Jump to content

Ortho

Moderators
 • Content Count

  910
 • Joined

 • Days Won

  3

Όλες οι δημοσιεύσεις από Ortho

 1. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που έκαναν match φέτος! Είναι μεγάλη χαρά που 6 παιδιά που βοήθησα τα προηγούμενα χρόνια βρήκαν εξαιρετικές θέσεις! 1 - ophthalmology, 4 - παθολογία και 1 - ψυχιατρική και σε εξαιρετικά μέρη όπως Brown University, University of Pittsburgh Medical Center, Albany Medical College, κλπ Καλή αρχή σε όλους και Καλό κουράγιο στους υπόλοιπους! Το πολύτιμο μάθημα που μου έδωσαν και πάλι τα παιδιά είναι ότι χρειάζεται διαρκής προσπάθεια και δεν τα παρατάμε ποτέ, ανεξαρτήτως συνθηκών, και η ανταμοιβή θα έρθει!
 2. Ναι, φυσικά προλαβαίνει, μια χαρά. Ναι, πχ με ένα 250+ θα είναι για νευρολογία σίγουρα. Αλλά πάντα το elective είναι plus.
 3. Ναι αλλά πρώτα πρέπει να έχεις περάσει το στεπ 1. Δηλαδή για να μιλάμε ρεαλιστικά: ημερομηνία στεπ 1 εξέτασης + 3-4 βδομάδες μέχρι το αποτέλεσμα + τουλάχιστο 6 μήνες τα διαδικαστικά με τα προγράμματα (αίτηση, να αποφασίσουν και να σε πάρουν, κλπ) Άρα πάρε το στεπ 1 (με καλό βαθμό πχ 250+) και μετά συζητάμε για αυτά. Ελπίζω να βοήθησα!
 4. Πρέπει πρώτα να περάσεις το στεπ 1 για να κάνεις ανταλλαγή που θα έχει αντίκρυσμα και για μετά.
 5. Στην πράξη αυτό που γίνεται, είναι ότι οι ξένοι μπορούν να διαβάσουν όσο θέλουν και υπάρχουν πολλοί που παίρνουν τα σκορ που προανέφερα με 1-2 χρόνια διάβασμα και αυτό μετά τη Σχολή, χρόνο τον οποίο τον δικαιολογούν με ένα χαρτί από Ελλάδα που λέει ότι πχ λόγω των αναμονών παρακολουθούσαν κάπου. Αυτό είναι αρκετά σύνηθες και δίνει τεράστιο πλεονέκτημα για ένα πολύ μεγαλύτερο σκορ,.
 6. @qbase Εξαιρετικό post, συμφωνώ απόλυτα και μπράβο σου!
 7. Αρκετοί Έλληνες που γνωρίζω προσωπικά έχουν πάρει πάνω από 250. Χρειάζεται πολύ σκληρή προετοιμασία και να δοθείς ολοκληρωτικά σε αυτό. Ας δοθεί μεγάλη προσοχή στο εξής: Οι φοιτητές ιατρικής σε Αμερικανικές Σχολές (AMGs, American Medical Graduates), έχουν γενικά περισσότερα advantages από τους ξένους που έχουν τελειώσει σε μη Αμερικανική Σχολή (IMGs, International Medical Graduates). Αυτό είναι λογικότατο, γιατί προφανώς οι Αμερικανοί έχουν ένα ένα σύστημα που γνωρίζουν ότι δουλεύει πολύ καλά και το ξέρουν. Οπότε, είναι πολύ λογικό να προτιμούν φοιτητές από το σύστημά τους και όχι από συστήματα που δεν γνωρίζουν. Αλλά, οι φοιτητές ιατρικής σε Αμερικανικές Σχολές, έχουν συγκεκριμένο curriculum και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να δώσουν αυτές τις εξετάσεις. Και είναι γενικά πολύ πεπερασμένο, δηλαδή χρόνο "καθαρό" για να κάτσουν στο σπίτι τους και να προετοιμαστούν έχουν πολύ λιγότερο σε σχέση με αυτό που μπορεί εν δυνάμει να έχει ένας IMG. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι φοιτητές ιατρικής σε Αμερικανικές Σχολές να έχουν περίπου τις ίδιες προϋποθέσεις για να πάρουν κάποιο score, με άλλα λόγια, επειδή οι συνθήκες για όλους τους είναι συγκεκριμένες κρίνονται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων ισότιμα. Επίσης, οι φοιτητές ιατρικής σε Αμερικανικές Σχολές έχουν το curriculum που είναι προσαρμοσμένο στη λογική των USMLEs. Σε αντίθεση με τους Αμερικανούς φοιτητές, οι ξένοι έχουν το εξής: το curriculum της Ελλάδας και εν γένει η λογική της απομνημόνευσης, κλπ είναι πολύ μακριά από τη λογική των USMLEs. Όμως, οι IMGs έχουν τεράστιο advantage σε σχέση με τους φοιτητές ιατρικής σε Αμερικανικές Σχολές στο ότι μπορούν να πάρουν όσο χρόνο θέλουν για να διαβάσουν και να δώσουν, και δε θα δώσουν αναφορά στο πόσο χρόνο τους πήρε να διαβάσουν το στεπ 1 ας πούμε. Αν δώσουν αναφορά και πουν π.χ. ότι κάθησαν 1 χρόνο να διαβάσουν το στεπ 1 μετά τη Σχολή, αυτό θα προκαλέσει άσχημη αντίδραση από την άλλη μεριά, καθώς ακριβώς οι Αμερικανοί είναι συνηθισμένοι να περιμένουν ότι κάποιος θα δώσει το στεπ σε πολύ μικρότερο σχετικά χρόνο. Όμως, όλοι ξέρουμε ότι οι ξένοι συνήθως διαβάζουν πολύ περισσότερο, πράγμα λογικό, αφού οι Σχολές τους είναι ολύ μακριά από τη λογική των USMLEs. Όμως, αν προετοιμαστούν σωστά, (και μπορούν να το κάνουν θεωρητικά για όσο διάστημα θέλουν!!) μπορούν να πάρουν τρελλά scores, όπως 250, 260, 270. Αυτό δεν είναι βέβαια δίκαιο για τους φοιτητές ιατρικής σε Αμερικανικές Σχολές, αλλά από την άλλη ούτε τα υπόλοιπα είναι δίκαια για τους IMGs. Άρα, συμπερασματικά, υπάρχουν ανισότητες παντού και το θέμα είναι ότι η κάθε κατηγορία, όπως και όλα τα πράγματα στη ζωή, έχει δύο όψεις.
