Jump to content

Help12

Members
 • Posts

  26
 • Joined

 • Last visited

Όλες οι δημοσιεύσεις από Help12

 1. Καλησπέρα! Όσοι κάνετε αγροτικό μετά την ειδικότητα ή μετά από τμήμα ειδικότητας, σας έχουν βάλει στη λίστα διακομιδών με βάση το ΦΕΚ που ορίζει ότι όποιος έχει κάνει τουλάχιστον 6 μήνες ειδικότητας διακομιζει διασωληνωμένους και βαρέως πάσχοντες;
 2. Help12

  Επομενη Προκυρηξη

  Η ουσία της συγκεκριμένης διάταξης βρίσκεται στο ότι ένας τελειόφοιτος ειδικευόμενος έχει και άλλη μια επιλογή αντί του υποχρεωτικού αγροτικού, ώστε να μπορέσει να δώσει τις εξετάσεις και εξάλλου η θητεία σε νοσοκομείο είναι 12μηνη. Δεν έχει σχέση με τους αιώνια παρατασιακους που ούτως ή άλλως δεν ασχολούνται με τις εξετάσεις ειδικότητας.
 3. Help12

  Επομενη Προκυρηξη

  Η δυσαρέσκεια έχει φτάσει στα υπουργικά γραφεία. Γενικά τον τελευταίο καιρό όλοι οι ιατρικοί σύλλογοι και τα σωματεία αντιδρούν στο υποχρεωτικό αγροτικό για τις εξετάσεις ειδικότητας. Επίσης σε πολλά νοσοκομεία υπάρχουν κενές θέσεις αυτή τη στιγμή και, ειδικά σε ορισμένες ειδικότητες, οι παρατασιακοί καλύπτουν ανάγκες αντί να παρακωλύουν την εκπαίδευση των νεότερων. Σε ένα νοσοκομείο με λίγους ειδικευόμενους το να φεύγει κάποιος μόλις τελειώνει για να πάει αγροτικό ωστε να του δοθεί το δικαίωμα να δώσει εξετάσεις, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, καθώς δεν υπάρχει επόμενος στη λίστα για να πάρει τη θέση του. Σύμφωνα με το ΦΕΚ μάλιστα οι παρατασιακοί δύναται να μεταφέρονται σε νοσοκομεία της ίδιας ή ακόμη και άλλης ΥΠΕ για να καλύψουν ανάγκες. Οπότε ο παρατασιακός στο Αττικό θα μπορεί να τοποθετηθεί θεωρητικά σε νοσοκομείο νησιού που μπορεί να είχε χρόνια να δει ειδικευόμενο. Ακόμη και έτσι όμως ο ειδικευόμενος δεν θα αποκόπτεται από το αντικείμενο του, όπως γίνεται τώρα με το αγροτικό πριν τις εξετάσεις.
 4. Δεν νομίζω να γίνεται αυτό. Απλά μπορεί να παραιτηθεί από τη θέση της ειδικότητας, να κάνει αγροτικο και να μπει ξανά στη λίστα αναμονής.
 5. Έχει αλλάξει κάτι με τα μεταπτυχιακά ιατρικής τα τελευταία χρόνια; Ο νόμος για υποχρεωτική ασφάλιση στον ΕΦΚΑ και καταβολή εισφοράς από τον μεταπτυχιακό φοιτητή ισχύει; Πώς μοριοδοτουνται τα μεταπτυχιακά και τι διαφορά έχει μισθολογικά; Πώς καθορίζεται η συνάφεια με την ειδικότητα, δεδομένου ότι πολλά μεταπτυχιακά της ιατρικής έχουν ευρύ αντικείμενο που αφορά πολλές ειδικότητες;
 6. Συνάδελφοι πιστεύω ότι θα βοηθούσε πολύ όσους είναι σε περίοδο διαβάσματος για τις εξετάσεις ειδικότητας να συγκέντρωναμε κάποιες από τις ερωτήσεις και τα θέματα που ζητήθηκαν. Παρακαλώ όσους έχετε δώσει εξετάσεις ειδικά πρόσφατα να γράψετε εδώ.
 7. Help12

