Jump to content

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation since 26/04/2019 in all areas

 1. 3 points
  Stavrog

  Ουρολογία

  Σημειωσεις με απαντημενα παλια θεματα Λαϊκου. Δεν εχει διαφορά απο το να βρει κανεις τις σελιδες στο βιβλιο και να διαβασει απο κει. Απλως ειναι ολα μαζεμενα. Ελπιζω να βοηθησουν. Καλο διαβασμα και καλη τυχη. Ουρολογία.pdf
 2. 2 points
  εγω γνωριζω οτι το πλαφον ειναι το ποσο που ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ σε 7 εφημεριες (5Κ-2Α) οποιοδηποτε ποσο κατω απο αυτο το πλαφον (πχ 2 καθημερινες και 3 αργιες) αποζημιωνεται κανονικα http://www.isathens.gr/images/anakoinwseis/SKMBT_C65014061218190.pdf (αρθρο 43, παραγραφος 1 , υποπαραγραφος V)
 3. 1 point
  Comfortably Numb

  Φαρμακολογία Ι

  Πτυχιακές εξετάσεις-Μάιος 2019 Εξέτασε η κα Τυλιγάδα. Ρώτησε πάνω κάτω αυτά που αναφέρονται στο greekmeds, χωρίς πολλά, πολλά... Δηλαδή φαρμακοκινητική χρόνο ημισείας ζωής, ισχύ, επίσης ΜΣΑΦ, αντισταμινικά α και β, β blockers, από αναπνευστικό άσθμα και από ΓΕΣ προφύλαξη στομάχου, δηλητηρίαση από σαλικυλικά. Περίμενε να σκεφτείς... Πολύ καλό κλίμα. Από ανάρτηση στο group των επί πτυχίω στο facebook.
 4. 1 point
 5. 1 point
  Εάν έχεις κάνει μέχρι τώρα πάνω από 3 αργίες, πήγαινε στη μισθοδοσία και ζήτα ανάλυση των αποδοχών σου να δεις αν σου έχουν κόψει ή όχι. Για οποιαδήποτε απορία, ρώτα τους! Αν ξεπερνάς το πλαφόν, ρώτα εάν θα πληρωθείς αυτά τα χρήματα και από πού.
 6. 1 point
  Καλημέρα και χρόνια πολλά. Βρήκα αυτό το αρχείο ανεβασμένο στη διαύγεια από Μ. Πέμπτη το απόγευμα. Αναφέρει πώς θα πραγματοποιηθούν αλλαγές τόσο στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα όσο και στο χρόνο εκπαίδευσης που δίνει κάθε νοσοκομείο για την οφθαλμολογία. Έχει ακούσει κάποιος κάτι παραπάνω; Ποιους θα επηρεάσει; Θα ισχύσει από τωρα; Γιατί αν ισχύσει από τωρα κανονικά, θα δημιουργήσει σύγχυση και κυρίως σε όσους έχουν ήδη δηλώσει ειδικότητα σε κάποιο νοσοκομείο που δίνει πλήρη και το αλλάζουν σε μερική, καθώς πλέον πρέπει να δηλώσουν και νοσοκομείο για πλήρη (με μια πρόχειρη ματιά τέτοια νοσοκομεία είναι το ΓΝ Λάρισας, το ΓΝ Καβάλας, το 424, και ίσως και άλλα). https://diavgeia.gov.gr/decision/view/66Α4465ΦΥΟ-Ι1Φ
 7. 1 point
  petrosps

