Jump to content

Pascal

Members
 • Content Count

  36
 • Joined

 • Last visited

Όλες οι δημοσιεύσεις από Pascal

 1. Αν δεν κάνω λάθος ο Σέχας είναι αρκετά παλιό βιβλίο. Πιθανώς κάποια θέματα (όπως οι νευροενδοκρινείς όγκοι) να μην τα καλύπτει, το ίδιο δε ισχύει και για τις νεότερες απεικονιστικές και χειρουργικές τεχνικές. Από τα άλλα βιβλία που έχουμε πάρει θα σου πρότεινα είτε το Current είτε τη χειρουργική του Μπαστούνη, δίνοντας έμφαση στα κεφάλαια που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Ελπίζω να βοήθησα, καλή επιτυχία!
 2. Χαίρετε, Έδωσα σε προαιρετική εξέταση, αλλά από ό,τι κατάλαβα το επίπεδο των εξετάσεων δεν αλλάζει. Θα σου πρότεινα να διαβάσεις από το σύγγραμμα του Κωστάκη, σε καλύπτει απόλυτα για τις εξετάσεις. Τα θέματα που αναφέρονται πιο πάνω θεωρούνται σημαντικά στην κλινική. Οι περισσότεροι διαβάζουν τον δεύτερο τόμο του Κωστάκη σχεδόν ολόκληρο και επιλεγμένα θέματα από τον πρώτο (Θυρεοειδής/Παραθυρεοειδείς, Τραύμα, Έγκαυμα). Καλή επιτυχία!
 3. Pascal

  Ιατροδικαστική

  ΘΕΜΑΤΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ 25/06/2010 1.Τι γνωρίζετε για τη δηλητηρίαση από διοξείδιο του άνθρακα και πώς θα τεθεί η ιατροδικαστική διάγνωση; 2.Φάρμακα που επηρεάζουν την ικανότητα οδήγησης. Συγκεκριμένα για το αλκοόλ, ποια είναι η ένοχη συγκέντρωση και τι σημαίνει αυτό για τον οδηγό; (ήθελε το πινακάκι με τα αποτελέσματα της κατανάλωσης αλκοόλ βάσει της αλκοολαιμίας) 3.Ποια ιατροδικαστικά ζητήματα ανακύπτουν σε απανθρακωμένο πτώμα που βρίσκεται μέσα σε κλειστό αυτοκίνητο; Το αυτοκίνητο ανεφλέγη μετά από αναφερόμενο τροχαίο ατύχημα. 4.Σε ποιες περιπτώσεις γίνεται ιατροδικαστική εξέταση του περιεχομένου του στομάχου και τι περιμένουμε να βρούμε; 5.Τι πρέπει να γνωρίζει ο ιατρός που καλείται να υπογράψει ένα πιστοποιητικό θανάτου;
 4. ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ 16/06/2010 - κ.ΔΑΪΚΟΣ Κλινική εξέταση: -Ακροαστικά και επικρουστικά ευρήματα σε λοβώδη πνευμονία, διαφορά τους από πλευριτική συλλογή. -Ακροαστικά ευρήματα ανεπάρκειας αορτικής βαλβίδας. -Κλινικά ευρήματα περιφερικής παράλυσης προσωπικού νεύρου, διαφορές από την παράλυση κεντρικού τύπου. Νοσολογία/Διαφορική διάγνωση: -Πνευμονία κοινότητας: Παθογόνοι μικροοργανισμοί (τυπικοί και άτυποι), εμπειρική θεραπεία, κλίμακα CURB65 και ερμηνεία της. -Κριτήρια Duke's λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας. -Βακτηριακή μηνιγγίτιδα: κλινική εικόνα,αντενδείξεις ΟΝΠ,ευρήματα ΕΝΥ, εμπειρική θεραπεία. -Φυματιώδης μηνιγγίτιδα: ευρήματα ΕΝΥ, θεραπεία. -Μηνιγγίτιδα από κρυπτόκοκκο: διάγνωση, θεραπεία. [κλινικό περιστατικό όλα μαζί] -Κριτήρια ταξινόμησης Συστηματικού Ερυθηματώδους Λύκου. -Κριτήρια ταξινόμησης Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας. -Εξωεντερικές εκδηλώσεις νόσου Crohn. -Σπειραματονεφρίτιδες: Τύποι, περιγραφή ταχέως αναπτυσσόμενης σπειραματονεφρίτιδας. -Κρυοσφαιριναιμική αγγειίτιδα. -Αυτοάνοση ηπατίτιδα. -Θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα. (παθοφυσιολογία, κλινική εικόνα) -Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο. (κύριες κλινικές εκδηλώσεις) -Ορολογική εικόνα ηπατίτιδας Β. -Πνευμονική εμβολή - κριτήρια Wells, παρακλινικός έλεγχος. [σε κλινικό περιστατικό] -Ερυσίπελας - κυτταρίτιδα (κλινική εικόνα, παθογόνοι μικροοργανισμοί) -Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία (αίτια, εργαστηριακά) -Σύνδρομο ΗΙΤ, Διάχυτη ενδαγγειακή πήξη. -Διαφορική διάγνωση σε γυναίκα 20 ετών με τυχαίο εύρημα αύξηση τρανσαμινασών. Αυτά εν ολίγοις, η εξέταση κάλυψε το μεγαλύτερο κομμάτι της ύλης, σε κλίμα ευχάριστο και με αρκετό χρόνο να σκεφτεί κανείς πριν απαντήσει. Καλή επιτυχία στους υπολοίπους!
 5. Pascal

