Jump to content

[TAINIOKΡΙΤΙΚΗ] 9 Τραγούδια


Remy Fincher

Recommended Posts

"Nine Songs" emstar emstar

Του Μάικλ Γουιντερμπότομ

Με τους Κίεραν Ο' Μπράιεν και Μάργκο Στίλεϋ. Επίσης όλη τη brit rock σκηνή και το Μάικλ Νάιμαν

Η πορεία της σχέσης μιας νεαρής Αμερικανίδας με ένα Βρετανό με ορόσημο εννέα διαφορετικές συναυλίες

Μοναξιά emarright αναζήτηση τρυφερότητας, οικειότητας, επικοινωνίας μπλα μπλα μπλα...Αντονιόνι, Ντιμόν...μπλα μπλα μπλα...bondage, πίπες, σπέρμα, δονητές, controversy μπλα, μπλα, μπλα...

Αυτά φέτος μας τα πε πολύ καλύτερα ο Νίκολς στο "Εξ' Επαφής". Ο Γουιντερμπότομ επιλέγει την οδό ενός δολοφονικά βαρετού μινιμαλισμού με αδιάφορους διαλόγους, σκηνές προκλητικού, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ σεξ και ενδιάμεσα υλικό από συναυλίες των Franz Ferdinand, Dandy Warhols, Elbow και άλλων βρεταννικών indie συγκροτημάτων. Αν είστε λοιπόν φαν της προαναφερθείσας μουσικής και άρρεν τω γένει, τότε μπροστά σας έχετε τον "Πολίτη Κέιν". Οι υπόλοιποι προετοιμαστείτε για 69(!!!) λεπτά χαμένα...

Και νόμιζα ότι arty τσόντες κάνει μόνο ο Μπερτολούτσι...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 weeks later...

9 Songs λοιπόν. Μια ταινία PG-18 (αυστηρώς ακατάλληλη!), απαγορευμένη σε μερικές χώρες στα δημόσια σινεμά και εξοβελισμένη στα πίσω ράφια των βιντεοκλάμπ.

:mellow: Κάποιοι είπαν ότι ο Γουιντερμπότομ προσπαθεί εδώ να προκαλέσει για την πρόκληση, να δοκιμάσει απλώς τα όρια των επιτροπών λογοκρισίας, να "τεντώσει" το mainstream σινεμά ως τα όρια του σκληρού πορνό για να δει αν θα σπάσει τίποτα στη διαδικασία.

<_< Πολλοί κατηγόρησαν την ταινία ότι είναι μια απροκάλυπτη τσόντα των 80s, με υπόθεση επιφανειακότερη και από τις ταινίες του Γκουσγκούνη και διαλόγους ασφαλώς υποδεέστερους του μεγάλου λαϊκού ηγέτη - εξάλλου, ούτε μια φορά δεν αναφωνεί στο "9 Τραγούδια" ο πρωταγωνιστής "βάστα τοίχε, θα σπρώξω δυνατά" ή κάτι παρόμοιο.

:rolleyes: Έχει η ταινία άραγε κάτι βαθύτερο από την επιφάνεια του εν πάσει περιπτώσει όχι και τόσο εμπνευσμένου σεξ που απεικονίζεται μεταξύ των συναυλιών; Και εν πάσει περιπτώσει τι θέλει να πει ο ποιητής;

B) Υποστηρίζω πως έχει. Αν ο Γουιντερμπότομ ήθελε να γυρίσει τσόντα (sic) θα έφερνε το Ρόκο Σιφρέντι και τη Τζένα Τζέιμσον και όχι τον Κίεραν Ο' Μπράιεν και τη Μάργκο Στίλεϋ. Αν ήθελε κάτι σε πιο σοφτ και δεν είχε λεφτά για Μπραντ Πιτ και Αντζελίνα Τζολί, θα'βαζε τον Javier Bardem και τη Natassia Malthe. Όχι όμως. Έβαλε δύο πραγματικά μέτριους εμφανισιακά τύπους να κάνουν σχεδόν ανέμπνευστο σεξ διανθισμένο με λίγα στοιχεία φετιχισμού (προφανώς, δυο χαστουκάκια από το κοριτσάκι στο αγοράκι δεν κάνουν την ταινία σαδομαζό), που ελάχιστα κολλάνε με την εν γένει συμπεριφορά των πρωταγωνιστών.

