Elpi

Prominent Members
 • Content count

  1.367
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  27

Elpi last won the day on 29 Ιουλίου 2017

Elpi had the most liked content!

About Elpi

 • Rank
  Νομπελίστας (επίπεδο Χ)
 • Γενέθλια 10 Μαρτίου

Πληροφορίες προφίλ

 • Τοποθεσία
  Arctic Circle
 • Σχολή
  Ιατρική
 • Sex
  Female
 • Ενδιαφέροντα
  And finally...who give a shit about eternity baby!
 • Φύλο
  Female

Recent Profile Visitors

13.499 profile views
 1. Στο ιταλικό σύστημα υγείας μπορείς να ασφαλιστής μόνο αν έχεις εισοδήματα από εκεί και κάνεις φορολογική δήλωση. Εσύ όμως είσαι υπότροφος και θα πληρωνεσαι από Ελλάδα, έτσι δεν είναι?
 2. Μπορείς να κάνεις ιδιωτική ασφάλεια στην Ελλάδα αλλά πρώτα να δεις αν αναγνωρίζεται στην Ιταλία και οπωσδήποτε να περιλαμβάνει κάλυψη στο εξωτερικο. Πχ παλιότερα την ιντεραμερικαν την δέχονταν γιατί ήταν διεθνής αλλά πια δεν ξέρω να σου πω γιατί αλλάζουν συνέχεια όλα. Μίλα με την αντίστοιχη ιταλική υπηρεσία που θα σε στείλουν για να βγάλεις την ιταλική ταυτότητα για να σου πουν. Επίσης, επειδή θα είσαι ερευνητής σε χώρο υγείας πιθανών να σου ζητήσουν και έξτρα ασφάλεια σε περίπτωση που πάθεις κάτι στη δουλειά. Λογικό είναι να σου ζητούν εγγραφή στο medical council γιατί αλλιώς δε μπορείς να δουλέψεις σα γιατρός ακόμα κι αν είσαι απλός ερευνητής. Σε κάθε περίπτωση το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μιλήσεις με το uni στο οποίο θα απασχοληθεις για να σου λύσουν επίσημα όλες τις απορίες και να σε κατευθυνουν. Υπάρχει υπηρεσία για international students σε κάθε πανεπιστήμιο για αυτό ακριβώς το λόγο. Είχα κάνει ερευνητικό στην Ιταλία αλλά ήμουν σε άλλο καθεστώς από εσένα γιατί είχα κάνει και ειδικότητα εκεί.
 3. 1. Επειδή πηγαίνεις από χώρα της ΕΕ άδεια παραμονής δε χρειάζεται. Η ελληνική ταυτότητα είναι για τα πανηγύρια και θα σου δημιουργήσει πρόβλημα μιας και όλες οι Ευρωπαϊκές έχουν ημερομηνία λήξης ενώ η ελληνική όχι οπότε οι ξένοι θεωρούν ότι η ημερομηνία έκδοσης που γράφει πάνω η ελληνική είναι η ημερομηνία λήξης και δε θες να τραβήξεις την ταλαιπωρία της αρκούδας για να εξηγήσεις το αντίθετο. Βγάλε διαβατήριο (σε μια εβδομάδα το έχεις) για να έχεις ήσυχο το κεφάλι σου. 2. Αφού θα μείνεις πάνω από 3 μήνες στην Ιταλία χρειάζεται να βγάλεις ιταλική ταυτότητα. Να έχεις μαζί σου διαβατήριο, ένα χαρτί που να δείχνει που θα μένεις και ένα χαρτί από τον εργοδότη (πανεπιστήμιο, εργαστήριο κλπ) που να λέει για πόσο χρονικό διάστημα θα εργάζεσαι εκει καθώς και μέ τι καθεστώς θα είσαι (υπότροφος, υπάλληλος κλπ). Πιθανών να σου ζητήσουν και ένα χαρτί που να αποδεικνύει ότι έχεις οικονομικούς πόρους για να ζήσεις στην Ιταλία (λογικά το χαρτί ότι είσαι υπότροφος τους φτάνει αλλά ρώτα καλού κακού πριν πας για να μη ψάχνεις χαρτιά στην Ελλάδα από την Ιταλία). 3. Πρέπει οπωσδήποτε να έχεις την Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης. Αυτή την παίρνεις από το φορέα στον οποίο είσαι ασφαλισμένος στην Ελλάδα (μέσω ΚΕΠ). Αν δεν είσαι ασφαλισμένος στην Ελλάδα και δε μπορείς να πάρεις την Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης τότε θα πρέπει να έχεις ιδιωτική ασφάλεια αλλά προσοχή γιατί η Ιταλία δεν αναγνωρίζει όλες τις ασφαλιστικές. Buona fortuna!
