Jump to content

[ΤΑΙΝΙΟΚΡΙΤΙΚΗ] Charlie and the Chocolate Factory


Winmx

Recommended Posts

Charlie and the Chocolate Factory

Φαντασία

Σκηνοθετης Tim Burton

Σεναριο: Roald Dahl, John August

Παίζουν: Johnny Depp, Freddie Highmore, David Kelly, Helena Bonham Carter, Christopher Lee, James Fox

Ο πιο διασημος σοκολατοποιος του κοσμου Willy Wanko ανακοινωνει οτι θα αφησει 5 τυχερα παιδια να περασουν μια ολοκληρη μερα στο εργοστασιο του ετσι να δουν πως παρασκευαζεται η σοκολατα.Ειχε να ανοιξει τις πυλες του εργοστασιου 20 χρονια!5 χρυσες προσκλησεις κρυμενες μεσα στη σοκολατα........πανικος σ'ολο τον κοσμο.Ενα φτωχο αγορι,ο Charlie Bucket κερδιζει μια προσκληση και μαζι με τα αλλα 4 παιδια κ τους γονεις τους αρχιζουν ενα μαγικο ταξιδι!Η ξεναγηση θα ειναι περιεργη,μαγικη και απροβλεπτη!

.......Δε λεω τπτ αλλο οσον αφορα την πλοκη του εργου.Εχω να πω οτι ειχα πολυ καιρο να δω ενα τοσο ομορφο και γλυκο εργο.Οι φανατικοι της σοκολατας θα θελουν να μπουν μεσα στην μεγαλη οθονη!!!

Ο Johnny Depp ειναι φανταστικος στο ρολο του.Φοβεροι ειναι και οι παπουδες του Charlie....ειδικα ο David Kelly που συνοδευει τον εγγονο του στο φανταστικο ταξιδι.

Τι να πω για τους Oompa Loompa :P .......ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ!!!Τα λογια ειναι περιττα.....τα γελια πολλα!

Τα σκηνικα,η φωτογραφια....ολα ειναι μια μαγεια!!!

empopcornempopcornempopcornempopcorn ,5 /5

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Θέλω να πιστεύω πώς θα είναι πολύ καλή,μαγική μα και ακριβή ταινία.Και γιατί ακριβή???Μα με τόση σοκολάτα μετά θα θές να πάς να ξεσηκώσεις όλα τα ζαχαροπλαστεία!!! :P

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 weeks later...

ευχάριστο , έξυπνο , καλοδουλεμένο κ καλοκουρδισμένο, με πολύ καλή επιλογή στο καστ κ τους χαρακτήρες, με μηνύματα προς παιδιά κ γονείς , πλούσια παραγωγή , κ μ'ένα πολύ καλό τζ.ντεπ.επίσης πολύ καλός κ ο παππούς του τσάρλι.γλυκό κ απολαυστικό όπως μια σοκολάτα :lol: το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όποιον θέλει να περάσει ευχάριστα κ χαλαρά την ώρα του βλέποντας μία πολύ καλή παραγωγή ,ιδανικό για τις βασανισμένες από την εξεταστική ψυχές :)

emwinemwinemwinemwin ,5 / 5

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η ταινία ήταν καταπληκτική..!!!Εκτός του οτι ταξιδεύεις και θές να χαθείς μές στην σοκολάτα..!!! πιστεύω πως σε αγγίζει και οτι παίρνεις και ένα μικρό μάθημα ζωής.. ;) Το μικρό το αγοράκι πολύ τυχερό..!!!Μακάρι να υπήρχε ένα τέτοιο μέρος να πηγαίναμε και εμείς!!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μόνο εγώ κατάλαβα ότι θέλει να περάσει ακριβώς το αντίθετο μήνυμα, κατά του υπερκαταναλωτισμού των παιδιών κτλ κτλ; Οι περισσότερες σκηνές είχαν σκοπό περισσότερο να σιχαθείς τη σύγχρονη αφθονία παρά να κολυμπήσεις στη σοκολάτα!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Κοίταξε δεν έχεις άδικο άν μπείς στη διαδικασία και το σκεφτείς μετά..Μα εκείνη την ώρα πίστεψε με δεν σκέφτηκα κάτι τέτοιο!Εμένα πάντως μου άρεσε και από οτι ακούω έχει γενικά πολύ καλές κριτικές..!!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μα κι εμένα μου άρεσε, απλά μάλλον για άλλους λόγους :)

