Jump to content

CzR

Members
 • Posts

  59
 • Joined

 • Days Won

  23

3 Followers

Πληροφορίες προφίλ

 • Σχολή
  Ιατρική
 • Sex
  Male

Recent Profile Visitors

2.887 profile views

CzR's Achievements

Παλιός (επίπεδο ΙΙΙ)

Παλιός (επίπεδο ΙΙΙ) (3/16)

67

Reputation

 1. Είναι πολύ νωρίς για να τα παρατήσεις, και το 238 δεν είναι αποτρεπτικό σκορ για αυτες τις ειδικότητες. Πχ απο τα charting outcomes του 2020 για δερματολογία οι λιγοστοί IMGs που ματσάρανε είχαν κατα μέσον όρο 241 στο Step 1. Ομως αυτές οι ειδικότητες είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικές και περαν των σκορ πρέπει να χτίσεις πολυ δυνατά connection στην Αμερική, πχ κάνοντας ερευνα για χρόνια εκει. Θα ήθελα να αποσαφηνίσω κάτι: άμα έχεις αριθμητικό σκόρ στην αιτησή σου, αυτό ΘΑ προσμετρηθεί στην γενική σου εικόνα. Ένα κακό σκορ (πχ 210) θα είναι χειρότερο απο ένα απλο pass; αντίστοιχα, ένα καλό σκόρ (πχ 250) θα είναι καλύτερο απο ένα απλο pass. Αυτά έχουν αναλυθεί στα αρχικά post του thread καθώς και στο κυρίως thread για την ειδικότητα. Οι program directors δεν θα ξεκινήσουν εν μία νυκτι να αγνοούν τα score οταν τα βλέπουν. Εξάλλου, η συντριπτική πλειοψηφία των program directors ήταν ενάντια στην μετάβαση σε pass/fail.
 2. Καλησπέρα, 1. Όσο το νωρίτερο ξεκινήσεις το διάβασμα τόσο το καλύτερο. Ιδανικά θές να έχεις δώσει το Στεπ 1 προτού μπείς στο 4ο έτος. Λόγω του οτι υπάρχει μεγάλη επικάλυψη με τα μαθήματα της σχολής, νομίζω το παράλληλο διάβασμα είναι το καλύτερο. Δύσκολο να βγεί όλη η ύλη σε ένα καλοκαίρι απο το μηδέν, αλλά όχι ανέφικτο εαν έχεις αρκετα καλές βάσεις απο πριν. Πχ καλοκαίρι πριν το 4ο έτος να κάνεις ένα καλό πέρασμα απο UWorld και να πάς να το δώσεις. Πάντως αυτό που θα πρότεινα γενικά είναι η δοκιμασμένη συνταγή που περιγράφω στο αρχικό μου ποστ. Η διαφορά τώρα όμως είναι πως δεν χρειάζεται να απομνημονεύσεις τα πάντα όπως γινόταν πριν. Διαβάζεις όσο χρειαστεί για να γράφεις σταθερά 220-230 στα NBMEs και πάς και το δίνεις. Το minimum passing score είναι 196 αυτη τι στιγμή. Για το 2. Θα σε παραπέμψω στο κυρίως thread για την ειδικότητα.
 3. Βγαίνουμε εκτός θέματος--αλλά ναί, σίγουρα ισχύει. Δεν χρειάζεται να εχεις τελειώσει ειδικότητα σε άλλη χώρα για να ξεκινήσεις ειδικότητα ΗΠΑ. Τώρα εαν είναι η αδεια ασκήσεως συγκεκριμένα η κάποιο άλλο έγγραφο που δίνεται απο τον πανελλήνιο ιατρικό σύλλογο αυτό δεν το γνωρίζω με σιγουρία (δεν έχω συμμετάσχει ακόμη στο μάτς). Υπάρχει ένα γκρουπ στο facebook που λέγεται Athens Medical School USA Residency και συζητά αναλυτικά όλα αυτά τα διαδικαστικά. Αμα σε ενδιαφέρει στείλε μου προσωπικό για να σε βάλω στο γκρουπάκι (είναι private).
 4. Πάρε τηλέφωνο το προμέτρικ για να μάθεις απο τους ίδιους που θα σε ελεγξουν την ημέρα της εξέτασης. Δεν χρειάζεται άγχος. Καλη σου επιτυχία!
 5. Δεν νομίζω οτι παίζει πολύ ρόλο πιο NBME κάνεις διότι όλα είναι αρκετα σταθμισμένα. Μπορείς να κάνεις οποιοδήποτε απο τα καινούργια NBMEs 25-30.
 6. Ναι! Τώρα απλά διαβάζεις προσεκτικά τις οδηγίες που σου έστειλε το προμέτρικ και τις ακολουθείς κατα γράμμα.
