Jump to content

CzR

Members
 • Posts

  53
 • Joined

 • Days Won

  19

Όλες οι δημοσιεύσεις από CzR

 1. Απο την στιγμή που σπουδάζεις σε αναγνωρισμένη Ιατρική σχολή (https://search.wdoms.org/) και πληρείς το year requirement του Step 1 (πρέπει να έχεις ολοκληρώσει τα 2 πρώτα έτη την στιγμή που το δίνεις) τότε δεν θα έπρεπε να υπάρχει κάτι που να σε εμποδίζει απο το να το δώσεις. Απο ότι γνωρίζω, τα credits είναι σε περίπτωση που πάρεις μεταγραφή απο μία Ιατρική σχολή σε άλλη. Εφόσον δεν σπούδαζες Ιατρική πριν, τότε δεν νομίζω οτι χρειάζεται να το το δηλώσεις. Άμα βιάζεσαι να δώσεις πριν την αλλαγή Pass/Fail, τότε πάρε οπωσδήποτε τηλέφωνο το ECFMG και την υπευθυνη γραμματεία της σχολής σου για να βγάλεις άκρη.
 2. Καλημέρα @Andriana.Christou, Καταρχάς συγχαρητήρια και καλή αρχή! Όσον αφορά το θεωρητικό κομμάτι, τα Αμερικάνικα βιβλία/διαλέξεις/ερωτήσεις είναι κατα πολύ ανώτερα απο οτιδήποτε μπορεί να σου προσφέρει η σχολή. Αυτό για τρείς λόγους. Πρώτον, οι διαλέξεις στην σχολή (πλην κάποιων εξαιρέσεων) είναι μέτριες στην καλύτερη. Κάθε μάθημα (πχ Φυσιολογία) έχει τουλάχιστον καμιά 10αρια διαφορετικά άτομα που κάνουν διαλέξεις κι αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα, όπως η έλλειψη συνοχής. Πολλές φορές μου δινόταν η εντύπωση οτι σε ορισμένους ομιλητές απλά τους έδινε ο καθηγητής της έδρας ένα θέμα (πχ φυσιολογική λειτουργία νεφρών) και αυτοί έρχονταν και έλεγαν 2-3 πράγματα που γνωρίζουν επι του θέματος. Υπάρχει κάποιος λόγος που η Ιατρική σχολή έχει τόσα μέλη ΔΕΠ ... οι διαλέξεις επωφελούν εκείνους πιο πολύ απο ότι τους φοιτητές. Δεύτερον, η μάθηση είναι κατα κανόνα παθητική. Πώς διάβαζες μέχρι πρόσφατα? Μελετούσες την θεωρία και μετά την εφάρμοζες λύνοντας εκατοντάδες ασκήσεις. Ε λοιπόν στη σχολή, τουλάχιστον σίγουρα τα 3 πρώτα χρόνια, το μόνο που θα κάνεις θα είναι να διαβάζεις ατελείωτα θεωρία χωρίς κάποιας μορφής ενεργό μάθηση. Για τους λόγους που ανέφερα σε προηγούμενα ποστ, αυτό είναι εξαιρετικά αντιπαραγωγικό. Οι Αμερικάνοι μαθαίνουν ότι μαθαίνουμε εμείς σε 2 αντί για 3 χρόνια. Κι αυτό χωρίς να λάβεις υπόψιν οτι ποιοτικά ο μέσος Αμερικανός φοιτητής είναι χειρότερος απο τον μέσο Έλληνα φοιτητή. Τρίτον, η εκπαίδευση στην Αμερική είναι μεγάλη μπίζνα, και ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιριών τεράστιος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αέναη βελτίωση των resources που δημιουργούν. Οι διάφορες πηγές (πχ, First Aid for the Step 1, UWorld) είναι πραγματικά state of the art για τον ρόλο που υπηρετούν. Προγράμματα όπως το Anki είναι όντως next generation learning. Για μένα πάρε αυτά που εχω προτείνει στο αρχικό μου post, δηλαδή First Aid για να ξέρεις τι είναι σημαντικό και τι όχι, διαλέξεις (πχ Boards and Beyond, Pathoma) για κατανόηση, και UWorld για εφαρμογή/περαιτέρω κατανόηση.