  Νευρολογία

  Προαιρετική 18/4 - Αττικό Μπονακης:Γενικά περι νευρώνων νευρογλοιαςΕμβρυολογια - νευροδερματικα νοσήματα Οφθαλμοκινητικα νεύραΠοια νεύρα εξυπηρετούν την γεύση (VII, IX) Ποια αντανακλαστικά τρίδυμου εξετάζουμε (μασητηρα, κερατοειδούς) Εγκεφαλικός θάνατος: ποια αντανακλαστικά ελέγχουμε (επείγοντα νευρολογικά στο ΚΩΜΑ στο βιβλίο) Σηραγγωδης κόλπος: ανατομικά στοιχεία και γιατί είναι ευάλωτος στη θρόμβωση (γιατι γειτνιάζει με αεροφορες κοιλότητες και περιέχει έσω καρωτίδα) Ποιο είναι το οφθαλμικο αντανακλαστικό που μας επιτρέπει να εστιάζουμε το βλέμμα μας σε ένα αντικείμενο που μπαίνει στο οπτικό πεδίο -> σακκαδικες κινήσεις. Από που αρχεται: μετωπιαίο οφθαλμικο κέντρο (πεδίο 8 κατά Brodmann) Ασθενης με ανώτερο Foville: που εντοπίζεται η βλάβη Περιστατικό με κροταφικη αρτηριτιδα Περιστατικό με θρόμβωση σηραγγωδων κόλπων Περιστατικό με ΣΚΠ (μάλλον) Περιστατικό με εικόνα συνδρόμου σκώληκα («εικόνα μεθυσμένου»)
 8. 1 point
  Πτυχιακή Παθολογίας ΙΙ 19 Απριλίου 2019 1. Διαφορά δυσφαγίας και δυσκαταποσίας, τρία αίτια για καθεμιά. 2. Διαφορές αρθρίτιδας ρευματικού πυρετού και ρευματοειδούς αρθρίτιδας: ποιες αρθρώσεις, με ποια σειρά, συμμετρική ή ασύμμετρη; 3. Τέσσερις μορφές δύσπνοιας της καρδιακής ανεπάρκειας και περιγραφή τους. 4. Πλευριτικός πόνος: ορισμός και σε ποιες παθήσεις συναντάται; 5. Διαφορές άλγους στεφανιαίων και περικαρδίτιδας. 6. Τι αναιμία έχουμε στα παρακάτω και ποια θα έχει αυξημένα δικτυοερυθροκύτταρα; αλκοολισμός, νόσος crohn, γαστρορραγία από πεπτικό έλκος, υπερσπληνισμός, G6PD, λέμφωμα Hodjkin, κλπ (είχε εννέα περιπτώσεις) 7. Ποια η πιθανή προέλευση της αιμορραγίας όταν υπάρχουν: α)ερυθροκυτταρικοί κύλινδροι, β)πήγματα αίματος, γ)κωλικός, δ)δυσουρία, ε)υπέρταση και οίδημα βλεφάρων κλπ. 8. Άνδρας 38 ετών αναφέρει ότι έπεσε με απώλεια συνείδησης και συνήλθε αργότερα. Τέσσερις πιθανές διαγνώσεις και ποιες πληροφορίες θα χρειαστούμε; 9. Περιγράψτε τα εξανθήματα: ιλαρά, ερυθρά, μηνιγγίτιδα, ανεμευλογιά, έρπης ζωστήρας, κλπ. 10. Τέσσερα μη κοιλιακά αίτια κοιλιακού άλγους.
 9. 1 point
  Πτυχιακές εξετάσεις Μαρτίου 2019 1. 3 αέρια αίματος, ζητούσε να βρούμε την οξεοβασικη διαταραχή. 2. Νέος άντρας με οσφυαλγία/ισχιαλγία, ελεύθερο ατομικό αναμνηστικό, επιδείνωση το πρωί και δυσκαμψία και αντανάκλαση στην πτέρνα. Ποιος ο περαιτέρω διαγνωστικός έλεγχος; 3. Κλινική εικόνα και διάγνωση δερματομυοσίτιδας 4. 25αρης εμφανίζει υπέρταση. Ελεύθερο ατομικό αναμνηστικό. Παίρνει ΑΜΕΑ και σε 5 μέρες ανεβάζει ουρία και κρεατινίνη. Που οφείλεται η υπέρταση κ πως εξηγείται η ανεβασμένη κρεατινίνη; 5. Περιστατικό με πνευμονία, γέρος καπνιστής μετά από γριπωδη συνδρομή. α. Curb-65 β. Θεραπεία γ. Τι πρέπει να κάνει για πρόληψη λοιμώξεων; 6. Περιστατικό γυναίκα με ΠΕ. A. Wells β. Παράγοντες κινδύνου θρομβοεμβολικης νόσου, κ ποιοι οι πρωτοπαθείς υπερπηκτικοτητα. 7. Νέος άνδρας και έδινε κλινική εικόνα πλευρίτιδας. Α. Light criteria β. Με ποιες εξετάσεις θα δούμε αν είναι φυματιωδης. 8. Κατηγορίες συγγενών αιμολυτικών αναιμιών κ από ένα παράδειγμα στην κάθε μία. 9. Κλινκοεργαστηριακά ΧΛΛ. 10. Τί ευρήματα αναμένετε στην αντικειμενική εξέταση ασθενούς με λέμφωμα Hodgkin στάδιο 4β. Αναλυτικά τα β συμπτώματα. 11. Αιτία σιδηροπενικης αναιμίας ανάλογα με φύλο και ηλικία. 12. Κλινική εικόνα cushing κ ποιά ορμόνη δείχνει αν είναι ενδογενές ή εξωγενές; 13. Κλινική εικόνα graves. 14. Μεγαλακρία: ποιές ορμόνες αναμένονται παθολογικές και ποιές οι επιπλοκές της; 15. Πρωτοπαθής Χολική Χολαγγειίτιδα (τι γνωρίζετε). 16. Ορολογικό προφίλ HBV. 17. Θεραπεία ασκίτη, εγκεφαλοπάθειας, κιρσών οισοφάγου σε μη αντιρροπούμενη κίρρωση. 18. Ποια φάρμακα επάγουν την εκδήλωση σακχαρωδους διαβήτη; 19. Μία ερώτηση πολλαπλής επιλογής με τιμές διαβήτη (OGTT, νηστείας κλπ.) 20. Παχύσαρκος καπνιστής με πολυδιψία, πολυουρία πάει για έλεγχο. Μας έδινε εργαστηριακή εικόνα συμβατή με μεταβολικό σύνρομο. Πως προχωράμε διαγνωστικά κ τι συστάσεις του δίνουμε; 21. Αίτια θρομβοπενίας σε ασθενή με νεοπλασματική νόσο. 22. Ασθενής με οστεοβλαστικες μεταστάσεις, τι σκέφτεστε; (ακριβής διατύπωση της ερώτησης.) 24. 50χρονος με από ώρας οπισθιστερνικο άλγος και επιγαστραλγια. Ποιες οι πρώτες ενέργειες; 23. Ασθενής με καρδιακή ανεπάρκεια NYHA 4 παρουσιάζεται με εικόνα οξέος πνευμονικού οιδήματος (μας έδινε τα συμπτώματα). Ποιες οι άμεσες ενέργειες; 25. 4 ηκγ ήθελε διάγνωση, ανάλυση (ρυθμός, συχνότητα, άξονας κλπ)
 10. 1 point
  Προαιρετική 26/2/19 Μας εξέτασε ο Καλτσας, ειμασταν 3 μας ρωτησε απλα πραγματα και μας περασε ολες τις 2 με 10. Μας ρωτησε συγκεκριμενα εγκεφαλικο (οχι τον αλγορυθμο αλλα καποια θεωριτικα) ανακοπη καρδιας και ηθελε απλα ΚΑΡΠΑ αιτια ηπατομεγαλιας αιτια υπονατριαιμιας αιτια κιρωσης ηπατος ορισμος ΣΔ επιπλοκές ΣΔ αιτια σ απροσφορης εκρισης αντιδιουρητικης Γενικά πέρασαν όλοι τις ομάδας μας, τους άλλους εξέτασε ο ΚΌκκινος που ρώτησε σίγουρα σημεία μηνιγγιτιδας και πνευμονιας και δεν ξερω τι αλλο και η Τεκτονιδου που έκανε εξέταση τύπου συζήτηση και μετα τους ειπε σας κανω για ενα 7 τους δυο και 8 τους αλλους 2.
