Jump to content

Leaderboard

 1. sjjggst

  sjjggst

  Prominent Members


  • Points

   8

  • Posts

   2.318


 2. kostasbistas

  kostasbistas

  Members


  • Points

   5

  • Posts

   70


 3. CzR

  CzR

  Members


  • Points

   5

  • Posts

   53


 4. iceman

  iceman

  Prominent Members


  • Points

   4

  • Posts

   4.378


Popular Content

Showing content with the highest reputation since 26/08/2021 in all areas

 1. Έτσι όπως περιγράφεις το πλάνο σου, φυσικά και είναι κάτι εφικτό. Εγώ βρίσκομαι στο εξωτερικό, δουλεύω με πλήρες πρόγραμμα ως γιατρός, αλλά παράλληλα έχω εγγραφεί στο distance πρόγραμμα στο Τμήμα Ιστορίας, καθαρά για την προσωπική μου ικανοποίηση και το χόμπι μου. Ασχολούμαι και προχωράω στη Σχολή στον ελεύθερο μου χρόνο, καθαρά από χομπι. Όταν με το καλό πάρω το πτυχίο σαν Ιστορικος, θα κοιτάξω αν μπορώ να βολέψω τα προγράμματα μου στο νοσοκομειο για να συνεχίσω στην Αρχαιολογία που έχει πιο απαιτητικό πρόγραμμα, αλλιώς θα κάνω επίσης distance το πρόγραμμα στην Ιστορία της Τεχνης μέχρι και το πτυχίο, απλά για τις γνώσεις και τη δική μου ικανοποίηση. Καλά να είμαστε και όρεξη να έχουμε να σπουδάζουμε καινούρια πράγματα μέχρι τα βαθιά γεράματα. 😀
  4 points
 2. Και γω περασα πριν αρκετα χρονια σε ενα τμημα (Ιστορια και Φιλοσοφια της Επιστημη - πρωην ΜΙΘΕ) καθαρα για προσωπικη αποκτηση γνωσεων και χομπι, αλλα δεν μπορεσα λογω δουλειας και οικογενειας να το φτασω μεχρι τελους δυστυχως. Αφου ο Αποστολης το γουσταρει και πιστευει θα μπορεσει να τα βολεψει,να το τολμησει!!
  3 points
 3. Καλησπέρα σε ολους και καλό χειμώνα. Αλλο ενα μεγαλο ταξίδι τελείωσε και πλεον απο σημερα τελειωσα επίσημα την ειδικότητα. Εαν καποιος απο τους μεγαλύτερους γνωριζει πως μπορω να αναγνωρίσω την ειδικότητα στην ελλαδα μπορει να το γραψει? Δεν εχω ιδεα πως / που και καθε βοήθεια ευπρόσδεκτη.
  3 points
 4. Με το ρίσκο η απάντησή μου να είναι ... αναχρονιστική, θα σου πω τι έκανα εγώ και δούλεψε για μένα. Έδωσα εξετάσεις το 2013. Έπεισα τον εαυτό μου ότι πήγαινα την πρώτη φορά για δοκιμή και μόνο, διάβασα καλά ένα 3μήνο σκάρτο, χαλαρά 2-3 μήνες επιπλέον. Διάβασα ένα αγαπημένο βιβλίο για βάση, current medical diagnosis and treatment, McPhee, μετά είχα μία μεγάλη συλλογή από τις κατευθυντήριες οδηγίες στην τελευταία τους έκδοση. Μετά ένα αμερικάνικο βιβλίο με ερωτήσεις προς family physicians που πήγαιναν για εξετάσεις. Πρακτικά όλα τα είχα ηλεκτρονικά, κι έτσι διάβασα κυρίως από το τάμπλετ, οπότε αν είχα μία απορία απλά άλλαζα πρόγραμμα, την έλυνα και προχωρούσα. Από ελληνικά βιβλία δεν ασχολήθηκα με βιβλία γενικής ιατρικής, μόνο κάτι βιβλία που κυκλοφορούσαν πχ για λοιμώξεις της Γιαμαρέλου. Καλά μου πήγε. Αν απλά διαβάσεις από έγκυρες πηγές και δώσεις χρόνο θα σου πάει καλά. Καλή συνέχεια
  2 points
 5. Το να σπουδάζεις κάτι από χόμπυ είναι ό,τι καλύτερο και κ@υλα για μένα. Δείχνει άτομο που επιθυμεί την γνώση για την γνώση, νέους ορίζοντες. Γνωρίζω ειδικό π/θ που τελείωσε πρόσφατα Θεολογία, προφανώς και δεν σκοπεύει να γίνει... ιερέας, αλλά αυτό γούσταρε,αυτό έκανε. Οπότε προχώρα αφού έχεις και την εναλλακτική του τωρινού σου επαγγέλματος, γιατί όπως σου έγραψαν και άλλοι, σταδιακά εξατμίζεται ο ρομαντισμός των ιατρών μετά από χρόνια στα νοσοκομεία. Είμαι κι εγώ σίγουρος ότι θα ακούσεις διάφορα, αλλά τα κόμπλεξ των ιατρών, πολλά!
  2 points
 6. Αλέξανδρε θερμά συγχαρητήρια! Πρέπει να έρθεις σε επαφή με το ΚΕΣΥ στην Αθήνα σχετικά με τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την αναγνώριση, βρίσκεται δύο δρόμους κάτω από το υπουργείο υγείας, αν δεν το έχουν μετακινήσει πρόσφατα. Μπορείς να επικοινωνήσεις και τηλεφωνικά μαζί τους, θυμάμαι είναι αρκετά ευγενικοί και εξυπηρετικοί. Καλή συνέχεια και καλή επιτυχία σε ότι κι αν κάνεις από εδώ και πέρα!
  2 points
 7. Δεν βλέπω πού είναι το πρόβλημα. Η Ιατρική στην Ελλάδα τείνει (sic) να ακολουθείται με μη βιοποριστικούς όρους, ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν εναλλακτικές. Το να την ασκείς ως χόμπυ επομένως δεν είναι πρόβλημα για εσένα που έχεις και τη δυνατότητα. Ίσως και να είναι ο κανόνας αυτός, περισσότερο από όσο ίσως φαντάζεσαι. (Το ότι αυτό το σύστημα όπως λειτουργεί κάποια στιγμή δεν είναι βιώσιμο και σύντομα θα φτάσει στα όριά του, είναι ασφαλώς μια άλλη συζήτηση.)
  2 points
 8. Αυτό ισχύει μόνο για το ειδικό κομμάτι της ειδικότητας και νομίζω όχι μισθολογικές κυρώσεις, αλλά χάνεις την θέση σου στο ειδικό κομμάτι αν παραιτηθείς πάνω από μια φορά από το γενικό κομμάτι. Η Γενική Ιατρική, απ όσο ξέρω, δεν έχει ειδικό κομμάτι.
  2 points
 9. Καλημέρα @Andriana.Christou, Καταρχάς συγχαρητήρια και καλή αρχή! Όσον αφορά το θεωρητικό κομμάτι, τα Αμερικάνικα βιβλία/διαλέξεις/ερωτήσεις είναι κατα πολύ ανώτερα απο οτιδήποτε μπορεί να σου προσφέρει η σχολή. Αυτό για τρείς λόγους. Πρώτον, οι διαλέξεις στην σχολή (πλην κάποιων εξαιρέσεων) είναι μέτριες στην καλύτερη. Κάθε μάθημα (πχ Φυσιολογία) έχει τουλάχιστον καμιά 10αρια διαφορετικά άτομα που κάνουν διαλέξεις κι αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα, όπως η έλλειψη συνοχής. Πολλές φορές μου δινόταν η εντύπωση οτι σε ορισμένους ομιλητές απλά τους έδινε ο καθηγητής της έδρας ένα θέμα (πχ φυσιολογική λειτουργία νεφρών) και αυτοί έρχονταν και έλεγαν 2-3 πράγματα που γνωρίζουν επι του θέματος. Υπάρχει κάποιος λόγος που η Ιατρική σχολή έχει τόσα μέλη ΔΕΠ ... οι διαλέξεις επωφελούν εκείνους πιο πολύ απο ότι τους φοιτητές. Δεύτερον, η μάθηση είναι κατα κανόνα παθητική. Πώς διάβαζες μέχρι πρόσφατα? Μελετούσες την θεωρία και μετά την εφάρμοζες λύνοντας εκατοντάδες ασκήσεις. Ε λοιπόν στη σχολή, τουλάχιστον σίγουρα τα 3 πρώτα χρόνια, το μόνο που θα κάνεις θα είναι να διαβάζεις ατελείωτα θεωρία χωρίς κάποιας μορφής ενεργό μάθηση. Για τους λόγους που ανέφερα σε προηγούμενα ποστ, αυτό είναι εξαιρετικά αντιπαραγωγικό. Οι Αμερικάνοι μαθαίνουν ότι μαθαίνουμε εμείς σε 2 αντί για 3 χρόνια. Κι αυτό χωρίς να λάβεις υπόψιν οτι ποιοτικά ο μέσος Αμερικανός φοιτητής είναι χειρότερος απο τον μέσο Έλληνα φοιτητή. Τρίτον, η εκπαίδευση στην Αμερική είναι μεγάλη μπίζνα, και ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιριών τεράστιος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αέναη βελτίωση των resources που δημιουργούν. Οι διάφορες πηγές (πχ, First Aid for the Step 1, UWorld) είναι πραγματικά state of the art για τον ρόλο που υπηρετούν. Προγράμματα όπως το Anki είναι όντως next generation learning. Για μένα πάρε αυτά που εχω προτείνει στο αρχικό μου post, δηλαδή First Aid για να ξέρεις τι είναι σημαντικό και τι όχι, διαλέξεις (πχ Boards and Beyond, Pathoma) για κατανόηση, και UWorld για εφαρμογή/περαιτέρω κατανόηση.
  2 points
 10. Οσο νωρίτερα συνηθίζεις να διαβάζεις απο αγγλικά τόσο το καλύτερο. Εγώ αμα ξεκινούσα την σχολή ξανά απο την αρχή θα αγόραζα την πιο πρόσφατη έκδοση του First Aid για το Step 1 και θα το χρησιμοποιούσα ως πυρήνα της εκπαίδευσης μου για τα 3 πρώτα χρόνια (δηλαδή ως "οδηγό" για το τι είναι σημαντικό και τι όχι) και θα αγόραζα κάποιο comprehensive βιβλίο ή online διαλέξεις για κατανόηση (πχ, Boards and Beyond, UWorld Step 1 questions system-based, Amboss library). Όσον αφορά την σχολή, θα προσπαθούσα να παραλληλίσω την ουσιαστική μάθηση (διάβασμα για USMLE) με τις αντίστοιχες διαλέξεις στο πανεπιστήμιο. Δηλαδή θα δίαβαζα Physiology απο FA/BnB το εξάμηνο που θα έκανα φυσιολογία στη σχολή, αλλά δεν θα διάβαζα απο τα βιβλία που μοιράζουν παρα μόνο μία βδομάδα πρίν δώσω το μάθημα. Θα κοίταζα επίσης τι SOS κυκλοφορούν (πχ, GreekMeds) για να εξασφαλίσω έναν υψηλό βαθμό στις εξετάσεις της σχολής. Απο την προσωπική μου εμπειρία αμα γνωρίζεις άριστα την ύλη του USMLE Step 1 εξασφαλίζεις ένα βαθμό κάπου στο 8 (+/- 1) σε όλα τα μαθήματα των 3 πρώτων ετών. Για 10 πρέπει αναγκαστικά να ασχοληθείς με τις ψαγμενιές που ζητά ο εκάστοτε καθηγητής, κατι που προσωπικά θεωρώ χάσιμο χρόνου. Τέλος, μόλις τελειώσεις την ύλη του Step 1, κάνε ένα γερό cramming, δώστο να πάρεις το Pass και μετά ασχολήσου με το Step 2CK. Ιδανικά θα ήθελα να ξεκινήσω διάβασμα για Step 2CK μόλις μπώ στις κλινικές.
  2 points
 11. Καταθέτω και εγώ την εμπειρία μου, με την ελπίδα να διευκολυνθούν ακόμα περισσόρετο οι επόμενοι: ΤΙ ΚΑΝΩ ΑΦΟΥ ΛΑΒΩ ΤΗΝ ΠΕΡΑΤΩΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Αυτή θα βγει συνήθως λίγο πριν την ορκωμοσία σε ορισμένη μέρα που θα σας ενημερώσει η γραμματεία. Πλέον, δεν χρειάζεται γενικά να ‘’τρέξετε΄’ με αυτή να δηλώσετε στον ΠΙΣ, αφού όλα γίνονται ηλεκτρονικά και παίζει ρόλο μόνο η μέρα που θα κάνετε ηλεκτρονικά αίτηση για άδεια άσκησης στον ΠΙΣ. Ούτε καν η ώρα. Δηλαδή, αν κάνεις την ίδια μέρα αίτηση, θα πάρεις αριθμό πρωτοκόλλου την ημέρα που θα ορίσουν. Αν κάνεις αίτηση την επόμενη της μέρας που θα πάρεις περάτωση, θα πάρεις μια μέρα μετά από τους υπόλοιπους κ.ο.κ. Ιδανικά, καμιά βδομάδα από πριν μπαίνετε και κάνετε λογαριασμό στον ΠΙΣ, προκειμένου να εξοικειωθείτε με τα κουτάκια και τα έγγραφα που θα χρειαστείτε. Όπου κάνετε έναν λογαριασμό και από τη καρτέλα "αιτήσεις" διαλέγετε "άδεια άσκησης επαγγέλματος" και συμπληρώνετε τα κουτάκια. Σχεδόν τα πάντα ηλεκτρονικά, όπως θα ζητείται. Θα γίνει με το που λάβουμε τη περάτωση σπουδών, αλλά σε περίπτωση που θέλετε να τα έχετε κατά το δυνατόν έτοιμα. Επιγραμματικά: 1. Μπαίνεις στο site του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (https://pis.gr) και πατάς στο «ΑΙΤΗΣΕΙΣ» https://requests.pis.gr/Account/Login.aspx?ReturnUrl=%2f Εάν δεν έχεις ήδη φτιάξει λογαριασμό, κάνεις εγγραφή (Το email με τον κωδικό που σου αποστέλλουν κατά πάσα πιθανότητα βρίσκεται στα ΣΠΑΜ) Συμπληρώνεις όλα τα απαραίτητα πεδία στο προφίλ σου ώστε να μπορείς να υποβάλλεις νέα αίτηση. Νέα αίτηση -> Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Επισυνάπτεις ηλεκτρονικά όλα τα απαραίτητα έγγραφα (Τις φωτογραφίες εκτός από ηλεκτρονικά πρέπει να τις αποστείλεις και σε φυσική μορφή μέσω ταχυδρομείου-κουριερ) 6. Το παράβολο (80Ε από φέτος!) το πληρώνεις αφού κάνεις την αίτηση με τον κωδικό πληρωμής που αποστέλλεται στο email σου. Ως προς αυτό θα υπάρξει γενικότερα ενημέρωση. Εμάς μας έστειλαν email. Απλά αποφάσισαν να βάλουν το παράβολο αφού είχαμε πάρει ήδη αριθμό πρωτοκόλλου και είχαμε υποβάλει αίτηση για αναμονή ειδικότητας. (σκεφτείτε μας έστειλαν email ενημέρωσης 17 Αυγούστου και διορία μέχρι τις 27 (!). Η αίτηση, όπως είπαμε, μπορεί να γίνει φυσικά την ίδια ημέρα που θα βγεί η περάτωση σπουδών, σε συγκεκριμένη ώρα που θα ορίσει η γραμματεία. Πιο αναλυτικά, ξανά, θα χρειαστείτε: - Απλή φωτοτυπία ταυτότητας σαρωμένη. - Μικρή έγχρωμη φωτογραφία ηλεκτρονικά σαρωμένη+ 2 μικρές έγχρωμες να στείλετε εκεί με κούριερ/συστημένο στη διεύθυνση που βγαίνει στη κεντρική σελίδα του PIS.GR Πλουτάρχου 3, 10675 Αθήνα (Ιδανικά αν έχετε στείλει τις φωτογραφίες καμιά βδομάδα πριν δηλώσετε για άδεια άσκησης, ώστε να τις έχουν λάβει ήδη). Στις φωτο στο πίσω μέρος γράφετε ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο. - Υπεύθυνη δήλωση με γνήσιο υπογραφής από ΚΕΠ (ή ηλεκτρονικά από gov.gr) ότι δεν έχετε καταδικαστεί ποτέ. - Το PDF της περάτωσης σπουδών - Ένα παράβολο (80 ευρώ ήταν από φέτος) για τον ΠΙΣ (θα γράφει στις οδηγίες αλλιώς ρωτήστε στον ΠΙΣ για σίγουρα). Έχοντας υπόψιν αυτά είστε οκ προς το παρόν. ΞΑΝΑ, ΔΕΝ μπορείτε να ανεβάσετε τα αρχεία πριν να έχετε την περάτωση σπουδών, γιατί η αίτηση θα καταστεί άκυρη. Πρέπει όλα να ανέβουν μαζί. Υπόψιν ότι όταν και λάβετε και το ηλεκτρονικό αντίγραφο πτυχίου τη μέρα της ορκωμοσίας, μπορούμε να το προσθέσετε στο κουτάκι "πτυχίο" για την αίτηση άδειας άσκησης από τον ΠΙΣ. Μου είπαν ότι προβλέπεται και δεν αλλάζει κάτι στη σειρά. Και όπως είδα, απλά το προσθέτεις με το κουμπί "μεταφόρτωση" και καταχωρείται μαζί με την περάτωση σπουδών που υποβάλλαμε ήδη. ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΑΔΕΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ Η άδεια άσκησης θα κάνει κάπου μήνα να βγει. Στο ενδιάμεσο όμως, με τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα μας αποστείλουν σε ορισμένη ημερομηνία, θα μπορούμε να δηλώσουμε ειδικότητα. Ο αριθμός πρωτοκόλλου θα βγει σε ορισμένη ημερομηνία που θα ορίσει ο ΠΙΣ. Από κει και πέρα, την ακριβή εκείνη ώρα θα δημιουργηθεί ένα αρχείο pdf του πρωτοκόλλου κάπου στο λογαριασμό μας στο πεδίο ‘’αιτήσεις’’, με το οποίο θα σπεύσετε να δηλώσετε γρήγορα στην περιφέρεια που επιθυμείτε (αρκετές δέχονται μόνο ηλεκτρονικά πλέον, όπως της Αττικής τουλάχιστον). Μεγάλη πιθανότητα να κλείσουν για εκείνη την ημέρα οι ηλεκτρονικές αιτήσεις στη περιφέρεια που θέλετε και να ανοίξουν κάποια ώρα, κατόπιν συμφωνίας, αφού θα έχουν βγει δηλαδή οι αριθμοί πρωτοκόλλου (καλοκαίρι 2021 μας ανακοίνωσαν μια μέρα πριν ότι οι αιτήσεις για Αθήνα θα ανοίξουν στις 17.00 και ας πήραμε αριθμό πρωτοκόλλου το πρωί) Γενικότερα, θα πρέπει να φροντίσετε να έχετε γρήγορο ίντερνετ και μηχάνημα και από κει και πέρα ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει. Όσον αφορά την Αττική ειδικά, επειδή πλέον υπάρχει και προσωπική εμπειρία, το έγγραφο ΔΥ70 το συμπληρώνετε ηλεκτρονικά και αρκεί απλά να πληκτρολογήσετε στο πεδίο ‘’ο δηλών’’ το όνομα σας. Τα υπόλοιπα σκαναρισμένα. Κανένα δεν θέλει επικύρωση. Γενικά και εκεί με τα τηλέφωνα δεν το έχουν…καθόλου, αλλά στα ηλεκτρονικά αιτήματα γενικά απαντούν. Άπαξ και χρειαστεί να αλλάξετε στη πορεία νοσοκομείο ειδικότητας για οποιονδήτε λόγο, ακολουθείτε την ίδια διαδικασία με πριν, απλά θα γράψετε στην υπεύθυνη δήλωση ότι αντί του νοσοκομείου Α (που είχατε δηλώσει) δηλώνω στο νοσοκομείο Β ( όπου Α και Β τα ονόματα των νοσοκομείων). Αφού πάρετε αντίγραφο πτυχίου και την κανονική άδεια ασκήσεως Καταρχάς ΠΡΟΣΟΧΗ γιατί η άδεια ασκήσεως είναι πρωτότυπη, δεν επανεκδίδεται και πρέπει παντού να καταθέτετε φωτοτυπίες. ΠΟΤΕ την ίδια. Θα σας έρθει με κούριερ συστημένη. Μαζί δίνουν 2 αντίγραφα σφραγισμένα για να δώσετε το ένα στον Ιατρικό Σύλλογο που θα γραφτείτε και το άλλο για σφραγίδα Χάγης(για εξωτερικό?) - Αλλαγή σε ΠΙΣ βεβαίωσης περάτωσης με αντίγραφο πτυχίου (δεν γίνεται αν κλειδώσει η αίτηση στον ΠΙΣ. Θα γράψω εδώ τι έγινε, μπορεί να μην χρειάζεται κιόλας αυτό), - Αλλαγή σε διεύθυνση υγείας βεβαίωσης περάτωσης με αντίγραφο πτυχίου και βεβαίωσης πρωτοκόλλου ΠΙΣ με -αντίγραφο- άδειας ασκήσεως - ΠΡΟΣΟΧΗ, για να φύγει ο φάκελος για διορισμό στο υπουργείο πρέπει απαραίτητα να αλλάξετε αυτά τα 2 έγγραφα στη δνση υγείας! Αν δηλώσετε σε κενή θέση, δεν θα σταλούν τα χαρτιά σας αν δεν τα πάτε στη δνση, και αν μπείτε σε αναμονή, όταν έρθει η σειρά σας θα τη χάσετε. Το συντομότερο για να τελειώνετε να πάτε αυτά τα 2 χαρτιά, - Εγγραφή, εντός 2 μηνών από την έκδοση άδειας ασκήσεως από τον ΠΙΣ, στον ιατρικό σύλλογο της περιοχής που θα ασκήσετε για πρώτη φορά την ιατρική ανάλογα με το που δηλώσατε (γενικό, ειδικό κομμάτι, αγροτικό κτλ) Η άδεια ασκήσεως θα έρθει με κούριερ στη διεύθυνση ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ. Θα σας στείλουν email τη μέρα που τη στέλνουν και την επόμενη εργάσιμη λογικά θα την έχετε με το κούριερ. ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ Φρόνιμο είναι να έχετε αποφασίσει χονδρικά τι θα κάνετε και που. Κάντε μια βόλτα σε νοσοκομεία που σκέφτεστε και ρωτήστε ειδικευόμενους αν είναι ικανοποιημένοι, το ωράριο μιας τυπικής μέρας, πόσες εφημερίες το μήνα, συνεννόηση με ειδικούς, αν έχει αξονικό/triplex εκεί για επείγοντα κτλ. Ρωτήστε και αυτοί που είναι μέσα πότε τελειώνουν για να υπολογίσετε αναμονές. Πηγαίνετε αυτοπροσώπως, στο τηλ δύσκολα να πάρετε πολλές πληροφορίες. Πώς βρίσκετε πόση αναμονή έχετε: Θα πρέπει να ξέρετε τα εξής στοιχεία: πόσες θέσεις έχει η κλινική που θέλετε, πότε τελειώνουν αυτοί που είναι μέσα, πόσοι είναι σε αναμονή και πόσο χρόνο θα κάνουν ο καθένας / αν ενδεχομένως κάποιοι έφυγαν ή είναι να φύγουν εξωτερικό. Για παράδειγμα, αν θέλω να πάω Χειρουργική Κοζάνη, έχει 5 θέσεις. από αυτές είναι κατειλημμένες και οι 5. Γράφω σε ένα χαρτί πότε τελειώνει ο πρώτος, +3 μήνες για να τρέξουν τα χαρτιά, μετά μπαίνει ο πρώτος της λίστας αναμονής. Έπειτα βλέπω ποιός τελειώνει 2ος από τις 5 θέσεις της κλινικής, +3 μήνες, ο επόμενος της λίστας κ.ο.κ.. Εύκολα μπορείτε να βρείτε από δαστα πόσες θέσεις έχει ποιο νοσοκομείο. Το πρόβλημα είναι αν η διεύθυνση υγείας δεν δείχνει άμεσα ή έμμεσα πότε μπήκε ο καθένας και πότε τελειώνει, οπότε τότε πρέπει να πάρετε τηλέφωνο στο γραφείο προσωπικού του νοσοκομείου ή να πάτε να βρείτε ειδικευόμενους της κλινικής να μάθετε από πρώτο χέρι πότε τελειώνει ποιος. Της Θεσσαλονίκης δεν γράφει, ενώ της Αθήνας μπορείτε να το βρείτε εύκολα έμμεσα. Έτσι θα ξέρετε πότε ανοίγουν θέσεις. Τώρα για αυτούς σε αναμονή δεν μπορείτε να γνωρίζετε ποιοι έφυγαν, μπορείτε βέβαια να τους βρείτε από Facebook να τους στείλετε μήνυμα και να τους ρωτήσετε αν θέλετε να γνωρίζετε σίγουρα. Η περίπτωση αλλαγής λίστας (είτε νοσοκομείου στη ίδια ειδικότητα και περιφέρεια είτε αλλαγή ειδικότητας γενικότερα) Απάντηση όπως μου τη μετέφερε τουλάχιστον η περιφέρεια Αττικής (και αφορά φυσικά την Αττική): ΒΗΜΑ 1 Θα διαγράψετε την υπάρχουσα αίτηση σας. Στην περίπτωση που επιθυμείτε τη διαγραφή της αίτησής σας συμπληρώνετε την σχετική Αίτηση Γενικής Χρήσης (τέταρτο έντυπο στην σειρά στο site μας) και την συνοδεύετε με Υπεύθυνη Δήλωση όπου αναγράφετε την ειδικότητα και το νοσηλευτικό Ίδρυμα για τα οποία ζητάτε διαγραφή. Την ΥΔ θα την βρείτε με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο. Όπου ζητείται υπογραφή απλώς πληκτρολογήστε το ονοματεπώνυμο σας. ΒΗΜΑ 2 Θα μπείτε δεύτερη φορά στην εφαρμογή και θα δηλώσετε το νέο νοσοκομείο που θέλετε. Για να γίνει αυτό θα συμπληρώσετε την αίτηση ΔΥ70 και την ΥΔ εγγραφής σε λίστα αναμονής (πρώτο και δεύτερο έντυπο στην εφαρμογή). Όπου ζητείται υπογραφή απλώς πληκτρολογήστε το ονοματεπώνυμο σας. Θα τα καταθέσετε ψηφιακά. Δικαιολογητικά δεν χρειάζονται τα έχουμε- πλην της άδειας άσκησης που αν έχει εκδοθεί πρέπει να την συμπεριλάβετε . Και αν γίνει λάθος ή χρειαστεί κάτι έξτρα, τις επόμενες μέρες σας παίρνουν τηλέφωνο. Και αν δεν σας βρουν, σας στέλνουν επιτόπου email με αυτά που χρειάζονται από εσάς. ΛΟΙΠΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ -Στο Ιατρικό σύλλογο που επιθυμείτε να εγγραφείτε (πχ Θεσσαλονίκης), θα πρέπει πρώτα να έχει εκδοθεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος (όπως είπαμε κάνει κάπου στο μήνα) και ΔΕΝ αρκεί αριθμός πρωτοκόλλου. Από κει και πέρα, αν επιθυμείτε αλλαγή συλλόγου στη πορεία, τους ενημερώνετε, στέλνουν τα χαρτιά σας σε άλλο σύλλογο και από κει επικοινωνείτε με το νέο σύλλογο για τα περαιτέρω και αν αρκούν να γίνουν όλα ηλεκτρονικά ή όχι. π.χ. στης Θεσσαλονίκης χρειάζεται ραντεβού δια ζώσης. Αλλά πρέπει να γραφτείτε οπωσδήποτε άμεσα με το που βγει η άδεια άσκησης. -Μπορείς να πάρεις θέση και να κάνεις ειδικότητα, αλλά με τις νέες διατάξεις, πρέπει να έχεις ολοκληρώσει και το αγροτικό πρώτα, προκειμένου να δώσεις εξετάσεις. - Ο Πάπυρος θα κάνει να βγει 4+ μήνες μετά την ορκωμοσία και βλέπουμε.. Δυστυχώς δεν θα βγει κάποια επίσημη ανακοίνωση από τη γραμματεία, οπότε ο μόνος τρόπος να μάθουμε πάλι θα είναι με τηλέφωνο ή email. ΟΣΟΙ ΈΧΟΥΝ ΣΤΡΑΤΌ Όσον αφορά στους άντρες με το στρατό, ρώτησα στη στρατονομία δυτικής Μακεδονίας και ισχύει ότι αν έχεις πάρει αναβολή για σπουδές και πάρεις πτυχίο πριν λήξει, επιτρέπεται να την εξαντλήσεις και δεν είσαι υποχρεωμένος άμεσα να κόψεις την αναβολή, ούτε στέλνει το ΑΠΘ διακοπή. Αυτά μπορεί να τα ακούσετε από άτομα παλιότερων γενιών στα οποία αυτά ίσχυαν, πλέον όμως ο νόμος έχει αλλάξει. μπορείτε να την εξαντλήσετε χωρίς κυρώσεις αν έχετε πάρει πτυχίο (ποινή τρως μόνο αν πάρεις αναβολή και μετά πχ διαγραφείς οπότε ούτε τελείωσες ούτε είσαι ακόμα ενεργός φοιτητής στα 28 - τότε τρως 90 ευρώ άπαξ ή 1 μήνα έξτρα). Βασικά για ΤΕΙ ΑΕΙ παίρνουμε ως τις 31 Δεκεμβρίου πριν το έτος που γινόμαστε 28 (εγώ γεννημένος το 95 έχω ως 31/12/2022). Οπότε προλαβαίνετε να κάνετε γενικό κομμάτι αν θέλετε. Προσοχή γιατί αν θέλετε μεταπτυχιακό η αναβολή είναι πάλι ως τα 28 και δεν μπορείτε δηλαδή αν ξεκινήσετε τέτοιο να την παρατείνετε. Αν έχετε αρκετή αναβολή για να κάνετε γενικό κομμάτι και το ξεκινήσετε ίσως γίνεται να πάρετε αναβολή ως τα 33 λόγω ιατρικής ειδικότητας - όταν φτάσω στο σημείο να το δω θα σας γράψω. Γενικότερα, μπορείς να δηλώσεις ειδικότητα, αλλά αν ανοίξει στο ενδιάμεσο η θέση σου, ενόσω είσαι στο στρατό, "παγώνει", μπαίνει ο επόμενος στη λίστα και μετά, με το που τελειώσεις, παίρνεις την αμέσως επόμενη διαθέσιμη. Δηλαδή παραμένεις πρώτος στη λίστα. Διορισμός στη διαύγεια Όταν βγει μπορείτε να πάρετε χαρτί και να δηλώσετε ειδικό μέρος. Για να τον δείτε πρέπει να έχετε υπόψη τη σελίδα με τις αναμονές και πότε θα έρθει η σειρά σας για διορισμό. Νομίζω ότι το όνομα φεύγει από τη λίστα αναμονής και άμεσα θα αναρτηθεί ο διορισμός στη διαύγεια και θα σταλεί το γράμμα διορισμού από το ταχυδρομείο. Μπαίνετε diavgeia.gov.gr , εκεί πατάτε σύνθετη αναζήτηση και βάζετε: φορέας - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ (ξεκινάτε να γράφετε και επιλέγετε από τη λίστα), είδος - ΛΟΙΠΕΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ, όρος αναζήτησης - ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ. Πατάτε αναζήτηση και θα βγουν κάποια αποτελέσματα, στα δεξιά πατήστε να ταξινομηθούν ως προς "πιο πρόσφατες" και έτοιμη η λίστα διορισμών. Ψάχνετε μια μια να δείτε αν είστε κάπου. Όταν βγει ο διορισμός, μπορείτε να δηλώσετε το ειδικό κομμάτι (μπορείτε να δηλώσετε και μόνο με το χαρτί της διαύγειας τελικά, στη δήλωση απλά πρέπει να γράψετε αναμενομένη και υποθετική ημερομηνία που θα λήξει το γενικό κομμάτι σας). Επικοινωνήστε με email ή τηλέφωνο με την διεύθυνση υγείας που θέλετε να δηλώσετε για να σας στείλουν το πιο πρόσφατο πρότυπο αιτήσεών τους. Επίσης, προσοχή όσοι έκαναν εξουσιοδότηση να τα καταθέσουν οι γονείς