 3. Οσο νωρίτερα συνηθίζεις να διαβάζεις απο αγγλικά τόσο το καλύτερο. Εγώ αμα ξεκινούσα την σχολή ξανά απο την αρχή θα αγόραζα την πιο πρόσφατη έκδοση του First Aid για το Step 1 και θα το χρησιμοποιούσα ως πυρήνα της εκπαίδευσης μου για τα 3 πρώτα χρόνια (δηλαδή ως "οδηγό" για το τι είναι σημαντικό και τι όχι) και θα αγόραζα κάποιο comprehensive βιβλίο ή online διαλέξεις για κατανόηση (πχ, Boards and Beyond, UWorld Step 1 questions system-based, Amboss library). Όσον αφορά την σχολή, θα προσπαθούσα να παραλληλίσω την ουσιαστική μάθηση (διάβασμα για USMLE) με τις αντίστοιχες διαλέξεις στο πανεπιστήμιο. Δηλαδή θα δίαβαζα Physiology απο FA/BnB το εξάμηνο που θα έκανα φυσιολογία στη σχολή, αλλά δεν θα διάβαζα απο τα βιβλία που μοιράζουν παρα μόνο μία βδομάδα πρίν δώσω το μάθημα. Θα κοίταζα επίσης τι SOS κυκλοφορούν (πχ, GreekMeds) για να εξασφαλίσω έναν υψηλό βαθμό στις εξετάσεις της σχολής. Απο την προσωπική μου εμπειρία αμα γνωρίζεις άριστα την ύλη του USMLE Step 1 εξασφαλίζεις ένα βαθμό κάπου στο 8 (+/- 1) σε όλα τα μαθήματα των 3 πρώτων ετών. Για 10 πρέπει αναγκαστικά να ασχοληθείς με τις ψαγμενιές που ζητά ο εκάστοτε καθηγητής, κατι που προσωπικά θεωρώ χάσιμο χρόνου. Τέλος, μόλις τελειώσεις την ύλη του Step 1, κάνε ένα γερό cramming, δώστο να πάρεις το Pass και μετά ασχολήσου με το Step 2CK. Ιδανικά θα ήθελα να ξεκινήσω διάβασμα για Step 2CK μόλις μπώ στις κλινικές.
 4. @Kalamari Θα σου πρότεινα να κάνεις αυτή την ερώτηση στο κυρίως thread (αυτό με τις πολλές απαντήσεις).
 5. @la_cobra Συμφωνώ απόλυτα. Η καλή συστατική από Αμερικανό μπορεί να ανεβάσει ΠΟΛΥ την αίτησή σου. Ξέρω Έλληνες που ειχαν decent (but not outstanding) scores η ακόμη και red flags στην αίτηση τους (πχ, fail στο Step 2CS) οι οποίοι εν τέλη ματσάρανε σε πολύ δυνατά προγράμματα λόγω καλών συστατικών. @ασοσ Για τα #1 και #2 ρώτα το ECFMG και Prometric αντίστοιχα. Τα διαδικαστικά τα ξεχνάω όσο περνάει ο καιρός οπότε ότι κι αν γράψω σε αυτό το thread δεν είναι 100% reliable. Όσον αφορά το #1 πάντως, το speculation μου είναι ότι έτσι γίνεται. Το αμέσως επόμενο τρίμηνο είναι Jan-Feb-Mar. By the way, κάπου έτυχε να δω οτι τον Σεπτέμβρη θα βγούν τα καινούργια eligibility periods του 2022. Πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον θα υπάρξει και το τρίμηνο Νοε-Δεκ-Ιαν, το οποίο μέχρι πρότινος δεν υπήρχε σαν επιλογή όταν έκανες την αίτηση. Επιπροσθέτως, έχω την εντύπωση οτι το Step 1 δεν δίνεται σε μεγάλες γιορτές (πχ, ημέρα των Χριστουγέννων) καθώς και τις πρώτες 14 μέρες του Ιανουαρίου. Αν ρωτήσει κάποιος το ECFMG για αυτό παρακαλώ ας ποστάρει στο thread γιατί έχουν πολλοί την ίδια απορία. #3 Άνετα βγαίνει μέχρι Δεκέμβριο. Μην σου πώ οτι προλαβαίνεις να κάνεις και όλα τα καινούργια NBMEs (25, 26, 27, 28, 29, και 30) τα οποία έχουν αναλυτικές εξηγήσεις γραμμένες απο τα ίδια άτομα που γράφουν και τις ερωτήσεις της κανονικής εξέτασης. Είναι 1200 ερωτήσεις στο σύνολο. Φήμες λένε ότι ένας μικρός αριθμός ερωτήσεων αλλά και εικόνων των NBME πέφτουν και στην κανονική εξέταση αυτούσιες. Αν υπάρξει ενδιαφέρον ίσως προλάβω να κάνω compilation όλα τα educational objectives των καινούργιων NBMEs και να το ανεβάσω. Έχω πρόσβαση και στις 6 φόρμες λόγω του First Aid.