 11. 1 point
  Λογικα ναι. Η ιδέα είναι η εξής: το BAMF επιδοτεί Κέντρα Εκπαίδευσης ενηλίκων που διεξάγουν μαθήματα κατάλληλα για να βοηθηθούν ξένοι και να ενταχθούν ευκολότερα και γρηγορότερα στη γερμανική κοινωνία. Η επιδότηση κάποιου ατόμου επιτυγχάνεται όταν αυτό κριθεί "ότι θα ευνοηθεί και θα βελτιωθεί" μέσα από το πρόγραμμα. Η κρίση γίνεται μέσω ειδικού συμβούλου του Arbeitsagentur (γερμανικός ΟΑΕΔ). Δεν μπορείτε να σκεφτείτε τι επιδοτείται, ό, τι φανταστείτε. Μπορείτε να μάθετε γερμανικά σε όποιο επίπεδο θέλετε, φτάνει να σας δοθεί το Berechtigungsschein (κουπόνι "καταλληλοτητας") για το Kurs από τον σύμβουλο σας στο Arbeitsagentur. Edit: Εδώ είναι ενα εργαλείο εύρεσης Kurse που επιδοτούνται από το Arbeitsagentur/BAMF. Θέλει λίγο ψάξιμο. https://kursnet-finden.arbeitsagentur.de/kurs/
 12. 1 point
  Ελαχε σε μένα ο κλήρος να επικολλήσω τους σχετικούς συνδέσμους...μια και δε δημοσιεύει κάποιος άλλος εδώ,προς το παρόν.Πριν περίπου 5 χρόνια,στο thread αυτό (και συγκεκριμένα σε κείνο που "κλειδώθηκε" αλλά υπάρχει ακόμη στις επιλογές), κάποιοι περνούσαμε ατέλειωτες ώρες αγωνίας κι υπαρξιακού άγχους... Στιγμές τρέλας κι απόγνωσης...απίθανοι διάλογοι αοριστίας, εκνευρισμού και παρεξηγήσεων, ενημέρωσης, χιούμορ κι αγωνίας, εκτόνωσης και σαματά...στιγμές φιλίας,αλληλεγγύης κι ανταγωνισμού...κωμικοτραγικές καταστάσεις ανθρώπων που αναζητούσαν-με την πλάτη στον τοίχο-λογική και δίκαιο στο σιχαμένο,παράλογο νόμο Διαμαντοπούλου που "έβλεπε" τις ντροπιαστικές διατάξεις του να μπαίνουν σε εφαρμογή, μία-μία, μέσω των κυβερνήσεων συνεργασίας ΝΔ και ΠΑ.ΣΟ.Κ. Οσοι περάσαμε αυτήν την περίοδο εδώ μέσα,δεν ξεχάσαμε τίποτα απ'όσα έγιναν σε προσκήνιο και παρασκήνιο...άλλοι πήραν πτυχίο,άλλοι παλεύουν ακόμη με την καθημερινότητα και τους "δαίμονες" της! Ενδεικτικά,θ'αναφέρω,για πρώτη φορά δημόσια,πως τότε,είχα λάβει από φοιτητή άλλης σχολής ιδιωτικό μήνυμα όπου περιγράφονταν το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει η ζωή κι η αξιοπρέπεια του. Ο συνάδελφος με διαβεβαίωνε πως αν ο Λοβέρδος δεν είχε δώσει την παράταση που τελικά έδωσε στους "υπό διαγραφή για τις 31/08/2014 φοιτητές", εκείνος θα είχε εξαναγκασθεί να επιλέξει κάτι ακραίο για τη ζωή του...και μου εξηγούσε τον τρόπο! Σήμερα,8 Απριλίου 2019, μαθαίνουμε πως ο άνθρωπος αυτός,ο Ανδρέας Λοβέρδος,καλείται από ανακριτή-εισαγγελέα ν'απολογηθεί για το αδίκημα της δωροδοκίας στην υπόθεση Novartis και...μεταξύ άλλων,θυμηθήκαμε τις οροθετικές γυναίκες που διασύρθηκαν και τις 5 που αυτοκτόνησαν,την επιπόλαιη και γεμάτη αλαζονεία φράση για τους συνταξιούχους που "δεν πεθαίνουν κιόλας" για να "αναπνεύσουν" τάχα τ'ασφαλιστικά ταμεία, το σκάκι που έπαιζε απ'τα ΜΜΕ,τον Αύγουστο του 2014, με τα κεφάλια των υπό διαγραφή φοιτητών... Θυμηθήκαμε τα φιλοσοφικά κείμενα περί Nομοτελειακής Δικαιοσύνης στο Σύμπαν ανεξάρτητα από θρησκευτικές και μη πεποιθήσεις ...η αλαζονεία, η ύβρις, η περιφρόνηση,ο καιροσκοπισμός, η αδικία "επιστρέφονται" πάντα με τρόπο εκκωφαντικό στην προσωπική και τη δημόσια ζωή μας...ευχόμαστε από καρδιάς ο άνθρωπος ν'αποδειχθεί αθώος κι όλα να διαλευκανθούν πλήρως δλδ να δοθούν οι απαντήσεις που οφείλονται σε δικαστές και λαό...όμως, ο διασυρμός,η διαπόμπευση,η αγωνία για το μέλλον και την ελευθερία είναι κι αυτά μορφές "τιμωρίας" μιας συμπεριφοράς χωρίς μέτρο. ΣΚΑΝΔΑΛΟ NOVARTS: Ο ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ ΛΟΒΕΡΔΟ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΑΛΕΙ ΛΟΒΕΡΔΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ NOVARTIS ΜΕ ΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΗΣ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ NOVARΤIS GATE: ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ-ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ SKAI,ΒΗΜΑ ΚΑΙ 9,84 ΜΕ ΥΒΡΕΙΣ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ NOVARTIS GATE ΣΕ ΠΑΝΙΚΟ Η ΝΔ ΓΙΑ NOVARTIS GATE ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΑΝΩ ΤΗΣ ΛΟΒΕΡΔΟ ΚΙ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ NOVARTIS GATE: ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΝΑΛ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ ΑΔΩΝΗΣ ΚΑΙ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΑΝΔΡΕΑ NOVARTIS GATE: ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ NOVARTIS: ΝΔ ΚΑΙ ΚΙΝΑΛ ΕΧΟΥΝ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΑΚΟΜΗ ΓΙΑ ΣΚΕΥΩΡΙΑ
 13. 1 point
  Κανονικά όσοι υπηρετείτε πρέπει να σας έχει ήδη ενημερώσει η υπηρεσία σας: https://www.scribd.com/document/405088805/ΑΔΕΙΑ-5379 Δέχομαι ευχαριστίες. 😛
 14. 1 point
  Stavrog

