Jump to content

mariadm

Members
 • Posts

  15
 • Joined

 • Last visited

Πληροφορίες προφίλ

 • Σχολή
  Ιατρική
 • Sex
  Female

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

mariadm's Achievements

Φοιτητής (επίπεδο ΙΙ)

Φοιτητής (επίπεδο ΙΙ) (2/16)

2

Reputation

 1. Υπερέχουν στη γλώσσα,στη γνώση του συστήματος και άρα στην ταχύτητα.Άσε που είναι προτετοιμασμένοι για το μοτίβο εργασίας ήδη από το PJ τους σαν φοιτητές.Επίσης ξέρουν όλα τα δικαιώματα τους,ενώ ένας αλλοδαπός γιατρός είναι ψάρι και θα πάρει σίγουρα ένα εξάμηνο να μπει στο νόημα.Το χειρότερο απ όλα είναι ότι δεν υπάρχει στην πράξη αυτή η περίοδος προσαρμογής που υπάρχει στα χαρτιά και δεν σε βοηθάει κανένας.Εάν έχεις εμπειρία τα πιάνεις τα όρια του DRG, αλλά έχω δει να δίνουν εξιτήριο ακόμα κι όταν ο ασθενής δεν είναι έτοιμος.Δεν τους νοιάζει γιατί είναι νομικά καλυμμένοι.Στην κλινική μου επιτρεπόταν να γράφουμε μέχρι 2 ώρες υπερωρίες τη μέρα.Αν μέναμε περισσότερο φταίγαμε εμείς σύμφωνα με τη διεύθυνση. Αυτό που θέλω να τονίσω σε όλους τους συναδέλφους που μόλις τελείωσαν την ιατρική και θέλουν να έρθουν χωρίς εμπειρία στη Γερμανία για οποιαδήποτε εδικότητα, είναι να προσέξουν πάρα πολύ στις υποσχέσεις που τους δίνονται από γνωστούς, άλλους Έλληνες ειδικευόμενους, διευθυντές και γραφεία ευρέσεως εργασίας,γιατί στην πλειοψηφία δεν θα τηρηθούν. Πλέον και στην Ελλάδα ο αρχάριος αφήνεται μόνος του από την αρχή και τον φορτώνουν με εφημερίες νωρίς, αλλά είναι στα ελληνικά και τα καταλαβαίνει όλα,στις παθολογικές ειδικότητες κάνει επίσκεψη με τον επιμελητή του και δεν αποφασίζει απο την 1η μέρα μόνος του για τροποποίηση θεραπείας,συμπληρωματικές εξετάσεις και εξιτήρια, στις εφημερίες δεν είναι υπεύθυνος για την εντατική, σε κάθε νοσοκομείο υπάρχει ομάδα ανάνηψης και δεν του ζητάται να κάνει από το πουθενά μόνος του τον υπέρηχο. Καλό είναι να ξέρουν τι τους περιμένει εδώ και να έρθουν τουλάχιστον ψυχικά προετοιμασμένοι για να μην απογοητευτούν. Οι οικονομικές απολαβές είναι πολύ καλές από την άλλη, αλλά στην αρχή της ειδικότητας το σημαντικότερο νομίζω πως δεν είναι αυτό.
 2. Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που λες,ευχαριστώ πολύ. Ωστόσο εγώ που δούλευα σε Krankenhaus von Kirchlicher Träger, είχαμε DRG που ήμασταν οι ειδικευόμενοι υπεύθυνοι να το βάζουμε σε κάθε ασθενή και να προσθέτουμε με ιερή ευβλάβεια ότι μπορούσαμε να βρούμε.Αυτό με τις μέρες νοσηλείας ισχύει και αρκετές ώρες της εφημερίας τις κάναμε δώρο στο νοσοκομείο...γιατί σαν άδεια δε τις παίρναμε τελικά αφού ήμασταν πάντα λιγότεροι.Το ίδιο πρόβλημα και στους νοσηλευτές που επειδή ήταν λιγότεροι ήταν και μέσα στα νεύρα και μάντεψε για ποιον χτυπούσε η καμπάνα.