Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation since 25/04/2022 in all areas

 1. Sharp

  Civilservant's topic

  Γιατί πρέπει να ακούμε το αντισημιτικό παραλήρημα του; Υπάρχει κάποια άτυπη συμφωνία ότι ανεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές και μάλιστα σε ιατρικό φορουμ;
  2 points
 2. Επιπλέον, παίρνεις ένα προκαθορισμένο θέμα για το academic fellowship σου και μπορεί ανά χρονιές τα θέματα που υπάρχουν να μη σε ικανοποιούν. Don’t get fixated with the ACF. If you want an academic career in the UK, you can get an OOP (out of programme) and do your PhD. The training in the UK is exhausting so everybody is taking some years out to try different things or going part-time - at least in O&G! In terms of the foundation programme, I didn’t manage to figure out if we are eligible for provisional registration, thus eligible for applying for it. However, it did not make any difference when I applied for O&G. And I got a NTN in London. Best of luck!
  2 points
 3. ALask

  Νευρολογία

  PDF με θέματα προφορικών Αιγινητείου, περίοδος Δεκέμβριος 2018 - Μάρτιος 2022, οργανωμένα σε θεματολογίες. Στις παρενθέσεις σημειώνεται πόσες φορές έχει αναφερθεί κάθε θέμα. Κύρια SOS Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (17), Υπαραχνοειδής αιμορραγία (6) Guillain Barre (16) Επιληψία / status (15) Myasthenia Gravis (13) Παράλυση προσωπικού (12) Κεφαλαλγία / οξεία κεφαλαλγία (9) Σκλήρυνση κατά πλάκας (9) Μηνιγγίτιδες (9) Parkinson’s Disease (8) Άνοιες (8) Παρεγκεφαλίδα (8) Πυραμιδική συνδρομή (6) ALS (5) Αίτια πτώσης άκρου ποδός (5) Νευροανατομία (>11) & αρχείο με μαζεμένα παλιά θέματα έως και 22/12/2018, χρήστη konapan Νευρολογία θέματα - Αιγινήτειο, 12-2018 με 3-2022.pdf sos - Αιγινήτειο (έως 2018) - konapan .pdf
  2 points
 4. Απ'τα πολύ αγαπημένα μου τραγούδια.
  1 point
 5. Για την ιστορία, ο τότε "κοπρίτης", που εισήγαγε την εκπλήρωση υπηρεσίας υπαίθρου, ως προϋπόθεση για τις εξετάσεις στην ειδικότητα ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης (2013).
  1 point
 6. Ναι απο την αποψη οτι εχεισ καποια κλινικη εμπειρια. Οχι αν νομιζεις οτι στο foundation programme you will be operating (you occasionally might assist)
  1 point
 7. Μην κοροιδευόμαστε ο νόμος παρωδία που συνέδεε το αγροτικό με τις εξετάσεις ψηφίστηκε το 2013 απο τους τότε κοπρίτες (Ξανθός κ σια) για να εξαναγκάσουν τους νέους ιατρούς να πάνε μούλοι της ιατρικής στα κατσικοχώρια για 900 ευρω .Φυσικά αν υπήρχε συνδικαλισμός που εξυπηρετούσε τα ιατρικα συμφεροντα και οχι τις πολιτικες φιλοδοξίες και το ψώνιο της καθε θειας μεγαλομπεμπεκας που γυρνα τα πρωιναδικα,θα ειχε γινει ξεσηκωμος για αυτο... Φυσικά δεν εγινε τιποτα.
  1 point
 8. Νταξ, μην δουλευόμαστε, κάποιο βύσμα ήταν υπόχρεος και βγήκε αυτή η διάταξη ! Όπως και η άλλη με το COVIDονομοσχέδιο, όπου οι ειδικεύομενοι που διορίστηκαν μέχρι 31/03/2021 συνέχισαν ως υπεράριθμοι ειδικότητα και οι μετά από αυτό να πάνε να μαμηθούν. Πραγματικά, σε αυτή την χώρα μόνο για διακοπές, συγκεκριμένα κατεστημένα (καθηγητές-διευθυντές) την βλέπουν ως τσιφλίκι τους και έχεις και κάποιους ηλίθιους και αφελείς που επιχαίρουν. Τον τίτλο και αλλαχού.
  1 point
 9. Προσωπικά εγώ δεν έχω να ευνοηθώ σε τίποτα.. ειδικότητα έχω ήδη.. επίσης αγροτικό έκανα μετά τη λήψη του τίτλου, γιατί ήταν υποχρεωτικό για θέσεις ΕΣΥ(και ενα εξάμηνο μετά απάλλαξαν τη φουρνιά μου.. οπότε και εγω μάλλον στους μλκες ανηκω). Και ναι ότι και να πει κανείς αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.. το να πηγαίνεις αγροτικό και να κοβεις ουσιαστικά τη διαδικασία της ειδικότητας μετά από 6 χρόνια, και να σου απαγορεύεται να πάρεις τίτλο είναι απλα ΤΡΑΓΙΚΟ. Τώρα για το αν οι διευθυνταδες θέλουν παρατασιακο ειδικευόμενο να τους κατεβάζει κομπους στα χειρουργεία.. τι να πω.. όσοι δηλωσαν ειδικότητα σε τέτοιες κλινικές κακως δήλωσαν.. εγώ είμαι της άποψης ότι ειδικευμένος χειρουργός πρέπει να μπορεί να βγάλει το χειρουργείο και με αγροτικό γιατρό (απ'τους μόλις αποφοιτήσαντες απ' τη σχολή, όχι τους τελειωμενους ειδικούς 🙂 ) για βοηθό.. αλλά that's just me..
  1 point
 10. Κάνουμε το λάθος και το βλέπουμε από την πλευρά μας. Πχ αν είσαι γιος καθηγητή μπορείς να ζεις στο δημοκρατικό κράτος της Ελλάδας και να είσαι αυτοκράτορας. Αν δουλεύεις στην wolt είναι δύσκολα.
  1 point
 11. ποιος ξερει ποιο βυσμα παλι ηταν υποχρεο για υπηρεσια υπαιθρου και βγαλανε μια φωτογραφικη τσακ μπαμ μεχρι 31-12-22. η ωραιοτερη χωρα του κοσμου..
  1 point
 12. Δημοσιυεθηκε ΦΕΚ που φαινεται οτι δινει τη δυνατοτητα σε ΟΛΕΣ τις ειδικοτητες να εκλπηρωσουν το αγροτικο παραμενοντας ως παρατασιακοι ειδικευομενοι για 12 μηνες . Τεύχος B’ 2414/16.05.2022 αποφασίζουμε: Τη δυνατότητα υπηρεσίας δωδεκάμηνης διάρκειας σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας για όλες τις ειδικότητες ως εξής: 1. Οι ιατροί, οι οποίοι ολοκληρώνουν τον χρόνο άσκησης στην ειδικότητά τους σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) και παρατείνουν την παραμονή τους ως παρατασιακοί ειδικευόμενοι, με αίτηση, την οποία υποβάλλουν έως την 31η.12.2022 και η οποία εγκρίνεται από τον Διοικητή ή τον Πρόεδρο του φορέα, στον οποίο υπηρετούν, απαλλάσσονται από την υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου, εφόσον εκπληρώσουν υπηρεσία διάρκειας δώδεκα (12) μηνών μετά από την έγκριση της αίτησής τους. Η απαλλαγή από την υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου χορηγείται και στους ιατρούς που, κατά τη διάρκεια της παράτασης της σύμβασής τους, έχουν αποκτήσει ή θα αποκτήσουν έως την 31η.12.2022 τον τίτλο ειδικότητάς τους, χωρίς να έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου, και, μετά από αίτησή τους, η οποία υποβάλλεται έως την ανωτέρω καταληκτική ημερομηνία και η οποία εγκρίνεται από τον Διοικητή ή τον Πρόεδρο του φορέα, στον οποίο υπηρετούν, παραμείνουν στη θέση που κατείχαν ως παρατασιακοί ειδικευόμενοι, έως τη συμπλήρωση δωδεκάμηνου από την έγκριση της αίτησής τους, ακόμη και καθ’ υπέρβαση του ανώτατου προβλεπόμενου χρόνου των τεσσάρων (4) συνεχών εξαμήνων. Σε περίπτωση κάλυψης της κενής οργανικής θέσης της ειδικότητας από τον επόμενο ιατρό, οι ιατροί των προηγούμενων εδαφίων τοποθετούνται, έως τη συμπλήρωση του δωδεκάμηνου, σε κενή οργανική θέση ειδικευόμενου οποιασδήποτε ειδικότητας στο ίδιο νοσοκομείο ή, αν δεν υπάρχει, σε κενή οργανική θέση ειδικευόμενου της ίδιας ή άλλης ειδικότητας σε άλλο νοσοκομείο της ίδιας Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.Πε.), μετά από αίτησή τους προς τη Διοίκηση της οικείας Υ.Πε., ανάλογα με τις υφιστάμενες ή προκύπτουσες ανάγκες δημόσιας υγείας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19».