  Πνευμονολογία

  Μαζεμενα παλια θεματα που κυκλοφορουν εδω, και copy-paste απο ηδη απαντημενα θεματα που εχουν ανεβασει άλλα μελη. Με σελιδες απο το βιβλιο οπου βρισκονται οι απαντησεις (ή στο περιπου): Πνευμονολογία Παλιά.pdf
 15. 1 point
  Σε ευχαριστούμε ολόθερμα, μέσα από την καρδιά μας! Ειδικά για τα παραθυράκια του διαβάσματος και των μαθημάτων για fsp! Όλο το ποστ σου είναι ευαγγέλιο, λέξη προς λέξη τόσο για Ελλαδίτες όσο και για ομογενείς Έλληνες που έχουν παρόμοιες απορίες μιας και σπούδασαν Ελλάδα και τα βρήκαν λίγο μπαστούνια πως να προετοιμαστούν για το fsp! Μιλώ τόσο για μένα όσο και για φίλους/ες συναδέλφους/ισσες που είναι στην δική σου φάση και ψάχνονται πλέον μόνοι τους γιατί ελαχιστοποιήθηκε το ρεύμα προς Γερμανία, όπως πολύ σωστά είπες!
 16. 1 point
  Πρώτη προαιρετική 2019 Εξέτασε Λιακάκος (κανένας για αγγεία) 1) Ειλεό2) Σχεδόν τα πάντα από χοληφόρα3) Επιπλοκές πεπτικού έλκους 4) Επιπλοκές γαστρεκτομής (& dumping σύνδρομο) 5) Ca παχέος & ορθού (θεραπεία κυρίως) και ΔΕ κολεκτομή 6) Από πάγκρεας κάποια στιγμή αναφέρθηκε παφυς παγκρεατίτιδας, και ρώτησε επίσης τι είναι η ψευδοκύστη και θεραπεία 7) Μετά για οισοφάγο πχ μας ρώταγε μόνο αν ξέρουμε κάτι και μετά δεν ήθελε να το πούμε 😎 Κήλες
 17. 1 point
  Elma16

  Φαρμακολογία Ι

  Εξετάσεις Φαρμακολογίας Ι - 7/2/2019 Farmaka-I-2019.pdf
 18. 1 point
  Γεια σε όλους τους συναδέλφους! Μου κάνει τρομερή εντύπωση που ενώ από τον Απρίλιο του 2017 έχουν αλλάξει αρκετά σε σχέση με τις απαιτήσεις σε γλώσσα για να βγάλεις approbation, δεν έχει αναφερθεί κάτι στο thread. Επειδή πλησιάζει ο καιρός για μετακόμιση, παραθέτω τις πλέον σύγχρονες πληροφορίες για τις απαιτήσεις κάθε κρατιδίου για τη γλώσσα. Βλέπω ότι στη Βαυαρία δεν απαιτείται Goethe B2 αλλά μόνο το Fachsprachenprüfung Niveau C1 (GER) der Bayerischen Landesärztekammer. Το έχει δώσει κάποιος πρόσφατα;
 19. 1 point
  qbase