  Ψυχολογία

  Στην κανονική σήμερα τα ίδια ίσχυσαν: Ένα από τα παλιάθέματα, τα υπόλοιπα από το καινούργιο βιβλίο. Εξέταση Κανονικών - Μεταφορέων ( 8 Φεβρουαρίου 2010) 1. Κριτήρια ψυχοπαθολογικής συμπεριφοράς και να αναλύσετε δύο από αυτά. 2. Ποια είναι η επίδραση του συναισθήματος στις ανώτερες νοητικές λειτουργίες; 3. Τι γνωρίζετε για την ανθρωπιστική θεωρία των κινήτρων; (Πυραμίδα του Maslow) 4. Ποιές είναι οι συγκρούσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος στην Αρχική και τη Μέση Ενήλικη Φάση, σύμφωνα με τον Erikson; Το (4) είναι κλασσικό θέμα, το (3) το βρίσκεις μέσα στο βιβλίο αλλά δεν το λες και SOS, ενώ τα δύο πρώτα αναφέρονται σε αντίστοιχες παραγράφους του καινούργιου βιβλίου.
 6. Πτυχιακές εξετάσεις 18/01/2010 - ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ Εξεταστής ο κ. Καποτάς -Σταφυλόκοκκος Aureus (εντεροτοξίνη και δράση της, κλινική εικόνα τροφικής δηλητηρίασης) -Εντερόκοκκοι (κατάταξη, διαφορές τους από τους υπολοίπους στρεπτοκόκκους, παθογόνος δράση, θεραπεία) -Ποιό βακτήριο μεταδίδεται με τη βρώση παστεριωμένου γάλακτος; (Λιστέρια) -Κλωστηρίδιο της αλλαντίασης (τοξίνη, τι προκαλεί[έναρξη με διπλωπία] και υπό ποιες συνθήκες δεν σχηματίζεται στα τρόφιμα; ) -Ναισσέρια της Μηνιγγίτιδος (μορφολογία,επιδημιολογικά στοιχεία, παθογόνος δράση, εργαστηριακή και κλινική διάγνωση) -Γονόκοκκος (τρόπος μετάδοσης, παθογόνος δράση σε άνδρα/γυναίκα, εργαστηριακή διάγνωση) -Κολοβακτηρίδιο (ονομαστικά τα παθογόνα στελέχη και τι προκαλούν, κλινική εικόνα εντεροδιεισδυτικών στελεχών) -Shigella (ταξινόμηση και ονόματα ειδών, κλινική εικόνα βακτηριακής δυσεντερίας, διάγνωση, θρεπτικό υλικό καλλιέργειας) -Βρουκέλλες (κατάταξη, τρόπος μετάσοσης, κλινική εικόνα βρουκέλλωσης, εργαστηριακή διάγνωση αναλυτικά) -Αίτια μη γονοκοκκικής ουρηθρήτιδας, λίγα λόγια για αυτά (μυκοπλάσματα, χλαμύδια, τριχομονάδα) -Ηπατίδιδα Β (τρόπος μετάδοσης, ορολογική εικόνα, εμβόλιο) -Για ποιες ιώσεις γίνεται προγεννητικός έλεγχος, λίγα λόγια για την καθεμία.(Ερυθρά, κυτταρομεγαλοϊός) -Ιός της Γρίππης (αντιγόνα, εμβόλιο και γιατί γίνεται κάθε χρόνο) -Ευκαιριακές μηκυτιάσεις (ονομαστικά) -Candida Albicans (παθογόνος δράση, σε τι καλλιεργούνται) -Leishmania Donovani (τρόπος μετάδοσης, κλινική εικόνα) -Αμοιβάδωση (εικόνα αμοιβαδικής δυσεντερίας) -Οξύουρος -Εχινόκοκκος (τι είναι, κλινική εικόνα, ποιά είναι η επείγουσα κατάσταση της νόσου) Γενικώς ρώτησε λογικά πράγματα και βοηθούσε αρκετά αν δυσκολευόσουν! Καλή επιτυχία στους επομένους!
 7. Pascal

