Jump to content

ο σχιζοφρενης δολοφονος με το πριονι


tik-tak

Recommended Posts

«Ο τίτλος της ταινίας προωθεί το στίγμα της σχιζοφρένειας»

Την αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με τον τίτλο επικείμενης προβολής της ταινίας «The Texas Chainsaw Massacre», η οποία στα ελληνικά έχει μεταφραστεί ως «Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι» ζητούν με επιστολή τους η Μαρίνα Οικονόμου-Λαλιώτη, επ. καθηγήτρια Ψυχιατρικής, υπεύθυνη του Ελληνικού Προγράμματος της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας κατά του Στίγματος της Σχιζοφρένειας, ο Πέτρος Ανδρόνικος, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (Σ.Ο.Ψ.Υ.) και ο Γιώργος Κυπριώτης, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (Π.Ο.Σ.Ο.Ψ.Υ.).

Οι τρεις επιστήμονες θεωρούν ότι «ο τίτλος αυτός και λόγω του ότι δεν έχει καμιά σχέση με τον πρωτότυπο αγγλικό και λόγω του ότι ο ήρωας της ταινίας δεν έχει σχιζοφρένεια, είναι παραπλανητικός, προσβλητικός και ταυτόχρονα απαξιωτικός και υβριστικός για τους ασθενείς με σχιζοφρένεια». Πληροφορούν επίσης ότι το Ελληνικό Πρόγραμμα κατά του Στίγματος της Σχιζοφρένειας, έχει έρθει ήδη σε επαφή με την εταιρεία διανομής εκφράζοντας την αντίθεσή τους για την επιλογή του ελληνικού τίτλου, αλλά και με κριτικούς κινηματογράφου από τους οποίους και ζητεί να αποκαταστήσουν, μέσα από την κριτική τους, την αλήθεια.

Τέλος, μηνύουν τα εξής:

«Η ελληνική απόδοση του τίτλου της ταινίας δεν ανταποκρίνεται στον πρωτότυπο αγγλικό. Η επιλογή βασίστηκε στον ελληνικό τίτλο που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη έκδοση της ταινίας στις αρχές της δεκαετίας του '70.

* Η ταινία είναι εμπνευσμένη και όχι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα.

* Ο πρωταγωνιστής της ταινίας δεν έχει σχιζοφρένεια.

* Ο ελληνικός τίτλος αναπαράγει το κλασικό στερεότυπο που θέλει το άτομο με σχιζοφρένεια βίαιο και επικίνδυνο.

* Τα άτομα με ψυχική ασθένεια δεν είναι περισσότερο επικίνδυνα αν συγκριθούν με τον γενικό πληθυσμό. Όταν τα άτομα με σχιζοφρένεια εμφανίσουν βίαιη συμπεριφορά, αυτή κατά κανόνα οφείλεται στην παραμέληση της φαρμακευτικής θεραπείας και στην έλλειψη ψυχοθεραπευτικής υποστήριξης και κοινωνικής αποδοχής».

ελευθεροτυπία 28/1/04

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δε μου λες tik-tak... Έχεις βαλθεί να με... τρελάνεις;;;;;;;

Μπήκα στο σάιτ να ενημερωθώ για τίποτα, και μια βλέπω το ποστ σου για την ποίηση, και μια την ένστασή σου για το στίγμα της ψυχικής υγείας, πραγματα τα οποία μου αρέσουν και με ενδιαφέρουν, και κάθομαι τέτοια ώρα και γραφω!

Θα συμφωνήσω, και επειδή θέλω να γίνω ψυχίατρος είμαι ευαισθητοποιημένος με τέτοιου είδους θέματα. Πρέπει επιτέλους στην Ελλάδα κάποια στιγμή να καταλάβουμε μερικά πράγματα. Δεν αρκεί ένα μαρμαρένιο αεροδρόμιο και μια αττική οδος για να ανήκουμε στην Ευρώπη. Κοινωνικά είμαστε πάρα πολύ πίσω. Όχι μόνο στο θέμα της ψυχικής υγείας, αυτό είναι ένα μονο από τα πολλά. Αντε για να μην τα πάρω.

Θα προτείνω όσοι θέλουμε να γίνουμε ψυχίατροι να μαζευτούμε να λέμε τα δικά μας.

Ασε που έχω προβληματιστεί. Νομίζω ότι τέλευταία έχει καλλιεργηθεί σε πολλούς μια αίσθηση ενοχής. Οι πλόυσιοι ντρέπονται που έχουν λεφτά, οι φτωχοί ντρέπονται που δεν έχουν, οι στραιητ ντρέπονται που δε μοιάζουν με γκέυ, οι γκέι που δεν είναι πολύ μάτσο, οι νέοι δεν αισθάνονται καλά επειδή μπορεί να μη φαίνονται ώριμοι, οι ώριμοι επειδή δεν είναι πολύ νέοι, οι τσαχπίνες επειδή δεν έχουν επίπεδο, οι μορφωμένες επειδή δεν είναι τσαχπίνες, κτλ.

