Jump to content

LinaG

Members
 • Content Count

  5
 • Joined

 • Last visited

Reputation Activity

 1. Like
  LinaG reacted to ξενος in Συχνά Περιστατικά στο Αγροτικό   
  Πολυ σωστος και περιεκτικος,μπραβο!
  Γνωριζοντας πως στα αγροτικα δεν παιζουν οφθαλμιατροι,ωστοσο θα το πω,στις ημικρανιες/κεφαλαλγιες που εβαλες στο τελος,ζητα και μια οφθαλμολογικη(βασικα η βυθοσκοπηση σε ενδιαφερει εδω)...
   
 2. Like
  LinaG reacted to doctor anonymous in Συχνά Περιστατικά στο Αγροτικό   
  Παραθέτω (ανεύθυνα κι εγώ) τέσσερα ενδιαφέροντα -τουλ για μένα- περιστατικά που είδα το λίγο καιρό που είμαι αγροτικός.
  Πρησμένη γάμπα που πονάει η ΔΔ θα κινηθεί μεταξύ εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης, κάποιας κάκωσης και άλλων πιο σπάνιων περιστατικών (πχ φλεγμονή λόγω επιφανειακών βλαβών). Κοιτάμε το πόδι για να δούμε αν είναι πρησμένο σε σχέση με το άλλο όντως, ελέγχουμε διαφορά θερμοκρασίας, ευαισθησία και αν υπάρχει επισκοπικά κάτι που να μας προβληματίζει. Κριτήρια Wells. Ρωτάμε τι, πού, πώς και από πότε. Αν είναι εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση (και δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη) δίνουμε αντιπηκτικά και νοσοκομείο. Πρώτα ελέγχουμε καρδιά, πνεύμονες και ζωτικά μη μας ξεφύγει κάτι πιο σοβαρό. Πυρετικοί σπασμοί  πολύ τρομακτικό στην πρώτη όψη, συνήθως υφίονται σε λιγότερο από 5 λεπτά. Εμφανίζονται στην απότομη αύξηση του πυρετού και όχι στον υψηλό πυρετό. Βάζουμε το παιδί σε πλάγια θέση (και δεν επιχειρούμε να κρατήσουμε τη γλώσσα που "γυρίζει"). Στόχος είναι να κατεβάσουμε την θερμοκρασία. Χλιαρές κομπρέσες και αντιπυρετικό υπόθετο. Δεν δίνουμε να πιει σιρόπι σε αυτή τη φάση. Αν συνεχίζει για πάνω από 5 λεπτά γίνεται κλύσμα διαζεπάμης (αν έχει ξανασυμβεί τους το έχει δώσει ο παιδίατρος). Σιρόπι Depon (κιλά/2 mL) και σιρόπι Algofren (κιλά/4 έως κιλά/3 mL) χορηγούνται κατά προτίμηση εναλλάξ ανά 3ωρο. Με στόχο θερμοκρασία <37,2 (ιδανικά κάτω από 37). Σε δεύτερη φάση έλεγχος για μηνιγγικά και ψάχνουμε την εστία του πυρετού. ΔΔ μεταξύ απλών και επιπλεγμένων (βλ. Ματσανιώτη). Λόγω αυξημένης πιθανότητας υποτροπής πρέπει να γίνει παραπομπή/διακομιδή στο νοσοκομείο για παρακολούθηση το πρώτο 24ωρο. Ρινορραγία Πιέζουμε τη μύτη με το κεφάλι σκυμμένο προς τα κάτω/εμπρός, τις πιο πολλές φορές αρκεί. Μετράμε την πίεση. Αν είναι υψηλή δίνουμε μισό Normolose και μετράμε πάλι στο μισάωρο. Αν συνεχίσει να είναι υψηλή και να αιμορραγεί δίνουμε άλλο μισό. Εξασφαλίζουμε φλεβική γραμμή μην τυχόν χρειαστεί. Αν δεν σταματά παρά την πίεση και δεν έχουμε "ειδικό εξοπλισμό", παίρνουμε ένα βαμβάκι το τυλίγουμε με μια γάζα να γίνει σαν ταμπόν και βάζουμε οξυζενέ. Με τη βοήθεια ενός μοσκίτο ταμπονάρουμε το ρουθούνι που αιμορραγεί και από πάνω πιέζουμε για 7 λεπτά (το 7 μου το είπε ΩΡΛ στο νοσοκομείο εκπαίδευσης). Αν δεν πετύχει ξαναδοκιμάζουμε το ίδιο με αδρεναλίνη. Αν δεν πετύχει και πάλι διακομίζουμε. Άπαξ και λύσουμε το θέμα της ρινορραγίας κλινική εξέταση, ΗΚΓ και συμβουλευτική. Ημικρανία/Κεφαλαλγία τσεκάρουμε αυτί, δόντι, αμυγδγαλές, μηνιγγικά. Ιστορικό πονοκεφάλων και νευρολογική εξέταση. Χτύπησε; Συνοδά συμπτώματα; Δίνουμε αναλγητικά. Αν είναι πολύ έντονος πόνος, έχει εστιακά, μηνιγγικά, διαταραχή επιπέδου συνείδησης ή συμπεριφοράς, επιληψία ή είναι γενικότερα βεβαρημένος ασθενής --> παραπομπή σε νοσοκομείο. Γενική συμβουλή που μου φάνηκε χρήσιμη: πάρτε τηλέφωνο στο νοσοκομείο / ΚΥ που υπάγεστε, ψάξτε στο ίντερνετ, ανοίξτε βιβλία και ρωτήστε τους συναδέλφους σας. Απροετοίμαστοι πάμε, σε ένα μεγάλο βαθμό, για αγροτικό, ας το παραδεχτούμε και ας δούμε τι θα κάνουμε από εκεί και πέρα.
  Αν υπάρχουν τυχόν λάθη παρακαλώ να με διορθώσετε 
 3. Like
  LinaG reacted to sjjggst in Συχνά Περιστατικά στο Αγροτικό   
  Μπράβο σου Base the Bass, νομίζω πως μόλις έγραψες το post της δεκαετίας (και βάλε!) :-)
   
