Jump to content

Ιατρική ή Στρατιωτική Ιατρική


P.Surgeon

Recommended Posts

Γειά σε όλους,

Είμαι μαθήτρια τρίτης λυκείου και θα ήθελα να με ενημερώσετε για τον τρόπο ζωής ενός στρατιωτικού γιατρού . Είναι δύσκολα τα πράγματα μέσα στο Σώμα.?

Επίσης αν κάποιος ξέρει περίπου τους μισθούς των στρατιωτικών ιατρών . Τέλος τι θα προτείνατε σε μία κοπέλα.? Ιατρική Αθηνών ή Στρατιωτική Ιατρική Θεσσαλονίκης?

Παρακαλώ απαντηστε μου

Σας Ευχαριστώ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Επειδή είμαστε σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών όσον αναφορά τις συνθήκες εργασίας των στρατιωτικών γιατρών (ανοίγουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία σε γενική εφημερία? θα περιληφθούν οι στρατιωτικοί γιατροί στους γιατρούς του ΕΣΥ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργεία των ιδιωτικών ιατρίων? το θέμα των συντάξεων κτλ) κανείς νομίζω δεν μπορεί να σε συμβουλέψει με ακρίβεια για το πώς θα είναι η κατάσταση σε 10-15+ χρόνια που θα βγεις στην αγορά μετά εδικότητα κτλ.

Επίσης κάπου διάβασα ότι λόγο εξόδων η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να κλείσει τις στρατιωτικές σχολές ιατρικής και νοσηλευτικής και οι ανάγκες να καλύπτονται από τους ανάλογους πολίτες ιατρούς και νοσηλευτές. όποιος γνωρίζει κάτι περισσότερο για αυτό, παρακαλώ να το πει, ή μάλλον να το γράψει.

Γενικά θα σε συμβούλευα να κάνεις αυτό που θέλεις περισσότερο, να ακολουθήσεις την καρδιά σου. Αν προσπαθήσεις με βάση την λογική να πάρεις την σωστότερη απόφαση, νομίζω ότι θα κάνεις λάθος, καθώς ζούμε σε μια πολύ ρευστή περίοδο και αυτό που φαίνεται καλό σήμερα,ίσως αύριο να μην είναι. Με βάση την λογική και μόνο, η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσες να κάνεις είναι, για μένα, η οδοντιατρική. 5 χρόνια, κάνεις και 2 χρόνια έξω ειδικότητα (ορθο, περιοδο,παιδο κτλ) και ανοίγεις ιατρείο με ραντεβού και μόνο. Όχι 6 σχολή, 1 αγροτικό, 4-6 ειδικότητα και ??? χρόνια αναμονή.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αγαπητό ψαράκι δύσκολη η ερώτηση σου και ακόμη πιο δύσκολη η απόφαση που θες να πάρεις....Προσωπικά πιστεύω πως για να σκεφτείς την καριέρα στον στρατό πρέπει πρώτα να δεχτείς ότι αυτήν η δουλειά συνεπάγεται δηλαδή μεταθέσεις (αν σε καλέσουν είσαι υποχρεωμένη να πας οπουδήποτε υπάρχει ελληνική δύναμη πχ στο Αφγανισταν) , ασκήσεις (ναι θα πας να μείνεις μέσα στα χώματα όπως λεει και η προλαλήσασα) και το πιο σημαντικό είναι ότι θα πρέπει πάντα να ανέχεσαι την μαλακία...Αν για παράδειγμα έχει πυρετό ο ταξίαρχος εσύ θα κληθείς να πάς να τον εξετάσεις στο σπίτι του ότι ώρα και να είναι (πραγματικό περιστατικό)

Η φτωχή προσωπική μου εμπειρία πάντως από στρατιωτικούς γιατρούς (στον στρατό δηλαδή που υπηρέτησα και τους είχα ως ανωτέρους) λέει πως όλοι τους είχαν μπει στην νοοτροπία ανέχομαι τις μα#$(ίες προκειμένου να καρπωθώ τα καλά του στρατού....

Αν πάντως ήσουν αγόρι θα σου έλεγα το πιο ατράνταχτο επιχείρημα :είσαι τρελός θες να ξυρίζεσαι κάθε μέρα για την υπόλοιπη ζωή σου?

 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Φυσιοθεραπεία ή διατροφή. ΤΕΙ. Οταν καταλάβεις ότι βγάζουν τα 2πλάσια από μας με 10 φορές λιγότερο κόπο και διατείνονται κιόλας ότι έχουν "ιατρεία", και θέλουν να αποκαλούμαστε και "συνάδερφοι" (και ο κόσμος τους πιστεύει) θα χτυπάς το κεφάλι σου με τις ιατρικές και τις οδοντιατρικές. emconfused

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές.

Η ιδέα του ΣΣΑΣ μου μπήκε διότι ένας γνωστός μας μου το πρότεινε λέγοντας μου πως διορίζεσε κατευθείαν σε σχέση με τους άλλους γιατρούς που μπορεί να φτάσεις μέχρι τα 50 και να είσαι αδιόριστος και επιπλέον πέρνεις μετά από 18 χρόνια σύνταξη και μπορείς να ανοίξεις το ιδιωτικό σου ιατρείο.

Απ'ότι μου λέτε όμως έχουν αλλάξει τα πράγματα! Και πως να μην έχουν αλλάξει δηλαδή μετά από αυτό το χάος που συμβαίνει στην χώρα μας.

Όσον αφορά την Οδοντιατρική δεν με ενδιαφέρει σαν ειδικότητα και δεν θέλω να ακολουθήσω κάτι που δεν θα μου αρέσει ...

Το ότι εμπιστεύονται περισσότερο τους στρατιωτικούς ιατρούς είναι γεγονός πάντως.

