Jump to content

bluesky

Prominent Members
 • Content Count

  682
 • Joined

 • Last visited

Όλες οι δημοσιεύσεις από bluesky

 1. Συμπληρωματικά στα παραπάνω ήθελα να ρωτήσω ποια από όλα τα χαρτά/έγγραφα απαιτούν τη σφραγίδα της Χάγης?Επίσης οι μεταφράσεις του Ελληνικού Υπ. Εξωτερικών αναγνωρίζονται στη Γερμανία ? Είναι καλές ποιοτικά ή γράφουν μαργαριτάρια ?
 2. Sith Lord ευχαριστώ για την απάντηση. Να ρωτήσω και κάτι που ίσως ακουστεί χαζό αλλα....μου δημιουργήθηκε η απορία : Αν κάποιος θέλει να στείλει ας πούμε 15 αιτήσεις . Με τις συστατικές πώς γίνεται ? Θέλω να πω βάζεις τον καθηγητή να σου γράψει 15 επιστολές ? Όποιος μπορεί να μας διαφωτίσει και για τα παραπάνω ας το κάνει.
 3. Επίσης οι συστατικές πρέπει να είναι εμπιστευτικές ή μη ?
 4. Θα μπορούσε κάποιος που ξεκίνησε από Ελλάδα και βρήκε θέση ειδικότητας στη Γερμανία να γράψει με σειρά προτεραιότητας ποια βήματα - χαρτιά πρέπει να ετοιμάσει κάποιος (ποια από εδώ, ποια μεταφρασμένα, ποια στη Γερμανία) μέχρι το διορισμό του σε νοσοκομείο της Γερμανίας ? Πόσο χρόνο χρειάζονται όλα αυτά χοντρικά ? έχω διαβάσει όλο το τόπικ αλλά δεν έχω βρει κάτι που να τα λέει αυτά συγκεντρωτικά . Ετοιμάζομαι αυτές τις μέρες για πάνω και δεν ξέρω από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω. Τα μόνα χαρτιά που έχω στα χέρια μου μέχρι στιγμης είναι το πτυχίο, η άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος και η καρτα-μέλους του ΙΣΑ. Ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων όποιον μπει στον κόπο να απαντήσει. Πιστεύω ότι η συγκεντρωτική λίστα όλων των βημάτων θα βοηθήσει όχι μόνο εμένα προσωπικά αλλά όλους όσους ετοιμάζονται για μια θέση στη Γερμανία
 5. Ακόμα κι αν κάποιον δεν τον αφορά άμεσα το παραπάνω, αλλά ξέρει κάποιον γνωστό του να δίνει το μάθημα , ας κάνει τον κόπο να τον ενημερώσει ώστε μέχρι το βράδυ να οργανωθούμε να πάμε αύριο να βρούμε τον υπέυθυνο. Ευχαριστώωωω!!!
 6. Έχει βγει ανακοίνωση που λέει ότι η εξέταση Παθολογίας 11-12ου εξαμήνου θα γίνει στις 30/6 για τους κανονικούς και τους επί πτυχίω. Η πτυχιακή είναι ψηφισμένη για τις 17/7. Ο υπέυθυνος των φοιτητών κ. Χατζηνικολάου είπε ότι δεν ξέρει αν θα γίνει η εξέταση της 17/7 . Δηλ. είπε ότι για 2 άτομα δεν θα κάνει την εξέταση οπότε όσοι θέλουν να δώσουν πάνε αναγκαστικά στις 30/6. Από την άλλη δεν το απέκλεισε κιόλας. Δηλαδή δεν είπε "Δεν κάνω με τίποτα την εξέταση στις 17/7". Όπως καταλαβαίνετε έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση ιδιάζουσα. Δηλαδή αν μαζευτούμε άτομα κ του πούμε ότι θέλουμε να δώσουμε στις 17/7 θα καταφέρουμε να γίνει η εξέταση. Όσοι επιθυμείτε να εξεταστείτε στις 17/7 γράψτε το εδώ , να οργανωθούμε μήπως πάμε αύριο να βρούμε τον κ. Χατζηνικολάου. Πρέπει οπωσδήποτε να πιέσουμε γιατί αν δεν γίνει η εξέταση της 17/7 καποιοι χάνουμε την ορκωμοσία του καλοκαιριού. Και είναι ήδη αργά να ξεκινήσουμε διάβασμα για την εξέταση της 30/6 (είναι σε λιγότερο από 2 βδομάδες). Έστω κ έτσι όμως, αύριο πρωί καλό είναι να πάμε να τον βρούμε ώστε να ξέρουμε τι να κάνουμε εγκαίρως. Να ξεκινήσουμε έστω αυριο να διαβάζουμε για τις 30/6. Ας συντονιστούμε ! Επείγει ! Για το φουκαριάρικο το πτυχίο μας !