  Μικρός σχολιασμός επί των περιστατικών περιστροφικού ιλίγγου.
  α) Το να συνυπάρχουν βαρηκοία/εμβοές που παρουσιάζονται ταυτόχρονα με την κρίση ιλίγγου είναι καλό και κακό νέο. Καλό, γιατί βοηθά να προσδιορίσουμε την εντόπιση της βλάβης στο περιφερικό αιθουσαίο (aka λαβύρινθος), πράγμα που απομακρύνει κατά πολύ την πιθανότητα βλάβης του ΚΝΣ που είναι και ο μεγάλος φόβος μας. Με λίγα λόγια, ο ασθενής μας δεν πρόκειται να πεθάνει μέσα στην επόμενη 1 ώρα (κατά πάσα πιθανότητα).
  Συγχρόνως όμως, είναι και κακό νέο. Όσο κι αν ο ασθενής μας ζαλίζεται, χτυπιέται, ουρλιάζει, ξερνάει, δεν είναι αυτό το σημαντικό του πρόβλημα. Ο ίλιγγος θα περάσει εντός ωρών/ημερών/εβδομάδων/μηνών έστω. Η ταυτόχρονη πτώση της ακοής, όμως, που καλείται αιφνίδια νευροαισθητήρια βαρηκοία και συχνά συνοδεύεται από ίλιγγο, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα ΩΤΟΛΟΓΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ και απαιτεί ΑΜΕΣΗ παραπομπή σε ΩΡΛ Κλινική, μήπως και διασωθεί κάτι από την ακοή.
   
  Επίσης, η μονόπλευρη βαρηκοία/εμβοές με επεισόδια ιλίγγου μπορεί να ακούγεται περισσότερο κλινικά σαν νόσος του Meniere, δεν είναι απίθανο πάντως να κρύβει κάποια περίπτωση ακουστικού νευρινώματος (αιθουσαίο σβάννωμα). Ο ρόλος του αγροτικού επί υποψίας είναι να παραπέμψει τον ασθενή σε ΩΡΛ, ενώ την τελική ΔΔ θα την προσφέρει η MRI κροταφικών οστών με χρήση παραμαγνητικής ουσίας.
   
  β) Είναι πολύ σημαντικό να ελέγξουμε κλινικά αν ο ασθενής μας παρουσιάζει αυτόματο νυσταγμό και μπράβο σου που το αναφέρεις. Οι περιφερικές ("καλοήθεις") παθήσεις χαρακτηρίζονται από οριζόντιο αυτόματο νυσταγμό (+ κάποια άλλα χαρακτηριστικά που δεν είναι της παρούσης). Αντίθετα, ο κάθετος νυσταγμός είναι πάντοτε κεντρικής αιτιολογίας (παθήσεις ΚΝΣ / κίνδυνος-θάνατος!).
  Δώστε τώρα προσοχή στο εξής: οι περιφερικές παθήσεις ΔΕΝ ΜΙΜΟΥΝΤΑΙ ΠΟΤΕ τα χαρακτηριστικά του αυτόματου νυσταγμού των κεντρικών παθήσεων. Αντίθετα. όμως, μια κεντρική πάθηση ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΙΜΕΙΤΑΙ τα χαρακτηριστικά της περιφερικής βλάβης. Στις ύπουλες αυτές περιπτώσεις, η κεντρική βλάβη θα παρουσιαστεί με οριζόντιο αυτόματο νυσταγμό και μπορεί να μας ξεφύγει.
   
  γ) Τα πιο συχνά περιστατικά "ζάλης" που θα κληθεί να διαφοροδιαγνώσει ο αγροτικός είναι παροξυσμικός καλοήθης ίλιγγος θέσεως vs ορθοστατική υπόταση. Μάθετε να ξεχωρίζετε κλινικά αυτές τις 2 οντότητες.  
   
