Jump to content

p@pi

Members
 • Content Count

  5
 • Joined

 • Last visited

About p@pi

 • Rank
  Φοιτητής (επίπεδο ΙΙ)

Πληροφορίες προφίλ

 • Σχολή
  Ιατρική
 • Sex
  Male
 1. Κανονική εξέταστική εαρινού (25/06/2012) 1. Ιστογενετικοί τύποι επιθηλιακών νεοπλασμάτων της ωοθήκης. Τι γνωρίζετε για το συνηθέστερο τύπο επιθηλιακού ωοθηκικού νεοπλάσματος και πώς αυτός κατηγοριοποιείται αναφορικά με τη βιολογική συμπεριφορά του? 2. Τι γνωρίζετε για τις υποχρεωτικά προκαρκινωματώδεις καταστάσεις στο δερμα? 3. Άρρην 85 ετών έχει ιστορικό επανειλημμένων επεισοδίων κοιλιακού άλγους που ξεκινούσε κάτω από τον ομφαλό και μετακινείτο στην αριστερη κάτω κοιλιακή χώρα, συχνά με συνοδό πυρετό και λευκοκυττάρωση, ναυτία και δυσκοιλιότητα. Σε ένα από τα επεισόδια αυτά, ο πόνος είχε γίνει πολύ έντονος προσλαμβάνοντας τη μορφή κωλικού, η κοιλια εμφάνιζε μεγάλγ ευαισθησία και σκληρία ως επί οξείας χειρουργικής κοιλίας, παρατηρήθηκε δε και αποβολή ζωηρού ερυθρού αίματος με τα κόπρανα. Τα εν λόγω επεισόδια αντιμετωπίζονταν με αντιβίωση, λόγω όμως αλλεπάλληλων υποτροπών, αποφασίσθηκε χειρουργική αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος του εντέρου. Η κολοσκοπική εικόνα του ασθενούς, το εγχειρητικό παρασκεύασμα και η αντίστοιχη μικροσκοπική εικόνα παρατίθενται όπισθεν. Περί ποιας εντερικής νόσου προφανώς πρόκειται? Αναλύστε την αιτιολογία της, τα μορφολογικά ευρήματα και τις επιπλοκές της. 4. Άρρην, 70 ετών, μεταλλωρύχος στο επάγγελμα, εμφανίζει βήχα που δεν υποχωρεί, συριγμό και λωρίδες αίματος στα πτύελα. Ο ασθενής παρουσιάζει αδυναμία, ανορεξία, ναυτία και εμέτους, κεφαλαλγία, απώλεια μνήμης και σύγχυση με εμφάνιση σπασμών. Η συγκέντρωση του νατρίου του πλάσματος είναι <115mmol/l, η ωσμομοριακότητα (osmolality) του πλάσματος <260mosmol/ ανά χιλιόγραμμο νερού, ενώ ο όγκος του αίματος διατηρείται σχετικώς φυσιολογικός (ευβολαιμία). Τα ούρα είναι μειωμένα σε ποσότητα, η ωσμομοριακότητα (osmolality) τους είναι τριπλάσια εκείνης του πλάσματος, η δε νεφρική έκκριση νατρίου είναι >20mEq/l. Βρογχοσκοπικώς σε λοβαίο βρόγχο αναγνωρίζεται ύποπτη για κακοήθεια προπέτεια του βλεννογόνου (χωρίς εξωφυτική ενδοβρογχική μάζα) απ' όπου λαμβάνονται βιοψίες με τα μικροσκοπικά ευρήματα των εικόνων. Τυποποιήστε ιστολογικώς τη συγκεκριμένη, επιθηλιακής αρχής πνευμονική αλλοίωση, συνοψίστε τα ιστολογικά της χαρακτηριστικά, καθορίστε την ιστογένεση και την πρόγνωσή της. Πώς δικαιολογούνται η κλινική εικόνα και τα εργαστηριακά ευρήματα του ασθενούς? Ποιος ο ενδεικνυόμενος βάσει των ιστολογικών ευρημάτων, περαιτέρω χειρισμός του ασθενούς? 5. Αιτιολογία της κίρρωσης του ήπατος και συνέπειες τη προκαλούμενης ηπατικής ανεπάρκειας. + 40 πολλαπλής
 2. ΠΤΥΧΙΑΚΗ 21.06.2012 1. Πώς οι άμεσα κυτταροπαθογόνοι ιοί φονεύουν τα κύτταρα? Αναλύστε ένα σχετικό παράδειγμα. 2. Μορφολογία και λειτουργία των ηωσινόφιλων στη φλεγμονή 3. Ασκίτης: α) Ορισμός, συμπτώματα και σημεία, β) Σε ποιες καταστάσεις εμφανίζεται, γ) Τι είναι ο χυλώδης ασκίτης και πώς δημιουργείται? 4. Παθογένεση καρδιακής βαλβιδικής στένωσης και ανεπάρκειας και αντίστοιχες συνέπειες στην καρδιά (με παραδείγματα) 5. Ορισμός και δομή του αμυλοειδούς 6. Μηχανισμοί δράσης ογκογονιδίων (επιγραμματικά). Τι γνωρίζετε για το μηχανισμό ογκογένεσης στο θυλακιώδες (οζώδες) Β-κυτταρικό λέμφωμα? 7. Κατηγορίες νεοπλασμάτων από πλασματοκύτταρα και κριτήρια που απαιτούνται για τη διάγνωση 8. Σε χειμερινό μήνα, άτομο εμφανίζει οξεία εισβολή βήχα, φαρυγγαλγία, υπεραιμία επιπεφυκότων, ρινική καταρροή και συμφόρηση, πυρετό, μυαλγίες, κεφαλαλγία και κακουχία. Ενώ τα συμπτώματα δείχνουν να υποχωρούν, επανεμφανίζονται δριμύτερα, οπότε ο ασθενής εισέρχεται στο νοσοκομείο. (α/α θώρακα και ιστοπαθολογικό υπόστρωμα πνευμονικής νόσου σε εικόνες). Ζητείται καλλιέργεια των αναπνευστικών εκκρίσεων μετά το αποτέλεσμα της οποίας αποφασίζεται να χορηγηθούν στον άρρωστο αμανταδίνη και ριμανταδίνη για 5 μέρες από το στόμα. Τυποποιήστε την εν λόγω πνευμονική λοίμωξη και περιγράψτε τα αντίστοιχα μικροσκοπικά ευρήματα. 9. Οικονομικός μετανάστης, 30 ετών, από τη Δυτική Νέα Γουινέα, εμφανίζει στα γεννητικά του όργανα κόκκινες βλατίδες οι οποίες σπάνε και δημιουργούν επιπολής, μαλακά, βαρυέρυθρα έλκη με καθαρό πυθμένα, αποστρογγυλωμένο όχθο και ανυψωμένα χείλη (εικόνα). Τα έλκη αυτά αιμορραγούν εύκολα και τείνουν να εξαπλωθούν σε όλη την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Λαμβάνεται επίχρισμα από την περιφέρεια των ελκών το οποίο βάφεται με χρώση Giemsa. Μετά την κυτταρολογική διάγνωση, αποφασίζεται η χορήγηση δις ημερησίως τριμεθοπρίμης - σουλφαμεθοξαζόλης και δοξοκυκλίνης για 3 εβδομάδες. Ποιος ο αιτιοπαθογενετικός παράγοντας των ελκών? Περί ποιας σεξουαλικώς μεταδιδόμενης νόσου προφανώς πρόκειται? Αναλύστε τα αντίστοιχα μικροσκοπικά ευρήματα και τη φυσική ιστορία της νόσου. Ποια η εξέλιξη της, εάν παρέμενε χωρίς θεραπεία? 10. 10 πολλαπλής (που έχουν γραφτεί και παραπάνω)
 3. Επαναληπτική Εξεταστική 2011 Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011 16:00 - 17:00 στο ΝΑΒΟ
 4. p@pi