  Πνευμονολογία

  Συμπληρώνω και εγώ: -Στην ΧΑΠ η κλινική εικόνα προκαλείται λιγότερο από τη δημιουργία shunt και κυρίως από τη διαταραχή αερισμού/αιμάτωσης (Σ/Λ) -Αίτια αναπνευστικής αλκάλωσης (ΛΑΘΟΣ οι νευρομυϊκές δυσλειτουργίες) -επιπλοκές βρογχοσκόπησης (ΛΑΘΟΣ η πνευμονική εμβολή) -παράγοντες κινδύνου για πνευμονική εμβολή (ΛΑΘΟΣ ο αλκοολισμός) -απόλυτες αντενδείξεις θρομβόλυσης (πρόσφατο ΑΕΕ) -πνευμονία, τι δεν περιλαμβάνει το CURB65 (τη θερμοκρασία του ασθενούς) -ποιες είναι οι απαραίτητες συνθήκες για υπερκαπνική αναπνευστική ανεπάρκεια -διαφορική διάγνωση υπεζωκοτικής συλλογής με χαμηλό σάκχαρο (ΡΑ, φυματίωση, καρκίνος, κλπ) -τι δε συμβαίνει στην εισπνοή (αύξηση της φλεβικής πίεσης) -Χαρακτηριστικά συνδρόμου υπνικής άπνοιας -τι δεν ισχύει για τη ζωτική χωρητικότητα (δεν είναι το άθροισμα του αναπνεόμενου και του υπολειπόμενου όγκου) ΥΓ: ας τα αντιγράψει και ας τα αναπαράγει όποιος το χρειάζεται...παλιά θέματα είναι, σκοπός είναι να φτάσουν στους μικρότερους έστω και με τη μορφή φυλλαδίων παρατάξεων... ΥΓ2: Αν και δεν συμφωνώ απόλυτα, έχεις δίκιο ότι το σύστημα εξέτασης με πολλαπλής επιλογής τύπου ΠΑ.ΦΥΣ. είναι λάθος και αποτελεί μεγάλο βραχνά για μια μεγάλη μερίδα φοιτητών. Όμως, η απαντημένη ερώτηση προσανατολίζει το φοιτητή σχετικά με τον τρόπο εξέτασης, κάνοντας τον να προσέξει λεπτομέρειες που στο διάβασμά του (όσο καλό κι αν είναι) δεν τον απασχόλησαν ιδιαίτερα. Νομίζω πως αυτό που μπορούμε να πούμε με ασφάλεια είναι πως τα θέματα απαιτούν καλή προετοιμασία, καλύπτουν όλη την ύλη και περιλαμβάνουν και ορισμένες ερωτήσεις κρίσεως, καθώς επίσης και ερωτήσεις που αξιολογούν την ικανότητα αποστήθισης λεπτομερειών. Συνολικά, δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να θεωρήσει το μάθημα εύκολο. Καλή επιτυχία στους επομένους!
 8. Pascal

  Θεραπευτική

  ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ 08/12/2008 1ος εξεταστής (Μπάμιας) Βρουκέλλωση, βασικό σχήμα και δοσολογίες Ανεπιθύμητες ενέργειες τετρακυκλίνης Διαβητική κετοξέωση Αντιφυματικά φάρμακα Ανεπιθύμητες ενέργειες Εθαμβουτόλης Νόσος Hodgkin σταδίου 3 Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία Μεταστατικός καρκίνος προστάτη Οστικές μεταστάσεις σε καρκίνο προστάτη Μηχανισμός δράσης αναλόγων LH-RH Ανεπιθύμητες ενέργειες ζολενδρονικού οξέος 2ος εξεταστής (Ζακόπουλος) Χρόνια Λεμφογενής Λευχαιμία (ΧΛΛ) Ανεπιθύμητες ενέργειες δοξορουβικίνης Μεγαλοβλαστική αναιμία Σιδηροπενική αναιμία Ανεπιθύμητες ενέργειες IV χορήγησης σιδήρου Θεραπεία επαναιμάτωσης σε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου Αντενδείξεις χορήγησης θρομβολυτικής αγωγής Χρόνος χορήγησης θρομβολυτικής αγωγής Η εξέταση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, τόσο ο πρώτος όσο και ο δεύτερος εξεταστής δεν σε άγχωναν, άφηναν χρόνο να σκεφτείς και έκαναν συμπληρωματικές ερωτήσεις αν έκριναν πως η απάντηση ήταν ελλιπής. Παραμένει ένα από τα πιό χαώδη μαθήματα για διάβασμα, αλλά τουλάχιστον η αντιμετώπιση είναι ανθρώπινη! Καλή επιτυχία στους υπολοίπους!
 9. Pascal

  Δερματολογία

  ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ 24-10-2008 - Νοσοκομείο "Α. Συγγρός" 1. Κνίδωση. Ειδικές μορφές κνίδωσης. 2. Ψώρα. Αίτιο, κλινική εικόνα και θεραπεία. +20 πολλαπλής επιλογής. (ορισμένα είχαν ξαναπέσει)
 10. Pascal

