Jump to content

[ΤΑΙΝΙΟΚΡΙΤΙΚΗ] Team America: World Police


Recommended Posts

"Team America: World Police" emstar emstar emstar

Του Τρέι Πάρκερ

Με τους Τρέι Πάρκερ, Ματ Στόουν, Κρίστεν Μίλλερ κ.α.

Ο πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία συνεχίζεται, με μπροστάρηδες την "Ομάδα Αμερική", ένα μάτσο ανεκδιήγητων "μαχητών" που σκοτώνουν τρομοκράτες σε κάθε γωνιά της Γης- χωρίς να αφήνουν βέβαια άθικτα και τα απανταχού μνημεία! Όταν όμως ο αρχηγός τους πεθαίνει σε συμπλοκή, θα στρατολογήσουν ένα ηθοποιό του Μπρόντγουεϊ, τον Γκάρυ, για να γίνει undercover πράκτοράς τους, με τραγελαφικές συνέπειες...

Όπως και οι αδελφοί Φαρέλι, αλλά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και ακρότητα, οι Πάρκερ και Στόουν πολεμούν εδώ και μια οκταετία την πολιτική ορθότητα, τον πατριωτισμό, το ρατσισμό και την-προφανώς- ανεξάντλητη ηλιθιότητα των συμπατριωτών τους. Η σειρά τους, South Park, έγινε πασιγνωστη και αγαπήθηκε από το κοινό, ακολουθήθηκε δε από το διασκεδαστικότατο "Bigger, Longer & Uncut" το 1999. Και αν τότε είχαν στο στόχαστρο το φαρισαϊσμό και την παράνοια των υπερ-πουριτανών Αμερικανών (κατάφεραν να εμπλέξουν βέβαια και το Σαντάμ!!!), σήμερα, ο πόλεμος "για την ελευθερία" στο Ιράκ δε θα μπορούσε παρά να αποτελεί λεία τους...

Tο "Team America" είναι μια από τις πιο αστείες ταινίες που θα δείτε φέτος. Ο Πάρκερ χτίζει μια "τυπικότατη αμερικάνικη περιπέτεια" συσσωρεύοντας όλα, μα όλα τα κλισέ που τη χαρακτηρίζουν- από ατάκες τύπου "Τρομοκράτησε αυτό, τρομοκράτη!" μέχρι back story χαρακτήρων (τα οποία παρεμπιπτόντως είναι ξεκαρδιστικά- να φανταστείτε ένας από τους ήρωες βιάστηκε από το θίασο του Cats!). Ιδιαίτερα χιουμοριστικά δε είναι τα τραγούδια που ντύνουν την ταινία, με αποκορύφωμα το "Freedom is not free...", το οποίο κρύβει μέσα του και πολλές πικρές αλήθειες. Όπως όμως υποψιάζεστε, δε λείπει το σκατολογικό χιούμορ, το οποίο αλλού είναι ιδιαίτερα πετυχημένο (η "αναλογία" του φινάλε), αλλού απλώς αηδιαστικό.

Όσον αφορά την πολιτική διάστασή του τώρα, αν σας προδιέθεσα για ένα ακόμη φιλμικό κατηγορητήριο εναντίον του Μπους, θα βρεθείτε προ εκπλήξεως. Και αυτό γιατί τα πυρά των Πάρκερ και Στόουν δε στρέφονται μόνο εναντίον του Πλανητάρχη και των λοιπών "πατριωτών" αλλά και - κυρίως στο δεύτερο μέρος- του Μάικλ Μουρ και της αφρόκρεμας του αριστερού Χόλλυγουντ, την οποία κατηγορεί για δηθενισμό, άγνοια περί πολιτικής και...έλλειψη ταλέντου (σημ. ο Σων Πεν στράφηκε αργότερα εναντίον τους, κατηγορώντας τους για ανευθυνότητα). Αυτό φαντάζει δίκαιο- και είναι μέχρι ενός σημείου, έλα όμως που η πολιτική τοποθέτηση σε μια τέτοια σάτιρα είναι λίγο απαραίτητη.

Νοικιάστέ το, θυμηθείτε όμως ότι, οι Πάρκερ και Στόουν, light (έως πολύ) εκδοχή του Τζον Γουότερς, δεν είναι για όλα τα γούστα.

Υ.Γ. Παραλειπόμενα:

-Απέσπασε μέτριες κριτικές και δεν πήγε καλά στα ταμεία.

-Αντιμετώπισε πρόβλημα με τη λογοκρισία, λόγω ιδιαιτέρως γραφικών σκηνών σεξ μεταξύ...μαριονετών.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Κι εγω που νομιζα πως ηταν παιδικο... :huh:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.