 7. Συμπληρώνω τα θέματα μιας άλλης από τις 3 ομάδες 1. Ποιες ειναι οι απινιδώσιμες και οι μη απινιδώσιμες αρρυθμίες που οδηγούν σε καρδιακή ανακοπή ? 2. Τι είναι καρδιακή ανακοπή ? 3. Γράψτε τους κρίκους της αλυσίδας επιβίωσης 4. Τι είναι αγωνιώδης αναπνοή ? 5. Θέση ανάνηψης ή ασφαλείας. Ποιο θύμα τοποθετείται σε αυτήν ? 6. Ποιο το συχνότερα χορηγούμενο φάρμακο σε θύματα καρδιακής ανακοπής? 7. Ποια κατηγορία φαρμάκων χορηγείται ενδοτραχειακά ? 8. Ποια η συχνότερη αρρυθμία που προκαλεί καρδιακή ανακοπή εξωνοσοκομειακά ? 9. Αναστρέψιμα αίτια καρδιακής ανακοπής 10. Με ποιο τρόπο ελέγχουμε τη συνείδηση του θύματος ? (ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΕΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΞΑΝΑΠΕΣΕΙ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΟΠΙΚ!) Συμπληρώνω και όσα θέματα θυμάμαι από την 3η ομάδα (εκτός αυτων που έγραψε το ouranio toxo παραπάνω) που έμαθα ότι ρωτήθηκαν - β-δράσεις επινεφρίνης - Ενδείξεις αμιωδαρώνης - Τι ορίζουμε σαν καρδιακή ανακοπή - Τι περιλαμβάνει η ΚΑΑ - Ποιο το συχνότερα χορηγούμενο φάρμακο σε καρδιακή ανακοπή - Τι στοιχεία δίνουμε στην έκκληση για βοήθεια στο ΕΚΑΒ Στην ουσία οι μισές ερωτήσεις σε κάθε ομάδα συνέπιπταν μεταξύ τους. Και τα θέματα γενικά χαρακτηρίζονται από ανατριχιαστική επαναληψιμότητα! Συνεπώς μην πάτε να δώσετε χωρίς να έχετε διαβάσει παλιά θέματα !!! Καλά αποτελέσματα σε όλους!!
 8. @telos : Ευχαριστώ για τις χρήσιμες πληροφορίες! Με προβλημάτισε όμως αυτό που έγραψες για τους βαθμούς... @havana : Ευχαριστώ και σένα για την ενημέρωση! Υπογραφές γιατί πήραν ? Δεν είχαν πει ότι οι παρουσίες δεν είναι υποχρεωτικές ? Γνωρίζεις αν οι σημειώσεις είναι ίδιες και με των προηγούμενων ετών ή βγήκαν φέτος καινούριες ? Ρωτάω γιατί κάθε μέρα τελειώνω κλινικές μετά τις 2 το μεσημέρι ,οπότε πρακτικά δεν προλαβαίνω να πάω στο ΚΑΤ να τις πάρω ...... Α οι εξετάσεις θα γίνουν στις 10 Μαρτίου , μου το είπε τηλεφωνικά η γραμματέας. Άλλες ίνφο δεν ξερω ακόμα αλλά θα βγει ανακοίνωση...
