα δεν θα έχεις πρόβλημα, ο ΙΣΑ είναι φίλος μας και θέλει τα λεφτά μας, όχι το κακό μας.
 6. Στο...Grand Hotel, Lund, Sweden. Χαζεύω τις λιμουζίνες που σταματάνε. 😀
 7. Δεν νομίζω πως έχει αλλάξει κάτι επί της ουσίας μετά το Brexit. Ο Αλέξανδρος έκανε τη διαδικασία αναγνώρισης ειδικότητας πρόσφατα όποτε πρέπει να έχει πιο φρέσκες πληροφορίες.
 8. Αναφέρεσαι σε ανθρώπους που έχουν ήδη ειδικότητα γενικού ιατρού από τη χώρα τους ή σε αυτούς που ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν κάποια ειδικότητα στη Σουηδία? Και στις δύο περιπτώσεις είναι πολλοί αυτοί που το έχουν κάνει και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, είναι πολλή χρήσιμη εμπειρία για τους ανειδίκευτους και φυσικά ανοίγει πόρτες και σε άλλες ειδικότητες.
 9. Σωστά! Βέβαια το GMC δεν μου τόνισε πως μπορεί να έχω πρόβλημα με το revalidation. Ο Αλέξανδρος όμως μου το θύμησε. Και ο scalpel το έχει δει σε συναδέλφους του να λειτουργεί στην πράξη και να κρατάνε ενεργές δύο ειδικότητες. Εσύ έχεις να προσθέσεις κάτι πρακτικό στο θέμα με βάση την εμπειρία σου στο NHS που θα μπορούσε να με βοηθήσει? Στη Σουηδία όπου δουλεύω τώρα έχω άνετα ενεργές και τις δύο ειδικότητές γιατί ανήκουν στον ίδιο Οργανισμό του Νοσοκομείου και το σύστημα επιτρέπει να μοιράζω ώρες, μέρες, εβδομάδες μεταξύ τους αλλά και σε κοινά ιατρεία με τη συμφωνία των δύο Διεθυντών των Κλινικών. Στην Αγγλία με ενδιαφέρει σε βάθος χρόνου να εργασθώ αποκλειστικά στη δεύτερη ειδικότητα σε επίπεδο Consultant αλλά να αναγνωρίσω και την πρώτη όπου προσφέρονται περισσότερες θέσεις εργασίας, ώστε να μπορώ να αποκτήσω αρχικά πρόσβαση και εμπειρία στο NHS. Δεν νομίζω πως ρωτάω κάτι παράλογο ούτε και πως το GMC θα συζητήσει τέτοιες λεπτομέρειες μαζί μου.
 10. Όχι, αλλά η δεύτερη ειδικότητα που με ενδιαφέρει και ασκώ τα τελευταία χρόνια είναι από τις πιο σπάνιες, υπάρχουν λίγες θέσεις και μεγάλος ανταγωνισμός, οπότε είναι μονόδρομος και η αναγνώριση της πρώτης ώστε να απασχολούμαι και να γράφω προυπηρεσία στο εθνικό σύστημα υγείας. Η απάντηση του GMC "θεωρητικά δεν απαγορεύεται, στείλε τα χαρτιά σου και βλέπουμε", δεν με καλύπτει ακριβώς. Ευτυχώς οι συνάδελφοι πιο πάνω απάντησαν ευγενικά με βάση την εμπειρία τους από το NHS.
 11. Στο εξωτερικό υπάρχει μεγάλη έλλειψη και πολύ μεγαλύτερο εύρος απασχόλησης για τους ιατροδικαστές. Εκτός από τα νοσοκομεία και το εθνικό σύστημα υγείας, προσλαμβάνονται επίσης σε σημαντικούς αριθμούς από τις τοπικές αρχές και συνεργάζονται με την αστυνομία, τις τοπικές ιατρικές υπηρεσίες, δικαστικές υπηρεσίες, διοικητικές αρχές, υπηρεσίες πρόνοιας κλπ αλλά και από ιδιωτικούς οργανισμούς, δικηγορικά γραφεία, ασφαλιστικές υπηρεσίες κλπ. Εξακολουθεί να υπάρχει όμως πρόβλημα με την αναγνώριση του τίτλου ειδικότητας από τη μία χώρα στην άλλη, ακόμα και εντός ΕΕ, εξαιτίας του διαφορετικού περιεχομένου εκπαίδευσης και των διαφορετικών ευθυνών που αναμένεται να αναλάβει ο "ιατροδικαστής" με βάση την ισχύουσα νομοθεσία κάθε χώρας.
 12. Χρειάζεσαι αναγνώριση του βασικού τίτλου σπουδών (πτυχίο ιατρικής) από το ΔΟΑΤΑΠ, έκδοση της άδειας ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος από τις αρμόδιες αρχές (Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας), αναγνώριση του τίτλου ειδικότητας από το ΚΕΣΥ (αυτά τα τρία ισχύουν πρακτικά σε όλες τις ευρωπαικές χώρες) και επιπρόσθετα εγγραφή στον τοπικό ιατρικό σύλλογο (αυτό δεν ισχύει σε όλες τις ευρωπαικές χώρες, αλλά είναι απαραίτητο στην Ελλάδα). Στη συνέχεια και αφού έχεις όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά μπορείς να εργασθείς σαν γιατρός.
 13. Ναι, αυτό που λες για το revalidation εχει βάση. Αλλά αν οι ειδικότητες είναι (σχετικά) συναφείς προφανώς θα υπάρχει τρόπος να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, με κάποια internal rotations κλπ, ειδικά αν η πρώτη ειδικότητα χρησίμευσε και σαν core training για την αναγνώριση της δεύτερης, όπως στα παραδείγματα που γράφει the scalpel παραπάνω. Δεν νομίζω πως κάποια Κλινική θα θέλει να δει κάποιον χρήσιμο ειδικευμένο της να τραβιέται με το GMC και να χάνει το licence χωρίς σπουδαίο λόγο.
 14. Σας ευχαριστώ και τους δυο για τι; απαντήσεις και τις πληροφορίες. Τα ίδια ισχύουν και στις Σκανδιναβικές χώρες, όλες οι ειδικότητες που έχει αποκτήσει κάποιος παραμένουν ενεργές αλλά σε κάθε συμβόλαιο εργασίας μπορεί να χρησιμοποιήθει μόνο μία από τις ισχύουσες άδειες ειδικού.
 15. Καλησπέρα Αλέξανδρε, Ας πούμε για παράδειγμα ότι κάποιος είναι ειδικεύμενος Νευρολόγος από Ελλάδα κι έκανε στη συνέχεια Ν/Χ στη Γερμανία και πήρε και το δεύτερο τιτλο ειδικοτητας. Μπορεί να αναγνωρισει ταυτόχρονα και τους δύο τίτλους ειδικότητας στη ΜΒ? Στην Ελλάδα αυτό απαγορεύεται αλλα σε άλλες χώρες επιτρέπεται.
 16. Σπίτι με παρέα και το χιόνι να πέφτει έξω απαλά, έχοντας φάει ανεπανάληπτο κόλλημα με ... - How to Get Away with Murder -
 17. Καλησπέρα στην παρέα των συναδέλφων και Χρόνια Πολλά σε όλους. Γνωρίζει κάποιος αν μπορούν να αναγνωριστούν στο UK δύο διαφορετικές ειδικότητες ταυτόχρονα, σχετικές μεταξύ τους, οι οποίες έγιναν διαδοχικά σε δύο διαφορετικές χώρες της ΕΕ?
×
×
 • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.