  Επομενη Προκυρηξη

  Το ΦΕΚ για τη 12μηνη παράταση βγήκε σχεδόν 1 μήνα αφότου βγήκε η προκήρυξη, οπότε πολλοί που είχαν δηλώσει αγροτικό προτίμησαν την παράταση. Και είναι λογικό καθώς το να απομακρυνθεί κανείς από το αντικείμενο της ειδικότητάς του για 1 χρόνο, ακριβώς πριν τις εξετάσεις είναι μεγάλο ζήτημα. Γνωρίζω περίπτωση συναδέλφου που έκανε ειδικότητα μακριά από το σπίτι της και όμως επέλεξε να συνεχίσει στο νοσοκομείο πάρα να κάνει αγροτικό. Και εγώ θα ήθελα να ενταχθώ, αν υπάρξει η δυνατότητα, στη διάταξη αυτή παρόλο που κάνω ήδη αγροτικό εδώ και λίγους μήνες. Θεωρώ ότι ως εργαστηριακός ιατρός είναι καλύτερα και για εμένα και για τους ασθενείς να είμαι σε αντίστοιχη θέση σε νοσοκομείο παρά να βρίσκομαι σε ένα κέντρο υγείας, μετά από τόσα χρόνια αποχής από την κλινική πράξη και ενώ ταυτόχρονα θέλω να διαβάσω για τις εξετάσεις ειδικότητας. Το ΦΕΚ έδωσε μια διέξοδο σε όλους όσους ήταν αναγκασμένοι να κάνουν αγροτικό μόνο και μόνο για να τους επιτραπεί να δώσουν για ειδικότητα και είμαστε αρκετοί πιστεύω που ειμαστε/βρεθήκαμε στα αγροτικά ιατρεία λόγω αυτού και μόνο.
 8. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά την πανδημία, η συγκοινωνία στην περιφέρεια είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση. Κάνω αγροτικό σε Κέντρο Υγείας, αλλά λόγω καταγωγής έχω χρησιμοποιήσει τα λεωφορεία της περιοχής στο παρελθόν και πλέον έχουν διακοπεί πολλά δρομολόγια για χωριά που υπήρχαν μια δεκαετία πριν. Η λύση για αγροτικό χωρίς αμάξι σε μεγαλούτσικο νησί είναι να αναλάβει κανείς θέση στο Κέντρο Υγείας και όχι στο ιατρείο.
 9. Καλησπέρα! Όσοι συνάδελφοι κάνατε αγροτικό μετά την ειδικότητα, πώς ήταν η εμπειρία σας; Η προσαρμογή ήταν δύσκολη; Πώς μπορεί να μη χάσει κανείς επαφή με το αντικείμενο της ειδικότητας του, ενώ κάνει αγροτικό; Η διακοπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας λόγω της υπηρεσίας υπαίθρου είχε αντίκτυπο στις εξετάσεις;
 10. Σε θέση κέντρου υγείας δεν είναι πάντα απαραίτητο το αμάξι, γιατί ο αγροτικός δεν καλύπτει χωριά αλλά παραμένει στο κέντρο υγείας και για τα πρωινά και για τις εφημερίες. Έτσι είναι το αγροτικό στο οποίο βρίσκομαι αυτή τη στιγμή. Αυτό όμως διαφέρει από κέντρο υγείας σε κέντρο υγείας, καθώς σε ορισμένα στέλνουν αγροτικούς σε ακάλυπτα χωριά, ενώ άλλα είναι εκτός πόλης οπότε το αυτοκίνητο είναι αναγκαίο. Εξαρτάται από το που θα πάει κανείς.
 11. Στην αναισθησιολογία τα κίνητρα δόθηκαν όταν η κατάσταση έφτασε στο αμήν. Στη Γενική Ιατρική δεν δίνονται κίνητρα γιατί οι θέσεις Γ. Ι. καλύπτονται από αγροτικούς, οπότε η δουλειά βγαίνει και μάλιστα πιο φθηνά.
 12. Κάθε νοσοκομείο στην Ελλάδα έχει κάποια τμήματα που παρέχουν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση σε ένα τομέα και άλλα τα οποία δεν εχουν μεγάλη γκάμα περιστατικών. Όμως κάποιοι συντονιστές ήδη προσπαθούν να το φροντίσουν αυτό, στέλνοντας ειδικευομενους και σε άλλα νοσοκομεία για rotation, κατόπιν συνεννόησης μεταξύ διευθυντών. Σίγουρα αυτό δεν γίνεται παντού και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η πανδημία περιόρισε πολύ τις ευκαιρίες εκπαίδευσης των νέων ιατρών. Σε μερικά νοσοκομεία οι ειδικότητες πρακτικά καταργήθηκαν. Ισως μάλιστα και το foundation year να επισπεύθηκε μετά την πανδημία, όπου είδαμε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων να καλύπτουν τρύπες. Ο γιατρός που έχει κάνει αγροτικό ή foundation year θα θεωρείται «εκπαιδευμένος» στα επείγοντα και τις διακομιδές, συνεπώς μπορεί να κληθεί να καλύψει κενά ακόμα και αν είναι δερματολόγος, ψυχίατρος ή εργαστηριακός.