τους πρέπει να βάλουν σε όλες τις υπογραφές της αίτησης Αθήνας γνήσιο της υπογραφής! Και μετά, όταν τελειώσετε το γενικό μέρος πρέπει να καταθέσετε πιστοποιητικό άσκησης στη δνση υγείας του ειδικού μέρους ότι τελειώσατε το γενικό, για να είναι η δήλωση ενεργή και όταν έρθει η σειρά σας να σας καλέσουν. Το γράμμα που ουσιαστικά είναι η απόφαση της διαύγειας ταχυδρομημένη, θα κάνει μερικές μέρες να έρθει, έπειτα θα σας έρθει ειδοποιητήριο από τα ΕΛΤΑ, έχετε κάποιες μέρες να το παραλάβετε, και αφού το παραλάβετε έχετε 15 εργάσιμες να παρουσιαστείτε πριν μπείτε σε ανάκληση. Μπορείτε να αναλάβετε υπηρεσία και με το χαρτί της διαύγειας εκτυπωμένο μόνο, αλλά μην ξεχάσετε να πάτε να πάρετε και το συστημένο για να μην γυρίσει πίσω και μπείτε κατέβω λάθος σε ανάκληση!. Άπαξ και παρουσιαστείτε Game Rover. Ξεκινάτε άμεσα (μετά από 1-2 μέρες για να βρείτε τα χαρτιά και δικαιολογητικά για διορισμό, πχ λογαριασμό τράπεζας, χαρτί από παθολόγο και ψυχίατρο... αυτά δεν μπορείτε να τα πάρετε από πριν, πρέπει να παρουσιαστείτε και αυτοί μετά θα σας στείλουν). Καλό θα ήταν για να γλιτώσετε χρόνο και μπελά να έχετε ήδη κάνει τα εξής πριν αναλάβετε: 1) να έχετε ΑΦΜ, κλειδάριθμο, κωδικούς taxis για να κάνετε στρατολογια-συνταγογραφηση κτλ., 2)να έχετε λογαριασμό σε τράπεζα με πρώτο το όνομα σας και να έχετε βγάλει βιβλιάριο ώστε να καταθέσετε την πρώτη σελίδα του σε φωτοτυπία, ρωτήστε στα γραφείο προσωπικού του νοσοκομείου αν έχουν σύμβαση με συγκεκριμένη τράπεζα, 3) να κλείσετε εκκρεμότητες προσωπικές σας και για το σπίτι σας. Συγκεκριμένα για τη δήλωση στην Αθήνα, ψάχνετε το τμήμα ειδικοτήτων περιφέρειας Αττικής, διεύθυνση υγείας κεντρικού τομέα. Όταν γραφόταν το παρόν, από τις λίστες υπαλλήλων που αναρτήθηκαν λόγω covid βρήκα ότι αρμόδιος είναι ο Μάνος Γαροφαλάκης - manos.garofalakis@patt.gov.gr , 2131600391 . Μετά από επικοινωνία μου μαζί του, έμαθα ότι για τη δήλωση του ειδικού αρκεί ο διορισμός στην διαύγεια και επίσης ότι για να δηλώσουμε «Με google στο Περιφέρεια Αττικής/Ψηφιακή Εξυπηρέτηση/Οδηγός του Πολίτη/Είσοδος/Καταχώριση ιατρών προς απόκτηση ειδικότητας/ διπλό κλικ και στο Αναλυτική Περιγραφή υπάρχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά Με google στο Περιφέρεια Αττικής/Ψηφιακή Εξυπηρέτηση/Οδηγός του Πολίτη/Είσοδος/Καταχώριση ιατρών προς απόκτηση ειδικότητας/Υπόδειγμα Αίτησης το ανοίγετε και συμπληρώνετε τα έντυπα Αίτηση ΔΥ 70 και Υ.Δ.και Δελτίο αποστολής Τα στέλνετε πρώτα με e-mail εδώ. Προσοχή τα αρχεία συμπιεσμένα ΟΧΙ φωτογραφίες από κινητό Μετά τα ταχυδρομείτε άμεσα με κούριερ στο Περιφέρεια Αττικής/Δ/νση Δημόσιας Υγείας/Τμήμα Ειδικοτήτων/Λ.Αλεξάνδρας 196/ΤΚ 115 21» ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΥΛΙΚΟ: Ιατρική Ειδικότητα και Αγροτικό Εργαστήριο 9/6/2021 Γραφείο Διασύνδεσης Α.Π.Θ. https://www.youtube.com/watch?v=dSjkjJDGirs Παλιότερο ενημερωτικό υλικό -> δικαιολογητικά αγροτικού–ειδικότητας.pdf https://www17.zippyshare.com/v/mo2szg2u/file.html 2ο λινκ σε περίπτωση που πέσει το πρώτο: https://www.mediafire.com/file/cxxka9r9238krex/δικαιολογητικά+αγροτικού-ειδικότητας.pdf/file
  2 points
 12. Τα οποια Υπουργεια τηρουν υποπτη σιγην ιχθυος......
  1 point
 13. των υπόλοιπων θέσεων= θεσεις κλινικης απο την προκηρυξη του φεβρ 2021. (με τα 75 και 95 και 125 μόριά τους)- βαλε και 50 και 25 μορια αν παμε ακομα πιο κατω στην επιλογη νεοτεπατζηδων. και θα μπορέσουν να δηλώσουν και στις θέσεις αυτές= του σεπτεμβριου του 2021 στην τελική καβαντζώνουν τη θέση-κι αν παίξει δυσαρέσκεια το καπελάκι τους και φεύγουν= θελω να δω απο γεναρη του 2022 οταν θα κλεισει η διετια ποσοι θα φυγουν ή μαλλον θα τολμησουν να φυγουν (χωρις ποινη βεβαια) , ειτε για να δηλωσουν σε αλλη προκηρυξη και να αναμενουν μια αλλη θεση στο ΝΕΣΥ ειτε να φυγουν γενικα και να πανε προς ιδιωτικο τομεα και απλα να βαζουν ηλεκτρονικα τα χαρτια τους χωρις και μεγαλο καημο για το ΝΕΣΥ. (τα δυο ειτε δεν διαφερουν και πολυ βεβαια) μου εκανε εντυπωση το οτι απο την προκήρυξη του φεβρουαριου του 2021 εμεινε κενη θεση στη Νεα Ιωνια για τα τεπ και δεν ξαναδηλωθηκε. (βασικα δεν υπηρχει υποψηφιος τον φεβρουαριο) αυτο δειχνει το μελλον? δηλαδη οτι μελλοντικα καποια τεπατζιδικη θεση μεινε κενη να μην τους πιανει μεγαλος πονος για να την καλύψουν? δλδ αν μεινουν κενες 20 τεπατζιδικες θεσεις σε ενα χρονο απο τωρα κενες στην Αττικη (λογω αποχωρησεων κτλ κτλ) μπορει και να μην τις καλύπτουν ολες? στα τεπ θα μεινει δλδ μονο ενας, αθανατος και ερημος και ζαβος=τεποφθαρμενος? και καπως ετσι να εχουν νοημα τα παρακατω προφητικα λογια?
  1 point
 14. Το λιφτινγκ του ρώμα είναι στις επιλογές; Έχω κάνει follow εναν γνωστο μου πλαστικό που ολο ανεβαζει stories με νήματα, υαλουρονικα, μποτοξ κτλ. Βγαζει καλά λεφτα αλλά δε μπορώ τόση ματαιοδοξία.
  1 point
 15. ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ - Π.Ι. ΡΑΦΤΗ Περιφερειακό Ιατρείο Ράφτη Αρκαδίας - πληροφορίες προς ενδιαφερόμενους Απέχει 3 ώρες από την Αθήνα, 30 λεπτά από τη Δημητσάνα. Ανήκει στο Κέντρο Υγείας Δημητσάνας. Υπάγονται στο ίδιο ιατρείο περίπου 12 ακόμα οικισμοί. Ο δρόμος Δημητσάνα - Ράφτης αρκετά κακός: στενός, με στροφές χωρίς ορατότητα, λακκούβες και κατολισθήσεις όταν βρέχει. Το ιατρείο δυστυχώς τελείως εγκαταλελειμμένο από την Κοινότητα, χρειάζονται εργασίες επισκευής και καθαριότητα που κανείς εκ των μόνιμων κατοίκων δεν ενδιαφέρεται να αναλάβει, ακόμα και η τουαλέτα του κτίσματος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Από τους κατοίκους, οι συνεννοήσιμοι αποτελούν την εξαίρεση. Πιθανό πολιτισμικό σοκ στην πρώτη επαφή με κατοίκους της ευρύτερης περιοχής! Επίσης το δωρεάν κατάλυμα που παρέχεται ΔΕΝ είναι κατοικήσιμο. Πολύ μικρή προσέλευση περιστατικών ημερησίως που σημαίνει πολύ χαλαρή θητεία. Όμορφα τοπία, ωραία φύση
  1 point
 16. Το ερώτημα του αναγκαίου χρόνου για ικανή εκπαιδευση των Επειγοντολόγων βρίσκει νέες απαντήσεις! Στην αρχική ιδέα οτι η προπαρασκευή απαιτεί 2 χρόνια σπουδών για να μπορεί να αντιμετωπίζει κανείς όλο το φάσμα επειγόντων η απάντηση ήρθε αρχικά με παρακολούθηση ενός εξαμήνου σε Κέντρα και μετά με αυτόματη επίδοση του τίτλου για τους Διευθυντές των ΤΕΠ. Σήμερα μαθαίνουμε οτι αρκεί ένα σεμινάριο για τους ΤΕΠατζήδες του ΓΝ Σερρών, ώστε να μπορούν να βάζουν το "καλαμάκι" στον πάσχοντα και μετά "να φωνάξουν έναν γιατρό"... Μάλλον σεμινάριο για προπαρασκευή φραπέ απο το ιντερνετ θα είναι.. Ίσως απλά υπερεκτιμήθηκαν τα επείγοντα για να δημιουργηθούν εξειδικεύσεις, θέσεις, τμήματα, κλινικές, κεφάλαια και δωρεές για ένα τμήμα της κάθε ειδικότητας που όλοι οι γιατροί θα έπρεπε να γνωρίζουν, διαφορετικά θα επιλύονταν με ένα ιντερνετικό σεμινάριο απο τον καναπέ... ygeianet.gr/gine-anaisthisiologos-me-seminario/
  1 point
 17. Δεν έχεις και αδικο. Ναι η αιματολογια είναι φανταστική ειδικότητα, αν και κυρίως ογκολογια του αίματος! Είναι εξαιρετική στο ερευνητικό κομμάτι. Νομίζω εξελίσσεται γρηγορότερα από όλες τις ειδικότητες.
  1 point
 18. Φίλε μου έχουμε παρόμοια πορεία, αλλά εγώ είμαι κάποια έτη πιο μπροστά. Δηλαδή έκανα αγροτικό, στρατό και ξεκίνησα παθολογική ειδικότητα στα 33. Τότε εκανα το λάθος να επιλεξω, λόγω αναμονής, μία κλινική ΕΣΥ χωρίς ιδιαίτερο κύρος, που το βρίσκω μπροστά μου τώρα και στις εξετάσεις και στην φήμη του που εκπαιδευτηκες. Οπότε μία συμβουλή δίνω, μην λυπάσαι την αναμονή, έχει μεγάλη σημασία που κάνεις την ειδικότητα, γιατί καθυστερείς μετά και μάλιστα ταλαιπωρησε σε ηλικία που οι αντοχές σου είναι μειωμένες.
  1 point
 19. Από αυτά που ειπες, Γενική ιατρική.No-brainer που λεν κ στο χωριό μ.
  1 point
 20. Ευχαριστώ παιδιά για τις πληροφορίες! Στην αναλυτική βαθμολογία μου δίπλα στα αναγνωρισμένα μαθήματα γράφει exemption. Τελείωσα στη Κρήτη και πήρα τηλέφωνο στη γραμματεία προπτυχιακών , του κοσμήτορα και δεν ήξεραν να με καθοδηγήσουν. Παίρνω τηλέφωνο το ECFMG εδώ και πάρα μα πάρα πολύ καιρό και δε το σηκώνουν. Έστειλα mail και μου ήρθε αυτόματο μήνυμα μετά από ένα μήνα ότι δε θα απαντηθεί το mail μου λόγω φόρτου εργασίας. Οπότε καταλαβαίνετε ότι έχω απελπιστει λιγάκι...τι θα μου προτείνατε σε αυτό το σημείο εσείς; Ευχαριστώ πάρα πολύ παιδιά για το ενδιαφέρον , περίμενα καιρό να πάρω θετικό feedback πάνω στο θέμα.
  1 point
 21. Στη σχολη μας δεν υπαρχουν transfer credits. Εαν υπηρχαν θα επρεπε στην αναλυτικη βαθμολογια να γραφει τη σχολη προελευσης και να φαινεται και στο πτυχιο. τα transfer credits υπαρχουν στο αμερικανικο συστημα εκπαιδευσης οπου θα μπορουσες πχ να αποκτησεις πτυχιο ιατρικης με τα πρωτα 2 ετη στο βιολογικο. Επικοινωνησε με τη γραμματεια προεδρου να στο επιβεβαιωσουν
  1 point
 22. Θα μπορούσες επίσης να κοιτάξεις και τη Νοσηλευτική. Θα σου προσφέρει πολλές και πρακτικές γνώσεις στο αντικείμενο σε λιγότερο χρόνο και με μικρότερες απαιτήσεις σε σχέση με την Ιατρικη.
  1 point
 23. Εγώ το έκανα, αλλά πιο νωρίς. Είχα μπει ιατρική στα 24-25 μετά από πτυχίο ΑΕΙ 5ετους διαρκείας. Τώρα είμαι 39, δίνω εξετάσεις ειδικότητας και μου είναι πολύ δύσκολο το διάβασμα. Απλά χαίρομαι που έφτασα στο τέλος, όμως, οι θυσίες είναι παρα πολλές, οι άνθρωποι στον χώρο της ιατρικής πολύ δύσκολοι και δυσκαμπτοι. Δεν ξέρω αν πραγματικά αξίζει τον κόπο. Διατηρώ καποια ικμαδα ιδεολογίας και ρομαντισμού, όμως ο ρεαλισμός βαραινει περισσότερο. Οπότε θα έλεγα ότι είμαι αποτρεπτικος, γιατί σίγουρα η ιατρική χόμπυ δεν είναι. Είναι full time job, αργεί να αποδώσει οικονομικά και ο ρομαντισμός πραγματικά εξαυλωνεται με την πάροδο των χρόνων. Τέλος, με το τέλος της ειδικότητας η οικονομική ασφάλεια έληξε, η πανδημία δεν μου επέτρεψε να πάρω παράταση, γιατί το διάβασμα είναι μηδενικό, οπότε καταλαβαίνεις την κατάσταση.
  1 point
 24. Ειμαι ο τελευταίος που θα αποτρέψω κάποιον, αλλα το τρέχον επάγγελμα σου ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙ ; Είχα ειδικεύομενο... 55χρονών που αγχώνονταν για το τι θα κάνει μετά την ειδικότητα (η ειδικότητα του δεν μπορει να κρατήσει Ιατρείο) καθως δεν γούσταρε να πάει για επικουριλίκι στην επαρχία. Αν ΤΟ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ, προχώρα, κάνε την προσπάθειά σου, η ζωή είναι μικρή για να λες μετά δεν το προσπάθησα, αν ομως νομίζεις ότι θα βγάλεις λεφτά ή θα νιώσεις κάπως με το "γιατρέ", άστο, είναι κρίμα να ταλαιπωρηθεί η οικογένειά σου.
  1 point
 25. 1 point
 26. Καλή ερώτηση σε ένα γραφείο οποιασδήποτε περιφέρειας ( στις μικρές το σηκώνονυν πιο εύκολα). Σίγουρα θα ξέρουν.
  1 point
 27. Καλησπέρα σας. Διορίστηκα ως αγροτικός ιατρός και έχω τίτλο ειδικότητας. Ο Διευθυντής του ΚΥ σήμερα μου είπε ότι θα εφημερεύω ως συντονιστής εφημερίας (ως ειδικός) επειδή έχουν έλλειψη ειδικών(δηλ. θα υπογράφω και θα κανονίζω τις διακομιδές, κτλ). Είναι νόμιμο αυτό; (Γιατί διορίστηκα ως αγροτικός ιατρός και όχι ως ειδικευμένος ιατρός).
  1 point
 28. ΓΕΝΙΚΗ_ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ_ΚΑΙ_ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑ_2021_07_12.pdf
  1 point
 29. gvc