 6. Μεσω IWA. https://www.ecfmg.org/ -> On-line services -> Interactive web applications.
 7. Ναι αν θυμάμαι καλά το ECFMG ελέγχει την ιδιότητα σου ως φοιτητής/γιατρός όταν κάνεις δήλωση για οποιοδήποτε Step (δηλαδή οταν έχεις ήδη πάρει ECFMG/USMLE ID).
 8. Εγώ δεν χρειάστηκε να ανεβάσω βεβαίωση σπουδών πριν δώσω Step 1 διοτι το ECFMG επικοινώνησε απευθείας με την σχολή για να κανει confirmation του status μου. Παρόλα αυτα εχω ακούει οτι το Straker Translations ειναι καλό για οτιδήποτε μεταφράσεις μπορεί να χρειαστούν. https://www.ecfmg.org/resources/translation-service.html
 9. Ναι σίγουρα, η ύλη του Step 1 θεωρητικά καλύπτει όλα τα μαθήματα των 3 πρώτων ετών (με κάποιες εξαιρέσεις).
 10. Ναι άνετα προλαβαίνεις. Νομίζω πάντως πως δεν μπορείς να κλείσεις τρίμηνο Νοε-Ιαν γιατί όλοι οι μήνες του τριμήνου πρέπει να είναι στην ίδια χρονιά. Άρα το τρίμηνό που θα κλείσεις θα είναι Οκτ-Νοε-Δεκ, και άμα δεν προλάβεις μπορείς να κάνεις one-time extension για Ιαν-Φεβρ-Μαρτ.
 11. Επίσης άμα υπάρχει κάποιος που έχει δώσει πρόσφατα Step 1 ή σκοπεύει να το δώσει πρίν τις 22 Ιουλίου και θέλει να συνεισφέρει στην συγγραφή του First Aid 2022, να μου στείλει inbox.
 12. @nikats Απο όσο ξέρω για να δώσεις Step 1 ως φοιτητής δεν χρειάζεται τίποτα άλλο εκτός απο την βεβαίωση της σχολής οτι όντως σπουδάζεις εκει. Στην Ιατρική της Αθήνας το κάνει το ECFMG για εσένα απευθείας με την γραμματεία του Προέδρου. @ασοσ Εγώ είχα διαβατήριο όταν έδωσα Step 1. Δυστυχώς δεν γνωρίζω αν μπορείς να το κάνεις με την ταυτότητα σου αυτο. Θα σου πρότεινα να βγάλεις διαβατήριο, η διαδικασία δεν είναι τόσο χρονοβόρα. Εξάλλου θα το χρειάστείς και αργότερα (πχ, ταξίδι ΗΠΑ για electives).
 13. Γεια σου dimipal, θα σου πρότεινα να ποστάρεις στο κυρίως thread για την Αμερική.
 14. Απ'οσο γνωρίζω ισχύουν ακόμη. Ναι αυτό to αφήνεις κενό.