Μπορεί να έχει να κάνει με την περιοχή δε ξέρω. Όσο για το DRG νομίζω καταστρέφει το νόημα της ιατρικής και την κλινική σκέψη.Έχουν κάνει το νοσοκομείο εργοστάσιο.Ναι καλά όλα αυτά με τις οδηγίες και το πλάνο,αλλά ο κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.Άλλο υγεία άλλο εκμετάλλευση.Έτσι καταλήγει κι κάθε πονεμένος γέροντας με την πρώτη επιγαστραλγία/έμετους να τρώει γαστροσκόπιση και αν δεν έχει και κολονοσκόπηση στην 5ετία την τρώει και αυτή πακέτο.....για να ανεβεί το σκορ στο DRG ειδικά αν υπάρχουν κενά κρεβάτια... Καλές οι κοινωνικές σχέσεις και η ευγένεια αλλά το σημαντικότερο είναι ο προφέσορας να ξέρει και λίγο ιατρική...που δυστυχώς δεν είναι δεδομένο.Επίσης όντας μη Γερμανός είναι και πολύ δύσκολο να πάρεις σειρά για Oberarzt....για διευθυντής ειδικά μπορεί να είναι και αδύνατον. Καλά είναι τα λεφτά αλλά θα προτιμούσα λιγότερα και λίγη οργάνωση στην εκπαίδευση.Αλλιώς χαλαρά επενδύονται σε αλκοόλ,παραισθησιογόνα και ψυχοθεραπείες..
 3. Οι υπερωρίες είναι συχνά δεδομένες ούτως ή άλλως με τόση δουλειά που υπάρχει,εκτός αν κάποιος φύγει και τα αφήσει μισοτελειωμένα που μπορεί να τα βρει και μπροστά του μετά ή να τα ακούσει κιόλας την επομένη.Είναι τραγικό το ότι σε ένα τόσο πλούσιο και πολυτελέστατο σύστημα υγείας που χρεώνουν υπέρογκα ποσά στα ταμεία κάνουν οικονομία στο βασικό,στο ανθρώπινο δυναμικό των ειδικευόμενων γιατρών. Τι ακριβώς διαφορές εννοείς?Στον τρόπο λειτουργείας ή στον μισθό,Μέχρι στιγμής γνωρίζω ότι ο μισθός διαφέρει λίγο και ίσως η εξαργύρωση των εφημεριών σε άδεια ή χρήματα ή τίποτα.Επίσης από προσωπική εμπειρία στα εκκλησιαστικά υπάρχει ένα μπόνους στην σύνταξη για τους εργαζόμενους και η διεύθυνση προσωπικού τους είναι συνήθως πιο σκληρή και λιγότερο φιλική με τους αλλοδαοπούς γιατρούς.
 4. Δεν είμαι εγώ σε ΩΡΛ ή Γυναικολογία αλλά καλές μου φίλες στο ίδιο νοσοκομείο που μου τα λένε. Οι ασθενείς είναι πελάτες των ιδιωτών και έρχονται με το γράμμα τους για προγραμματσμένη εισαγωγή.Όλη τη διαδικασία της εισαγωγής,γράμματα,εξετάσεις αλλά και όλη την μετεγχειρηντική φροντίδα όπως και εξιτήριο την κάνουν οι ειδικευόμενοι. Αν το χειρουργείο απαιτεί βοηθούς, πχ καισαρική τότε ναι συνήθως πάνε οι ειδικευόμενοι αλλά 9/10 περιπτώσεις είναι μόνο βοηθοί και ποτέ 1οι χειρουργοί.Οι ιδιώτες έχουν συμβόλαιο με το νοσοκομείο και απ' ότι έχω καταλάβει συμφέρει οικονομικά στο νοσοκομείο αυτό και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.Τους ενδιαφέρει να γίνεται η δουλειά και να ανεβαίνει ο αριθμός των πελατών (πχ ο τάδε ιδιώτης έχει καλή φήμη,άρα θα πάω σε αυτόν να με χειρουργήσει και άρα το νοσοκομείο θα εισπράξει περισσότερα).Αυτός είναι ο λόγος που μερικές φορές αυτοί οι ιδιώτες μπορεί να πάρουν και τη θέση ενός επιμελητή που έχει φύγει και να κάνουν και μερικές εφημερίες ετοιμότητας.Κανένας δε νοιάζεται για τον ειδικευόμενο φυσικά,για το πόσο και τι θα μάθει.Ευτυχώς δεν είναι ο κανόνας αυτό,αλλά γίνεται όχι σπάνια.