  δ) Δεν έχω καταλάβει ποτέ το λόγο για τον οποίο οι παθολόγοι/γενικοί γιατροί κάνουν ΗΚΓ σε ΚΑΘΕ περιστατικό που μπαίνει στο ιατρείο και διαμαρτύρεται για περιστροφικό ίλιγγο. Αν μπορεί να μου το εξηγήσει κάποιος, θα τον ακούσω ευχαρίστως. . 
 4. Like
  LinaG reacted to iceman in Συχνά Περιστατικά στο Αγροτικό   
  συγχαρητηρια για την υπομονη σου να παραθεσεις με λεπτομερεια τις συνθηκες στο κεντρο υγειας και να πεις και δυολογια για τα περιστατικα που αντιμετωπιζετε.
  οσον αφορα τον τετανο θα ηθελα να παραθεσω τις οδηγιες προφυλαξης γιατι η χορηγηση ΜΟΝΟ αντιτετανικου ορου ειναι συνηθες σφαλμα το οποιο φροντιζουν να διαιωνιζουν οι χειρουργικες κυριως ειδικοτητες.
  http://www.keelpno.gr/el-gr/νοσήματαθέματαυγείας/λοιμώδηνοσήματα/νοσήματαπουπρολαμβάνονταιμεεμβολιασμό/τέτανος.aspx
   
  Πίνακας 1. Προφύλαξη για τέτανο στη συνήθη αντιμετώπιση τραύματος (11)
   
  Καθαρά, μικρά τραύματα
  Υπόλοιπα είδη τραυμάτων
  Ιστορικό εμβολιαστικής κάλυψης
  Tdap ή Td1
  TIG
  Tdap ή Td1
  TIG2
  Άγνωστο ή
  <3 δόσεις
  Ναι
  Όχι
  Ναι
  Ναι
  ≥3 δόσεις
  Όχι3
  Όχι
  Όχι4
  Όχι
   