  Ειδικότητα στις ΗΠΑ

  Συγγγνώμη για την παρέμβαση αλλά νιώθω πως πρέπει να το κάνω, καθώς τα παιδιά και τα γραπτά στο φόρουμ ήσασταν το πρώτο μου έναυσμα στο να ανοίξω τα μάτια μου να φύγω από το τριτοκοσμικό σύστημα υγείας της χώρας μας. Μεχρι πρότεινως, περίπου δύο χρόνια πριν, ήμουν εθδικευόμενος σε μεγάλο νοσοκομείο των Αθηνών στα τελειώματα της νευροχειρουργικής μου ειδικότητας. Εχω δουλέψει σε αρκετά μεγάλα νοσοκομεία της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Οπότε πιστεύω πως η άποψη μου μπορεί να βοηθήσει μερικά παιδιά να σκεφτούν. Έδωσα το step 1 μεταξύ του μερικού και του τελικού κομματιού του ειδικού μέρους της νχ. Με συστηματικό διάβασμα περίπου 4 και 1/2 μήνες όπως περιγράφεται σε αυτό το thread και με βοήθεια απο άλλα φορουμ του εξωτερικού, πχ usmle-forums. Το σκορ μου είναι πάνω απο 260. Θα συμφωνήσω ότι χρειάζεται αποκλειστικό και σωστο διάβασμα, αρκετές ώρες την μέρα. Οπότε θα συμβούλευα να το κάνετε εκτός ή αναμεταξύ της ειδικότητας. Μπορείτε να το περάσετε και ως ειδικευόμενοι φυσικά, αλλά θεωρώ πως θα έχει αντίκτυπο στο τελικό σας σκορ. Σημειωτέον ότι πρωτού ξεκινήσω δεν είχα καμμια επαφή με το τι σημαινει Αμερικανική πραγματικότητα. Ακολούθως πέρασα τα υπόλοιπα τεστ και ξεκίνησα ειδικότητα σε χειρουργική και ακολούθως νευροχειρουργική στην Αμερική. Η άποψη μου είναι πως έχω ξεχάσει το Ελληνικό ζουλού σε ένα απο τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Ελλάδας, να μεταφέρουμε εμείς τα φορεία μετεγχειρητικών ασθενών με ανισοκορία στον αξονικό λόγω έλλειψης τραυματιοφορέων, να πεθαίνουν ασθενείς απο λοιμώξεις σαν τα κοτόπουλα, να θέλω να κάνω μια εξέταση και να πρέπει να παρακαλάω τον κάθε φορέα ο οποίος τα έπαιρνε και αποφάσιζε για τις τύχες των ασθενών ποιον θα κατεβάσει στον αξονικό αναλόγως τα κέφια του, να είμαι μόνος να κάνω κάρπα σε ασθενη που πεθαίνει και οι νοσοκόμες να μου φωνάζουν άστον να πεθάνει τα εφαγε τα ψωμιά του, ακολούθως να ζητάω abg και να πρέπει εγω να το πάρω και να βγάλω το αποτέλεσμα στον αναλυτή ενω ο ασθενής πεθαίνει. Την ίδια στιγμή να μάχομαι με τον χειριστη για μια portable cxr μέσω τηλεφώνου, καθώς πρέπει να του δικαιολογήσω γιατί είναι επεγον να τον ξεβολεύω βραδιάτικσ Δεν εχω λόγια να σας περιγράψω τι έχω ζήσει στα ελληνικά νοσοκομεία. Διακομιδές; σαν αγροτικός μέχρι και διασωληνωμένο ραγέν AAA είχα πάει μόνος λόγω της αφέλειας και της αθωότητας.Θυμάμαι μου είχαν δώσει και χύμα dormicum και οι οδηγίες ήταν συνόδευσε τον ασθενή ρίχνε 1-2cc κάθε πέντε λεπτά bolus.Α ξέχασα σε εκείνη τη διακομιδή είχαν ξεχάσει να μιυ δώσουν monitor. Τέσπα όσοι δουλεύεται ή θα δουλέψετε στην Ελλάδα ξέρετε πολύ καλά οτι αυτά είναι η θλιβερή καθημερινότητα. Ένιωθα πως δεν σέβομαι τον εαυτό μου με το να συνεχίζω να δουλεύω σε ένα τέτοιο σύστημα υγείας. Σηκώθηκα και προσπάθησα προσπαθώ και θα προσπαθώ να σέβομαι τον εαυτό και τους ασθενείς μου. Στις ΗΠΑ ακόμα και στο μικρότερο νοσοκ της χώρας να πάς έχεις ένα blue code. Εγώ το πρώτο blue code που είδα έπαθα πλάκα, νόμιζα οτι ήμουν σε ταινία. Τωρα τα θεωρώ δεδομένα. Θεωρώ δεδομένο οτι θα πληκτρολογήσω μια αξονική stat στον ασθενή μου και θα έχω τις εικόνες σε 5 λεπτά στην οθόνη μου. Η τρομακτική διαφορά αυτης της χώρας είναι το σύστημα εκπαίδευσης, οι πόροι και ο τρόπος που διαχειρίζονται τα resources. Υπάρχει ένας άνθρωπος που κάνει μια συγκεκριμένη δουλεία σρε κάθε νοσοκ των ΗΠΑ. Systems based practise. Και όλα τα παραπάνω λειτουργούν σε όφελός του ασθενή φυσικά. Ναι το σύστημα της χώρας είναι βασισμένο στο κέρδος, ναι υπάρχουν και εδώ κακοί χειρουργοί και κακοί γιατροί, αλλά οι περισσότεροι περιθωριοποιούνται από το σύστημα. Τα νοσοκομεία που έχουν πολλά ποσοστα μτχ επιπλοκών και λοιμώξεων κλείνουν. Οι κακοί γιατροί χάνουν την αξιοπιστία τους και οι καλοί γίνονται καλύτεροι. Αυτή ειναι η διαφορά των ΗΠΑ αξιοκρατία. Επίσης κανένας δεν θα σε αντινετωπίσει ρατσιστικα σε μεγάλα πανεπιστημια και προγραμματα. Απλα θα πρέπει να εργαστεις σκληρά να τους αποδείξεις οτι αξιζεις. Καθως οτιδήποτε εκτος αμερικής, μιλαω για ειδικότητα και ιατρικη σχολή είναι ξένο για αυτούς. Αλλα ευκαιρίες θα σου δοθούν και αν αξίζεις αξικρατικά θα προχωρήσεις. Δεν ξέρω τι λέτε για την Αμερική αλλά την έχω γυρίσει όλη δεν με τρομάζει να ζήσω ουτε στη north dakota, αν και δεν θα το προτιμουσα. ΟΙ εναλλαγές του τοπίου τα φυσικά τους πάρκα τα δάση, τα preserves ειναι απο τα μαγευρικότερα που θα συναντήσεις στον πλανήτη. Τα roadrips etc Και κάθε πολιτεία εχει το ξεχωριστό της χρώμα. Για να μην πω για την ευγένεια και πολιτισμό του 90 % των κατοικων που δεν ασχολουνται ποιος εισαι απο που ερχεσαι παρα μόνο αν αξίζεις. Δεν θυμάμαι Ελληνας να μου κράτησε ποτρ την πόρτα να περάσω. Τεσπα επειδή παραθέτουμε απόψεις, το θεωρώ άδικο για κάποιον που έγραψε άσχημα στο step να λέει αυτά τα πράγματα για την Αμερική. Είναι η χώρα που αν είσαι νέος με όνειρα και είσαι διατεθειμένος να δουλέψεις σκληρά και αξίζεις θα σου δωθούν πολλές ευκαιρίες με απίστευτα λρφτά ποιότηρα ζωης και περίθαλψης των ασθενών σου.Γιατι στο τέλος της μέρας νομίζω αυτό ειναι που μετράει. Τωρα αν εκανα γενική ιατρική βέβαια ίσως να άραζα σε ένα Ελληνικό νησί μετα το τέλος της ειδικότητας, χωρίς να σκεφτόμουν να μεταναστεύσω. Επίσης θα συμφωνούσα πως σιχαίνομαι την Νέα Υόρκη καιδ εν θα ήθρλα να ζήσω ποτέ. Απλά θεωρώ άδικο και ανούσιο να γίνονται συγκρίσεις μεταξύ του συστήματος υγείας των δύο χωρών, γιατί πολύ απλά η Ελλάδα δεν έχει σύστημα. Ευχαριστώ. Προσπαθήστε και μην εγκαταλείπετε τα όνειρα σας. Αυτή είναι η συμβουλή μου. Θα συναντήσετε πολλά εμπόδια. Σημασία έχει πάντα στο τέλος ποιος το θέλει πραγματικά, γιαυτό και υπάρχουν όλα αυτά τα εμπόδια σαυτη τη χώρα..
 20. 1 point
  Comfortably Numb