B) Το εγχείρημα του σκηνοθέτη δεν είναι να δείξει τη ρηχότητα των σύγχρονων σχέσεων, που εξάλλου απεικονίστηκε πολύ καλύτερα στο "Εξ επαφής". Τη ρηχότητα της ανθρώπινης σκέψης και των αναμνήσεων ίσως (μην ξεχνάμε ότι η ταινία - φλασμπάκ "αυτοδικαιολογείται" στην αρχή με την εξήγηση του πρωταγωνιστή Ματ ότι αυτά που θα δούμε είναι αυτά που θυμάται από τη Λίζα: "When I remember Lisa, I don’t think about her clothes, or her work, where she was from, or even what she said. I think about her smell, her taste, and her skin touching mine."). Ίσως τελικά θέλει να απομυθοποιήσει το "sex, drugs and rock'n'roll", κατορθώνοντας να παρουσιάσει και τα τρία με ένα τρόπο εντυπωσιακά βαρετό.

B) Η γνώμη μου είναι ότι η ταινία όντως γυρίστηκε με μια νοοτροπία "αφού γίνεται, γιατί όχι". Ο σκηνοθέτης προσπάθησε γνήσια να κάνει την υπέρβαση, επιλέγοντας συνειδητά να γυρίσει μια ταινία για τον έρωτα, το σεξ και τις σχέσεις δίχως μέλλον με δυο γνήσια αντιερωτικούς παρτενέρ (μόνο και μόνο από το ότι η γυναίκα είναι Αμερικανίδα και ο άντρας Άγγλος ξεκινά η αντισυμβατικότητα της ταινίας). Οι πάγοι της Ανταρκτικής θυμίζουν τον πάγο στο κρεβάτι και των δύο πριν και μετά (και ίσως και στη διάρκεια) της σχέσης τους. Ο χαρακτήρας της Λίζας, όπως σκιαγραφείται από την αφήγηση του Ματ, είναι όντως μια φαντασίωση περισσότερο παρά μια γυναίκα: πάντα πρόθυμη να ικανοποιήσει τον άντρα της, πάντα χαρούμενη, πάντα φτάνει σε οργασμό - η ταινία δε δείχνει καμία άλλη πτυχή του χαρακτήρα της εκτός από το σεξ. Παράλληλα, δεν είναι και κανένα sex symbol: όχι ιδιαίτερα όμορφη, όχι ιδιαίτερα προκλητική, γενικά "όχι ιδιαίτερα". Και ο Ματ βέβαια δεν πάει και πίσω: μάλλον υπερβολικά συνηθισμένος για να είναι ελκυστικός ως χαρακτήρας και ως άντρας. Πού μας οδηγεί λοιπόν ο Γουιντερμπότομ; Δεν μπορούμε ασφαλώς να ταυτιστούμε με κανέναν από τους πρωταγωνιστές, δεν μπορούμε να ιδρώσουμε μαζί τους όπως αγκομαχούν μεταξύ των συναυλιών να ζήσουν την ηδονή που κατά τ' άλλα μόνο το ροκ τους προσφέρει. Δεν ξυπνά ο ηδονοβλεψίας μέσα μας με τις ερωτικές σκηνές, καθώς παρά τον ωμό τους ρεαλισμό δεν ελκύουν το μάτι, δεν εμπνέουν. Δεν μπορούμε καν να απολαύσουμε τα τραγούδια στο μεσοδιάστημα, αφού τα αφήνει μισά (ε, πάρτε το soundtrack).

Τι κερδίζει επομένως ο θεατής από αυτά τα 69 λεπτά; Μια νέα εμπειρία, μια διεισδυτικότερη ματιά στην ανθρώπινη σχέση, σε ένα One Night Stand που γίνεται περισσότερο από τύχη και λιγότερο από έρωτα ένας πολύμηνος δεσμός για να χαθεί μετά, όχι εξαιτίας των αποστάσεων αλλά της ψυχικής απόστασης που εξαρχής χώριζε δυο χαρακτήρες που το μόνο που τους ένωνε ήταν το σεξ και το ροκ (ούτε καν τα ναρκωτικά, για τα οποία ο Ματ μάλλον δεν πολυτρελαινόταν). Δυο άγνωστοι από την αρχή ως το τέλος (η ατάκα με το διαμέρισμα κορυφαία), προσπαθούν, αλλά δεν την παλεύουν που θα λέγαμε. Η μιζέρια στην οποία σιγά-σιγά βυθίζεται η αλληλεπίδρασή τους είναι σχεδόν συγκλονιστική, καθηλωτική μάλιστα αν επικεντρωθεί κανείς σε αυτό και όχι στην επιφάνεια του σεξ και της μουσικής.

Αρχικά σκεφτόμουν να βάλω στην ταινία 3 αστεράκια, επειδή η Λίζα είναι ψιλομπαζάκι για τα γούστα μου, αλλά μετά κατάλαβα ότι ήταν ηθελημένος αποπροσανατολισμός από το σεξουαλικό στοιχείο της ταινίας.

empopcorn empopcorn empopcorn empopcorn /5 γιατί για 69 λεπτά δεν έχετε απολύτως τίποτα καλύτερο να κάνετε, εκτός από το να το κάνετε φυσικά συνοδεία του soundtrack.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.