  1 Σε παιδιά <7 ετών, συνιστάται το DTaP (εάν αντενδείκνυται το εμβόλιο για κοκκύτη τότε χορηγείται το DT). Σε παιδιά 7-10 ετών που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα συνιστάται η χορήγηση μιας δόσης Tdap και η συνέχιση του εμβολιασμού με Td. Σε εφήβους και ενήλικες 10-64 ετών χορηγείται μια δόση Tdap αντί για Td εφόσον δεν έχει προηγηθεί εμβολιασμός με Tdap. Σε ενήλικες > 65 ετών, που δεν έχουν εμβολιαστεί με Tdap, μπορεί να χορηγηθεί μια δόση Tdap αντί για Td.
  2 Η υπεράνοση αντιτετανική γ-σφαιρίνη (TIG) είναι ανθρώπινης προέλευσης. Σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμη μπορεί να χορηγηθεί εναλλακτικά τετανική αντιτοξίνη ίππιας προέλευσης.
  3 Ναι εάν έχουν μεσολαβήσει 10 και παραπάνω έτη από την τελευταία δόση
  4 Ναι εάν έχουν μεσολαβήσει 5 και παραπάνω έτη από την τελευταία δόση. Δεν απαιτούνται πιο συχνές αναμνηστικές δόσεις καθώς μπορούν να επιτείνουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες.
 5. Like
  LinaG reacted to Base the Bass in Συχνά Περιστατικά στο Αγροτικό   
  Τα περιστατικα που συνηθως αντιμετωπιζονται στο ΚΥ Πυλης, αδρα κατα σειρα συχνοτητας κ με (ανευθυνα τονιζω!) συντομη περιγραφη αντιμετωπισης:
  Υπερτασικη αιχμη. Εαν ο ασθενης ειναι ιδιως αγχωμενος, κανουμε λιγο ψυχοθεραπεια και περνα χωρις φαρμακο. Εαν δεν ξερουμε ψυχοθεραπεια δινουμε μια βενζοδιαζεπινη. Εαν δεν ειναι αγχωμενος δινουμε ενα triatec ή κανουμε lasix IM και παρακολουθουμε. Συρραφη θλαστικου τραυματος. Συνταγογραφηση augmentin και tetagam αναλογως των συνθηκων του τραυματος. Στην επαρχια με τα περιττωματα των ζωων ο τετανος φανταζομαι οτι δεν ειναι αδυνατος. Για ακριβεστερες ενεργειες δειτε το post του iceman παρακατω. Νυγμος υμενοπτερου με αναφ. αλλεργια. Διευκρινιζουμε τι παει να πει αλλεργια (συνηθως το λενε χωρις λογο). Εαν εχει οντως ιστορικο σοκ ή εντονης προηγ. αντιδρασης κανουμε 250mg μεθυλπρεδνιζολονης IM, ενα zantac ΙΜ (πιανει τους H2 ισταμινικους), βαζουμε ορο n/s 0,9% κ μεσα στον ορο ριχνουμε μισο fenistil IV. Νυγμος υμενοπτερου χωρις αναφ. αλλεργια, αλλά με  ερυθρότητα, ή και οίδημα : Κανουμε 125mg μεθυλπρεδνιζολονης IM κ ενα zantac ΙΜ, και δινουμε per os ενα xozal. Ιλιγγος σε ηλικιωμενο ατομο. Διαβαστε την ΔΔ. Κανουμε Αδρη Νευρολογικη Εξεταση. Εν ολιγοις, αν συνυπαρχει οριζοντιος νυσταγμος ή και εμβοες / βαρηκοϊα ειμαστε καλα. Θα κανουμε μια vomex IM και επειτα τσακωνομαστε με τον επιμελητη που θελει να κανουμε και nootrop IV (πες με placebo). Αγχος. Ο ασθενης εχει αοριστα συμπτωματα (για τα οποια επειτα θα αποκαλυψει οτι εχει επισκεφτει δεκαδες ιατρους) και απαιτει να του κανουμε ΗΚΓ γιατι εχει "υψηλη πιεση 15". Κανουμε ψυχοκατακλυσμικη ψυχοθεραπεια αναφεροντας τις πραγματικες αιτιες για τις οποιες οφειλει να εχει αγχος, προκειμενου να καταργησουμε την αοριστια. (Το αγχος δεν καταστελλεται, μονο κατευθυνεται σε πιο γονιμες γεωγραφιες). Το κολπο εδω ειναι το περιεχομενο του λογου να ειναι μεν αγχωτικο αλλά το υφος της ομιλιας να ειναι πολυ καθησυχαστικο σαν να ειμαστε βεβαιοι οτι ειναι καλυτερο να αγχωθει για αυτα παρα για αοριστα άλλα για τα οποια αγχωνεται. Αν δεν ξερουμε ψυχοθεραπεια δινουμε μια βενζοδιαζεπινη. Αντιστροφα, συχνο ιατρικο λαθος ειναι ο γιατρος να αναγνωριζει οτι ο ασθενης αγχωνεται για σοβαρο ουσιαστικο λογο (πχ γιατι εχει καποια προσφατη βαρεια διαγνωση) και να προσπαθει να τον κατευθυνει να σκεφθει αοριστιες νομιζοντας οτι ετσι θα του μειωσει το αγχος. Αυτο ειναι λαθος παιδια! Εαν αγχωνεται για ουσιαστικο λογο, καλυτερο ειναι να στενοχωρηθουμε μαζι του κ ρεαλιστικα να του συμπαρασταθουμε παρα να τον απασχολουμε με λουλουδακια και πεταλουδες. Νυγμος σκορπιου. Εδω τσακωνομεθα με τους υπολοιπους επιμελητες που δεν γνωριζουν / δεν δεχονται οτι αντενδεικνυται η κορτιζονη και το tramal, και αν τα καταφερουμε κανουμε τοπικα μια ξυλοκαϊνη και δινουμε το πιο ισχυρο μη οπιοειδες που εχουμε στην διαθεση μας αφου πρωτα βεβαιωθουμε οτι ο ασθενης δεν εχει αλλεργια / δεν εχει υπερτασικη αιχμη. Ωμαλγια / ραχιαλγια / οσφυαλγια / ορθοπεδικα προβληματα ακρων. Εδω αφου χιλιοπαρακαλεσουμε τον ασθενη να μας πει αληθεια γιατι το επαθε αυτο (με αποτυχια ολες τις φορες), κανουμε ΔΔ μεταξυ ρευματικου χρονιου προβληματος, κακωσεως και τενοντιδας. Επι κακωσεως χρηζει α/α και ορθοπεδικης εκτιμησης (στο νοσοκομειο). Επι τενοντιτιδας / ρευματικου εγω θα συνταγογραφουσα muscoril(αν δεν εχει επιληψια) + COX2 (αν δεν εχει υπερταση) για να δω τι θα γινει. Επι χρονιου ομως προβληματος χρηζει φυσιοθεραπειας (επαναπρογραμματισμος της παρεγκεφαλιδας: προκαλουμε πονο διπλα στην αρθρωση που πασχει παραγγελοντας στον ασθενη ταυτοχρονα να κινησει ελευθερα την αρθρωση οσο θελει. Η παρεγκεφαλιδα "μαθαινει" οτι