Jump to content

[ΤΑΙΝΙΟΚΡΙΤΙΚΗ] Αλέξανδρος


On call

Recommended Posts

933834.jpg

"Ανοιξε" η ταινια στις ΗΠΑ και οι κριτικοι δεν ειναι καθολου ευχαριστημενοι με αυτην.

Αποσπασματα απο κριτικες...

"If your main aim is to learn about the historical figure, you will find that the National Geographic documentary offers a far more engaging picture while packing in many more details in a mere 60 minutes. I find it extremely ironic that a low budget educational production that relies on academic talking heads, Greek statues and mosaics, graphics, and occasional historical recreations is much more memorable and entertaining than Stone's bloated project."

"Alexander’s humanitarian efforts (connect the lands to benefit the people) are lost in Stone’s portrayal of ruler-as-rock star. Which, of course, make Farrell a great choice to play the lead. The actor’s own ego-fueled swagger actually helps his Alexander. We believe he’s passionate enough to inspire an army, and he’s a natural when it comes to enjoying the spoils of victory. Stone’s costume designer eventually lets Farrell down, though, as Alexander evolves into a drunken Jeff Spicoli in India, then morphs into a feather-coifed Sebastian Bach from Skid Row by the time he returns to Babylon.

Stone’s supporting cast, though, desperately tries to match the director’s vast vision with bombastic bouts of overacting. Kilmer, with his eye sealed shut, channels the late Jim Morrison as if he were still playing the Lizard King on the set of Stone’s The Doors. Jolie goes so far beyond vamp that she reaches vampire, soaking every line with a Transylvanian accent. It’s laughable. A friend asked me on the way out to name Stone’s last good film. I couldn’t. If Alexander signals the end for the once-maverick filmmaker, at least he went out with a bang."

"Despite the fact that arrows fly, camels charge, and blood flows with reckless abandon, it all comes across as a particularly dry history text. ALEXANDER takes as its subject one of the most colorful, larger-than-life people to have ever walked the planet and turned him into a petulant child with shockingly pedestrian family issues and a bad haircut."

"In the end, there isn’t much good to say about Alexander. You probably won’t hate it because you probably will never feel strongly enough to hate it. Alexander is neither inspiring or moving.

But at least it’s three hours long."

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Συνεχίζει να διχάζει ο "Αλέξανδρος"

Συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις ο "Αλέξανδρος" του Όλιβερ Στόουν, αφού ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Κόλιν Φάρελ , απαντώντας σε εξώδικο που απέστειλε ομάδα Ελλήνων δικηγόρων, τους προκάλεσε να τον μηνύσουν. Φυσικά, αιτία της διαφωνίας τους είναι -τι άλλο;- η αμφιλεγόμενη παρουσίαση του Έλληνα στρατηλάτη ως ομοφυλόφιλου, την οποία οι δικηγόροι θεωρούν μη ρεαλιστική. Ο Ιρλανδός ηθοποιός τους προέτρεψε να μην μηνύσουν το στούντιο και τον σκηνοθέτη, αλλά τον ίδιο, καθώς είναι βέβαιος ότι δεν θα καταφέρουν ποτέ να επιδείξουν απτά στοιχεία για τις σεξουαλικές προτιμήσεις του Μ. Αλεξάνδρου. Η ομάδα των δικηγόρων, που αποτελείται από 25 άτομα, με επικεφαλής τον Γιάννη Βαρνάκο, ζήτησε από τους παραγωγούς της ταινίας να καταστήσουν σαφές στους θεατές ότι η ιστορία του έργου είναι "αποκύημα της φαντασίας" και θεωρεί ότι θα έπρεπε να υπάρχει σχετική ένδειξη στους τίτλους εισαγωγής.

Ο πρωταγωνιστής της αμφιλεγόμενης ταινίας της Warner Bros δήλωσε βέβαιος ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν σίγουρα αμφισεξουαλικός, καθώς, όπως λέει ο Φάρελ, κάτι τέτοιο δεν ήταν καθόλου σπάνιο στην αρχαιότητα. "Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γίνεται τόσο μεγάλο το θέμα", δηλώνει ο Ιρλανδός ηθοποιός, ενώ και η συμπρωταγωνίστριά του, Αντζελίνα Τζολί, τόνισε ότι η ταινία δεν παρουσιάζει το "Μέγα Αλέξανδρο" υπό το πρίσμα της σεξουαλικότητας, αλλά της αγάπης.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μα καλά όλοι Άδωνι Γεωργιάδη βλέπουν; :blink:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ζητούν την απαγόρευση του "Αλέξανδρου"