 5. Σε ένα βαθμό οι αντίστοιχοι πελάτες τους είναι οι Privatpatienten,με τους οποίους ασχολούνται μόνο ανώτεροι επιμελητές και διευθυντές.Ομοίως και Niedergelassene ιδιώτες χειρουργοί που έρχονται στο νοσοκομείο και χειρουργούν τους πελάτες τους.Σκέψου σε μια κλινική και τα δύο αυτά μαζί και μετά εξαφανίζεται το 50% των χειρουργείων...Ευτυχώς δεν είναι ο κανόνας, ακόμα...
 6. Τί εννοείς με το: '' Aν ξέρεις το σύστημα καθαρίζεις γρήγορα χωρίς να ενδιαφέρεσαι για το ανθρώπινο περιβάλλον.Αν ξέρεις και το ανθρώπινο περιβάλλον πας πολύ μπροστά.'' Έχεις καμία καλή συμβουλή να δώσεις στους καινούριους? Το πρόβλημα μου είναι ότι μέχρι να περάσουν 1-2 χρόνια και να μπορείς να στέκεσαι σχετικά στα πόδια σου σε όποια ειδικότητα, αναγκαστικά πρέπει να ανέχεσαι το bullying γερμανών κυρίως συναδέλφων,γιατί δυστυχώς είναι οι μόνοι που ίσως είναι διαθέσιμοι όταν οι επιμελητές λείπουν ή δεν απαντάνε στα τηλέφωνα.Δεν υπάρχει ούτε καν το θέμα να τους καταγγείλεις στο διευθυντή ή να αντιδράσεις με ταπεραμέντο, γιατί συνήθως είναι τα αγαπημένα του παιδιά και αυτό θα έκανε τα πράγματα χειρότερα.Όπως είπες αυτά δεν είναι της δυτικής νοοτροπίας και δεν τους αρέσει. Σίγουρα κρατάς μια απόσταση και τυπικές σχέσεις μαζί τους και προσπαθείς να περάσεις τη μέρα ή νύχτα όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Λυπάμαι πάρα πολύ που αντί να ασχολούμαστε μόνο με την δουλειά μας και τα όχι λίγα προβλήματα της έχουμε στο κεφάλι μας και όλα αυτά τα άσχετα.Και στην Ελλάδα γίνεται αυτό προφανώς,αλλά πρώτον μπορείς να τα χώσεις στον συνάδελφο σου στη γλώσσα σου και δεν κινδυνεύεις να σε διώξει κανένας. Υπάρχει κάτι άλλο πιο αποτελεσματικό? Δεν νομίζω ποτέ να σταματήσουμε να είμαστε γι αυτούς οι ξένοι και άρα κατώτεροι, οπότε να ελπίζουμε σε αλλαγή συμπεριφοράς.Βέβαια το γλύψιμο και το θέατρο ίσως είναι μια λύση για όσους μπορούν να το κάνουν βέβαια.Κι από την άλλη η συνύπαρξη με Έλληνες συναδέλφους στην ίδια κλινική δε σημαίνει πάντα δυστυχώς κάτι το διαφορετικό. Δεύτερον, υπάρχει κάποια κλινική που να τηρούνται αυτά που υπάρχουν στα χαρτιά για το Einarbeitung,τα Rotation στα τμήματα,το πότε ξεκινούν οι εφημερίες και το μάξιμουν των εφημεριών που μπορείς να κάνεις ή είναι επιστημονική φαντασία?Έχω ακούσει από συναφέλφους διαφορων ειδικοτήτων τα χειρότερα αλλά και το ότι οι σχετικά καλές κλινικές παραμένουν κρυφές ώστε να μην υπάρχει ανταγωνισμός για τις θέσεις. Πρόσφατα ένας Γερμανός Honorararzt που μπαλώνει εφημερίες σε "σάπιες" κλινικές με την ώρα, παραδέχτηκε ότι τα στάνταρ στην εκπαίδευση πέφτουν συνεχώς και κανένας δεν ενδιαφέρεται γιατί απλά η διεύθυνση προσωπικού είναι τεχνοκράτες που όλοι κοιμούνται σπίτι τους τη νύχτα,κάνουν πάντα Pause για φαγητό και αξιολογούν μόνο αριθμούς.