Jump to content

Ειδικότητα στις ΗΠΑ


astypalaia2

Recommended Posts

Δεν είμαι χειρουργική ειδικότητα και συγνώμη που παρεμβαίνω αλλά ξέρετε απόψεις...όλοι έχουν κι από μία

1. Και μόνο το ότι καταγράφεται και απασχολεί ένα πρόβλημα κεντρικά όσο αφορά την εκπαίδευση ειδικευομένων, και μάλιστα με πίνακες, με έρευνες, νομίζω ότι είναι σημαντικό. Στην Ελλάδα τουλάχιστον που ξέρω όλοι κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα. Όλοι ξέρουν, αλλά κανείς δεν το καταγράφει ούτε το θίγει.

2. Οι γεν. χειρουργοί είναι αυτοί που περισσότερο από όλους πιέζουν και πιέζονται από το 80ωρο. Και αν ψάξετε άρθρα θα δείτε ότι πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι το 80ωρο δεν επιτρέπει σωστή εκπαίδευση. Αλλά δεν γίνεται να γίνουμε ξανά όπως παλιά οπού ο house officer ήταν σαν φαντάρος in-house μήνες και μήνες. :)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • Απαντήσεις 2,5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

^^Ο προβληματισμός, η συζήτηση και οι έρευνες που κάνουν οι Αμερικάνοι για τέτοια θέματα είναι αξιομνημόνευτες προσπάθειες και υπάρχει πλούσιο υλικό...

Για το δεύτερο θέμα που αναφέρεις, δηλαδή την εργασιακή πίεση, ένα παλιό αλλά πολύ ωραίο άρθρο είναι αυτό.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 weeks later...

Ωράρια χειρουργικής ειδικότητας (1ο έτος - Internship) = τα πραγματικά, όχι αυτά που δηλώνω στην θεωρία για να πέφτω εντός των "80 ωρών" που ορίζει το σύστημα

Παρακάτω είναι ώρες νοσοκομείου (όχι ξυπνήματος ή γυρισμού στο σπίτι)

Τετάρτη 1 05:30am - 00:00am (Πέμπτης) = πρώτη μέρα

Πέμπτη 2 05:30am - 09:00pm

Παρασκευή 3 05:30am - 07:00pm

Σάββατο 4 Κενό

Κυριακή 5 06:00am - 08:00pm

Δευτέρα 6 05:30am - 09:15pm

Τρίτη 7 05:30am - 08:30pm

Τετάρτη 8 05:30am - 08:00pm

Πέμπτη 9 05:30am - 07:30pm

Παρασκευή 10 05:30am - 07:30pm

Σάββατο 11 06:00am - 12:00pm (Κυριακής = 30 ώρες χωρίς ύπνο σε εφημερία χειρουργικού τραύματος)

Κυριακή 12 "Κενή", αλλά γύρισα σπίτι στις 12:30 το μεσημέρι, οπότε ύπνος σχεδόν μέχρι την άλλη μέρα το πρωί

Δευτέρα 13 05:30am - 10:00pm

Και το ίδιο θα συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή. Δηλαδή, τέτοια ωράρια και εργασία 2 βδομάδες χωρίς διακοπή. το επόμενο ΣΚ το έχω "κενό", αλλά "άτυπα" θα πρέπει να πάω για 4-5 ώρες το πρωί είτε το Σάββατο, είτε την Κυριακή.

Αυτά τα γράφω τώρα που τα ζω, όχι επειδή μετανιώνω για την επιλογή μου, αλλά ως υπενθύμιση, επειδή θέλω να δώσω μια εικόνα για το πώς είναι η ζωή για 5 χρόνια για κάποιον που κάνει χειρουργική ειδικότητα στις ΗΠΑ. Αυτά βέβαια δεν ισχύουν για ειδικότητες όπως ΩΡΛ ή οφθαλμολογία, αλλά για ειδικότητες όπως Γ/Χ, νευροχειρουργική, ορθοπαιδική, κλπ.

