Jump to content

Pascal

Members
 • Content Count

  36
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

About Pascal

 • Rank
  Παλιός (επίπεδο ΙΙΙ)
 • Γενέθλια 29/04/1986

Μέθοδοι επικοινωνίας

 • MSN
  pascalsid
 • Website URL
  http://

Πληροφορίες προφίλ

 • Τοποθεσία
  Όπου κάτσει...δύσκολοι καιροί για πρίγκηπες..
 • Σχολή
  Ιατρική
 • Sex
  Male
 • Ενδιαφέροντα
  Τα πάντα!(ναι, αυτά τα γλυκούλικα ασπρόμαυρα αρκουδάκια με τα μαύρα ματάκια που ειναι σήμα της wwf... :) )
 1. Αν δεν κάνω λάθος ο Σέχας είναι αρκετά παλιό βιβλίο. Πιθανώς κάποια θέματα (όπως οι νευροενδοκρινείς όγκοι) να μην τα καλύπτει, το ίδιο δε ισχύει και για τις νεότερες απεικονιστικές και χειρουργικές τεχνικές. Από τα άλλα βιβλία που έχουμε πάρει θα σου πρότεινα είτε το Current είτε τη χειρουργική του Μπαστούνη, δίνοντας έμφαση στα κεφάλαια που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Ελπίζω να βοήθησα, καλή επιτυχία!
 2. Χαίρετε, Έδωσα σε προαιρετική εξέταση, αλλά από ό,τι κατάλαβα το επίπεδο των εξετάσεων δεν αλλάζει. Θα σου πρότεινα να διαβάσεις από το σύγγραμμα του Κωστάκη, σε καλύπτει απόλυτα για τις εξετάσεις. Τα θέματα που αναφέρονται πιο πάνω θεωρούνται σημαντικά στην κλινική. Οι περισσότεροι διαβάζουν τον δεύτερο τόμο του Κωστάκη σχεδόν ολόκληρο και επιλεγμένα θέματα από τον πρώτο (Θυρεοειδής/Παραθυρεοειδείς, Τραύμα, Έγκαυμα). Καλή επιτυχία!
 3. Pascal

  Ιατροδικαστική

  ΘΕΜΑΤΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ 25/06/2010 1.Τι γνωρίζετε για τη δηλητηρίαση από διοξείδιο του άνθρακα και πώς θα τεθεί η ιατροδικαστική διάγνωση; 2.Φάρμακα που επηρεάζουν την ικανότητα οδήγησης. Συγκεκριμένα για το αλκοόλ, ποια είναι η ένοχη συγκέντρωση και τι σημαίνει αυτό για τον οδηγό; (ήθελε το πινακάκι με τα αποτελέσματα της κατανάλωσης αλκοόλ βάσει της αλκοολαιμίας) 3.Ποια ιατροδικαστικά ζητήματα ανακύπτουν σε απανθρακωμένο πτώμα που βρίσκεται μέσα σε κλειστό αυτοκίνητο; Το αυτοκίνητο ανεφλέγη μετά από αναφερόμενο τροχαίο ατύχημα. 4.Σε ποιες περιπτώσεις γίνεται ιατροδικαστική εξέταση του περιεχομένου του στομάχου και τι περιμένουμε να βρούμε; 5.Τι πρέπει να γνωρίζει ο ιατρός που καλείται να υπογράψει ένα πιστοποιητικό θανάτου;
 4. ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ 16/06/2010 - κ.ΔΑΪΚΟΣ Κλινική εξέταση: -Ακροαστικά και επικρουστικά ευρήματα σε λοβώδη πνευμονία, διαφορά τους από πλευριτική συλλογή. -Ακροαστικά ευρήματα ανεπάρκειας αορτικής βαλβίδας. -Κλινικά ευρήματα περιφερικής παράλυσης προσωπικού νεύρου, διαφορές από την παράλυση κεντρικού τύπου. Νοσολογία/Διαφορική διάγνωση: -Πνευμονία κοινότητας: Παθογόνοι μικροοργανισμοί (τυπικοί και άτυποι), εμπειρική θεραπεία, κλίμακα CURB65 και ερμηνεία της. -Κριτήρια Duke's λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας. -Βακτηριακή μηνιγγίτιδα: κλινική εικόνα,αντενδείξεις ΟΝΠ,ευρήματα ΕΝΥ, εμπειρική θεραπεία. -Φυματιώδης μηνιγγίτιδα: ευρήματα ΕΝΥ, θεραπεία. -Μηνιγγίτιδα από κρυπτόκοκκο: διάγνωση, θεραπεία. [κλινικό περιστατικό όλα μαζί] -Κριτήρια ταξινόμησης Συστηματικού Ερυθηματώδους Λύκου. -Κριτήρια ταξινόμησης Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας. -Εξωεντερικές εκδηλώσεις νόσου Crohn. -Σπειραματονεφρίτιδες: Τύποι, περιγραφή ταχέως αναπτυσσόμενης σπειραματονεφρίτιδας. -Κρυοσφαιριναιμική αγγειίτιδα. -Αυτοάνοση ηπατίτιδα. -Θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα. (παθοφυσιολογία, κλινική εικόνα) -Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο. (κύριες κλινικές εκδηλώσεις) -Ορολογική εικόνα ηπατίτιδας Β. -Πνευμονική εμβολή - κριτήρια Wells, παρακλινικός έλεγχος. [σε κλινικό περιστατικό] -Ερυσίπελας - κυτταρίτιδα (κλινική εικόνα, παθογόνοι μικροοργανισμοί) -Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία (αίτια, εργαστηριακά) -Σύνδρομο ΗΙΤ, Διάχυτη ενδαγγειακή πήξη. -Διαφορική διάγνωση σε γυναίκα 20 ετών με τυχαίο εύρημα αύξηση τρανσαμινασών. Αυτά εν ολίγοις, η εξέταση κάλυψε το μεγαλύτερο κομμάτι της ύλης, σε κλίμα ευχάριστο και με αρκετό χρόνο να σκεφτεί κανείς πριν απαντήσει. Καλή επιτυχία στους υπολοίπους!
 5. Pascal