Με ενδιαφέρει πολύ η ειδικότητα της πλαστικής χειρουργικής αλλά πρόσφατα ένας γιατρός μου είπε πως δύσκολα εμπιστεύονται γυναίκες χειρουργούς ακόμα και αν ξέρουν ότι είναι αρκετά ικανές. Ισχύει κάτι τέτοιο.??Τέλος, μήπως τελικά αξίζει η μετέπειτα κατάρτιση στο εξωτερικό πχ. Αμερική Γερμανία κλπ. Υπάρχουν περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες εκεί ?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Επειδή πολύ πρόσφατα απολύθηκα από το φρενοκομείο του ΕΣ για να ξέρεις, οι ΣΣΑΣιτες πριν ξεκινήσουν ειδικότητα, πρώτα πηγαίνουν σε μονάδες/κέντρα εκπαιδεύσεως/ΣΤΕΠ (κατι σαν κεντρο υγείας). Παλιά μέναν κανένα χρόνο. Στο κέντρο εκπαιδεύσεως που ήμουν ο ΣΣΑΣιτης κοντεύει να κλείσει 3 χρόνια εκεί. Που σημαίνει ότι για την ειδικότητα έχουν "τεχνικά" και οι ΣΣΑΣιτες αναμονή. Αλλά στο ενδιάμεσο δουλεύουν. Βέβαια στο στρατό ΔΕΝ κάνεις ιατρική αλλά κοροϊδεύεις το κόσμο και τους ανεγκέφαλους με τους οποίους έχεις να κάνεις.

Στη πιάτσα κυριαρχεί το αίσθημα ότι οι στρατιωτικοί ιατροί είναι καλοί κατά την άποψη μου για ένα και μόνο λόγο. Άμα πας σε στρατιωτικό γιατρό είσαι τουλάχιστον σίγουρο ότι πέρασε με Παννελήνιες σε ελληνικό πανεπιστήμιο και όχι στο "Σαντασκι" η δε ξέρω και εγώ που.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

50 και "αδιόριστος", καλό!

:rolleyes:

Κοίτα, οι γιατροί δεν ακολουθούμε το σύστημα των καθηγητών. Μπορεί και να μην "διοριστείς" ποτέ στο ΕΣΥ, όπως συμβαίνει δηλαδή με τη συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών σήμερα.

Φοβάμαι πως δεν έχεις ιδέα τι στάδια περιλαμβάνει η επαγγελματική αποκατάσταση μετά την ιατρική, μήπως λοιπόν να ρωτήσεις αυτό πρώτα;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Με ενδιαφέρει πολύ η ειδικότητα της πλαστικής χειρουργικής αλλά πρόσφατα ένας γιατρός μου είπε πως δύσκολα εμπιστεύονται γυναίκες χειρουργούς ακόμα και αν ξέρουν ότι είναι αρκετά ικανές. Ισχύει κάτι τέτοιο.???

Απόλυτα. Ειδικά πλαστικούς...πρώτα πρώτα στον πλαστικό πάνε κυρίως γυναίκες και βέβαια τον θέλουν να είναι άντρας...(για ηλίθιους λόγους βασικά, αλλά και επειδή πιστεύουν πως η αντρική ματιά χρειάζεται..)

Γιατί θέλεις πλαστική; Βλέπεις κι εσύ το σήριαλ; :rolleyes:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

"σε σχέση με τους άλλους γιατρούς που μπορεί να φτάσεις μέχρι τα 50 και να είσαι αδιόριστος"

Σκοπεύεις να δουλέψεις στο ΕΣΥ? Αν θέλεις να δουλεύεις σε τριτοκοσμικές συνθήκες, σε νοσοκομεία που συνήθως δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα αναλόσιμα και να παίρνεις στα 50 σου 2500 πάνω-κάτω με 4-5 εφημερίες το μήνα και να κυνηγάς από πίσω τον κάθε αλβανό για φακελάκι, τι να πω. Νομίζω δεν είναι αυτό το όνειρό σου για την ιατρική.

όσον αναφορά την εντύπωση που έχουν κάποιοι για τους στρατιωτικούς ιατρούς θα συμφωνήσω απόλυτα με τον in vitro.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Νομίζω ότι έχει γίνει κατανοητό ότι οι στρατιωτικοί γιατροί εκπαιδεύονται όπως και οι πολίτες στο ΑΠΘ.

Από εκεί και πέρα, κάποια στιγμή στην σταδιοδρομία τους επιλέγουν με βάση βαθμολογία και κλήρωση όπως πάντα εάν θα πάνε ναυτικό, αεροπορία, στρατό ή αστυνομία ανάλογα και με τις θέσεις νομίζω.

Τί σημαίνει βαθμός και κλήρωση.... είναι όπως στην Ευελπίδων....

Για παράδειγμα, υπάρχει στην Ευελπίδων πυροβολικό, πεζικό, αεροπορία στρατού, τεθωρακισμένα και δεν ξέρω εγώ τί άλλο....

Προφανώς κανείς δεν θέλει να πάει πεζικό και όλοι προτιμούν κάτι πιο εκλεπτυσμένο να το πω.

Εάν ήταν μόνο θέμα βαθμού τότε προφανώς θα συνέβαινε το εξής: οι πιο καλοί οι μαθητές θα πήγαιναν πχ πυροβολικό και οι χειρότεροι πεζικό.... το οποίο δεν θα ήταν δίκαιο για το πεζικό.

Οπότε το λύσαν το θέμα ως εξής...

Γίνεται κλήρωση και τα παιδιά χωρίζοντα σε ομάδες, πχ 7 ατόμων τυχαία.

Εκεί πλεόν μιλάνε με βαθμό. Μιλάει ο πρώτος και λέει εγώ πάω εκεί, τέλος. Μετά μιλάει ο 2ος κοκ. Αυτό σημαίνει πως μόνο ο 1ος έχει πλήρως εξασφαλισμένο να πάει όπου θέλει. Διότι φαντάσου ο 1ος και ο 2ος της σχολής να πέσουν με την κλήρωση στην ίδια 7άδα και να θέλουν την ίδια ειδικότητα πχ πυροβολικό. Θα την πάρει ο 1ος μόνο.

Κάτι παρόμοιο ισχύει και με το ναυτικό, αεροπορία κτλ κτλ.

Διαφορές υπάρχουν πολλές μεταξύ τους... ολοι προτιμουν αστυνομία, μετά αεροπορία και μετά έρχονται ναυτικό και στρατός (εκεί παίζει πολύ το προσωπικό γουστο).