ποναει καπου αλλου, κ οχι η αρθρωση που πασχει, και ετσι την απελευθερωνει. Αυτο το συστημα δεν εχει εκπληκτικα αποτελεσματα αλλά το εντυπωσιακο ειναι οτι δεν εχει και μηδενικα! ) Εμπυρετο απο 2ημερου με πονολαιμο (αφου αποκλεισουμε αυχενικη δυσκαμψια). Τσακωνομαστε με τους επιμελητες για τα κριτηρια Centor. Εχω ακουσει και την φραση "εχει πυρετο 39; γρηγορα δωστου αντιβιωση τι καθεσαι και εξεταζεις" μμμχ. Εμπυρετο απο 2ημερου με συχνουρια και +/- τσουξιμο στην ουρηση. Στικ ουρων και επι λευκων θελει αντιβιωση. Τσακωνομεθα με τον επιμελητη για να μην δωσουμε κατευθειαν την πιο ισχυρη αντιβιωση που υπαρχει "για να τελειωνουμε". Βαλσιμο/βγαλσιμο ουροκαθετηρα. Απλη ιατρικη πραξη. Διαρροϊκο/εμετων συνδρομο χωρις βαρυτατη κλινικη εικονα. Δεν κανουμε τιποτα. Εαν ο ασθενης ειναι πραγματικα εξαντλημενος ή πολυ μικρος σε ηλικια δινουμε almora (αποκαθιστα τους ηλεκτρολυτες) και του τονιζουμε να μην τρωει "επειδη ετσι πρεπει", αλλά να φαει οταν θα ξαναεχει ορεξη (επι διαρροιας πρεπει να αποφευγει τα γνωστα λιπαρα,χορτα,γαλακτοκομικα - επι εμετου οτι τραβαει η ορεξη του) Λιποθυμικο επεισοδιο. Εδω διαβαστε την ΔΔ αλλά θα σχολιασω οτι περα απο το ΗΚΓ πολυτιμη ειναι η ληψη ιστορικου και η ερωτηση αν υπηρχε εστω και λιγων δευτερολεπτων προειδοποιηση πριν την λιποθυμια -αποκλειει καποιες καρδιακες αιτιολογιες και αν ηταν ωχρο το προσωπο. Δερματικο εξανθημα σε παιδια (αφου αποκλεισουμε μηνιγγιτιδοκοκκο). Εδω επειδη τα εβρισκα πολυ σκουρα, ρωτησα μια φιλη παιδιατρο και μου εδωσε εμπεριστατωμενη απαντηση την οποια παραθετω: 
  Πλένουμε με παιδικό σαπούνι τα σπυράκια/οποιαδήποτε δερματική βλάβη 2-3 φορές την ημέρα. =μηχανικός τρόπος απομάκρυνσης μικροβίων/ αλλεργιογόνων. 80% αυτό αρκεί. Αν το σπυράκι εχει διάμετρο<1 εκ, τίποτα άλλο. >1εκ συνήθως ειναι λόγω επιμόλυνσης, οπότε κρέμα αντιβιοτική +/- κορτιζόνη. Σε τσιμπήματα καλυτερα Fusicort/Betafusin, σε πιθανό σταφυλόκοκκο Bactroban/ Mupirocin. Αν βγάλει νέα βλάβη ή μεγαλώνει η υπάρχουσα, τοτε αντιβιωση per os, συνήθως Ceclor 40mg/kg/24h :3δόσεις ή Claripen 30mg/kg :2δόσεις. Τα αντιισταμινικά μόνο σε περιπτώσεις με κνησμό. Συνήθως τα παιδιά κάνουν ιογενή εξανθήματα που δεν προκαλούν κνησμό κ δεν χρειάζονται αντιισταμινικά. Αν δεις και μυξες μαζί, δωσε, βοηθά. Συστηματική αλλεργική αντίδραση σε παιδι δεν καλύπτεται με αντιισταμινικό, θέλει αδρεναλίνη. Δε θα σου συμβεί στην Ελάτη- η υγρασία/ χιόνι κατεβάζει τα αλλεργιογόνα στη γη κ δεν έχεις συχνά περιστατικά. Οποίος ειναι ήδη διεγνωσμένος, θα στο πει και θα δώσεις αδρεναλίνη.
  Τα σεβη μου στην συναδελφο. Απο το νοσοκομειο στην ιδια ερωτηση μου απαντησαν "κανε κλινικη εξ. για τα ματια των γονεων και δωσε fenistil' Αφαιρεση κροτωνος (τσιμπουρι). Εδω υπαρχουν δυο τροποι. Ο σωστος, και ο ευκολος που προτιμουν οι επιμελητες. Ο σωστος τροπος κατα τις οδηγιες του CDC της Αμερικης ειναι το συντομοτερο αρση του κροτωνος με χρηση θηλιας ραμματος ή λαβιδας με ευθεια καθετη σταθερη πιεση και χειρισμους οσο λιγοτερους μπορουμε ωστε να μην μεινει μεσα το κεφαλι. Ο ευκολος ομως τροπος ειναι να πνιξουμε τον κροτωνα με παραφινελαιο ή ξυλοκαινη gel ωστε να ζαλιστει κ μετα να βγει πιο ευκολα. Ο τροπος αυτος ειναι μακραν πιο ευκολος αλλά ο κροτωνας διαμαρτυρεται στο gel ξυλοκαϊνης εκκρινοντας ενα σωρο βλαπτικες ουσιες πριν βγει. Ενα άλλο κολπο ειναι να κανουμε ενεση ξυλοκαϊνης προκαλωνας μια υποδερμικη φουσκαλα ωστε αντι να ρουφαει αιμα να ρουφαει ξυλοκαϊνη κ να θελει να βγει. Δεν το εχω δοκιμασει αλλά μου φαινεται πολυ εξυπνο (το ειδα στο youtube). Κοιλιακο αλγος. Κανουμε μια περιποιημενη χειρουργικη κλινικη εξεταση κ ιστορικο καθως μπορει να αποβει μοιραια η εξελιξη (συμπεριλαμβανομενου ΗΚΓ και ομοτιμης ψηλαφησης μηριαιων κ αποκλεισμου εγκυμοσυνης και τα γνωστα giordano, murphy, mcburney, αναπηδωσα ευαισθησια, τελευταιο γευμα, μορφη τελευταιας κενωσης κλπ κ οχι ζυμωμα της κοιλιας) .Επι απουσιας ανησυχητικης εικονας ξυνουμε το κεφαλι μας. Εγω τους διωχνω χωρις τιποτα με την οδηγια να ξαναρθουν αν χειροτερεψει το θεμα. Επι παρουσιας ανησυχητικης εικονας διακομιζουμε για υπερηχο κ βιοχημικο ελεγχο. Δηγμα σκυλου/ανθρωπου. Δεν πρεπει να γινει συρραφη. Αντιμετωπιση ως θλαστικο τραυμα κατα τα αλλα. Εαν μπορει να αναγνωριστει το ζωο, παρατηρουμε την συμπεριφορα και την βιωσιμοτητα του (για να αποκλεισουμε λυσσα). Δυσπνοια / καρδιακη αρρυθμια / ΟΠΟ / ΟΕΜ / Οξυ νευρολογικο συμπτωμα (πλην ιλιγγου). Ετοιμαζομαστε για διακομιδη στο νοσοκομειο - δεν θα γραψω τι κανουμε στην καθε περιπτωση (λογω σοβαροτητας των ανωτερω καταστασεων δεν θελω να παρω την ευθυνη). Πανω - κατω αυτα μου εχουν τυχει εως τωρα. Προφανως ειναι επαναλαμβανω ανευθυνα υπεραπλουστευμενη η θεραπεια στις ανωτερω περιπτωσεις.
   
