Jump to content

Ortho

Moderators
 • Posts

  910
 • Joined

 • Days Won

  3

About Ortho

Μέθοδοι επικοινωνίας

 • MSN
  Prep4USA@gmail.com

Πληροφορίες προφίλ

 • Τοποθεσία
  Αθήνα, ΕΛΛΑΔΑ
 • Σχολή
  Ιατρική
 • Sex
  Male
 • Φύλο
  Male

Recent Profile Visitors

14.119 profile views

Ortho's Achievements

Μεγαλογιατρός (επίπεδο VIII)

Μεγαλογιατρός (επίπεδο VIII) (8/16)

30

Reputation

 1. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που έκαναν match φέτος! Είναι μεγάλη χαρά που 6 παιδιά που βοήθησα τα προηγούμενα χρόνια βρήκαν εξαιρετικές θέσεις! 1 - ophthalmology, 4 - παθολογία και 1 - ψυχιατρική και σε εξαιρετικά μέρη όπως Brown University, University of Pittsburgh Medical Center, Albany Medical College, κλπ Καλή αρχή σε όλους και Καλό κουράγιο στους υπόλοιπους! Το πολύτιμο μάθημα που μου έδωσαν και πάλι τα παιδιά είναι ότι χρειάζεται διαρκής προσπάθεια και δεν τα παρατάμε ποτέ, ανεξαρτήτως συνθηκών, και η ανταμοιβή θα έρθει!
 2. Ναι, φυσικά προλαβαίνει, μια χαρά. Ναι, πχ με ένα 250+ θα είναι για νευρολογία σίγουρα. Αλλά πάντα το elective είναι plus.
 3. Ναι αλλά πρώτα πρέπει να έχεις περάσει το στεπ 1. Δηλαδή για να μιλάμε ρεαλιστικά: ημερομηνία στεπ 1 εξέτασης + 3-4 βδομάδες μέχρι το αποτέλεσμα + τουλάχιστο 6 μήνες τα διαδικαστικά με τα προγράμματα (αίτηση, να αποφασίσουν και να σε πάρουν, κλπ) Άρα πάρε το στεπ 1 (με καλό βαθμό πχ 250+) και μετά συζητάμε για αυτά. Ελπίζω να βοήθησα!
 4. Πρέπει πρώτα να περάσεις το στεπ 1 για να κάνεις ανταλλαγή που θα έχει αντίκρυσμα και για μετά.
 5. Στην πράξη αυτό που γίνεται, είναι ότι οι ξένοι μπορούν να διαβάσουν όσο θέλουν και υπάρχουν πολλοί που παίρνουν τα σκορ που προανέφερα με 1-2 χρόνια διάβασμα και αυτό μετά τη Σχολή, χρόνο τον οποίο τον δικαιολογούν με ένα χαρτί από Ελλάδα που λέει ότι πχ λόγω των αναμονών παρακολουθούσαν κάπου. Αυτό είναι αρκετά σύνηθες και δίνει τεράστιο πλεονέκτημα για ένα πολύ μεγαλύτερο σκορ,.
 6. @qbase Εξαιρετικό post, συμφωνώ απόλυτα και μπράβο σου!
 7. Αρκετοί Έλληνες που γνωρίζω προσωπικά έχουν πάρει πάνω από 250. Χρειάζεται πολύ σκληρή προετοιμασία και να δοθείς ολοκληρωτικά σε αυτό. Ας δοθεί μεγάλη προσοχή στο εξής: Οι φοιτητές ιατρικής σε Αμερικανικές Σχολές (AMGs, American Medical Graduates), έχουν γενικά περισσότερα advantages από τους ξένους που έχουν τελειώσει σε μη Αμερικανική Σχολή (IMGs, International Medical Graduates). Αυτό είναι λογικότατο, γιατί προφανώς οι Αμερικανοί έχουν ένα ένα σύστημα που γνωρίζουν ότι δουλεύει πολύ καλά και το ξέρουν. Οπότε, είναι πολύ λογικό να προτιμούν φοιτητές από το σύστημά τους και όχι από συστήματα που δεν γνωρίζουν. Αλλά, οι φοιτητές ιατρικής σε Αμερικανικές Σχολές, έχουν συγκεκριμένο curriculum και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να δώσουν αυτές τις εξετάσεις. Και είναι γενικά πολύ πεπερασμένο, δηλαδή χρόνο "καθαρό" για να κάτσουν στο σπίτι τους και να προετοιμαστούν έχουν πολύ λιγότερο σε σχέση με αυτό που μπορεί εν δυνάμει να έχει ένας IMG. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι φοιτητές ιατρικής σε Αμερικανικές Σχολές να έχουν περίπου τις ίδιες προϋποθέσεις για να πάρουν κάποιο score, με άλλα λόγια, επειδή οι συνθήκες για όλους τους είναι συγκεκριμένες κρίνονται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων ισότιμα. Επίσης, οι φοιτητές ιατρικής σε Αμερικανικές Σχολές έχουν το curriculum που είναι προσαρμοσμένο στη λογική των USMLEs. Σε αντίθεση με τους Αμερικανούς φοιτητές, οι ξένοι έχουν το εξής: το curriculum της Ελλάδας και εν γένει η λογική της απομνημόνευσης, κλπ είναι πολύ μακριά από τη λογική των USMLEs. Όμως, οι IMGs έχουν τεράστιο advantage σε σχέση με τους φοιτητές ιατρικής σε Αμερικανικές Σχολές στο ότι μπορούν να πάρουν όσο χρόνο θέλουν για να διαβάσουν και να δώσουν, και δε θα δώσουν αναφορά στο πόσο χρόνο τους πήρε να διαβάσουν το στεπ 1 ας πούμε. Αν δώσουν αναφορά και πουν π.χ. ότι κάθησαν 1 χρόνο να διαβάσουν το στεπ 1 μετά τη Σχολή, αυτό θα προκαλέσει άσχημη αντίδραση από την άλλη μεριά, καθώς ακριβώς οι Αμερικανοί είναι συνηθισμένοι να περιμένουν ότι κάποιος θα δώσει το στεπ σε πολύ μικρότερο σχετικά χρόνο. Όμως, όλοι ξέρουμε ότι οι ξένοι συνήθως διαβάζουν πολύ περισσότερο, πράγμα λογικό, αφού οι Σχολές τους είναι ολύ μακριά από τη λογική των USMLEs. Όμως, αν προετοιμαστούν σωστά, (και μπορούν να το κάνουν θεωρητικά για όσο διάστημα θέλουν!!) μπορούν να πάρουν τρελλά scores, όπως 250, 260, 270. Αυτό δεν είναι βέβαια δίκαιο για τους φοιτητές ιατρικής σε Αμερικανικές Σχολές, αλλά από την άλλη ούτε τα υπόλοιπα είναι δίκαια για τους IMGs. Άρα, συμπερασματικά, υπάρχουν ανισότητες παντού και το θέμα είναι ότι η κάθε κατηγορία, όπως και όλα τα πράγματα στη ζωή, έχει δύο όψεις.
 8. Αρκεί ένα 250+. Τώρα, ό,τι παραπάνω έχεις καλό είναι αλλά το score είναι το παν. Από εκεί και πέρα, είναι αλυσιδωτές οι αντιδράσεις: Ένα καλό σκορ σου εξασφαλίζει ένα καλό πρόγραμμα (καλό πρόγραμμα = αυτό του οποίου οι απόφοιτοι βρίσκουν ανταγωνιστικά fellowships, και είναι συνήθως πανεπιστημιακό ή university-affiliated) και ένα καλό πρόγραμμα ένα καλό fellowship. Επίσης, για να έχεις κλινική εμπειρία (US-clinical experience, USCE), ζητούν στην αίτηση για elective τα περισσότερα μέρη να έχεις περασμένο το step 1. Οπότε θα συνιστούσα ένα-ένα βήμα. Τα δίνεις όλα για ένα σούπερ βαθμό στο στεπ 1 και μετά κάνεις αιτήσεις και για electives, ώστε να έχεις ΚΑΙ USCE με letters κλπ. Όμως, αν δεν πας καλά στο στεπ 1, π.χ. 220, δεν θα είναι η USCLE που θα σε ξεχωρίσει σε σχέση με κάποιον που έχει π.χ. 250. Βλέπε και τα παραπάνω posts που μιλάω για το Step 1 scoring.
 9. Ως ξένος πάντως, το να πάρει κανείς 220-230-240 στο στεπ του δυσκολεύει πολύ τις πιθανότητες να βρει παθολογική πχ ειδικότητα σε καλό πρόγραμμα.