:)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

παρανομίες δηλαδή...υποθέτω για να μην ενοχοποιήσεις τον εαυτό σου αν κάνεις κανα ιατρικό λάθος?Και πότε διαβάζετε εσείς στα ανατολικά?Ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μερικοί το πλασάρουν (και άλλοι το χαβουν) ως προσόν το ότι είναι σκλάβοι του βομβητή και δεν έχουν καθόλου προσωπική ζωή.

Όταν εσύ θα στέλνεις την λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή στον «ειδικό λαπαροσκόπο» ό ortho (και ο κάθε ortho) θα κάνει μόνος του λαπαροσκοπικές κολεκτομές...

Την προσωπική του ζωή θα την έχει μια χαρά όταν φτάσει στο 4-5 έτος και ακόμα καλύτερα όταν τελειώσει.

Τι να κάνουμε. Στην αρχή πρέπει να δουλέψεις για να αποκτήσεις τις βάσεις σου...

Όλα τα προγράμματα ειδικότητας στις ΗΠΑ, εκτός από όλη την διδασκαλία που συμβαίνει πάνω στον άρρωστο από τον attending, έχουν και προστατευμένο χρόνο διδασκαλίας και προγράμματος εκπαίδευσης. Αν περίμενες να φτάσεις στην ειδικότητα για να μάθεις το core curriculum κλάφτα χαράλμπε...

emdots

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το γνωστό spiel των χειρουργών...σιγουρα όμως ξεπερνιούνται τα όρια της πνευματικής αντοχής όταν κάποιος επί ένα χρόνο κοιμάται λιγότερο από 5 ώρες τη νύχτα.Εδώ δεν μιλάμε για αφοσίωση στη μάθηση αλλά '30 ώρες χωρίς ύπνο σε εφημερία χειρουργικού τραύματος'.

Surgery: 20% more errors and 14% more time required to perform simulated laparoscopy post-call (two studies) Taffinder et al, 1998; Grantcharov et al, 2001

Internal Medicine: efficiency and accuracy of ECG interpretation impaired in sleep-deprived interns Lingenfelser et al, 1994

Pediatrics: time required to place an intra-arterial line increased significantly in sleep-deprived Storer et al, 1989

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

μύθος...μια χαρά είμαστε στην παθολογία (διαφέρει από πρόγραμμα σε πρόγραμμα), τζιτζίκια :P .

1. Δουλεύουμε και σαββατοκύριακα, έχουμε μόνο 1 day off όταν είμαστε σε μήνα σε θαλάμους παθολογικής

2. Δεν έχουμε overnight call εκτός αν πέσει το call παρασκευή ή σάββατο, και πέφτει 1 φορά τον μήνα. Δλδ όλο τον χρόνο μένεις λίγες νύχτες μέσα. Τα υπόλοιπα calls είναι μέχρι 7 πμ. Από εκεί και μετά αναλαμβάνει το night float

3. Night float 7πμ-7αμ που είναι 2 εβδομάδες τον χρόνο και 2 σάββατα όταν είμαστε σε consult service που έχουμε σαββατοκύριακα off. Νταξ cross-cover νύχτα παγκοσμίως είναι χαζομάρα, σε καλούν από τον κύριο που έχει αϋπνίες μέχρι την γιαγιά με υποξαιμία και έτοιμη να μπει σε σοκ. Αν σου τύχει στραβή ασχολείσαι όλο το βράδυ. Αλλά είμαι σίγουρη ότι παντού έτσι είναι.

4. Ξεκινάμε πιο νωρίς δλδ 7 η ώρα είμαστε στο νοσοκομείο και τελειώνουμε γύρω στις 5 σε θαλάμους παθολογίας. Αλλά όλες οι δουλειές στην αμερική τυπικά έχουν ωράριο 9-5. Αν εσύ δεν θες να κάνεις pre-rounding (που δεν μπορείς γιατί νταξ να τους δεις πριν την επίσκεψη, μην έχει φύγει κανείς)αλλά θεωρητικά την κοπανάς και από το morning report και μπορείς να ξεκινήσεις στις 9.