 6. Like
  LinaG reacted to Disappointed in Αγροτικό / Υπηρεσία Υπαίθρου   
  Διορισμός ιατρών υπόχρεων εκπλήρωσης υπηρεσίας  υπαίθρου  ( 25/04/2016 ,14:08:10 ) : 
   
  https://diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%A9%CE%A4%CE%A6%CE%97465%CE%A6%CE%A5%CE%9F-%CE%951%CE%9F
 7. Like
  LinaG got a reaction from joie in Αγροτικό / Υπηρεσία Υπαίθρου   
  Καλημέρα ! ! 
  Θα ήθελα να προσθέσω κάποια επιπλέον δικαιολογητικά που απαιτούνται για την πρώτη εγγραφή στο Ε.Τ.Α.Α - ΤΣΑΥ, όπως αναφέρονται σε έντυπο ενός περιφερειακού τμήματος του Ταμείου: 
  1~ Βεβαίωση εγγραφής στον τοπικό Ιατρικό Σύλλογο, 
  2~ Απογραφικό Δελτίο, το οποίο χορηγείται και συμπληρώνεται εκεί ή εκτυπώνεται από το site: www.tsay.gr, 
  3~ Βεβαίωση ΑΜΚΑ από το ΚΕΠ ή εκτύπωσή της από το www.amka.gr, 
  4~ Έγγραφο εφορίας με αναγραφή του ΑΦΜ (εκκαθαριστικό ή Ε1 ή βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ), 
  5~ Βεβαίωση διαγραφής από τον κλάδο περίθαλψης προηγούμενου ασφαλιστικού φορέα στον οποίο ενδεχομένως είναι ή ήταν ασφαλισμένος ο ιατρός πριν την εγγραφή του στο Ε.Τ.Α.Α - ΤΣΑΥ (με ημερομηνία τελευταίας ημέρας ασφάλισης) και 
  6~ Απόδειξη κατάθεσης δικαιώματος εγγραφής 1,18 ευρώ στη Eurobank, όπως ακριβώς το αναφέρει παραπάνω ο συνάδελφος Base the Bass, απλά για να μη δυσκολευτεί να το βρει ο υπάλληλος, ο κωδικός πληρωμής είναι 1103 με αιτιολογία εγγραφή νέου ασφαλισμένου στο Ε.Τ.Α.Α - ΤΣΑΥ. 
   
  Καλή συνέχεια σε όλους ! ! 
 8. Like
  LinaG got a reaction from Base the Bass in Αγροτικό / Υπηρεσία Υπαίθρου   
  Καλημέρα ! ! 
  Θα ήθελα να προσθέσω κάποια επιπλέον δικαιολογητικά που απαιτούνται για την πρώτη εγγραφή στο Ε.Τ.Α.Α - ΤΣΑΥ, όπως αναφέρονται σε έντυπο ενός περιφερειακού τμήματος του Ταμείου: 
  1~ Βεβαίωση εγγραφής στον τοπικό Ιατρικό Σύλλογο, 
  2~ Απογραφικό Δελτίο, το οποίο χορηγείται και συμπληρώνεται εκεί ή εκτυπώνεται από το site: www.tsay.gr, 
  3~ Βεβαίωση ΑΜΚΑ από το ΚΕΠ ή εκτύπωσή της από το www.amka.gr, 
  4~ Έγγραφο εφορίας με αναγραφή του ΑΦΜ (εκκαθαριστικό ή Ε1 ή βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ), 
  5~ Βεβαίωση διαγραφής από τον κλάδο περίθαλψης προηγούμενου ασφαλιστικού φορέα στον οποίο ενδεχομένως είναι ή ήταν ασφαλισμένος ο ιατρός πριν την εγγραφή του στο Ε.Τ.Α.Α - ΤΣΑΥ (με ημερομηνία τελευταίας ημέρας ασφάλισης) και 
  6~ Απόδειξη κατάθεσης δικαιώματος εγγραφής 1,18 ευρώ στη Eurobank, όπως ακριβώς το αναφέρει παραπάνω ο συνάδελφος Base the Bass, απλά για να μη δυσκολευτεί να το βρει ο υπάλληλος, ο κωδικός πληρωμής είναι 1103 με αιτιολογία εγγραφή νέου ασφαλισμένου στο Ε.Τ.Α.Α - ΤΣΑΥ. 
   