  Καρδιολογία

  Ιπποκράτειο 05/07/2021 Κανονικές εξετάσεις δια ζώσης >>γραπτό μέρος : σας επισυνάπτω φωτο με τα θέματα . Υπηρχαν και 2 ΗΚΓ ( πρόσθιο STEMI και 3ου βαθμού ΚΚ αποκλεισμό) >> προφορικά εξέτασε ο Καθηγητής με την κα Αγγελη •S4 πως παραγεται , πότε παράγεται κτλ κτλ ( ρώτησε συγκεκριμένα για κολπικη μαρμαρυγη) • πως καταλαβαίνουμε οτι η αορτική στένωση είναι σοβαρη ( ήθελε μειωση S2) • πως καταλαβαινουμε οτι η ανεπάρκεια αορτικης ειναι σοβαρη ( ήθελε αυξημένη διαφορικη πίεση) • πνευμονικη εμβολη , λίγο απο όλα • Συμπιεστική περικαρδίτιδα • φαρμακα σε ΟΕΜ ( ρώτησε έξτα απο στατίνες τι δινουμε για δυσλιπιδαιμια, και όρια LDL)
  1 point
 30. Παρακαλώ αν ξέρετε συναδέλφους που έδωσαν στο Σωτηρία να μας πούν λίγο θέματα, κλίμα, εξεταστές. κτλ
  1 point
 31. serrena

  Καρδιολογία

  Πτυχιακές Αττικού 18/06/21 Δευτεραίος-Μπιστόλα-Βραχάτης συμπτώματα και σημεία πνευμονικής εμβολής περιστατικό προκάρδιου άλγους τη νύκτα που αφυπνίζει ασθενή στένωση και ανεπάρκεια αορτικής σημεία και συμπτώματα κολπική μαρμαρυγή δδ θωρακικού άλγους οξεία καρδιακή ανεπάρκεια θεραπεία ΗΚΓ κατώτερο ΟΕΜ, κολιακή μαρμαρυγή, κολπική μαρμαρυγή περικαρδίτιδα αίτια και ΗΚΓ Επικεντρώνονται στα Επείγοντα, δεν απαιτούν λεπτομέρειες. Εκτιμούν την κατανόηση του θέματος (και μεταξύ μας η καρδιολογία μαθαίνεται μόνο με κατανόηση της βασικής παθοφυσιολογίας). Δεν ρώτησαν θέμα που δεν υπάρχει στο αρχείο με τα SOS και έχω συντάξει ένα βοήθημα με όλα τα θέματα απαντημένα και όλα όσα χρειάζεστε για να περάσετε το μάθημα με 10. Οι σημειώσεις είναι βασισμένες σε κατευθυντήριες οδηγίες της ECS, στο κόκκινο βιβλίο της κλινικής, στον Κρεμαστινό, στο eclass και στις διαλέξεις. Στις σημειώσεις περιλαμβάνονται και βασικές πληροφορίες για την απλή ερμηνεία του ΗΚΓ (αν έχετε απορίες μπορείτε να ανοίξετε Κρεμαστινό ή κάποιο άλλο βιβλίο για το ΗΚΓ ή να ψάξετε στο litfl, αλλά σε καμία περίπτωση μην φάτε τον χρόνο σας διαβάζοντας 100 ή 200 σελίδες για το ΗΚΓ). Καλές επιτυχίες! καρδιολογια αττικο πτυχιακες.pdf
  1 point
 32. Καλησπερα σε ολους. Δεν ξερω αν εδω ειναι το καταλληλο θεμα να το ποσταρω αλλα πραγματικα υπαρχουν τοσα πολλα που εχω χαθει λιγο. Τελειωσα μολις την σχολη και θελω να μπω αγροτικο και εχω καποιες αποριες, αν καποιος μπορει να βοηθησει θα εκτιμηθει πολυ! Σκεφτομαι λοιπον να μπω αγροτικο αλλα παρολο που εχω περασει βδομαδες στα τηλεφωνα με το υπουργειο/ΠΙΣ/νομαρχεια κτλ δεν εχω βγαλει ακρη για καποια θεματα. Αρχικα, δεν ισχυει πλεον οτι χρειαζεται να κανω αγροτικο για να μπω ειδικοτητα σωστα? γιατι ο ΠΙΣ σε τηλεφωνο προχθες ετσι υποστηριξε. Το λεω γιατι σκεφτομαι οτι αν δεν με παρουν στο αγροτικο, να μην περιμενω απλα την επομενη προκηρυξη και χασω ποσους μηνες, να εχω βαλει ηδη αιτηση για ειδικοτητα οποτε αν δεν μπω εκει τουλαχιστον να κανω ειδικοτητα. Επισης ειμαι αναμεσα σε πληρη παθολογια και ενδοκρινολογια γι αυτο σκεφτομαι για αγονο επειδη ισως να μου χρειαστουν τα μορια. Εδω δεν εχω καταλαβει. Αν ειμαι στο αγροτικο σε αγονο και ανοιξει η ειδικοτητα για να μην χασω την αιτηση για ενδο πρεπει να στειλω αυτην την επιστολη που λεει οτι πρεπει να το τελειωσω οποτε θα παρω την πρωτη θεση που θα ανοιξει οταν τελειωσει το αγροτικο μου? τι γινεται αν εχω βαλει για παθολογια πληρη ομως και ενω κανω αγροτικο αγονο ανοιξει εκει η θεση? μπορω να την αφησω για αφου τελειωσω με το ιδιο συστημα της επιστολης ή επειδη δεν εχω ειδικο μερος θα πρεπει θα φυγω απο το αγροτικο οπωσδηποτε και να αρχισω παθολογια? Στην περιπτωση που μπω κατευθειαν παθολογια πληρη τωρα και θελω καπου ενδιαμεσα να κανω αγροτικο, πχ μετα απο 2 χρονια, γινεται? γιατι διαβασα οτι για να κανεις αιτηση στο αγροτικο πρεπει να μην εισαι διορισμενος καπου. αρα τοτε θα πρεπει να κανω αιτηση για 2 χρονια παθολογια, να τελειωσω αυτα, μετα να κανω το αγροτικο μου και μετα να την συνεχισω? ή τι θα με συμβουλευατε να κανω σε αυτην την περιπτωση? φοβαμαι μονο μην χασω εντελως την επαφη με το νοσοκομειο ή οτι θα μου πεσει βαρυ το να παω για αγροτικο αφου εκανα ολη την ειδικοτητα και ειμαι ετοιμη να δωσω. Δεν ξερω ποια θα ηταν η καλυτερη λυση σε αυτην την περιπτωση πραγματικα.. Αυτα ειναι τα ερωτηματα, αν καποιος μπορει να βοηθησει θα ηταν τελειο!
  1 point
 33. StK xD