  Βιολογική Χημεία Ι

  ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ 1, ΚΑΝΟΝΙΚΟΙ-ΜΕΤΑΦΟΡΕΙΣ, 17/09/2008 1. Ποιο στάδιο της σύνθεσης της χοληστερόλης είναι καθοριστικό για την ταχύτητα της και γιατί; 2. Ποια είναι τα καθοριστικά ένζυμα της γλυκόλυσης και της γλυκονεογένεσης; 3. Παραγωγή θερμότητας από λιπαρά οξέα στο φαιό λιπώδη ιστό. 4. Πού λαμβάνει χώρα ο TCA κύκλος, ποιο ένζυμο οξειδώνει το πυροσταφυλικό, ποια τα προϊόντα του κύκλου; 5. Ποια είναι η σημαντικότερη απολιποπρωτεΪνη των HDL και ποιες οι δράσεις της; 6. Ρύθμιση της φωσφοροφρουκτοκινάσης-1. Ποιοι ιστοί χρησιμοποιούν αποκλειστικά γλυκόζη ως καύσιμο; 7. Πώς γίνεται η μεταφορά της αμμωνίας από τους περιφερικούς ιστούς στο ήπαρ; 8. Ποιο είναι το κεντρικό όργανο του μεταβολισμούΠοιοι ιστοί χρησιμοποιούν τόσο γλυκόζη όσο και λιπαρά οξέα για ενέργεια; Χαρακτηριστικό είναι πως δεν υπήρχε κανένα θέμα από μεταβολισμό πρωτεϊνών! Για όσους σκοπεύουν να το δώσουν, προτείνω ανεπιφύλακτα το βιβλίο του Lehninger: Η ύλη είναι απλωμένη, όμως το γράψιμό του είναι καλό και το βιβλίο γενικά εύκολο στο διάβασμα! (για τους παλιότερους, πολύ καλύτερο από το σύγγραμμα του Marks)
 11. EDIT Οι αλλαγές Ουρολογίας και Δερματολογίας έκλεισαν! Όποιος ενδιαφέρεται για την καρδιολογία, ας το δηλώσει εδώ!
 12. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να κοιτάξεις τα θέματα των προηγουμένων ετών και να φροντίσεις να διαβάσεις την ύλη που καλύπτουν αυτά. Μπορώ να σου πω με βεβαιότητα ότι πέφτουν κάθε χρόνο θέματα Αιματολογίας και Ρευματολογίας, οπότε μην παραλείψεις τα κεφάλαια αυτα. Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή στις 2 σελίδες σχετικά με λεϊσμανίαση και βρουκέλλωση! Γενικώς στις πτυχιακές τσεκουρώνουν λίγο απ'ό,τι έχω δει... Καλη επιτυχία και καλό κουράγιο! Υ.Γ.: Οι σημειώσεις που αναφέρεις κάλυπταν μόνο το τελευταίο δίμηνο παραδόσεων, τις υπόλοιπες τις είχαν πάρει κάποια παιδιά σε ψηφιακή μορφή...
 13. Οδηγίες προς ναυτιλομένους: Η ύλη είναι ολόκληρο το βιβλίο που έχεις επιλέξει να διαβάσεις (Μπενάκη ή Βλάχο), αλλά κάποια κεφάλαια είναι "εκ των ων ουκ άνευ": -Γαστρεντερικό -Πνεύμονες -Ουροποιητικό Μαγνητικές/υπερήχους ρωτάνε σπάνια, αλλά βασικές δομές πρέπει να ξέρεις να αναγνωρίζεις. Για τα γραπτά, χρειάζεται να έχεις μια καλή γενική εικόνα της ύλης, αφού τα θέματα πιάνουν όλα τα κεφάλαια (πλην καρδιάς ίσως...) Ενδεικτικά θέματα γραπτών εξετάσεων (εξέταση 17/07/2008) ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 1.Υπερηχογενή περιοχή στον Υ/Η έχουμε πίσω από: (κύστη, λίθο, οστό, νεόπλασμα) 2.Ποιο από τα παρακάτω σκιαγραφικά δεν χορηγούμε ενδοφλεβίως (ιωδιούχο ιονισμένο, ιωδιούχο μη ιονισμένο, Gadolinium, Lipiodol) 3.Η αιμάτωση του ήπατος γίνεται κατά 50% από την πυλαία και κατά 50% από την ηπατική αρτηρία (ΣΩΣΤΟ / ΛΑΘΟΣ) 4.Ποια είναι η συχνότερη εντόπιση της φυματιώδους εντεροκολίτιδας (σιγμοειδές, δωδεκαδάκτυλο, ορθό, τελικός ειλεός-τυφλό-ανιόν) 5.Πνευμονική πύκνωση που ασαφοποιεί το αριστερό καρδιακό χείλος στην α/α θώρακα βρίσκεται: (αριστερό άνω λοβό, αριστερό κάτω λοβό, γλωσσίδα αριστερού λοβού) 6.Σε κοκκιωμάτωση Wegener τι είδους βλάβες πνευμονικού παρεγχύματος έχουμε 7.Ποια πάθηση της ΣΣ δίνει χαρακτηριστική εικόνα Bamboo; 8.Ακτινογραφική εικόνα στα σύνδρομα Gardner, Cronkite-Canada, Peutz-Jeghers, Ελκώδης κολίτιδα.. 9.Σημεία διάχυτης πνευμονικής ίνωσης σε α/α θώρακος. 10.Ποιος είναι ο κακοηθέστερος όγκος του εγκεφάλου; 11.Ποιος καρκίνος δίνει κατ'εξοχήν οστεοβλαστικές οστικές μεταστάσεις; 12.Κατάταξη σε σειρά αύξουσας πυκνότητας σε CT (οστά, λίπος, πρόσφατο αιμάτωμα, αέρας, ΕΝΥ, εγκεφαλικό παρέγχυμα) 13.Κρητιδώδης νεφρός 14.Εντόπιση οπισθοπεριτοναϊκού αέρα σε α/α ή CT. 15.Ποιο αιμάτωμα συνοδεύεται από κάταγμα του κρανίου; 16.Περιοστική αντίδραση έχουμε σε καλοήθεια, κακοήθεια ή και τα δυο; 17.Τι μπορεί να είναι μια διόγκωση στο πρόσ8ιο μεσοθωράκιο; (θύμωμα, λέμφωμα, συγγενής ανωμαλία ή όλα τα παραπάνω) 18.Τι προετοιμασία χρειάζεται η ασθενής σε Υ/Η εξέταση μήτρας;
 14. Γεια χαρά! Είμαι στην πέμπτη ομάδα κλινικών και θα ήθελα να κάνω τις εξής αλλαγές: 1) Είμαι Καρδιολογία στο Αττικό (Κρεμαστινό) και θέλω Ιπποκράτειο (Στεφανάδη) 2)Είμαι Δερματολογία στο Αττικό και θέλω Συγγρό. 3)Είμαι Ουρολογία στο Λαϊκό και θέλω Σισμανόγλειο. Όποιος ενδιαφέρεται ας απαντήσει εδώ!! Ευχαριστώ!
 15. Pascal