Σκηνές γελοιοποιούν τον Έλληνα στρατηλάτη

ΕRΤ.GR

Την απαγόρευση προβολής της ταινίας "Αλέξανδρος ο Μέγας" ζητούν δύο δικηγόροι

Την απαγόρευση προβολής της ταινίας του Όλιβερ Στόουν "Αλέξανδρος ο Μέγας" ή την αφαίρεση των σκηνών που εμφανίζουν τον πρωταγωνιστή να έχει αμφιλοφιλικές σχέσεις ζητούσαν, με αίτησή τους, που απέσυραν από το Μονομελές Πρωτοδικείο, δύο Αθηναίοι δικηγόροι. Οι αιτούντες, που στρέφονταν κατά της εταιρίας διανομής της ταινίας "Σπέντζος Φιλμ", υποστήριζαν ότι η ταινία παραποιεί τα ιστορικά κείμενα και διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια. Οι δύο δικηγόροι ανέφεραν στην αίτηση ότι με τις επίμαχες σκηνές χλευάζεται και γελιοποιείται ο Ελληνας στρατηλάτης.

Οι δύο δικηγόροι απέσυραν το δικόγραφο

Ενώπιον του δικαστηρίου, οι εκπρόσωποι της "Σπέντζος Φιλμ" κάλεσαν τους αιτούντες να παρακολουθήσουν την ειδική προβολή της ταινίας και αν κρίνουν να προχωρήσουν σε νέα αίτηση. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή και έτσι η συζήτηση της αίτησης ανεστάλη, καθώς οι δύο δικηγόροι απέσυραν το δικόγραφο

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τους λόγους αποτυχίας της ταινίας «Αλέξανδρος» αναλύει Ιταλός συγγραφέας

Ο γνωστός Ιταλός συγγραφέας Βαλέριο Μάσιμο Μανφρέντι σε άρθρο του στην εφημερίδα Messaggero δίνει τη δική του άποψη για την ταινία Αλέξανδρος του Όλιβερ Στόουν.

Ιστορικός και αρχαιολόγος, που έγραψε τρία βιβλία αφιερωμένα στον Αλέξανδρο, γράφει ότι «ο Αλέξανδρος του Όλιβερ Στόουν κατέληξε σε φιάσκο. Οι εισπράξεις στο πρώτο Σαββατοκύριακο της εορτής των Ευχαριστιών μόλις έφτασαν τα 13 εκατ. δολάρια και κατέταξαν το φιλμ έκτο σε σειρά προτίμησης. Κάτι που μας κάνει να πιστεύουμε πως το δεύτερο Σαββατοκύριακο οι εισπράξεις θα είναι ακόμα χαμηλότερες με καταστρεπτικά αποτελέσματα για ένα κινηματογραφικό έργο που κόστισε 150 εκατ. δολάρια και τουλάχιστον άλλα 80 εκατ. για διαφήμιση και διανομή».

Αλλωστε, συνεχίζει, η παρουσίαση του έργου συνοδεύτηκε από έντονες διαφωνίες μεταξύ του σκηνοθέτη, του παραγωγού και του σκηνογράφου εξαιτίας των ομοφυλοφιλικών σκηνών μεταξύ του Αλέξανδρου και του Ηφαιστίωνα.

«Ο καημένος ο Στόουν υποχρεώθηκε να τις κόψει όλες. Όμως, αυτό δεν έφτασε. Και μόνο η ξεκάθαρη προβολή μιας ομοφυλοφιλικής σχέσης ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές άρκεσε, για να προκαλέσει την απέχθεια ικανού μέρους του φιλοθεάμονος κοινού, ενώ συγχρόνως Έλληνες δικηγόροι ζήτησαν ασφαλιστικά μέτρα για πρόκληση βλάβης στην εικόνα του εθνικού τους ήρωα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το έργο δυσαρέστησε και τους ομοφυλόφιλους που διαμαρτυρήθηκαν, γιατί δεν είδαν ούτε μια σκηνή με ένα φιλί ανάμεσα στον Αλέξανδρο και τον Ηφαιστίωνα. Έτσι, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, το έργο που προσπάθησε να μην δυσαρεστήσει κανέναν, κατέληξε να δυσαρεστήσει τους πάντες».