  Πνευμονολογία

  Θέματα Πνευμονολογίας
 21. 1 point
  Και απο την αλλη οποιος κανει τη δουλεια του αθορυβα και νομιμα θεωρειται μετριος γιατι δε ζηταει λεφτα. Ολοι εχουν μεριδιο ευθυνης, και οι γιατροι και οι ασθενεις. Στο θεμα μας, οταν εφυγα απο Ελλαδα ηθελα να κανω χειρουργικη ειδικοτητα (και ημουν στην αντιστοιχη λιστα αναμονης). Στο διαστημα που μεσολαβησε και μετα απο οσα ειδα και εμαθα, επιστρεφοντας σε λιγο καιρο ξεκιναω την επομενη επιλογη μου που ειναι μια απο τις Παθολογικες ειδικοτητες. Δε λεω οτι οι συναδελφοι που το παλευουν στα χειρουργικα κανουν κατι λαθος και δεν κατακρινω κανεναν, προσωπικα δεν εχω τις ψυχικες αντοχες να περασω αυτο που περνανε. Και δε μιλαω για τη δουλεια, την κουραση κτλ, αυτα τα ξεραμε και μεχρι ενα σημειο τα ζηταμε, μου φαινεται αδιανοητο ομως να τρως στη μαπα τις παραξενιες του καθε επιμελητη, να βγαζεις ολη τη λατζα και να παρακαλας μηπως σε αφησουν να βγαλεις κανα σκουληκι μονος σου μεχρι να τελειωσει η ειδικοτητα. Σε πανεπιστημιακα νοσοκομεια που εβλεπα, η εκπαιδευση αφορουσε 95% τα παιδια και τους γαμπρους των καθηγητων και οι υπολοιποι ηταν για τις εφημεριες και για καμια ακαδημαϊκη συζητηση το πρωι με τον καφε. Σε περιφερειακα νοσοκομεια απο πολλους φιλους βλεπω μια γενικη απελπισια οταν φτανουν 2ο ετος και δεν τους εχουν αφησει να ανοιξουν ουτε μια κυστη κοκκυγος. Δεν ξεκιναω τις συγκρισεις με το εξωτερικο γιατι τα εχουμε πει πολλες φορες και τα ξερουμε ολοι, ειναι κριμα παντως να μπαινεις με ορεξη και διαθεση να μαθεις και να σε κανουν να ψαχνεις εναν συμβιβαστικο τροπο να βγαζεις μεροκαματο στο μελλον. Εχω δει παντως το τραγικο που θα εχουν δει κι αλλοι εδω μεσα, συναδελφους να βγαινουν στο εξωτερικο σαν ειδικοι (πχ σε θεση registrar στη Αγγλια) και ουσιαστικα να προσπαθουν να εκπαιδευτουν μαζι με τους ειδικευομενους εκει σε skills που λογικα θα επρεπε να εχουν (αντιμετωπιζοντας φυσικα απειρη ειρωνια και κριτικη). Και στα παθολογικα υπαρχουν αντιστοιχα προβληματα αλλα εκει τουλαχιστον πιανεις ενα βιβλιο, διαβαζεις και το παλευεις οσο μπορεις μονος σου. Και (προσωπικη αποψη) σαν ειδικευομενος τουλαχιστον, με τους Παθολογους επιμελητες βγαζεις λιγο παραπανω ακρη απ'οτι με τους Χειρουργους στην Ελλαδα.
 22. 1 point
  Η πλειοψηφία των ασθενών δεν εμπιστεύεται το σύστημα, επιθυμεί να το παρακάμψει, να χειρουργηθεί απ' αυτόν που έχει ακούσει ότι είναι ο καλύτερος, και όταν ο ίδιος εκμεταλλεύεται την φήμη του και ζητάει το κατιτίς του, στραβώνει, αρχίζει τα "σας πληρώνω", τα περί Δημόσιου Νοσοκομείου κτλ. Το άκρον άωτον του παραλογισμού !
 23. 1 point
  O Παπαζάχος ήταν ο πιο υπέροχος άνθρωπος, ο πιο υπέροχος καθηγητής που πέρασε ποτέ από την Ιατρική Αθηνών. 'Ο,τι κι αν πούμε για αυτόν, είναι δυστυχώς θλιβερά λίγο. Τόσα χρόνια μετά, κι ακόμη νοσταλγώ το παιχνιδιάρικο χιούμορ του (τυπικό παράδειγμα: όταν δίδασκε το οξύ έμφραγμα, είχε βάλει κάτω από την ανάσπαση μια φωτογραφία του ώστε η φαλάκρα του να εφαρμόζει ακριβώς στην καμπύλη του καρδιογραφήματος). Θυμάμαι ότι όταν την επόμενη χρονιά κάναμε καρδιολογία, πρακτικά περιφρονούσαμε τις προσπάθειες των διδασκόντων στην κλινική να μας πούν ο,τιδήποτε για το καρδιογράφημα, γιατί κανένας, μα κανένας τους δεν έφτανε ούτε το νύχι από το μικρό δαχτυλάκι του Παπαζάχου. Με την ιατρική αποφάσισε να ασχοληθεί στα 39 χρόνια (αν θυμάμαι καλά, έτσι μας είχε πει ο ίδιος στο αμφιθέατρο). Τι νόημα έχουν οι θέσεις και τα οφφίτσια; Τι νόημα έχουν οι τίτλοι και οι καρέκλες; Πόσοι μπόρεσαν, από όσους τα κυνήγησαν και τα πέτυχαν, να κερδίσουν το σεβασμό , την αγάπη και την εκτίμηση των φοιτητών του, έτσι όπως το κατάφερε ο Παπαζάχος; Αλλά ξέχασα, το ερώτημα είναι: πόσοι από αυτούς αγάπησαν στ' αλήθεια την ιατρική, γιατί αγάπησαν τον άνθρωπο, κι ύστερα θέλησαν στ' αλήθεια να τη διδάξουν;
 24. 1 point
  diogo