Όσο υπάρχουν ασθενείς και γίνονται αχρηστες επεμβάσεις/εξετάσεις που τους γεμίζουν τα ταμεία δεν υπάρχει γι αυτούς πρόβλημα. Το πρόβλημα όμως θα το έχουμε εμείς όσο προχωράμε στην ειδικότητα με τα κενά και τα λάθη που θα μας συνοδεύουν και για το "προχωρημένο" επίπεδο μας θα είναι αδικαιολόγητα.
 7. Αγαπητέ luis, ο συνάδελφος Bratwurst έχει δίκιο σε όσα σου λέει, να τον ακούσεις. Όσον αφορά τις χειρουργικές ειδικότητες στη Γερμανία,χωρίς καμία χειρουργική εμπειρία από Ελλάδα αυτήν την στιγμή είναι δύσκολο να βρεις μια θέση όπου δε θα κάνεις ό,τι και στην Ελλάδα,δλδ μόνο λάντζα,εφημερίες και τον 2ο ή 3ο βοηθό σε επεμβάσεις.Τα τελευταία 2 χρόνια έχουν κατακλύσει τις χειρουργικές ειδικότητες στη χώρα γιατροί από τον αραβικό κόσμο (κυρίως Συρία) με εμπειρία πάνω στη δουλειά από τη χώρα τους και προτιμούν αυτούς αντί έναν αρχάριο Ευρωπαίο γιατρό.Στην Ελλάδα ισχύουν αυτά που λες όντως,αλλά υπάρχουν ακόμη κάποια μικρά νοσοκομεία που σε εκπαιδεύουν στα βασικά έστω και για ένα χρόνο και σου δίνουν μικρά χειρουργεία (πχ Νάουσα, Έδεσσα,Χανιά).Αν έρθεις με μικρή χειρουργική εμπειρία και όντας ικανός να εφημερέψεις άμεσα όπως τους καίει περισσότερο τότε σίγουρα θα έχεις πολύ περισσότερες πιθανότητες για μια καλή θέση.Προσωπικά δε κάνω χειρουργική ειδικότητα,αλλά έχω πολλούς γνωστούς σε γυναικολογία,χειρουργική,ουρολογία που την έχουν πατήσει και δεν έχουν πάρει πχ καισαρική ή μικρό λαπαροσκοπικό χειρουργείο ούτε στο 2ο έτος.Η κατάσταση εδώ έχει αλλάξει σίγουρα,τα standards έχουν πέσει και δε τους νοιάζει καθώς έρχονται όλο και περισσότεροι αλλοδαποί γιατροί που ψάχνουν δουλειά και είναι πρόθυμοι να κάνουν τα πάντα αδιαμαρτύρητα. Σε θεωρούν καλό αν ξέρεις καλά τη γλώσσα και το σύστημα,αν έχεις κάποια εμπειρία και δε πρέπει να στα μάθουν όλα από την αρχή (ακόμα και αυτά που είναι υποχρεωμένοι πχ υπερήχους,κεντρικές φλεβικές γραμμές,επεμβατικές ιατρικές πράξεις).Γενικώς σε θέλουν έτοιμο για την παραγωγή,είναι σε πολλά νοσοκομεία unterbesetzt επειδή έφυγαν πολλοί,έχουν αναρρωτικές ή άδειες εγκυμοσύνης ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΟΝΟ ΟΥΤΕ ΔΙΑΘΕΣΗ να σε εκπαιδεύσουν. ΤΟ ΠΙΟ ELIGIBLE από όλα είναι το να είσαι Γερμανός ή ξανθός/ανοιχτόχρωμος ή να σπούδασες στη Γερμανία.Ό,τι πτυχία, γλώσσες,δεξιότητες,συστατικές κι αν έχεις αν δε σε γνωρίζουν προσωπικά δεν μετράνε πουθενά.Καλό είναι να τα ξέρεις αυτά και να έρθεις προετοιμασμένος εδώ. Εγώ πριν δύο χρόνια που ρώτησα πριν έρθω δυστυχώς κανείς δε μου άνοιξε τα μάτια. Πολύ μεγάλο ρόλο επίσης παίζει η τύχη.