Αλλά υπάρχει -συνεχίζει ο Μανφρέντι- και ένας ακόμη λόγος, ο πιο σοβαρός από όλους, πίσω από την παταγώδη αποτυχία ενός τόσο πολυδιαφημισμένου έργου: «Ο ηθικός και θρησκευτικός φονταμενταλισμός, διάχυτος τώρα στις ΗΠΑ, που υπήρξε καθοριστικός για την επανεκλογή του Μπους. Είναι τόση η αδιάλλακτη στάση αυτού του τμήματος του πληθυσμού που αδυνατεί να δεχθεί πολιτιστικές όψεις ενός αρχαίου κόσμου, κατ' ανάγκην διαφορετικού από το δικό μας».

»Στην πραγματικότητα ο Αλέξανδρος δεν ήταν ούτε ομοφυλόφιλος, ούτε αμφιφυλόφιλος. Ήταν απλώς ένας άνθρωπος της εποχής του και της κουλτούρας της, όπου η σεξουαλικότητα εκφραζόταν καθ' οιονδήποτε τρόπο και ανάλογα με τις περιπτώσεις, τις περιστάσεις και τις τάσεις. Επομένως, δεν μπορεί κανείς να βάλει 'ταμπέλα' σε οποιονδήποτε και καθ' οιονδήποτε τρόπο».

»Στο τέλος του έργου ο Αλέξανδρος δηλητηριάζεται από τη σύζυγό του Ρωξάνη, επειδή αυτή ζήλευε για την προτίμηση που έδειχνε ο Μακεδών μονάρχης στο φίλο και εραστή του Ηφαιστίωνα. Πώς θα μπορούσε να είχε συμβεί κάτι τέτοιο, όταν ξέρουμε ότι ο Ηφαιστίωνας είχε πεθάνει εδώ και καιρό, πολύ πριν αρρωστήσει ο Αλέξανδρος. Φαίνεται πως ο Στόουν έπαθε πλήρη σύγχυση στην αγωνιώδη προσπάθειά του να αναπαραστήσει ένα πρόσωπο πολύ πιο πολύπλοκο και πολύ πιο απόμακρο από την ευαισθησία ενός Αμερικανού».

Και το άρθρο καταλήγει ως εξής: «Ίσως η γηραιά Ευρώπη να υποδεχθεί τον Αλέξανδρο με μεγαλύτερη ευρύτητα πνεύματος, αντισταθμίζοντας μερικώς τις οικονομικές απώλειες της αμερικανικής κινηματογραφικής εταιρίας Warner. Αλλά η Αμερική πιο αδιάλλακτη εξέφρασε την καταδίκη της. Μια καταδίκη που φοβάμαι ότι οφείλεται περισσότερο στην άγνοια και την προκατάληψη, παρά στην πραγματική καλλιτεχνική ποιότητα ενός κινηματογραφικού έργου».

news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ

emrockon

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

«Στην πραγματικότητα ο Αλέξανδρος δεν ήταν ούτε ομοφυλόφιλος, ούτε αμφιφυλόφιλος. Ήταν απλώς ένας άνθρωπος της εποχής του και της κουλτούρας της, όπου η σεξουαλικότητα εκφραζόταν καθ' οιονδήποτε τρόπο και ανάλογα με τις περιπτώσεις, τις περιστάσεις και τις τάσεις. Επομένως, δεν μπορεί κανείς να βάλει 'ταμπέλα' σε οποιονδήποτε και καθ' οιονδήποτε τρόπο».

«Καθ οποιονδήποτε τροπο»

όχι

«ανάλογα με τις περιπτώσεις, τις περιστάσεις και τις τάσεις»

«της εποχής του και της κουλτούρας της»

Ναί.

Και εδώ εγκυται το πρόβλημα.

Εκτός απο αυτούς που επιθυμούσαν ο Αλεξανδρος να εμφανισθεί ώς στυλοβάτης της Ιουδο-χριστιανικής ηθικής υπήρχαν και τα άλλα νούμερα που επιθυμούσαν ο Αλεξανδρος να εμφανισθεί ώς προδρομος της σεξουαλικής απελευθέρωσης και ώς poster boy της Gay Pride!