  1 point
 13. Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Γ5α/Γ.Π.οικ.26364/2022 ΦΕΚ 2355/Β/12-5-2022 Χαρακτηρισμός ιατρικών ειδικοτήτων ως άγονων. "1.Χαρακτηρίζουμε ως άγονες τις παρακάτω ιατρικές ειδικότητες σύμφωνα με τα υπό στοιχεία (5) και (6) σχετικά: α. Αιματολογία β. Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία γ. Αναισθησιολογία δ. Ιατρική Βιοπαθολογία/Εργαστηριακή Ιατρική ε. Ιατρικής Εργασίας και Περιβάλλοντος στ. Ιατροδικαστική ζ. Κυτταρολογία η. Νεφρολογία θ. Παθολογική Ανατομική ι. Πυρηνική Ιατρική" https://www.e-nomothesia.gr/kat-ygeia/iatroi/upourgike-apophase-g5a-gp-oik-26364-2022.html Ενδιαφέρον ότι με την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για τον προσωπικό ιατρό, βγήκε η ΓΙ από τις άγονες.
  1 point
 14. και είναι προτιμότερο να έχεις γιατρούς που ήδη σιχαίνονται τον εαυτό τους που εργάζονται για ψίχουλα σε ένα τόσο άθλιο σύστημα υγείας , να σιχαίνονται και την ειδικότητα που επέλεξαν; Πόσο αποδοτικός είναι κατά τη γνώμη σου ένας εργαζόμενος όταν κάνει μια ζωή κάτι που δεν του αρέσει; Δεν λέω να μπορείς να αλλάζεις σαν τα πουκάμισα αλλά τλχ να έχεις μια 2η ευκαιρία, γιατί αλλιώς τα έχεις τα πράγματα στο μυαλό σου μόλις βγεις απ τη σχολή κι αλλιώς αφού ξεκινήσεις ειδικότητα.
  1 point
 15. Έγω τα έκανα όλα ηλεκτρονικά. Έστειλα μειλ στον τοπικό ΕΦΚΑ , εκεί που είχα κάνει την δήλωση έναρξης εργασίας όταν είχα προσληφθεί. Στέλνουν ένα χαρτί (pdf) που συμπληρώνεις και τους το στέλνεις μαζί με την βεβαίωση χρόνου εργασίας (που λέει πόσο καιρό εργάστηκες εκεί), το οποίο θα σου εκδώσει το νοσοκομείο (γραφείο ανθρωπίνου δυναμικού).
  1 point
 16. Καλημέρα συνάδελφοι, αν μπορεί να με βοηθήσει κάποιος. 'Εχω μόλις διοριστεί σε νοσοκομείο για το γενικό μέρος της Παθολογίας και έχω μπει στην λιστά αναμονής για το ειδικό μέρος της Ενδοκρινολογίας σε άλλο νοσοκομείο . Θέλω να κάνω τώρα παραίτηση από το νοσοκομείο που διορίστηκα για την Παθολογία ώστε να δηλώσω για γενικό μέρος αυτής σε άλλο νοσοκομείο. Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσω ? Κάνω παραίτηση στο νοσοκομείο και άμεσος δηλώνω την Παθολογία στο άλλο νοσοκομείο η μπορώ να το κάνω αυτό πριν την παραίτηση ? Φοβάμαι να μην χάσω την θέση μου για την Ενδοκρινολογία . Ισχύει ότι πρέπει να παραμείνω τουλάχιστον έναν μηνά στο νοσοκομείο που είμαι τώρα για να μην έχω κυρώσεις και χάσω την θέση μου στο επίδικο μέρος ? Ευχαριστώ πολύ.
  1 point
 17. Καλησπερα Ενδιαφέρομαι να δουλέψω σαν ειδικός Μ/Γ στο γαλλόφωνο τμήμα της Ελβετίας. Έχω C1, Msc , Phd και είμαι άνετη στο κομμάτι των Γαλλικών. Θα ήθελα να εγγράφω αρχικά στον ιατρική σύλλογο, γνωρίζει κάποιος τι απαιτείται ; Έπειτα, υπάρχουν γραφεία εύρεση εργασίας και θα βοηθούσα αν γραφτώ σε κάποιο από αυτά; ευχαριστω
  1 point
 18. Είναι με συγκεκριμένο τρόπο που μπαίνουν τα στοιχεία στη σφραγίδα.. το ιατρός υπηρεσίας υπαίθρου είναι ο διοικητικός σου βαθμός.. κανονικά εφόσον έχεις ειδικότητα, πριν απ' αυτό και μετά το όνομα σου πρέπει να βάλεις την ειδικότητα (εκτός και αμα δε θες να φαίνεται!). Απλά επειδή τα τζιμανια οι διοικητικοί στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας βγάζουν σφραγίδες one-size-fits-all αν θες να χεις τη σωστή μάλλον θα τη βάλεις απ την τσέπη σου. Στη συνταγογράφηση δε νομίζω να χεις προβλήματα, εκτός και αμα το παραπεμπτικό ή η συνταγή παει να εκτελεστεί από κανέναν περίεργο φαρμακοποιό ή εργαστηριακο.
  1 point
 19. Ποιος ξέρει τι θα είδαν τα μάτια του και τι ανεργίά τον περίμενε μετά την ειδικότητα. Γιατί μας αρέσει να λέμε ότι το κράτος πλήρωσε, αλλά στην ειδικότητα περισσότερο δουλεύεις και βγάζεις δουλειά περισσότερων ατόμων παρά εκπαιδεύεσαι. Ας ήταν σε θέση το σύστημα να τον απορροφήσει. Εφόσον δεν "διορίστηκε" κάπως είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει. Αυτό για τη ΝΔ που λες προφανώς ισχύει. Όσοι δεν έχουμε μέσο, άκρη ή απλά δεν είιμαστε "τέτοιοι" θα υφιστάμεθα την κάθε καρακάξα να μας λέει τα περι αριστείας και ανα διάθρθωσης ενώ οι αναδιαθρώσεις θα γίνονται μαζικά δια της πλαγίας οδού δια έχοντες και κατ'έχοντες. Και εσύ (όχι εσύ) ηλίθιε κάτσε διάβαζε, αυτό μας λένε) Τώρα για την αναισθησιολογία (και για τις άλλες ειδικότητες) ας δώσουν πιο σοβαρά κίνητρα. Επίσης κάποιος μπορεί να μην το γουστάρει. Μπορεί στον απέξω να σου λέει έλα μωρέ γιατρός έγινες για να μπήκες θα σάρεσε, αλλά μερικές ειδικότητες της χωρίζει η άβυσσος. Πολλοί αν τους έλεγαν ότι αν μπεις ιατρική πρέπει να κάνεις την Χ ειδικότητα ίσως τα παράταγαν. Επίσης νωρίις τους έπιασε ο πόνος. Τόσα και τόσα χρόνια δεν είχαμε αναισθησιολόγους αλλά έπρεπε να φτάσουμε στο μη περαιτέρω με τους αναισθησιολόγους. Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με τους μικροβιολόγους που απότι ακούω δεν πάει κανείς. Αλλά εκεί δεν καίγεται κανείς, δεν ακυρώνονται χειρουργεία. Και εκεί θα μας πάρουν όλη την μικροβιολογία οι βιολόγοι και θα ησυχάσουμε.
  1 point
 20. Για μενα υπάρχει μια τάση ισοπέδωσης. Ότι όλα έχουν γίνει λάθος. Ότι άνθρωποι που πριν κάποια χρόνια ήταν "οι πρώτοι των πρώτων" ξαφνικά έγιναν κάτι σαν "κάγκουρες από το Μπουρνάζι" που θα ρημάξουν το σύστημα υγείας. Οπότε ας τους βάλουμε εξετάσεις για να μας ξανααποδείξουν ότι διαβάζουν. Θέλουμε εξετάσειις για να μας αποδείξουν ότι αξίζουν να μπουν στην ειδικότητα. Ότι είναι ανταγωνιστική. Θεός μας είναι η ανταγωνιστικότητα. Τίποτα δεν έχει σημασία. Μόνο ποιος είναι καλύτερος από ποιον. Εξετάσεις, εξετάσεις, εξετάσεις. Εξεταστήκαμε στις ενδοσχολικές του σχολείου, στις πανελλήνιες, στα 60 μαθήματα του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών και πιστεύουν ότι μάλλον δεν έχουμε αρκετές εξετάσεις για αυτό "φτάσαμε εδώ που φτάσαμε". Γιατί η "καλοσύνη" κάποιου είναι ένα νούμερο. Πόσο έγραψε πχ στις εισαγωγικές για την ειδικότητα. Μην κάνουμε και φροντιστήρια ξανά σαν τις πανελλήνιες. Αφού το σαθρό εξεταστοκεντρικό σύστημα έχει αποτύχει στα πάντα, αφού το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα έχει και αυτό αποτύχει (κάνουμε φροντιστήρια γιατί το σχολείο δεν είναι αρκετό, κάνουμε εισαγωγικές στην ειδικότητα γιατί οι πτυχιούχοι δεν μας πείθουν ότι αξίιζουν) είπαμε να βάλουμε και άλλες εξετάσεις. Και τι κάνουμε; Αρχίζουμε και κατηγορούμε. Αλλά ξέρετε τι; Οι κατήγοροι, οι κριτές, οι επικριτές και οι παντός είδους δικαστές με κάποιο τρόπο θα είναι πάνω από όλο αυτό (πχ ήδη ειδικευμένοι, διορισμένοι ή βολεμένοι καθ'οποιονδήποτε τρόπο). Σαν αυτούς που είναι κατά του βύσματος αλλά οι ίδιοι με βύσμα ήταν αλλού. Θα σας το πω και με τραγουδάκι.
