Jump to content

Χορήγηση αδειών άσκησης επαγγέλματος υγείας


Recommended Posts

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΚΑΙ ΘΡΗΣΚEΥΜΑΤΩΝ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

Αθήνα, 20-1-2005

Αρ. Πρωτ. 2912

ΠΡΟΣ: κ. Αθανάσιο Γιαννόπουλο

Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Αριστοτέλους 17,

Τ.Κ. 10433, Αθήνα

ΚΟΙΝ.: κ. Νικήτα Κακλαμάνη

Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Αριστοτέλους 17,

Τ.Κ. 10433, Αθήνα

ΘΕΜΑ: Χορήγηση αδειών άσκησης επαγγελμάτων υγείας διπλωματούχων νέων κρατών μελών Ε.Ε. από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (Έγγραφό σας με αριθ. πρωτ. Υ7α/Γ.Π. οικ/57734/10-6-2004)

Σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης μας που αφορούσε τη χορήγηση αδειών άσκησης επαγγελμάτων υγείας (ιατρών, οδοντίατρων, φαρμακοποιών, μαιών, νοσοκόμων) σε διπλωματούχους που προέρχονται από νεοεισαχθέντα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιθυμούμε να θέσουμε υπόψη σας ορισμένες επισημάνσεις που αφορούν στην εφαρμογή του ανωτέρω εγγράφου της Διεύθυνσης Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας του Υπουργείου σας που απευθύνεται σε όλες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Χώρας. Ειδικότερα:

1. Στις διατάξεις της Συνθήκης Προσχώρησης των νέων κρατών μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία κυρώθηκε από τη χώρα μας με το Ν. 3236/2004 (ΦΕΚ Α' 60), αναφέρεται ρητά ότι εφαρμόζονται και στους διπλωματούχους των δέκα νέων αυτών κρατών μελών οι διατάξεις των κοινοτικών Οδηγιών 93/16/ΕΟΚ (ιατροί), 78/686/ΕΟΚ (οδοντίατροι), 85/433/ ΕΟΚ (φαρμακοποιοί), 80/154/ΕΟΚ (μαίες) και 77/452/ΕΟΚ (νοσοκόμοι), όπως τροποποιήθηκαν εκάστοτε και ισχύουν. Οι "τομεακές" αυτές οδηγίες περιλαμβάνουν διατάξεις για τα «κεκτημένα δικαιώματα» και ρυθμίζουν τις προϋποθέσεις, υπό τις οποίες αναγνωρίζονται από τα κράτη μέλη διπλώματα, πιστοποιητικά και άλλοι τίτλοι που πιστοποιούν εκπαίδευση, η οποία άρχισε πριν από την ημερομηνία προσχώρησης καθενός από τα κράτη μέλη και θεωρείται γι' αυτό ότι δεν ανταποκρίνεται στις ελάχιστες απαιτήσεις που προβλέπονται στις διατάξεις τους. Κοινή συνισταμένη όλων αυτών των διατάξεων (άρθρο 9 της Οδηγίας 93/16/ΕΟΚ, άρθρο 7 της Οδηγίας 78/686/ΕΟΚ, άρθρο 6 της Οδηγίας 85/433/ΕΟΚ, άρθρο 5 της Οδηγίας 80/154/ΕΟΚ, άρθρο 4 της Οδηγίας 77/452/ΕΟΚ) είναι ότι τα σχετικά διπλώματα, πιστοποιητικά και άλλοι τίτλοι αναγνωρίζονται, εφόσον συνοδεύονται από βεβαίωση που να πιστοποιεί ότι οι υπήκοοι τους επιδόθηκαν πραγματικά και νόμιμα στις αντίστοιχες δραστηριότητες επί τρία (3) τουλάχιστον συνεχή έτη μετά την απόκτηση του αντίστοιχου τίτλου.

Ειδικά μάλιστα για την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος αυτό ορίζεται ρητά στο Παράρτημα II Κεφάλαιο Γ' Τμήμα III σημείο 1α της Συνθήκης Προσχώρησης με αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 9 παρ. 1 της σχετικής Οδηγίας 93/16/ΕΟΚ, στο οποίο προστίθεται πέμπτη περίπτωση με την ακόλουθη φράση: «- την ημερομηνία προσχώρησης για την Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, την Κύπρο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, τη Μάλτα, την Πολωνία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία». Στην ίδια τη Συνθήκη Προσχώρησης αντιμετωπίζονται ακόμη με ειδικές διατάξεις κυρίως ζητήματα αμοιβαίας αναγνώρισης ακαδημαϊκών τίτλων που είχαν χορηγηθεί από χώρες που δεν υφίστανται πλέον όπως η πρώην Τσεχοσλοβακία, η πρώην Σοβιετική Ένωση ή η πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά και ορισμένα επιμέρους ζητήματα αναγνώρισης περισσότερων τίτλων που χορηγούνται από την ίδια χώρα (π.χ. Πολωνία) για την άσκηση ενός επαγγέλματος (π.χ. νοσοκόμου) ή τίτλων σπουδών μιας ειδικότητας (π.χ. ιατρού) για την άσκηση άλλης ειδικότητας (π.χ. οδοντίατρου στην Τσεχία ή Σλοβακία).

2. Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η θέση που εκφράζεται στο υπ' αριθ. πρωτ. Υ7α/ Τ.Π. οικ/57734/10-6-2004 έγγραφό σας προς τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, δηλαδή ότι από την έναρξη ισχύος της Συνθήκης Προσχώρησης (1-5-2004) αναγνωρίζονται αυτόματα (χωρίς την ανωτέρω βεβαίωση τριετούς επαγγελματικής εμπειρίας) τα διπλώματα, πιστοποιητικά και άλλοι τίτλοι που χορηγούνται από τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ και πιστοποιούν εκπαίδευση για την άσκηση επαγγελμάτων υγείας του ιατρού, του οδοντίατρου, του φαρμακοποιού, της μαίας ή του νοσοκόμου γενικής περίθαλψης, είναι προφανώς εσφαλμένη. Η υιοθέτησή της, όχι μόνο προσκρούει σαφώς στο γράμμα και το πνεύμα της Συνθήκης Προσχώρησης και αναγνωρίζει σε διπλωματούχους των δέκα νέων κρατών μελών επαγγελματικά δικαιώματα που δεν έχουν στη χώρα τους, αλλά έχει και το παράδοξο αποτέλεσμα να συνεπάγεται αδικαιολόγητη ευνοϊκότερη μεταχείριση των νέων κρατών μελών σε σχέση με τα παλαιά κράτη μέλη και να αντλεί συμπεράσματα από ανύπαρκτες μεταβατικές διατάξεις που δήθεν υπάρχουν στη Συνθήκη Προσχώρησης για ορισμένες από τις προσχωρούσες χώρες, ενώ αυτές ρυθμίζουν την τύχη διπλωμάτων που χορηγήθηκαν από χώρες που δεν υφίστανται πλέον. Ως εκ τούτου, η θέση αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως συμβατή με τη Συνθήκη Προσχώρησης μόνο όσον αφορά διπλώματα, πιστοποιητικά και άλλους τίτλους που πιστοποιούν εκπαίδευση, η οποία άρχισε μετά την ημερομηνία προσχώρησης των νέων κρατών μελών (δηλ. μετά την 1-5-2004) και θεωρείται ότι ανταποκρίνεται στις ελάχιστες απαιτήσεις που προβλέπονται στις διατάξεις των σχετικών κοινοτικών Οδηγιών. Κατά συνέπεια, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι όλες οι άδειες ασκήσεως επαγγελμάτων υγείας που. χορηγήθηκαν μέχρι τώρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων της χώρας με βάση το επίμαχο έγγραφό σας είναι κατά τεκμήριο παράνομες και πρέπει να ανακληθούν το ταχύτερο.

ΣΠΥΡΟΣ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ

Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας

και Θρησκευμάτων

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Οι επισημάνσεις είναι στο πρωτότυπο κείμενο, που μας διέθεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τον οποίο και ευχαριστούμε.

Η ανωτέρω επιστολή τέθηκε υπόψη του κ.Υφυπουργού Υγείας και κατά τη συνάντησή μας, και του ζητήθηκε να πάρει θέση για το ζήτημα της παράνομης αναγνώρισης πτυχίων από τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ. Η απάντηση του κ.Υφυπουργού Υγείας ήταν ότι οι άδειες άσκησης επαγγέλματος για τους πτυχιούχους Πανεπιστημίων των νέων κρατών μελών αναγνωρίζονται αυτόματα σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, ενώ είπε κατά λέξη:

"Το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να λέει ό,τι θέλει."

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ελειψα κάποιες μέρες από το site λόγω διαβάσματος και αυτά που διαβάζω σήμερα

με έχουν βγάλει απ'τα ρούχα μου!!!Τι σημαίνει το σχόλιο,"Το υπουργείο Παιδείας μπορεί να λέει ό,τι θέλει";Ποιος είναι ρε γ@μώτο υπεύθυνος σε αυτή τη ρημαδοχώρα

για την αξιολόγηση και αναγνώριση των Πτυχίων;Το υπουργείο Υγείας;Και αν δε-

χτούμε ότι το θέμα σχετίζεται μόνο με την 3ετή εξάσκηση του επαγγέλματος στη

χώρα φοίτησης-και άρα είναι θέμα του Υπ.Υγείας -γιατί δεν εφαρμόζεται η κοινοτική

οδηγία και παρανομούν μια ακόμη φορά;Μήπως πρέπει να στείλουμε και μια επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Υ.Γ.Ούτε το δικαστήριο της Χάγης μας σώζει εμάς μου φαίνεται....