Αστυνομία οι θέσεις έίναι ελάχιστες φυσικά. Νομίζω ότι ψιλοδιαλέγεις την ειδικότητα που θες εκεί, αλλά δεν ειμαι και 100% σίγουρος για αυτό. Τοποθετείσαι σε κάποιο από τα ιατρεία της αστυνομίας και κάνεις όσο ιδιωτικό επάγγελμα θες.... Ακούραστη δουλειά! :)

Αεροπορία διαλέγεις περίπου την ειδικότητα που θες αλλά έχει αναμομή και λίστα μέχρι να "ανόίξει" από το επιτελείο η θέση που σε ενδιαφέρει. Δηλαδή εσύ μπαίνεις στην λίστα για πλαστικός χειρουργός. Μπορεί να είσαι 2ος. Από εκεί και πέρα όμως το ΓΕΑ αποφασίζει πόσους πλαστικούς θέλει και πότε θα ανοίξει την θέση, που μπορεί να κάνει και 5 χρόνια. Μέχρι τότε εργάζεσαι σαν γενικός ιατρός περίπου.

Έχεις το συν ενός πολύ καλού νοσοκομείου και εξαιρετικών συνθηκών δουλειάς τόσο από άτομα (πιλότοι, μηχανικοί κτλ κτλ) όσο και από μεταθέσεις και στρατόπεδα

Ναυτικό και ξηράς η κατάσταση είναι η ίδια. Βγάζει κάθε χρόνο κάποιες θέσεις (πχ 2 πλαστικής ή μία ενδοκρινολογίας). Τα παιδιά δίνουν εξετάσεις για κάποια από αυτές μέχρι 2 φορές. Διαγωνίζονται μεταξύ τους δηλαδή. Αν δεν περάσουν και την 2η δεν θυμάμαι τί γίνεται, νομίζω τους αναγκάζουν αν διαλέξουν καποια από αυτές που μείναν αλλά και πάλι δεν ειμαι 100% σίγουρος σε αυτό το κομμάτι.

Από εκεί και πέρα ναυτικό και ξηράς έχουν διάφορα σαν "αγροτικά" φαντάσου.

Τοποθετούνται για ένα διάστημασα σε νοσοκομεία (παρατεταμένο τρίμηνο σκέψου το, ένα έτος ξηράς, δεν ξέρω ναυτικό) και μετά σε ναυστάθμους και καράβια για δύο χρόνια ή μονάδες στον στρατό ξηράς σε ιατρεία. Αν το καράβι βγει 6μηνο βόλτα πας μαζί του. Μπορεί επίσης να πας αποστολή στο εξωτερικό για 4-6-8 μήνες. Μπορεί να περάσεις και "σχολεία" στρατιωτικά αν θες, πχ αλεξίπτωτα, ειδικές δυνάμες, αεροπορικές ιατρικές κι ότι άλλο βάλει ο νους σου.

Μετά από αυτά τα 3 χρόνια ξεκινάς ειδικότητα. Το γενικό μέρος το κάνει στο στρατιωτικό μέχρι όσο αναγνωρίζει από το υπουργείο υγείας. Πχ κάποιος έχει πάρει γενική χειρουργική στο ξηράς. Το 401 δίνει 2 χρόνια. Θα κάνει τα 2 χρόνια 401 (δεν πληρώνεσαι εφημερίες όπως στο ΕΣΥ, αλλά με ένα ευτελές ποσό του στρατού αφου θεωρουνται "υπηρεσίες") και τα υπόλοιπα σε κάποιο πολιτικό υπεράριθμος μετά από συνεννόηση με τον διευθυντή. Πρέπει να σε δεχτεί ο διευθυντής. Εάν έχει ήδη υπεράριθμο στρατιωτικό μπορεί να μην σε δεχτεί νομίζω και να βρεις αλλού (100% σίγουρος ουτε σε αυτό είμαι, αλλά δεν γίνεται να πάνε και 3 υπεράριθμοι εύκολα σε μια κλινική για ευνόητους λόγους). Πληρώνεσαι μισθό από το τότε ΓΕΣ αλλά εφημερίες από το νοσοκομείο αυτή την φορά. Για τον καιρό που είσαι στο πολιτικό νοσοκομείο ξεχνάς ολοκληρωτικά σχεδόν τον στρατό μιας και σπάνια πας από εκεί για τίποτα γραφειοκρατικό.

Στρατός ξηράς:

Αφού τελειώσεις την ειδικότητα πας για λίγο στο νοσοκομείο πάλι και μετά αρχίζεις να κάνεις χρόνους διοίκησης. Δηλαδή για κάθε βαθμό που παίρνεις πρέπει να συμπληρώσεις χρόνο ως "διοικητής" στο βαθμό σου. Πχ αν γίνεις λοχαγός πας διοικητής σε ΣΤΕΠ (κέντρο υγείας στρατού) ή γιατρός σε κάποιο περιφερειακό στρατιωτικό νοσοκομείο για 1-2 χρόνια. Μετά πας σε νοσοκομείο.

Μετά όσο παίρνεις βαθμους πάλι μια από τα ίδια, μπορεί να πας και διοικητής σε μονάδα αν είσαι ταγματάρχης αλλά μετράνε και άλλα πράγματα, όπως και διευθυντής σε μια γραφειοκρατική θέση στο επιτελείο (καμία σχέση με ίατρική δηλαδή). Φυσικά παίζει όλη η Ελλάδα. Στον ξηράς δηλαδή έχει πολύ πέρα δώθε, δεν είναι το πιο αξιοκρατικό σύστημα (γνωριμίες πολιτικές και στρατιωτικές παίζουν πιθανώς) και δεν σε αφήνει εύκολα σε ησυχία. Για εξωτερικό μπορείς να πας 1 χρόνο, σε κάποιες περιπτώσεις ίσως και δύο. Δεν πας όποτε θες, βγαίνουν μετεκπαιδευτικές θέσεις, μερικές φωτογραφικές και βάζεις τα χαρτιά σου για να πας.