  Προληπτική Ιατρική

  Πτυχιακη Εξεταση Ηταν 3 εξεταστες(σαν κριτικη επιτροπη στο x-factor) Ρωτησαν= -καρκινους(τα παντα-αιτιολογια,προδιαθ παραγοντες,συσχετισεις κτλ...) -εμβολια σε κυηση -τροπος μεταδοσης ηπατιτιδας β -τι ειναι ευαισθησια,τι ειδικοτητα -κρισιμο σημειο -πανδημια,επιδημια,καραντινα(τι ειναι) -μεσογειακη διατροφη -ποσες θερμιδες σε ενα 1 γρ αλκοολης -θερμιδες στο λιπος,στις πρωτεινες και στους υδατανθρακες -ατμοσφαιρικη ρυπανση προδιαθετει για ποιες ασθενεις -συνδρ ταρνερ,κλαινεφελτερ,νταουν
 25. 1 point
  Ακολουθεί μεγάλο ποστ: Μόλις γύρισα από μεγάλο ταξίδι για συνεντεύξεις στη χώρα των σοκολατούχων γελάδων ακριβείας. Θα σας παραθέσω όσες πληροφορίες μού έρχονται στο μυαλό. ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ Καταρχήν είναι μια ακριβή χώρα, για αυτό φροντίστε να έχετε κάποιον γνωστό να μείνετε, ώστε να απαλλαγείτε από το κόστος της διαμονής (αν και τα 60 ευρώ σε ξενοδοχείο 4* στη Ζυρίχη δεν είναι άσχημα, ήταν η εξαίρεση, καθότι πλήρωσα και 120 για 3* στη Γενεύη...). Επίσης - με το που φτάνετε στον σταθμό των τρένων, το πρώτο πράγμα που κάνετε είναι ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να βγάλετε κάρτα 1/2 (HalbTax, Demi-Tarif) , θα κάνετε πολλή οικονομία. Αν είστε επίσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δείτε και αυτή των απεριορίστων διαδρομών για 4/8 μέρες. Θα κάνετε ταχύτατα απόσβεση. Όλες οι μετακινήσεις γίνονται με τρένα και αστικά, τα οποία έχουν καταπληκτική ακρίβεια (και ακρίβεια). ΜΗΝ κυκλοφορείτε χωρίς εισιτήριο - το πρόστιμο είναι επώδυνο (70-80 φράγκα). Το φαγητό είναι επίσης ένα οδυνηρό ζήτημα. Η σίγουρη λύση είναι όπου βρείτε COOP, στο εστιατόριο, να ζητήσετε το πιάτο ημέρας (12-14 φράγκα) για μεσημεριανό, θα χορτάσετε αρκετά. Όπως επίσης και για κεμπάπ σε τούρκους (θεωρητικά αμφίβολης γεύσης, αλλά ένα μίνιμουμ ποιότητας υπάρχει), αλλά το σκορβούτο παραμονεύει στη γωνία. Οι άνθρωποι είναι ευγενικοί και οτιδήποτε πρόβλημα και να έχετε, θα σας βοηθήσουν σε όποια γλώσσα και προσπαθήσετε. ΟΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Καταρχήν ήταν 3/4 για ειδικότητα ψυχιατρικής, και 1/4 για ερευνητική θέση. Πήγα και στο γερμανόφωνο και στο γαλλόφωνο ως γνώστης και των δύο γλωσσών. Έστειλα περίπου 8 αιτήσεις, όπου σε 2 χτυπούσα σε θέσεις που δεν είχα τα απαιτούμενα προσόντα (αλλά για την πλάκα), και στη μία δεν πήγα γιατί προέκυψε καλύτερη ευκαιρία για την ίδια μέρα, και στο άλλο περιμένω ακόμα απάντηση. Γενικά θα σας απαντήσουν από 2 μέρες (σε γαλλόφωνο) μέχρι 1 μήνα (γερμανόφωνο πανεπιστημιακό). Γενικά (γνωρίζετε ότι) η ψυχιατρική είναι η πιο εύκολη ειδικότητα, μιας και υπάρχουν ΠΟΛΛΑ ιδρύματα που δίνουν ειδικότητα (αν δείτε π.χ. στο FMH μεταξύ νευρο και ψυχ, η δεύτερη έχει ΠΟΛΥ περισσότερες θέσεις). Συζητώντας με τον διευθυντή σε γαλλόφωνη κλινική, τα πράγματα είναι διαφορετικά μεταξύ των δύο τμημάτων: οι γερμανοί κατεβαίνουν στη γερμανόφωνη και γεμίζουν τις κενές θέσεις, ενώ στο γαλλόφωνο είναι μικρότερη η ζήτηση, μιας και είναι και μικρότερος ο αριθμός των αποφοίτων από τις σχολές της Γενεύης και Λωζάννης. Ακόμα και στην άσκηση του επαγγέλματος, το γαλλόφωνο είναι πιο κοντά στην ψυχιατρική της κοινότητας (ευρωπαϊκή παράδοση), ενώ το γερμανόφωνο στην ιδρυματική. Αλλά αυτές είναι λεπτομέρειες που δεν ενδιαφέρουν τους πολλούς. Στις συνεντεύξεις είναι φιλικοί (καμία σχέση με τους εδώ μπόγιες), σου εξηγούν καταρχήν το τι περιλαμβάνει η θέση (αν είναι π.