Jump to content

Χειροπράκτωρ

Prominent Members
 • Posts

  133
 • Joined

 • Days Won

  5

Χειροπράκτωρ last won the day on 17 Φεβρουαρίου 2019

Χειροπράκτωρ had the most liked content!

Πληροφορίες προφίλ

 • Σχολή
  Ιατρική
 • Sex
  just guess
 • Φύλο
  Male

Recent Profile Visitors

2.054 profile views

Χειροπράκτωρ's Achievements

Τελειόφοιτος (επίπεδο IV)

Τελειόφοιτος (επίπεδο IV) (4/16)

63

Reputation

 1. Μη λυπάσαι ιδιαίτερα που θα χάσεις το σουηδικό μπαχαλο. Αν εξάλλου σου αρέσει ο Σκανδιναβικος πολιτισμός, τότε θα τον βρεις σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στη Δανία, στη Νορβηγία και στην Ισλανδία. Τα πράγματα στη Βόρεια Ευρώπη δουλεύουν με την λογική της προσφοράς/ζήτησης, οπότε λογικά οι Σουηδοί πλέον ζήτησε περισσότερα σε σύγκριση με 10-15 χρόνια πριν.
 2. Αυτή την απάντηση μόνο εσύ μπορείς να τη δώσεις. Τι ποιότητα ζωής θέλεις; Στη γενική χειρουργική θα ιδρώσεις αίμα στα επείγοντα και στις κλινικές πριν πιάσεις μαχαίρι, και όταν αρχίσεις θα χρειαστείς πολλά χρόνια μέχρι να γίνεις ολίγον ανεξάρτητη. Η νυχτερινή δουλειά θα γίνει δεύτερη φύση σου. Επεμβατική καρδιολογία τα ίδια. Εδώ θα ασχολείσαι μέχρι τα 70 με το να προσπαθείς να ανοίξεις στις 03.00 τα στεφανιαία των 85 χρονων. Μπόνους η ακτινοβολία και το ότι πολλοί θα σου πεθάνουν ότι και να κάνεις. Εγώ που δουλεύω σε αυτόν τον τομέα σε πανεπιστημιακό στην πιο φιλελεύθερη χώρα του κόσμου σε θέματα φύλου, μπορώ να σου πω ότι δεν έχουμε ούτε μια γυναίκα που να εφημερεύει ως επεμβατική καρδιολόγος. Από ογκολογική Γυναικολογία δεν ξέρω και πολλά για να σχολιάσω.
 3. Γενικά αποφεύγω το ήλιο και την Ελλάδα για διακοπές ? Για να μην βγαίνουμε από το θέμα ωστόσο, η Σουηδία κακώς συμπεριλαμβάνεται στη Βόρεια Ευρώπη καθώς στη πραγματικότητα είναι εν μέρει μια πλούσια χώρα της Μέσης Ανατολής και δεν θα τη συνιστούσα σε καμία περίπτωση. Υπάρχουν ωστόσο αρκετές άλλες (5-10 χώρες) που αποτελούν καλές επιλογές για ξεκίνημα. Το διαδίκτυο είναι μεγάλο και τα δεδομένα υπάρχουν. Το μόνο ζήτημα είναι συνήθως η γλωσσική επάρκεια.
 4. Θα απαντήσω πρώτος μιας και είμαι διακοπες (και είχα το ίδιο δίλημμα τη προηγούμενη δεκαετία). 1) Ψάξε δεδομένα (μισθοί, άδειες, αποστάσεις, στατιστικά εγκληματικότητας, στατιστικά θνησιμότητας και νοσηρότητας, στατιστικά δικομανίας κοκ) αντί για επιφανειακά στερεότυπα. Το διαδίκτυο είναι φίλος σου. 2) Το elective και βασικά κάθε είδους ανταλλαγές είναι πάντοτε μια καλή ιδέα. Βλέπεις τη πραγματικότητα, μιλάς με locals και κάνεις επαφές. Έτσι οι αποφάσεις σου είναι λιγότερο τυφλές και ξέρεις τι θα αντιμετωπίσεις. 