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μήπως στο πρόβλημα της αυθαίρετης ερμηνείας των νόμων από το υπουργείο υγείας μπορεί να βοηθήσει ο συνήγορος του πολίτη;

http://www.synigoros.gr

Ο ιδρυτικός του νόμος (2477/1997) καθώς και ο νέος νόμος (3094/2003) του Συνηγόρου του Πολίτη προβλέπουν ορισμένες προϋποθέσεις, προκειμένου να κριθεί αν ο Συνήγορος του Πολίτη είναι αρμόδιος για μια υπόθεση.

Πότε είναι αρμόδιος για μια υπόθεση

Είναι αρμόδιος για υποθέσεις που αναφέρονται στις υπηρεσίες:

- του δημοσίου

- των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (κοινότητες, δήμοι, νομαρχίες)

- των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου

- των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας (ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ κ.λπ.)

- των κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, των δημόσιων επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεων των οποίων τη διοίκηση ορίζει άμεσα ή έμμεσα το δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος. Εξαιρούνται οι τράπεζες και το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

- Για την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού ο Συνήγορος του Πολίτη είναι αρμόδιος και για θέματα που ανάγονται σε ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που προσβάλλουν τα δικαιώματα του παιδιού.

Πότε δεν είναι αρμόδιος για μια υπόθεση

Δεν είναι αρμόδιος :

- αν έχουν περάσει τουλάχιστον 6 μήνες από τότε που ο πολίτης πληροφορήθηκε την τελευταία, σχετική με την υπόθεσή του, πράξη ή παράλειψη της δημόσιας διοίκησης και δεν προέβη σε καμία άλλη ενέργεια προς αυτήν

- σε διαφορές μεταξύ ιδιωτών

- σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η διοικητική ενέργεια έχει γεννήσει ή δημιουργήσει δικαιώματα και ευνοϊκές καταστάσεις υπέρ τρίτων, που ανατρέπονται μόνο με δικαστική απόφαση, εκτός αν προφανώς συντρέχει παρανομία ή αν τα δικαιώματα αυτά έχουν σχέση κατά το κύριο αντικείμενό τους με την προστασία του περιβάλλοντος

Στην αρμοδιότητά του δεν υπάγονται:

- θέματα που αφορούν στην υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού των δημόσιων υπηρεσιών

- ζητήματα που εκκρεμούν ενώπιον των δικαστηρίων

- θέματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα ορισμένων αρχών (π.χ. των δικαστικών αρχών, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, της ΕΥΠ) ή άλλων ανεξάρτητων διοικητικών αρχών (π.χ. του ΑΣΕΠ)

- θέματα που αφορούν την εθνική άμυνα και ασφάλεια

- υποθέσεις που αφορούν την κρατική ασφάλεια

- τα θρησκευτικά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου

- οι πράξεις υπουργών και υφυπουργών ως προς τη διαχείριση της πολιτικής λειτουργίας

- οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών για δραστηριότητες που ανάγονται στην εξωτερική πολιτική ή στις διεθνείς σχέσεις της χώρας.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

καλά αυτοί στο υπ. υγείας δεν πάνε καλά...

καθόλου καλά....

τώρα τα πήρα στο κρανίο...

δε ξέρω κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει, αλλά μπορώ να προσπαθήσω να ενημερωθώ τι ακριβώς συμβαίνει εδώ με τις αντίστοιχες αναγνωρίσεις...

το θέμα είναι ότι εδώ δεν υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα, οπότε θα είναι λίγο πιο δύσκολο να συλλέξω πληροφορίες...

παρ'όλα αυτά, αν κάποιος από τους υπεύθυνους αυτής της προσπάθειας πιστεύει ότι μπορεί να ωφεληθεί η προσπάθεια ή να ισχυροποιηθούν οι θέσεις (επιτρέψτε μου) μας, μαζεύοντας στοιχεία για το τι ισχύει στις άλλες χώρες της ΕΕ ας επικοινωνήσει μαζί μου... για ιταλία θα κάνω ό,τι μπορώ, και πιθανότατα μπορεί μέσω γνωστών να διευρευνήσουμε την κατάσταση και στις άλλες χώρες...

αν σας χρειάζεται έχετε την υπογραφή μου...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

μόλις μίλησα με το υπουργείο υγείας...

πρέπει να τους στείλω ένα φαξ ζητώντας πληροφορίες, και θα μου απαντήσουν σχετικά με τα αποδεικτικά που χρειάζονται...

μου είπαν ότι πρόκειται για πιστοποιητικά βασιζόμενα στις ντιρετίβες της ένωσης, τα οποία όμως τα εκδίδει η αρμόδια υπηρεσία της χώρας προέλευσης...