 15. Καλησπέρα matman, αμα είσαι σίγουρος οτι θες να το δώσεις τότε καλό θα ήταν να ξεκινήσεις απο τώρα να τρέχεις τα διαδικαστικά. Άπαξ και κλείσεις τρίμηνο αλλά δεν ξέρεις ακόμη συγκεκριμένη μέρα θα σου πρότεινα να τσεκάρεις τακτικά το σαιτ του προμέτρικ για διαθεσιμότητα. Απο όσο ξέρω θα δώσει αρκετός κόσμος το Step 1 προς το τέλος του 2021.
 16. @danaes, καλύτερα να ποστάρεις την ερώτηση σου στο κυρίως thread για την Αμερική που πραγματέυεται πάσης φύσεως θέματα και όχι μονο για το Step 1. By the way, το Pass/Fail έκλεισε για Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022. United States Medical Licensing Examination® (USMLE®) Step 1 score reporting will transition to pass/fail outcomes only for administrations on or after January 26, 2022. Outcomes for Step 1 administrations occurring before January 26, 2022 will continue to include a three-digit score and pass/fail. Step 2 Clinical Knowledge and Step 3 examinations will continue to be reported as a three-digit score and pass/fail. https://www.usmle.org/announcements/
 17. Οχι, καμία διαφορά. Το περιεχόμενο είναι το ίδιο. Απλώς δεν εκτυπώνεται Αμερική και έχει διαφορετική τιμή.
 18. Το περιμένω κι εγώ να έρθει απο εξωτερικό αλλά τίποτα ακόμη. Κυκλοφορεί όμως σε ηλεκτρονική μορφή οπότε ρίξε μία ματιά στο google. Στο reddit (r/Step1) υπάρχει ένα post που λέει για όλες τις αλλαγές στην καινούργια έκδοση σε σύγκριση με την περσινή.
 19. Σε ευχαριστώ πολυ Californian! Δεν νομίζω να σου εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα αμα το κλείσεις τότε. Παρόλα αυτά θα σου πρότεινα να επικοινωνήσεις με Prometric για να είσαι 100% σίγουρος.
 20. Ναι ακριβώς αυτο που λέει ο Dirolos. Το fail στο Step 1 είναι βαρυ red flag και μειώνει πολύ τις πιθανότητες για match. Παρόλα αυτά κατα καιρούς εμφανίζονται εμπειρίες στα forums απο IMGs που είχαν fail στο Step 1 και κατάφεραν να ματσάρουν εν τέλει. Εγω προσωπικά δεν γνωρίζω κανέναν που να έχει κοπεί στο Step 1 πάντως. Απο την άλλη μεριά, θα έλεγα πως εαν κάποιος διαβάσει αυτά που διαβάζουν όλοι (πχ First Aid, UWorld) και τα πηγαίνει καλά στις προσομοιώσεις τότε δεν έχει να φοβάται τίποτα. Αυτό το άτομο για να κοπεί σημαίνει πως διάβαζε τις ερωτήσεις την ημέρα της εξέτασης και ενώ ήξερε την σωστή απάντηση επέλεγε επίτηδες λάθος.