Είναι η ιδέα μου;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emarup Όχι !

Από το κατοχικό σύνδρομο,οι Νεοέλληνες έχουν δυστυχώς περάσει στο ενοχικό σύνδρομο!

Κακέκτυπη "παγκοσμιοποίηση" σε μια κοινωνία ελειμματική σε πάρα πολλούς τομείς...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η απόδοση του τίτλου στα ελληνικά μπορεί κάποτε να ακουγόταν καλτ αλλά πλέον ακούγεται κιτς. Είναι, όμως, σαφέστατα πιο εμπορική από μια πιο πιστή μετάφραση και αυτό είναι το ζητούμενο για τις εταιρείες διανομής, όσο και αν αυτό προσβάλλει κάποιες κοινωνικές τάξεις, κατηγορίες ασθενών κτλ..

Σωστή η πρωτοβουλία της κας Λαλιώτη (καμία σχέση με το "θείο βρέφος" husband), αλλά η βιομηχανία του θεάματος σπάνια δέχεται τέτοιες παρεμβάσεις...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Χε χε! Τι πλάκα που χει αυτή η χώρα ώρες ώρες :lol:

«ο τίτλος αυτός και λόγω του ότι δεν έχει καμιά σχέση με τον πρωτότυπο αγγλικό και λόγω του ότι ο ήρωας της ταινίας δεν έχει σχιζοφρένεια, είναι παραπλανητικός, προσβλητικός και ταυτόχρονα απαξιωτικός και υβριστικός για τους ασθενείς με σχιζοφρένεια».

Οι ψυχίατροι που τον εξέτασαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Ed Gein είχε σχιζοφρένεια. Δεν ξέρω αν μπορείς να διαγνώσεις βλέποντας την ταινία ότι ο Leatherface είναι σχιζοφρενής, αλλά δεν νομίζω ότι αυτός είναι και ο απώτερος σκοπός της ταινίας :wacko:

Επίσης, η ταινία λέγεται "Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι"! Τι σημαίνει αυτό:

1) είναι σχιζοφρενής

2) είναι δολοφόνος

3) έχει πριόνι

Πουθενά στον τίτλο δεν προκύπτει ότι όλοι οι σχιζοφρενείς είναι δολοφόνοι. Δηλαδή αν έβγαινε ταινία με τίτλο "Ο δολοφόνος γιατρός με το νυστέρι" θα έπρεπε να βγούμε στους δρόμους;;; (χμ, καλή ευκαιρία για καμιά καταληψούλα τώρα που το σκέφτομαι ;) ).

Τώρα αν στην ελληνική κοινωνία έχει περάσει το στερεότυπο σχιζοφρενής=δολοφόνος αυτό είναι πρόβλημά της και προφανώς πρέπει να διορθωθεί. Τέτοιου είδους παρεμβάσεις όμως είναι τελείως άσχετες με το θέμα και το μόνο που πετυχαίνουν είναι μια μεγαλοπρεπή τρύπα στο νερό.

Το ωραίο είναι ότι αυτή η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου καθώς την πρωτοδιάβασα σε Αμερικάνικο Horror Fanzine με τον θεϊκό τίτλο "Leatherface not schizophrenic, say Greek doctors" :lol:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Γεγονός είναι όμως ότι δε φαίνεται από πουθενά ότι ο τύπος είναι σχιζοφρενής. Με την ίδια έννοια ρε συ Avatar θα μπορούσε να είναι ο τίτλος "Ο δολοφόνος με μεσογειακή αναιμία και με πριόνι". Θα έστεκε; Όχι, γιατί πουθενά δε φαίνεται να έχει κάνει ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης ο συγκεκριμένος τυπάρας. Ούτε βέβαια και ψυχιατρική εξέταση είδα πουθενά στην ταινία. Άρα; Μόνο και μόνο για εντυπωσιασμό κοτσάρουμε ένα "σχιζοφρενής". Δε νομίζω ότι συμφωνώ... embluesbrother