Ναυτικό και αεροπορία είναι πιο χαλαρά σε αυτά τα θέματα. Λιγότερες μονάδες, πιο κεντρικές, εξειδικευμένο προσωπικό, υψηλότερο επίπεδο ζωής και καθόλου λάσπη! :) :) :)

Όσο πιο πολισμένα κι αν είναι τα πράγματα στους γιατρούς, εξακολουθεί να έχει όλα τα αρνητικά του στρατού, εμφάνιση, βαθμοί, επιθεωρήσεις, ιεραρχία κοκ κοκ. Δεν τα βιώνεις σε καθημερινή βάση στο νοσοκομείο και συνήθως εισαι πιο χαλαρός από τους υπολοίπους στις μονάδες αλλά υπάρχει. Πχ θα είσαι 40 χρονών σε μια μονάδα διοικητής, θα σκάσει ο ταξίαρχος και μπροστά στους υπολοίπους (συνηθως όχι στο γραφείο σου) θα βαράς προσοχές... παραμένει στρατός δηλαδή. Στο νοσοκομείο σε βλέπουν πάντα διαφορετικά, ειδικά όταν ειναι ασθενείς ;)

Έχει δηλαδή αρκετά αρνητικά.

Στην σχολή στα πρώτα χρόνια μένεις μέσα τον περισσότερο καιρό, έχει διάφορες μαλακίες και λαμβάνεις και στρατιωτική εκπαίδευση με χειμερινή και θερινή διαβίωση, δηλαδή σαν κατασκήνωση αλλά με εκπαίδευση, γυμναστική, όπλα κοκ. Δεν είναι ευχάριστο οι φίλοι σου να κάνουν διακοπές και εσύ να τρέχεις κάτω από τον ήλιο και να βαράς προσοχές όλη την ώρα. Ουτε νοιάζει αν έχεις εξετάσεις και διάβασμα... θα σε βάλουν να κάνεις σκοπιά στην σχολή ή μπορεί να μην σε αφήσουν αν πας σε κάποιο εργαστήριο και να το χάσεις.....συμβαίνουν τέτοιες μαλακίες στην΄σχολή συχνά. Μπορεί να φας στέρηση εξόδου για κανά μήνα και να βγαίνεις μόνο για να πας ΑΠΘ και μετά πάλι μέσα.... συμβαίνει, στρατός είναι.

5-6ο έτος πλεόν μένεις εκτός σχολής και τα πράγματα βελτιώνονται πολύ. Αν φύγεις από την σχολή, φεύγεις και από την ιατρική...Αν δεν τελειώσεις στα 8 χρόνια έχουν το δικαίωμα να σε διώξουν (δεν έχει γίνει ποτέ ως τώρα νομίζω), αλλά τότε δεν ξέρω αν παραμένεις στην ιατρική ή όχι.

Ιδιωτικό επάγγελμα μπορείς νόμιμα να κάνεις μιας και δεν δουλεύεις για το ΕΣΥ άμεσα. Πχ νόμιμα εφημερίες σε ιδιωτικό σαν ειδικευόμενος και ιατρείο μετά σαν ειδικός. Αυτά με τις συντάξεις μετά από 18 χρόνια καταργήθηκαν πλέον με τους νεους νόμους.

Παραίτηση αν δηλωσεις σε βάζουν αν πληρώσεις κάτι τεράστια ποσά ανάλογα με το πόσα χρόνια σου απομένουν στο στράτευμα (όσο περισσότερα τα χρόνια περισσότερα τα χρήματα).

Έτσι όπως είναι η κατάσταση στις μέρες μας, για να εξασφαλίσεις έναν μισθό ως γιατρός τα πρώτα χρόνια της καριέρας σου της τάξης των 1100 ευρώ ειναι τεράστιες οι παραχωρήσεις που κάνεις όπως βλέπεις. Αυτά τα χρήματα αν θες μπορείς να τα βγάλεις και αλλιώς (διάβασε και φύγε έξω πχ) και περισσότερα μάλιστα. Αλλά ο καθένας τα ζυγίζει όπως θέλει. Καλό είναι να ξέρει όμως όλη την πραγματικότητα της στρατιωτικής ιατρικής και να μην νομίζει ότι έλα μωρέ, γιατρός είσαι παλι....

Ότι άλλο θες ρώτα μου να σου εξηγήσω! :)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τώρα τι κατάλαβες φίλος??? Έκανες το δικό μου εύστοχο post να μοιάζει παιδιάστικο....Χωρίς πλάκα ήταν φοβερό!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Να προσθέσω και κάποια πράγματα πολύ γρήγορα και συνοπτικά γιατί ξαναδιαβάζοντας το ποστ μου μου φάνηκε πολύ κατά της στρατιωτικής ιατρικής... δεν είναι έτσι!!! :)

Στην στρατιωτική ιατρική και γενικά στην σχολή μέσα έχεις την δυνατότητα πιθανώς να κάνεις πολύ πιο ισχυρές φίλίες από ότι σε κάποια άλλη σχολή, μιας και σε αναγκάζει το περιβάλλον και μαθαίνεις σε μια πειθαρχία που θα σου χρησιμεύσει και στην υπόλοιπη ζωή σου ενώ μαθαίνεις και κάτι πολύ βασικό που μόνο ο στρατός να στο μάθει τόσο μα τόσο καλά " να αναγνωρίζεις, να αποφεύγεις και να αντιμετωπίζεις τους μαλάκες"... αστείο αλλά πολύ σημαντικό! :)

Ειδικά αν για διάφορους λόγους δεν μπορείς να φύγεις/δεν θες να φύγεις εξωτερικό είναι μια πλήρως θεμιτή λύση επαγγελματικής αποκατάστασης, κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό.

Επίσης μπορείς και μέσα στο στρατό να τα καταφέρεις πολύ καλά επαγγελματικά ανάλογα και με την ειδικότητα που θες/θα πάρεις... πιο καλά σαφώς αεροπορία και με πιο καλά με πιο εξειδικευμένες ειδικότητες.

Υπάρχουν πολλοί γνωστοί γιατροί που είναι στρατιωτικοί, μέχρι και πανεπιστημιακοί, εξαιρετικοί και top τόσο στην δουλειά τους όσο και στις απολαβές του. Αυτό σημαίνει πως παρά τις ιδιαίτερες διαφορετικές δυσκολίες της στρατιωτικής ζωής σου δίνει επίσης πολλές δυνατότητες να αναδειχτείς όπως πιστεύεις εσύ. Ειδικά το γεγονός ότι σε βάχει σε μια σειρά εξαρχής είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Για έναν ειδικό η δουλειά του στρατιωτικού νοσοκομείου είναι σχετικά ξεκούραστη σε σχέση πχ ένα busy νοσοκομείο ΕΣΥ, με καλό ωράριο και με δυνατότητες για να αντλήσεις πελατεία για το ιατρείο σου.. (άτομα που δεν γίνεται λόγω ιδιότητας να νοσηλευτούν σε στρατιωτικό).