  1 point
 21. Ρε παιδιά, θεωρείτε λογικό να μπορεί να γίνει ο οποιοσδήποτε π.χ ΝΡΧ ; Γνωρίζω άτομο που τελείωσε ΝΡΧ, πήρε τον τίτλο κανονικά, έκατσε και 2 χρόνια παρατασιακός και αυτή την στιγμή εξασκεί ιδιωτικά... βελονισμό ! Δλδ αυτό τον τύπο τον τύπο τον πλήρωνε το κράτος επί 9 ολόκληρα χρόνια για να ασκεί τώρα εναλλακτική Ιατρική ! Απ την άλλη, κάπως πρέπει να ζήσει κάποιος, κι απαξ κι οι προσλήψεις στο ΕΣΥ γίνονται με το σταγονόμετρο, πρέπει να επιπλεύσει ιδιωτικά. Αντικειμενικά πρέπει να είμαστε απ τις ελάχιστες χώρες που κάποιος δηλώνει όποια ειδικότητα του καπνίσει και μετά απλά περιμένει τον διορισμό του. Τώρα να μιλάει η κυβέρνηση της ΝΔ για... αξιοκρατία όταν εξασφαλίζουν σε παιδιά υπουργών ειδικότητα ως υπεράριθμοι σε περιζήτητες ειδικότητες (με όχημα το ΦΕΚ για τον COVID) γλυτώνοντας έτσι 10ετείς αναμονές, είναι η αποθέωση της υποκρισίας. Αλλά έτσι είναι, τα δικά τους παιδιά τα διορίζουν απ το παράθυρο (είτε στην ειδικότητα είτε στο Ευρωκοινοβούλιο τον υιό Κούλη), οπότε όλα αυτά που θα φέρουν αφορούν τους υπόλοιπους, την πλέμπα. Εννοείται ότι συμφωνώ με τα όσα πολύ εύστοχα γράφει ο mihiatrik και εννοείται ότι ο σκοπός τους είναι να εξαναγκάσουν κάπως τον κόσμο να πάει Αναισθησιολογία κτλ
  1 point
 22. Γενικά μιλώντας, είναι διαχρονικό φαινόμενο ουδείς να ενδιαφέρεται επί της ουσίας να φτιάξει ένα σωστό Σύστημα Υγείας. Στην Ελλάδα, όταν ξεκινάς την κουβέντα από τον τρόπο εκπαίδευσης στην ιατρική ειδικότητα, όποιος έχει στοιχειώδη μυαλό καταλαβαίνει αμέσως τι κρύβεται από πίσω: " γεια σας κορόιδα, ψάχνουμε τζάμπα δούλους να παριστάνουν τους ειδικούς, στις ακάλυπτες από ειδικούς θέσεις (αστικά κέντρα και επαρχία) ". Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Και ο νοών νοείτω. Απολύτως σωστό. Επομένως, εάν ως κράτος χρειάζεσαι λιγότερους, μείωσε τις θέσεις εισαγωγής και μην τους βάζεις καν στις Ιατρικές Σχολές της χώρας, εφόσον και αυτές πληρώνονται από τους ασθενείς και το κράτος, εάν δεν το αξίζουν (π.χ. πανελλήνιες εξετάσεις και λοιπά κριτήρια). Ειδικότητα πρέπει να τους εξασφαλίσεις, γιατί το ζήτησες και εσύ μόλις πριν από λίγο... Εκτός εάν δεν κατάλαβες ακριβώς τι ζητάς. Από τη στιγμή που θα τους βάλεις, ως κράτος, στην Ιατρική Σχολή, θα πληρώνουμε (όλοι μας) για τουλάχιστον 6 χρόνια την εκπαίδευσή τους (βιβλία, μισθοί εκπαιδευτικών, αίθουσες, υλικό κ.τ.λ.), τα μέσα μετακίνησής τους, το φαΐ τους κ.α. Αφού, λοιπόν, ξοδέψουμε τόσα χρήματα και τους δώσουμε και πτυχίο (δηλαδή αναγνωρίσουμε ότι είναι ικανοί να χρησιμοποιηθούν ως γιατροί), μετά θεωρείς ότι είναι απολύτως λογικό όλοι αυτοί να μην ολοκληρώσουν ειδικότητα στην Ελλάδα και επομένως ότι είναι λογικό να πληρώνουμε για την παραγωγή γιατρών που δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ στην ελληνική (ιατρική) αγορά. Γιατί το "ας ψάξουν να κάνουν κάτι άλλο" μετά από τουλάχιστον 6 χρόνια σπουδών για τα οποία θα πληρώσουν "οι ασθενείς και το κράτος", σημαίνει πολύ απλά είτε ότι θα φύγουν να κάνουν την ειδικότητα που θέλουν στο εξωτερικό (εφόσον το Σύστημα Υγείας της χώρας μας είναι άθλιο και "δεν τραβάει" ειδικευόμενους, τότε και αυτοί θα κάνουν ότι μπορούν για να πάνε σε άλλο Σύστημα Υγείας το οποίο να τους "τραβάει" ), είτε ότι όντως "θα ψάξουν να κάνουν κάτι άλλο", θα αφήσουν την ενεργό ιατρική και έτσι θα έχεις δώσει χρήματα για γιατρούς τα οποία δεν θα τα πάρεις ποτέ πίσω. Η εναλλακτική επιλογή στο "να ψάξουν να κάνουν κάτι άλλο", είναι το να εξαναγκαστούν να κάνουν ειδικότητα που δεν θέλουν. Είναι η λογική του κράτους: πληρώνω αλόγιστα χρήματα, παράγω όσους γιατρούς γουστάρω (μην δυσαρεστήσουμε και το πανεπιστημιακό κατεστημένο), φροντίζω να έχω σύστημα υγείας πλήρως διαλυμένο (ώστε κανένας να μην θέλει να δουλέψει σε αυτό, ή όσοι δουλεύουν να το κάνουν υπό προϋποθέσεις, δηλαδή σε κάποιες "εύκολες" ειδικότητες να υπάρχει κορεσμός, ενώ κάποιες άλλες "απαιτητικές" να ερημώνουν), την κάνουν όλοι για το εξωτερικό (ή μεγάλο ποσοστό όσων τελειώνουν στην Ελλάδα προτιμούν να δουλέψουν στον ιδιωτικό τομέα), μετά από χρόνια διαπιστώνω τις ελλείψεις (προσοχή, τις ελλείψεις, όχι την αιτία του προβλήματος...) και τις λύνω με τον μόνο τρόπο που ξέρω να λύνω τα προβλήματα στα ελληνικά νοσοκομεία: " Διατάζω - εντέλλεσθαι - να ειδικευτείτε στις ειδικότητες που μου λείπουν ". Φυσικά, το ότι στην Ελλάδα μπορείς να διαλέξεις όποια ειδικότητα σου καπνίσει είναι, ενδεχομένως, το μοναδικό "κίνητρο" που έχεις για να παραμείνεις, ως γιατρός, στο παρόν Σύστημα Υγείας. Γεγονός ίσως τραγικό για ένα δημόσιο Σύστημα Υγείας σε μια χώρα του πλανήτη Γη, αδιάφορο όμως για το Σύστημα Υγείας του Ελλαδιστάν, το οποίο όσους γιατρούς και εάν εκπαιδεύσει είναι ανίκανο να τους κρατήσει να δουλέψουν εντός ΕΣΥ. Και νομίζω καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει το να βασίζεις το Σύστημα Υγείας σου σε δυσαρεστημένους, κακοπληρωμένους και επαγγελματικά "εξαναγκασμένους" ανθρώπους... Το αποτέλεσμα ήδη το βλέπουμε στην τωρινή κατάσταση του ΕΣΥ. Φαντάζομαι δεν θα ήθελες να γίνεις Καρδιοχειρουργός σε τριτοκοσμική χώρα, π.χ. της Αφρικής, ακόμα και μετά από εξετάσεις, έτσι δεν είναι ?? +++ Μα δεν τους νοιάζει. Και γενικότερα, δεν νομίζω ότι όσοι "συνάδελφοι" είναι υπέρ των εξετάσεων για την επιλογή ειδικότητας, διατηρώντας παράλληλα το όλο πακέτο (μισθολογικό, συνθήκες εργασίες, ωράριο, νομική κάλυψη, κ.τ.