3) Στο οικονομικό θέμα. Αν ξέρεις κάποια Βορειοευρωπαϊκή γλώσσα, μπορείς απλά να δοκιμάσεις τη τύχη σου κάπου και να μαζέψεις χρήματα. Αν δεν σου αρέσει μετά προσπαθείς για ΗΠΑ με το buffer που έφτιαξες. Υπόψιν ότι η χαρτούρα στην Ευρώπη είναι 10 φορές ευκολότερη και φθηνότερη λόγω της μισητής (στο Ελλαντα) Ευρωπαϊκής Ένωσης 4) στο εκπαιδευτικό θέμα. Από προσωπική εμπειρία μπορώ να σου πω ότι στην Βόρεια Ευρώπη εξαρτάται από τη χώρα, το νοσοκομείο και ΚΥΡΙΩΣ τον βαθμό πρωτοβουλίας που έχεις. Γενικός κανόνας είναι, ότι αν σε δουν ότι δεν βαστάς δεν πρόκειται να σε πάρουν από το χέρι αλλά θα σε φορτώσουν στη αιώνια λάντζα. Η προσωπική μου εμπειρία από Βόρεια Ευρώπη (που δεν γενικεύεται) ως ειδικευόμενος είναι περίπου 500 επεμβάσεις μόνος ή ως πρώτος operator σε 2 χρόνια με 2-3 φορές υψηλότερο μισθό από τις ΗΠΑ, 6-8 εβδομάδες διακοπές/χρόνο, 10-15 μέρες το χρόνο συμμετοχή σε εξωτερικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες και μέσο χρόνο εργασίας 50 ώρες/βδομάδα. Χρόνος πτήσης για Αθήνα περίπου 3 ώρες.
 5. Θα ήταν καλό να γράψουμε uptodate πληροφορίες για τη παρούσα κατάσταση. Αρχίζω. Φινλανδία, δημόσιος τομέας, καρδιολογία, ευρώ : Ειδικευόμενος (6 χρόνια): 80-130 k Ειδικός: 150-250 k Διακοπές: 6 εβδομάδες Εκπαιδευτικές άδειες: 2 εβδομάδες (κατά μέσο όρο). Ανεργία ιατρών: 0%. Η φορολογία διαφέρει ανάλογα με τη περιοχή αλλά για αυτά τα επίπεδα εισοδήματος περίπου 35% φορος εισοδηματος και 7% ασφαλιστικές εισφορές. Επιπλέον κρυφά έξοδα (malpracrice, νομικα, υγεία, σχολεία και πανεπιστημια παιδιων κτλ) δεν υπάρχουν. Πρόβλεψη 10 ετών: περίπου τα ίδια αλλά με αύξηση της ανεργίας των ιατρών και μεγάλο ανταγωνισμό.
 6. Εσθονικά και Ρώσικα. Το πρόβλημα είναι ότι η Εσθονία είναι από κλιματολογικης και εν μέρει κοινωνικής απόψεως ήδη Βόρεια Ευρώπη, οπότε κάλλιστα κάποιος μπορεί να έρθει στη Φινλανδία, Σουηδία η Νορβηγία. Αντίθετα χώρες όπως η Τσεχία και η Σλοβενία είναι από πολλές απόψεις διαφορετικές (βέβαια, για να πούμε και το στραβού το δίκιο, αν κάποιος θέλει να γίνει χειρουργός είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σαπίσει στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της ειδικότητας ανεξάρτητα από τη χώρα και θα έχει λίγο χρόνο/ενέργεια για αλλά. Άρα το θέμα είναι που βγάζεις περισσότερα χειρουργεία και hands-on εμπειρία και αυτό είναι λίγο δύσκολο να το ξέρεις εκ των προτέρων, εμένα που έπεσε πολύ λαντζα και τετραγωνισμενα μυαλά στη Σουηδία και πολλές επεμβάσεις στη Φινλανδία, αλλά δε το ήξερα αυτό πριν... ).
