Jump to content

[ΤΑΙΝΙΟΚΡΙΤΙΚΗ] The Transporter (Le Transporteur)


bromptonista

Recommended Posts

Σήμερα, 2 μέρες αφού το πρωτοείδα, δεν μπορώ παρά να αναρρωτιέμαι: Πώς μας ξέφυγε αυτό το διαμαντάκι;

Ταινία του 2002, με τον Jason Statham [ποιον; έναν τύπο 33 χρονών που στα λίγα χρονάκια της καριέρας του έχει παίξει σε ΠΟΛΛΕΣ ταινίες δράσης - Cellular (2004), Collateral (2004), Call of Duty (2003), The Italian Job (2003), Mean Machine (2001), The One (2001), Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998)] στο ρόλο του πρώην στρατιώτη των ειδικών δυνάμεων Frank Martin που έχει ανοίξει μια τουλάχιστον "περίεργη" επιχείρηση: είναι ο Transporter, ένας σούπερ-κούριερ για "ευαίσθητα" δέματα, no questions asked.

Το στόρι είναι ελεεινά απλό: ο Frank, παρότι η ταινία είναι Γαλλική, είναι ο κλασικός "επαγγελματίας" μέχρι που γνωρίζει την Lai (Qi Shu) οπότε αποκτά και ευαισθησίες, νικάει στο τέλος ο καλός μετά τις κλασικές ανατροπές κλπ κλπ κλπ. Χόλιγουντ ρε παιδί μου.

Όμως ο σκηνοθέτης, ο αγαπημένος όλων Λικ Μπεσόν, αποδεικνύει ότι όπως και στην αρχαία τραγωδία, δεν έχει σημασία που ξέρεις το τέλος και την υπόθεση: σημασία έχει η παρουσίαση, το γυαλιστερό περιτύλιγμα που στην περίπτωσή μας είναι μια μαύρη αστραφτερή 735i full extra που οδηγείται από το "χερά" φίλο μας με τρόπο εξωπραγματικό, όπως και όλα τα υπόλοιπα αυτοκίνητα της ταινίας. Είναι οι σκηνές ξύλου που θυμίζουν Τσάκι Τσαν, είναι το "ένας εναντίον όλων αφού πέσω με αλεξίπτωτο" που λατρέψαμε όλοι σε James Bond, Mission: Impossible, Rambo και λοιπά κλασικά, είναι... είναι... είναι...

Μοναδικό ψεγάδι που ένας παρατηρητικός γιατρός βρίσκει στην ταινία (εκτός από τα κλασικά και αναμενόμενα δηλαδή) είναι η σκηνή που ο Frank αποφασίζει να χρησιμοποιήσει στηθοσκόπιο (!!! - μη χαίρεστε, για να βρει σε πιο κοντέινερ είναι οι λαθρομετανάστες), και εκπληρώνει τη θεμελιώδη αρχή του Νόμου του Μέρφυ, βάζοντας ανάποδα τα ακουστικά. Στραμμένα προς τα μπροστά ρε Φρανκ, μέσα στον ακουστικό πόρο πάνεεεεεε...

Η ταινία παίρνει με χαρακτηριστική άνεση empopcorn empopcorn empopcorn /5, και θα έπαιρνε περισσότερα αν έβαζε σωστά το στηθοσκόπιο και έκανε την έκπληξη ρίχνοντας χυλόπιτα στην Κινεζούλα.

Πάω να δω το 2...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.