Όταν είσαι σε consult έχεις εξωτερικά ιατρεία (ξεκινάς στις 9) και κάποιους ασθενείς σε νοσηλεία και φεύγεις όποτε τελειώσουν οι ασθενείς από τα εξωτερικά (2-3)

5. 2 ώρες την ημέρα έχουμε μάθημα 8-9 morning report και 12-1 noon conference. Το morning report είναι πολύ τέλειο σαν μάθημα...αλλά χάνονται 2 εργατοώρες (είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση εκτός αν είσαι σε ICU ή away-rotation)

6. Γενικά όοοοτι και να ρωτήσεις, είναι φοβεροί, απαντάνε και τις πιο απλές ερωτήσεις, εξηγούν μηχανισμούς, κάνουν

χιούμορ. Καμιά φορά κουράζομαι από το μάθημα :P γιατί έχεις δουλειά να κάνεις και σου εξηγούν αναλυτικά κανά μισάωρο, αλλά γενικά έχουν όρεξη να διδάξουν. Αφού ο upper-level βγάζει φωτοτυπίες με σχηματάκια και χρωματάκια, νταξ φαντάζομαι δεν είναι όλοι έτσι αλλά μου έκανε εντύπωση.

7. Οι ώρες είναι δύσκολες γιατί πρέπει να ξυπνάς 6.30 (sorry ortho :P ). Επίσης ως κούραση εκλαμβάνω ότι δεν μπορώ να θυμηθώ ασθενείς. Δλδ μπορεί να ήταν στον θάλαμο πριν μια εβδομάδα, τώρα να τους βλέπω στα εξωτερικά και να μην θυμάμαι ότι εγώ έγραψα αυτά τα "νότια" και βλέποντας την υπογραφή μου από κάτω να λέω χμ...μάλιστα...εγώ τον είχα δει :P Ή απλά βλέπουμε τόσους που δεν τους συγκρατώ.

Δουλεύουμε πολύ, δλδ δεν έχει "να πιούμε ένα καφεδάκι, να κάνουμε κανά τσιγάρο", απλά πίνουμε καφέ στο morning report και τσιμπάμε κάτι στο noon conference, από την ώρα που πατάμε το πόδι μας στο νοσοκομείο μέχρι να τα κλείσουμε όλα να φύγουμε, δεν καθόμαστε. Όταν γυρίζω σπίτι, πέφτω για ύπνο,ξυπνάω μετά κανά δυο ώρες τρώω, κάνω λίγες δουλειές και μετά ύπνο. Δλδ προσωπική ζωή, και αν είχα οικογένεια, σκυλιά, παιδιά δεν είναι εύκολο να το κουμαντάρεις. Αλλά τα ωράρια ως ωράρια δεν είναι τόσο εξαντλητικά (είναι γύρω στις 60-75 ώρες την εβδομάδα σε ward month και γύρω τις 50-55 ώρες σε consult+ NF), μας έχει σώσει στο night float.

Βρε conjurer πραγματικά τώρα...οι άγγλοι ειδικευόμενοι μετά τις 40 ώρες πάνε και διαβάζουν ε; εεεε καλά τώρα μεταξύ μας... :D

Τροποποιήθηκε από notbad
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση.

Είμαστε σύμφωνοι πως το direct patient care μετά από 16-24 ώρες γίνεται προβληματικό.

Για αυτόν τον λόγο, ορθώς, έγινε το 80 hour work week.

Τα ωράρια που περιγράφει ο Ortho δεν είναι αντιπροσωπευτικά του κάθε rotation.

Υπάρχουν μήνες που δουλεύεις σε αυτούς τους ρυθμούς και άλλοι όπου τα πράγματα είναι πιο χαλαρά.

Άμα είσαι στο trauma μην περιμένεις διακοπές...

Πάντως ως ασθενής θα προτιμούσα να μου κάνει την επέμβαση κάποιος που την κάνει «και στον ύπνο του» παρά κάποιος που την έχει διαβάσει στον ξύπνιο του 100 φορές αλλά από πρακτική εξάσκηση μηδέν.

Το 20% περισσότερη πιθανότητα λάθους αξιολογείται και με βάση τον απόλυτο αριθμό λαθών.