Οι περισσότερες κριτικές πάντως το "ανεβάζουν" κυρίως λόγω αυτής της έμμεσης κριτικής του στον σύγχρονο τρόπο ζωής και ανατροφής των παιδιών ;)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ανεξάρτητα από το αν κάποιος έλαβε τα μηνύματα περί υπερκαταναλωτικής κοινωνίας (προσωπικά τα θεώρησα προφανή) η ταινία διακρίνεται από τις υπόλοιπες γιατί σε ταξιδεύει, σε κάνει να αισθανθείς παιδί και όλα αυτά σε μια εποχή που όλοι και όλα σου υπενθυμίζουν διαρκώς πόσο άσχημος είναι ο κόσμός μας...Μια νότα αισιοδοξίας δεν έβλαψε ποτέ κανέναν..(θυμάστε το Amelie??) Οι παραπομπές στην δεκαετία του 80' ξεκαρδιστικές (από τo glam-rock-pop στυλ των Umpa-Lumpa μέχρι την "σπόντα" από την Οδύσσεια του Διαστήματος του Κιούμπρικ)

ΜΠΡΑΒΟ!!

:P:P:P:P:P 5/5

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 4 weeks later...

Αν τα σκασμένα πέθαιναν πραγματικά η ταινία θα ήταν έπος 5/5. Τώρα είναι ένα ταπεινό 3, μόνο και μόνο για τον σταρ και για τους ψυχαιδελικούς ούμπα-λούπα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το βιβλίο δεν το είχε διαβάσει κανείς;

Εγώ, γιατί;;

Αν εξαιρέσεις το τέλος, η ταινία ήταν πιστή στο βιβλίο. emconfused

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Κριτική στην ταινία από κάτι συντρόφους του Δικτύου στο Πα.Πει. Πολύ καλή έχω να πώ!

Καταρχήν πρέπει να παραδεχθούμε ότι σαν ταινία είναι ιδιαίτερα καλή καθώς και το ότι αξίζει να τη δει κανείς. Πολύ καλά εφέ, όμορφες εικόνες και ωραίες ερμηνείες είναι μερικά από τα στοιχεία της ταινίας. Ακόμα το ότι είναι αμερικάνικη ταινία της δίνει ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα καθώς ξεφεύγει από της συνηθισμένες μ***κίες που κάθε χρόνο μας έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Αν όμως εξετάσουμε το έργο από την ταξική του πλευρά θα παρατηρήσουμε αρκετά μειονεκτήματα. Καταρχήν ο Willy Wonka (Johnny Depp) μας παρουσιάζεται σαν ένας εκκεντρικός βιομήχανος σοκολάτας. ΄Ενας άνθρωπος ο οποίος ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια τη δράση του ως επιχειρηματίας ανοίγοντας ένα μικρό εργαστήριο σοκολάτας, με εναν μικρό αριθμό εργαζομένων απ’όπου αποκόμισε ένα υπερκέρδος το όποιο του επέτρεψε στη συνέχεια να ανοίξει το μεγαλύτερο εργοστάσιο σοκολάτας στον κόσμο. Βέβαια το υπερκέρδος αυτό σύμφωνα με την ταινία προήλθε από τις πρωτοπωριακές συνταγές. Αυτό όμως που παραλείπεται είναι το ότι η κύρια πηγή κέρδους που μπορεί να έχει μία καπιταλιστική επιχείρηση είναι η υπεραξία της εργασίας, δηλαδή το προϊόν που παράγουν οι εργαζόμενοι και το οποίο δεν κρατάν οι ίδιοι αλλά περνά στα χέρια του επιχειρηματία (του Willy Wonka στην προκειμένη)…