«δυσαρέστησε και τους ομοφυλόφιλους που διαμαρτυρήθηκαν, γιατί δεν είδαν ούτε μια σκηνή με ένα φιλί ανάμεσα στον Αλέξανδρο και τον Ηφαιστίωνα»

Δηλαδή αν συμπεριελαμβανε και 1 σκηνή με την αποψη των αρχαίων (και πιθανότατα και του αλεξανδρου) οτι ο σοδομισμός ειναι βρώμερός και ανθυγειινός, θα το γιόρταζαν??

Και η παιδεραστία ηταν αποδεκτή απο τους Αρχαίους έλληνες .Μηπως πρεπει να κινητοποιηθούν οι παιδεραστές και να ζητησουν αποποινικοποιηση της σεξουαλικότητας τους?

Οι σεξιστές να ζητήσουν αφαιρεση πολιτικών δικαιωμάτων απο τις γυναίκες?

Η ηθικολογική προπαγανδα με βάση την αρχαιότητα ειναι αστοχη γενικώς.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ας εξηγήσει κάποιος στους βλάκες δικηγόρους που έκαναν την μήνυση ότι καμμία ταινία δεν είναι υποχρεωμένη να παρουσιάζει τα πράγματα με βάση την ιστορική αλήθεια (πόσο μάλλον όταν η ιστορία δεν αποκλεέι το ενδεχόμενο να είχε σχέσεις με άντρες στο πλαίσο πάντα των αντιλήψεων της εποχής).

Γιατί οι δικηγόροι αυτοί δεν κάνουν και μια μήνυση στον Γκαίτε για τον τρόπο που παρουσιάζει τον Φάουστ;

Γιατι δεν κάνουν μήνυση στον Φελλίνι για το πώς παρουσιάζει τον καζανόβα;

emeleos

Προσωπικά πιστεύω ότι η ταίνια απέτυχε γιατι κανένας δεν θα πάει να δει ταίνια για τον Μ.Αλέξανδρο,με πρωταγωνιστή έναν τύπο με ανταύγειες στο μαλλί σαν να είναι τραγουδιστής των Back street boys

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 4 weeks later...

Η ταινία δεν είναι κακή. Όμως, και επειδή πρόκειται για Όλιβερ Στόουν, οι ενστάσεις είναι πολλές.

:( (1) Οι μάχες είναι απρόσμενα λίγες, αν σκεφτεί κανείς το πλουσιότατο παλμαρέ τόσο του Φίλιππου όσο και του Αλέξανδρου. Τώρα άμα μου προσπερνάς τα Σούσα με μισό λεπτό μονόλογο του Πτολεμαίου... τράβα καλύτερα γύρισε ταινία τη ζωή του Πατριάρχη ή του Πάπα.

:( (2) Η ταινία είναι "Ακατάλληλη" όχι για την εξώκοσμη βία στην οποία ο Στόουν πραγματικά ειδικεύεται, αλλά για τις ερωτικές σκηνές. Στον "Αλέξανδρο" βρήκε να αποτινάξει τη βάρβαρη κληρονομιά του ο σκηνοθέτης; 1-2 σοβαρούς σκοτωμούς έχουμε, και αυτοί με μηδέν αίμα.

:( (3) Παρά τη συγκινητική προσπάθεια να γεμίσουν λεπτά φιλμ με Αντζελίνα Τζολί, που κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η ταινία, η συμμετοχή της "Ολυμπιάδας" είναι πολύ λίγη. Γιατί να μην τη βάλει να κερατώνει το Φίλιππο ή έστω να κάνει ένα οργιάκι μ' αυτόν; Ας έβαζε και τον Παυσανία μέσα, δε θα με πείραζε. (ίσως γιατί ο Βαλ Κίλμερ δε βλέπεται)

:( (4) Μας πρήξανε οι διάφοροι gay pride τόσο εδώ μέσα όσο και έξω για τον γκέι-μπάι Αλέξανδρο και πως πρέπει να το δεχτούμε γιατί είναι ζήτημα κληρονομιάς κλπ κλπ κλπ. Δικαίως, αφού σε όλη την ταινία τρέχει πίσω από το βαμμένο Ηφαιστείωνα. Απορώ πώς δε βγήκε βρώμα ότι ο Φαρέλ έχει σχέση με το αγοράκι για να προωθηθει η ταινία. Αλλά η ουσία του Αλέξανδρου αυτή ήταν; Ο τύπος πήρε 40.000 Έλληνες και τα έβαλε με το μεγαλύτερο στρατό του κόσμου και την πλουσιότερη αυτοκρατορία της εποχής. Τόσες μάχες, τόσος πόλεμος, τόση βία και εμείς βλέπουμε το πώς κυνήγησε το Δαρείο; Με το καλό λοιπόν να γυρίσει ο Όλιβερ και μια ταινία με θέμα τη ζωή του Βλαντ Τέπες και να δείξει πόσο καλός διάδοχος της δυναστίας των Δράκουλ ήταν, πόσο καλά συνομωτούσε και από μάχες μόνο τη σκηνή που μέσα στη νύχτα έκανε επιδρομή στο στρατόπεδο των Οθωμανών για να σκοτώσει το Μωάμεθ. Αμάν...