Γνωρίζω αρκετούς στρατιωτικους ιατρούς και κάποιους από αυτους θεωρώ φίλους μου. Είναι cool άτομα και ίσως λίγο πιο cool από αρκετους συμφοιτητές μου! :) Επίσης όλοι γνωρίζουν τί σκατόψυχος είμαι :bloodomen: οπότε για να το λέω εγώ αυτό σημαίνει κάτι, ε;;;

Δεν θα πήγαινα στρατιωτική ιατρική γιατί ο τρόπος ζωής δεν μου ταιριάζει σε κάποια θέματα (αν και μου ταιριάζει φοβερά σε άλλα).

Overall δεν θέλω να απομακρύνω κάποιον από την στρατιωτική ιατρική. Πρέπει όμως επειδή και η ιατρική είναι δύσκολη και ο στρατός είναι δύσκολος να έχει κάποιος μια ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ άποψη πριν πάει και να μην αρκεστεί στην άποψη του μπάρμπα του ή της θειάς του που το μόνο που ξέρει στην ζωή του είναι να βγάζει τους ίδιους και τούς ίδιους πολιτικούς 30 χρόνια (τί άποψη να πάρεις από αυτόν μου λές;;;)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Και να προσθέσω κάτι άλλο πολύ σημαντικό πριν βγω να τα πιω με μια παρέα στρατιωτικών γιατρών! :)

Για το επίπεδο της εκπαίδευσης στην ειδικότητα.... Μπορεί να έχεις μια αναμονή τρία χρόνια από το πτυχίο, αλλά έχεις μια αναμονη ΤΡΙΑ χρόνια κατά τα οποία εργάζεσαι και μετά από αυτά θα κάνεις γενικό μέρος σε ένα από τα 4 μεγάλα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας (424-401, ναυτικό και αεροπορίας) και αμέσως μετά ειδικότητα σε κάποια από τις καλύτερες κλινικές της Ελλάδας Αθήνα, Θεσαλλονίνή ή σε κάποιο πανεπιστημιακό απο τα λοιπά. Με άλλα λόγια το επίπεδο εκπαίδευσης ποιυ παίρνεις στην ειδικότητητα είναι το υψηλότερο που μπορεί να δώσει αυτή η χώρα. Αύτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και αποτυπώνεται στις γνώσεις των περισσοτέρων στρατιωτικών ιατριών.

Έκανα ειδικότητα σε στρατιωτικό νσοκομείο (γενικό μέρος). Οι φιλίες που έκανα, η βοήθεια που πήρα, το επίπεδο συνεργασίας από όλους δεν συγκρίνονται με κανένα άλλο νοσοκομείο που πέρασα ως τώρα. Ακόμη και τα προβλήματα της καθημερινότητας αντιμετωπίζοντας πάντα με ευγένεια από το νοσηλευτικό προσωπικό και υπήρχε πιστεύω αληθινός σεβασμός προς όλους. Αυτό και μόνο σημαίνει πολλά για τους ανθρώπους εκεί ή την πορεία τους στην ζωή ως τώρα εε;

;)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ενας νεος 17-18 χρονων απλα δεν μπορει και δεν πρεπει να παρει μια τετοια αποφαση! Κατα την αποψη μου οι περισσοτεροι που μπηκαν στρατιωτικη ιατρικη μπηκαν επειδη οι γονεις τους, τους τα πρηξανε κυριολεκτικα με τις φοβιες τους για το αβεβαιο μελλον του επαγγελματος και της εργασιακης αγορας γενικα. Χιλιες φορες πολιτικος γιατρος στο Μπουρκινα φαζο παρα στρατιωτικος γιατρος στην Ελλαδα...Ναι ναι, ωραια ειναι βεβαια να εχεις σταθερο επαγγελμα και απολαβες ενω τις περισσοτερες φορες απλα τα "ξυνεις" και αφηνεις αλλους να βγαζουν τα καστανα απο την φωτια, αλλα εγω προσωπικα θεωρω τον στρατο μια φυλακη...Γιατι ενα νεο παιδι να βαλει τον εαυτο του οικειοθελως σε μια φυλακη? Γιατι πολυ απλα δεν εχει τις εμπειριες για να αποφασισει, και ακουει τις συμβουλες αλλονων που εχουν εγκαταλειψει ολα τους τα ονειρα ωθημενοι απο την σημερινη πραγματικοτητα.

Με λιγα λογια οι αληθειες ειναι πολλες. Σε μερικες χωρες της Βορειου Ευρωπης (που ειναι πολυ πιο ψαγμενοι σε τετοια θεματα επαγγελματικου προσανατολισμου), οι νεοι οταν τελειωσουν το σχολειο παιρνουν οφ για ενα χρονο, ταξιδευουν, αμβλυνουν τους οριζοντες τους, μαθαινουν να γνωριζουν τον εαυτο τους, και μετα παιρνουν τετοιου ειδους αποφασεις. Στην Ελλαδα δυστυχως τα πραγματα ειναι διαφορετικα. Εχουμε μαθει τοσο πολυ στην βολεψια, που απαξιωνουμε οτιδηποτε αλλο. Η σιγουρη επαγγελματικη αποκατασταση δεν πρεπει να ειναι ο μοναδικος σκοπος ενος νεου...Ετσι παραγκωνιζουμε τα ονειρα, τα οποια υποτιθεται ειναι και η κινητηριος δυναμη μιας δημιουργικης κοινωνιας. Εδω ομως δεν μιλαμε απλα για μια επιλογη μεταξυ επαγγελματων...Εδω μιλαμε για στρατο...Οποιος εχει κανει στρατο ξερει τι σημαινει αυτο...Στρατος σημαινει "υποταγη στους ανωτερους μου"...Υποτακτικοτητα, υποκρισια, αδικια, καταπιεση, καταχρηση εξουσιας, ανελευθερια, βυσμα κτλ Αν καποιος τα εχει ζησει ολα αυτα και τα αντεχει, τοτε καλως! Ας ακολουθησει αυτο τον δρομο. Ενας νεος 18 χρονων ομως δεν τα γνωριζει αυτα οταν βαζει την σχολη στο μηχανογραφικο. Με αποτελεσμα να εχουμε φοιτητες, αποφοιτους, και επαγγελματιες με απωθημενα.