  Φυσική Ι

  ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ (1h-50 πολλαπλής) Επιλέξτε τη σωστή απάντηση σε κάθε ερώτηση. Πόσοι χρόνοι υπο-διπλασιασμού έχουν παρέλθει όταν η αρχική ενεργότητα ενός ραδιενεργού δείγματος έχει μειωθεί στο 1% της αρχικής της τιμής; α. Ln(2)/2 β. 10 γ. 2/log(2) δ. 50 Εάν μετά από 24h η ενεργότητα ενός ραδιονουκλιδίου έχει μειωθεί στο 1/8 της αρχικής της τιμής, ο χρόνος ημιζωής του ραδιονουκλιδίου αυτού είναι: α. 3h β. 6h γ. 8h δ. 9h Μέτρο της πυρηνικής σταθερότητας αποτελεί: α. Ο αριθμός νουκλεονίων β. Ο λόγος πρωτονίων/νετρονίων γ. Η ενέργεια σύνδεσης ανά νουκλεόνιο δ. Η ενέργεια σύνδεσης Μεταξύ ελαφρών νουκλιδίων (Α<20) με το ίδιο Α, σταθερότερο είναι αυτό για το οποίο ισχύει: α. Ζ=1,5Ν β. Ν=1,5Ζ γ. Ζ=Α/2 δ. Ν=2Α Το ισότοπο του Βορίου με ατομικό αριθμό Ζ=5 και μαζικό αριθμό Α=12: α. Είναι ασταθές και διασπάται με β- διάσπαση β. Είναι ασταθές και διασπάται με β+ διάσπαση γ. Είναι ασταθές και διασπάται με α διάσπαση δ. Είναι σταθερό Στην περιοχή ενέργειας ιοντίζουσας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που χρησιμοποιείται για ακτινοδιαγνωστικές εφαρμογές, είναι μηδενική η πιθανότητα να λάβει χώρα αλληλεπίδραση φωτονίου-ύλης με: α. φωτοηλεκτρικό φαινόμενο β. σύμφωνη σκέδαση γ. σκέδαση Compton δ. δίδυμη γένεση Μεταξύ ηλεκτρονίων και σωματιδίων α με την ίδια ενέργεια που διαδίδονται στο ίδιο υλικό και προκαλούν διεγέρσεις και ιονισμούς (η απώλεια ενέργειας λόγω εκπομπής ακτινοβολίας πέδησης θεωρείται αμελητέα), μεγαλύτερη εμβέλεια θα έχουν: α. Τα σωμάτια α λόγω μεγαλύτερης μάζας β. Τα σωμάτια α λόγω μικρότερης μάζας γ. Τα ηλεκτρόνια λόγω μικρότερης μάζας δ. Τα ηλεκτρόνια λόγω μικρότερου φορτίου Η απώλεια ενέργειας ανά μονάδα διαδρομής ενός φορτισμένου σωματιδίου στην ύλη είναι: α. Μεγαλύτερη στην αρχή της τροχιάς του β. Μεγαλύτερη στο μέσο της τροχιάς του γ. Μεγαλύτερη στο τέλος της τροχιάς του δ. Σταθερή καθ’ όλη την τροχιά του Όταν αυξηθεί η υψηλή τάση μιας λυχνίας ακτίνων x (το δυναμικό επιτάχυνσης των ηλεκτρονίων), θα παρατηρηθεί: α. Αύξηση της μέγιστης ενέργειας και του αριθμού των φωτονίων ακτινοβολίας x που παράγεται β. Αύξηση της ενέργειας της χαρακτηριστικής ακτινοβολίας της ακτινοβολίας x που παράγεται γ. Απουσία του γραμμικού μέρους του σύνθετου φάσματος της ακτινοβολίας x που παράγεται δ. Τίποτα από τα παραπάνω Ποιες διαφορές είναι πιθανό να παρατηρηθούν στα φάσματα ακτίνων x που εκπέμπουν δύο λυχνίες ακτίνων x με διαφορετικό υλικό ανόδου που λειτουργούν για ίδια στοιχεία (ίδια υψηλή τάση, ίδιο ρεύμα λυχνίας, και για ίσο χρόνο); α. Διαφορετικό συνολικό αριθμό εκπεμπόμενων φωτονίων ανά μονάδα χρόνου β. Διαφορετική ενέργεια χαρακτηριστικής ακτινοβολίας γ. α και β δ. τίποτα από τα παραπάνω Η θωράκιση των θαλάμων εντός των οποίων πραγματοποιούνται ιατρικές εφαρμογές ιοντίζουσας ακτινοβολίας: α. Εξασφαλίζει μηδενική δόση εκτός του θαλάμου β. Εξασφαλίζει δόση χαμηλότερη των κατάλληλων ορίων δόσης γ. Πρέπει να γίνεται με όσο το δυνατόν ελαφρύτερα υλικά δ. Είναι πάντα απαραίτητη Τα καθορισμένα βιολογικά αποτελέσματα της έκθεσης σε ιοντίζουσα ακτινοβολία: α. Οφείλονται σε θάνατο σημαντικού αριθμού κυττάρων ενός ιστού β. Χαρακτηρίζονται από αμελητέα πιθανότητα εμφάνισης για δόση μικρότερη ενός κατωφλίου που συναρτάται του είδους του ιστού και του ρυθμού δόσης γ. Μπορεί να εμφανιστούν από ώρες έως και μήνες μετά την ακτινοβόληση δ. Όλα τα παραπάνω Το πιθανό βιολογικό αποτέλεσμα δεδομένης δόσης ιοντίζουσας ακτινοβολίας: α. Εξαρτάται από το φύλλο και την ηλικία του εκτιθέμενου ατόμου β. Εξαρτάται από το ρυθμό δόσης και το είδος του ιστού που εκτίθεται γ. Εξαρτάται από όλους του παραπάνω παράγοντες δ. Είναι δεδομένο και ανεξάρτητο από τους παραπάνω παράγοντες Το μέγεθος στο οποίο ανακοινώνονται τα αποτελέσματα δοσιμέτρησης των επαγγελματικά εκτιθέμενων είναι: α. Η έκθεση β. Η ισοδύναμη δόση γ. Η δόση δ. Η ενεργός δόση Το όριο δόσης για ένα ασθενή που θα εκτεθεί σε ιοντίζουσα ακτινοβολία στο πλαίσιο επεμβατικής καρδιολογίας είναι: α. 20 mSv β. 500 Gycm2 γ. 1 mSv δ. Δεν υφίσταται Ποιο από τα παρακάτω είναι λάθος; Τα στοχαστικά βιολογικά αποτελέσματα της έκθεσης σε ιοντίζουσα ακτινοβολία: α. Οφείλονται σε κυτταρικές μεταλλάξεις β. Δεν απαιτούν υπέρβαση κατωφλίου δόσης για να εμφανιστούν γ. Χαρακτηρίζονται από πιθανότητα εμφάνισης που θεωρείται απευθείας ανάλογη της δόσης δ. Είναι λιγότερο πιθανά στην περιοχή χαμηλών δόσεων και χαμηλού ρυθμού δόσης από ότι σε αυτή υψηλών δόσεων και υψηλού ρυθμού δόσης ε. Έχουν κλινική βαρύτητα ανεξάρτητη της δόσης, εφόσον εμφανιστούν στ. Εμφανίζονται έτη μετά την ακτινοβόληση ζ. Έχουν μηδενική πιθανότητα εμφάνισης για επαγγελματικά εκτιθέμενους που δεν υπερβαίνουν τα θεσπισμένα ετήσια όρια δόσης η. Χαρακτηρίζονται από πιθανότητα εμφάνισης που εξαρτάται από το φύλλο, την ηλικία κατά τη στιγμή της ακτινοβόλησης, και την τρέχουσα ηλικία του ατόμου Ποιο από τα παρακάτω είναι λάθος; Η ενεργός δόση: α. Μετράται σε Sievert β. Δεν λαμβάνει υπόψη το είδος ακτινοβολίας γ. Αντιστοιχεί στην ισοδύναμη δόση από ολοσωματική έκθεση που ενέχει τον ίδιο κίνδυνο με μια μερική (τοπική) ακτινοβόληση δ. Δεν λαμβάνει υπόψη φύλλο και ηλικία κατά την ακτινοβόληση ε. Είναι το μέγεθος στο οποίο ανακοινώνονται τα αποτελέσματα δοσιμετρίας των επαγγελματικά εκτιθέμενων Ποια από τις παρακάτω παραμέτρους ενός ακτινογραφικού μηχανήματος θα μεταβάλλατε για να αυξήσετε την διεισδυτικότητα (ενέργεια) των παραγόμενων ακτίνων -Χ: α. Την διαφορά δυναμικού μεταξύ ανόδου και καθόδου β. Τον χρόνο λήψης της εξέτασης γ. Το ρεύμα των ηλεκτρονίων μεταξύ ανόδου και καθόδου δ. Όλες τις παραπάνω Ποιος από τους παρακάτω παράγοντες επηρεάζει την αντίθεση θέματος στην ποιότητα μιας ακτινογραφικής εικόνας; α. Η υψηλή τάση (kV) με την οποία επιταχύνουμε τα ηλεκτρόνια μεταξύ ανόδου και καθόδου β. Η πυκνότητα και ο ατομικός αριθμός των δομών που απεικονίζονται γ. Τα Α και Β δ. Το αντιδιαχυτικό διάφραγμα (bucky) Με ποιο τρόπο επιτυγχάνεται η ακτινοπροστασία του ασθενούς σε μια ακτινογραφική εξέταση; α. Περιορίζοντας το πεδίο ακτινοβολίας στην περιοχή ενδιαφέροντος β. Θωρακίζοντας την περιοχή του σώματος που εξετάζουμε γ. Αυξάνοντας τα mAs ώστε να μειωθεί η εξασθένιση των φωτονίων δ. Χρησιμοποιώντας μολυβδύαλο για να απορροφήσει επιλεκτικά τις ακτίνες-Χ Ποια υψηλή τάση θα επιλέγατε για την εκτέλεση μιας μαστογραφίας ; α. 120 kV β. 30 kV γ. 80 kV δ. 60 kV Με ποιο τρόπο επιτυγχάνεται μεγέθυνση στην ακτινογραφική εικόνα; α. αύξηση της απόστασης λυχνίας - ασθενούς β. αύξηση της απόστασης ανιχνευτή - ασθενούς γ. μείωση της απόστασης λυχνίας - ασθενούς δ. μείωση της απόστασης ανιχνευτή - ασθενούς Το πίεστρο στην μαστογραφία χρησιμοποιείται για: α.Την μείωση της απορροφούμενης δόσης στον μαστό της ασθενούς β. Την μείωση της ασάφειας της ακτινογραφικής εικόνας γ. Την ακινητοποίηση του μαστού της ασθενούς δ. Όλα τα παραπάνω Στα σύγχρονα συστήματα υπολογιστικής (αξονικής) τομογραφίας α. η λυχνία ακτίνων Χ περιστρέφεται γύρω από το προς απεικόνιση αντικείμενο, αλλά όχι ο ανιχνευτής β. ο ανιχνευτής περιστρέφεται γύρω από το αντικείμενο προς απεικόνιση, αλλά όχι η λυχνία ακτίνων Χ γ. η λυχνία ακτίνων Χ και ο ανιχνευτής περιστρέφονται γύρω από το προς απεικόνιση αντικείμενο δ. το προς απεικόνιση αντικείμενο περιστρέφεται αλλά όχι η λυχνία ακτίνων Χ κι ο ανιχνευτής Ποια είναι η πλέον διαδεδομένη μέθοδος ανακατασκευής εικόνας σε ένα σύστημα υπολογιστικής (αξονικής) τομογραφίας; α. Η οπισθοπροβολή των ληφθέντων προβολών β. Η οπισθοπροβολή μετά από φιλτράρισμα των ληφθέντων προβολών γ. Ο μετασχηματισμός Fourier των ληφθέντων προβολών δ. H αλγεβρική επαναληπτική τεχνική H δυνατότητα ενός συστήματος υπολογιστικής (αξονικής) τομογραφίας να διακρίνει σαν διαφορετικές μικρές δομές υψηλής πυκνότητας που βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους καθορίζεται από: α. τη διακριτική ικανότητα υψηλής αντίθεσης (ή χωρική διακριτική ικανότητα) β. τη διακριτική ικανότητα χαμηλής αντίθεσης (ή αντίθεση) γ. την ύπαρξη ή μη ασαφιών και ψευδοδομών (artifacts) στην εικόνα δ. τα επίπεδα θορύβου στην εικόνα Ποιο από τα παρακάτω ραδιονουκλίδια θα επιλέγατε για την εκτέλεση ενός σπινθηρογραφήματος σε ένα τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής; α. Sr-90 (Στρόντιο-90). Διασπάται εκπέμποντας σχεδόν αποκλειστικά σωματίδια β μέγιστης ενέργειας 546 keV. Ο χρόνος ημιζωής του Sr-90 είναι 28 χρόνια β. Cs-137 (Καίσιο-137). Διασπάται εκπέμποντας φωτόνια ενέργεια 662 keV. Ο χρόνος ημιζωής του Cs-137 είναι 30 χρόνια γ. Tc-99m (μετασταθές Τεχνήτιο-99). Διασπάται εκπέμποντας φωτόνια ενέργειας 140keV. Ο χρόνος ημιζωής του Tc-99m είναι 6 ώρες δ. Sm-153 (Σαμάριο-153). Διασπάται εκπέμποντας ηλεκτρόνια μέγιστης ενέργειας 264 keV. Ο χρόνος ημιζωής του Sm-153 είναι 47 ώρες Τι είδους ακτινοβολία καταγράφεται για την παραγωγή της εικόνας στην τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων( ΡΕΤ); α. Φωτόνια ενέργειας 511 keV β. Ποζιτρόνια ενέργειας 511 keV γ. Ηλεκτρόνια ενέργειας 140 keV δ. Σωμάτια-α ενέργειας 140 keV Η ποσότητα ραδιοφαρμάκου 18FDG για την εκτέλεση μιας εξέτασης PET είναι περίπου 10mCi. Αν ο φυσικός χρόνος ημιζωής του 18F είναι 2ώρες, πόσος είναι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για μειωθεί η παραπάνω ποσότητα κάτω από 1mCi (αγνοείστε βιολογικές απεκκρίσεις); α. 2ώρες β. 4ώρες γ. 6ώρες δ. 8ώρες Στις εξετάσεις πυρηνικής ιατρικής απεικονίζονται: α. Οι διαφορές στην εξασθένιση της ακτινοβολίας από τους ιστούς του σώματος που διατρέχει η ακτινοβολία μέχρι να καταγραφεί στον ανιχνευτή β. Οι διαφορές στην πυκνότητα των οργάνων του σώματος γ. Οι διαφορές στην καθήλωση του ραδιοφαρμάκου από τα διάφορα όργανα του σώματος δ. Οι διαφορές στην ενέργεια των ιστών του σώματος H ταχύτητα διάδοσης ηχητικού κύματος είναι μεγαλύτερη: α. στα οστά β. στους μύες γ. στον αέρα δ. στο λίπος Για να απεικονίσετε τις αρτηρίες των καρωτίδων, που βρίσκονται σχετικά επιφανειακά με την καλύτερη δυνατή διακριτική ικανότητα θα χρησιμοποιούσατε δέσμη υπερήχων συχνότητας: α. 1MHz β. 3 MHz γ. 10 MHz δ. 500 MHz Ο ήχος αποτελεί: α. εγκάρσιο κύμα β. διαμήκες κύμα που διαδίδεται σε οποιοδήποτε μέσο γ. σύνθετο κύμα δ. διάμηκες κύμα που διαδίδεται σε αέρια Κατά την ανάκλαση του ήχου παραμένουν σταθερά: α. η συχνότητά του β. το πλάτος του ηχητικού κύματος και η συχνότητα του γ. η ταχύτητα διάδοσης του ήχου δ. το μήκος κύματος του ηχητικού κύματος Αν στο νερό το μήκος κύματος υπερηχητικού κύματος με συχνότητα 100 kΗz είναι 1.5 cm, το μήκος κύματος (σε mm) υπερηχητικού κύματος συχνότητας 15 MHz είναι: α. 1.5 mm β. 1 mm γ. 0.15 mm δ. 0.1 mm Η τεχνική της κλασματοποίησης χρησιμοποιείται στην ακτινοθεραπεία για να: α. να αυξήσει την διάρκεια της θεραπείας β. να προστατέψει τους υγιείς ιστούς δίνοντάς τους χρόνο να διορθώσουν τις ακτινοπροκλητές βλάβες γ. να δώσει τον χρόνο στα καρκινικά κύτταρα να απορροφήσουν την ενέργεια της ιοντίζουσας ακτινοβολίας δ. καταφέρει ο γραμμικός επιταχυντής να εκπέμψει την ιοντίζουσα ακτινοβολία που απαιτείται για την θανάτωση των κυττάρων Η ακτινοθεραπεία είναι μια θεραπευτική τεχνική που αποσκοπεί: α. στην εναπόθεση φορτίου σε έναν καρκινικό όγκο με σκοπό να θανατωθεί β. στην εναπόθεση ενέργειας ιοντίζουσας ακτινοβολίας στα κύτταρα του όγκου προκειμένου τα τελευταία να θανατωθούν γ. στην προστασία των υγειών ιστών από την φαρμακευτική αγωγή που θα λάβει ο ασθενής δ. όλα τα παραπάνω Η κατανομή δόσης βάθους των φωτονίων εξαρτάται από : α. την ενέργεια των φωτονίων β. την μάζα των φωτονίων γ. το φορτίο των φωτονίων δ. κανένα από τα παραπάνω Η μορφή της καμπύλης δόσης-επιβίωσης εξαρτάται από: α. το είδος του ιστού από τον οποίο προέρχονται τα κύτταρα β. το είδος και την ενέργεια της ιοντίζουσας ακτινοβολίας γ. τον ρυθμό χορήγησης της ακτινοβολίας δ. όλα τα παραπάνω To σήμα που μετράμε στη μαγνητική τομογραφία είναι: α. η εγκάρσια μαγνήτιση Mxy β. η διαμήκης μαγνήτιση Mz γ. η συνισταμένη των Mxy και Μz δ. η ολική μαγνήτιση Μ0 Ο έντονος ακουστικός θόρυβος εντός της αίθουσας του μαγνητικού τομογράφου οφείλεται κυρίως: α. στο ισχυρό στατικό μαγνητικό πεδίο β. στα βαθμιδωτά μαγνητικά πεδία γ. στα πεδία ραδιοσυχνοτήτητων δ. στα επαγωγικά ρεύματα (eddy currents) Για να ληφθούν εικόνες βαρύτητας (στάθμισης) πυκνότητας πρωτονίων στην τεχνική spin echo κατά την απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (ΑΜΣ) επιλέγουμε: α. μικρό χρόνο επανάληψης ΤR και μικρό χρόνο αντήχησης ΤΕ β. μικρό χρόνο επανάληψης ΤR και μεγάλο χρόνο αντήχησης ΤΕ γ. μεγάλο χρόνο επανάληψης ΤR και μικρό χρόνο αντήχησης ΤΕ δ. μεγάλο χρόνο επανάληψης ΤR και μεγάλο χρόνο αντήχησης ΤΕ Η επιλογή τομής κατά την απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (ΑΜΣ) πραγματοποιείται με τη χρήση: α. του ισχυρού στατικού μαγνητικού πεδίου β. βαθμιδωτού μαγνητικού πεδίου γ. των πεδίων ραδιοσυχνοτήτητων δ. όλων των παραπάνω Επιλέξτε το σωστό: Κατά την απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (ΑΜΣ) α. Η αποκατάσταση Τ1 είναι διαδικασία απώλειας φάσης, ενώ η αποκατάσταση Τ2 είναι διαδικασία απώλειας ενέργειας β. Η αποκατάσταση Τ1 είναι διαδικασία απώλειας ενέργειας, ενώ η αποκατάσταση Τ2 είναι διαδικασία απώλειας φάσης γ. Η αποκατάσταση Τ1 και η αποκατάσταση Τ2 είναι διαδικασίες απώλειας ενέργειας δ. Η αποκατάσταση Τ2 και η αποκατάσταση Τ1 είναι διαδικασίες απώλειας φάσης Στο ιστόγραμμα μίας ασπρόμαυρης εικόνας (graylevel): α. ο άξονας x αντιστοιχεί στον δυνατό αριθμό αποχρώσεων που μπορούν να καταγραφούν και ο άξονας y αντιστοιχεί στο επίπεδο φωτεινότητας (για κάθε απόχρωση) β. ο άξονας x αντιστοιχεί στον αριθμό των αποχρώσεων που υπάρχουν στην εικόνα και ο άξονας y αντιστοιχεί στον αριθμό των pixels (για κάθε απόχρωση) γ. ο άξονας x αντιστοιχεί στον δυνατό αριθμό αποχρώσεων που μπορούν να καταγραφούν και ο άξονας y αντιστοιχεί στον αριθμό των pixels (για κάθε απόχρωση) δ. ο άξονας x αντιστοιχεί στον αριθμό αποχρώσεων που υπάρχουν στην εικόνα και ο άξονας y αντιστοιχεί στο επίπεδο φωτεινότητας (για κάθε απόχρωση) Κατά την παραθυροποίηση (windowing) εικόνων αξονικής τομογραφίας: (α) μπορούμε να μεταβάλουμε το εύρος του παραθύρου των HUs που θέλουμε να δούμε με διαφορετικές αποχρώσεις, αλλά (β) δεν μπορούμε να μεταβάλουμε τη θέση του παραθύρου. α. (α) λάθος, (β) λάθος β. (α) σωστό, (β) λάθος γ. (α) λάθος, (β) σωστό δ. (α) σωστό, (β) σωστό Οι τεχνικές διαγνωστικής απεικόνισης διακρίνονται σε: α. τεχνικές προβολής και τομογραφικές τεχνικές β. τεχνικές ανάκλασης και τομογραφικές τεχνικές γ. τεχνικές προβολής και σκέδασης δ. τεχνικές προβολής, σκέδασης και τομογραφικές τεχνικές Η αποτελεσματικότητα ενός ADC χαρακτηρίζεται από: α. την οξύτητα β. τον ρυθμό δειγματοληψίας γ. την αντίθεση δ. όλα τα παραπάνω (α) Η διακριτική ικανότητα στο χώρο σχετίζεται με τον αριθμό των pixels ανά μονάδα επιφάνειας της εικόνας, και (β) η ικανότητα αντίθεσης αποτελεί ένα μέτρο διάκρισης μικρών διαφορών στη φωτεινότητα. α. (α) λάθος, (β) λάθος β. (α) σωστό, (β) λάθος γ. (α) λάθος, (β) σωστό δ. (α) σωστό, (β) σωστό Ο χρωματικός χώρος RGB είναι: α. προσθετικός β. αφαιρετικός γ. πολλαπλασιαστικός δ. συνδυαστικός (γραμμικός συνδυασμός)
  1 point
 34. Κατέβασε το σχέδιο νόμου από https://www.esos.gr/sites/default/files/articles-legacy/sxedio_nomoy_2.pdf και δες και συ μόνος σου ότι έχετε ν+ν/2 από το έτος 21-22. Το λέει ξεκάθαρα... Απλά για τους παλιότερους έγινε ν+0. ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ!
  1 point
 35. Υπάρχει τελικά καμιά διευκρίνιση απ' το υπουργείο για τους τελειόφοιτους (<Ν έτη) μιάς και Θεσσαλονίκη τουλάχιστον οι μισοί πάμε να αρρωστήσουμε από την αγωνία;
  1 point
 36. Πράγματι, το εδάφιο με τις διαγραφές παίζει να είναι το καλύτερο σημείο αυτού του χουντικού τερατουργήματος. Xαίρομαι που έπεσα έξω και η παράταση για τους αιώνιους είναι ν (και όχι ν/2). Θεωρώ ότι οι κινητοποιήσεις των προηγούμενων ετών από τη μικρή πλην μαχητική ομάδα των επι πτυχίω έπαιξαν το ρόλο τους σε αυτή την εξέλιξη καθώς και η πλημμυρίδα των σχολίων στη διαβούλευση από τους ενδιαφερόμενους. Από μια βιαστική ανάγνωση βγάζω το συμπέρασμα πως η κυβέρνηση μισεί θανάσιμα την ίδια την έννοια του πανεπιστημίου και το θεωρεί ως απειλή. Όλες οι διατάξεις (πειθαρχικά, αστυνομίες, παρεμπόδιση λειτουργίας κλπ) επιχειρούν να μετατρέψουν το ίδρυμα σε μια κρατική υπηρεσία με διευθυντές, τμηματάρχες και υπαλλήλους, με αστυνομία στην είσοδο, που χτυπάς κάρτα, σου γίνεται χρέωση φακέλων και πρέπει να έχεις κάποια παραδοτέα εντός μιας προθεσμίας. Αυτό είναι το όραμα της κυβέρνησης για την παιδεία. Καταλαβαίνει κανείς, τί προσόντων θα είναι οι μελλοντικοί απόφοιτοι αν επικρατήσει αυτός ο ζόφος. Είναι εύλογο να υποθέσουμε ότι καθώς πλησιάζουν πρόωρες εκλογές , η επιχείρηση "νόμος και τάξη" δείχνει ιδιαίτερα ελκυστική για τους ηλικιωμένους ψηφοφόρους που είναι πλέον η πλειοψηφία των ψηφοφόρων. Ωστόσο εκτιμώ ότι κάποια πράγματα έρχονται για να μείνουν. Οι πολιτικές συναινέσεις είναι ευρύτατες πλέον και ας μην ξεχνάμε ότι εφαρμόζεται απαρέγκλιτα ο 4009/11 (νομος διαμαντοπούλου) από το 2011. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν τόλμησε ή δεν έδειξε ενδιαφέρον να φέρει κάποιο άλλο νομοθέτημα σε αντικατάσταση του 4009 με τις δικές της αξίες όπως έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ με τον νόμο-πλαίσιο το 1982. Ακόμα και για το ακραίο θέμα της αστυνόμευσης στα ΑΕΙ δεν έχετε παρα να δείτε πόσο έχει μουγκαθεί η αντιπολίτευση. Οπότε όσοι περιμένουν τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά της αριστεράς να καταργήσει τις άδικες διατάξεις, θα περιμένουν πολύ (πολύ περισσότερο από ν χρόνια)
  1 point
 37. Η συζήτηση στο γκρούπ των διαγραφών στο fb έχει ανάψει και βγαίνουν διαρκώς καινούργιες πληροφορίες. Κάτι για κόψιμο πτυχιακών εξεταστικών διάβασα κι αυστηρά πειθαρχικά μέτρα έως διαγραφές με κίνητρο έξτρα χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια....Η αθλιότητα στη χειρότερη μορφή της! 'Πέταξαν' εκεί ένα δήθεν ασφαλές όριο μετάβασης για όσους είναι μέσα αλλά περικόπτουν εξεταστκές και διαγράφουν για πειθαρχικά παραπτώματα στο άψε-σβήσε...Πόσο πιο ελεεινοί! Ναι....αν τους έπαιρνε,θα διέγραφαν απο χθες! Μόλις ξεμπερδέψω με ό,τι κάνω,θα ανεβάσω κι εδώ τις φωτο απο τις σχετικές διατάξεις αν δεν το κάνει στο μεταξύ άλλος συνάδελφος που γραφει κι εδώ και στο γκρούπ.
  1 point
 38. Παίδες, νομίζω ότι είναι σαφές. Όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι και δεν έχουν υπερβεί τα 4 χρόνια (σε 4ετή σχολή) έχουν +6 από του χρόνου. Όσοι έχουν ξεπεράσει τα 4 χρόνια, έχουν +4.
  1 point
 39. Stavrog