 7. Απο την στιγμή που σπουδάζεις σε αναγνωρισμένη Ιατρική σχολή (https://search.wdoms.org/) και πληρείς το year requirement του Step 1 (πρέπει να έχεις ολοκληρώσει τα 2 πρώτα έτη την στιγμή που το δίνεις) τότε δεν θα έπρεπε να υπάρχει κάτι που να σε εμποδίζει απο το να το δώσεις. Απο ότι γνωρίζω, τα credits είναι σε περίπτωση που πάρεις μεταγραφή απο μία Ιατρική σχολή σε άλλη. Εφόσον δεν σπούδαζες Ιατρική πριν, τότε δεν νομίζω οτι χρειάζεται να το το δηλώσεις. Άμα βιάζεσαι να δώσεις πριν την αλλαγή Pass/Fail, τότε πάρε οπωσδήποτε τηλέφωνο το ECFMG και την υπευθυνη γραμματεία της σχολής σου για να βγάλεις άκρη.
 8. Καλημέρα @Andriana.Christou, Καταρχάς συγχαρητήρια και καλή αρχή! Όσον αφορά το θεωρητικό κομμάτι, τα Αμερικάνικα βιβλία/διαλέξεις/ερωτήσεις είναι κατα πολύ ανώτερα απο οτιδήποτε μπορεί να σου προσφέρει η σχολή. Αυτό για τρείς λόγους. Πρώτον, οι διαλέξεις στην σχολή (πλην κάποιων εξαιρέσεων) είναι μέτριες στην καλύτερη. Κάθε μάθημα (πχ Φυσιολογία) έχει τουλάχιστον καμιά 10αρια διαφορετικά άτομα που κάνουν διαλέξεις κι αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα, όπως η έλλειψη συνοχής. Πολλές φορές μου δινόταν η εντύπωση οτι σε ορισμένους ομιλητές απλά τους έδινε ο καθηγητής της έδρας ένα θέμα (πχ φυσιολογική λειτουργία νεφρών) και αυτοί έρχονταν και έλεγαν 2-3 πράγματα που γνωρίζουν επι του θέματος. Υπάρχει κάποιος λόγος που η Ιατρική σχολή έχει τόσα μέλη ΔΕΠ ... οι διαλέξεις επωφελούν εκείνους πιο πολύ απο ότι τους φοιτητές. Δεύτερον, η μάθηση είναι κατα κανόνα παθητική. Πώς διάβαζες μέχρι πρόσφατα? Μελετούσες την θεωρία και μετά την εφάρμοζες λύνοντας εκατοντάδες ασκήσεις. Ε λοιπόν στη σχολή, τουλάχιστον σίγουρα τα 3 πρώτα χρόνια, το μόνο που θα κάνεις θα είναι να διαβάζεις ατελείωτα θεωρία χωρίς κάποιας μορφής ενεργό μάθηση. Για τους λόγους που ανέφερα σε προηγούμενα ποστ, αυτό είναι εξαιρετικά αντιπαραγωγικό. Οι Αμερικάνοι μαθαίνουν ότι μαθαίνουμε εμείς σε 2 αντί για 3 χρόνια. Κι αυτό χωρίς να λάβεις υπόψιν οτι ποιοτικά ο μέσος Αμερικανός φοιτητής είναι χειρότερος απο τον μέσο Έλληνα φοιτητή. Τρίτον, η εκπαίδευση στην Αμερική είναι μεγάλη μπίζνα, και ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιριών τεράστιος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αέναη βελτίωση των resources που δημιουργούν. Οι διάφορες πηγές (πχ, First Aid for the Step 1, UWorld) είναι πραγματικά state of the art για τον ρόλο που υπηρετούν. Προγράμματα όπως το Anki είναι όντως next generation learning. Για μένα πάρε αυτά που εχω προτείνει στο αρχικό μου post, δηλαδή First Aid για να ξέρεις τι είναι σημαντικό και τι όχι, διαλέξεις (πχ Boards and Beyond, Pathoma) για κατανόηση, και UWorld για εφαρμογή/περαιτέρω κατανόηση.
 9. Οσο νωρίτερα συνηθίζεις να διαβάζεις απο αγγλικά τόσο το καλύτερο. Εγώ αμα ξεκινούσα την σχολή ξανά απο την αρχή θα αγόραζα την πιο πρόσφατη έκδοση του First Aid για το Step 1 και θα το χρησιμοποιούσα ως πυρήνα της εκπαίδευσης μου για τα 3 πρώτα χρόνια (δηλαδή ως "οδηγό" για το τι είναι σημαντικό και τι όχι) και θα αγόραζα κάποιο comprehensive βιβλίο ή online διαλέξεις για κατανόηση (πχ, Boards and Beyond, UWorld Step 1 questions system-based, Amboss library). Όσον αφορά την σχολή, θα προσπαθούσα να παραλληλίσω την ουσιαστική μάθηση (διάβασμα για USMLE) με τις αντίστοιχες διαλέξεις στο πανεπιστήμιο. Δηλαδή θα δίαβαζα Physiology απο FA/BnB το εξάμηνο που θα έκανα φυσιολογία στη σχολή, αλλά δεν θα διάβαζα απο τα