δεν πρόκειται δηλ. να ζητήσουν χαρτί που να γράφει για τα 3 χρόνια προυπηρεσίας, αλλά ένα χαρτί που να πιστοποιεί το συμβατό με την τάδε ή δείνα ντιρετίβα...

από εκεί και πέρα οι αρμόδιες υπηρεσίες πχ της τσεχίας θα πρέπει να δουν το συμβατό του υποψήφιου και να του εκδώσουν το χαρτί... θα έπρεπε δηλ. αυτές να ξέρουν αν χρειάζεται προυπηρεσία και αν ο υποψήφιος την έχει τότε να του δώσουν το χαρτάκι... αλλά εξαρτάται από αυτούς και οι υπόλοιπες χώρες είναι υποχρεωμένες να το δεχθούν αφού εκδόθηκε από χώρα της ΕΕ....

μόλις πάρω την απάντηση με τον κατάλογο των δικαιολογητικών θα σας ενημερώσω...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Με το θέμα ασχολήθηκε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία ( http://www.eoo.gr/ ) και δημοσίευσε στο ενημερωτικό δελτίο της 115 3 σελίδες σχετικά (σε pdf εδώ: http://www.eoo.gr/upload/009/Deltio115_1-25.pdf ).

Αναφέρεται σε συναντήσεις που είχε το ΔΣ της ΕΟΟ τόσο με το υπουργείο Υγείας όσο και με το Υπουργείο Παιδείας, και ιδίως στην κοινή συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας με τον Υφυπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Γιαννόπουλο του Υφυπουργού Παιδείας κ. Σπυρίδωνα Ταλιαδούρου, του Νομικού Συμβούλου του Υπ.Παιδείας κ. Ευστρατίου, του Προέδρου του ΔΙΚΑΤΣΑ κ. Γ.Λεοντάρη, του Προέδρου της ΕΟΟ κ. Π.Αλεξίου και της νομικής συμβούλου της ΕΟΟ κας Σ.Παπαδήμα στις 17 Σεπτεμβρίου 2004.

Το ΔΙΚΑΤΣΑ, το Υπουργείο Παιδείας και η ΕΟΟ συμφωνούν ότι η ερμηνεία του Υπουργείου Υγείας είναι εσφαλμένη και η εκπαίδευση όσων έχουν φοιτήσει στις Οδοντιατρικές Σχολές των 10 νέων κρατών μελών πριν τη 1/5/2004 δεν είναι σύμφωνη με τις ελάχιστες προδιαγραφές που ορίζουν οι τομεακές οδηγίες της ΕΕ.

emrantingemrantingemrantingemrantingemranting

Προφανώς, τα ίδια ισχύουν και για τους γιατρούς.

emno Ο Υφυπουργός πάντως έδειξε να πιστεύει ότι δεν είναι μόνος στην ερμηνεία αυτή.

Όσοι πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη ερμηνεία του ΥΥΚΑ είναι όντως εσφαλμένη να σηκώσουν το χέρι... :antegeia:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ας μιλήσουμε για τη Μεγάλη Βρετανία. (επισημάνσεις δικές μου)

http://www.gmc-uk.org/register/

Applying for Provisional Registration

* Doctors who have qualified in a new EEA member state can only apply to do their practical training (internship) in the UK if they have been awarded a medical degree which complies with directive 93/16/EEC.

* As the competent authorities in Cyprus, Estonia and Malta have not provided us with the dates from which medical training in those countries has complied with directive 93/16/EEC we have to presume that their medical training is non compliant. However, if we are contacted by the competent authorities of any of the above countries with dates of compliance of training we will amend our registration procedures accordingly.

Applying for Full Registration

There are now three routes to full registration:

* If you started your medical training in the Czech Republic after 1990 and are able to provide your MUDr certificate and your certificate of Viva Voce you are eligible to apply for full registration. Please refer to the factsheet for doctors who qualified in the Czech Republic.

* If you have worked continuously as a doctor for at least three out of the last five years you are able to apply for full registration. Please read our factsheet on Acquired Rights. Registration via acquired rights will give you a medical qualification that benefits from mutual recognition in other EEA states.

* If you do not benefit from acquired rights we will assess your application on an individual basis. Please read our factsheet on Full registration without Acquired Rights. Registration via this route will allow you to work in the United Kingdom but your qualifications and training may not automatically be accepted by other EEA states.

------------------------------------------------------------------------

Full Registration for EEA doctors who started their medical training in the Czech Republic after 1990*

If you are an EEA national who started your medical training in the Czech Republic after 1990*and are able to provide your Vysvėdćeni o státni rigorozni zkouśce (Certificate of Viva Voce) you are eligible for full registration.

1. Full registration

To apply for full registration you will need to:

* Complete an application form.