Κάποιοι υπήρξαν τυχεροί κι έπεσαν σε καλό περιβάλλον στην αρχή και έμαθαν αρκετά.Φυσικά είναι η μειοψηφία. Το μότο τους εδώ είναι learning by doing στην ειδικότητα.Πολύ συχνά σε απορίες μου,έχω λάβει την απάντηση google it, εσύ είσαι ο γιατρός εσύ πρέπει να αποφασίσεις ακόμα και στον 1ο μήνα της εκπαίδευσης.Οι επιμελητές σου δεν είναι πρακτικά υποχρεωμένοι να σε εκπαιδεύσουν και δεν θα υποστούν καμία κύρωση αν δε το κάνουν.Υπάρχουν και καλοί φυσικά.Όσο πιο πολλά ξέρεις ερχόμενος εδώ και μπορείς να δουλέψεις selbstständig τόσο καλύτερες οι πιθανότητες σου. Για ουρολογία που ρωτάς, υπάρχουν λίγες θέσεις και είναι δύσκολο να σε πάρουν αμέσως χωρίς καμία εμπειρία σε τίποτα.Έχει ζήτηση και από τους Γερμανούς η ειδικότητα,οπότε ο ανταγωνισμός είναι μεγαλύτερος.Χωρίς 2-3 χρόνια εμπειρία και καλή γνώση του συστήματος το πανεπιστημιακό ή μεγάλο νοσοκομείο ξέχασε το στην Δυτική Γερμανία. Στη θέση σου θα έκανα ένα χρόνο χειρουργική Ελλάδα και κανένα χρόνο ουρολογία και μετά θα ερχόμουν εδώ ή θα το έψαχνα για άλλη χώρα.Ή θα έψαχνα χειρουργιή και θα ολοκλήρωνα το common trunk των δύο χρόνων.Αν θες να ρθεις εδώ και τώρα,ψάξε στις μη attractive περιοχές και σε μικρά νοσοκομεία.Καλή επιτυχία.
 8. Dear Alexander thank you for answering my questions once more. I can understand what you mean,as we also used to bother the consultant here only for really life-threatening emergencies. Rumors say that there may be a change in the employment agreement of European doctors who work for the NHS after Brexit, leading to lower wages. I heard it yesterday but I am not willing to believe it. Of course noone can guarantee anything. Is something similar discussed lately ? Thank you in advance for your help.
 9. Ευχαριστώ πολύ Αλέξανδρε για την απάντηση και τη βοήθεια,να είσαι καλά. Ναι αυτό με το NTN είναι ένα ρίσκο,τίποτα δεν είναι σίγουρο.Όταν λες ζόρικη εννοείς από άποψη φόρτου εργασίας,ωραρίου ή απαιτήσεων?Δεν την συγκρίνω με Ελλάδα που προφανώς είναι άνετη,αλλά με εδώ όπου τα βλέπεις όλα εσύ από τα συνάχια μέχρι τα πολύ επείγοντα και για το λόγο αυτό πρέπει να μπορείς να τα κάνεις όλα μόνος μέχρι να έρθει ο επιμελητής σου από το σπίτι.Επίσης τα "on calls" είναι από 18 έως 24ώρες και έχει τύχει να δω μέχρι και 40 παιδιά σε 24ωρη κι όλα αυτά από την 4η βδομάδα της εκπαίδευσης...Θεωρητικά, έχεις 6μηνο προσαρμογής που δεν πρέπει να τα κάνεις όλα αυτά αλλά στην πράξη ισχύει μόνο σε λίγα κέντρα. Εντάξει ευτυχώς δε χρειάστηκε να διασωληνώσω ως τώρα αλλά ήμουν τυχερή.Δυστυχώς εδώ μόνο στα χαρτιά υπάρχει οργανωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης και είναι στο χέρι της κάθε κλινικής τι θα σου μάθει..πχ ο διευθυντής μας έπαιρνε μόνο την αγαπημένη του γερμανίδα ειδικευόμενη για να της μάθει υπέρηχο και κλείδωναν και την πόρτα..