Αν κάνεις 1 στα 1000 και μετά 30 ώρες αϋπνίας κάνεις 1.2 στα 1000, εξακολουθείς να είσαι σωστός χειρουργός.

Τροποποιήθηκε από usmeds
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Για να λεμε τα πραγματα οπως ειναι, τα ωραρια του Ortho ειναι αυτα ενος intern 2 εβδομαδων που δεν εχει ξαναδουλεψει με τους ιδιους residents, ουτε στο συγκεκριμενο service, ουτε στο ιδιο νοσοκομειο, ουτε καν στις ΗΠΑ. Για το ιδιο εργο σε 2-3 μηνες θα χρειαζεται 30-40% λιγοτερες ωρες δουλειας. Τετοια ωραρια για 5 χρονια ειναι απλα απαλευτα.

Το 80ωρο ειναι θεμα μεγαλης συζητησης.

1. Το τι δηλωνει κανεις εξαρταται απο το κλιμα που επικρατει στο προγραμμα. Αν οποιος δηλωνει τα violations βρισκει το μπελα του, λογικο ειναι να δηλωνει ψεματα. Αν το προγραμμα εχει ενα στοιχειωδες επιπεδο, χρησιμοποιει τα violations για να διορθωσει τα προβληματα, π.χ. να προσλαβει physician assistants να κανουν τη λαντζα. Αν το προγραμμα ενοχοποιει τους residents για τα violations, ειναι για τα πανηγυρια.

Εννοειται οτι o Ortho κανει πολυ καλα που μαγειρευει τις ωρες του μεχρι να καταλαβει τι παιζεται.

2. Η φιλοσοφια του 80 hr rule ειναι το αυτονοητο που λεει ο Conjurer: η κουραση/ελλειψη υπνου οδηγει σε λαθη. Σχετικα με τις εκπαιδευτικες επιπτωσεις, η περισσοτερες μελετες δεν δειχνουν μειωση του operative experience και μαλιστα ο ελαχιστος αριθμος χειρουργειων για να αποφοιτησει κανεις απο Γ/Χ μετα την εφαρμογη του ωραριου αυξηθηκε απο 500 σε 750. Εχουν περασει 6 χρονια και το γενικο συμπερασμα ειναι οτι παρα τα αρχικα προβληματα στην εφαρμογη του, εχει μειωσει τη λαντζα για τους juniors χωρις να μειωσει τα χειρουργεια των seniors.

Καποιοι παλιοι attendings μας λενε βουτυροπαιδα, αλλα θα τους περασει...

Απο την αλλη, ειναι αστειο να λεμε οτι αν το ωραριο μειωθει π.χ. στις 48 ωρες στυλ EWTD δεν θα εχει επιπτωσεις στην εκπαιδευση.

Και κατι τελευταιο σχετικα με την παρατηρηση του usmeds: αν ο Ortho θα κανει σε 5 χρονια lap colectomy (χλωμο καθοτι Ortho :rolleyes: ) θα ειναι κυριως γιατι καποιοι ενδιαφερθηκαν να του μαθουν, οχι επειδη δουλευε 100 ωρες/εβδομαδα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

what the fox cant reach, she makes them hangers!!! :Pemcolgate

I hope you’ve read all the above posts. It’s a bit juvenile to dismiss others using childish humour without stopping to think whether they have a point. It seems, unlike your naive sense of loyalty, those who actually work in the US are aware of the pitfalls of a gruelling training regime.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Οι παρατηρήσεις του alefantou σωστές.

Ιδίως αυτές για το γεγονός πως ο ortho μόλις άρχισε... :P

Μην βιαστούν ορισμένοι και πουν: «είδατε και στις ΗΠΑ υπάρχουν προγράμματα για τα πανηγύρια που δεν ακολουθούν τα guidelines και χώνουν τους ειδικευόμενους χωρίς να προσφέρουν εκπαίδευση»

Αν κάποιο πρόγραμμα υποπέσει σε τέτοια παραπτώματα, στην επόμενη βίζιτα του ACGME θα μπει σε probation και στην μεθεπόμενη θα κλείσει.