  Προληπτική Ιατρική

  Και από πότε το να περάσεις ένα μάθημα (Τριχόπουλου κι όλας) με παλιά θέματα και ΣΟΣ θεωρείται κατακριτέο? Άλλωστε, οι ερωτήσεις που κυκλοφορούν είναι της έδρας και οι απαντήσεις παρμένες από το βιβλίο. Αν και αυτό που άκουσα Ραψωδέ και εγώ είναι πως δεν σε κάλυπταν τα παλιά θέματα σε αυτήν την εξέταση... Υ.Γ.: Ξεφτίλα είναι το να έχει η έδρα βιοστατιστικής 4 μαθήματα, με υποχρεωτικά εργαστήρια και με απαιτητικές εξετάσεις!
 16. Θέματα Παθολογίας 1 και 2, 18/06/2008 (4ου έτους) 1)Σημεία:α)επιπλέοντος πάγου, β)Giordano, γ)ηπατοσφαγιτιδικής παλινδρόμησης, δ) Murphy και σε ποιές παθήσεις συναντώνται. 2)Ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις στισ οποίες συναντάμε: α)μεσοσυστολικό φύσημα β)τελοσυστολικό φύσημα γ)ολοσυστολικό φύσημα δ)πρωτοσυστολικό (?) φύσημα 3)Επικρουστικά και ακροαστικά ευρήματα σε πνευμονία, βρογχικό άσθμα, πνευμοθώρακα, πλευρίτιδα. 4)Κλινική εικόνα υπερθυρεοειδισμού και εργαστηριακά διαγνωστικά ευρήματα. 5)Ορισμός και αίτια κεντρικής και περιφερικής κυάνωσης. 6)Σύνδρομα: Bud-Chiarri, Steven-Johnson (...) 7)Αντικειμενικά ευρήματα σε παράλυση: παραπληρωματικού, κερκιδικού, ωλενίου και απαγωγού νεύρου. 8)Αίτια σιδηροπενικής αναιμίας χωρίς λανθάνουσα απώλεια αίματος από το πεπτικό. 9)Διαγνωστικά κριτήρια ΣΕΛ. 10)Ποιες παθήσεις προκαλούν οξεία μονοαρθρίτιδα.
 17. Εξέταση κανονικών - Φεβρουάριος 2006 Για να βοηθήσω κάποια που θυμάμαι ... 1.α) Αύλακες εξωτερικής επιφάνειας εγκεφάλου β) Φλοιώδη κέντρα εξωτερικής επιφάνειας 2. α)Υδατοειδές υγρό β) Μυς της προσαρμογής 3. Διατομή του προμήκους στο επίπεδο χιασμού των λημνίσκων... Όποιος θυμάται να συμπληρώσει τα υπόλοιπα, ας σπεύσει...
 18. "Θα'θελα να'μαι εισιτήριο στην τσέπη σου όταν σ'εμένα ταξιδεύει η σκέψη σου...."
 19. Ξεχνάς τα εξής: 1) Κάπτεν Χάρλοκ 2) Καπαμαρού (η κορυφαία ατάκα: ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ!!!!!) 3) Γλυκοπατάτες 4)Muppet Show AX!.....Παλιές καλές εποχές...όχι όπως τώρα με τα Pokemon και τα digimon....
 20. Ανεξάρτητα από το αν κάποιος έλαβε τα μηνύματα περί υπερκαταναλωτικής κοινωνίας (προσωπικά τα θεώρησα προφανή) η ταινία διακρίνεται από τις υπόλοιπες γιατί σε ταξιδεύει, σε κάνει να αισθανθείς παιδί και όλα αυτά σε μια εποχή που όλοι και όλα σου υπενθυμίζουν διαρκώς πόσο άσχημος είναι ο κόσμός μας...Μια νότα αισιοδοξίας δεν έβλαψε ποτέ κανέναν..(θυμάστε το Amelie??) Οι παραπομπές στην δεκαετία του 80' ξεκαρδιστικές (από τo glam-rock-pop στυλ των Umpa-Lumpa μέχρι την "σπόντα" από την Οδύσσεια του Διαστήματος του Κιούμπρικ) ΜΠΡΑΒΟ!! 5/5
 21. Καλές οι συζητήσεις σχετικά με τον φόβο εντατικοποίησης των σπουδών μας, καλή η δαιμονοποίηση απάντων των καθηγητών, καλοί και οι αγώνες για ένα καλύτερο αύριο για όλη την κοινωνία μας..... Η δική μου μεταφυσική ανησυχία έχει ως εξής: Όσο ασχολούμαστε αποκλειστικά με τα παραπάνω (σε επίπεδο συλλόγου, πάντα), τι κάνουμε με άλλα σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με την ακαδημαϊκή ζωή και το επίπεδο σπουδών μας???? Παραδείγματα: 1 . Πότε θα συζητηθεί η καθιέρωση του θεσμού του Tutoring?