  Καρδιολογία

  Πτυχιακή 30.07.2020 Ιπποκράτειο Από το άγχος δεν θυμαμαι πάρα πολλα δυστυχώς... Πρώτος εξεταστής Τούτουζας. Ρώτησε: Υπερτροφική μυοκαρδιοπαθεια, δεν ηθελε παρα πολλα πραγματα. Πνευμονικη εμβολη τι αγωγη θα δωσεις μακροπροθεσμα (κουλο εντελως, δεν ρωτησε τιποτα απο οξεια αντιμετωπιση, διαγνωση κλπ). Ποτε δινονται/δεν δινονται τα νεοτερα αντιπηκτικα. Αντιμετωπιση ΟΕΜ και στη συνεχεια κατωτερου ΟΕΜ. Αυτα θυμαμαι. Γενικα ηταν σε μεγαλο ποσοστο προβλεπομενες οι ερωτησεις αν δειτε παλια θεματα που υπαρχουν εδω. ΗΚΓ δεν εξεταστηκαμε. Το κλιμα ηταν μετριο. Οσο κι αν προσπαθουσε να μην μας αγχωσει, μερικες φορες πετυχαινε το αντιθετο... Τουσουλης: Τον πετυχαμε σε κακη μερα. Βαριοταν προφανεστατα να εξετασει και απορω γιατι εξετασε εξ αρχης. Βασιστηκε παρα πολυ στην αξιολογηση του πρωτου καθηγητη, εκανε ερωτησεις εντελως διεκπεραιωτικα -- ισα που ακουγε τι απαντησες. Ηθελε γρηγορες απαντησεις και δεν αφηνε καθολου χρονο, ενω αμεσως προχωρουσε στον επομενο την ερωτηση. Ρωτησε CRT, και μετα τα υπολοιπα δεν τα θυμαμαι πολυ καλα. Θυμαμαι οτι επαιξαν ερωτησεις για νεοτερα αντιπηκτικα οσον αφορα στο ποτε τα δινουμε και ποτε οχι (μαλιστα ακουστηκε σχολιο "οι νεοτερες ερευνες λενε οτι ειναι ασφαλη να τα δωσεις στην Χ νοσο"... οποτε καντε μια ανασκοπηση της βιβλιογραφιας πριν πατε να δωσετε -- αφου διαβασετε και τα 800 κιλα υλης που ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ εχει η καρδιολογια.............). Γενικα προτεινω τα εξης: 1. Παιρνετε Gerd Herold και διαβαζετε ενα περασμα ολο το κεφαλαιο της καρδιολογιας (+πνευμονικη εμβολη και διαχωριστικο ανευρυσμα που τα εχει σε αλλα κεφαλαια). Αν μπορεσετε να προσπερασετε το γεγονος της κακης επιμελειας θα δειτε οτι ειναι πολυ βοηθητικο βιβλιο. Συνοπτικοτατο επισης, χωρις ομως να παραλειπει σημαντικες λεπτομερειες. 2. Καρδιογραφημα βλεπετε βιντεακια Najeeb να αποκτησετε μια στερεη βαση (μιλαμε για 6-7 ωρες βιντεο, σε δυο χαλαρα απογευματα βγαινει). Προτεινω να κανετε ενα subscription, πραγματικα ο ανθρωπος εχει φτιαξει ενα καρο βιντεακια και η προσβαση αξιζει ενα ταλιρο (τουλαχιστον αυτη τη στιγμη) για μια ζωη. Οχι 300$ κι ενα νεφρο για καθε 21 ημερες σαν κατι αλλες πλατφορμες... 3. Lilly's Pathophysiology of Heart Disease: βιβλιαρα. Ωστοσο θα βασιζομουν σε Herold και θα τον κρατουσα για κατανοηση δυσκολων κομματιων της υλης τον Λιλλυ (π.χ. αρρυθμιες που τις εξηγει παρα παρα παρα πολυ καλα), καθως ειναι πιο πολυ για κατανοηση και δεν περιεχει τοσες κλινικες γνωσεις που θα χρειαστειτε για την εξεταση στο Ιπποκρατειο (ενδειξεις, αντενδειξεις, νεοτερα δεδομενα, κλπ), απο τις οποιες ο Η. βριθει. 4. Στεφαναδης: αν πηρατε αυτο το βιβλιο, οπως το πηρατε -- πεταξτε το. Εμπιστευθειτε με και μην το ανοιξετε για κανενα λογο. Θα χασετε το χρονο σας. Δυστυχως δεν εχω αποψη για τα υπολοιπα ελληνικα βιβλια, αλλα αν στοιχηματιζα, θα πονταρα ο,τι εχω και δεν εχω στο οτι το ιδιο ισχυει και για τα υπολοιπα μεγαλα ελληνικα καρδιολογικα συγγραμματα. 5. Εξαιρεση στο 4 αποτελει ο Ραλλιδης... Οτιδηποτε επειγον δειτε το απο εδω, ο τυπος εχει μεχρι και πρακτικο οδηγο για χορηγηση φαρμακων σε φαση "this is a syringe". Πολυ πολυ καλο βιβλιο, μακαρι να γραψει ενα μεγαλο συγγραμμα καρδιολογιας αυτος ο ανθρωπος. 6. Απο εδω και περα, επεκτεινεστε αναλογα τις αναγκες σας. Ξαναδιαβαστε Herold και δευτερη και τριτη φορα, ψαξτε λιγο ιντερνετ για πιο εξεζητημενα πραγματα και αν θελετε να εμβαθυνετε σε ΗΚΓ, ψαξτε και βρειτε τα βιντεακια απο ECG academy. Osmosis κι εδω βοηθα σε καποια θεματα πολυ. Γενικα παιδια, επαναληψη επαναληψη επαναληψη και θα βγει. Υπαρχει ζωη μετα την καρδιολογια, καλα κουραγια. Παρτε και καποιες σημειωσεις εδω που προλαβα να κανω καθως διαβαζα. Πρωτο κομματι ειναι για τα γραπτα και γραφτηκε τον Φλεβαρη, το οποιο θα προτεινα να διαβασετε με μια καποια καχυποψια καθως δεν ειχα μετρο τοτε και εγραφα ο,τι εβρισκα κι οχι ο,τι θα μου χρειαζοταν πραγματικα. Το δευτερο κομματι ειναι για τα προφορικα γενικα (πρωτη και δευτερη εξεταση) και δεδομενου οτι το εγραψα τωρα τον Ιουλιο ειναι πιο επικεντρωμενο στα σημαντικα (ετσι οπως το κρινω εγω τουλαχιστον). Ελπιζω να σας βγαλει τουλαχιστον απο τον κοπο να ψαχνετε απαντηση σε ακυρες ερωτησεις σερφαροντας στο ιντερνετ με τις ωωωωρες. Καλο καλο σας διαβασμα και καλη τυχη! Καρδιολογία.pdf
  1 point
 40. Προαιρετική Βαβουρανάκης 08/07/2020 Η εξέταση είναι μόνο προφορική σε ομάδες των τεσσάρων. Η εξέταση αρκετά βατή και ρώτησε αρκετά από τα σος του (δες εικόνες). Γενικά προσπαθεί να βοηθήσει πολύ και ρωτάει και άλλες ερωτήσεις εάν δεν ξέρεις να απαντήσεις κάποια. Οι ερωτήσεις που έπεσαν στην δικιά μου ομάδα ήταν: 1) Έρχεται ασθενής με πόνο στο στήθος στο αγροτικό τι κάνεις (Ήθελε τα πολύ βασικά δηλαδή ζωτικά σημεία - σφυγμός, οξυγόνο, πίεση - να ακούσεις τους πνεύμονες, εάν ακούσεις τους λεπτούς τρίζοντες ρόγχους δεν χορηγείς υγρά, καθώς και ότι το πρώτο που κάνεις είναι να δώσεις μασώμενη ασπιρίνη και στην συνέχεια πότε πρέπει να μεταφερθεί σε αιμοδυναμικό εργαστήριο, εντός δύο ωρών δηλαδή). 2) Ανεπάρκεια μιτροειδούς πότε χειρουργούμε (Μόλις έχει συμπτώματα και εάν το κλάσμα πέσει κάτω από 60%, που μας ενδιαφέρει γιατί η κοιλία σπρώχνει αίμα και στον κόλπο όχι μόνο στην αορτή). 3)Χαρακτηριστικά περικαρδίτιδας στο ΗΚΓ σε σχέση με το έμφραγμα (Ότι στο ένα συγκεκριμένη κατανομή η ανάσπαση με το κυρτό προς τα πάνω ενώ στην περικάρδιτιδα διάχυτα με το κοίλο προς τα άνω, καθώς και ότι στο έμφραγμα υπάρχει εικόνα κατόπτρου). 4)Τι κάνει συνεχή φυσήματα (στένωση ισθμού ήθελε κυρίως απότι κατάλαβα) καθώς και πως καταλαβαίνουμε εάν υπάρχει στένωση ισθμού σε παιδί με μεγάλη πίεση (μετράμε πίεση εκτός από τα άνω και στα κάτω άκρα). 5)Τι σφυγμό έχει η κολπική μαρμαρυγή (τελείως άρρυθμο) και τι αντιπηκτικά δίνουμε (ΝΟΑCs, ABK) καθώς και πως ελέγχουμε την συχνότητα (β-μπλοκερ). 6)Χαρακτηριστικά ακροαστικά που καταλαβαίνουμε ότι η στένωση αορτής είναι σοβαρή (ανάστροφος διχασμός S2, μείωση εξαφάνιση S2, ότι η κορύφωση του φυσήματος έρχεται προς το τέλος και όχι στην αρχή) Γενικά βοηθούσε αρκετά όποιον κολλούσε και δεν μας έδειξε και κάποιο ΗΚΓ να διαβάσουμε!
  1 point
 41. Ανακοίνωση αποτελεσμάτων υπόχρεων/η επόμενη μέρα. Ένας πολύ ΒΑΣΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ για εμάς που δεν ξέρουμε που πάμε. Διορθώστε με όπου κάνω λάθος. Είμαι σε διαδικασία λήψης αγροτικού. Θα διορθώνω το πόστ για ότι καινούργιο μαθαίνω. Όταν ανακοινωθούν τα προσωρινά αποτελέσματα: Δεν μπορούμε να κάνουμε τιποτα. Απλά περιμένουμε. Μπορεί ακόμα να αλλάξει το αποτέλεσμα. παράδειγμα: σας πήραν στην δεύτερη επιλογή σας, αλλά το άτομο που πήραν στην δική σας πρώτη επιλογή αρνήθηκε τη θέση και δεν υπάρχει άλλη/ος/o με περισσότερα μόρια για την ίδια θέση. Τελικά θα πάτε στην πρώτη επιλογή σας). Οπότε περιμένουμε τα οριστικά αποτελέσματα περίπου 2 εβδομάδες μετά τα προσωρινά. Όταν ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα: Πλέον γνωρίζετε σίγουρα ποιο ιατρείο/ΚΥ έχετε πάρει. Και πάλι δεν μπορείτε να αρχίσετε να δουλεύετε άμεσα, ακόμη και αν η θέση σας είναι κενή. Τώρα πρέπει να περιμένετε την ανακοίνωση της απόφασης διορισμού σας στο Δι@υγεια ή να σας έρθει ταχυδρομικώς. Αυτό θα πάρει περίπου άλλες 2 εβδομάδες. Εδώ μπορούμε να μαζέψουμε τα χαρτιά για το διορισμό μας. Και να κάνουμε μετεγγραφή από την ΙΣ στον οποίο ανήκουμε στον ΙΣ του ιατρείου μας. Και μόλις ανακοινωθεί η απόφαση στο Δι@υγεια, σκάω στο ΚΥ μου; Όχι. Όταν βγει η απόφαση στο δι@υγεια (αν βιάζεσαι την τυπώνεις) ή όταν παραλάβεις τον διορισμό σου ταχυδρομικώς (αν δε βιάζεσαι) έχεις 3 μέρες να αναλάβεις καθήκοντα. Προηγείται ορκωμοσία στην Υ.Πε που ανήκει το ιατρείο σας. Εκεί καταθέτεις τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να γίνει ο διορισμός σου. Δηλαδή: 1. Ανακοίνωση διορισμού (αυτό από το δι@υγεια) 2. Αντίγραφο πτυχίου 3. Αντίγραφο άδειας ασκήσεως επαγγέλματος 4. Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας 5. Βεβαίωση εγγραφής στον ΙΣ του νομού του ιατρείου 6. Αντίγραφο ΑΦΜ 7. Αντίγραφο ΑΜΚΑ 8. Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 (μη άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος ή κατοχής έμμισθης θέσης) 9. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης 10. Πιστοποιητικό στρατολογίας (νομικά άνδρες) 11. Πιστοποιητικό υγείας (παθολόγο ή γενικό και ψυχίατρο)(γνωματεύσεις ιδιωτών ιατρών πρέπει να θεωρούνται από τον ΙΣ του ιδιώτη ιατρού) 12. Ποινικό μητρώο (αυτεπάγγελτα) 13. Αντίγραφο βιβλιαρίου τραπέζης (1ο όνομα) 14. Φωτοτυπία βιβλιαρίου ΕΤΑΑ*** ***το βιβλιάριο ΕΤΑΑ θα βγει αφού πάρουμε βεβαίωση εργασίας. Άρα πρώτα πάμε με όλα τα υπόλοιπα χαρτιά, και αφού γραφτούμε στο ΕΤΑΑ επιστρέφουμε και συμπληρωματικά προσκομίζουμε και το 14. Τι διάολο είναι το ΕΤΑΑ; ΕΤΑΑ: Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολημένων. Πρέπει να εγγραφούμε εδώ για να ασφαλιστούμε. (παλαιότερα ονομαζόταν ΤΣΑΥ, ενώ πλέον υπάγεται στο υπερ-ταμείο γνωστό ως ΕΦΚΑ. Δεν καταλαβαίνω τη φάση τους γενικά, ένιγουεϋ). Παίρνουμε τα παρακάτω και πάμε… 1. Τα 1,2,3,4,5 από την επάνω λίστα 6. Πιστοποιητικό έμμισθης θέσης (Βεβαίωση υπηρεσίας υπαίθρου με ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας) +photos Πότε; Με την έναρξη του άσκησης του επαγγέλματος. Την πρώτη μέρα που θα παρουσιαστούμε στο ΚΥ(;) καθώς το 6 δεν μπορούμε να το έχουμε νωρίτερα.