Επομένως δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί με τέτοια ωράρια συνέχεια... emno

Τέλος το ερώτημα είναι γιατί στις ΗΠΑ οι attendings ενδιαφέρονται να διδάξουν;

Η πολλή δουλεία που ρίχνουν οι ειδικευόμενοι είναι (ένας) από τους λόγους.

Άμα ξέρεις να κάνεις lap appy και chole στον «ύπνο σου» και τα θεωρείς ψωμοτύρι όταν φτάσεις στο 4ο-5ο έτος, τότε έχεις τα skills που χρειάζονται για να σε διδάξει ο άλλος lap colectomy.

Επίσης αν σε βλέπει να σκοτώνεσαι για τους ασθενείς του και να κάνεις ότι μπορείς να τον βοηθήσεις (dictation, rounding, discharges) τότε έχει λόγο να σε στηρίξει.

Και συμφωνούμε, δεν χρειάζεται να δουλεύεις 100ώρες/εβδ. για να τα κάνεις αυτά.

Οι 80 φθάνουν. :rolleyes:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πιστεύω πως οι attendings ενδιαφέρονται να διδάξουν γιατί και εκείνους τους διδαξαν κάποιοι άλλοι χωρίς να έχουν αναγκαστεί να παρακαλέσουν.

Ενώ όσοι τελείωσαν Ελλάδα που έπρεπε να παρακαλάνε ή να γλύφουν για να μάθουν δεν ενδιαφέρονται να διδάξουν.

Αυτό φαίνεται στα νοσοκομεία.

Όποιος επιμελητής ή ακόμη και ειδικευόμενος, έχει κάνει ειδικότητα ή κομματι της ειδικότητας στο εξωτερικό, συμπεριφέρεται διαφορετικά όταν βλέπει πως δειχνεις ενδιαφέρον.Σου δείχνει και σε αφήνει να κάνεις πράγματα,χωρίς δισταγμό και χωρίς κόμπλεξ.

Αντίθετα λίγοι απο όσους έχουν τελειώσει ειδικότητα στην Ελλάδα κάνουν κάτι ανάλογο.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Γεια σας,

Παιδες φέτος ετοιμάζομαι να κατέβω στο match,

Δεδομένου του ανταγωνισμού των τόσων πολλών υποψηφίων θα ήθελα να σας παραθέσω τα credentials και οι ήδη ειδικευόμενοι να μου πούν την άποψη τους για τα προγράμματα που μπορώ να πίασω

step1 97

step 2 97

στεπ2 cs 1st attempt

2 papers from USA research center-hospital-first name

2 posters from the same

2 recommendation letters from USA

2 recommendation letters from Greece

No clinical experience in USA

1 year basic research in Greece...paper pending

1year clinical and basic research in USA

High honors πτυχίο ιατρικής-2007

στεπ 1 εντός πτυχίου

στεπ 2 αμέσως μετάτο πτυχίο

στεπ2 cs ένα χρόνο μετά

κατεβαίνω για internal medicine categorical...

1.Οι έχοντες ξεκινήσει ειδικότητα...από ποια προγράματα μπορω να ευελπιστώ για interviews βάση της εμπειρίας σας?

2.pre-match αν έρθει απο affιliated να το κλείσω?( 'εστω και αν έχω 3-4 interviews απο πανεπιστημιακά?

3.Θα κάνω 100 αιτήσεις...Πόσα interviews να περιμένω?...έχει νόημα να δηλώσω τα πολύ μεγάλα νοσοκομεία ή πεταμένα λεφτά?

Thanks in advance

Τροποποιήθηκε από p&B
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

1. Πού προτιμάς να κάνεις ειδικότητα, σε community και ωραία πόλη ή σε πανεπιστημιακό και μικρότερη πόλη;

2. Θες fellowship και ποιό;

1.Οι έχοντες ξεκινήσει ειδικότητα...από ποια προγράματα μπορω να ευελπιστώ για interviews βάση της εμπειρίας σας?