 13. Γναθοχειρουργοί, γενικοί ιατροί και αναισθησιολόγοι έχουν απαλλαγή από το αγροτικό. Εάν ισχύει και για αυτούς το foundation year, μιλάμε ουσιαστικά για υποχρεωτικό αγροτικό για όλους, χωρίς απαλλαγές, πριν την ειδικότητα (με 6 μηνη προεκπαίδευση αντί του μήνα που ισχύει τώρα). Αναρωτιέμαι τι θα γίνει με όσους πάνε εξωτερικό για ειδικότητα και θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
 14. Είδαμε και πως επιβραβεύονται και όσοι το πήραν με άριστα...
 15. Ως αγροτικός που έχει κάνει ειδικότητα αλλά δεν έχει δικαίωμα να δώσει εξετάσεις, έχω να παρατηρήσω τα εξης: 1) Πολύς κόσμος απευθύνεται στο κέντρο υγείας και όχι στον ιδιώτη ειδικό για να μην πληρώσει. Και ναι θα παει για το ΩΡΛ πρόβλημα στον αγροτικό γιατί είναι δωρεάν και όχι στο ιατρείο του ιδιώτη ΩΡΛ. 2) Η απουσία κάποιας ειδικότητας απο το πρόγραμμα εφημεριών ενός μικρού νοσοκομείου δεν σημαίνει πάντα παραπομπή στο ιδιωτικό ιατρείο/εργαστήριο, αλλά διακομιδή με ΕΚΑΒ. 3) Αφού αναγκαζομαστε ούτως ή άλλως να πάμε στην επαρχία για 1 χρόνο τουλάχιστον ας κάνουμε αυτό για το οποίο εκπαιδευτήκαμε τόσα χρόνια και ειδικά αν στην ειδικότητα μας υπάρχει έλλειψη στο αντίστοιχο νοσοκομείο. Αυτό μπορεί να γίνει όμως μόνο αν έχουμε τίτλο.
 16. Ομως οι ανάγκες δεν καλύπτονται από τους ανειδίκευτους που εκβιάζονται. Και το υποχρεωτικό αγροτικό πριν τις εξετάσεις φέρνει στην επαρχία ιατρούς που έχουν εκπαίδευση, αλλά χωρίς τίτλο δεν μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα ούτε να καλύψουν τα κενά στα προγράμματα εφημεριών, τουλάχιστον νόμιμα. Έτσι ιατροί που θα μπορούσαν να πάρουν τίτλο και να στελεχώσουν νοσοκομεία της περιφέρειας, εάν αποσυνδεόταν το αγροτικό από την ειδικότητα, καταλήγουν στα κέντρα υγείας σε πόστα άσχετα με αυτά στα οποία έχουν εκπαιδευτεί. Όταν το αγροτικό ήταν υποχρεωτικό μόνο για διορισμό στο δημόσιο υπήρχαν αγροτικοί ιατροί με τίτλο που έπαιρναν αποσπάση στα αντίστοιχα τμήματα των νοσοκομείων και κάλυπταν τις εκεί ανάγκες.
 17. Ήταν πρόταση της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας από το 2019.
 18. Το θέμα είναι ότι με αυτές τις αλλαγές πρέπει να δοθεί και η δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να διακόψει το αγροτικό του χωρίς ποινή, ώστε να μπορεί να δώσει εξετάσεις και στη συνέχεια να ολοκληρώσει το αγροτικό ως ειδικός σε νοσοκομεία που έχουν ανάγκη. Αλλιώς, εάν κάποιος βρεθεί χωρίς δικαίωμα επιλογής θέσης σε αζήτητα ακριτικά νησιά δεν έχει νόημα.