* Send us the following documents which must be original:

1. MUDr degree certificate

2. A Certificate of Good Standing (CGS) issued by the Czech Medical Chamber. The certificate must confirm that you are entitled to practise medicine in that country. It must also show that you have not been suspended, disqualified or prohibited from practising. It must not be more than three months old at the time your registration is granted. If for any reason we do not process your application within this time we may ask you to send us a new certificate. Additionally, if you have worked in any other EEA member state, or in Switzerland, in the last five years, we will also need Certificates of Good Standing, or of past good standing, from the competent authorities responsible for issuing Certificates of Good Standing in those countries.

3. Your EEA or Swiss passport or identity card. If you are a non-EEA national who is married to an EEA national who is exercising EC rights of free movement, please read the EC Rights factsheet for information on the documents you need to send us as evidence of this.

4. Your original Vysvėdćeni o státni rigorozni zkouśce (Certificate of Viva Voce)

5. Official translations of any documents not in English.

Please be aware that if you have undertaken some or all of your basic medical training outside of the Czech Republic , or if that training was of less than six years’ duration, we may need you to send us further information and documents. We will let you know if this is the case once we have assessed your application.

------------------------------------------------------------------------

Full Registration for EEA doctors who were awarded their medical degree in Hungary after 1 September 1986*

If you are an EEA national who was awarded your medical degree in Hungary after 1 September 1986* you are eligible for full registration.

1. Full registration

To apply for full registration you will need to:

* Complete an application form.

* Send us the following documents which must be original:

1. Your Altalanos Orvos Oklevel dr.med.univ (Medical degree certificate)

2. A Certificate of Good Standing (CGS) issued by the Office of Authorisation and Administrative Procedures of the Ministry of Health, Social and Family Affairs. The certificate must confirm that you are entitled to practise medicine in Hungary. It must also show that you have not been suspended, disqualified or prohibited from practising. It must not be more than three months old at the time your registration is granted. If for any reason we do not process your application within this time we may ask you to send us a new certificate. Additionally, if you have worked in any other EEA member state, or in Switzerland, in the last five years, we will also need Certificates of Good Standing, or of past good standing, from the competent authorities responsible for issuing Certificates of Good Standing in those countries

3. Your EEA or Swiss passport or identity card. If you are a non-EEA national who is married to an EEA national who is exercising EC rights of free movement, please read the EC Rights factsheet for information on the documents you need to send us as evidence of this.

4. Official translations of any documents not in English.

Please be aware that if you have undertaken some or all of your basic medical training outside of Hungary , or if that training was of less than six years’ duration, we may need you to send us further information and documents. We will let you know if this is the case once we have assessed your application.

------------------------------------------------------------------------

Full Registration for EEA doctors who were awarded their medical degree in Poland after 1956*

If you are an EEA national who was awarded your medical degree in Poland after 1956* you are eligible for full registration.

1. Full registration

To apply for full registration you will need to:

* Complete an application form.

* Send us the following documents which must be original:

1. Your Diplom ukonczenia studiow wyzszych na kierunku lekarskim z tytulem “Lekarza” (Medical degree certificate)

2. A Certificate of Good Standing (CGS) issued by the regional medical chamber with which you are registered See separate list of Polish competent authorities for issuing certificates of good standing. The certificate must confirm that you are entitled to practise medicine in Poland. It must also show that you have not been suspended, disqualified or prohibited from practising. It must not be more than three months old at the time your registration is granted. If for any reason we do not process your application within this time we may ask you to send us a new certificate. Additionally, if you have worked in any other EEA member state, or in Switzerland, in the last five years, we will also need Certificates of Good Standing, or of past good standing, from the competent authorities responsible for issuing Certificates of Good Standing in those countries.

3. A certificate from the regional medical chamber with which you are registered which confirms that the training leading to the award of your medical degree complies with the standards laid down in the European Medical Directive 93/16/EEC.

4. If you qualified after 1 May 2004 you will also need to submit your certificate confirming you have successfully passed the National Medical Exam (Lekarski Egzamin Panństwowy)

5. Your EEA or Swiss passport or identity card. If you are a non-EEA national who is married to an EEA national who is exercising EC rights of free movement, please read the EC Rights factsheet for information on the documents you need to send us as evidence of this.

6. Official translations of any documents not in English.

Please be aware that if you have undertaken some or all of your basic medical training outside of Poland , or if that training was of less than six years’ duration, we may need you to send us further information and documents. We will let you know if this is the case once we have assessed your application.

------------------------------------------------------------------------

Full Registration for EEA doctors who started their medical degree in Slovenia after 1 October 1989*

If you are an EEA national who started your medical degree in Slovenia after 1 October 1989* you are eligible for full registration.

1. Full registration

To apply for full registration you will need to

* Complete an application form.

