Jump to content

Opus Magnum

Prominent Members
 • Content Count

  467
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

About Opus Magnum

 • Rank
  Αγροτικός (επίπεδο VI)

Μέθοδοι επικοινωνίας

 • Website URL
  http://

Πληροφορίες προφίλ

 • Τοποθεσία
  Göteborg, Sweden
 • Σχολή
  Ιατρική
 • Sex
  Male
 • Φύλο
  Male
 1. Θα συμφωνήσω με τον Avi. Το ΑΤ για γιατρούς με legitimation ουσιαστικά είναι παράλογο. Έχει γίνει αποδεκτό σε ορισμένες περιοχές εφόσον ουσιαστικά προσφέρει προυπηρεσία στο γιατρό και φθηνότερη εργασία στον εργοδοτη χωρίς απαιτήσεις μόνιμης πρόσληψης. Ουσιαστικά όμως μια τέτοια συμφωνία υποτιμά τις ικανότητες του γιατρού και το ίδιο το πτυχίο του. Τον χρόνο εξοικείωσης με το σύστημα μπόρει να τον ασκήσει ο γιατρός διορισμένος ως underläkare στο νοσοκομείο που επιθυμεί να ειδικευτεί. Όσον αφορά τα περιθώρια πρόσληψης θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Avi. Εξαρτάται απο την περιοχή και την ειδικότητα αλλά η γλώσσα είναι πολύ σημαντική. Θέσεις υπάρχουν, το σύστημα είναι αναπτυσσόμενο και με ανάγκες αλλά για να μπεις σε αυτό το σύστημα χρειάζεται προσπάθεια. "Όχι σήμερα" συμφωνώ ότι πρέπει να βρίσκουμε λύσεις και συμφωνώ με τη λογική της ευελιξίας αλλά με ποιό κόστος. Πάντα ευχάριστο βέβαια που γινόμαστε περισσότεροι (γιατροί στη Σουηδία). Έχω ακούσει την περιγραφή grekisk Koloni (I bestämd form men Greekmeds accepterar inte d e n).
 2. δεν το έγραψα ως απάντηση στο συνάδελφο αλλά ως σχετικό στο τόπικ(ειδικότητα στη Νορβηγία)! αλλιώς θα τον είχα κάνει quote. αυτό που αλλάζει θα είναι ότι πλέον όλοι οι νέοι γιατροί με άδεια άσκησης θα ξεκινούν με τις nybörjaretjänster (που είναι σαν turnus αλλά μετά την άδεια άσκησης) ενώ το turnus ως turnus θα καταργηθεί. ακόμη είναι στο πλαίσιο της πρότασης αλλά εφόσον συμφωνούν τα επιμέρους μέλη νόμιζω δεν θα αργήσει να εφαρμοστεί.
 3. τελικά η μαλακία που δέρνει μερικούς πραγματικά δεν έχει όρια...