λ.) όπως είναι τώρα, ενδιαφέρονται για το τι αναισθησιολόγους θα έχουμε (και γενικά, τι ποιότητας γιατροί θα καταλήξουν εξαναγκαστικά στις λιγότερο περιζήτητες ειδικότητες, μετά από εξαναγκαστικές εξετάσεις). Οι περισσότεροι από όσους συμφωνούνε με τις εξετάσεις για την επιλογή ειδικότητας έχουν στο μυαλό τους να "προσπεράσουν" τη λίστα στις ειδικότητες με μεγάλη αναμονή. Με τη λογική ότι οι "καλοί" (παπαγαλάκια ? δεν ξέρω, είμαστε ικανοί να διεξάγουμε εξετάσεις τύπου Αμερικής που θα κρίνουν ουσιαστικά ποιος είναι κατάλληλος και για ποια ειδικότητα ? ) θα τα πάνε "καλά" και οι "κακοί" θα πατώσουν. Κοίτα να δεις, που όλοι μας βγάλαμε έναν βαθμό πτυχίου... Να μας ταξινομήσουν με βάση αυτόν στην ειδικότητα ?? Δεν ξέρω, είναι αντικειμενικός ?? Τι ?? Όχι ?? Δηλαδή ποιος μας φταίει ? Το καθηγητικό κατεστημένο ? Η κακιά μας η μοίρα, η ώρα, τι μας φταίει ?? Το κακό σύστημα εκπαίδευσης στη Σχολή ? Συγγνώμη ρε παιδιά, οι εξετάσεις που θα παράγει ένα τέτοιο σύστημα θεωρούμε ότι θα είναι αντικειμενικότερες ? Και εν πάσει περιπτώσει, όσοι αναφέρεστε σε χώρες τους εξωτερικού έχετε στο μυαλό σας Συστήματα Υγείας που πληρώνουνε και δουλεύουνε. Το δικό μας ούτε πληρώνει, ούτε δουλεύει, ούτε μπορεί να κρατήσει τους γιατρούς του, ειδικά όταν αυτοί θα έχουν πληθώρα άλλων επιλογών, να δουλέψουνε σε αυτό. Συνολικά, ο λόγος που ερημώνουν τέτοιες ειδικότητες δεν είναι καθαρά ιατρικός (καθώς και σε άλλες χώρες υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα), αλλά τουλάχιστον τα σοβαρά κράτη προσπαθούν να βρουν και σοβαρές λύσεις. Είναι ενδιαφέρον και για γέλια ότι ενώ εμφανίζουμε μεγάλη εγχώρια παραγωγή γιατρών και πλήρη ελευθερία ως προς την επιλογή ειδικότητας, τα νοσοκομεία παρουσιάζουν ελλείψεις σε προσωπικό και ελλείψεις στις "βαριές" ειδικότητες. Ακόμα και ένα παιδί του δημοτικού καταλαβαίνει ότι το πρόβλημα δεν είναι η παροχή γιατρών, αλλά ότι κάτι δεν πάει καλά με το Κράτος και με τα ίδια τα Νοσοκομεία. Επομένως, το πρόβλημα και η συζήτηση θα έπρεπε πάντα να ξεκινάνε από εκεί: γιατί οι πολλοί γιατροί που προκύπτουν στην Ελλάδα προτιμάνε να φεύγουνε στο εξωτερικό, να μην δουλεύουνε στο ΕΣΥ, να διαλέγουνε ειδικότητες μη κλινικές κ.τ.λ. Φυσικά όλοι ξέρουμε την απάντηση, αλλά κανένας δεν μιλάει για τον ελέφαντα στο δωμάτιο. +++ Είναι αυτό που με κάνει να αισθάνομαι περισσότερο απογοητευμένος, κυρίως με όσους μπαίνουνε στο τρυπάκι να "τσιμπάνε" με την όλη συζήτηση περί εξετάσεων εισαγωγής στην ιατρική ειδικότητα. Μας αντιμετωπίζουν με μια λογική τύπου δικτατορικών καθεστώτων. Αυτό το ωραίο που ζούμε εντός των νοσοκομείων, διαπιστώνω μια έλλειψη και σας δίνω "εντέλλεσθαι" για να την καλύψετε. Με ποια λογική ? Καμία λογική! Μπορώ να το κάνω και έτσι "γουστάρω" και το κάνω. Και αυτό που με κάνει περισσότερο έξαλλο είναι ότι ξέρουμε το πρόβλημα, ξέρουμε τη λύση, είναι αδιανόητο να μην γίνεται καμία κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Και οι επιστημονικοί σύλλογοι μόκο, καμία επισήμανση πάνω στο θέμα, μόνο πολιτική, συνδικαλισμό και άγιος ο Θεός. Δεν έχουν καμία διάθεση να ξυλώσουν τους κομματικούς μηχανισμούς, οι οποίοι ουσιαστικά συντηρούν και το πρόβλημα και το λάθος. Το πρόβλημα της ιατρικής ειδικότητας στην Ελλάδα δεν είναι ξεκομμένο από το γεγονός ότι η όλη δουλειά που κάνει το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, δεκαετίες τώρα, είναι να ασχολείται επί της ουσίας μόνο με το πώς θα επανεκλεγεί. Δυστυχώς. Και αυτό έχει διαποτίσει και τα επιστημονικά μας όργανα τα οποία είναι εντελώς ευνουχισμένα και πρακτικά ανύπαρκτα. Εδώ είναι το κωμικοτραγικό. Η αλήθεια είναι ότι προκηρύξεις γίνονται, αλλά με τέτοιους όρους, που αρκετές μένουνε άγονες. Είναι αυτό που έχω ξελαρυγγιστεί να λέω, όσους αναισθησιολόγους και να παράγουμε, το πρόβλημα είναι ότι δεν συμφέρει να δουλεύεις στο ΕΣΥ. Τέλος. +++ Όταν ένα Σύστημα Υγείας δεν δουλεύει επί της ουσίας, θα προκύπτουν τέτοια προβλήματα. Παράγονται ταμπέλες (νέες ειδικότητες, νέες τεχνικές, πρωτοποριακές μέθοδοι, νέα τακτικά ιατρεία κ.τ.λ.) και δεν ξέρουμε που να τις κρεμάσουμε, πολύ απλά γιατί δεν υπάρχουνε πραγματικές, λειτουργικές δομές από κάτω, που να παράγουν καθημερινό έργο εν Ελλάδι, αλλά μόνο "πανεπιστημιακοί" και άλλοι παράγοντες που τις συντηρούν. Θα ήταν πολύ ωραίο θέμα συζήτησης, αλλά δυστυχώς νομίζω θα βγει off - topic. Ωστόσο, η προπτυχιακή εκπαίδευση στις Ιατρικές Σχολές δεν νομίζω ότι είναι ξεκομμένη από το ΕΣΥ, καθώς και από τον ρόλο που έχουν οι διάφοροι "ακαδημαϊκοί δάσκαλοι" μέσα σε αυτό. Καταλαβαίνετε όλοι, νομίζω, σε τι ακριβώς αναφέρομαι (για να αναφερθούμε εκτενώς πάνω σε αυτό δεν θα μας έφτανε ένας τόμος ολόκληρος από post...)
  1 point
 23. Νομίζω πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει ένα κόλλημα με την αριστεία το οποίο μάλλον περισσότερο κακό παρά καλό κάνει. Είναι ένα σκεπτικό ότι όλα γίνονταν λάθος όλα αυτά τα χρόνια και τώρα ξαφνικά θα σας μάθουμε πως γίνεται σωστά. Όμως πολλά από αυτά που προτείνουν συντηρούν το λάθος. Προσλήψεις πότε επιτέλους θα γίνουν για να στελεχωθούν τα νοσοκομεία; Πριν φτάσουμε στην ειδικότητα, μήπως να δούμε την προπτυχιακή εκπαίδευση; Έχουμε 12 επιλογής στην ιατρική τα οποία όλοι τα θέλουν για να πάρουν 10ρακι με τράπεζα. Μήπως τελικά απλά να μην υπήρχαν; Μήπως να έμπαινε κάπως περισσότερη ουσιαστική κλινική άσκηση; Μήπως το χουμε κάψει με τα προκλινικά και τα κλινικά είναι στην τύχη τους; Φτάνουν δύο εβδομάδες δερματολογίας, οφθαλμ, ΩΡΛ, πνευμονολογίας, ΜΕΘ για να έχεις έστω καιι μι ιδέα; Συμφωνώ με το σκεπτικό να υπάρχει κάποια ρύθμιση ώστε το σύστημα υγείας να καλύπτει τις ανάγκες του οι οποίες είναι οι ανάγκες των πολιτών. Δεν χρειαζόμαστε τόσους οφθαλμίατρους και δερματολόγους. Από την άλλη το σύστημα υγείας εκτός από τον ασθενή πρέπει να προστατεύει και τον γιατρό. Οι αναισθησιολόγοι είναι 1οι σε αυτοκτονίες από τις ιατρικές ειδικότητες, εμπλέκονται πολύ συχνά σε δικαστικές διαμάχες, είναι κακοπληρωμένοι με αυτό που προσφέρουν (ακόμα και αυτό το εξτρα τώρα απόσο μπορώ να καταλάβω δεν άλλαξε και πολλά). Το σύστημα υγείας και η πολιτεία θα κάνουν κάτι να το αλλάξουν; Γιατί εμένα μου αρέσει η ηρεμία της δερματολογίας και η ποιότητα ζωής που είναι συνυφασμένη. Για μερικύς είναι κατακριτέο μάλλον να θες να μην υποφέρεις στη δουλειά. Αν πρέπει κάποιος να κατευθυνθεί από το σύστημα υγείας σε συγκεκριμένη ειδικότητα γιαμενα θα πρέπει α) να έχει επιλογή μεταξύ ορισμένων ειδικοτήτων και β) μια εξασφάλιση δουλειάς. Δεν μπορείς να μου λες γίνε ο Χ ειδικός με το έτσι θέλω αλλά μετά θα σαι άνεργος. Τέλος, με τις ειδικότητες της εργαστηριακής ιατρικής (μικροβιολογία που αποφάσισε να αλλάξει όνομα), της ιατρικής γενετικής, της εργαστηριακής γενετικής (πολύ θα ήθελα να μάθω ποια είναι η διαφορά τους), της κοινωνικής ιατρικής και της ιατροδικαστικής τι θα γίνει; Η πρώτη είναι υπό διάλυση, οι επόμενες 2 κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει, η κοινωνική ιατρική αποδόθηκε ποτέ σαν ειδικότητα; Η ιατροδικαστική είναι πολύπαθη αλλά μάλλον σε ένα σύστημα που δεν νοιάζεται για τους ζωντανούς, θα ασχοληθούμε με τους πεθαμένους;