* Send us the following documents which must be original:

1. Your Diploma s katero se podelijue strokovni naslov (Medical diploma)

2. A Certificate of Good Standing (CGS) issued by the Medical Chamber of Slovenia. The certificate must confirm that you are entitled to practise medicine in Slovenia. It must also show that you have not been suspended, disqualified or prohibited from practising. It must not be more than three months old at the time your registration is granted. If for any reason we do not process your application within this time we may ask you to send us a new certificate. Additionally, if you have worked in any other EEA member state, or in Switzerland, in the last five years, we will also need Certificates of Good Standing, or of past good standing, from the competent authorities responsible for issuing Certificates of Good Standing in those countries.

3. Your certificate of state exam awarded by the Ministry of Health of Slovenia.

4. Your EEA or Swiss passport or identity card. If you are a non-EEA national who is married to an EEA national who is exercising EC rights of free movement, please read the EC Rights factsheet for information on the documents you need to send us as evidence of this

5. Official translations of any documents not in English.

Please be aware that if you have undertaken some or all of your basic medical training outside of Slovenia , or if that training was of less than six years’ duration, we may need you to send us further information and documents. We will let you know if this is the case once we have assessed your application.

------------------------------------------------------------------------

Full Registration for EEA doctors who were awarded their medical degree in Slovakia after 1 May 2004*

If you are an EEA national who was awarded your medical degree in Slovakia after 1 May 2004* you are eligible for full registration.

1. Full registration

To apply for full registration you will need to:

* Complete an application form.

* Send us the following documents which must be original:

1. Your Vysokoškolskỳ diplom o udelení akademického titulu “doctor medicíny” (MUDr)

2. A Certificate of Good Standing (CGS) issued by the Slovenská Lekárska Komora

(Slovak Medical Chamber). The certificate must confirm that you are entitled to practise medicine in Slovakia. It must also show that you have not been suspended, disqualified or prohibited from practising. It must not be more than three months old at the time your registration is granted. If for any reason we do not process your application within this time we may ask you to send us a new certificate. Additionally, if you have worked in any other EEA member state, or in Switzerland, in the last five years, we will also need Certificates of Good Standing, or of past good standing, from the competent authorities responsible for issuing Certificates of Good Standing in those countries.

3. Your EEA or Swiss passport or identity card. If you are a non-EEA national who is married to an EEA national who is exercising EC rights of free movement, please read the EC Rights factsheet for information on the documents you need to send us as evidence of this.

4. Official translations of any documents not in English.

Please be aware that if you have undertaken some or all of your basic medical training outside of Slovakia , or if that training was of less than six years’ duration, we may need you to send us further information and documents. We will let you know if this is the case once we have assessed your application.

------------------------------------------------------------------------

Full Registration for EEA doctors who started their medical degree in Latvia after 1 January 1994*

If you are an EEA national who started your medical degree in Latvia after 1 January 1994* you are eligible for full registration.

1. Full registration

To apply for full registration you will need to:

* Complete an application form.

* Send us the following documents which must be original:

1. Your Arsta diploms (Medical degree certificate)

2. A Certificate of Good Standing (CGS) issued by the Latvian Medical Association . The certificate must confirm that you are entitled to practise medicine in Latvia. It must also show that you have not been suspended, disqualified or prohibited from practising. It must not be more than three months old at the time your registration is granted. If for any reason we do not process your application within this time we may ask you to send us a new certificate. Additionally, if you have worked in any other EEA member state, or in Switzerland, in the last five years, we will also need Certificates of Good Standing, or of past good standing, from the competent authorities responsible for issuing Certificates of Good Standing in those countries.

3. Your EEA or Swiss passport or identity card. If you are a non-EEA national who is married to an EEA national who is exercising EC rights of free movement, please read the EC Rights factsheet for information on the documents you need to send us as evidence of this.

4. Official translations of any documents not in English.

Please be aware that if you have undertaken some or all of your basic medical training outside of Latvia , or if that training was of less than six years’ duration, we may need you to send us further information and documents. We will let you know if this is the case once we have assessed your application.

------------------------------------------------------------------------

Factsheet for doctors from an EU member state who have ‘acquired rights’

If you are an experienced doctor who is a national of an EU member state, but your training does not meet the requirements of Directive EC 93/16 , this factsheet will tell you how to apply for registration with the GMC.

1. Full registration

To apply for full registration you will need to:

* Complete an application form.

* Send us the following documents which must be original:

1. Primary Medical Qualification degree certificate

2. Licence to Practise medicine (if applicable for your country)

3. A Certificate of Good Standing (CGS) issued by the competent authority of the country where you studied medicine. The certificate must confirm that you are entitled to practise medicine in that country. It must also show that you have not been suspended, disqualified or prohibited from practising. It must not be more than three months old at the time your registration is granted. If for any reason we do not process your application within this time we may ask you to send us a new certificate. Additionally, if you have worked in any other EEA member state, or in Switzerland, in the last five years, we will also need Certificates of Good Standing, or of past good standing, from the competent authorities responsible for issuing Certificates of Good Standing in those countries.