  Ψυχολογία

  Στην κανονική σήμερα τα ίδια ίσχυσαν: Ένα από τα παλιάθέματα, τα υπόλοιπα από το καινούργιο βιβλίο. Εξέταση Κανονικών - Μεταφορέων ( 8 Φεβρουαρίου 2010) 1. Κριτήρια ψυχοπαθολογικής συμπεριφοράς και να αναλύσετε δύο από αυτά. 2. Ποια είναι η επίδραση του συναισθήματος στις ανώτερες νοητικές λειτουργίες; 3. Τι γνωρίζετε για την ανθρωπιστική θεωρία των κινήτρων; (Πυραμίδα του Maslow) 4. Ποιές είναι οι συγκρούσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος στην Αρχική και τη Μέση Ενήλικη Φάση, σύμφωνα με τον Erikson; Το (4) είναι κλασσικό θέμα, το (3) το βρίσκεις μέσα στο βιβλίο αλλά δεν το λες και SOS, ενώ τα δύο πρώτα αναφέρονται σε αντίστοιχες παραγράφους του καινούργιου βιβλίου.
 6. Πτυχιακές εξετάσεις 18/01/2010 - ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ Εξεταστής ο κ. Καποτάς -Σταφυλόκοκκος Aureus (εντεροτοξίνη και δράση της, κλινική εικόνα τροφικής δηλητηρίασης) -Εντερόκοκκοι (κατάταξη, διαφορές τους από τους υπολοίπους στρεπτοκόκκους, παθογόνος δράση, θεραπεία) -Ποιό βακτήριο μεταδίδεται με τη βρώση παστεριωμένου γάλακτος; (Λιστέρια) -Κλωστηρίδιο της αλλαντίασης (τοξίνη, τι προκαλεί[έναρξη με διπλωπία] και υπό ποιες συνθήκες δεν σχηματίζεται στα τρόφιμα; ) -Ναισσέρια της Μηνιγγίτιδος (μορφολογία,επιδημιολογικά στοιχεία, παθογόνος δράση, εργαστηριακή και κλινική διάγνωση) -Γονόκοκκος (τρόπος μετάδοσης, παθογόνος δράση σε άνδρα/γυναίκα, εργαστηριακή διάγνωση) -Κολοβακτηρίδιο (ονομαστικά τα παθογόνα στελέχη και τι προκαλούν, κλινική εικόνα εντεροδιεισδυτικών στελεχών) -Shigella (ταξινόμηση και ονόματα ειδών, κλινική εικόνα βακτηριακής δυσεντερίας, διάγνωση, θρεπτικό υλικό καλλιέργειας) -Βρουκέλλες (κατάταξη, τρόπος μετάσοσης, κλινική εικόνα βρουκέλλωσης, εργαστηριακή διάγνωση αναλυτικά) -Αίτια μη γονοκοκκικής ουρηθρήτιδας, λίγα λόγια για αυτά (μυκοπλάσματα, χλαμύδια, τριχομονάδα) -Ηπατίδιδα Β (τρόπος μετάδοσης, ορολογική εικόνα, εμβόλιο) -Για ποιες ιώσεις γίνεται προγεννητικός έλεγχος, λίγα λόγια για την καθεμία.(Ερυθρά, κυτταρομεγαλοϊός) -Ιός της Γρίππης (αντιγόνα, εμβόλιο και γιατί γίνεται κάθε χρόνο) -Ευκαιριακές μηκυτιάσεις (ονομαστικά) -Candida Albicans (παθογόνος δράση, σε τι καλλιεργούνται) -Leishmania Donovani (τρόπος μετάδοσης, κλινική εικόνα) -Αμοιβάδωση (εικόνα αμοιβαδικής δυσεντερίας) -Οξύουρος -Εχινόκοκκος (τι είναι, κλινική εικόνα, ποιά είναι η επείγουσα κατάσταση της νόσου) Γενικώς ρώτησε λογικά πράγματα και βοηθούσε αρκετά αν δυσκολευόσουν! Καλή επιτυχία στους επομένους!
 7. Pascal