 4. Εδώ έχουμε 12 βαθμούς αυτή τη στιγμή. Αν σου πω ότι σε ζηλεύω στους 29 θα με πεις τρελή ?
 5. Έχει γεμίσει το σύμπαν γενικούς γιατρούς. Οι υπόλοιπες ειδικότητες μάλλον αχρείαστες είναι για τους φωστήρες του υπουργείου! Έχει να πέσει πολύ γέλιο πάντως ειδικά όταν έρθει η ώρα να λήξουν οι δίχρονες συμβάσεις και θα έχουν τελειώσει και τα λεφτά του προγράμματος. Αλλά τότε δε θα είναι ο πουλάκης στο υπουργείο και θα βρίζει τους επόμενους που θα κληθούν να μην ανανεώσουν τις συμβάσεις. Ε ρε γλέντια!!!
 6. Από κοινωνικής απόψεως η Εσθονια δεν εχει σχεση με τους παγοχωριτες εδω! Jag vet!!!!
 7. Εγώ πάντως αν τελείωνα τώρα τη σχολή και σκεφτόμουν για ειδικότητα θα επέλεγα Εσθονία ? Η χώρα έχει πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μέχρι το 2030 αναμένεται να φτάσει σε ανάπτυξη τις χώρες της σκανδιναβιας. Ως το 2050 αναμένεται να τις ξεπεράσει. Η ποιότητα ζωής είναι απίστευτα καλή και το κόστος ζωής (αν και χώρα που έχει ευρώ) συμβαδίζει με τους μισθούς (δηλαδή ζεις μια χαρά). Η γλώσσα κι εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα γιατί ουσιαστικά πρέπει να μάθεις 2 γλώσσες, εσθονικά και ουκρανικά.
 8. Google is your friend συνάδελφε! Αρχικά πρέπει να πάρεις licence to practice από το πολωνικό υπουργείο υγείας. Και για να την πάρεις πρέπει να γνωρίζεις τη γλώσσα σε επίπεδο C1. http://www.oil.org.pl/xml/nil/tematy/komisje/0105/cudzoz/archiwum/info1_en#sit3 Κατά δεύτερον αυτό που βλέπεις σε μια χώρα σαν τουρίστας απέχει παρασάγγας από την καθημερινότητα. Σε όλες τις χώρες του κόσμου! Υπολόγιζε περιπου 1000 ευρώ το μήνα μισθό και δες παρακάτω το κόστος ζωής τον Ιούλιο του 2017. https://www.numbeo.com/cost-of-living/country_result.jsp?country=Poland&displayCurrency=EUR Εδώ στη Σουηδία κάθε μήνα καταφθάνουν πααααααρα πολλοι Πολωνοί που θέλουν να κάνουν ειδικότητα εδώ. Αν ήταν τόσο καλά στην Πολωνία θα έμεναν εκεί φανταζομαι Ένας συνάδελφος πολωνος που έχουμε εδώ και κάνει ειδικότητα ορθοπεδική δε μας έχει πει και τα καλύτερα. Σκέψου το πάντως και ψάξε το καλά πριν φυγεις για να μη βρεθείς προ εκπλήξεων. Καλή τύχη σε ότι αποφασίσεις
 9. Σπίτι...χαλαρά...καφεδακι με το Αγόρι...17 βαθμοι...σε mood Βρυξελλών και μετακόμισης ?
 10. Κρατήστε τους παππούδες μέσα και στο φουλ ο κλιματισμός. Δεν είναι να παίζεις με 27 βαθμούς