Μήπως είμαι ο μόνος που από τη στιγμή που μπήκα στη σχολή έχω έρθει αντιμέτωπος με εκατοντάδες προβλήματα-προβληματισμούς-απορίες σχετικά με τις σπουδές μου, τον επιστημονικό προσανατολισμό μου, τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσω να γίνω ενεργό μέλος της επιστημονικής κοινότητας με συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα????? Δεν νομίζω... Γιατί λοιπόν να πρέπει να αρκεστώ σε μια συμβουλή ενός μεγαλύτερου φοιτητή, γιατί να πρέπει να καταβάλλω πολύτιμο χρόνο και κόπο για να βρω απαντήσεις που άλλοτε με ικανοποιούν και άλλοτε, πάλι, όχι??? Μήπως θα έπρεπε να έχω ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ένα από τα 900 και πλέον μέλη ΔΕΠ να ασχολείται με την πορεία μου κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, βοηθώντας με και εξασφαλίζοντας μου ίσες ευκαιρίες με οποιονδήποτε άλλο συμφοιτητή μου??Μήπως ο ίδιος άνθρωπος θα μπορούσε να με βοηθήσει να ανακαλύψω τις κλίσεις μου, να τις αξιοποιήσω και να διακριθώ χάρη σε αυτές??? Κατ'εμέ, αυτή είναι η χρησιμότητα του προαναφερθέντος θεσμού: Μετατρέπεις τον διδάσκοντα από τον χειρότερό σου δαίμονα σε σύμμαχο - ας μου επιτραπεί η έκφραση- σε μέντορα.... 2 . Πότε θα συζητήσουμε διεξοδικά και πολιτισμένα όχι μόνο το ποια μαθήματα θα διδάσκονται, αλλά και τι ύλη και από ποια συγγράμματα θα περιλαμβάνουν τα διδασκόμενα μαθήματα?? Μόνο εγώ θεωρώ το τρίτομο του Προυκάκη ξεπερασμένο, αντιπαιδαγωγικό, προσβλητικό για την αισθητική μου και βλαβερό γιατην πνευματική μου υγεία???Δεν νομίζω.... Ο καθένας από τους 2000+ φοιτητές της σχολής μας έχει τη δική του ιστορία να προσθέσει.... 3 . Πότε θα ζητήσουμε την δημιουργία ηλεκτρονικών πινάκων ανακοινώσεων στο site της σχολής, όπου θα μπορεί ο κάθε φοιτητής να ενημερώνεται εύκολα και απλά για τις ημερομηνίες εργαστηρίων, παραδόσεων και εξετάσεων (καθώς και για την ύλη των μαθημάτων) χωρίς να χρειάζεται να κάνει αυτόν τον καταραμένο γύρο της σχολής???? ΜΑ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΙΩΝΑ ΖΟΥΜΕ ΤΕΛΙΚΑ??? Οι παραπάνω αναζητήσεις είναι βασισμένες σε αυστηρά προσωπικές απόψεις του γράφοντος. Σκοπός του post αυτού είναι να ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά με τα παραπάνω θέματα - και άλλα παρεμφερή- στην φοιτητική κοινότητα (ιντερνετική και μη)... κάθε σκέψη, ένσταση, διαφωνία, κ.ο.κ. είναι ευπρόσδεκτη!
 22. Η απάντησή μου στην αρχική ερώτηση (για τις ειδικότητες παραείμαι μικρός για να ξέρω...) δυστυχώς είναι ένα ηχηρό ΟΧΙ... Είναι γεγονός ότι όλες οι αποφάσεις του ΣΦΙΑ το τελευταίο έτος (πάλι λόγω περιορισμένης εμπειρίας μόνο για αυτό μπορώ να μιλήσω..) έχουν παρθεί με μειωμένη απαρτία (κάτι λιγότερο από 300 άτομα), πράγμα που είναι απαράδεκτο για έναν σύλλογο που αριθμεί πάνω απ΄πο 2000 μέλη!!! Μην βιαστείτε να σχολιάσετε ότι "δεν φταίει η διαδικασία, αλλά η τάδε και η δείνα παράταξη που δεν παρακινούν τους φοιτητές να παραστούν στις ΓΣ, δυναμιτίζουν τη διαδικασία, κλπ κλπ"!Η δεδομένη κατάσταση εξυπηρετεί τόσο τους "αριστερούς" συνδικαλιστές που θα βιαστούν να με αφορίσουν, (παρεμπιπτόντως, καλό θα ήταν να απαντούσε για τη μερίδα αυτή κάποιος που να είναι μέλος του ΣΦΙΑ, και όχι του ΣΦΙ Ιωαννίνων..αλήθεια, τι εποπτεία των θεμάτων και τι λόγο θα είχε κάποιος που σπουδάζει στα Ιωάννινα ώστε να εμπλακεί σε συζήτηση που αφορά τους φοιτητές στην Αθήνα??