Σίγουρα θα πάρεις από

Cook County- Rush affiliated Chicago/

Lenox Hill- Cornell affiliated, NY/

Caritas St Elizabeth - Tufts affiliated, Boston/

St Elizabeth- Yale affiliated, New Heaven και midwest, southeast, south πανεπιστημιακά πχ Ohio State University, Penn State, University of Texas Medical Branch at Galveston, Indiana University κα. Επίσης κάποια στην Washington, Baltimore, New Jersey έχουν παράδοση στο να δίνουν συνεντεύξεις σε πολύ δυνατούς, καλούς και υψηλόβαθμους ξένους όπως εσύ.

2.pre-match αν έρθει απο affιliated να το κλείσω?( 'εστω και αν έχω 3-4 interviews απο πανεπιστημιακά?

Well...εξαρτάται από το fellowship. Aν το affiliated έχει δικά του fellowships και παράδοση στο να παίρνει δικούς του αποφοίτους, ok. Αν θες competitive GI, cards τα πανεπιστημιακά έχουν καλύτερη παράδοση στο να βρίσκουν θέση στους αποφοίτους τους (έχουν και πιο πολλή έρευνα και πιο δυνατά ονόματα για name-dropping στις επιστολές). Επίσης θυμήσου ότι στο fellowship κατά κανόνα πας σε καλύτερο πρόγραμμα. Πχ από affiliated πας σε university και από university σε μικρή πόλη μπορεί να χτυπήσεις university σε μεγάλη πόλη. Αλλά αν θες να σώσεις τα λεφτά και τα ταξίδια των συνεντεύξεων στο match, πάρε το συμβόλαιο και ξεμπέρδευε από τον Δεκέμβριο :)

3.Θα κάνω 100 αιτήσεις...Πόσα interviews να περιμένω?...έχει νόημα να δηλώσω τα πολύ μεγάλα νοσοκομεία ή πεταμένα λεφτά?

Με τα δικά σου credentials θα περίμενα 10-15 συνεντεύξεις. Νομίζω δεν έχει νόημα εκτός από Mayo, όλα τα άλλα μεγάλα ονόματα δεν δίνουν πχ Harvard, Yale, Tufts, Columbia, Cornell, Northwestern, Rush, Cleveland Clinic, Southwestern, UNC, Duke, Thomas Jefferson, UPenn...και έχω πιάσει μόνο east coastish περιοχές. Αλλά κάνε σε όλα τα community μεγάλων πόλεων, σε πανεπιστημιακά περιφερειακά μεγάλων πόλεων και σε πανεπιστημιακά που είτε είναι μοναδικά σε πολιτεία είτε άντε το πολύ η πολιτεία να έχει 2 πανεπιστημιακά προγράμματα (midwest). Για back up κάνε και σε 10 community στην μέση του πουθενά αλλά είμαι σίγουρη ότι 1. θα κάνεις match 2. θα κάνεις είτε σε community σε μεγάλη πόλη είτε σε πανεπιστημιακό σε μικρή. Από west coast δεν έχω ιδέα. GL!

Δεν χτυπάς και κανά observership; Είναι βαρετό μετά από 2-3 εβδομάδες, αλλά κάνεις networking και κυρίως σε πρόγραμμα που σε ενδιαφέρει σου δίνουν συχνά συνέντευξη (δεν ξέρω αν σε βάζουν στην λίστα για το match βέβαια). Επιπλέον εξοικιώνεσαι με τα ωράρια και τον τρόπο δουλειά. Ζητα το ως visiting doctor όχι ως observer γιατί πολλοί δεν ξέρουν τί είναι και άλλοι σε κοιτάνε υποτιμητικά. Οπότε είσαι visiting doctor ακούγεται πιο σπουδαίο :P