  Πνευμονολογία

  Συμπληρώνω και εγώ: -Στην ΧΑΠ η κλινική εικόνα προκαλείται λιγότερο από τη δημιουργία shunt και κυρίως από τη διαταραχή αερισμού/αιμάτωσης (Σ/Λ) -Αίτια αναπνευστικής αλκάλωσης (ΛΑΘΟΣ οι νευρομυϊκές δυσλειτουργίες) -επιπλοκές βρογχοσκόπησης (ΛΑΘΟΣ η πνευμονική εμβολή) -παράγοντες κινδύνου για πνευμονική εμβολή (ΛΑΘΟΣ ο αλκοολισμός) -απόλυτες αντενδείξεις θρομβόλυσης (πρόσφατο ΑΕΕ) -πνευμονία, τι δεν περιλαμβάνει το CURB65 (τη θερμοκρασία του ασθενούς) -ποιες είναι οι απαραίτητες συνθήκες για υπερκαπνική αναπνευστική ανεπάρκεια -διαφορική διάγνωση υπεζωκοτικής συλλογής με χαμηλό σάκχαρο (ΡΑ, φυματίωση, καρκίνος, κλπ) -τι δε συμβαίνει στην εισπνοή (αύξηση της φλεβικής πίεσης) -Χαρακτηριστικά συνδρόμου υπνικής άπνοιας -τι δεν ισχύει για τη ζωτική χωρητικότητα (δεν είναι το άθροισμα του αναπνεόμενου και του υπολειπόμενου όγκου) ΥΓ: ας τα αντιγράψει και ας τα αναπαράγει όποιος το χρειάζεται...παλιά θέματα είναι, σκοπός είναι να φτάσουν στους μικρότερους έστω και με τη μορφή φυλλαδίων παρατάξεων... ΥΓ2: Αν και δεν συμφωνώ απόλυτα, έχεις δίκιο ότι το σύστημα εξέτασης με πολλαπλής επιλογής τύπου ΠΑ.ΦΥΣ. είναι λάθος και αποτελεί μεγάλο βραχνά για μια μεγάλη μερίδα φοιτητών. Όμως, η απαντημένη ερώτηση προσανατολίζει το φοιτητή σχετικά με τον τρόπο εξέτασης, κάνοντας τον να προσέξει λεπτομέρειες που στο διάβασμά του (όσο καλό κι αν είναι) δεν τον απασχόλησαν ιδιαίτερα. Νομίζω πως αυτό που μπορούμε να πούμε με ασφάλεια είναι πως τα θέματα απαιτούν καλή προετοιμασία, καλύπτουν όλη την ύλη και περιλαμβάνουν και ορισμένες ερωτήσεις κρίσεως, καθώς επίσης και ερωτήσεις που αξιολογούν την ικανότητα αποστήθισης λεπτομερειών. Συνολικά, δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να θεωρήσει το μάθημα εύκολο. Καλή επιτυχία στους επομένους!
 8. Pascal