Δεν προσπαθώ να του αφαιρεσω το δικαίωμα, απλώς με προβληματίζει η σκοπιμότητα της ανάμιξης) όσο και τους συντηρητικούς συνδικαλιστές (αν και με τόσα ΟΧΙ στα πλαίσιά τους, η λέξη συντήρηση ταιριάζει γάντι και στους πρώτους...). Και εξηγώ:Οι μεν πρώτοι χρησιμοποιούν αυτές τις "ομόφωνες αποφάσεις" για να ενσωματώσουν στις θέσεις του ΣΦΙΑ αυτούσια τα πλαίσιά τους (αυτή η λογική του όλα ή τίποτα θυμίζει περισσότερο τη Σπαρτιατική Απέλλα και όχι την Αθηναϊκή εκκλησία του δήμου..).Στη συνέχεια, εμφανίζονται ως υπασπιστές της βούλησης των φοιτητών και με θέρμη απαιτούν την υλοποίηση των αποφάσεων αυτών...Αυτό οδηγεί βεβαίως σε ευτράπελα όπως η κατάληψη της σχολής χωρίς να προηγηθεί η απαραίτητη προετοιμασία, χωρίς να έχουμε αντιπροτάσεις στις εκάστοτε αντιδραστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, χωρίς, χωρίς, χωρίς... (Σπύρο ακόμα περιμένουμε την οργάνωση της ομάδας νομοσχεδίου...)Τι καταφέραμε?Αντί να ανάψουμε φωτιά, προσφέραμε διασκέδαση υπό μορφή πυροτεχνήματος...Με μια λέξη:ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΣΗ! Οι δε δεύτεροι τρίβουν τα χέρια τους, γιατί όσο οι πρώτοι αρκούνται σε συνελεύσεις των 250 ατόμων, οι ίδιοι προωθούν με υπόγεια μέσα τα δικά τους συμφέροντα και συγχρόνως κρατούν τους φοιτητές που τους στηρίζουν μακριά από τα τεκταινόμενα της σχολής με το απλούστατο επιχείρημα: Η ΓΣ είναι χάσιμο χρόνου... Ο μοναδικός Λατίνος που πραγματικά μισώ λέγεται Status Quo (παραφράζω τον Ray Bradbury)...και την διατήρηση του επιδιώκουν αμφότεροι... Συνεχίζω: Ο ΣΦΙΑ δεν με εκφράζει γιατί λειτουργεί δημοκρατικά μόνο τύποις..Σύμφωνοι, το καταστατικό ορίζει σαφώς τον αριθμό φοιτητών που απαιτείται για την απαρτία, αυτό δεν δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να καπηλεύεται το όνομα του ΣΦΙΑ βασιζόμενος στην απόφαση του 10% των φοιτητών... Είναι θέμα στοιχειώδους αίσθησης δημοκρατίας να καταλάβει κανείς ότι όπως εκλογές με προσέλευση 10% δεν είναι αξιόπιστες, έτσι και για κάθε άλλη δημοκρατική διαδικασία το στατιστικό λάθος ξεπερνά κατά πολύ το επιτρεπτό όταν το δείγμα είναι 250 άτομα!!!! Εκτός όμως από το ποσοτικό αυτό ζήτημα, υπάρχουν και ποιοτικοί παράγοντες που με οδηγούν σε αυτήν την απάντηση:Ο ΣΦΙΑ δεν πρόκειται ποτέ να με εκφράσει -ούτε και τους συμφοιτητές μου- όσο η ψηφοφορία αφορά ολόκληρα πλαίσια και όχι επιμέρους θέματα ΚΑΙ όσο η διαδικασία της ΓΣ περίτεχνα απαγορεύει σε ανεξάρτητους φοιτητές να εκφράσουν τη γνώμη τους.(μετά από 2 ώρες ασταμάτητης ακρόασης κανείς δεν έχει τη διάθεση να ακούσει αυτόν τον άσημο φοιτητάκο που εκλιπαρεί για λίγη προσοχή...ειδικά όταν οι προαναφερθείσες 2 ώρες επαναλαμβάνονται ίδιες και απαράλλαχτες σε κάθε συνέλευση!)
 23. 1)Ο ΣΠΗΛΜΠΕΡΓΚ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΙΣΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΤΟΥ:ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΟ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΣΕ ΚΑΘΗΛΩΝΕΙ, ΣΕ ΣΥΝΑΡΠΑΖΕΙ ΚΑΙ ΣΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ!!!ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ......ΗΡΘΕ ΤΟ ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ! 2)ΤΡΟΜΕΡΟΣ -ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΟΣ ΓΙΑ ΣΠΗΛΜΠΕΡΓΚ- ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΧΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ -ΟΧΙ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΗ- ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ "ΠΑΤΡΙΣ,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ" ΝΑ ΘΡΙΑΜΒΕΥΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ!ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ...