 11. Όταν στη χώρα που ζεις και εργάζεσαι δεν είσαι ακόμη Σουηδός/Φιλανδός/Νορβηγός κλπ πολίτης τότε είσαι Ευρωπαίος πολίτης. Για αυτό και όταν έχεις κάποιο θέμα απευθύνεσαι στην πρεσβεία σου η οποία μαζί με τις αρχές τις χώρας θα σε βοηθήσει. Και δε σου μιλάω για περιστατικά του τύπου μου κλέψανε το ποδήλατο ή με γέλασε ο σπιτονοικοκύρης και δεν ξέρω τι να κάνω. Αυτά μια χαρά τα λύνεις με τις τοπικές αρχές και υπηρεσίες όπως και οι γηγενείς. Για τα ποιο σοβαρά πας στην πρεσβεία σου η οποία άλλωστε για αυτό υπάρχει. Για να σε προστατεύει και να σε κατευθύνει μέχρι να θεωρηθείς και επίσημα πολίτης της χώρας που σε φιλοξενεί. Κοίτα....όποιος δεν έχει περάσει capital controls στημένος με τις ώρες μαζί με άλλους 40 ταλαίπωρους μπροστά στο ΑΤΜ για να βγάλει 20 ευρώ για να περάσει τη μέρα και όταν κοντεύει η σειρά του να τελειώνουν τα 20ευρα και να πρέπει να τρέξει σε άλλο ΑΤΜ με άλλους 60 μπροστά, όταν δεν τον έχουν αφήσει Πάσχα απλήρωτο με χρωστούμενες 6 μηνών εφημερίες....πολλά τραγούδια λέει Επίσης πάλι όποιος δεν έχει περάσει 6 μήνες απλήρωτος να κρύβεται από τον σπιτονοικοκύρη, πάλι πολλά τραγούδια λέει. Με το μισθό μου να πέφτει κάθε μήνα βρέξει χιονίσει, με την καρτούλα μου από την σουηδική τράπεζα που μπορεί να τραβήξει όσα χρήματα θέλω τη μέρα, με τη δυνατότητα να στέλνω χρήματα στη μάνα μου που παίρνει 300 ευρώ σύνταξη, με την άνεση να παίρνω το αεροπλάνο και να κάνω 1 μήνα διακοπές στην Ελλάδα...ε κι εγώ πολλά τραγούδια λέω! Το θεωρώ όμως ανέντιμο και φτηνό να μιλάω για της ομορφιές της Ελλάδας, τις γαλάζιες παραλίες, τις ωραίες βραδιές και το παρεϊστικο κλίμα σε κάποιον (στους περισσότερους δηλαδή) που του λείπουν 99 ευρώ για να συμπληρώσει τα 100. Σε κάποιον που είναι 6, 8 15 μήνες απλήρωτος. Θα μου ρίξει δυο κλωτσιές και θα με μουτζώσει όπως κι εγώ το ίδιο έκανα πριν ανέβω εδώ. Ναι....χίλιες φορές προτιμώ να φτιάξω μια ζωή στην ξενιτιά (με όλα τις δυσκολίες που συνεπάγεται αυτό) εν γνώση μου παρά να συνεχίσω μια μίζερη ζωή στην ξενιτιά της Ελλάδας. Πόσα από αυτά τα παιδιά που ρωτάνε εδώ μέσα για ειδικότητα και δουλειά στο εξωτερικό νομίζεις ότι έχουν τη δυνατότητα να περάσουν καλά, να χαρούν την Ελλάδα και να φτιάξουν μια αξιοπρεπή ζωή εκεί? Κατά τη δική μου λίγο πιο πρακτική γνώμη πάντως υπάρχουν 2 τύποι μεταναστών (και δε βάζω μέσα τους μετανάστες του 50 και του 60): αυτοί που έφυγαν για το εξωτερικό τα καλά και παχιά χρόνια της Ελλάδας για να ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους αναζητήσεις και φιλοδοξίες έχοντας και 5 φράγκα στην άκρη για υποστήριξη, και αυτοί που έφυγαν με την οικονομική κρίση με μια βαλίτσα όλη κι όλη. Οι πρώτοι έχουν στο νου τους μια ωραία και γλυκιά Ελλάδα με δαντελένιες παραλίες και γαλανό ουρανό. Οι δεύτεροι πάλι το μόνο που έχουν είναι τα χρέη που άφησαν πίσω. Guess who ποιος είναι ουτοπικός Κατά τα άλλα καρφάκι δε μου καίγεται ποιος θα έρθει στην κηδεία μου. Αφού δε θα είμαι εγώ τι με νοιάζει για τους άλλους!!!!