 8. Αρκεί ένα 250+. Τώρα, ό,τι παραπάνω έχεις καλό είναι αλλά το score είναι το παν. Από εκεί και πέρα, είναι αλυσιδωτές οι αντιδράσεις: Ένα καλό σκορ σου εξασφαλίζει ένα καλό πρόγραμμα (καλό πρόγραμμα = αυτό του οποίου οι απόφοιτοι βρίσκουν ανταγωνιστικά fellowships, και είναι συνήθως πανεπιστημιακό ή university-affiliated) και ένα καλό πρόγραμμα ένα καλό fellowship. Επίσης, για να έχεις κλινική εμπειρία (US-clinical experience, USCE), ζητούν στην αίτηση για elective τα περισσότερα μέρη να έχεις περασμένο το step 1. Οπότε θα συνιστούσα ένα-ένα βήμα. Τα δίνεις όλα για ένα σούπερ βαθμό στο στεπ 1 και μετά κάνεις αιτήσεις και για electives, ώστε να έχεις ΚΑΙ USCE με letters κλπ. Όμως, αν δεν πας καλά στο στεπ 1, π.χ. 220, δεν θα είναι η USCLE που θα σε ξεχωρίσει σε σχέση με κάποιον που έχει π.χ. 250. Βλέπε και τα παραπάνω posts που μιλάω για το Step 1 scoring.
 9. Ως ξένος πάντως, το να πάρει κανείς 220-230-240 στο στεπ του δυσκολεύει πολύ τις πιθανότητες να βρει παθολογική πχ ειδικότητα σε καλό πρόγραμμα.Ενδεικτικά πχ, για παθολογία, αν κάποιος έχει 250+ θα έχει πολύ περισσότερα interviews και πολύ μεγάλη πιθανότητα να βρει θέση από κάποιον που πήρε 220 ή 230 και σε πολύ καλύτερο πρόγραμμα (καλό πρόγραμμα = αυτό του οποίου οι απόφοιτοι βρίσκουν ανταγωνιστικά fellowships, και είναι συνήθως πανεπιστημιακό ή university-affiliated). Επειδή το σκορ του στεπ πάει εκθετικά, όπως πχ στο δρόμο 100μ, η διαφορά μεταξύ κάποιου που κάνει το κατοστάρι στα 18" και το κατεβάζει στα 16" είναι 2" διαφορά. Όμως αυτός που τρέχει από τα 12" στα 10" είναι επίσης 2" διαφορά αλλά η προσπάθεια για να κάνεις το 2ο είναι κολλοσιαία σε σχέση με το πρώτο. Γι'αυτό λοιπόν, και το σκορ μετράει απίστευτα γιατί αν πχ δεις ότι ο άλλος έχει πχ >250, σημαίνει ότι έχει γράψει πάνω από το 84% όλης της υφηλίου (+1SD). Αντιστοίχως αυτός που έχει 270 είναι πάνω από το 97% κλπ.... Το Step 1 score, είναι το ΜΟΝΟ ποσοτικό (και το πιο σημαντικό by far) κριτήριο που έχουν για να ασχοληθούν με έναν ξένο. Τώρα, εάν πάρεις 220 και κάτσεις και 4-5 χρόνια και κάνεις έρευνα και σε γνωρίσουν και η σχέση περάσει σε άλλο επίπεδο, τότε προφανώς όλα γίνονται. Αλλά γιατί να μπει κανείς σε αυτή τη διαδικασία και όχι στην λογική διαδικασία του να πάρει 250+ εξ'αρχής. Κοντολογίς, αυτό που κοιτούν ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ, είναι το score, δηλαδή με την παραπώνω παρομοίωση, σε πόσα δευτερόλεπτα "τρέχεις" το 100αρι, και αυτό σε σχέση με τους άλλους (βλέπε και εικόνες). Τέλος, για να πάρεις τέτοια υψηλα σκορ, π.χ. και να κάνεις ταυτόχρονα ειδικότητα στην Ελλάδα κλπ με εφημερίες κλπ ΔΕΝ γίνεται, ΔΕΝ το έχω δει ποτέ και όσοι το έχουν προσπαθήσει καταλαβαίνουν γρήγορα ότι δεν μπορεί να ανταγωνιστούν όλη την υφήλιο, π.χ. ανθρώπους που διαβάζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ καθημερινά, και κάνοντας ΜΟΝΟ αυτό. Τώρα φυσικά και υπάρχουν και geniuses μεταξύ των ανθρώπων, και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική αλλά εγώ οφείλω να πω τι ισχύει, τουλάχιστον στη συντριπτική πλειονότητα. Ελπίζω να βοήθησα. 2017-06-28_084813.tif 2017-06-28_085418.tif
 10. Έχω σπουδάσει Δυτική Ευρώπη (ιατρική) ΚΑΙ ΗΠΑ (ειδικότητα). Δεν υπάρχει σύγκριση ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης. Από συνθήκες ζωής, άνθρωποι, περιβάλλον, κλπ, δεν υπάρχει σύγκριση καθώς οι ΗΠΑ είναι τεράστιες, το ίδιο και η Ευρώπη. Δηλαδή, άλλο να είναι κάποιος πχ στην Νέα Υόρκη ή στην Ουάσινγτκον και άλλο στο απομακρυσμένο χωριό-κωμόπολη. Επίσης, το ίδιο ισχύει και για την Γερμανία, πχ, άλλο να είσαι Μόναχο και άλλο σε ένα ξεχασμένο χωριό.
 11. Στις χειρουργικές ειδικότητες είναι ΠΟΛΥ δύσκολη η H1B. Στις παθολογικές ειδικότητες και με μεγάλα σκορ, είναι πολύ πιο πιθανή, αλλά πάντοτε το match είναι unpredictable.