 24. ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΟ ΠΟΣΤ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΩ ΚΟΥΡΑΓΙΟ!!! ΕΙΜΑΙ ΠΡΩΤΟ ΕΤΟΣ ΚΑΙ ΗΔΗ ΧΡΩΣΤΑΩ 4 ΜΑΘΗΜΑΤΑ... ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ! ΠΑΝΤΩΣ ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΚΑΠΟΥ ΧΑΝΕΤΑΙ Η ΜΠΑΛΑ...ΕΙΚΑΖΩ ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ(ΝΑΙ, ΑΥΤΟΣ ΜΕ ΤΟ 19,6 ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ) ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΤΥΧΙΟ ΜΕ ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ!ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΝ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΣΧΟΛΗ ΘΑ ΣΥΓΚΑΤΑΛΕΓΟΤΑΝ ΣΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΥΣ..ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΩΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ? ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΙΤΟ, ΑΛΛΑ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΜΕ ΒΑΘΜΟ ΚΑΠΟΥ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΞΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΤΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΤΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ!
 25. Χμμμ....Για να δούμε:Ακόμη μια ταινία με τον Μπάτμαν, τον χαρωπό φίλο του τον Ρόμπιν και τους κωμικούς του εχθρούς τύπου Τζόκερ...με δύναμη από τα 80's δηλαδή,ε??? ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΑ ΑΥΤΑ!!! Η αρχή του Μπάτμαν είναι πολύ καλύτερη από την (χρονικά προγενέστερη) συνέχεια... Πώς ένας επιχειρηματίας μιας -φανταστικής- πόλης γίνεται τιμωρός του εγκλήματος και της διαφθοράς εκπαιδευμένος στα χερια...φονταμενταλιστών τρομοκρατών!!!!!!!!!! Έχουμε και λέμε:1)Πολύ καλό καστ (Morgan Freeman, Gary Oldman,etc...) 2)Επιτέλους ένας Μπάτμαν στα πρότυπα που έθεσε ο Frank Miller (sin City) στο προ δεκαετίας κόμικ του ''Batman:The Dark Knight''! H ταινία είναι σκοτεινή, βίαια και ο ήρωας εμφανίζεται εκδικητικός, αδίστακτος, και...προς θεού εκ διαμέτρου αντίθετος από τον Spiderman!!! 3)Υφέρπων προβληματισμός της ταινίας:Πού οδηγείται ο κόσμος μας από την οικονομική εξαθλίωση, την έκπτωση των ηθικών αξιών και την διεύρυνση του κοινωνικού χάσματος....Τρομερές μπηχτές για το ποιός επωφελείται από αυτά..νομοθετική,δικαστική και εκτελεστική εξουσία "τσιράκια" των βαρώνων του εμπορίου ναρκωτικών και όπλων!Και να φανταστεί κανείς ότι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αυτή η εικόνα αντικατοπτρίζει την αλήθεια... 4)Απίστευτες σκηνές δράσης με ωμή βία (όχι splatter όμως!) και τρομερή μουσική υπόκρουση. 5)ΛΕΙΠΕΙ Ο ΗΡΩΑΣ ΜΕ ΤΑ ΚΟΛΛΑΝ!!!!Ναι, καλά καταλάβατε, ο Ρόμπιν δεν υπάρχει!ΖΗΤΩ!!!
×
×
 • Δημιουργία νέας...