 21. Ναι, σίγουρα αξίζει η προσπάθεια. Δες και τις άλλες μου απαντήσεις σε αυτό το thread που τα λέω πιο αναλυτικά. Το οτι δεν έχεις κάνει ορισμένα μαθήματα ακόμη δεν είναι καθόλου κακό. Το αντίθετο θα έλεγα μαλιστά. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να τα μάθεις σωστά απο την αρχή. Παραδείγματος χάρην, όλες οι διαλέξεις του Pathoma είναι 30 ώρες περίπου. Άμα βλέπεις 1 ώρα διάλεξη την ημέρα σημαίνει πως σε έναν μήνα θα εχεις βγάλει το μεγαλύτερο μέρος της παθολογίας του Step 1 (που είναι και το κυρίαρχο discipline που εξετάζεται). Δεν γνωρίζω πως είναι η δική σου σχολή, αλλά σε εμάς στην Αθήνα για να μάθουμε αυτα που διδάσκει ο Sattar σε 30 ώρες έπρεπε να παρακολουθήσουμε διαλέξεις 4 μαθήματων σε 2 εξάμηνα απο 20+ καθηγητές, αναπληρωτές, λέκτορες κλπ. Καταλαβαίνεις οτι οι διαλέξεις δεν έιχαν καμία απολύτως συνοχή. Την μία μέρα θα κάναμε για βασικές αρχές φλεγμονής απο έναν καθηγητή και την επομενη απο άλλον καθηγητη για την ιστιοκυτταρική νεκρωτική λεμφαδενίτιδα (= άχρηστη γνώση για τον μέσο γιατρό). Μετά την μετάβαση σε Pass/Fail αναμένεται το Step 2CK να είναι το πιο σημαντικό κριτήριο οπότε θα πρέπει να βάλεις τα δυνατά σου να πάς οσο πιο καλά μπορείς. Κι αυτό διοτι το σκορ που θα πάρεις θα είναι κατι αντικειμενικό και αδιαμφισβήτητο. Όλα τα άλλα που ανεβάζουν την αίτηση σου (πχ, clerkships) θα συνεχίσουν να ισχύουν οποτε θα πρέπει να κάνεις και απο αυτά. Μην ξεχνάς οτι αυτη η αλλαγή δεν αφορά μονο εσένα άλλα όλους, Αμερικανούς και μη. By the way, το 25% των γιατρών (όχι μόνο ειδικευόμενων) στην Αμερική είναι IMGs. https://www.ama-assn.org/education/international-medical-education/how-imgs-have-changed-face-american-medicine
 22. Σε καμία περίπτωση δεν είναι αργά. Στην Αμερική, η μέση ηλικία των φοιτητών οταν ξεκινούν την Ιατρική σχολή είναι τα 24 χρόνια. Επομένως, η μέση ηλικία αποφοίτησης είναι τα 28. https://www.aamc.org/system/files/d/1/321468-factstablea6.pdf. Πες οτι αφιερώσεις 2 χρόνια για όλα τα USMLEs, δηλαδή 12 μήνες για το Step 1, 9 μήνες για το Step 2 (CK + CS), και 3 μήνες για το Step 3. Αυτό σημαίνει ότι όταν θα ξεκινήσεις ειδικότητα οι πιο πολλοί θα είναι κοντά στην ηλικία σου. Κατα την ταπεινή μου γνώμη, το να προσπαθήσεις και να αποτύχεις είναι πολύ καλύτερο από το μην δοκιμάσεις ποτέ. Και ειδικά στην δικιά σου περίπτωση που φλερτάρεις πολυ με την σκέψη της Αμερικής. Πέραν του ότι η εκπαίδευση που θα λάβεις απο τα USMLE είναι αρκετά ανώτερη από αυτήν που έλαβες στη σχολή, έχοντας το ECFMG certificate μπορείς να κάνεις κάποιο fellowship στην Αμερική και ας μην έχεις κάνει την ειδικότητα σου εκει. Εγώ στην θέση σου θα το προτιμούσα αυτό από 4 χρόνια στασιμότητας. Μπορείς να πάρεις τις πιο φθηνές συνδρομές του Pathoma και Boards and Beyond και ένα αντίτυπο του First Aid για να ξεκινήσεις το διάβασμα και να δείς πως θα πάει. Το κόστος τους δεν ξεπερνά το 1-2% του συνολικού κόστους για Αμερική. Έχω ένα προαίσθημα πως στο στρατό θα έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο συγκριτικά με όταν ήσουν φοιτητής. Είναι εφικτό να δώσεις το Step 1 μέχρι το τέλος του 2021 και να τα πας καλά, αλλα θέλει πολύ δουλειά.