  Καλή συνέχεια σε όλους ! ! 
 9. Like
  LinaG reacted to Base the Bass in Αγροτικό / Υπηρεσία Υπαίθρου   
  Χαιρετε και απο μενα.
  Μοιραζομαι καποιες πληροφοριες που πηρα απο τηλεφωνικη επικοινωνια με την ΥΠΕ και το Κ.Υ.
  Διορια να παρουσιαστει καποιος με τα απαραιτητα εγγραφα στο Κ.Υ. ειναι 10 ημερολογιακες μερες μετα την ημερα της υπογραφης του οτι παρελαβε την προσληψη του απο τα ΕΛΤΑ.
  Απαραιτητα δικαιολογητικα (ολα απλες φωτοτυπιες, δεν χρειαζεται επικυρωση) ειναι τα εξης:
  πτυχιο φωτοτυπια ταυτοτητας πιστοποιητικο οικογενειακης καταστασης ή πιστοποιητικο γεννησης για τους αγαμους (βγαινει στα ΚΕΠ) αδεια ασκησης επαγγελματος γνωματευση ειδικευμενου παθολογου ή γενικου ιατρου προσφατη γνωματευση ψυχιατρου προσφατη πιστοποιητικο στρατολογικης κατ. τυπου Α (για τους αρρενες)  (βγαινει στα ΚΕΠ) ενα επισημο εγγραφο στο οποιο να φαινεται το ΑΜΚΑ   (βγαινει στα ΚΕΠ) ενα επισημο εγγραφο στο οποιο να φαινεται το ΑΦΜ (πχ εκκαθαριστικο)  το εγγραφο της προσληψης που θα λαβετε στο ταχυδρομειο (εναλλακτικα βλ. παρακατω) βεβαιωση εγγραφης απο τον τοπικο Ιατρικο Συλλογο φωτοτυπια της 1ης σελιδας βιβλιαριου λογοριασμου τραπεζας στο οποιο να εισθε πρωτος δικαιουχος κ να αναγραφεται το IBAN -------------------
  για εγγραφη στον τοπικο Ιατρικο Συλλογο θα χρειαστει
  πτυχιο
  αδεια ασκησης επαγγελματος
  ενα ποσο μετρητων που ποικιλλει για καθε συλλογο
  --------------------------
  στο ΤΣΑΥ - ΕΤΑΑ γραφεσαι μετα
  Αν καποιος γνωριζει τα δικαιολογητικα εγγραφης στο ΤΣΑΥ ας τα ποσταρει παρακαλω.
   
  μου ανεφεραν επισης οτι αν καποιος βιαζεται και δεν θελει να περιμενει την προσληψη του στα ΕΛΤΑ, μπορει να τυπωσει την αναρτηση της τοποθετησης του και να προσκομισει αυτην (συνεννοηθειτε πρωτα με το ΚΥ αν θα την δεχτουν - στην τραπεζα παντως την δεχτηκαν ως επισημο εγγραφο)
  με καθε επιφυλαξη, ακτινογραφια θωρακος δεν χρειαζεται πια.
   