 4. http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=16100 το άρθρο είναι στα Σουηδικά αλλά το νοήμα είναι ότι πλέον και οι Νορβηγοί παίρνουν άδεια ασκήσεως μετά από 6 χρόνια σπουδών και το turnus καταργείται. αντ αυτού θα υπάρχουν θέσεις εργασίας για καινούργιους γιατρούς με άδεια εργασίας.
 5. Απαντήσεις γενικά στις ερωτήσεις σου υπάρχουν στις 50 σελίδες του τοπικ. Θα πρέπει να κάνεις ενα κόπο να μάζεψεις αρχικά πληροφορίες από εκει αλλιώς οι ερωτήσεις σου είναι πολύ γενικές και δύσκολο να απαντηθούν αρκετά κατατοπιστικά. Γενικά δουλειά έχει, αν είσαι καλος και ήδη ειδικευμένος μπορείς να βρεις δουλειά. Όμως για την θέση συναγωνίζεσαι Σουηδούς και άλλους Ευρωπαίους. Κάποιος μπορεί να κοιτάξει στο arbetsförmedlingen -platsbanken και στη läkartidningen. Πολλές δουλειές ανακοινώνονται "εσωτερικά" στις κλινικές αλλά αυτό θέλει ψάξιμο. Τι να προσέξεις? Με δεδομένο ότι δεν έχεις προυπηρεσία στη Σουηδία μάλλον οι Σουηδοί πρέπει να προσέξουν. Οι αποδοχές σε σχέση με τι? Σε σχέση με το Ελλάντα είναι πολύ καλές. Τα Σουηδικά γενικώς χρειάζονται. Είτε δουλειά θέλεις είτε σπίτι είναι πλεονεκτημα να ξέρεις τη γλώσσα. Τι σήμαίνει όμως: ξέρω μια γλώσσα? Με το επίπεδο Β2-C1 έχεις μάθει τη γλώσσα?? Το κλίμα είναι φιλικό με κύκλο τι έννοεις? ότι η μέρα ειναι πιο μικρή το χειμώνα και πιο μέγαλη το καλοκαίρι απο ότι στην Ελλαδα? χμμ προφανώς εξαρτάται από τον Έλληνα. Πάντως για το Σουηδό ειναι λίγο ενοχλητικό. Αλλά συνηθίζει. Οδηγία .. εσύ τι οδηγία θα έδινες σε κάποιον που θέλει να δούλεψει σε μια άλλη χώρα? Σκέψου το γιατί είναι η απάντηση που ζητάς. Εγώ θα πρότεινα πάντως τη γλώσσα και ίσως και ένα δοκιμαστικό ταξίδι για να δεις αν σου κάνει ο τόπος.
 6. χαχα τέλειο. by the way και για να σου λύσω την απορία Τάσο, και τα σουηδικά του ίδια είναι .
 7. το ξέρω δεν είμαι σοβαρός, σόρρυ! Δεν έχω πάντως καταλάβει αν ο κόσμος ψήφισε από φόβο ή απο βλακεία.. δεν μπορώ να καταλάβω την επιλογή τέτοιων προσωπικοτήτων από το θέατρο σκιών για διοικητικές θέσεις... αυτή είναι η εξουσία που αξίζει στην Ελλάδα? τραγικό.
 8. Μεταξύ λοιπόν Ελλάδας και Αγγλίας έρχεται η Σουηδία.. τα παιδιά όντως είναι ανεξάρτητα μόλις τελειώσουν το λύκειο που σημαίνει ότι ή είναι φοιτητές και παίρνουν επίδομα απο το κράτος (άντε και ίσως να τσοντάρουν οι γονείς) ή πιάνουν δουλειά. Το να είσα ανεξάρτητος και να έχεις δικά σου λεφτά το θεωρώ κατά βάσει θετικό, αφου σε αναγκάζει να καταλάβεις την αξία του χρήματος και να οργανώσεις τα οικονομικά σου (και οχι να πληρώνεις τον καφέ 5 ε και να είσαι και υπόχρεος στην κάθε αγενή γκαρσόνα που τον σερβίρει). Στη συνέχεια όταν έρχεται η ώρα των γονέων για σύνταξη, πρώτον με καλές συντάξεις και δεύτερον με κοινωνικό φορέα η περίοδος αυτή δεν θεωρείται βάρος αλλά αντίθετα είναι η περίοδος που οι Σουηδοί ταξιδεύουν και αποκτούν άλλα ενδιαφέροντα. Το θέμα σταθώ/αυτονομηθώ στην Ελλάδα είναι εκ φύσεως οξύμωρο διότι φυσικά και θέλεις να στηρίξεις τους γονείς σου αλλά δεν μπορείς και να το κάνεις 24/7 αν δεν είσαι άνεργος. Το κράτος θα έπρεπε να έχει βρει άλλες δομές και όχι να υποχρεώνει σε εκ φύσεως αδύνατες αποφάσεις. Τώρα για τους μετανάστες που μένουν στην Ελλάδα.. νομίζω είναι θέμα προτεραιοτήτων. Και το ίδιο ισχύει και για το ποσοστό των Ελλήνων που θέλει να μείνει. Δεν έχει σημασία αν η κατάσταση βελτιωθεί ή όχι, ανεξάρτητοι παράγοντες όπως το κλίμα , μία σχέση, τα παιδιά σου, η νοοτροπία μπορούν να σε κρατάνε ακόμα και αν οικονομικά είναι ζημιογόνο.