 12. Η συνισταμένη πολλών παραγόντων το κάνει εξαιρετικά δύσκολο. Το στεπ 1 είναι full time διάβασμα. Ελπίζω να βοήθησα. Καλές Γιορτές!
 13. Αυτό λέω που λες και εσύ ότι δεν έχει αναγνωριστεί και γενικά αν θες να γυρίσεις στην Ελλάδα, μην το σκεφτείς καν για ΕΜ στις ΗΠΑ. Μέχρι να αναγνωρισθεί πραγματικά, πέραν των χαρτιών, θα είναι δύσκολο και γιατί να το περάσεις;
 14. Φυσικά και υπάρχει για H1B πιθανότητα, εξαρτάται πάντα από το πόσο ανταγωνιστικός είσαι. Αν έχεις καλά σκορ, τα προγράμματα θα προσπαθήσουν να σε δελεάσουν. Η ΕΜ δεν υπάρχει ως ειδικότητα στην Ελλάδα. Για το πόσο ανταγωνιστικές είναι οι ειδικότητες, πηγαίνετε στα στατιστικά του match, www.nrmp.org, για να δείτε τι έγινε φέτος σε κάθε ειδικότητα.
 15. Ναι. Πάρε 250+ στο step 1. Το λένε οι στατιστικές. www.nrmp.org Η συμβουλή μου είναι να παρακολουθείτε τα νούμερα της κάθε χρονιάς από τις επίσημες πηγές. Αυτό είναι το αντικειμενικό, γιατί στο internet, αφ'ενός υπάρχει "κάθε καρυδιάς καρύδι" και αφ'ετέρου ο καθένας "μπορεί να λέει ό,τι θέλει". Ελπίζω να βοήθησα.
 16. Σε καμία περίτπωση " η παθολογια είναι το ίδιο δύσκολο με τη χειρουργική. "
 17. Okay, here's the deal. For an easier (not easy in any case) specialty, like pediatrics or internal medicine you need a high score, preferably 250+. It seems paradoxical, but for a LESS competitive specialty you need higher scores. This is because it's the only thing that you have. For more competitive specialties you will have done research, have letters from them etc. so if you have let's eight 240, they will not say that this is a bad score because you will also have help from your mentors. In a less competitive specialty, you can find a spot "telescopically", i.e. being in Greece and just applying with a good score. Now, as far as observerships, those are not really worth the time in general. The reason is that by definition they are not hands-on, so you are shadowing somebody and not really taking part in patient care. Therefore the letter that you're going to get is something along the lines "he had a pleasant personality, and a nice big smile". The letter will not talk about your abilities as Dr. as far as patient care, because you are going to be able to examine any patients! Therefore what I would suggest is concentrate on your score. In any case we can talk again after you get a great score. If you don't get a great score then that's very problematic. Getting great score requires tremendous effort and dedication. Get that first and then we can discuss about electives if you like. I hope this helps. dictated but not read with Dragon naturally speaking.
 18. Όχι. Δεν είναι κάτι σημαντικό. π.χ. σκορ 250 και τίποτα άλλο >>>> σκορ 220 + 3 μεταπτυχιακά
 19. Πρέπει να δώσεις το στεπ 1, 2CS, 2CK μέσα σε 7 χρόνια. Από εκεί και μετά ισχύουν για πάντα.
 20. Χρόνια Πολλά! Φυσικά και μπορείς, αφού έχεις το status του medical student (φοιτητή).
 21. Dr.eamland Τα βήματα για Ειδικότητα στις ΗΠΑ Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015 ώρα: 5:00 μμ Αμφιθέατρο: "Φαίδων Φέσσας", Λαϊκό Νοσοκομείο, Ιατρική Σχολή Αθηνών This is an excellent opportunity for anyone, regardless of their level in medical school or their current level of interest, in getting a pretty good idea of medical and surgical residencies in the US. Many topics will be discussed and I will be giving a couple of talks and moderating the sessions. These will include, but not limited to: the strategy of getting into a US residency program, USMLEs steps 1, 2 and 3, how to find research in the US, what is the timeline of applications, VISAs and other logistics. Finally, each one of us will provide their personal experience from the US enriched by their personal scent as well. We will address all your questions in order to help clarify the frequently daunting issue of how to get a medical residency in the US. I would encourage medical students of all years of study and young doctors to attend, as this will prove to be a valuable experience regardless of your current stage of interest and/or preparation. Facebook Link Εκδήλωσης
 22. Ortho