  Προληπτική Ιατρική

  Επαναληπτική Εξεταστική 27/10/2011 (...στο περίπου...) 1. Σε μια οικογένεια το πρώτο παιδί είναι ασθενής με κυστική ίνωση. Οι γονείς είναι φαινομενικά υγιείς, ποια είναι η πιθανότητα το επόμενο παιδί της οικογένειας να νοσεί? 2. Θα μεταβληθεί η Θετική Διαγνωστική Αξία αν μια δοκιμασία διαλογής για Ca προστάτη πραγματοποιηθεί στο γενικό πληθυσμό ή σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες πληθυσμού? Αιτιολογήστε 3. Αναφέρετε παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης Ca παχέος εντέρου και Ca οισοφάγου 4. Τι ονομάζουμε συλλογική ανοσία (ή ανοσία αγέλης). Τι ορίζεται ως κρίσιμο ποσοστό ανόσων και από ποιες παραμέτρους εξαρτάται 5. Πόσες Kcal δίνει 1gr κορεσμένου λίπους και 1γρ αιθυλικής αλκοόλης (ίσως κ να είναι λάθος η διατύπωση...)? Περιγράψτε τη σχέση που συνδέει την αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπιδίων και αιθυλικής αλκοόλης με τη στεφανιαία νόσο. 6. Τι ορίζεται ως πρωτογενής και τι ως δευτερογενής πρόληψη. Αναφέρετε από ένα παράδειγμα πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης σε γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία, εφήβους και ηλικιωμένους 7. Τι συστάσεις θα κάνατε σχετικά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής κάποιου ατόμου πριν από ή και παράλληλα με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής για υπέρταση 8. Αναφέρετε νοσήματα που σχετίζονται με την αυξημένη κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Τι συστάσεις θα κάνατε χωριστά σε άντρες και γυναίκες, βασιζόμενοι και στη μεσογειακή διατροφή 9. Θα προτιμούσατε μια δοκιμασία με αυξημένη ειδικότητα ή ευαισθησία αν: α) Η δοκιμασία πραγματοποιούταν με πολλές επαναλήψεις, β) Ο επιπολασμός της νόσου ήταν μικρός. Αιτιολογήστε 10. ? (δεν τη θυμάμαι)
×
×
 • Δημιουργία νέας...