Τροποποιήθηκε από notbad
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Είσαι πολύ καλός και θα βρεις θέση σίγουρα για internal medicine. 100 αιτήσεις μου φαίνονται καλές, ο κανόνας είναι ότι όσο πιο πολλές κάνεις, τόσο πιο πολλές οι πιθανότητές σου. Θα έχεις πολλά interviews, μπορεί και 20. Από κάποιο σημείο και μετά, αξίζει να δώσεις 5-10 $ για κάθε παραπάνω αίτηση που θα κάνεις. Φυσικά και έχει νόημα να δηλώσεις τα πολύ μεγάλα νοσοκομεία, ποτέ δεν ξέρεις. Όσο για το pre-match, πιθανότατα θα σου έρθει, αλλά εκείνη τη στιγμή θα κρίνεις αν γουστάρεις το πρόγραμμα. Μην ξεχνάς, ότι με τα προσόντα που διαθέτεις, είσαι σε θέση ισχύος απέναντι στα περισσότερα προγραμματα Internal medicine. Καλή επιτυχία (αν και είμαι σίγουρος ότι θα την έχεις).

Τροποποιήθηκε από Ortho
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Παιδια η αποψη σας για την σειρα Current(Lange) ποια ειναι σε σχεση με την προετοιμασια για το στεπ 2?Περισσοτερο

για τα Current Παιδιατρικης,Ob-Gyn,Χειρουργικης και Internal Medicine που εχουν σχεση και με την θεματολογια του στεπ 2 ck.

ευχαριστω πολυ!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πολύ κακή επιλογή, θα διαβάσεις ένα σωρό λεπτομέρειες, δεν θα σου μείνει τίποτα και θα αποτύχεις και στο τεστ. Το θέμα στο USMLE δεν είναι να γίνεις expert σε 5 ειδικότητες, είναι να περάσεις το τεστ. Γι αυτό διάλεξε βιβλία που συνοψίζουν την ύλη του USMLE πχ blueprints, NMS ή κάτι τέτοιο. Γράψου σε μία Qbank στο ίντερνετ (η USMLEWORLD είναι η καλύτερη) και κάνε ερωτήσεις, βλέποντας πώς είναι η μορφή του τεστ, εντοπίζοντας τις αδυναμίες σου και πηγαίνοντας πίσω στα βιβλία (ΤΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΙΔΙΚΑ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΑ USMLE) διάβασε τις. Όταν φτάσεις στο score στην Qbank >65-70% περνάς, πάνω από 80% παίρνεις και το διάσημο "99"

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Γειά σας!

Παιδιά,έχω ένα πρόβλημα με την αίτηση μου για τις εξετάσεις,μήπως υπάρχει κάποιος που να μπορέσει να με βοηθήσει,κάποιος που να κάνει αιτήσεις τώρα,να μου πει τί κανω λάθος???Γιατί εγώ νομίζω ότι τα κάνω σωστά αλλά μάλλον κάτι πάει στραβά.Έχω πρόβλημα με τα χαρτιά σαν medical graduate:αυτά που ζητάνε για πτυχίο δεν είναι αυτό που παίρνουμε τη μέρα που ορκιζόμαστε και τη μετάφρασή του?

Θέλουν και κάποιο άλλο χαρτί,θέλουν τον πάπυρο που θα τον πάρουμε σε 8 μήνες,δεν καταλαβαίνω...

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για όποιον απαντήσει...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Φίλε και γω το ίδιο πρόβλημα έχω! Μου έκαναν reject την αίτηση γιατί λέει είναι certificate αυτό που μας δίνουν απ' τη σχολή. Άλλαξε πρόσφατα μου είπαν στο τηλ και θέλουν τον παπυρο. Εγω τον έστειλα και μου είπαν να μήν κάνω πάλι αίτηση πριν τον επεξεργαστούν και μου πουν ότι όλα είναι οκ. Τότε θα κάνω και το online part. 1 μήνα πίσω με πήγαν οι μ..κιες τους! Θα τους ξάναπάρω αύριο τηλ και θα σου πώ αν έχω νεότερα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τους έστειλες τον κανονικό πάπυρο; Αυτό το κοτζάμ γαιδούρι; Θα στο στείλουν πίσω; Γιατί άλλαξαν το policy σου είπαν τον λόγο; Αυτό δεν έχει λογική, γιατί πχ σε σχολές σαν την δική μου (Γιάννενα) κάνεις 2 χρόνια να πάρεις το παπάιρους (μέχρι να τους κόψουν στον Νείλο...). Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είσαι πτυχιούχος. μπλέξιμο :(