  1 point
 24. Οπως ειπωθηκε παραπανω, δεν πανε τα ζα να κανουν ειδικοτητα σε επαρχιακα νοσοκομεια και εχουν αδειασει απο ειδικευομενους? Βαλε υποχρεωτικη εξαμηνη "εκπαιδευση", δεν πανε αγροτικο να γραφουν συνταγες στα παππουδια? βαλε υποχρεωτικο αγροτικο για εξετασεις ειδικοτητας, δεν πανε για καποιες ειδικοτητες? στερησε τους τις αλλες ειδικοτητες να πανε (απο κοντα και οι ιατρικες εταιρειες να πεταξουν κοσμο απο την ειδικοτητα τους). Τι και αν στα περισσοτερα νοσοκομεια η εκπαιδευση ειναι σκ...τα, ιδιως στις χειρουργικες ειδικοτητες ανταγωνιζεσαι τους επιμελητες ακομη και το διευθυντη σου μπας και εκπαιδευτεις, κανεις τους δεν τηρει ουτε τις συμβατικες του εκπαιδευτικες υποχρεωσεις.
  1 point
 25. Οι άνθρωποι είναι Γελοίοι (ναι, με το "Γ" κεφαλαίο, γιατί κυβερνούν...) και φυσικά, γνώμη μου, το ίδιο γελοίοι (αλλά με το "γ" μικρό, επειδή δεν κυβερνούν) αυτοί που τους πέρνουν στα σοβαρά στο δημόσιο λόγο ("επιστήμονες" και δημοσιοκάφροι) και δεν τους λένε στα μούτρα: " Είστε καθυστερημένοι !! Εκτός τόπου και χρόνου !! ". Και " Εγκληματίες !! ", θα προσέθετα εγώ, γιατί το έγκλημα είτε προμελετημένο, είτε εξ αμελείας / ανικανότητας (θέση που εν γνώση σου έχεις αναλάβει, πληρώνεσαι για αυτή, γνωρίζοντας τις ευθύνες, αλλά είσαι παντελώς ανίκανος να τη χειριστείς και το ξέρεις αυτό - όμως παραμένεις), παραμένει έγκλημα με βάση τη δικονομία (ψιλά γράμματα στο Ελλαδιστάν). Έχεις ανθρώπους (ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό) κακοπληρωμένους, που δουλεύουν υπερωρίες, σε άθλιες συνθήκες εργασίας, με νοσοκομεία διαλυμένα, υπό τη διεύθυνση άχρηστων και ανίκανων διοικητών που ούτε περίπτερο δεν θα μπορούσαν να χειριστούν, νομικά παντελώς ακάλυπτους, με νόμο της πρώτης φοράς φασιστεράς, ότι σε περίπτωση καταδίκης από τη μήνυση του Χ τρελού, το νοσοκομείο υποχρεούται να στραφεί εναντίον τους (ασχέτως τυχόν κακοδικίας και αποτελέσματος ΕΔΕ του νοσοκομείου - δηλαδή μπορεί το ίδιο το νοσοκομείο να έκρινε ότι είναι αθώοι !!) για να πληρώσουν στο ακέραιο από την τσέπη τους την όποια (ενδεχομένως απίθανη) χρηματική αποζημίωση επιδικαστεί από τον/την Υ δικαστή/ίνα που στραβομάμησε την προηγούμενη και η επίσημη πολιτεία απορεί, μετά από όλα αυτά, γιατί δεν έχει αναισθησιολόγους ... Και η απίθανη λύση των Γελοίων στο πρόβλημα της Ιατρικής Εκπαίδευσης, που επί της ουσίας ακούει στη φράση "δυσλειτουργικό (για να μην πω ανύπαρκτο) σύστημα υγείας στη χώρα", είναι: "Δεν θέλετε να πάτε αναισθησιολόγοι ?? Μην ανησυχείτε !! Θα σας πάμε με το ζόρρυ !! ". Γιατί ? Έτσι ! Γιατί απλά μπορούνε. Αποφασίζομεν, διατάζουμε, πέταξε ο γάιδαρος !! Στο όνομα φυσικά της Ιατρικής Εκπαίδευσης πέταξε ο γάιδαρος (μην τους πούμε και φασίστες και θιχτούνε...). Μάλιστα... Πιο Γελοίος πεθαίνεις στο Κουλιστάν... Με τις υγείες σας όσοι χορεύετε στον ρυθμό τους. Υ.Σ.: Βαριέμαι να κάνω quote εν προκειμένω, αλλά πραγματικά, θλίβομαι όταν ακούω άτομα, υποτίθεται γνώστες του θέματος, να συμφωνούνε με a priori αλλαγές του τρόπου εκπαίδευσης στην ειδικότητα (π.χ. να φέρουμε λέει σύστημα Γαλλίας ή του Στρατού κ.α. τέτοια), χωρίς πρώτα να έχουν λυθεί ζωτικά ζητήματα που θεωρούνται ήδη λυμένα στον πολιτισμένο κόσμο (νομική κάλυψη, ωράριο εργασίας, μισθοδοσία, έλεγχος αυθαιρεσίας διοικήσεων κ.τ.λ.). Εάν δεν λυθούν αυτά, δεν θα αλλάξει τίποτα απολύτως επί της ουσίας. Πλανιέστε όσοι το νομίζετε. Όσο κρασί και εάν ρίξεις στο τρύπιο βαρέλι, εάν το βαρέλι δεν έχει πάτο, δεν θα γεμίσει ποτέ. Το θέμα είναι πρώτα να φτιάξεις ένα Σύστημα Υγείας που να δουλεύει και που να θέλει να έρθει ο άλλος να εκπαιδευτεί και κατόπιν να δουλέψει μόνιμα σε αυτό. Πρώτα φτιάχνεις την προσφορά και μετά, αναλόγως της ζήτησης, καθορίζεις και τα κριτήρια. Διαφορετικά, το αποτέλεσμα θα είναι να στοιβάζονται "εξαναγκαστικά" στις "δύσκολες" (για την ελληνική πραγματικότητα εννοώ - κακοπληρωμένες, υπερωρίες, δικαστικές διαμάχες, απαιτητικό διάβασμα και εξειδίκευση κ.τ.λ.) ιατρικές ειδικότητες (άρα κανονικά απαιτούνε και την "ελίτ" του ιατρικού σου δυναμικού) οι "απελπισμένοι" που είτε δεν κατάφεραν να φύγουν στο εξωτερικό τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή (οπότε με την πρώτη ευκαιρία θα την κάνουνε για εκτός Ελλάδας, επομένως τζάμπα τους εκπαίδευες τόσο καιρό), είτε δεν έγραψαν καλά στις εξετάσεις εισαγωγής στην ειδικότητα (τι θα τους κάνεις επομένως σε τέτοιες καίριες θέσεις ??), είτε δεν θα τους αρέσει η συγκεκριμένη ειδικότητα (οπότε θα βαριούνται που ζούνε να είναι εκεί ), κ.τ.λ. Με τέτοιο προσωπικό θα φτιάξετε Σύστημα Υγείας ?? Ρητωρικό το ερώτημα φυσικά...
  1 point
 26. Χαχα να εκπαιδευτουν λεει στη συνταγογραφηση... Τι λετε ρε κοπριτες. Μαλλον εχουν αδειασει τα επαρχιακα νοσοκομεια απο ειδικευομενους και θελουν να τραβηξουν κοσμο εκει. Στο επαρχιακο που ειχα κανει γενικη χειρουργικη τις εφημεριες εκαναν γενικοι ιατροι απο κοντινα κεντρα υγειας, και εκαναν και υπηρεσια γραφειο συνταγογραφησης γιατι δεν εφταναν οι ειδικευομενοι. Οποτε καταλαβατε τι σοι εκπαιδευση θα εχουν οι νεοι γιατροι...
  1 point
 27. Επανέρχεται στην επικαιρότητα η θεσμοθέτηση του foundation year για τους απόφοιτους Ιατρικής, η οποία -σύμφωνα με το ρεπορτάζ- "αναμένεται να προωθηθεί με ειδική διάταξη" το επόμενο διάστημα. https://www.healthreport.gr/ypoyrgeio-ygeias-erchontai-allages- ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika --agrotiko-ton-neon-giatron-ti-schediazetai/
  1 point
 28. Μετράει ως προϋπηρεσία για διορισμό στο δημόσιο στο 5πλάσιο. Οικονομικά προσφέρονται επιδόματα και είναι πιο συχνό σε σχέση με τα μη άγονα σε ορισμένες περιοχές να υπάρχει δυνατότητα στέγασης ή άλλης διευκόλυνσης.
  1 point
 29. Καλησπέρα και χρόνια πολλά! Ναι είμαι βιολόγος, έχω μάστερ και διδιακτορικό και είμαι σε ερευνητικό πρόγραμμα. Έχω καμιά 20ρια δημοσιεύσεις, έχω γράψει και 2-3 κεφάλαια σε βιβλία και είμαι και εξωτερικός συνεργάτης σε ένα μεταπτυχιακό. Όλα στο πεδίο της ιατρικής. Απλά δεν ξέρω πόσο θα νοιάξουν ένα νοσοκομείο όλα αυτά αν πχ πήγαινα για γενικός γιατρός, παθολόγος κτλ και αν θα προτιμούσαν έναν μικρότερο. Από Ευρώπη θα πήγαινα πιο εύκολα Ιρλανδία και Γαλλία. Αγγλικά δεν ξέρω πάντα με απωθούσε κάπως. Σκεφτόμουν και την ειδικότητα της αιματολογίας ή της ογκολογίας που κολλάει πιο πολύ με την έρευνά μου (που είναι στον καρκίνο).
  1 point
 30. Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλους..
  1 point
 31. dinekme