 23. https://www.usmle.org/pdfs/transcripts/USMLE_Step_Examination_Score_Interpretation_Guidelines.pdf Πχ, USMLE Step 1 245 (76th percentile) - 11/2019
 24. Διάβασε στην αρχή του First Aid σε κάποιο σημείο που λέει “How to Contribute”. Μπορείς να στείλεις feedback εδω https://www.usmle-rx.com/submit-errata-and-suggestions-for-first-aid-step-1/ Ναι όπως είπες το να στείλεις τι ακριβώς σου έπεσε στην κανονική εξέταση (question stem ή answer) είναι irregular behavior και μπορεί να βρεις τον μπελά σου. Παρόλα αυτά όμως μπορείς να μιλήσεις για τα γενικότερα concepts που πιστεύεις ότι είναι σημαντικά για τις εξετάσεις. Μπορείς να τα παρουσιάσεις με τρόπο παρόμοιο με αυτόν του USMLE Content Outline. https://www.usmle.org/pdfs/usmlecontentoutline.pdf Το First Aid ψάχνει διαρκώς για καινούργια ταλέντα. Παρόλα αυτά δεν ξέρω τι κριτήρια ακριβώς χρησιμοποιούν για την επιλογή των authors (contributing or associate). Μπορώ όμως να σου πώ οτι τα εξής δύο πράγματα μετράνε πολύ: Να εχεις δώσει πρόσφατα Step 1 (<1-2 years). Να έχεις αποδείξει ότι μπορείς να γράψεις σύντομο και περιεκτικό επιστημονικό κείμενο. Το σκορ σίγουρα παίζει και αυτό τον ρόλο του, στην δική μου περίπτωση όμως δεν έπαιξε καθόλου. Δεν ήξερε κανείς ότι είχα γράψει 260s πριν με προσλάβουν. Όμως τους είχα στείλει εκατοντάδες submissions την προηγούμενη χρονιά καθώς διάβαζα για το Step 1 και ήμουν εξοικειωμένος με τον τρόπο που γράφεται το βιβλίο. Κάθε φορά που έβρισκα κάποιο inconsistency μεταξύ του First Aid και άλλης πηγής (πχ UWorld) εψαχνα στο UpToDate ή στο PubMed για να δώ τι ακριβώς ισχύει ωστε να το περάσω στις σημειώσεις μου. Ταυτόχρονα αφιέρωνα λιγα λεπτάκια για να συμπληρώσω την φόρμα που έχουν στο site τους. Αυτά που έβρισκα συνήθως δεν ήταν λάθη, ήταν πιο πολυ inaccuracies απο τα οποία μπορείς εξαγάγεις λανθασμένα συμπεράσματα ή κακογραμμένα μέρη του βιβλίου που δεν έβγαζαν και πολύ νόημα. Έχω να σου προτείνω τα εξής εαν θέλεις να ξεχωρίσεις απο όλους τους άλλους που στέλνουν feedback στο βιβλιο: Να εξηγήσεις για ποιο λόγο είναι σημαντικό αυτό στέλνεις (πχ, this is a very high yield concept from my personal experience, this is a potentially testable concept, I’ve had questions about this, it’s tested on UWorld QID XXX, the way it’s currently written is very confusing). Να έχεις τουλάχιστον μία συνοδευτική πηγή απο UpToDate ή από κάποιο πρόσφατο άρθρο στο PubMed που να υποστηρίζει αυτό που λές. Επίσης, το να κάνεις copy paste την συγκεκριμένη πρόταση ή παράγραφο που υποστηρίζει τα λεγόμενα σου είναι πολύ βοηθητικό και μας γλιτώνει χρόνο ψαξίματος. Να προτείνεις τι ακριβώς πρέπει να αλλάξει στο υπάρχον κείμενο για να ενσωματώσει το feedback σου. It needs to be short and concise. Αυτό είναι το κερασάκι στη τούρτα. Άμα κάνεις τα 1-2-3 τότε είσαι καλύτερος από το 99% των contributors. Και άμα αποδείξεις οτι μπορείς να το κάνεις αυτό συστηματικά (δηλαδή να έχεις 10-20 accepted submissions) νομίζω είναι σχεδόν σίγουρο οτι θα σε καλέσουν να τους στέιλεις βιογραφικό. Δες εδώ πως μπορείς να γράψεις ένα καλό βιογραφικό (https://www.aafp.org/fpm/2016/1100/p7.html). Βάλε και το score σου (μαζί με το percentile) μέσα.