Πειτε με αθεραπευτα ρομαντικο η ιδεαλιστη, αλλα εγω προσωπικα δεν θα αλλαζα καμια απο τις εμπειριες μου , δεν θα διαπραγματευομουν ποτε την ελευθερια κινησεων και αποφασεων που ειχα στην φοιτητικη μου ζωη, για κανεναν "σιγουρο μισθο"...Ο ανθρωπος δεν ειναι απλα ενα υποκειμενο με τεχνοκρατικη αντιληψη, ειναι ενα ολοκληρο συμπαν απο εμπειριες, συναισθηματα και ονειρα τα οποια μεταβαλλονται διαρκως και απαιτουν καλλιεργεια και επαναπροσδιορισμο...Αυτο απαιτει ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΒΟΥΛΗΣΗΣ...Ο στρατος δεν ειναι ετσι...Ο στρατος διαταζει, κι εσυ υπακους.

Κοντολογις, η αποψη μου ειναι οτι αν θες να γινεις στρατιωτικος γιατρος, πρωτα καταλαβε τι σημαινει στρατος...Αν αποτυχεις να το κανεις αυτο και το διαλεξεις, τοτε απλα θα καταντησεις μια λειψη προσωπικοτητα.

ΥΓ Αν και το θεωρω αυτονοητο, σε συμβουλευω επισης για να κανεις μια καλυτερη αξιολογηση των αποψεων που σου παραθετει ο οποιοσδηποτε (προφορικα η' γραπτα), πρεπει να γνωριζεις και τα "διαπιστευτηρια" του. Ο καθενας μας εχει διαφορετικο χαρακτηρα και βιωματα, οι "πληροφοριες" που σου προσφερουμε μπορει να αποδειχθουν ιδιαιτερα δυσχρηστες. Κι οπως καταλαβαινεις το διαδικτυο σε αυτο το θεμα ειναι ιδιαιτερα προβληματικο. Γι'αυτο θεωρω πιο σωστη μια γενικης φυσεως συμβουλη, παρα μια "ειδικη πληροφορια".

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σίγουρα Κώστα τα ξέρεις καλύτερα τα πράγματα αφού έκανες και ειδικότητα εκεί, αλλά νομίζω πρέπει να τονίσουμε ότι όπου μπαίνει η λέξη στρατός υπάρχει και η λέξη βύσμα, γιατί όταν πας στο στρατό με το σταυρό στο χέρι, όταν εσύ θα πηγαίνεις Κόσοβο κι Αφγανιστάν -προβλέπεται- ο βολεμένος "συνάδελφος" θα περιποιείται τραύματα στο Πολεμικό μουσείο! ;-)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ποτέ δεν με αντιμετώπισαν διαφορετικά. Ίσα ίσα έλαβα εξαιρετική αντιμετώπιση, σε όλους τους τομείς. Το ίδιο και όλοι οι συνάδελφοί μου.

Η στρατικοποιήση που περιγράφεις στην "γραφειοκρατεία" ίσα ίσα με προετοίμασε πολύ καλά για την Αγγλία, μιας και εκεί ισχύουν τα ίδια πάνω κάτω πράγματα. Το να υπάρχουν τύποι και σαφώς ορισμένες διαδικασίες κάνει την ζωή σου πολύ πιο εύκολη σε σχέση ειδικά με το μπάχαλο των υπολοίπων νοσκομείων. Ποτέ δεν ικέτεψα άλλη ειδικότητα να έρθει να εκτιμήσει πχ ασθενή μου. Το επίπεδο συνεργασίας ήταν σχεδόν πάντα άριστο.

Δεν συνάντησα στην ιατρική άλλο λεξιλόγιο!!! Φυσικά και είσαι σε ένα άλλο "γραφειοκρατικό" σύστημα οπότε θα συναντήσεις νέους όρους και θα πρέπει να τους δεχτείς το οποίο είναι ... φυσιολογικό;;? :) Το ίδιο και στην Αγγλία, στην Γαλλία, Γερμανία....

Έχοντας πάντως ιδία άποψη μετά από την εργασία μου σε περιφερειακο ελληνικό νοσοκομείο, τριτοβάθμιο στρατιωτικό, περιφερειακό αγγλικό, κέντρο αναφοράς αγγλικό, τριτοβάθμιο κεντρικό ελληνικό μπορώ να πω με το χέρι στην καρδιά ότι πιο κοντά στην οργάνωση και τον τρόπο δουλειάς της Αγγλίας ήταν το στρατιωτικό.

Αλλά εδώ έχουμε μπλέξει λίγο τα θέματα..... το θέμα είναι να δώσουμε πληροφορίες για την στρατιωτική ιατρική και όχι εάν είναι καλά για ειδικότητα τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Για το μεν πρώτο λοιπόν η άποψη είναι σαφώς προσωπική του καθενός θα πρέπει όμως να γνωρίζει όσο το δυνατόν περισσότερα για να μην βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

ΓΙα το μεν δεύτερο που μπήκε σφήνα να κλείσω την συμμετοχή μου στην κουβέντα λέγοντας πως είναι μια χαρά για ειδικότητα για κάποιον που του αρέσει η οργάνωση και η τάξη στην δουλειά του.