  Καρδιολογία

  παιδιά το κόκκινο βιβλίο του Αττικού πως θα μπορούσαμε να το βρούμε εμείς οι παλιότεροι που δεν το έχουμε πάρει; ευχαριστώ!
  1 point
 32. Για όσους σκέφτονται να το διαλέξουν Ενδιαφέρον μάθημα, χωρίς παρουσίες. Εξέταση με πολλαπλής. Έχει απαιτητικές διαλέξεις, οι περισσότερες ενδιαφέρουσες, και τα θέματα στο τέλος δύσκολα, δεν μπήκανε καλοί βαθμοί. Το βιβλίο των ΠΕΚ πολύ καλό
  1 point
 33. Stamou

  Νευρολογία

  Μήπως εννοείς ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ;
  1 point
 34. χειμερινη εξεταστικη 2022 δια ζωσης γενικα τα θεματα της αναισθησιολογιας ηταν απο την τραπεζα και το βιβλιο, ελαχιστα αλλαγμενα πχ αν καποιο ηταν με αρνηση στην διατυπωση μπορει στην εξεταση να το ειχαν βαλει θετικο εγα θα προτεινα να μην παπαγαλισετε αλλα να ξερετε οντως τι λεει η απαντηση οσο για την επειγουσα δεν επεσε ουτε ενα θεμα αυτουσιο απο την τραπεζα ολα ηταν κλινικα περιστατικα με επιλογες ως προς την πρωτη διενεργεια η την φαρμακευτικη αγωγη αναλογα το περιστατικο ηταν αρκετα μπερδεμα και γιατι σε πολλα ειχε δοσεις η τροπο χορηγησης θα προτεινα να διαβασετε απο βιβλιο ισως γιατι η τραπεζα δεν καλυπτει
  1 point
 35. Akis_Mpa