Ενδεικτικά πχ, για παθολογία, αν κάποιος έχει 250+ θα έχει πολύ περισσότερα interviews και πολύ μεγάλη πιθανότητα να βρει θέση από κάποιον που πήρε 220 ή 230 και σε πολύ καλύτερο πρόγραμμα (καλό πρόγραμμα = αυτό του οποίου οι απόφοιτοι βρίσκουν ανταγωνιστικά fellowships, και είναι συνήθως πανεπιστημιακό ή university-affiliated). Επειδή το σκορ του στεπ πάει εκθετικά, όπως πχ στο δρόμο 100μ, η διαφορά μεταξύ κάποιου που κάνει το κατοστάρι στα 18" και το κατεβάζει στα 16" είναι 2" διαφορά. Όμως αυτός που τρέχει από τα 12" στα 10" είναι επίσης 2" διαφορά αλλά η προσπάθεια για να κάνεις το 2ο είναι κολλοσιαία σε σχέση με το πρώτο. Γι'αυτό λοιπόν, και το σκορ μετράει απίστευτα γιατί αν πχ δεις ότι ο άλλος έχει πχ >250, σημαίνει ότι έχει γράψει πάνω από το 84% όλης της υφηλίου (+1SD). Αντιστοίχως αυτός που έχει 270 είναι πάνω από το 97% κλπ.... Το Step 1 score, είναι το ΜΟΝΟ ποσοτικό (και το πιο σημαντικό by far) κριτήριο που έχουν για να ασχοληθούν με έναν ξένο. Τώρα, εάν πάρεις 220 και κάτσεις και 4-5 χρόνια και κάνεις έρευνα και σε γνωρίσουν και η σχέση περάσει σε άλλο επίπεδο, τότε προφανώς όλα γίνονται. Αλλά γιατί να μπει κανείς σε αυτή τη διαδικασία και όχι στην λογική διαδικασία του να πάρει 250+ εξ'αρχής. Κοντολογίς, αυτό που κοιτούν ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ, είναι το score, δηλαδή με την παραπώνω παρομοίωση, σε πόσα δευτερόλεπτα "τρέχεις" το 100αρι, και αυτό σε σχέση με τους άλλους (βλέπε και εικόνες). Τέλος, για να πάρεις τέτοια υψηλα σκορ, π.χ. και να κάνεις ταυτόχρονα ειδικότητα στην Ελλάδα κλπ με εφημερίες κλπ ΔΕΝ γίνεται, ΔΕΝ το έχω δει ποτέ και όσοι το έχουν προσπαθήσει καταλαβαίνουν γρήγορα ότι δεν μπορεί να ανταγωνιστούν όλη την υφήλιο, π.χ. ανθρώπους που διαβάζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ καθημερινά, και κάνοντας ΜΟΝΟ αυτό. Τώρα φυσικά και υπάρχουν και geniuses μεταξύ των ανθρώπων, και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική αλλά εγώ οφείλω να πω τι ισχύει, τουλάχιστον στη συντριπτική πλειονότητα. Ελπίζω να βοήθησα. 2017-06-28_084813.tif 2017-06-28_085418.tif
 10. Έχω σπουδάσει Δυτική Ευρώπη (ιατρική) ΚΑΙ ΗΠΑ (ειδικότητα). Δεν υπάρχει σύγκριση ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης. Από συνθήκες ζωής, άνθρωποι, περιβάλλον, κλπ, δεν υπάρχει σύγκριση καθώς οι ΗΠΑ είναι τεράστιες, το ίδιο και η Ευρώπη. Δηλαδή, άλλο να είναι κάποιος πχ στην Νέα Υόρκη ή στην Ουάσινγτκον και άλλο στο απομακρυσμένο χωριό-κωμόπολη. Επίσης, το ίδιο ισχύει και για την Γερμανία, πχ, άλλο να είσαι Μόναχο και άλλο σε ένα ξεχασμένο χωριό.
 11. Στις χειρουργικές ειδικότητες είναι ΠΟΛΥ δύσκολη η H1B. Στις παθολογικές ειδικότητες και με μεγάλα σκορ, είναι πολύ πιο πιθανή, αλλά πάντοτε το match είναι unpredictable.
 12. Η συνισταμένη πολλών παραγόντων το κάνει εξαιρετικά δύσκολο. Το στεπ 1 είναι full time διάβασμα. Ελπίζω να βοήθησα. Καλές Γιορτές!
 13. Αυτό λέω που λες και εσύ ότι δεν έχει αναγνωριστεί και γενικά αν θες να γυρίσεις στην Ελλάδα, μην το σκεφτείς καν για ΕΜ στις ΗΠΑ. Μέχρι να αναγνωρισθεί πραγματικά, πέραν των χαρτιών, θα είναι δύσκολο και γιατί να το περάσεις;
 14. Φυσικά και υπάρχει για H1B πιθανότητα, εξαρτάται πάντα από το πόσο ανταγωνιστικός είσαι. Αν έχεις καλά σκορ, τα προγράμματα θα προσπαθήσουν να σε δελεάσουν. Η ΕΜ δεν υπάρχει ως ειδικότητα στην Ελλάδα. Για το πόσο ανταγωνιστικές είναι οι ειδικότητες, πηγαίνετε στα στατιστικά του match, www.nrmp.org, για να δείτε τι έγινε φέτος σε κάθε ειδικότητα.
×
×
 • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.