 9. δε σε χαρακτήρισα με άσχημο τρόπο, αλλά ενώ αγνοείς τρόπους για αδιάβλητες εξετάσεις τις αποδοκιμάζεις. Αν παρατηρήσεις εσύ αλλά και οι υπόλοιποι θα διαπιστώσεις πως με αφορμή το θέμα των 4 ειδικοτήτων έχουν βγει χίλιες δυο εγκύκλιοι, νόμοι που πάντα κάποιοι θίγονται. Ο μόνος τρόπος που δε θα θίγεται κανείς είναι οι εξετάσεις. Αξίζεις; Κάνεις ειδικότητα. Δεν αξίζεις; Ασχολείσαι με το μανάβικο του πατέρα σου που είναι κερδοφόρο, δεν παίζεις με τη ζωή των ασθενών επειδή με το ζόρι πήρες ένα πτυχίο και με την ευχή της πολιτείας έκανες και μία ειδικότητα. Δεν ξέρω αν το θέμα είναι όντως τόσο απλό. Και το σύστημα των αναμονών θα μπορούσε να είναι αξιόπιστο αλλά μετά βρέθηκαν 1000 παραθύρια και παραθυράκια.. νομίζω ότι αν η ευρύτερη κατάσταση στην Ελλάδα παραμείνει ίδια, το όποιο σύστημα εισαγωγής στην ειδικότητα θα είναι απλά έκφραση αυτού και άρα εκ φύσεως μη αξιοκρατικό. Ίσως βέβαια πάλι να είμαι εγώ που είμαι απαισιόδοξος και όντως οι εξετάσεις για είδικότητα να είναι η ζητούμενη και προσδοκόμενη λύση.
 10. όπως πάντα respect Pisces το point του sleepwalker το θεωρώ απόλυτα σωστό: φυσικά και είναι τελείως άλλος τρόπος σκέψης ο επιστημονικός με τον τυφλά θρησκευτικό. φυσικά και γίνεται συζήτηση για τα όρια της επιστήμης ή ακόμα και γι αυτά που η επιστήμη δεν έχει ή δεν μπορεί να καλύψει. είναι όμως τελείως άλλο πράγμα από το να επιλέγουμε όποια γεγονότα θέλουμε και όποιες αυθεντίες μας βολεύουν για να αποδείξουμε το αναπόδεικτο της απολυτότητας της θρησκείας. το μόνο που έχω να πω είναι η ρήση του malinowski για την ικανότητα των ανθρώπων άλλα να σκεφτόμαστε,άλλα να κάνουμε και άλλα να λέμε ότι κάνουμε (όπου εκεί βρίσκεται και ο χώρος για να συνδιαστεί και η θρησκοληψία και η επιστήμη) και btw η έννοια της θρησκοληψίας μπαίνει εκεί που υποστηρίζουμε ένα επιχείρημα έναντι της πραγματικότητας (το οποίο φυσικά και έχει ο καθένας δικαίωμα να κάνει,αν και παράλογο) επιπλέον το point της piskes πέρι της αλληλουχίας των θρησκειών (πάνω στην οποία ο Γιουνγκ με το Κερενυι είχαν κάνει μια ωραία δουλειά) τονίζει ακριβώς αυτό το σημείο: οι θρησκείες πηγαίνουν και έρχονται,προσαρμόζονται και εξελίσσονται,ενώ η ταύτιση ενός κράτους με μια θρησκεία μπορεί να σημαίνει μόνο τη στασιμότητα του και συν τω χρόνω το μαρασμό του.
 11. οι αναλογικά πιο εύκολες είναι η γενική ιατρική,η ψυχιατρική,η γηριατρική ίσως και κάποιες άλλες.θεωρούνται bristspecialiteter (αν ψάξεις τη λέξη στο google θα βρεις περισσότερες πληροφορίες) και γενικώς είναι σχετικά πιο εύκολο να βρεις θέση.βασικό στοιχείο είναι το επίπεδο των σουηδικών σου (ειδικά και προφανώς για ψυχιατρική) και επίσης πολύ καθοριστικό το πόσο βόρεια είσαι διατεθειμένος να πας. χειρουργικές ειδικότητες ή οφθαλμολογία είναι κάπως δύσκολες ακόμη και για τους Σουηδούς. οφείλω όμως να προσθέσω ότι θεωρητικά καμία ειδικότητα δεν είναι απλησίαστη με δεδομένο ότι ανταγωνίζεσαι με τα εφόδια σου σε μια -σχετικά- ελεύθερη αγορά.ξέρω πχ περιπτώσεις και χειρουργικής και ορθοπεδικής που βρήκαν θέση με το σπαθί τους.
 12. ακριβώς. και εξάλλου το έχω κάνει εγώ ο ίδιος το καλοκαίρι που μας πέρασε οπότε το ξέρω απο πρώτο χέρι ότι τα δηλώνεις και τα 2 μαζί. είναι ασυζήτητο στανταράκι.(το πρόβλημα είναι πότε στρουμφοανοίγουν αυτές οι στρουμφοθέσεις γκρρρ)
×
×
 • Δημιουργία νέας...