  Νευρολογία

  Κάποιες προσωπικές σημειώσεις που έγιναν πριν από 2 χρόνια...γενικά κάλυπταν όσον αφορά το αιγινήτειο χωρίς όμως να θέλω να πάρω στο λαιμό μου κάποιον γιατί εξετάζει και ο καθηγητής 😅 ελπίζω να βοηθήσουν! Σημειώσεις νευρολογίας.pdf
  1 point
 36. Ταπεινή μου γνώμη: Οι πανεπιστημιακοί θα είναι οι πρώτοι που θα προσπαθήσουν να βάλουν φρένο στην αλλαγή αυτή, ειδικά όσοι δραστηριοποιούνται στις πιο ακριβοπληρωμένες ειδικότητες (βλ. χειρουργικές) , πολλοί απο τους οποίους φιλούσαν κατουρημένες ποδιές για δεκαετίες για την ευκαιρία να μπουν στην δυναστειακή κλίκα των πανεπιστημίων (εάν δεν ήταν απο τζάκι φυσικά...), μόνο και μόνο για να εκμεταλλευτούν το "δίπορτο" όπως το εξέφρασες πολύ εύστοχα. Προβλέπω σφαγή, μεταξύ πανεπιστημιακών - πετυχημένων ή καταχρεωμένων ιδιωτών - και ΕΣΥίτων. Το μόνο θετικό που θεωρητικά θα μπορούσε να προκύψει απο αυτήν την αλλαγή θα ήταν οτι ανεπιθύμητες θέσεις του ΕΣΥ σε ακριτικά σημεία θα αποκτήσουν πλέον ελαφρώς περισσότερες ελπίδες να στελεχωθούν...ίσως. Και πάλι τα ακριτικά σημεία του ΕΣΥ σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι δελεαστικά ούτε με την άρση του ασυμβίβαστου... Έχω πολύ μεγάλη απορία επίσης πώς σκοπεύει το Υπ. Υγείας να φορολογήσει τα ιδιωτικά εισοδήματα των ιατρών ΕΣΥ, αν δηλαδή θα είναι σαν το μοντέλο που αφορά τους πανεπιστημιακούς ιατρούς (οπου σε πολλές περιπτώσεις το πανεπιστήμιο δεν μπαίνει καν στην διαδικασία να κυνηγάει τα μέλη του για εισφορές) ή σαν το μοντέλο που αφορά τους ιδιωτικούς ιατρούς (πετσόκομμα δηλαδή).
  1 point
 37. Εδώ είναι ένα αρχείο για θεραπευτική με τα θέματα που ρωτάνε συχνότερα αλλά και λιγότερο σος θέματα. Πολύ καλά γραμμένο, μπορεί να σώσει την κατάσταση σε μεγάλο βαθμό. Πιστεύω ότι όποιος το καταφέρει όλο δεν έχει να φοβάται πολλά. ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ MSJ protected-unlocked.pdf
  1 point
 38. Καλησπέρα. Δεν μπορείς να κανεις δυο αιτήσεις για μερική ταυτόχρονα. Ταυτόχρονα έχεις δικαίωμα να καταθέσεις μια αιτηση για μερική και μια για πληρη. Κάθε μεταγενέστερη αιτηση (ειτε για μερική ειτε για πληρη) ακυρώνει την προγενέστερη αυτομάτως και έχει ισχυ η μια και η πιο πρόσφατη. Και όσους δεις σε λιστες να το έχουν κάνει, η πρώτη τους αιτηση δεν ισχύει ακόμη κι αν δεν τους έχουν διαγράψει από τη λίστα (αυτό συνήθως θα το συναντήσεις σε μια λίστα μερικής σε επαρχιακό νοσοκομείο και σε μια Αθήνας). Κι αν δεν το έχουν καταλάβει ακόμη στη περιφέρεια καποια στιγμή φαίνεται όποτε δεν προχωράει ο διορισμός τους. Για να κανεις αιτηση για μερικη σε δεύτερο νοσοκομειο θα πρέπει να έχεις παραιτηθεί απο το πρώτο. Τέλος, δεν μπορείς να δηλώσεις μερική σε νοσοκομείο που δίνει πληρη.
  1 point
 39. Καλησπέρα, καλή χρονια και χρόνια πολλά! Η αλήθεια είναι πως ισχύει αυτό που σου είπαν από την Περιφέρεια. Αν δηλώσεις ξανά το νοσοκομείο από το οποίο παραιτήθηκες για να ολοκληρώσεις το γενικό μέρος της ειδικότητας, τοτε χάνεις τη θεση σου στη λίστα για το ειδικό. Το ξέρω απο προσωπική εμπειρία γιατί σκεφτόμουν και γω να παραιτηθώ νωρίτερα από το γενικό μέρος και να γυρίσω αργότερα να το ολοκληρώσω στο ιδιο νοσοκομείο. Όταν ρώτησα την Περιφέρεια Αττικής αν υπάρχουν κυρώσεις μου είπαν τα ίδια όπως σε σένα. Και ισχύει με βάση το ΦΕΚ που σου παραθέτω. Μόνο αν δηλώσεις άλλο νοσοκομείο δε χανεις τη θέση για Ρευματολογία. Ελπίζω να βοήθησαApofasi-tropo2018.pdf
  1 point
 40. Πτυχιακή 24/11 ΑΤΤΙΚΟ Αλεξόπουλος - Φρογουδάκη Κολπική μαρμαρυγή διάγνωση θεραπεία Στένωση αορτικής Ανεπάρκεια αορτικής Στένωση μιτροειδούς Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια ΗΚΓ θεραπεία Δεν έδειξαν ΗΚΓ. Καλό κλίμα εξέτασης
  1 point
 41. ALask

  Θεραπευτική

  Μπριασούλης, πτυχιακή 7/10/2021: ένας γλύκας 1. Υπερκαλιαιμία: ασθενής με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, κρεατινίνη 2, κάλιο 5.9, ποια η διαχείριση? 2. Ουδετεροπενικός πυρετός: ασθενής με καρκίνο πνεύμονα ύστερα από χημειοθεραπεία εμφανίζεται με πυρετό, ποια η διαχείριση? Πως ορίζουμε ουδετεροπενικό πυρετό? 3. Ψευδομεμβρανώδης κολίτιδα: Ασθενής ερώτησης 2, μέρες μετά την χορήγηση αντιβιοτικών, αναπτύσσει πυρετό και διάρροιες, ποια η διαχείριση? (διάρροιες & πολλά αντιβιοτικά -> Ψευδομεμβρανώδης κολίτιδα). Ήθελε vancomycin ως βασική θεραπεία, και οδό χορήγησής της (per os, λόγω χαμηλής απορροφητικότητας σε IV). & Τροποποίηση αρχείου Monsierie (Β.Ζ.), με προσθήκη περιεχομένων θεραπευτική SOS.pdf
  1 point
 42. Σε απάντηση των συναδέλφων που αναφέρουν ότι τα αρχεία δεν είναι διαθέσιμα, τα παραθέτω ξανά και τα δύο σε PDF. Αν πάλι δεν ανοίγουν τότε δοκιμάστε να μπείτε από άλλο browser. Καλό διάβασμα! Evita SOS Gen Surgery II.pdf Χειρουργική Ι Sos Εβίτα.pdf
  1 point
 43. Πτυχιακή Ιπποκράτειο 24/6/2020 1.Γραπτά δεν έγιναν λόγω κορωνοϊού 2. Εξέταση με μέλη ΔΕΠ Κάποιες ομάδες με Αγγέλη/Τσιάμη και κάποιες με Κατζούλη(?)/Τσιούφη Αγγέλη και Τσιάμης ρώτησαν: Μοίρασαν 2 ΗΚΓ και έπρεπε να γράψουμε διάγνωση (επειδή δεν δώσαμε γραπτά). Το ένα ήταν RBBB + κολπική μαρμαρυγή και το άλλο ΟΕΜ πρόσθιο εκτεταμένο. Έπειτα: - Προνοσοκομειακή αντιμετώπιση ΟΕΜ (δίνουμε ασπιρίνη για μάσηση και όχι salospir το οποίο είναι εντεροδιαλυτό). Τι κάνουμε διαφορετικό αν το ΟΕΜ ειναι κατώτερου τοιχώματος και μετά αν διαπιστώσουμε ότι υπάρχει συμμετοχή και ΔΕ κοιλίας. Δίνουμε υγρά; (ναι) - Αγωγή εξόδου σε ασθενη ΟΕΜ. Πόσο κρατάει η διπλή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή; - Άνδρας κατακεκλιμένος για 20 μέρες λόγω ατυχήματος προσέρχεται με δύσπνοια. Τι θα σκεφτείς; (πνευμονική εμβολή) - Προσέρχεται ηλικιωμένος με 30 παλμούς/λεπτό. Τι περιμένεις να δεις στο ΗΚΓ? Αν δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των P και των R, τι ρυθμός είναι; (κολποκοιλαικός αποκλεισμός 3ου βαθμού) - Βρίσκεις Κολπική μαρμαρυγή σαν τυχαίο εύρημα, χωρίς να έχεις στοιχεία για το πότε άρχισε. Αντιμετώπιση. - Φυσιολογικό εύρος QT και διορθωμένου QT. Αίτια παράτασης QT σε 60χρονο vs σε 20χρονο και γιατί η παράταση είναι επικίνδυνη. - Πιέσεις σε πνευμονική αρτηρία. Βάζουν βαθμό, αλλά απ' ότι φάνηκε αυτοί ΔΕΝ κόβουν. 3. Εξέταση με Τούσουλη - Πώς διενεργείται ο ηλεκτροφυσιολογικός έλεγχος και τι μετράει. Φυσιολογικό εύρος για το διάστημα Ην. Εν τέλει το απάντησε μόνος του αυτό το τελυταίο (δεν ξέρω που ειναι στο βιβλίο, για οποιον ενδιαφεραται ψάχνοντας στο google Διάστημα HV: από την αρχή του επάρματος Η μέχρι την αρχή του επάρματος V του ηλεκτρογράμματος His ή του QRS του ταυτόχρονα λαμβανομένου ΗΚΓ, που παριστάνει το χρόνο αγωγής του ερεθίσματος στο δεμάτιο του His, τα σκέλη του δεματίου και τις ίνες Purkinje μέχρι τη διέγερση του κοιλιακού μυοκρδίου με φυσιολογικές τιμές από 35-55 mδευτερόλεπτο.) - Τύποι μεσοκολπικής επικοινωνίας. Αντιμετώπιση. - Τι είναι η LDL. Ποιες είναι οι συνηθέστερες κατηγορίες φαρμάκων υπολιπιδαιμικής αγωγής. Μηχανισμός δράσης των στατινών στο περίπου. Ποια είναι η νεότερη κατηγορία (είναι οι αναστολείς PCSK9) και μηχανισμός δράσης στο περίπου. - Ορισμός υπέρτασης. Είπε ότι οι τελευταίες οδηγίες ορίζουν την υπέρταση άνω του 130/80. Κατηγορίες αντιυπερτασικών. ΑΕ διουρητικών. ΑΕ αΜΕΑ. - Φάρμακα σε PCI σε ασθενή με κολπική μαρμαρυγή (τριπλή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή??) Άλλα θέματά του που ακούστηκαν από προηγούμενους: αίτια συγκοπής, αίτια καρδιακής ανεπάρκειας, ενδείξεις για χειρουργική αντικατάσταση σε ανεπάρκεια αορτής, πνευμονική υπέρταση, στόχος LDL σε στεφανιαίο ασθενή και ότι πλέον είναι 55 και όχι 70 mg/dl, ΑΕ στατινών, ενδείξεις για ηλεκτροφυσιολογικό έλεγχο, NSTEMI κα. Γενικά είναι προφανές ότι σε πολλές από αυτές τις ερωτήσεις δεν μπορεί να ανταποκριθεί ένας φοιτητής και τις απαντάει μόνος του. Είναι δύσκολη εξέταση, με μεγάλο παράγοντα τύχης γιατί κάνει λίγες ερωτήσεις (μπορεί και μόνο μία χωρίς follow up ερωτήσεις), απρόβλεπτη, δλδ και πολύ διαβασμένος μπορείς να κοπείς. Οπότε μην περιμένετε να μάθετε ότι περίεργο ρωτάει ο καθηγητής για να πάτε να το δώσετε. Κάντε ένα νορμάλ διάβασμα συν κάποια που είναι πιο προωθημένα αλλά φαίνονται να επαναλαμβάνονται πχ τις ενδείξεις αντικατάστασης βαλβίδας, και τότε θα έχετε αρκετά καλές πιθανότητες να περάσετε. Και μετά ελάτε να γράψετε τα θέματα εδώ :Ρ. Καλή επιτυχία!
  1 point
 44. Ιπποκράτειο : Πτυχιακες εξετάσεις Δεκεμβρίου 2019 : γραπτό μέρος 1. ΔΔ ασταθή στηθαγχη από nstemi. 2. Ανεπάρκεια αορτικης κλινική εικόνα και αιτία 3. Διπλή αντιαιμοπεταλιακη ποτέ και πόσο διαρκεί. Τι είναι? 4. Διάγνωση stemi και κατώτερο έμφραγμα στο αγροτικό τι κάνεις? 5. Αίτια δευτεροπαθους υπέρτασης και ομάδες αντιυπερτασικων 6. Καρδιακος επιπωματισμος κλινική εικόνα, διάγνωση, αντιμετώπιση 7. Τεστ κοπώσεως πότε το κάνουμε 8. Στένωση ισθμου αορτης κλινική εικόνα και αντιμετώπιση ECGs 1. κοιλιακή ταχυκαρδία 2. stemi πρόσθιο και bbb λογικά RBBB οριακό είπε. Από το group του μαθήματος στο facebook
  1 point
 45. Ιπποκράτειο : Προαιρετικές εξετάσεις Δεκεμβρίου 2019 : γραπτό μέρος 1. Ποιες κατηγορίες ασθενών περιλαμβάνει ο όρος ασταθής στηθάγχη και δδ από NSTEMI 2. Ανεπάρκεια μιτροειδούς αιτία και ενδείξεις θεραπείας 3. Παράγοντες κινδύνου στεφανιαίας νόσου και στόχοι χοληστερολης 4. Διαγνωση stemi/ κατώτερο έμφραγμα αντιμετώπιση στο αγροτικό 5. Επιπωματισμος κλινικά διάγνωση Κ αντιμετώπιση 6. Μεσοκολπική επικοινωνία κλινικά σημεία και θεραπεία 7. Ενδείξεις απινιδωτη 8. Διπλη αντιαιμοπεταλιακή: πότε τι περιλαμβάνει και για πόσο 2 ΗΚΓ : Υπεροξυ έμφραγμα STEMI κατώτερο και πρόσθιο εκτεταμένο με ΚΚΑ μάλλον βαθμού 2 Από το group του μαθήματος στο facebook
  1 point
 46. SeniorGeek με προλαβες. Τα μαζεμένα θέματα που εχει ποστάρει ο spy332 στην προηγούμενη σελιδα καλυπτουν άνετα για να περασει κανεις το μάθημα.
  1 point
 47. cVv