:( (5) Ο Φίλιππος, που λίγο-πολύ παρουσιάζεται σαν ένας άξεστος μεθύστακας, τη μόνη δικαίωση που βρίσκει είναι στο τέλος, όταν κατηγορεί ο Κλείτος τον Αλέξανδρο ότι δε θα'φτανε πουθενά χωρίς αυτόν. emeleos γι' αυτό βγήκαν τα Αμερικανάκια να πουν ότι η σάρισα ήταν όπλο των pikemen και είναι εκτός εποχής. Επίσης, ήταν αυτή διάταξη που πολεμούσε η μακεδονική φάλαγγα; Γιατί εγώ αλλιώς τα'χα διαβάσει.

:( (6) Ο Αλέξανδρος μπορεί να λουγκρόφερνε ή όχι, αλλά παντρεύτηκε και 3 γυναίκες. Το λέει η ταινία, αλλά τις 2 άλλες ούτε που τις βλέπουμε!!! Έλεος πια, σε 3 ώρες ταινία μια φορά μόνο τον "έριξε" ολόκληρος Μέγας; Την έβγαλες που την έβγαλες ακατάλληλη την ταινία με τα αγοράκια, ρίξε και 1-2 όργιαμε τις περσίδες πριγκηπέσσες να δούμε πώς γίνεται τελοσπάντων ανατολίτικα!

:( (7) Αντίθετα με την Τροία, που μπορεί να είναι απλά "Inspired by Homer's Iliad" αλλά είναι κ-α-τ-α-ι-γ-ι-σ-τ-ι-κ-ή η δράση, ο "Αλέξανδρος" είναι σχετικά καλά πληροφορημένος (ασπάζεται βέβαια μια εκδοχή για το θάνατο του Αλεξάνδρου και τη δολοφονία του Φιλίππου με την οποία πολλοί θα μπορούσαμε να διαφωνήσουμε), αλλά κάνει μια κοιλιά μεγαλύτερη κι' από τη δική μου μετά τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα. Δεν την παλεύει η ταινία, πώς να το κάνουμε; Όποιοι κοιμήθηκαν στον "Άρχοντα" εδώ πρόλαβαν να ξυπνήσουν και να ξανακοιμηθούν. Μόνο τα "σκάσε λούγκρααα!" των θεατών κρατούσαν ξύπνιους τους υπόλοιπους όταν έπιαναν τα μελιστάλαχτα "και δεν μπορώ να κοιμηθώ μόνος μου το βράδι" το σεναριογράφο. Αμάν, πάρε μια γάτα βρε αδερφέ...

:( (8) Τελειώνοντας, αναφέρω ότι η ταινία ήταν όντως φιλελληνική, ο υποτιτλισμός ήταν όντως για σφαλιάρες και ο Κόλιν Φαρέλ μου άρεσε στο ρόλο. Και θα πάρω και σε DVD την ταινία για την πάρτη της Αντζελίνας, που δήλωσε "δεν έχω κάνει αρκετό σεξ στη ζωή μου... μέχρι να πεθάνω θέλω να τους γευτώ όοοολους!!!" και γι' αυτό αξίζει το θαυμασμό και την αμέριστη συμπαράστασή μας.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δήλωσε έτσι η Αντζελίνα; Ποτέ δεν με απογοητεύει αυτό το κορίτσι!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 years later...

πραγματικα ηταν πολυ καλη η angelina :P και τα φιδακια που ειχε για παρεα ...

και πολυ καλα του εκανε του πρωην της και της επομενης συζυγου του :lol:

τα ιδια θακανε η ολυμπιαδα και τωρα αν ζουσε, σιγα δλδ μήν περιμενε επιμελειες και διατροφες.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.