Jump to content

Παρασιτική κνήφη

Members
 • Content Count

  4
 • Joined

 • Last visited

About Παρασιτική κνήφη

 • Rank
  Ψαράκι (επίπεδο Ι)

Πληροφορίες προφίλ

 • Σχολή
  Ιατρική

Recent Profile Visitors

121 profile views
 1. Συμφωνώ στα περισσότερα με το Dirolo. Το ότι το reporting των scores θα γίνεται με Pass/Fail από το '22, δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση ότι τα προηγούμενα σκορ δεν θα φαίνονται για κάποιο διάστημα. Απομένει να αποφανθεί η NBME πάνω σ' αυτό. Θυμηθείτε τη μετάβαση από double digit σε triple digit score, όπου υπήρχε ένα διάστημα που εμφανίζονταν και τα 2, μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάβαση. Το πιθανότερο είναι ότι θα αναβαθμιστεί ο ρόλος του Step 2CK και θα μετράει περισσότερο απ' όσο μετρούσε το Step 1 τώρα. Πιθανώς το Step 3 να αρχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στις αιτήσεις, ενώ μέχρι τώρα δεν είχε και μεγάλη σημασία. Μην ξεχνάτε ότι η NBME δεν εκπροσωπεί τους PDs. Υπήρχε αντίδραση κατά της κατάργησης του σκορ από μεγάλη μερίδα των program directors, διότι πολύ απλά κατήργησαν ένα από τα αντικειμενικότερα κριτήρια με τα οποία μπορούσαν να επιλέξουν υποψηφίους. Για όσο φαίνονται τα αριθμητικά scores στο Step 1, πολλοί PDs θα συνεχίζουν να δίνουν την ίδια βαρύτητα που έδιναν παλιότερα, έστω και άτυπα. Δεν μπορεί να τους το απαγορεύσει κάποιος αυτό. Έχοντας δώσει και τα 2 Steps, αυτό που έχω να πω είναι ότι: 1) Μεγάλο κομμάτι των ερωτήσεων του 2CK προέρχονται από material του 1 2) Το 2CK είναι αρκετά δυσκολότερη εξέταση από το 1 3) Όποιος πάει για πολύ χαλαρό pass στο 1 για να ξεμπερδέψει γρήγορα και να πάει καλά στο 2, μπορεί να φάει τα μούτρα του εν τέλει. Η θεωρητική βάση που σου δίνει το 1 είναι μεγάλη υπόθεση και οι εξετάσεις παραμένουν αλληλένδετες μεταξύ τους. Μεγάλη υπόθεση παίζει και η ικανότητα του υποψηφίου να δίνει τέτοιου είδους εξετάσεις. Είναι ένα skill που καλλιεργείται και για το οποίο δεν σε προετοιμάζει το ελληνικό πανεπιστήμιο. Τα σκορ πάνω από το 250 επιτυγχάνονται κυρίως με αυτήν την ικανότητα και όχι με περισσότερες γνώσεις, αφού 95% των ερωτήσεων είναι κλασσικές ερωτήσεις σε high-yield topics. Όποιος έχει λύσει 5,000-10,000 ερωτήσεις από USMLE material είναι σχεδόν μαθηματικά σίγουρο ότι θα έχει καλύτερα test taking skills από κάποιον που δεν έχει λύσει καμία στο παρελθόν (αν πάει να δώσει κατευθείαν το Step 2) ή μόνο τις μισές (αν έκανε ένα χαλαρό πέρασμα στο Uworld και τίποτε άλλο στο 1).
 2. Όχι, ταχυδρομικώς. Γι' αυτό υπάρχει η λεπτομέρεια με τον αποστολέα που πρέπει να εμφανίζεται το πανεπιστήμιο και όχι εσύ. Υπολόγισε 2-3 μήνες το λιγότερο για όλη τη διαδικασία.
 3. Η διαδικασία από πέρσι έχει αλλάξει κάπως. Αφού κάνεις αίτηση και λάβεις το USMLE ID (βεβαίωσου ότι έχεις εκδόσει διαβατήριο από πριν), θα κλείσεις ένα ραντεβού μέσω του NotaryCam, είναι μια online συμβολαιογραφική εταιρία που συνεργάζεται με την ECFMG (οτιδήποτε έχει γραφτεί για πρεσβείες δεν ισχύει πλέον). Το ραντεβού γίνεται μέσω webcam και είναι στην ουσία μια διαδικασία ταυτοποίησης των στοιχείων, κρατάει 5 λεπτά το πολύ και απλώς θα κρατάς το διαβατήριό σου να φαίνεται και θα πεις το ονοματεπώνυμό σου και την ημερομηνία γεννησής σου. Αυτός απ' τη NotaryCam θα τραβήξει μια φωτό σου και θα συμπληρώσει την Form 186, την οποία και θα καταθέσει για σένα. Μόλις γίνει επαλήθευση των