 7. Οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης έχουν πολλά θετικά: ασφάλεια, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ωραίες πόλεις και φυση, σχετικά πυκνοκατοικημενες αλλά με λογικό κόστος ζωής. Σε σχέση με τη Βόρεια Ευρώπη είναι σίγουρα πολύ πιο "ζωντανές". Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι γλώσσες είναι σχετικά δύσκολες και τα νοσοκομεία τουλάχιστον στις περιφερειακές πόλεις μπορεί να είναι σε κακή κατάσταση και underresourced + χαμηλοί μισθοί. Εδώ βέβαια πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ας πούμε στη Πράγα πολλά νοσοκομεία είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και οι μισθοί ως ειδικός αρκετά καλοί. Σε ορίζοντα μιας γενιάς η Κεντρική Ευρώπη είναι λογική επιλογή, αλλά εγώ θα πρότεινα ως πρώτη επιλογή τη Τσεχία ή τη Σλοβενία.
 8. Μια συνηθισμένη μέρα στη δουλειά σε κεντρικό νοσοκομείο (200 000 πληθυσμός ευθύνης με ακτίνα λίγο πάνω από 100 χλμ). Ωράριο 7.30-15.15. Διάλειμμα για φαγητό 30 λεπτά, αλλά επειδή συνήθως είσαι Βέγγος 15 λεπτά φτάνουν. Αν έχεις εφημερία το κανονικό ωράριο τελειώνει στις 15.00, και συνήθως τα 15 λεπτά τα αναπληρώνει σε κάποια άλλη μέρα της βδομάδας (7.30-15.30). Ευτυχώς υπάρχει σχετική ελαστικότητα στα ωράρια οπότε σαν Έλλην είμαι στη δουλειά συνήθως μετα τις 7.45. Το φαγητό μέτριο, αλλά σχετικά φθηνό 4.5-5.8 ευρώ στο νοσοκομείο. Συνήθως τα πρωινά 7.45-8.30 έχει παρουσιάσεις, διαλέξεις, rtg meeting κοκ. ΠΑΝΤΑ ΚΑΦΕ. Ο Φινλανδός δεν περνάει μπρος χωρίς καφέ το πρωί. Το τι συμβαίνει μετά εξαρτάται λίγο από το που δουλεύεις. Στις παθολογικες όμως θα έχεις συνήθως 8-12 ασθενείς. Βλέπεις τα χαρτιά με τον ειδικό και κάνεις επίσκεψη μόνος. Οι νοσηλευτριες φροντίζουν τα εργαστηριακα και τους ουροκαθετηρες. Οι γιατροί συνήθως τα αέρια αίματος και οσφυονωτιαιες παρακεντησεις. Συνήθως οι υπόλοιπες παρακεντησεις γίνονται υπό υπερηχολογικη καθοδήγηση από ακτινολογους αλλά αυτό διαφέρει λίγο από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Συνήθως υπάρχουν ειδικές νοσηλευτριες (διαβήτης, καρδιακής ανεπάρκειας, βηματοδότες, πληγών κοκ). Στα επείγοντα τώρα, θα έχεις συνήθως και την ευθύνη των παθολογικων κλινικών (με εξαίρεση τα πανεπιστήμιακα, δεν υπάρχουν εσωτερικές εφημερίες). Ευτυχώς ο επιμελητής που έχεις backup φροντίζει συνήθως μέχρι το βραδάκι τα περισσότερα προβλήματα. Τις εντατικές τις φροντίζουν οι αναισθησιολόγοι που συνήθως μπορούν να σε βοηθήσουν στα όντως σοβαρά επείγοντα καθώς είναι inhouse. Σπάνια συμβαίνει, αλλά αν ο αναισθησιολόγος είναι δύσκολος, μπορεί να έχεις πρόβλημα. Στο νοσοκομείο που είμαι τώρα βλέπεις περίπου 15-30 ασθενείς σε κάθε εφημερία, αλλά συνήθως το πρόβλημα είναι η πολύπλοκοτητα των περιστατικών (δηλαδή οι ασθενείς είναι συνηθως διαλεγμένοι). Η πρόσβαση σε ακτινολογικες εξετάσεις είναι καλή, καθώς ο κυρ ακτινολόγος είναι επίσης inhouse. Αυτό που θα σε πεθάνει όμως είναι το τηλέφωνο (40-80 συνομιλίες ανά εφημερία), θα σε βαράνε από παντού, ασθενοφόρα, παθολογικές κλινικές, χειρουργοί που θέλουν παθολογική γνωμάτευση, κέντρα υγείας, συνομιλίες με συγγενείς κοκ.