  Καρδιολογία

  Επαναληπτική Σεπτεμβρίου 2019 (Α’-Γ’ Καρδιολογική) 1. Μεσοκοιλιακή επικοινωνία : κλινική εξέταση, θεραπεία 2. Χρόνια δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια: αίτια, αντιμετώπιση 3. Διπλή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή: ποια φάρμακα περιλαμβάνει, πόσο τη δίνουμε και πότε 4. Στένωση αορτικής: ενδείξεις βαρύτητας στένωσης, ενδείξεις TAVI 5. Ενδείξεις εμφύτευσης βηματοδότη 6. Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια: ευρήματα στο υπερηχογράφημα, διαστρωμάτωση κινδύνου 7. Οξεία ανεπάρκεια μιτροειδούς: αίτια, κλινική εικόνα 8. Διάγνωση STEMI. Κατώτερο έμφραγμα στο αγροτικό ιατρείο, σε ποιες ενέργειες θα προβείτε; 9.10. ΗΚΓ
  1 point
 48. Προαιρετικές εξετάσεις Ιανουαρίου 2019 (Ιπποκράτειο & Λαϊκό) - Γραπτό μέρος 1. Κολπική μαρμαρυγή : αιτία, επιπλοκές, θεραπεία 2. Αιφνίδιος θάνατος : ορισμός και αιτία ανά ηλικία 3. Ακροαστικα ευρήματα AR, MR 4. ΗΚΓ ευρήματα σε κολποκοιλιακο αποκλεισμό 5. Υπέρταση : στόχοι και αιτια δευτεροπαθους 6. Ακροαστικα ευρήματα ASD, VSD και ανατομικά ευρήματα Fallot 7. Αντιμετώπιση ασταθους στηθαγχης 8. Ποιες μυοκαρδιοπαθειες γνωρίζετε και ευρήματα στον υπέρηχο 2 ΗΚΓ ένα με κοιλιακή υπερτροφια, ένα με κατώτερο STEMI Προφορικό μέρος - Ιπποκράτειο Πρώτοι εξεταστές: κ.Τσιουφης & κα. Αγγέλη Αντιμετώπιση κατώτερου εμφράγματος - πιέσεις κοιλοτήτων- ενδείξεις μόνιμου βηματοδοτη - διαφορές απινιδωτη και βηματοδοτη- στένωση αορτικης (κλινικές ενδείξεις ότι είναι σοβαρή : άρεσε η εξαφάνιση του s2)- στένωση μιτροειδους - περικαρδιτιδα σε περιστατικό με ανασπασεις Καθηγητής : S1-S2-S3-S4 πότε αυξάνονται πότε μειώνονται, ΗΚΓ με κολπικό πτερυγισμό με μπλοκ 2:1, STEMI και κάτι άλλα που δεν θυμάμαι , ενδείξεις αμφικοιλιακου, τα πάντα για περικαρδιτιδα (διάγνωση, θεραπεία), μυοκαρδίτιδα (ορισμός, διάγνωση, τι φαίνεται στην MRI= οίδημα, ποτε χρειάζεται ενδομυοκαρδιακη βιοψία), πνευμονική υπέρταση (ορισμός, αίτια, ποιο το συχνοτερο αίτιο δευτεροπαθούς = ΚΑ) Οποιος άλλος εχει να προσθέσει κάτι είναι ευπροσδεκτος! Καλή επιτυχία σε όσους δίνετε αύριο! Από το group Καρδιολογία Ιπποκράτειο στο facebook
  1 point
 49. Επειδή έχει ζητηθεί από πολλά παιδιά στο forum το σύγγραμμα Παιδιατρικής του αειμνήστου καθηγητή Ν. Ματσανιώτη, μπορείτε να το κατεβάσετε σκαναρισμένο σε μορφή pdf (Επίτομη Παιδιατρική - φοιτητική έκδοση): Παιδιατρική - Ματσανιώτης
  1 point
×
×
 • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.