Τροποποιήθηκε από notbad
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τους έστειλες τον κανονικό πάπυρο; Αυτό το κοτζάμ γαιδούρι; Θα στο στείλουν πίσω; Γιατί άλλαξαν το policy σου είπαν τον λόγο; Αυτό δεν έχει λογική, γιατί πχ σε σχολές σαν την δική μου (Γιάννενα) κάνεις 2 χρόνια να πάρεις το παπάιρους (μέχρι να τους κόψουν στον Νείλο...). Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είσαι πτυχιούχος. μπλέξιμο :(

επικυρωμενο αντιγραφο τους έστειλα. είχα στείλει το αντίγραφο πτυχίου αρχικά και δεν το δέχτηκαν και εύτυχώς πρόλαβε και βγήκε ο πάπυρος και τον πήρα! αν δεν έχει βγει ο πάπυρος μπορεί κάποιος να πάρει βεβαίωση από τον dean ότι "The final medical diploma of ταδε has not been issued yet" και να τους το στειλει αυτό. Τα λέει όλα στο information booklet του ECFMG.

Τώρα γιατι άλλαξαν policy δεν ξέρω. Αυτή που μίλησα δεν είχε ιδέα...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Παιδιά ναι,αυτό πρέπει να έχει γίνει και τώρα δηλαδή τί θα κάνω?

Γιατί δεν έχει νόημα να στείλω πάλι τα ίδια...Πώς να κάνω αίτηση για να δώσω?Και το θέμα δεν είναι τα γραπτά,αλλά το CS που δεν είναι και όποτε θέλεις...Εγώ δεν έχω τον πάπυρο ακόμα,να πάω λέτε στη γραμματεία,να γράψουμε ότι ναι έχει πάρει πτυχίο,να πάω να το μεταφράσω,επίσημα,τί χάλια ρε παιδιά,κι εδώ να μην ξέρει τίποτα η γραμματέας,οκ,καταλαβαίνω,Ελλάδα,καλοκαίρι αλλά να μην ασχοληθεί κανείς?Πόσοι στείλαμε άδικα και τώρα τρέχουμε άδικα....

Οπότε ανήκουμε στην κατηγορία my medical diploma has not been issued yet,και θα ξαναδιαβάσω το φυλλάδιο να δώ τί πρέπει να γράφει στο χαρτί...Και γιατί δεν δέχονται το certificate και θα δεχτούν το άλλο...γιατί έτσι τα γράφουν θα μου πείτε...Σας ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

(προφανώς και δεν ηξερα οτι πρεπει να γραψω στα ελληνικα...)

Λοιπον, εχω και εγω ενα προβλημα με την αίτησή μου. Εμενα μου εστειλαν οτι η αιτηση 186 δεν εγινε δεκτη επειδη και καλα δεν ηταν υπογεγραμμενη απο το καταλληλο προσωπο και οτι πρεπει να την ξαναστειλω.. Εννοειται βεβαιως οτι μου την ειχε υπογραψει ο κ. Στεφαναδης οπωσ και ζητουσαν (απο τον προεδρο τησ σχολησ)και αυτο το ειδα με τα ματια μου καθως η γραμματεας του μου την εδειξε. Εγω την εστειλα παλι, τι αλλο να κανω, αλλα με εχει αγχωσει το γεγονοσ οτι απορριφθηκε την στιγμη που οι αλλοι φιλοι μου που υπεβαλαν τα χαρτια τους μαζι μου δεν ειχαν κανενα απολυτως προβλημα με αυτην την αιτηση (186). Μηπως εχει συμβει και σε καποιον αλλο? Μηπως καποιος ξερει κατι περισσοτερο?

Ευχαριστω για την οποια βοηθεια..

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πάρε τους τηλέφωνο τώρα,είναι καλή ώρα για αυτούς και ρώτα τους γιατί...Είσαι σίγουρος ότι στο reject που σου έστειλαν αυτό ήταν το μόνο πρόβλημα??

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.