 9. 27 βαθμούς θα δούμε αυτή τη βδομάδα. Καύσωνας. Κόλαση. Ευτυχώς που δεν έχω επείγοντα γιατί θα γεμίσει με αφυδατωμενους.
 10. Έχουν και οι άλλοι λαοί χιούμορ. Εξάλλου ούτε ο Λουκυ Λουκ, ούτε ο Αστέριξ είναι ελληνικά δημιουργηματα. Ωραία είναι η Ελλάδα της νοσταλγίας και των εμπειριών που έχεις στη μνήμη σου, αλλά αν μπεις τώρα στη πρώτη σελίδα της Καθημερινής, πρώτο θέμα είναι πως 100 μπαχαλακηδες τα σπάνε στην Ερμού με σφυριά και ρόπαλα, δεύτερο θέμα είναι η εξέγερση των Αφρικανών στη Λέσβο, τρίτο θέμα είναι η εισβολή "αντιεξουσιαστων" στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που προκάλεσε τον τραυματισμό μιας υπάλληλου, τέταρτο η έλλειψη ακτοπλοϊκής σύνδεσης των Κυθήρων και πέμπτο οι διακοπές υδροδοσιας της ΕΥΔΑΠ. Αυτή τη στιγμή βλέπω ειδήσεις στη χώρα που ζω: πρώτο θέμα είναι οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο διαβήτη τύπου Ι, δεύτερο οι νέες διευρυμενες δικαιοδοσιες/κανόνες εμπλοκής της συνοριοφυλακης, τρίτο η μείωση των αναρρωτικων αδειών του νοσηλευτικου και παρανοσηλευτικου προσωπικού, τέταρτο οι νέες επενδύσεις σε κινηματογραφους και πέμπτο ο λόγος που οι ποσταποκαλυπτικες ταινίες έχουν εμπορική επιτυχία. Η επιλογή μιας χώρας για ειδικότητα σημαίνει αυτόματα ότι υπάρχει και κάποιο ενδιαφέρον για την τοπική κουλτούρα, τρόπο ζωής και ιστορια. Αν τώρα ο άλλος πάει με τη νοοτροπία "ποιος αντέχει να ασχολείται με τη μεθυσμένη Ινγκριντ και τα πέδιλα του Λαρς στο σκοτάδι", μάλλον όντως δεν πρέπει να επιλέξει Σουηδία
 11. Ωραια συζήτηση. Θα το προσπαθούσα. Αλλά με Σουηδικά C1 έχεις σύντομα Νορβηγικά bokmål B1 και η Νορβηγία είναι απλά πιο λογική χώρα. Τρώα, εχεις μια ιδεαλιστική άποψη για τη πραγματικότητα στην Ελλάδα. Ο ιδεαλισμός διαλύεται όταν έρθεις σε επαφή με την ελληνική γραφειοκρατία: θυμάμαι πριν από πολλά χρόνια τραβιόμουν με τις γελοίες ελληνικές αρχές για ένα πιστοποιητικό, τελικά πήγα στην πρεσβεία της χώρας που ζω στην Αθήνα και έκανα δουλειά σε πέντε λεπτά. Στη πραγματική ζωή του ανθρώπου ιατρού, το καφεδάκι, η θάλασσα, το κουτσομπολιό, ο τάφος και η διασκέδαση είναι το 1%. Το 99% είναι μια αξιοπρεπή εργασία (ξέρεις, σε ενα μέρος που τα φτωχαδάκια δεν χρειάζεται να παρακαλανε για τα φάρμακα), μια κοινωνία με βασικές αξιες (σεβασμός, εμπιστοσύνη, αλήθεια, διαφάνεια κοκ), παιδεία (δες τα