:)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εάν θες και μπορείς να περάσεις στρατιωτική ιατρική να πάς. Η ΣΣΑΣ είναι πλέον "κολλέγιο". Καμία σχέση με ότι ήταν πριν απο 10 χρόνια. Θα τελείωσεις την Ιατρική σου μια χαρά, βρες κανένα βυτσματάκι να πάρεις την ειδικότητα που θέλεις, διότι οι εξετάσεις είναι μόνο για τους τύπους, κάτσε 2 χρονάκια στο 401,424,ΝΝΑ,ΓΝΑ και μετά στο εξωτερικό για τα υπόλοιπα. Δεν σε στέλνει ο στρατός, μόνος σου βρίσκεις τι θέλεις, συνεχίζεις να παίρνεις τα λεφτάκια σου απο Ελλάδα, και άμα τελικά δεν σου αρέσει γυρνας και μπαίνεις υπεράριθμος όπου θέλεις στην Ελλάδα. Ο στρατός σου δίνει την δυνατότητα για τις καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης. Απο εσένα εξαρτάται. Μπορείς να κάνεις ότι γουστάρεις. Τα περι διαταγών και υποταγής είναι τρίχες κατσαρές. Ο στράτος είναι ένας παλαιολιθικός δεινόσαυρος. Όσο πιο ήσυχος και ευέλικτος είσαι δεν σε βλέπει και δεν σε πατάει. Απο το να περιμένεις να ξεκινήσεις ειδικότητα ή να περιμένεις να διοριστείς μετά την ειδικότητα ή να γυρνοβολάς στο ελεύθερο 1000 φορές να πας στο 3 γραφείο στην π.χ Σάμο, Κώ, Ρόδο κτλ,κτλ για 2 χρονάκια.Κάνεις και τουρισμό ανα την Ελλάδα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αλήθεια μπορεί να μου δώσει κάποιος ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ βάσιμο επιχείρημα γιατί υπάρχει στρατιωτική ιατρική το 2010 στη Ελλάδα?

Εκτός απο το βόλεμα....

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αλήθεια μπορεί να μου δώσει κάποιος ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ βάσιμο επιχείρημα γιατί υπάρχει στρατιωτική ιατρική το 2010 στη Ελλάδα?

Εκτός απο το βόλεμα....

Ναι.....το διπλό βόλεμα....και στο στρατιωτικό νοσοκομείο και ιδιωτικά....

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

...το διπλό βόλεμα....και στο στρατιωτικό νοσοκομείο και ιδιωτικά....

Δεν εννοεί το επιχείρημα των ίδιων των βολεμένων, αλλά της Ελληνικής Κοινωνίας που τους ανέχεται κι ανέχεται ακόμη κάτι μαθουσάλικες πανάκριβες δομές που δεν της προσφέρουν τίποτα!

Έτσι κι αλλιώς, σε περίοδο πολέμου, όλοι οι πολίτες ιατροί θα επιστρατευτούν και θα δράσουν!

Τι νόημα έχει να κανακεύουμε σε πολυτελή κολέγια στρατιωτικούς ιατρούς?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Φίλος μου στρατιωτικός γιατρός φεύγει σε κανα μήνα για Αφγανιστάν, όπου θα μείνει 6 μήνες. Είναι πτυχιούχος από το καλοκαίρι του 2007 και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει ειδικότητα. Από τότε μέχρι σήμερα έχει ζήσει σε 3 διαφορετικές πόλεις, ανάλογα που τον στέλνουν κάθε φορά. Για μένα, δεν αξίζει η στρατιωτική ιατρική. Θεωρώ πως όλα τα παραπάνω είναι αρκετοί λόγοι για να μην τη δηλώσεις.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πολύ θα ήθελα εγώ ο "τρισκατάρατος" να είμαι στρατιωτικός ιατρός αλλά δεν τα κατάφερα. Να είναι καλά αυτοι που τα κατάφεραν. Όσο για τα βύσματα στην πολιτική ιατρική, μιας και εγώ εδώ μένω, απο επικουρικό εως θέση επιμελιτή Β, Α διευθυντή θέλεις βύσμα σε αυτή τη χώρα. Άμα θες διδακτορικό θέλεις βύσμα.Και όλα αυτά που γράφεις είναι λιγο romance. Πόσο περιμένει κάποιος για να κάνει ενδοκρινολογία? 7-8 χρόνια, δερματολογία 9-10 χρόνια, γαστρεντερολογία 8-10 χρόνια. Γιάτι λοιπόν ένα νέο παιδί που θέλει να ξεκινήσει τώρα να μην πάει κάπου που υπάρχει πιθανότητα, μιας και ζούμε στην Ελλάδα και όπως ειπάμε υπάρχει το ΒΥΣΜΑ, να κάνει σε λογικούς χρόνους αυτό που θέλει. Διακρίνω σε σένα μια αρνητική αύρα. Το QI σου μάλλον είναι YIN!!

Επίσης αυτό που γράφεις για την λήψη ειδικότητας, σάφως και την λαμβάνεις νόμιμα τώρα για την αξία μας....όλοι στη σειρά περιμένουμε μπας και ανοίξει καμία θέση. Δεν βλέπω καμία αξιοκρατία στη σειρά!

Αν πάλι εννοείς τις εξετάσεις στο τέλος, για όλους το ίδιο είναι στρατιωτικούς και μη.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις συμβουλές και τις εμπειρίες που παραθέσατε.

Θέλει αρκετή σκέψη .. Η αλήθεια είναι ότι έχω μπερδευτεί αρκετά..

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Νομίζω ότι έχει γίνει κατανοητό ότι οι στρατιωτικοί γιατροί εκπαιδεύονται όπως και οι πολίτες στο ΑΠΘ.

Από εκεί και πέρα, κάποια στιγμή στην σταδιοδρομία τους επιλέγουν με βάση βαθμολογία και κλήρωση όπως πάντα εάν θα πάνε ναυτικό, αεροπορία, στρατό ή αστυνομία ανάλογα και με τις θέσεις νομίζω.

Τί σημαίνει βαθμός και κλήρωση.... είναι όπως στην Ευελπίδων....

Για παράδειγμα, υπάρχει στην Ευελπίδων πυροβολικό, πεζικό, αεροπορία στρατού, τεθωρακισμένα και δεν ξέρω εγώ τί άλλο....

Προφανώς κανείς δεν θέλει να πάει πεζικό και όλοι προτιμούν κάτι πιο εκλεπτυσμένο να το πω.

Εάν ήταν μόνο θέμα βαθμού τότε προφανώς θα συνέβαινε το εξής: οι πιο καλοί οι μαθητές θα πήγαιναν πχ πυροβολικό και οι χειρότεροι πεζικό.... το οποίο δεν θα ήταν δίκαιο για το πεζικό.

Οπότε το λύσαν το θέμα ως εξής...

Γίνεται κλήρωση και τα παιδιά χωρίζοντα σε ομάδες, πχ 7 ατόμων τυχαία.