  1 point
 42. Μια "οπτική" βοήθεια για τη θεωρία κατά μήκος ολίσθησης. Απλό βιντεάκι αλλά μου φάνηκε χρήσιμο. 😎 https://www.youtube.com/watch?v=E4nUCdIHilk Υ.Γ. kostasbistas τα σπας!!!!!!!!
  1 point
 43. Τα προφορικά με τον κ. Βαβουρανάκη είναι πολύ ευχάριστα (είδικά εαν τα έχετε πάει καλά στα γραπτά και δει ότι πήγατε διαβασμένοι!). Θέλει να δει ότι έχετε κατανοήσει ορισμένα βασικά πράγματα γιατί τον απασχολεί πιο πολύ να είστε προετοιμασμένοι για το αγροτικό και τα επειγοντα του τύπου "Μου ήρθε έμφραγμα, τι πρέπει να κάνω, τι πλάνο πρέπει να έχω για να μην χάσω χρόνο". Οι ερωτήσεις (1-2, όχι παραπάνω) είναι με βάση τα γραπτά. Καλή επιτυχία στους επόμενους και καλό καλοκαίρι!!!
  1 point
 44. Τα προφορικά με Βαβουρανάκη θα ήθελε κανείς να μοιραστεί πως ήταν, να δούμε πως είναι το κλίμα? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!
  1 point
 45. Μέσα στο γκρουπ εχουν γίνει αρκετές αναφορές για αυτήν την ειδικότητα. Γνώμη μου ειναι οτι θα ηταν πολύ χρήσιμο να μαζευτούν σε ένα τοπικ ώστε να ανατρέχει ο κάθε ενδιαφερόμενος. Θα ήταν επίσης καλό οι παλιοί είτε εργαζόμενοι, είτε απλά γνώστες της κατάστασης. Ευχαριστώ όσους συνεισφέρουν!
  1 point
 46. Θέματα κανονικής εξεταστικής 2018 https://imgur.com/a/QqjBh (φβ)
  1 point
 47. Κάποια παλιά θέματα, όσα είχα προλάβει να βρω τις απαντήσεις. Μικρόβια_Ι_παλιά.pdf
  1 point
 48. για άντρα δεν ξέρω...για βλάκα είμαι σίγουρος ότι συνέβαλε τα μέγιστα!!!
  1 point
 49. Ο οπλίτης-ιατρός δε διαθέτει κάποια λίστα φαρμάκων. Θεωρητικά μπορείς να χορηγείς ό,τι σκεύασμα έχεις (ή προβλέπεται να έχεις) στο ιατρείο της μονάδας σου. Αυτά είναι υπεραρκετά και καλύπτουν κυρίως πρωτοβάθμια περιστατικά. Εγώ στην αρχή δεν είχα πρέφα, γιατρό να αλλάξω δε βρήκα...τι να έκανα...πήρα το βιβλίο ασθενών του ιατρείου να δω τι περιστατικά γενικά παίζουν, είδα τις θεραπείες που έδιναν οι προηγούμενοι και πάνω κάτω κινήθηκα στα ίδια πλαίσια...Βρες τα επείγοντα πού είναι κρυμμένα, αδρεναλίνες, κορτιζόνες, επίδεσμοι, ψυκτικά, ράμματα κλπ. για την κακιά την ώρα. :-P Τώρα από περιστατικά, ανάλογα με τη μονάδα... σε γενικές γραμμές θα δεις (και θα αντιμετωπίσεις ή θα πασάρεις στο νοσοκομείο) φαρυγγο-αμυγδαλίτιδο-ιγμορίτιδες, κεφαλαλγίες, διαστρέμματα, κανα θλαστικό αραιά και πού, γαστρεντερίτιδες, καμια σκωληκοειδίτιδα, κύστες κόκκυγα αρκετές, είσφρυση όνυχος στα πόδια,κανα ξένο σώμα στο μάτι, καμια πνευμονία σπάνια...γενικά μη φοβάσαι, ό,τι ξέρεις κάνεις, ό,τι δεν ξέρεις το πασάρεις στην επόμενη μοναδα υγείας που έχει ειδικευμένους στρατιωτικους γιατρούς. Κάνε και μια επανάληψη στο πώς να παίρνεις ένα συντομο ιστορικό & στην κλινική εξέταση πριν πας για να φαίνεται ότι ξέρεις τα βασικά και να εμπνέεις εμπιστοσύνη στους στρατιώτες και να μη σε φωνάζουν butcher στην αναφορά. Γενικά, δε θα σε κατηγορήσει ποτέ κανείς για τίποτα, αν δείχνεις ότι ενδιαφέρεσαι για τους ασθενείς και είσαι τυπικός με τα καθήκοντά σου. Καλή αρχή! :-)
  1 point
 50. Λοιπόν όλοι όσοι πρόκειται να στρατευθείτε και σας έχει φάει το άγχος ήρθε η ώρα να χαλαρώσετε…Και εφόσον οι γνώμες είναι σαν τις κωλο^&δες (όλοι έχουν από μια) διαβάστε και τα παρακάτω: Ξέρω ποιος είσαι…Είσαι ο μαχητής της ζωής. Με κόπο κατάφερες να πραγματοποιήσεις το όνειρό σου και εφόσον κατάφερες αυτό όλα τα άλλα μοιάζουν παιχνιδάκι….Η ζωή σου παίρνει επιτέλους μια πορεία, οι αποφάσεις σου παίρνονται αποκλειστικά από εσένα για εσένα, ο ελεύθερος χρόνος δεν μοιάζει με έννοια βγαλμένη από Χολιγουντιανή κομεντί, η αυτοπεποίθησή σου ανεβαίνει (οι σχέσεις με το άλλο φύλο επίσης) επιτέλους οι φράσεις σου δεν ξεκινούν και τελειώνουν με το «Ρε μαλάκα» και τα παράγωγά του και νιώθεις ο βασιλιάς του κόσμου….Και εκεί που λες φέρτε ασθενείς να γιατρέψω ο τιτανοτεράστιος σκάει το χαρτάκι: Συγχαρητήρια!... Η μαμά πατρίδα σε επέλεξε για να την υπηρετήσεις. Πατήστε Pause για 9 μήνες παρακαλώ! Τα παρακάτω ίσως σου φανούν χρήσιμα: 1)Πάρτο απόφαση και μην παιδεύεις το παιδεμένο μυαλουδάκι σου… Αφού ΔΕΝ μπορείς να το γλιτώσεις (εντάξει κατά κανόνα εννοώ) τουλάχιστον απόλαυσέ το… 2)Το δυσκολότερο που καλείσαι να αντιμετωπίσεις στον στρατό είναι κατά την γνώμη μου ο περιορισμός της ελευθερίας σου. Σου λένε άλλοι τι θα κάνεις πότε θα το κάνεις και με ποιον τρόπο…Πολλοί γράφουν πως το Κ Ε ΥΓ είναι χύμα κτλ κτλ και περιμένεις να πας στην κατασκήνωση για φροντίδα , Protherm και Playstation. Έλα που δεν είναι έτσι…Και 6 η ώρα θα ξυπνήσεις και την αγγαρειούλα σου θα κάνεις και την σκατούλα των άλλων θα καθαρίσεις και θα πήξει και το μάτι σου να βλέπει 600 μαλ$%^& με το trendy χακί όλη μέρα κάθε μέρα….Μην τρελαίνεσαι, σκέψου απλά την ζωή που σε περιμένει απ’ έξω… 3)Υπήρχαν άτομα που ξόδευαν την μισή μέρα αναστενάζοντας λες και τους έπληξαν οι 10 πληγές του Φαραώ και την υπόλοιπη μισή πάνω από ένα τηλέφωνο κλαψουρίζοντας στην μαμά τους επειδή στο πρωινό δεν σερβίρουν βούτυρο. Αυτοί οι άνθρωποι στην επιεικέστερη περίπτωση θα έπρεπε να απελαθούν από την χώρα. Είναι ο λόγος που δεν μπορώ να βρω συγκροτημένο άνθρωπο να συνεννοηθώ πλέον! Αποχωρίζονται την μαμάκα ΜΟΝΟ όταν βρουν μια γυναίκα που να την αντικαθιστά επάξια….ΜΕΓΑΛΩΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ 4)Το 90% των ανωτέρων σου είναι λιγότερο έξυπνοι από εσένα και μερικοί από αυτούς άνετα θα κοντράριζαν στα ίσα την νοημοσύνη της αμοιβάδας…Είναι οι άνθρωποι με ένα και μοναδικό ταλέντο: να σου πρήζουν τα ούμπαλα…Μην ψαρώνεις δεν υπηρετείς αυτούς αλλά την πατρίδα σου… 5)Η Ελλάδα για την οποία θα έδινες πρόθυμα το αίμα σου έχει πλέον πεθάνει. Χάθηκε κάπου ανάμεσα στα παραμύθια της Π. Δέλτα και τις αναμνήσεις της γιαγιάς σου που στις διηγούνταν δακρύζοντας. Τι θέλω να πω??? Ο εθελοντισμός στον στρατό θα βλάψει σοβαρά τα νεύρα σου…Και θα σου χαρίσει και αυτοδικαίως τον τίτλο του καλύτερου μαλάκα, γι’ αυτό απόφυγε τον… 6)Υπάρχουν άνθρωποι που κινούν γη και ουρανό για να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση την ώρα που οι υπόλοιποι φαντάροι πασχίζουν….Τους θεωρώ ανήθικους, ανάξιους και αναξιοπρεπείς…Αν θεωρείς ότι είσαι ανώτερος από τους άλλους κάντο. Να ξέρεις όμως ότι δεν θα υπάρχει πάντα ένα τηλεφώνημα για να σε σώσει… 7)Η πεμπτουσία του στρατού είναι να μην ξεχωρίζεις…Να είσαι πάντα προβλεπόμενος. Βέβαια κανείς δεν θα σε τιμωρήσει επειδή είσαι αξύριστος αν σε δει όμως θα σου πει: ξυρίσου, είσαι και αγυάλιστος, δείξε μου το κινητό σου μήπως έχει κάμερα, ποιος είναι ο φωριαμός σου κοκ…και όποιος ψάχνει βρίσκει καταλαβού??? 8)Το ράδιο αρβύλα είναι για τον στρατό ότι και ο φραπές για τον Ελληνάρα: νόημα ύπαρξης. Από αυτά που ακούτε μην πιστεύετε τίποτα. Μπορείτε κάλλιστα για να διασκεδάσετε να εμπλουτίσετε την εκάστοτε ράδιο αρβύλα με δικά σας ευφάνταστα στοιχεία. Παράδειγμα: κάποιοι υποστήριζαν πως ένας ανώτερος (πολύ αυστηρός και πολύ μαχίμι ) πέρασε 3 μήνες μόνος σε βουνό για να εκπαιδευτεί. Τους απάντησε κάποιο γατόνι πως ο τελευταίος στρατιώτης-σκοπός που τον απείλησε με χειροδικία όταν το μαχίμι είπε λάθος συνθηματικά στην έφοδό του πήρε 25 μέρες τιμητική… Το έκανε την μια μέρα και την άλλη μέρα η ιστορία του είχε διαρρεύσει σε ολόκληρο το στρατόπεδο. Μερικοί μάλιστα άρχισαν τα μαθήματα πολεμικών τεχνών προκειμένου να τον αφοπλίσουν….Πείτε με κάφρο αλλά πέρασα 3 μέρες διασκεδάζοντας 9) Για το τέλος κράτησα το πιο σημαντικό: στον στρατό δεν τους ενδιαφέρει το ΕΙΝΑΙ αλλά το ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ. Μπορεί κάθε βράδυ οι κατσαρίδες να κάνουν τσιμπούσι με τα ψίχουλά σου γι’ αυτούς αρκεί να μην βλέπουν άδεια μπουκάλια νερού στην πρωινή επιθεώρηση…Μπορεί το όλο θέμα να σας φαίνεται δυσνόητο αλλά θα το καταλάβετε όταν μπείτε στον στρατό. Η υπερβολή είναι στοιχείο του χαρακτήρα μου γι’ αυτό αν την χρησιμοποίησα σε κάποια σημεία απολογούμαι….Απλά ήθελα να make my point που λεν και στο χωριό μου….Όλα τα υπόλοιπα τύπου «πόσα βρακάκια να πάρω?» τα θεωρώ λεπτομέρειες τις οποίες σαν γνήσιος χειρουργός θεωρώ ανούσιες….Αν θέλετε κάποια διευκρίνιση στείλτε πμ. Φιλικά Βρασίδας
  1 point
×
×
 • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.