 12. Για Νέα Υόρκη και Τέξας δεν ξέρω και δεν έχω σκοπό και να μάθω. Ξέρω όμως πολύ καλά από βόρεια Ευρώπη. Στις συνθήκες που περιγράφω μπορώ να περνάω σούπερ με διάφορες δραστηριότητες, με καλή παρέα Ελλήνων, με βόλτες και...καθεσαι; ...ελληνικά σουβλάκια συνοδεία τσίπουρου και μπουζούκιου. Επίσης την πολιτική μου απόψη και την πολιτική μου τοποθέτηση...ξανά κατσε... την εκφράζω ελεύθερα. Τόσο ελεύθερα που για να υπερασπιστω το δίκιο το δικό μου και των συναδελφων έφτασα μέχρι την πρεσβεία μας. Κοίτα. ..το "κόλλημα" που έχεις με την Ελλάδα ως ένα σημείο το καταλαβαίνω. Κι εγώ το έχω, μη νομίζεις. Και όλοι όσοι τρώμε το σκοτάδι και το χιονι στη μάπα. Αλλά εκτός από την Ελλάδα έχουμε και ένα κόλλημα με την αξιοπρέπεια μας. Πραγματικά σου εύχομαι να καταφέρεις να γυρίσεις στην Ελλάδα όπως επιθυμεις. Και να χαρείς όλα αυτά τα οποία θες. Γιατί εγώ και όσοι βρεθήκαμε στις σουηδιες, στις Φινλανδίες και στους βορειους πολους από την ανεργία και την απληρωσια της Ελλάδας δε μπορέσαμε να χαρούμε για χρόνια ούτε τις παραλίες, ούτε τα ρεμπεταδικα, ούτε τους φίλους και τις οικογένειες μας. Καλή τύχη σου εύχομαι στην επιστροφή σου στην πατρίδα. Θα την χρειαστείς. ..
 13. - Ο ξένος είτε είναι ένας είτε είναι εκατονενας είναι πάντα αυτό που λέει η λέξη...Ξένος! Και άρα ως ξένος γίνεται και στόχος. Ισχύει σε όλες τις χώρες όπως και στην Ελλάδα, όπως και στη Σουηδία, όπως και στην Νορβηγια, όπως και παντού. Άρα το "χάνομαι στο σωρό" δεν υπαρχει ? -Στις βόρειες χώρες η ζωή είναι πάνω κάτω η ίδια λόγο καιρού το χειμώνα (με ατελείωτο σκοτάδι και χιονι) και το καλοκαίρι (όλοι την κοπανανε για διακοπές σε εξωτικά μέρη). Ναι, η ζωή εδώ στη Σκανδιναβία δεν έχει καμία σχέση με την ζωή στη Μεσόγειο. Τα πάντα κλείνουν στις 8 το βράδυ, τα Σάββατα το αργότερο στη 1 το πρωί κλείνουν τα νυχτερινά μαγαζιά και την Κυριακή δεν έχει τίποτα ανοιχτό για να φας. Και το ίδιο ισχύει σε όλες τις σκανδιναβικές χώρες. Πάντα όμως αν θες βρίσκεις τρόπους και περνάς σούπερ! -Η τιμή των ενοικίων σε Στοκχόλμη και Όσλο ναι είναι πάνω κάτω η ίδια. ΑΛΛΑ....πρέπει κάποιος να λάβει υπόψη και τους μισθούς οι οποίοι στη Νορβηγία είναι υψηλότεροι της Σουηδίας μιας και οι φόροι είναι λιγότεροι. Αυτό με τα ενοίκια μου θυμίζει λίγο το "ανέκδοτο" που μου έλεγαν στην Ελλάδα και σύγκριναν το ενοίκιο στη Θεσσαλονίκη με το ενοίκιο στη Στοκχόλμη. Στη Θεσσαλονίκη παιρναμε 1000 ευρώ max και πληρώναμε 300 ευρώ ενοίκιο για μια τρύπα που μαζί με τους λογαριασμούς έβγαινε 500. Εδώ παίρνουμε 8000 ευρώ και πληρώνουμε 1200 ευρώ για λογαριασμους και σπίτι φοβερό που από το μπαλκόνι του βλέπουμε το βόρειο σέλας. Άρα το κόστος του ενοικίου θα πρέπει να υπολογίζεται με βάση τα έσοδα (μισθός). Εγώ θα συμφωνήσω με το Suomi. Θεωρώ πως για κάποιον που θέλει τώρα να ανέβει στη Σκανδιναβία η Νορβηγία είναι μια τίμια και ασφαλής επιλογή. Η Σουηδία κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο not friendly for EU citizens που λέμε και στο χωριό μας P)