ξεχαρβαλωμένα ελληνικά πανεπιστήμια), υγεία (αν έχεις εγκεφαλικό θα ήθελες μάλλον να σου κάνουν μηχανική θρομβεκτομη αντί να σου δώσουν ασπιρίνες). Όλα αυτά και πολλά άλλα σου δινονται στη Βόρεια Ευρώπη. Για τη διασκέδαση τώρα, έχει υπερπροβληθει και στρεβλωθεί στην Ελλάδα. Στα φοιτητικά χρόνια η διασκέδαση περιστρέφεται σε στενούς κύκλους ή σε αστειότητες τύπου μπουζούκια με τη ΔΑΠ, αγωνιστικό κάμπινγκ με τα ΕΑΑΚ. Σε αυτό το σημείο οι Βορειοευρωπαιοι είναι έτη φωτός μπροστά στη φοιτητική ζωή και τις ευκαιρίες που δίνονται. Τα μπουζούκια συνεχίζονται με μπαλοθιές στην Ελλάδα και στη μεταφοιτητική ζωή με ένα repetitive τρόπο που στο τέλος αφαιρεί το όλο νόημα του όρου διασκέδαση. Και εδώ αν γουστάρεις μπορείς να τραβιέσαι στα εκατοντάδες φεστιβάλ και μπαράκια που έχουν μέχρι να κάψεις το ήπαρ σου. Η ελληνική διασκέδαση δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο στοιχείο που να την κάνει ανώτερη από την π.χ. Ισλανδική νυχτερινή ζωή.
 12. Εγώ θα πήγαινα ένα βήμα παραπέρα και θα καθάριζα ακόμα και τουαλέτες. Αλλά για κάποιον που αρχίζει από το μηδέν στη Βόρεια Ευρώπη (βάζω μέσα και Γερμανία), η Σουηδία είναι αυτή τη στιγμή η πιο αμφιλεγόμενη επιλογή. Ιδιαίτερα αν βλέπεις προς το μέλλον, καθώς συνήθως η μετακόμιση είναι μόνιμη, η σουηδική αγορά κατοικίας είναι σε οδυνηρή κατάσταση στις μεγάλες πόλεις και τα δάνεια για παρανοϊκές τιμές πέφτουν βροχή.
 13. Και μια απλή δωρεάν συμβουλή: εφόσον αρχίζεις από το scratch που λέμε και εμείς οι αγγλομαθείς, γιατί δεν βλέπεις προς Νορβηγία μεριά; Είναι από όλες τις απόψεις πιο λογική χώρα (βλ. ένταξη μεταναστών), παραπλήσια γλώσσα με τη σουηδική στο ίδιο επίπεδο δυσκολίας, καλύτεροι μισθοί, πιο σταθερή οικονομία που δεν έχει ανάγκη από "γυφτιές"/εκμετάλλευση όπως αυτές που εγράφησαν παραπάνω, λιγότεροι Έλληνες και άρα λιγότερα στερεότυπα. Το μοναδικό αρνητικό είναι ότι είναι μια ακριβή χώρα μέχρι να βρεις δουλειά. Να με θυμηθείς, αν τα καταφέρεις εκεί, όταν βγάλεις το πρώτο σου εκατομμύριο
 14. Λογική ερώτηση: Μεγαλο νοσοκομείο: μεγαλύτερος ανταγωνισμός, λιγότερο hands-on, μικρότερος μισθός, δύσκολο να βρεις διαμέρισμα της προκοπής. Μικρό νοσοκομείο: το αντίθετο. Η προϋπηρεσία είναι ενα θέμα, μην ξεχνάς όμως ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη Σουηδία άπειροι προσφυγοιατροι με δεκάδες χρονια κλινικής εμπειρίας. Αυτά που μετράνε πολύ περισσότερο είναι η γλώσσα, οι κοινωνικές δεξιότητες και πόσο ανάγκη σε έχει η κλινική τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Είπαμε, το σύστημα λειτουργεί με κανόνες ελεύθερης αγοράς.
×
×
 • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.