 10. Like
  LinaG reacted to Base the Bass in Αγροτικό / Υπηρεσία Υπαίθρου   
  Επειτα απο επικοινωνια με την αρμοδιο του υπουργειου υγειας, αναφερω:
  α)οι προσληψεις ταχυδρομηθηκαν εχθες.
  β)δεν χρειαζεται να περιμενει κανεις την προσληψη του στα ΕΛΤΑ, εφοσον αναρτηθηκε στην διαυγεια. Ηταν μαλιστα κατηγορηματικη σε αυτο, καθως ειπε πως για την ευρυθμη λειτουργια των Κ.Υ. πρεπει οι υποχρεοι ιατροι να σπευδουν το ταχυτερο μολις αναρτηθουν στην διαυγεια τα αποτελεσματα κ μονο εαν επιθυμουν να εξαντλησουν τα χρονικα περιθωρια πρεπει να περιμενουν την προσληψη στα ΕΛΤΑ. Ανεφερε επισης, οτι αν καποιος διοικητικος φερει αντιρρηση εχει κατηγορηματικα αδικο, κ να του παρατεθει το ΦΕΚ 254 1ο τευχος 2013 αρθρο 23, και η διευκρινιστικη εγκυκλιος με αριθμο πρωτοκολλου ΥΑΠ / Φ40 / 3404 με ημ/νια 2/6/2014, υπο το εδαφιο Α. "Ισχυς πραξεων". Με αυτα τα δυο ουσιαστικα αποδεικνυεται οτι αν κατι αναρτηθει στην διαυγεια, ισχυει και οτι μπορει κανεις να επικαλεστει την αναρτηση σαν επισημο εγγραφο.
  Αντιθετες γνωμες: ο διοικητικος του Κ.Υ. αναφερει οτι δεν αρκει αυτο γιατι χρειαζεται να πιστοποιησει την ημ/νια που υπεγραψα οτι παρελαβα απο τα ΕΛΤΑ.
  Η υπαλληλος της περιφερειας αναφερει οτι καποιοι διοικητικοι το δεχονται αυτο και καποιοι οχι.
 11. Like
  LinaG reacted to Base the Bass in Αγροτικό / Υπηρεσία Υπαίθρου   
  Επειτα απο επικοινωνια με υπαλληλο του ΤΣΑΥ, τα δικαιολογητικα εγγραφης στο ΤΣΑΥ, ειναι:
  φωτοτυπια ταυτοτητας πτυχιο αδεια ασκησης βεβαιωση απο το Κ.Υ. οτι εχετε προσληφθει παραβολο αξιας 1.18 ευρω το οποιο θα το ζητησετε στην Eurobank (μονο) ως "πληρωμη νεας εγγραφης στο ΤΣΑΥ". Ο υπαλληλος μπορει να δυσκολευτει να το βρει. μια φωτογραφια Βεβαιωση εγγραφης στον τοπικο Ιατρικο συλλογο  
  Εαν ησασταν ασφαλισμενοι σε αλλο φορεα προηγουμενως: Βεβαίωση διαγραφής από τον κλάδο περίθαλψης προηγούμενου ασφαλιστικού φορέα στον οποίο ενδεχομένως είναι ή ήταν ασφαλισμένος ο ιατρός πριν την εγγραφή του στο Ε.Τ.Α.Α - ΤΣΑΥ (με ημερομηνία τελευταίας ημέρας ασφάλισης) - thanks LinaG!  
 12. Like
  LinaG reacted to ξενος in Χρωστάω 4 μήνες αγροτικό. Να το κάνω ?   
  Οταν χρωστας αγροτικο και θες να το ολοκληρωσεις,θεωρεισαι υποχρεος και οχι με θητεια.
 13. Like
  LinaG reacted to iceman in Περί εμβολίων   
  https://diavgeia.gov.gr/decision/view/6%CE%99%CE%A02465%CE%A6%CE%A5%CE%9F-7%CE%98%CE%A5
   
  ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΕΦΗΒΩΝ 2015- ΑΝΤΙΦΥΜΑΤΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
  Η πρόληψη της φυματίωσης συστήνεται να γίνεται με εμβολιασμό με BCG στη γέννηση νεογνών αυξημένου κινδύνου ...........
  Ο εμβολιασμός επίσης συστήνεται σε μεγαλύτερα βρέφη και παιδιά μέχρι και την ηλικία των 5 ετών που ανήκουν στις προαναφερθείσες ομάδες αυξημένου κινδύνου και δεν έχουν εμβολιαστεί με BCG.
  Από τα παραπάνω προκύπτει ότι δεν θα διενεργείται πλέον καθολικός αντιφυματικός εμβολιασμός στην σχολική ηλικία.
  Η δερμοαντίδραση Mantoux συστήνεται α) σε παιδιά που ανήκουν στις προαναφερθείσες ομάδες αυξημένου κινδύνου στις ηλικίες 12-15 μηνών, 4 έως 6 ετών και στην ηλικία 11 έως 12 ετών αλλά και ανεξαρτήτως ηλικίας όποτε δοθεί η ευκαιρία β) σε όλα τα παιδιά στο νηπιαγωγείο. Επισημαίνεται, ότι η δερμοαντίδραση Mantoux δύναται να διενεργείται και σε κάθε περίπτωση κατά την κρίση του θεράποντος παιδιάτρου (ιστορικό επαφής με ενήλικο πάσχοντα από φυματίωση, χορήγηση θεραπείας με βιολογικό παράγοντα κλπ).
   
 14. Like
  LinaG got a reaction from ξενος in Διορία για διορισμό   
  Καλημέρα σε όλους ! ! 
  Θα ήθελα απλά να ενημερώσω σχετικά με τη διορία που έχουν όσοι προσλαμβάνονται στην τελευταία προκήρυξη για την υπηρεσία υπαίθρου προκειμένου να παρουσιαστούν για ορκωμοσία και ανάληψη καθηκόντων: πλέον είναι εντός δέκα (10) ΕΡΓΑΣΙΜΩΝ ημερών -και όχι ημερολογιακών- από την ημέρα παραλαβής της απόφασης διορισμού ταχυδρομικά (να φαίνεται η ημερομηνία!). 
  Εύχομαι από καρδιάς καλή αρχή και καλή δύναμη ! ! 
×
×
 • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.