4. Your EEA or Swiss passport or identity card. If you are a non-EEA national who is married to an EEA national who is exercising EC rights of free movement, please read the EC Rights factsheet for information on the documents you need to send us as evidence of this.

5. A certificate from the competent medical authority of your country which confirms that you have effectively and lawfully been engaged in medical practice for at least three consecutive years during the past five years.

6. If you qualified in the former Czechoslovakia, the former Yugoslavia, or the former Soviet Union, please read our information factsheet for doctors from the former Czechoslovakia, the former Yugoslavia, or the former Soviet Union. You will be required to submit an original letter from the competent medical authority of your country that confirms the legal validity of your medical qualification.

7. Official translations of any documents not in English.

Please be aware that if you have undertaken some or all of your basic medical training outside of the country that awarded your primary medical qualification, or if that training was of less than six years’ duration, we may need you to send us further information and documents. We will let you know if this is the case once we have assessed your application.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το ΔΙΚΑΤΣΑ, το Υπουργείο Παιδείας και η ΕΟΟ συμφωνούν ότι η ερμηνεία του Υπουργείου Παιδείας είναι εσφαλμένη

...η ερμηνεία τού Υπουργείου Υγείας... μάλλον εννοείς (?)

τι γινεται από δω και πέρα?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emarup πάμε για ορθοπεταλιές? :unsure:
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ελειψα κάποιες μέρες από το site λόγω διαβάσματος και αυτά που διαβάζω σήμερα

με έχουν βγάλει απ'τα ρούχα μου!!!Τι σημαίνει το σχόλιο,"Το υπουργείο Παιδείας μπορεί να λέει ό,τι θέλει";

Πού να 'χε γράψει ο Σαράντος και τα ακριβή λόγια του Γιαννόπουλου... emdevil

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πού να 'χε γράψει ο Σαράντος και τα ακριβή λόγια του Γιαννόπουλου..

:huh: δεν παει το μυαλο μου :unsure:

:P

να τα λετε ολα ρε παιδια, να ξερουμε με τι εχουμε να κανουμε emdevil

η ευγενεια μας εφαγε μια ζωη emboredemranting

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μόλις πλησιάσαμε τον Υπουργό Ν.Κακλαμάνη στην είσοδο του υπουργείου ευγενέστατος και διπλωματικότατος αφού άκουσε όλα τα ζητήματα μας είπε''αυτά είναι αρμοδιότητα του Γιαννόπουλου,πηγαίντε σε αυτόν... :P:P κλασσική κρατική παραπομπή!!''.

Στην ερώτηση για τους υπεράριθμους είπε''αυτό αφήστε το!!!'' ;);) με νόημα!!!

Και καθώς έμπαινε στο αυτοκίνητο του είπε''κανονίστε ένα στρογγυλό τραπέζι και εάν δεν έχετε εσείς βάζω εγώ τα έξοδα!'',παρασυρμένος μάλλον από τις πολλές πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα!!

Πάντως το γραφείο του Γιαννόπουλου είναι πολύ δραστήριο σε επισκέψεις,διοικητές νοσοκομείων και δε σημαζεύεται.

Όσο για αυτά που είπε θυμίζουν το αλησμόνητα χουντικό του Αλ.Παπαδόπουλου ΄΄Άλλη ερώτηση!!'' :splaaaats:

Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣτΕ,Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2007 ΚΑΙ Η ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΥΣ,ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΤΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΕ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Και καθώς έμπαινε στο αυτοκίνητο του είπε''κανονίστε ένα στρογγυλό τραπέζι και εάν δεν έχετε εσείς βάζω εγώ τα έξοδα!''

Αφου ο Κακλαμανης σας "εκλεισε το ματι", εκμεταλευτειτε το!!

Διοργανωστε αυτη την στρογγυλη τραπεζα και δωστε του το επιχειρημα/ευκαιρια να ανοιξει το θεμα!

Ο Κακλαμανης φοβαται το πολιτικο κοστος και χρειαζεται πολιτικη καλυψη: δηλαδη να μην ειναι αυτος που θα παρει την πρωτοβουλια αλλα αυτος που θα στηριξει τα δικαια αιτηματα των νεων γιατρων! :DB)

emgoal

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ρεαλιστικά αμφιβάλλω αν θα πετύχετε τίποτα για τις αποφάσεις που έχουν παρθεί ήδη απ'το Συμβούλιο [της Επικρατείας] αλλά τουλάχιστον μελλοντικά να μπορέσουν να καθορίσουν ένα νόμιμο και σταθερό τρόπο καθορισμού της αρνητικής βαθμολογίας. Με ξεκάθαρο τρόπο ωστέ κανείς να μη μπορεί να το αναιρέσει στο Συμβούλιο.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 weeks later...