βιβλία που μοιράζουν παρα μόνο μία βδομάδα πρίν δώσω το μάθημα. Θα κοίταζα επίσης τι SOS κυκλοφορούν (πχ, GreekMeds) για να εξασφαλίσω έναν υψηλό βαθμό στις εξετάσεις της σχολής. Απο την προσωπική μου εμπειρία αμα γνωρίζεις άριστα την ύλη του USMLE Step 1 εξασφαλίζεις ένα βαθμό κάπου στο 8 (+/- 1) σε όλα τα μαθήματα των 3 πρώτων ετών. Για 10 πρέπει αναγκαστικά να ασχοληθείς με τις ψαγμενιές που ζητά ο εκάστοτε καθηγητής, κατι που προσωπικά θεωρώ χάσιμο χρόνου. Τέλος, μόλις τελειώσεις την ύλη του Step 1, κάνε ένα γερό cramming, δώστο να πάρεις το Pass και μετά ασχολήσου με το Step 2CK. Ιδανικά θα ήθελα να ξεκινήσω διάβασμα για Step 2CK μόλις μπώ στις κλινικές.
 10. @Kalamari Θα σου πρότεινα να κάνεις αυτή την ερώτηση στο κυρίως thread (αυτό με τις πολλές απαντήσεις).
 11. @la_cobra Συμφωνώ απόλυτα. Η καλή συστατική από Αμερικανό μπορεί να ανεβάσει ΠΟΛΥ την αίτησή σου. Ξέρω Έλληνες που ειχαν decent (but not outstanding) scores η ακόμη και red flags στην αίτηση τους (πχ, fail στο Step 2CS) οι οποίοι εν τέλη ματσάρανε σε πολύ δυνατά προγράμματα λόγω καλών συστατικών. @ασοσ Για τα #1 και #2 ρώτα το ECFMG και Prometric αντίστοιχα. Τα διαδικαστικά τα ξεχνάω όσο περνάει ο καιρός οπότε ότι κι αν γράψω σε αυτό το thread δεν είναι 100% reliable. Όσον αφορά το #1 πάντως, το speculation μου είναι ότι έτσι γίνεται. Το αμέσως επόμενο τρίμηνο είναι Jan-Feb-Mar. By the way, κάπου έτυχε να δω οτι τον Σεπτέμβρη θα βγούν τα καινούργια eligibility periods του 2022. Πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον θα υπάρξει και το τρίμηνο Νοε-Δεκ-Ιαν, το οποίο μέχρι πρότινος δεν υπήρχε σαν επιλογή όταν έκανες την αίτηση. Επιπροσθέτως, έχω την εντύπωση οτι το Step 1 δεν δίνεται σε μεγάλες γιορτές (πχ, ημέρα των Χριστουγέννων) καθώς και τις πρώτες 14 μέρες του Ιανουαρίου. Αν ρωτήσει κάποιος το ECFMG για αυτό παρακαλώ ας ποστάρει στο thread γιατί έχουν πολλοί την ίδια απορία. #3 Άνετα βγαίνει μέχρι Δεκέμβριο. Μην σου πώ οτι προλαβαίνεις να κάνεις και όλα τα καινούργια NBMEs (25, 26, 27, 28, 29, και 30) τα οποία έχουν αναλυτικές εξηγήσεις γραμμένες απο τα ίδια άτομα που γράφουν και τις ερωτήσεις της κανονικής εξέτασης. Είναι 1200 ερωτήσεις στο σύνολο. Φήμες λένε ότι ένας μικρός αριθμός ερωτήσεων αλλά και εικόνων των NBME πέφτουν και στην κανονική εξέταση αυτούσιες. Αν υπάρξει ενδιαφέρον ίσως προλάβω να κάνω compilation όλα τα educational objectives των καινούργιων NBMEs και να το ανεβάσω. Έχω πρόσβαση και στις 6 φόρμες λόγω του First Aid.
 12. Μεσω IWA. https://www.ecfmg.org/ -> On-line services -> Interactive web applications.
 13. Ναι αν θυμάμαι καλά το ECFMG ελέγχει την ιδιότητα σου ως φοιτητής/γιατρός όταν κάνεις δήλωση για οποιοδήποτε Step (δηλαδή οταν έχεις ήδη πάρει ECFMG/USMLE ID).
 14. Εγώ δεν χρειάστηκε να ανεβάσω βεβαίωση σπουδών πριν δώσω Step 1 διοτι το ECFMG επικοινώνησε απευθείας με την σχολή για να κανει confirmation του status μου. Παρόλα αυτα εχω ακούει οτι το Straker Translations ειναι καλό για οτιδήποτε μεταφράσεις μπορεί να χρειαστούν. https://www.ecfmg.org/resources/translation-service.html
 15. Ναι σίγουρα, η ύλη του Step 1 θεωρητικά καλύπτει όλα τα μαθήματα των 3 πρώτων ετών (με κάποιες εξαιρέσεις).
×
×
 • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.