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τώρα αυτό, ότι δηλαδή στατιστικά οι σχιζοφρενείς δεν είναι περισσότερο βίαιοι απο τους "φυσιολογικούς" , δεν έχω βεβαίως λόγο να το αμφισβητήσω , αλλα έχω τις επιφυλάξεις μου....Απο την όποια εμπειρία μου -ελάχιστη βεβαίως - απο ψυχιατρικούς ασθενείς , μπορώ να πω ότι η βία στους αρρώστους με σχιζοφρένεια έχει το χαρακτηριστικό του απρόβλεπτου και του παράλογου , μπορεί να στραφεί ενάντια σε πρόσωπα του οικείου περιβάλλοντος, και τρομοκρατεί σημαντικά τους συγγενείς των αρρώστων . Αυτό τους καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνους .Όποιος είναι εξώ απ'το χορό....Το να ζεις με ένα σχιζοφρενή δεν είναι απλή υπόθεση , και ωραιοποιήσεις του στυλ " οι σχιζοφρενείς δεν είναι περισσότερο βίαιοι" έχουν καθαρά θεωρητική αξία, όταν ζεις με το φόβο της επίθεσης ή και του θανάτου απο τον άνθρωπο που αγαπάς . Φυσικά διαφωνώ με τον τίτλο της ταινίας . Και θεωρώ απαράδεκτη την περιθωριοποίηση των ασθενών με σχιζοφρένεια, διότι εκτός του ότι είναι κοινωνικά και ηθικά απαράδεκτη , επιδεινώνει σημαντικά την πορεία της νόσου .

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Sovereign:

Γεγονός είναι όμως ότι δε φαίνεται από πουθενά ότι ο τύπος είναι σχιζοφρενής.

Υποτίθεται ότι είναι όμως, οι δημιουργοί του τον περιγράφουν σαν σχιζοφρενή στις συνεντεύξεις τους. Ο χαρακτήρας είναι ξεκάθαρα διασκευή του Ed Gein. Δεν βλέπουμε ποτέ τι σκέφτεται ο δολοφόνος γιατί έτσι υποτίθεται είναι πιο τρομακτικός. Σκέψου ότι ο σκηνοθέτης Tobe Hooper είπε στους ηθοποιούς για να μπουν στο πετσί του ρόλου τους: "You're a whole family of Ed Geins".

Δες εδώ για περισσότερα. Τώρα αν οι ταινίες δεν πείθουν τους ψυχίατρους τι να κάνουμε; Slasher movie είναι, όχι το Beautiful Mind!

Με την ίδια έννοια ρε συ Avatar θα μπορούσε να είναι ο τίτλος "Ο δολοφόνος με μεσογειακή αναιμία και με πριόνι". Θα έστεκε;

1) Δεν ξέρουμε αν στέκει

2) Δεν μας ενδιαφέρει

3) Δεν κάνεις για promoter ;)

Μην γινόμαστε υπερβολικοί με το politically correct, υπάρχουν πάμπολλες δημοσιεύσεις στην ψυχιατρική βιβλιογραφία που δείχνουν πόσο άστοχο και εν τέλει επικίνδυνο είναι αυτό.

Ο Leatherface είναι ο ορισμός του ψυχοπαθή Slasher Killer από τον οποίο προέκυψε και ο Jason, ο Freddy, ο Mike και τα λοιπά καλά παιδιά (Ο.Κ. και ο άλλος παρανοϊκός ο Norman έβαλε λίγο το χεράκι του ;) ). Δεν ξέρω τι είχαν στο μυαλό τους οι Έλληνες που επινόησαν τον τίτλο το '70 αλλά στο "σχιζοφρενής" δεν έπεσαν έξω...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ψυχιατρικά μιλώντας, ο Νόρμαν Μπέιτς δεν ήταν παρανοϊκός αλλά όντως σχιζοφρενής.. Κι όμως: η λέξη "σχιζοφρένεια" δεν ακούγεται πουθενά σε ολόκληρη την ταινία "Ψυχώ", αλλά παρόλα αυτά αυτό δεν εμπόδισε το έργο να γίνει διάσημο...

Άλλο ψυχοπαθής, άλλο παρανοϊκός, άλλο σχιζοφρενής και άλλο παρανοειδής σχιζοφρένεια. Για να ξέρουμε τι λέμε.

Σε ό,τι αφορά αυτό που λέει η αγαπημένη μου Olive σχετικά με την επιθετικότητα των σχιζοφρενών, το "έξω από το χορό" φαντάζομαι να μην αναφέρεται σε ανθρώπους που έχουν σπουδάσει αυτή τη νόσο. Είναι άδικο να γενικεύουμε προσωπικές εμπειρίες, χωρίς να έχουμε ερευνητικά δεδομένα που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Άτομα με σχιζοφρένεια δεν είναι, αποδεδειγμένα, καθόλου πιο επιθετικά. Αυτό όμως που μας κάνει να πιστεύουμε κάτι τέτοιο είναι ότι τα εγκλήματά τους έχουν ένα χαρακτήρα πολύ πιο δραματικό, περιλαμβάνουν πιο συχνά "κατά συρροή" φόνους και αυτοκτονίες και, φυσικά, προβάλλονται ΠΟΛΥ περισσότερο από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Sovereign:

Άλλο ψυχοπαθής, άλλο παρανοϊκός, άλλο σχιζοφρενής και άλλο παρανοειδής σχιζοφρένεια. Για να ξέρουμε τι λέμε.