 9. ΟΣΟΙ ΕΧΕΤΕ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΣΤΙΣ 15.00. Αυτή η αλλαγή έγινε γιατί όπως ενημέρωσα και τη γραμματέα του καθηγητή , στις 11 το πρωί που είχαν βάλει τα μαθήματα θα ήταν αδύνατο να το παρακολουθήσουμε μιας και είμαστε στις κλινικές μας μέχρι τις 14.00. Η γραμματέας το μεταβίβασε στον καθηγήτη και ήδη την επομένη μέρα η ίδια η γραμματέας μου τηλεφώνησε στο κινητό για να με ενημερώσει πως το θέμα διευθετήθηκε και τα μαθήματα θα γίνονται στις 15.00 (ναι, ναι υπάρχει τετοια γραμματέας στη σχολη μας ! Απίστευτο, ε? Εγώ ακόμα τελώ υπό σοκ! ). Η φίλτατη αυτή γραμματέας μου είπε ότι θα σταλεί και ανακοίνωση στη γραμματεία ωστε να αναρτηθεί στο σάιτ της γραμματείας !! Άρα λογικά, το πρώτο μας μάθημα θα γίνει την Παρασκευή 6 Μαρτίου στις 15.00 στο Αττικόν. Για σιγουριά περιμένουμε βέβαια και την επίσημη ανακοίνωση !
 10. ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2009 Το NEO πρόγραμμα παραδόσεων που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου μπορείτε να το βρείτε εδώ http://www.grammateia.med.uoa.gr/phpBB2/viewtopic.php?t=564 Η εναρξη των μαθημάτων μετατέθηκε για τις 6 Μαρτίου (αντί για 20/2 που ηταν)
 11. bluesky

  Spam

  Το έκανα και report We' ve just been attacked http://www.greekmeds.gr/forum/index.php?s=...st&p=327231
 12. SleepWalker και tasostheodoridis ευχαριστώ πολύ και τους 2! Θα του τα μεταβιβάσω όλα αυτά , θα δει και τα λινκς και αν υπάρχουν ακόμα απορίες θα επανέλθω! Ευχαριστώ και πάλι για την ανταπόκριση!
 13. @tasostheodoridis Σ' ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Από που προκύπτει όμως αυτό ? Αν ξέρεις κ δεν σου κάνει κόπο να έλεγες σε παρακαλώ! (ο εν λόγω υποψήφιος διδάκτορας διάβασε ό,τι είναι γραμμένο εδώ αλλά δεν μπορεί να βγάλει άκρη) Ευχαριστώ και πάλι!
 14. ένας φίλος είναι βιολόγος (χωρίς μεταπτυχιακό) και έχει ξεκινήσει διατριβή στην Ιατρική το 2005 και είναι να τελειώσει το επόμενο 6μηνο. τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση?
 15. Προαιρετική Παρασκευή 28 Νοεμβρίου Δώσαμε 16 άτομα. Οι 6 εξεταστήκαμε από τον κ.Κασσάνο , οι υπόλοιποι από τον ίδιο τον Σαλαμαλέκη Τα θέματα που ρώτησε ο Κασσάνος -Φυσιολογικός τοκετός (στάδια, πώς γίνεται, διάμετροι στα διάφορα επίπεδα της πυέλου) -Ενδείξεις καισαρικής τομής -Πρόδρομος πλακούντας -Είδη πυέλου -Τι είναι προβολή, οδηγό σημείο, θέση προβολής -Ενδομητρίωση αναλυτικά (τι είναι, κλινική εικόνα, αντιμετώπιση) -Ινομυώματα αναλυτικά (είδη, κλινική εικόνα, αντιμετώπιση) -Τι εξετάσεις θα κάνουμε σε μια έγκυο που ειναι στην αρχή της κύησης και έρχεται πρώτη φορά στο ιατρείο μας -Πώς συνεχίζεται η γαλουχία (με ποιο μηχανισμό, ορμόνες κτλ) -Θεραπεία εκλογής σε κάποιο καρκίνο σταδίου 3 -Αυχενική διαφάνεια -Κλινικό περιστατικό με κεντρική αποκόλληση πλακούντα -Βιοχημικά τεστ στην κύηση -Ενδείξεις αμνιοπαρακέντησης -Πώς διενεργείται μια αμνιοπαρακέντηση Αυτά θυμάμαι σε γενικές γραμμές. Αν θυμάται κάποιος κι άλλα ας κάνει τον κόπο να συμπληρώσει. Η εξέταση κράτησε πολλή ώρα και ίσως να μου διαφεύγει κάτι που ρωτήθηκε. Για την ιστορία και τη στατιστική του πράγματος, οι βαθμοί ήταν 8,8,7,7,6,2. Τα άλλα 10 άτομα που εξετάστηκαν από τον κ. Σαλαμαλέκη δεν ξέρω τι ρωτήθηκαν. Ας γράψει κάποιος που ήταν στην εξέταση. Αυτά από μένα. Ευχαριστώ όσους έγραψαν στο τόπικ πριν από μένα. Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές τους. Καλή επιτυχία και στους επόμενους!