στοιχείων σου, ξεκινάς μέσω της IWΑ αίτηση για το Step 1. Μόλις ολοκληρώσεις το online κομμάτι, θα τυπώσεις την Form 183. Θα μεταφράσεις το πτυχίο σου (μέσω Straker που προτείνουν και οι ίδιοι, μη μπλέξεις με οποιοδήποτε άλλον για να μην έχεις θέματα). Θα συγκεντρώσεις 2 αντίτυπα του κανονικού πτυχίου, 2 αντίτυπα της επίσημης μετάφρασης και τη Form 183. Θα συμπληρώσεις το δικό σου κομμάτι εσύ και κάτω κάτω θα το αφήσεις κενό και θα το τακτοποιήσει η γραμματεία σου. Θα στείλει όλα τα χαρτιά μαζί με τη form 183 στη διεύθυνση που γράφει η τελευταία. Να τονίσεις καλού κακού ότι θα πρέπει να ταχυδρομηθεί υπηρεσιακά με τα στοιχεία του πανεπιστημίου και όχι τα προσωπικά σου, ειδάλλως δεν θα γίνει δεκτό και θα στο γυρίσουν. Μετά από αυτό είσαι ΟΚ και μπορείς να κλείσεις όποτε θες το ραντεβού σου μέσω της prometric, μόλις λάβεις τη Scheduling Permit σου (που πρέπει οπωσδήποτε να έχεις μαζί σου τη μέρα της εξέτασης). Μέχρι και πριν να λάβεις το ECFMG certification (που απαιτεί το Step 1 + Step 2CK + Step 2CS) πρέπει να έχουν επαληθευτεί τα credentials σου, δηλαδή το πτυχίο σου με την αναλυτική. Σε αυτό το κομμάτι ΔΕΝ εμπλέκεσαι άμεσα εσύ. Θα σου έρθει σχετικό email και θα ειδοποιηθεί η γραμματεία σου, η οποία θα καταθέσει την αναλυτική σου βαθμολογία (ηλεκτρονικά πλέον). Επειδή στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν εκδίδεται επίσημη αναλυτική στα αγγλικά, θα σου ζητήσουν να καταθέσεις μέσω του OASIS ένα fee ($250) για να το μεταφράσουν οι ίδιοι. Οπότε δεν χρειάζεται να πας από μόνος σου να μεταφράσεις την αναλυτική σου βαθμολογία. Αν τα credentials σου επαληθευτούν, οι μετέπειτα αιτήσεις σου για το Step 2 κτλ χρειάζονται μόνο το online κομμάτι και η γραμματεία πλέον δενθα χρειαστεί να αναμιχθεί, οπότε ουσιαστικά θα είναι έτοιμες την ίδια μέρα που τις κάνεις. Αυτό το τελευταίο βήμα με τα credentials όμως είναι απαραίτητο μόνο για το ECFMG certification στο τέλος. Αν δεν έχει ολοκληρωθεί πιο πριν, δεν υπάρχει κανένα θέμα απλώς θα χρειαστεί για κάθε αίτηση που κάνεις να επαναλαμβάνεις τη διαδικασία με τη Form 183. Οτιδήποτε άλλο με σφραγίδες Χάγης κτλ δεν ισχύει πλέον. Ελπίζω να σε κάλυψα.
 4. Έστω το εξής σενάριο : Ενδιαφέρομαι να κάνω ειδικότητα στο εξωτερικό και η αναβολή μου έχει ισχύ μέχρι το τέλος του 2021. Την ειδικότητα όμως θα την ξεκινήσω στα μέσα του '22, καθώς ως τότε θα εργάζομαι σε ερευνητική θέση της ίδιας χώρας του εξωτερικού. Επομένως δεν θα μπορώ να πάρω αναβολή ως τα 33 λόγω ειδικότητας μιας και θα έχω κυρηχτεί ανυπότακτος. Ρωτώ επομένως αν το εξής σενάριο στέκει ώστε αξιοποιώντας την ισχύουσα νομοθεσία να πάρω αναβολή από τώρα ως τα 33 και να μην κυρηχτώ ανυπότακτος: Κάνω τα χαρτιά μου σε ένα οποιοδήποτε νοσοκομείο στην Ελλάδα που δεν έχει αναμονή --> διορίζομαι --> με το χαρτί του διορισμού πηγαίνω στη στρατολογία και παίρνω αναβολή ως τα 33 --> έχοντας την αναβολή, παραιτούμαι άμεσα από τη θέση ειδικότητας --> φεύγω στο εξωτερικό. Πιστεύετε ότι το παραπάνω σενάριο είναι εφικτό; Υπάρχει περίπτωση η αναβολή του στρατού να ανακληθεί; Και επί του πρακτέου, θα φάω κράξιμο/θα μου κάνουν σκηνή στο νοσοκομείο λόγω αυτού; Πρέπει να τους ενημερώσω νωρίτερα ότι δεν θα κρατήσω τη θέση; Μπορεί κάποιος να παραλάβει το συγκεκριμένο χαρτί πριν αρχίσει πρακτικά να δουλεύει στο νοσοκομείο ή πρέπει να συμπληρώσει κάποιο διάστημα εκεί;
×
×
 • Δημιουργία νέας...