Στην συνέχεια μεταφερόμαστε πέντε χρόνια μετά όπου οι ανταγωνιστές του Willy Wonka κλέβουν τις μυστικές συνταγές του. Αποτέλεσμα είναι να κλείσει το εργοστάσιο και όλοι οι εργαζόμενοι να μείνουν στο δρόμο. Έτσι απλά…Στην ταινία αυτό θεωρείται σαν απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη. Πράγματι είναι αλλά μόνο όταν αναφερόμαστε σε καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Παρόλαυτα βλέπουμε το εργοστάσιο να ξανανοίγει μετά από κάποιο διάστημα αυτή τη φορά όμως χωρίς τους συνηθισμένους εργαζόμενους. Στη θέση αυτών βλέπουμε τώρα κάτι λιλιπούτια ανθρωπάκια. Ένα μίγμα νάνων και ιθαγενών τους οποίους ο Willy Wonka ανακάλυψε κάπου στη ζούκλα και τους οποίους βρήκε ιδιαίτερα οικονομικούς αφού αυτοί δέχτηκαν να δουλέψουν στο εργοστάσιό του αμοιβόμενοι μόνο με σοκολάτα. Τα ανθρωπάκια αυτά μάλιστα δεν παρουσιάζουν κάποια διαφορά μεταξύ τους, και υφίστανται την εκμετάλλευση από τον εργοδότη τους με ιδιαίτερη χαρά! Μήπως κάπως έτσι θα μας ήθελαν οι αγαπητοί εργοδότες μας;; Ή μήπως το μήνυμα που περνάει είναι το ότι αν δεν γίνουμε κι εμείς ‘οικονομικοί’ σαν εργαζόμενοι οι εργοδότες μας θα αρχίσουν να ψάχνουν στη ζούγκλα για τους αντικαταστάτες μας;;

Ας έλθουμε τώρα στον Charlie και την οικογένειά του, που ίσως αποτελούν τους πιο συμπαθητικούς χαρακτήρες της ταινίας. Ζούν σε ένα μισογκρεμισμένο σπίτι στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα εργατικής οικογένειας. Παρ’όλες τις αντίξοες συνθήκες όπου μεγαλώνει ο Charlie έχει μάθει να αγαπάει την οικογένειά του και να σκέφτεται

πρώτα τους άλλους κι έπειτα τον εαυτό του. Κατά την εξέλιξη της ταινίας γίνεται με πολύ ωραίο τρόπο η σύγκριση του χαρακτήρα του παιδιού αυτού με τα άλλα κακομαθημένα παιδάκια. Αυτό όμως που παραλείπεται είναι το γεγονός ότι εκτός της οικογένειας του Charlie στην καπιταλιστική κοινωνία υπάρχουν εκατομύρρια άλλες οικογένειες που ζουν στην ίδια εξαθλίωση και οι οποίες δεν είναι το ίδιο τυχερές με αυτή του Charlie… Ακόμα το ότι ο μεγαλοβιομήχανος Willy Wonka αποφασίζει να καλέσει μόνο πέντε παιδάκια στο εργοστάσιό του κρατώντας κλειστές τις πόρτες για όλο τον υπόλοιπο κόσμο μπορεί εύκολα να ληφθεί ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της διάθεσης πλούτου και γνώσης μόνο σε λίγα άτομα κρατώντας σε πλήρη αμάθεια και φτώχεια όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους της καπιταλιστικής κοινωνίας.

Κλείνοντας παραθέτουμε τις βασικές διαφορές που θα υπήρχαν στην ταινία εάν αυτή βασιζόταν σε σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής:

-Το εργοστάσιο σοκολάτας δεν θα έκλεινε ποτέ αφού δεν θα υπήρχαν ανταγωνιστές για να κλέψουν τις συνταγές του Willy Wonka. Έτσι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο αυτό ποτέ δεν θα έμεναν χωρίς δουλειά..

-Όλοι οι άνθρωποι θα αμοίβονταν το προϊόν που θα παρήγαγαν και έτσι αυτό θα σήμαινε περισσότερη σοκολάτα (και γενικότερα περισσότερος πλούτος) για όλους!!!

-Όλοι θα είχαν πρόσβαση στο εργοστάσιο σοκολάτας αφού αυτό με τη σειρά του θα ανήκε σε όλους.

-Ο Charlie με την οικογένειά του δεν θα ζούσαν σε ένα μισογκρεμισμένο σπίτι αφού μεγαλύτερος πλούτος για όλους θα σήμαινε μεγαλύτερος πλούτος και γι’αυτούς!(Με άλλα λόγια δικαιότερη κατανομή του συνολικού εισοδήματος).

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emarupemarup

Όλα αυτά ωραία...

Πόσο νόστιμη όμως θα ήταν η σοκολάτα χωρίς ανταγωνισμό;; :lol:

Κατά τα άλλα η ταινία όντως ήταν καλή.

emstaremstaremstaremstar / 5

ΥΓ. Ο μπαμπάς του Charlie τελικά βρήκε πιο καλή δουλειά φτιάχνοντας το μηχάνημα που τον αντικατέστησε...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.