 16. Ναι ρε παιδιά ας μας γράψει κάποιος που πήγε στα μαθήματα την ύλη, γιατί απ' ότι διαπίστωσα η καθηγήτρια ψιλοαλλάζει κάπως τις σελίδες κάθε εξάμηνο..
 17. Πήρα σήμερα τηλ. στη γραμματεία του ΚΑΤ και μου είπαν ότι τα μαθήματα θα διεξαχθούν την τελευταία βδομάδα του Ιανουαρίου κι ότι θα βγει σχετική ανακοίνωση στα μέσα Δεκεμβρίου.
 18. bluesky

  Up To Date

  soooooooooooooooooooo much!
 19. Το μάθημα για το χειμερινό εξάμηνο 2008-2009 έχει ξεκινήσει από την περασμένη Τρίτη 4 Νοεμβρίου. Διδάσκεται στο Αμφιθέατρο ΓΝΑ «Λαϊκό», ώρα 4.00-6.00 μ.μ κάθε Τρίτη και Πέμπτη. Διάρκεια μαθημάτων Τρ. 4/11 - Πε 11 /12. Συνολικά 12 διαλέξεις. Αναλυτικά το πρόγραμμα απ΄το blog της Α' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής ΕΔΩ
 20. Παραδόσεις στο κατ' επιλογήν μάθημα Ενδοσκόπηση Πεπτικού Οι παραδόσεις του κατ' επιλογήν μαθήματος «Διαγνωστική και Θεραπευτική Ενδοσκόπηση του Πεπτικού Συστήματος» για το χειμερινό εξάμηνο θα γίνουν στην αίθουσα διδασκαλίας «ΟΠΤΑΚ» στο υπόγειο του κτηρίου της Φυσιολογίας στο Γουδή (είσοδος από οδό Αγ. Θωμά, δίπλα στο parking αυτοκινήτων) Τα μαθήματα θα γίνουν: 12, 13, 14, 15, 16 Ιανουαρίου 2009, από τις 4:00 μέχρι τις 7:00 μ.μ.. Καλούνται οι φοιτητές των: 7ου 8ου 9ου 10ου 11ου και 12ου εξαμήνου, που έχουν εγγραφεί στη Γραμματεία για το μάθημα να προσέλθουν να το παρακολουθήσουν. Θα υπάρχει bonus από παρουσίες. Την τελευταία μέρα των μαθημάτων θα γίνει συνεννόηση για τις εξετάσεις του μαθήματος. Το βιβλίο του μαθήματος «Διαγνωστική και Θεραπευτική Ενδοσκόπηση του Πεπτικού Συστήματος» οι φοιτητές μπορούν να το παραλάβουν από το βιβλιοπωλείο «Λίτσας», μαζί με την ύλη εξετάσεων του μαθήματος. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κατ'; επιλογήν μάθημα, το ωρολόγιο πρόγραμμα των παραδόσεων και τους διδάσκοντες, μπορείτε να ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα: http://ladas.pblogs.gr/ Υπεύθυνος μαθήματος Καθηγητής Σ. Λαδάς (τηλ. 210 7456261)
 21. Παραδόσεις στο κατ' επιλογή μάθημα Γαστρεντερολογίας Οι παραδόσεις του κατ' επιλογήν μαθήματος «Γαστρεντερολογία» για το χειμερινό εξάμηνο θα γίνουν στο Αμφιθέατρο του Λαϊκού Νοσοκομείου «Φαίδων Φέσσας» 1ος όροφος Λαϊκού Νοσοκομείου. Τα μαθήματα θα γίνουν: 15-19 Δεκεμβρίου 2008 16:00-19:00. Καλούνται οι φοιτητές που έχουν εγγραφεί στη Γραμματεία για το μάθημα να προσέλθουν να το παρακολουθήσουν. Θα υπάρχει bonus από παρουσίες. Παραλαβή της Β'; έκδοσης (Νοέμβριος 2007) του βιβλίου «Γαστρεντερολογία. Διαφορική Διάγνωση» από το βιβλιοπωλείο «Λίτσας» Την τελευταία μέρα των μαθημάτων θα γίνει συνεννόηση για την ημερομηνία εξετάσεων του μαθήματος.