  USMLE step 1

  Ο καθένας είναι διαφορετικός, δύσκολο να σου πω. Υπό τις παρούσες συνθήκες, το στεπ 1 θέλει Minimum 9-10 μήνες προετοιμασίας, με full διάβασμα για μεγάλο score, και μετά όπως είπα αν έχεις 250+ θεωρώ ότι χρειάζονται άλλοι 5 μήνες. Οι αιτήσεις γίνονται κάθε 15 Σεπτεμβρίου και η ειδικότητα αρχίζει 1η Ιουλίου του ερχόμενου έτους. Άρα κάνοντας τους υπολογισμούς, μπορείς να δεις περίπου ποιον Σεπτέμβρη θα προλάβεις :-)
 23. Ortho

  USMLE step 1

  Μπορείς να τα συνδυάσεις, αλλά αν δεν έχεις το κουράγιο δεν χρειάζεται, μπορείς να τα δώσεις αφού τελειώσεις. Απλά αυτό θα σε καθυστερήσει στην ειδικότητα. Όσο για το χρόνο που χρειάζεται ποικίλλει από άτομο σε άτομο, αναλόγως, επίσης και αν έχει τη σωστή καθοδήγηση ή όχι. Το στεπ 1 είναι το 70% της δουλειάς και πρέπει να γίνει πάρα πολύ καλά (>250) ώστε 1) Να είσαι πολύ παραπάνω από το μέσο όρο των στατιστικών, και 2) να αποτελέσει παρακαταθήκη για να πάει κανείς σούπερ στο στεπ 2. Αν συμβεί αυτό, τυπικά, το στεπ 2CK θέλει 5 μήνες αποκλειστικό φουλ διάβασμα. Και πάλι αυτό ποικίλλει ανάλογα, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Ελπίζω να βοήθησα.
 24. Όχι, φυσικά και δεν είναι άπιαστο όνειρο, το θέμα στα USMLEs δεν είναι το ΠΟΛΥ διάβασμα, είναι το σωστό (cost-effective) διάβασμα, το οποίο διαφέρει πολύ από την "παπαγαλία" ή την απλή απομνημόνευση, το διάβασμα από σωστές πηγές, στην κατάλληλη φάση της προετοιμασίας η καθεμία, σωστή στρατηγική στην προετοιμασία.
×
×
 • Δημιουργία νέας...