 19. Διάβασα ότι χθες ο Υπουργός είπε ότι θα δοθεί η δυνατότητα στους ειδικευόμενους να δίνουν εξετάσεις και πριν το αγροτικό. Οπότε ελπίζω ότι το αγροτικό θα ξαναγίνει υποχρεωτικό μόνο για διορισμό στο ΕΣΥ, τουλάχιστον για όσους έχουμε τελειώσει ειδικότητα αυτή τη στιγμή. Ακόμη και έτσι όμως είναι καλό που στα ΓΝ-ΚΥ δεν απαιτείται γιατί ούτως ή άλλως οι εκεί ειδικευμένοι ιατροί προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στην περιφέρεια. Ο κόσμος δεν έχει ανάγκη μόνο από συνταγογράφηση και απορώ γιατί δεν προωθείται ως εναλλακτική η υπηρεσία υπαίθρου με τίτλο ειδικότητας σε αντίστοιχο τμήμα, ώστε να καλυφθούν οι σοβαρές ελλείψεις.
 20. Για διορισμό στο ΕΣΥ σε νοσοκομεία της παραμεθορίου, είναι απαραίτητη η προσκόμιση βεβαίωσης ή απαλλαγής της υπηρεσίας υπαίθρου;
 21. Συμφωνώ ότι η ψυχολογία φαίνεται να είναι πιο κοντά στα ενδιαφέροντα σας. Υπάρχει και τμήμα μάλιστα εντός της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Κάποιοι ψυχολόγοι εξειδικευονται σε τομείς όπως η κλινική ψυχολογία καθώς και σε διάφορες τεχνικές ψυχοθεραπείας, ενώ συνεργάζονται άμεσα με ψυχιάτρους.
 22. Φρέσκοι απόφοιτοι ιατρικής θα αναλάβουν τα ΤΕΠ αντί για τους εξειδικευμένους επειγοντολόγους που έλεγαν; Καλά πάμε... Και εάν κάποια νοσοκομεία έχουν κενές θέσεις ειδικευόμενων θα περιμένουν να τελειώσουν το foundation year 1 χρόνο;
 23. Μεγάλη πίκρα για όσους διακόψαμε την παράτασή μας για να κάνουμε το αγροτικό. Ειδικά για όσους κάνουμε εργαστηριακή ειδικότητα και ξεκινήσαμε αμέσως λόγω μηδενικών αναμονών, το αγροτικό είναι μεγάλο πρόβλημα, λόγω της πολυετούς αποχής μας από την κλινική πράξη.
 24. Από ότι φαίνεται το foundation year είναι ένα αγροτικό με 6 μήνες προεκπαίδευσης αντί του μήνα/τριμήνου που υπήρχε προηγουμένως. Ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο θα αμείβεται αυτή η προεκπαίδευση, πότε θα γίνεται το 6μηνο αυτό αγροτικό; Πριν την ειδικότητα ή και μετά; Αν γίνεται πριν την ειδικότητα, μιλάμε για επαναφορά προηγούμενων διατάξεων που προέβλεπαν υποχρεωτικό αγροτικό πριν την ειδικότητα. Όλοι οι γιατροί που χρωστάνε αγροτικό για τις εξετάσεις ειδικότητας θα κάνουν αγροτικό 12μηνο, 6μηνο ή foundation year; Ή επιτέλους θα αποσυνδεθεί το αγροτικό από τις εξετάσεις, όπως αιτήθηκε και ο ΠΙΣ; Τι θα γίνει με τις κενές θέσεις ειδικότητας που θα προκύψουν και από ποιους θα καλυφθούν μέχρι να τελειώσουν οι απόφοιτοι το foundation year; Κάτι ανάλογο έγινε το 2014 και μετά λόγω έλλειψης ειδικευομένων το πήραν πίσω. Έχει ήδη γίνει μπλέξιμο με αγροτικά, εξετάσεις, απαλλαγές κλπ. και κανένας δεν μπορεί να κάνει ένα προγραμματισμό γιατί κάθε τόσο βγαίνει και μια καινούργια διάταξη που αλλάζει τα πάντα.
 25. Τι ισχύει για όσους έχουν τελειώσει ήδη την ειδικότητα, εδώ και μερικούς μήνες, και είναι υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου για τις εξετάσεις ειδικότητας; Προφανώς δεν θα έχουν την απαλλαγή μέχρι 31/12/22, καθώς η απαλλαγή θα δίνεται αφού έχουν συμπληρωθεί οι 12 μήνες παράτασης. Συνεπώς, πώς είναι δυνατό να πάρουν τον τίτλο μέχρι 31/12 ώστε να περιληφθούν στη συγκεκριμένη διάταξη; Θα τους επιτραπεί να δώσουν εξετάσεις; Και όσοι έχουν ήδη κάνει αίτηση για αγροτικό ή υπηρετούν ήδη σε αγροτικά ιατρεία, έχουν τη δυνατότητα να περιληφθούν με καποιο τρόπο στη διάταξη αυτή;
×
×
 • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.