 22. Πειραματικό φάρμακο ελπιδοφόρο κατά της ηπατίτιδας C Νέα Υόρκη Νέο φάρμακο που βρίσκεται ήδη στα μεσαία στάδια των κλινικών δοκιμών φαίνεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά του ιού της ηπατίτιδας C, ο οποίος συχνά είναι δύσκολο έως αδύνατο να εκριζωθεί από το συκώτι. Η ασθένεια, για την οποία δεν υπάρχει εμβόλιο, μεταδίδεται από το μολυσμένο αίμα και συχνά μένει απαρατήρητη για χρόνια μέχρι να ανακαλυφθεί τυχαία στις ιατρικές εξετάσεις. Η αρχική φάση είναι συνήθως ασυμπτωματική, σταδιακά όμως ο ιός μπορεί να προκαλέσει χρόνια ηπατοπάθεια, κίρρωση και τελικά καρκίνο. Περίπου 170 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με τον ιό, γνωστό ως HCV. Στην τελευταία μελέτη, η πειραματική ουσία τελαπρεβίρη της εταιρείας Vertex δοκιμάστηκε σε συνδυασμό με τη στάνταρτ θεραπεία σε 453 ασθενείς, οι οποίοι δεν είχαν ωφεληθεί από προηγούμενες φαρμακευτικές αγωγές με ιντερφερόνη και ριμπαβιρίνη. Όπως αναφέρει το Reuters, στο 52% των ασθενών που έλαβαν τελαπρεβίρη για διάστημα 12 εβδομάδων, ο ιός ήταν μη ανιχνεύσιμος στο ήπαρ τουλάχιστον 12 εβδομάδες μετά το τέλος της αγωγής. Από τους εθελοντές αυτούς, το 73% είχε παρουσιάσει υποτροπή έπειτα από προηγούμενες αγωγές και το 41% δεν είχε παρουσιάσει καμία βελτίωση από προηγούμενες αγωγές. Η μελέτη συνεχίζεται για να διαπιστωθεί αν ο ιός παραμένει απών από το συκώτι μέχρι το όριο των 24 εβδομάδων που θέτουν οι γιατροί. Η Vertex δημοσιοποίησε παράλληλα τα οριστικά αποτελέσματα προηγούμενης μελέτης σε ασθενείς που δεν είχαν υποβληθεί σε άλλη αγωγή. Ο συνδυασμός τελαπρεβίρης με τα στάνταρτ φάρμακα εξαφάνισε τον ιό για τουλάχιστον 24 εβδομάδες στο 69% των περιπτώσεων, ενώ η στάνταρτ αγωγή από μόνη της περιορίστηκε στο 46%. Οι συχνότερες παρενέργειες ήταν γαστρεντερικές διαταραχές, δερματικές αντιδράσεις και αναιμία, προβλήματα που ανάγκασαν το 14 με 16 τοις εκατό των εθελοντών να διακόψει τη θεραπεία. Η επόμενη, τελική φάση των κλινικών δοκιμών θα πραγματοποιηθούν από τη Vertex σε συνεργασία με τη Johnson & Johnson, η οποία θα αναλάβει την εμπορική διάθεση του φαρμάκου. Newsroom ΔΟΛ in.gr