 25. Το δυσκολότερο μέρος του όλου εγχειρήματος είναι να τα πας καλά στα USMLE. Άμα έχεις αυτό το χαρτί στο χέρι σου τοτε βρίσκεσαι ήδη με το ένα πόδι μέσα στο σύστημα των Αμερικανών. Επομένως δεν θα έπρεπε να τρομάζεις καθόλου, επειδή η συνταγή της επιτυχίας για τα Step είναι ήδη γνωστή. Το θέμα είναι κατα πόσο είσαι διατεθειμένη να κάνεις τις ανάλογες θυσίες για να πετύχεις. Σε γενικές γραμμές είναι καλύτερο να δώσει κάποιος το Step 1 όσο βρίσκεται σε μικρότερα έτη για πολλούς λόγους, όμως αυτό δεν είναι απόλυτο. Γνωρίζω κάποιον που έδωσε το Step 1 ενώ ήταν ειδικευόμενος στην Ελλάδα. Τώρα αυτός κάνει την ειδικότητα του στη Mayo Clinic. Εγώ άμα ήμουν στη θέση σου και ήμουν αποφασισμένος να δώσω το Step 1 πριν το Pass/Fail θα έκανα τα εξής: Θα έβγαζα χρονοδιάγραμμα με ρεαλιστικούς στόχους (πχ, να εχω βγάλει την Χ ύλη μέχρι την Υ ημερομηνία). Θα ήθελα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχω βγάλει καλά όλο το First Aid. Η δυσκολία των USMLEs έγκειται στην έκταση της εξεταστέας ύλης, και όχι στην ύλη αυτή καθε αυτή. Τα πραγματικά δυσνόητα πράγματα που θέλουν παραπάνω χρόνο για να τα κατανοήσεις είναι ελάχιστα (πχ, φυσιολογία καρδιαγγειακού), τα οποία βέβαια μπορεί να τα κατανοείς ήδη αφού είσαι στο 5ο έτος. Επομένως αν δεις οτι με το τωρινό σου πρόγραμμα καταφέρνεις και βγάζεις 20 σελίδες First Aid την εβδομάδα, τότε μπορείς με μεγάλη ακρίβεια να το γενικεύσεις εφ όλης της ύλης αυτο. Με αυτό τον ρυθμό, οι 700 σελίδες θα σου πάρουν ~35 εβδομάδες και τον Αύγουστο-Σεπτέμβρη θα μπείς στη UWorld. Θα προσπαθούσα να εξοικονομήσω όσο περισσότερο χρόνο γίνεται για να διαβάσω για το Step 1. Αυτό σημαίνει οτι δεν θα εδινα τα μαθήματα μετά τις κλινικές, άμα με έπαιρνε θα έκανα κοπάνα για να διαβάσω στη βιβλιοθήκη του νοσοκομείου κλπ. Επίσης καλή τακτική είναι να διαβάζεις τα αντίστοιχα κεφάλαια του First Aid με την κλινική που κάνεις εκείνη την περίοδο. Δηλαδή καρδιαγγειακό όταν κάνεις καρδιολογία, μυοσκελετικό όταν κάνεις ορθοπεδική κλπ. Άμα έβλεπα οτι τα πάω καλά στις προσομοιώσεις αφού τελειώσω το First Aid, τοτε θα σκεφτόμουν σοβαρά να μην κάνω καθόλου κλινική για 2-3 μήνες (και να παρατείνω το πτυχίο μου) για να αφιερώσω το 100% του χρόνου μου στην UWorld. Σε περίπτωση όμως που δεις οτι το σχέδιο σου δεν είναι βιώσιμο/δεν νιώθεις άνετα με το να έχεις την σχολή σε δεύτερη μοίρα τότε προς θεού μπορείς να το δώσεις κάποια άλλη στιγμή. Είναι μία καλή ευκαιρία να το δώσεις όσο υπάρχει το σκορ, και για μένα αξίζει να ξεκινήσεις το διάβασμα για να δείς πως θα πάει, έστω κι εαν τα παρατήσεις μετά απο 1-2 μήνες.
×
×
 • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.