Σου είπα να χαλαρώσεις με το politically correct ρεεε! Ο.Κ. ο Norman Bates δεν ήταν παρανοϊκός αλλά έπασχε από παρανοειδή σχιζοφρένεια, satisfied? :P

Κι όμως: η λέξη "σχιζοφρένεια" δεν ακούγεται πουθενά σε ολόκληρη την ταινία "Ψυχώ", αλλά παρόλα αυτά αυτό δεν εμπόδισε το έργο να γίνει διάσημο...

Ας κάνουμε μία σύντομη ιστορική αναδρομή: ο αυθεντικός American Psycho και πατέρας όλων αυτών των κινηματογραφικών χαρακτήρων ήταν ο σχιζοφρενής Ed Gein. Ο Norman Bates είναι η διασκευή του Χίτσκοκ του Ed Gein, και όπως λες κι εσύ δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη σχιζοφρένεια αλλά είναι προφανές. ο Leatherface είναι η επόμενη διασκευή του Ed Gein, πάλι πουθενά δεν αναφέρεται η λέξη σχιζοφρενής. Εδώ έχουμε ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης του θέματος (πειτε τον πιο πεζό, εγώ πάντως τον γουστάρω αβέρτα emrockon ) που δημιούργησε σχολή την οποία εκπροσώπησαν άξια ταινίες όπως το Halloween, το Friday 13th για να αναφέρω τις πιο γνωστές. Κάθε horror fan που σέβεται τον εαυτό του γνωρίζει ότι αυτοί οι τυπάδες είναι σχιζοφρενείς. Hell, ο Freddy υποτίθεται ότι έχει όλες τις ψυχασθένειες μαζί! Ο χαρακτηριστικός ήχος του Friday είναι οι φωνές που ακούει ο Jason να του λένε "kill, kill, kill". Για αυτό είναι αστείο το πόρισμα των greek doctors, ή καλύτερα κωμικοτραγικό καθώς τέτοιες "λύσεις" αποδεδειγμένα (σε μελέτες ψυχολογίας, γλωσσολογίας και νευροφυσιολογίας) είναι άχρηστες, ενώ πολιτικά είναι και επικίνδυνες.

Κι όμως: η λέξη "σχιζοφρένεια" δεν ακούγεται πουθενά σε ολόκληρη την ταινία "Ψυχώ", αλλά παρόλα αυτά αυτό δεν εμπόδισε το έργο να γίνει διάσημο...

Σίγουρα όχι αλλά αν έβαζε ο Χίτσκοκ στον τίτλο την "μεσογειακή αναιμία" η ταινία θα πάτωνε ή το πολύ πολύ να είχε την μισή επιτυχία ή θα γινόταν cult λόγω τίτλου.

Υ.Γ. Αντίδραση των παραγωγών του "Texas..." μετά την τελική απόφαση για την διατήρηση του ελληνικού τίτλου: "Wheeew..." :P

Τώρα όσον αφορά την σχιζοφρένεια:

Είναι άδικο να γενικεύουμε προσωπικές εμπειρίες, χωρίς να έχουμε ερευνητικά δεδομένα που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Άτομα με σχιζοφρένεια δεν είναι, αποδεδειγμένα, καθόλου πιο επιθετικά

Αυτά είναι δεδομένα της δεκαετίας του '80. Υπάρχουν κάμποσα άρθρα που δείχνουν στατιστικά σημαντική συσχέτιση. Ενδεικτικά δες αυτό το review: Violence and schizophrenia: examining the evidence του 2002 από το "British Journal of Psychiatry". Για όποιον ενδιαφέρεται μπορώ να του στείλω και το πλήρες κείμενο αρκεί να επικοινωνήσει μαζί μου με pm αν θέλει να το διαβάσει και να βρεις και άλλες σχετικές μελέτες από την βιβλιογραφία του.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

((( Μηπως να το κανουμε "Ο δολοφονος με δρεπανοκυτταρικη αναιμια και το δρεπανι" ;;;;;;;;;;; )))

Χιλια συγγνωμη αλλα δεν αντεξαααααααααα......... Σκοτωστε με! emofftopicemoops

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.