Καλησπερα,συγνωμη αλλα θα ηθελα να πω οτι τα μισα απο αυτα που γραφονται ειναι μπουρδες!

Κατα πρωτον σπουδαζω τσεχια και ενω το τσεχικο κρατος οντως υποχρεωνει τους αποφοιτους οδοντιατριατικης να κανουν 3 χρονια εξασκηση,που ισως καπως να ειναι αποδεκτο με την σκεψη οτι οι οδοντιατροι δεν εχουν την ειδικοτητα για να αποκτησουν καποια εχτρα πειρα πριν ανοιξουν ιδιοτικο οδοντιατριο,αλλα για αναγνωριση διπλοματος στην ιατρικη δεν υπαρχει τεττοιο θεμα.Μαλιστα εχω προσωπικα εχω φιλους τσεχους που τελειωνουν φετος και κανονιζουν για ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ τους οχι για καμια εξασκηση...Προσπαθουν να βγαλουν καινουργιους νομους στην Ελλαδα μας?

Δευτερον,τα 6 χρονια που σπουδαζω ιατρικη οι νομοι δεν εχουν αλλακσει μια αλλα 3 ΦΟΡΕΣ!εεε τι θα γινει??Δεν μπορουν να καταλαβουν οτι αμα ξεραμε οτι θα ισχυε κατι τετοιο δεν θα πηγαιναμε στις συγεκριμενες χωρες??

Πως ειναι δυνατον οταν ξεκιναω τις σπουδες μου να ισχυουν αλλοι νομοι και οταν τελειωνω αλλοι νομοι????

Και αφου ξερω οτι τσεχια δεν υπαρχει κατι σαν μεταπτυχιακη εξασκηση,που πρεπει να παω να την κανω?????

Τλος παντων ας βγει μια υπευθηνη ΤΕΛΙΚΗ απαντηση να ξεροθμε και εμεις που πηγαινουμε.

ΒΑΡΕΘΗΚΑ! emeleos

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πιστευω οτι υπαρχει η εναλλακτικη του να δωσεις εξετασεις για το ΔΙΚΑΤΣΑ, κατι που ειναι συμφωνο με αυτα που γνωριζες πριν φυγεις για Τσεχια.

Απλα με τον καινουριο νομο, αν ειχες τρια χρονια επαγγελματικη εμπειρια, θα αναγνωριζονταν το πτυχιο σου χωρις εξετασεις!

Βασικα πιστευω οτι αυτος ο νομος φτιαχτηκε οχι για εσας που μολις τωρα τελειωνετε,αλλα για τους Τσεχους ή Ούγγρους η οτι αλλο , γιατρους , που εχουν παρει εδω και πολλα χρονια τα πτυχια τους σε αυτες τις χωρες , εξασκουν το επαγγελμα τους χρονια και μπορει να εχουν την επιθυμια να εργαστουν σε χωρα απο τις "παλιες" της ΕΕ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

O ped το είπε σωστά. Αν θες status quo δώσε ΔΙΚΑΤΣΑ, αλλιώς έχεις το «ευεργετικό δικαίωμα» να κάτσεις 3 χρόνια μετά το πτυχίο σου εκεί.

Ουσιαστικά σου προστέθηκαν επιλογές. :)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία ανάκλησης αδειών των 700 δικατσέχων??? Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση διότι ο καιρός περνάει γρήγορα και κάποιοι από αυτούς θα τελειώνουν αγροτικά....μην μας πετάξει το υπουργείο καμιά πατάτα ότι δεν θα ανακαλέσει τις άδειες τελικά για "κοινωνικούς λόγους".

Το θέμα αυτό καίει περισσότερο απ΄όλα διότι 700 άτομα στις λίστες για ειδίκοτητα τρώνε αρκετά χρονάκια από τους νόμιμους. Αν φύγουν από τη λίστα θα ξεμπλοκάρει κάπως το πράγμα, ιδίως στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και Θεσσαλονίκης. (πχ Παιδιατρικά, Παθολογίες κλπ)

Καλή και η κινητοποίηση για το "δικατσομόρια", αλλά είναι πολύ μικρό το "παιχνίδι" μπροστά στα χρόνια αναμονής για ειδίκευση, νομίζω...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η παραμονη αυτων των 700 στη λιστα ειναι η χαριστικη βολη στην οποια τυχουσα αξιοπιστια της επετηριδας (διατρητη φυσικα σαν κουρελου αλλα τυπικως "τιμια')

700 ατομα στην ουρα πατωντας σε (παρ)ερμηνεια του νομου και αδιαφορια της διοικησης (για να μην πουμε σε ιδιαιτερο ενδιαφερον για τα "παιδια") εεε... παει μακρια η βαλιτσα

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.