χ. νοσοκομειακή ή εξωτερικών ιατρείων), τι ασθενείς βλέπουν (μπορεί π.χ. σε άλλο να παραπέμπονται οι εξαρτήσεις και σε άλλο η ψυχογηριατρική), τι ευκαιρίες εκπαίδευσης προσφέρουν κοκ. Οι ερωτήσεις είναι πιο γενικές (γιατί σας ενδιαφέρει η ειδικότητα, έχετε ασχοληθεί με το κλινικό της κομμάτι, με το θεωρητικό, γιατί θέλετε να έρθετε σε μας). Ιατρική να ρωτήσουν δεν πολυπρόκειται (εκτός από την ερώτηση του $1 εκατομμυρίου στο γερμανόφωνο: "Σας έρχεται ασθενής που λέει ότι δεν θέλει να ζήσει άλλο. Πώς τον αντιμετωπίζετε;"), αλλά καλό είναι να δείχνετε πως ακόμα και αν δεν γνωρίζετε κάτι (π.χ. ψυχοφαρμακολογία), είστε ΠΡΟΘΥΜΟΣ να μάθετε. Κανένας δεν περιμένει να γνωρίζετε τα πάντα, αλλά είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να δείξετε ενδιαφέρον και όχι "να έρθω να γράψω δυο χρόνια και να σηκωθώ να φύγω", ανθρώπους να τους βγάλουν τη δουλειά θέλουν. Φυσικό είναι επίσης ότι η γλώσσα που γίνεται η συνέντευξη είναι του εκάστοτε καντονιού, το οποίο σημαίνει ότι στα γερμανόφωνα είναι λίγο πιο δύσκολα τα πράγματα (τα Hochdeutsch που μάθατε...αφήστε τα στην είσοδο, και προσαρμοστείτε εξ'αρχής). Τα γαλλικά του γαλλόφωνου είναι φυσιολογικά (ίσως και πιο αργά σε σχέση π.χ. με του Παρισιού). Ακόμα και να μην σας κάνουν άμεσα πρόταση, να γνωρίζετε ότι πάλι θα βρουν μια λύση (π.χ. από το γερμανόφωνο μου πρότειναν να κάτσω 1-1,5 μήνα σαν επισκέπτης, να προσαρμοστώ στη γλώσσα του καντονιού και μετά να με προσλάβουν). Είναι ευγενικοί και δεν προσβάλλουν, αρκεί να δουν ότι υπάρχει αντίστοιχη διάθεση και από απέναντι. Δύο συμβουλές: Α. ΜΗΝ ΘΙΞΕΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ στη συνέντευξη. Καταρχήν κάνει κακή εντύπωση (ότι έρχεστε μόνο για τα φράγκα και όχι για να προσφέρετε. Έχουν ζήτημα με την εργασιακή νοοτροπία), και κατά δεύτερον ΔΕΝ ξέρουν, η δουλειά τους είναι η Ιατρική. Ο διευθυντής του γαλλόφωνου πήρε μπροστά μου τηλέφωνο τον διευθυντή του Ανθρώπινου Δυναμικού για το νούμερο, ενώ εγώ επέμενα ότι δεν είναι ανάγκη να το μάθω. Β. Διακριτικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, μπορείτε να θίξετε ότι έχετε και αλλού συνεντεύξεις / προτάσεις. Αμέσως κάνει τον υποψήφιο πιο ενδιαφέροντα (γιατί προφανώς κάτι έχουν δει οι άλλοι διευθυντές για να καλέσουν τον υποψήφιο για συνέντευξη), και προσπαθούν να σε προσελκύσουν. Ας μην ξεχνάτε ότι δεν διαλέγουν μόνο αυτοί εσάς, αλλά και εσείς αυτούς - θέλουν να έχουν και ένα καλό ίματζ. Στείλτε λοιπόν παντού αιτήσεις, και καλή σας επιτυχία. Να ευχαριστήσω από εδώ τον el pero και τα άλλα παιδιά για τις συμβουλές τους, και να πω ότι είμαι πρόθυμος στο να απαντήσω σε απορίες, υπό δύο όρους: α) Να διαβάσετε πρώτα προσεκτικά όλο το θέμα και β) να διαβάσετε το FMH. Η νοοτροπία "μασημένη τροφή" καλό είναι να εξαλειφθεί από μέσα σας μια και καλή.
×