  Θεραπευτική

  ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ 08/12/2008 1ος εξεταστής (Μπάμιας) Βρουκέλλωση, βασικό σχήμα και δοσολογίες Ανεπιθύμητες ενέργειες τετρακυκλίνης Διαβητική κετοξέωση Αντιφυματικά φάρμακα Ανεπιθύμητες ενέργειες Εθαμβουτόλης Νόσος Hodgkin σταδίου 3 Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία Μεταστατικός καρκίνος προστάτη Οστικές μεταστάσεις σε καρκίνο προστάτη Μηχανισμός δράσης αναλόγων LH-RH Ανεπιθύμητες ενέργειες ζολενδρονικού οξέος 2ος εξεταστής (Ζακόπουλος) Χρόνια Λεμφογενής Λευχαιμία (ΧΛΛ) Ανεπιθύμητες ενέργειες δοξορουβικίνης Μεγαλοβλαστική αναιμία Σιδηροπενική αναιμία Ανεπιθύμητες ενέργειες IV χορήγησης σιδήρου Θεραπεία επαναιμάτωσης σε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου Αντενδείξεις χορήγησης θρομβολυτικής αγωγής Χρόνος χορήγησης θρομβολυτικής αγωγής Η εξέταση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, τόσο ο πρώτος όσο και ο δεύτερος εξεταστής δεν σε άγχωναν, άφηναν χρόνο να σκεφτείς και έκαναν συμπληρωματικές ερωτήσεις αν έκριναν πως η απάντηση ήταν ελλιπής. Παραμένει ένα από τα πιό χαώδη μαθήματα για διάβασμα, αλλά τουλάχιστον η αντιμετώπιση είναι ανθρώπινη! Καλή επιτυχία στους υπολοίπους!
 9. Pascal

  Δερματολογία

  ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ 24-10-2008 - Νοσοκομείο "Α. Συγγρός" 1. Κνίδωση. Ειδικές μορφές κνίδωσης. 2. Ψώρα. Αίτιο, κλινική εικόνα και θεραπεία. +20 πολλαπλής επιλογής. (ορισμένα είχαν ξαναπέσει)
 10. I came to bring the stars for you..:)