 23. Διπλάσια απώλεια βάρους επιτυγχάνει νέα δραστική ουσία κατά της παχυσαρκίας HEALTH.IN.GR 31/10 Λονδίνο — Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μελέτης Δανών ερευνητών μια νέα δραστική ουσία κατά της παχυσαρκίας, η τεσοφενσίνη, φαίνεται να υπερέχει των ήδη διαθέσιμων σκευασμάτων. Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης με επικεφαλής τον Δρ. Αρν Άστρουπ διαπίστωσαν ότι η τεσοφενσίνη στην μέγιστη δοσολογία συντελεί σε απώλεια 12,8 κιλών σε έξι μήνες. Είναι δηλαδή το διπλάσιο ποσό κιλών απ' αυτό που μπορεί να επιτύχει ο ασθενής με την σιμπουτραμίνη και τη ριμοναμπάντη. Η τεσοφενσίνη προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ερευνητών όταν προκάλεσε αναπάντεχη απώλεια βάρους όταν χορηγήθηκε σε υπέρβαρα άτομα που έπασχαν από νόσο Πάρκινσον ή Αλτσχάιμερ. Λειτουργεί δια της αλλαγής του τρόπου που τρεις νευρικοί σηματοδότες (ναραδρεναλίνη, ντοπαμίνη και σεροτονίνη) επιδρούν στον εγκέφαλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της όρεξης και έτσι το άτομο τρώει μικρότερες μερίδες και έχει γενικά μειωμένη επιθυμία για κατανάλωση σνακ. Οι Δανοί επιστήμονες χώρισαν σε δυο ομάδες 203 παχύσαρκα άτομα. Και οι δυο ομάδες πήραν ένα δισκίο την ημέρα και έλαβαν εντολή να κάνουν μετριοπαθή δίαιτα. Τα μισά δισκία περιείχαν τεσοφενσίνη σε ποικιλία δόσεων και τα άλλα μισά ήταν ανενεργά. Μετά από έξι μήνες, οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε μετρήσεις και προέκυψε ότι ενώ η ομάδα ελέγχου είχε χάσει κατά μέσο όρο 2,2 κιλά, όσοι είχαν πάρει τεσοφενσίνη είχαν χάσει πολλά περισσότερα. Στη χαμηλότερη δοσολογία, η τεσοφενσίνη συντέλεσε σε απώλεια 6,7 κιλών, στην ενδιάμεση δοσολογία σε 11,3 κιλά και στην ύψιστη δόση σε 12,8 απολεσθέντα κιλά. Το σκεύασμα φυσικά είχε και παρενέργειες, από ξηροστομία μέχρι αϋπνία και ναυτία και διάρροια, ενώ η μέγιστη δόση αύξανε την αρτηριακή πίεση του αίματος, κάτι που προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες, δεδομένου ότι οι παχύσαρκοι αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα ή πάσχουν από διαβήτη. Άρα λοιπόν, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η μέτρια δόση είναι προτιμότερη αφού παρήγαγε ικανοποιητική απώλεια βάρους, χωρίς σοβαρές παρενέργειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα αυτή δραστική ουσία θα πρέπει να δοκιμαστεί σε μεγαλύτερα κλινικά δείγματα και μέχρι τότε δεν πρόκειται να είναι εμπορικά διαθέσιμη στην Ευρώπη.