και δυστυχώς δεν μπορείς να απευθυνθείς κάπου για να κάνεις παράπονα. Τέλος, αν δε σε κουράζω θα ήθελα να σε ρωτήσω εάν το training υπάρχει περίπτωση να διαρκεί λιγότερο από 8 χρόνια,γιατί διάβασα στην σελίδα του RCPCH το εξής: Level 1 (Specialty Trainee 1-3) - lasts 2-3 years, Level 2 (ST 4-5) - lasts 1-2 years, Level 3 (ST6-8) - lasts 2-3 years. Σίγουρα στο εξωτερικό όλες οι ειδικότητες είναι πιο ζόρικες από ότι στην Ελλάδα,αλλά αυτό που κυρίως με ενδιαφέρει είναι το να υπάρχει η δυνατότητα να μάθεις καλά την ειδικότητα οπότε να αξίζουν τα ζόρια. Καλό βράδυ!
 10. Καλησπέρα σε όλους, Μου έχει προσφερθεί μία μη εκπαιδευτική θέση Trust Doctor in Paediatrics at ST1 Level σε νοσοκομείο του North East Deanery (Cumberland Infirmary) για 6 μήνες με δυνατότητα ανανέωσης για άλλους 6 μήνες.Ως έχω εμπειρία σχεδόν ενός χρόνου παιδιατρικής στη Γερμανία σε αρκετά δύσκολες συνθήκες και με την ειδικότητα αυτή να είναι πολύ κλειστή και περιζήτητη ,οπότε να προτιμώνται οι γερμανοί και γενικά οι "ανοιχτόχρωμοι" υποψήφιοι.Κατείχα θέση συναδέλφου σε maternity leave και έκτοτε δυσκολεύομαι να βρω επόμενη. Έχω αποφασίσει να συνεχίσω την ειδικότητα μου στην Ελλάδα σε 1,5 χρόνο που ανοίγει η θέση μου, αλλά ως τότε θα προτιμούσα να δουλέψω πάνω στην παιδιατρική έστω και σε μη εκπαιδευτική θέση.Το ιδανικό θα ήταν να πάρω στο μεταξύ training number. Οι δύο consultants που μου πήραν την συνέντευξη ήταν πολύ supportive και σύμφωνα με τα λεγόμενα τους μετά από αυτή τη θέση υπάρχουν πολλές πιθανότητες για training number in Paediatrics στο ίδιο Deanery (τα τελευταία 2 χρόνια 2 στους δύο γιατρούς που δούλεψαν σε αυτή τη θέση το πέτυχαν). Από ότι κατάλαβα δεν έχουν και πολλούς άλλους υποψηφίους για αυτή τη θέση και πιέζονται να την καλύψουν άμεσα.Χαρακτηριστικά μου είπαν ότι υπάρχουν 20% κενά σε θέσεις παιδιατρικής αυτή την στιγμή στο UK και είναι η κατάλληλη στιγμή για κάποιον ξένο να έρθει για τον σκοπό αυτό στο UK. Από το σύστημα στο UK δεν έχω καμία εμπειρία,σε επίπεδο γλώσσας πέρασα πρόσφατα το IELTS με 7.5 και χρησιμοποιώ συχνά τα αγγλικά συχνά στη δουλειά για τη συννενόηση με αλλοδαπούς ασθενείς. Πάνω στην παιδιατρική δουλεύω ήδη χωρίς άμεση επίβλεψη καθώς το σύστημα λειτουργεί έτσι εδώ. Οι ερωτήσεις μου είναι : εάν κάποιος συνάδελφος έχει εμπειρία από το συγκεκριμένο νοσοκομείο ή γενικά νοσοκομεία του North East Deanery πάνω στην παιδιατρική και ποιες είναι αυτές, πόσο εύκολο είναι να πάρει κάποιος training number in Paediatrics και εάν η εκπαίδευση διαφέρει σε ποιότητα από Deanery σε Deanery.Τέλος, αν θα έπρεπε να εμπιστευτώ όσα μου είπαν στην συνέντευξη ή συνηθίζεται να τα παρουσιάζουν όλα ελκυστικά στις συνεντεύξεις γιατί θέλουν να καλύψουν άμεσα τη θέση. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και ζητώ συγνώμη για το μεγάλο post και αν κάτι από όσα ρωτάω έχει ήδη απαντηθεί σε προηγούμενες σελίδες