 11. Pascal

  Βιολογική Χημεία Ι

  ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ 1, ΚΑΝΟΝΙΚΟΙ-ΜΕΤΑΦΟΡΕΙΣ, 17/09/2008 1. Ποιο στάδιο της σύνθεσης της χοληστερόλης είναι καθοριστικό για την ταχύτητα της και γιατί; 2. Ποια είναι τα καθοριστικά ένζυμα της γλυκόλυσης και της γλυκονεογένεσης; 3. Παραγωγή θερμότητας από λιπαρά οξέα στο φαιό λιπώδη ιστό. 4. Πού λαμβάνει χώρα ο TCA κύκλος, ποιο ένζυμο οξειδώνει το πυροσταφυλικό, ποια τα προϊόντα του κύκλου; 5. Ποια είναι η σημαντικότερη απολιποπρωτεΪνη των HDL και ποιες οι δράσεις της; 6. Ρύθμιση της φωσφοροφρουκτοκινάσης-1. Ποιοι ιστοί χρησιμοποιούν αποκλειστικά γλυκόζη ως καύσιμο; 7. Πώς γίνεται η μεταφορά της αμμωνίας από τους περιφερικούς ιστούς στο ήπαρ; 8. Ποιο είναι το κεντρικό όργανο του μεταβολισμούΠοιοι ιστοί χρησιμοποιούν τόσο γλυκόζη όσο και λιπαρά οξέα για ενέργεια; Χαρακτηριστικό είναι πως δεν υπήρχε κανένα θέμα από μεταβολισμό πρωτεϊνών! Για όσους σκοπεύουν να το δώσουν, προτείνω ανεπιφύλακτα το βιβλίο του Lehninger: Η ύλη είναι απλωμένη, όμως το γράψιμό του είναι καλό και το βιβλίο γενικά εύκολο στο διάβασμα! (για τους παλιότερους, πολύ καλύτερο από το σύγγραμμα του Marks)
 12. EDIT Οι αλλαγές Ουρολογίας και Δερματολογίας έκλεισαν! Όποιος ενδιαφέρεται για την καρδιολογία, ας το δηλώσει εδώ!
 13. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να κοιτάξεις τα θέματα των προηγουμένων ετών και να φροντίσεις να διαβάσεις την ύλη που καλύπτουν αυτά. Μπορώ να σου πω με βεβαιότητα ότι πέφτουν κάθε χρόνο θέματα Αιματολογίας και Ρευματολογίας, οπότε μην παραλείψεις τα κεφάλαια αυτα. Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή στις 2 σελίδες σχετικά με λεϊσμανίαση και βρουκέλλωση! Γενικώς στις πτυχιακές τσεκουρώνουν λίγο απ'ό,τι έχω δει... Καλη επιτυχία και καλό κουράγιο! Υ.Γ.: Οι σημειώσεις που αναφέρεις κάλυπταν μόνο το τελευταίο δίμηνο παραδόσεων, τις υπόλοιπες τις είχαν πάρει κάποια παιδιά σε ψηφιακή μορφή...
 14. Οδηγίες προς ναυτιλομένους: Η ύλη είναι ολόκληρο το βιβλίο που έχεις επιλέξει να διαβάσεις (Μπενάκη ή Βλάχο), αλλά κάποια κεφάλαια είναι "εκ των ων ουκ άνευ": -Γαστρεντερικό -Πνεύμονες -Ουροποιητικό Μαγνητικές/υπερήχους ρωτάνε σπάνια, αλλά βασικές δομές πρέπει να ξέρεις να αναγνωρίζεις. Για τα γραπτά, χρειάζεται να έχεις μια καλή γενική εικόνα της ύλης, αφού τα θέματα πιάνουν όλα τα κεφάλαια (πλην καρδιάς ίσως...) Ενδεικτικά θέματα γραπτών εξετάσεων (εξέταση 17/07/2008) ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 1.Υπερηχογενή περιοχή στον Υ/Η έχουμε πίσω από: (κύστη, λίθο, οστό, νεόπλασμα) 2.Ποιο από τα παρακάτω σκιαγραφικά δεν χορηγούμε ενδοφλεβίως (ιωδιούχο ιονισμένο, ιωδιούχο μη ιονισμένο, Gadolinium, Lipiodol) 3.Η αιμάτωση του ήπατος γίνεται κατά 50% από την πυλαία και κατά 50% από την ηπατική αρτηρία (ΣΩΣΤΟ / ΛΑΘΟΣ) 4.Ποια είναι η συχνότερη εντόπιση της φυματιώδους εντεροκολίτιδας (σιγμοειδές, δωδεκαδάκτυλο, ορθό, τελικός ειλεός-τυφλό-ανιόν) 5.Πνευμονική πύκνωση που ασαφοποιεί το αριστερό καρδιακό χείλος στην α/α θώρακα βρίσκεται: (αριστερό άνω λοβό, αριστερό κάτω λοβό, γλωσσίδα αριστερού λοβού) 6.Σε κοκκιωμάτωση Wegener τι είδους βλάβες πνευμονικού παρεγχύματος έχουμε 7.Ποια πάθηση της ΣΣ δίνει χαρακτηριστική εικόνα Bamboo; 8.Ακτινογραφική εικόνα στα σύνδρομα Gardner, Cronkite-Canada, Peutz-Jeghers, Ελκώδης κολίτιδα.. 9.Σημεία διάχυτης πνευμονικής ίνωσης σε α/α θώρακος. 10.Ποιος είναι ο κακοηθέστερος όγκος του εγκεφάλου; 11.Ποιος καρκίνος δίνει κατ'εξοχήν οστεοβλαστικές οστικές μεταστάσεις; 12.Κατάταξη σε σειρά αύξουσας πυκνότητας σε CT (οστά, λίπος, πρόσφατο αιμάτωμα, αέρας, ΕΝΥ, εγκεφαλικό παρέγχυμα) 13.Κρητιδώδης νεφρός 14.Εντόπιση οπισθοπεριτοναϊκού αέρα σε α/α ή CT. 15.Ποιο αιμάτωμα συνοδεύεται από κάταγμα του κρανίου; 16.Περιοστική αντίδραση έχουμε σε καλοήθεια, κακοήθεια ή και τα δυο; 17.Τι μπορεί να είναι μια διόγκωση στο πρόσ8ιο μεσοθωράκιο; (θύμωμα, λέμφωμα, συγγενής ανωμαλία ή όλα τα παραπάνω) 18.Τι προετοιμασία χρειάζεται η ασθενής σε Υ/Η εξέταση μήτρας;
 15. Γεια χαρά! Είμαι στην πέμπτη ομάδα κλινικών και θα ήθελα να κάνω τις εξής αλλαγές: 1) Είμαι Καρδιολογία στο Αττικό (Κρεμαστινό) και θέλω Ιπποκράτειο (Στεφανάδη) 2)Είμαι Δερματολογία στο Αττικό και θέλω Συγγρό. 3)Είμαι Ουρολογία στο Λαϊκό και θέλω Σισμανόγλειο. Όποιος ενδιαφέρεται ας απαντήσει εδώ!! Ευχαριστώ!
×
×
 • Δημιουργία νέας...