 24. Τεχνητή καρδιά έτοιμη για δοκιμή σε ανθρώπους μέχρι το 2011 PATHFINDER Πέμπτη 11:19 Η πρώτη προσθετική καρδιά, που θα μπορεί να εμφυτευθεί σε ασθενείς μέσα σε τρία χρόνια, αποτελεί σημαντική εξέλιξη στον τομέα της υγείας και θα αλλάξει τις πιθανότητες επιβίωσης ανθρώπων που έχουν υποστεί σοβαρά καρδιακά εμφράγματα. Ο Γάλλος καρδιολόγος Alain Carpentier λέει ότι το πρωτότυπο της τεχνητής καρδιάς -το οποίο έχει το ίδιο σχήμα με την ανθρώπινη καρδιά και τροφοδοτεί με αίμα τον οργανισμό στον ίδιο ρυθμό- θα είναι έτοιμο για κλινικές δοκιμές και εμπορική παραγωγή μέχρι το 2011. Η συσκευή, η οποία χρησιμοποιεί ηλεκτρονικούς αισθητήρες για να ελέγχει τον παλμό και τη ροή του αίματος, σχεδιάστηκε με τη βοήθεια επιστημόνων εξειδικευμένων στη μηχανική από την Ευρωπαϊκή αεροδιαστημική ομάδα Eads. Χρησιμοποιεί χημικά ενισχυμένο ζωικό ιστό για να μειώσει τον κίνδυνο απόρριψης από το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή, το βασικότερο εμπόδιο στις μεταμοσχεύσεις τεχνητής καρδιάς. «Από τη θεωρητική έρευνα περνάμε στις κλινικές εφαρμογές. Μετά από 15 χρόνια ερευνών, παραδίδουμε στη βιομηχανία να κατασκευάσει μια καρδιά που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο,» ανέφερε ο Carpentier εχθές καθώς αποκάλυπτε τη συσκευή. «Εάν δείξεις το γράφημα σε έναν καρδιολόγο θα σου πει ότι είναι ανθρώπινη καρδιά, αλλά δεν είναι, είναι προσθετική. Οι έρευνες που διενεργήθηκαν σε εξομοιωτές και σε μοσχάρια και πρόβατα δείχνουν «μηδενικές επιπλοκές», προσέθεσε, ανοίγοντας το δρόμο για τις κλινικές δοκιμές. Οι ερευνητές συντονίζουν τους αισθητήρες οι οποίοι θα προσαρμόζουν αυτόματα το ρυθμό της καρδιάς στην κίνηση του ασθενή, όπως το περπάτημα ή την ξεκούραση, ένα σημαντικό πρόβλημα στις δοκιμές τεχνητής καρδιάς. Η συσκευή θα λειτουργεί με μπαταρίες. Η συσκευή του Carpentier, εάν στεφθεί με επιτυχία, θα βοηθήσει ασθενείς που έχουν υποστεί σοβαρό έμφραγμα, βρίσκονται σε τελευταία στάδια καρδιακής ανεπάρκειας ή αδυνατούν να βρουν μόσχευμα καρδιάς. Πολλές ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο αγωνίζονται να κατασκευάσουν την τέλεια τεχνητή καρδιά, σε μια προσπάθεια γεφύρωσης του κενού που υπάρχει ανάμεσα στη ζήτηση για μοσχεύματα καρδιάς και την ελάχιστη προσφορά δωρητών. Δύο ανταγωνιστικά πρωτότυπα, το AbioCor και το MagScrew Total Artificial Heart έχουν κατασκευασθεί στις ΗΠΑ, αλλά αποτελούν απλή «γέφυρα» μέχρι να βρεθεί ο δωρητής. Η ομάδα του Carpentier έχει ξοδέψει €55εκ στο πρωτότυπο και με την προϋπόθεση ότι οι γαλλικές ιατρικές αρχές εγκρίνουν τις κλινικές δοκιμές – καθώς και να βρει η ομάδα την χρηματοδότηση €100εκ για την παραγωγή της - η συσκευή ενδεχομένως να είναι προσιτή στους ασθενείς μέχρι το 2013. Guardian
×
×
 • Δημιουργία νέας...