 11. Αγαπητέ Vas7 αν πραγματικά είναι το να γίνεις γιατρός όνειρο ζωής σου κι όπως λες έχεις και την οικονομική δυνατότητα,ναι να το κάνεις χωρίς δεύτερη σκέψη. Ηλικιακά δεν είναι πολύ αργά, υπάρχουν φοιτητές που παίρνουν πτυχίο στα 8-10 χρόνια.. Θα σου παραθέσω την προσωπική μου εμπειρία. Όνειρο μου ήταν να γίνω γιατρός από μικρό παιδί.Όχι για το κοινωνικό status και το χρήμα αλλά για να "θεραπευω" τον ανθρώπινο πόνο,όπου μπορώ.Δυστυχώς έχασα την ιατρική για 90 μόρια και πέρασα Μοριακή Βιολογία.Την τελείωσα κάνοντας κι ένα χρόνο έρευνα αμισθί και μόλις πήρα πτυχίο έδωσα κατατακτήριες και πέρασα στην ιατρική Ιωαννίνων χωρίς καμία βοήθεια.Οικονομικά ήμουν αρκετά δύσκολα και παράλληλα δούλευα τα πρώτα χρόνια.Δε το μετάνιωσα ποτέ.Είχα μάθει ήδη να διαβάζω και ζούσα το όνειρο μου,μια συνειδητή και ωριμη επιλογή μου.Δύσκολα είναι,χρειάζεται θυσίες και υπομονή.Για να γίνεις γιατρός όμως χρειάζεται να το αγαπάς και να ' σαι εργατικός και μεθοδικός, όχι διάνοια.Ένας άνθρωπος στα 25 συνήθως ξέρει τι θέλει,είναι χορτασμενος από την φοιτητική ζωή,τα 'χει ζήσει ήδη μια φορά αυτά.Τελείωσα στα 6 χρόνια με πολλές γνώσεις,περισσότερη αγάπη για τον άνθρωπο και με το χαμόγελο.Συνάντησα πολλές δυσκολίες αλλά δεν παραπονεθηκα γιατί κάθε μέρα εκτιμώ ότι η ζωή μου έδωσε μια 2η ευκαιρία.Την Ιατρική δεν την σιχάθηκα , παντού συνάντησα έστω κι έναν εκπαιδευτή πρόθυμο να σε βοηθήσει να μάθεις.Σιχάθηκα όμως την άσκηση της ιατρικής από πολλούς συναδέλφους,που ξέχασαν για ποιον λόγο επέλεξαν να γίνουν γιατροί,έβαλαν μπροστά το κέρδος και ξέχασαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.Σιχάθηκα την αλαζονεία πολλών αρίστων συμφοιτητών που κυνηγούσαν το 10στο με το δικανο,για να είναι αυτοί οι πρώτοι και να μη μάθει κάποιος άλλος περισσότερα.Αυτά είναι τα δύσκολα του επαγγέλματος.Να καταφέρεις να παραμείνεις ο άνθρωπος που ήσουν πριν γίνεις γιατρός και να αγαπήσεις αυτό το επάγγελμα.Καλή τύχη σου εύχομαι.
 12. καλησπερα και παλι!δεν ελαβα ολοκληρο το μνμ σου.αν θες σε παρακαλω στειλτο μου ξανα εδω η στο μαιλ μου.σευχαριστω πολυ για τον χρονο σου!

 13. Καλησπέρα!!!Βέβαια φέτος έβαλαν πιο δύσκολα από ότι άκουσα,α

 14. καλησπερα..ειδα τα θεματα που αναρτησες και νομιζω οτι ειναι πολυ βοηθητικα για οσους ενδιαφερονται για κατατακτηριες..μια απο αυτους ειμαι κι εγω.θελω να σε ρωτησω αν ξερεις κανενα καλο φροντιστηριο για να αρχισω προετοιμασια...ευχαριστω εκ των προτερων!!

 15. Καλημέρα!Δεν έχουν έρθει ολόκληρα τα μηνύματα..

×
×
 • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.