Εκεί πλεόν μιλάνε με βαθμό. Μιλάει ο πρώτος και λέει εγώ πάω εκεί, τέλος. Μετά μιλάει ο 2ος κοκ. Αυτό σημαίνει πως μόνο ο 1ος έχει πλήρως εξασφαλισμένο να πάει όπου θέλει. Διότι φαντάσου ο 1ος και ο 2ος της σχολής να πέσουν με την κλήρωση στην ίδια 7άδα και να θέλουν την ίδια ειδικότητα πχ πυροβολικό. Θα την πάρει ο 1ος μόνο.

Κάτι παρόμοιο ισχύει και με το ναυτικό, αεροπορία κτλ κτλ.

Διαφορές υπάρχουν πολλές μεταξύ τους... ολοι προτιμουν αστυνομία, μετά αεροπορία και μετά έρχονται ναυτικό και στρατός (εκεί παίζει πολύ το προσωπικό γουστο).

Αστυνομία οι θέσεις έίναι ελάχιστες φυσικά. Νομίζω ότι ψιλοδιαλέγεις την ειδικότητα που θες εκεί, αλλά δεν ειμαι και 100% σίγουρος για αυτό. Τοποθετείσαι σε κάποιο από τα ιατρεία της αστυνομίας και κάνεις όσο ιδιωτικό επάγγελμα θες.... Ακούραστη δουλειά! :)

Αεροπορία διαλέγεις περίπου την ειδικότητα που θες αλλά έχει αναμομή και λίστα μέχρι να "ανόίξει" από το επιτελείο η θέση που σε ενδιαφέρει. Δηλαδή εσύ μπαίνεις στην λίστα για πλαστικός χειρουργός. Μπορεί να είσαι 2ος. Από εκεί και πέρα όμως το ΓΕΑ αποφασίζει πόσους πλαστικούς θέλει και πότε θα ανοίξει την θέση, που μπορεί να κάνει και 5 χρόνια. Μέχρι τότε εργάζεσαι σαν γενικός ιατρός περίπου.

Έχεις το συν ενός πολύ καλού νοσοκομείου και εξαιρετικών συνθηκών δουλειάς τόσο από άτομα (πιλότοι, μηχανικοί κτλ κτλ) όσο και από μεταθέσεις και στρατόπεδα

Ναυτικό και ξηράς η κατάσταση είναι η ίδια. Βγάζει κάθε χρόνο κάποιες θέσεις (πχ 2 πλαστικής ή μία ενδοκρινολογίας). Τα παιδιά δίνουν εξετάσεις για κάποια από αυτές μέχρι 2 φορές. Διαγωνίζονται μεταξύ τους δηλαδή. Αν δεν περάσουν και την 2η δεν θυμάμαι τί γίνεται, νομίζω τους αναγκάζουν αν διαλέξουν καποια από αυτές που μείναν αλλά και πάλι δεν ειμαι 100% σίγουρος σε αυτό το κομμάτι.

Από εκεί και πέρα ναυτικό και ξηράς έχουν διάφορα σαν "αγροτικά" φαντάσου.

Τοποθετούνται για ένα διάστημασα σε νοσοκομεία (παρατεταμένο τρίμηνο σκέψου το, ένα έτος ξηράς, δεν ξέρω ναυτικό) και μετά σε ναυστάθμους και καράβια για δύο χρόνια ή μονάδες στον στρατό ξηράς σε ιατρεία. Αν το καράβι βγει 6μηνο βόλτα πας μαζί του. Μπορεί επίσης να πας αποστολή στο εξωτερικό για 4-6-8 μήνες. Μπορεί να περάσεις και "σχολεία" στρατιωτικά αν θες, πχ αλεξίπτωτα, ειδικές δυνάμες, αεροπορικές ιατρικές κι ότι άλλο βάλει ο νους σου.

Μετά από αυτά τα 3 χρόνια ξεκινάς ειδικότητα. Το γενικό μέρος το κάνει στο στρατιωτικό μέχρι όσο αναγνωρίζει από το υπουργείο υγείας. Πχ κάποιος έχει πάρει γενική χειρουργική στο ξηράς. Το 401 δίνει 2 χρόνια. Θα κάνει τα 2 χρόνια 401 (δεν πληρώνεσαι εφημερίες όπως στο ΕΣΥ, αλλά με ένα ευτελές ποσό του στρατού αφου θεωρουνται "υπηρεσίες") και τα υπόλοιπα σε κάποιο πολιτικό υπεράριθμος μετά από συνεννόηση με τον διευθυντή. Πρέπει να σε δεχτεί ο διευθυντής. Εάν έχει ήδη υπεράριθμο στρατιωτικό μπορεί να μην σε δεχτεί νομίζω και να βρεις αλλού (100% σίγουρος ουτε σε αυτό είμαι, αλλά δεν γίνεται να πάνε και 3 υπεράριθμοι εύκολα σε μια κλινική για ευνόητους λόγους). Πληρώνεσαι μισθό από το τότε ΓΕΣ αλλά εφημερίες από το νοσοκομείο αυτή την φορά. Για τον καιρό που είσαι στο πολιτικό νοσοκομείο ξεχνάς ολοκληρωτικά σχεδόν τον στρατό μιας και σπάνια πας από εκεί για τίποτα γραφειοκρατικό.

Στρατός ξηράς:

Αφού τελειώσεις την ειδικότητα πας για λίγο στο νοσοκομείο πάλι και μετά αρχίζεις να κάνεις χρόνους διοίκησης. Δηλαδή για κάθε βαθμό που παίρνεις πρέπει να συμπληρώσεις χρόνο ως "διοικητής" στο βαθμό σου. Πχ αν γίνεις λοχαγός πας διοικητής σε ΣΤΕΠ (κέντρο υγείας στρατού) ή γιατρός σε κάποιο περιφερειακό στρατιωτικό νοσοκομείο για 1-2 χρόνια. Μετά πας σε νοσοκομείο.

Μετά όσο παίρνεις βαθμους πάλι μια από τα ίδια, μπορεί να πας και διοικητής σε μονάδα αν είσαι ταγματάρχης αλλά μετράνε και άλλα πράγματα, όπως και διευθυντής σε μια γραφειοκρατική θέση στο επιτελείο (καμία σχέση με ίατρική δηλαδή). Φυσικά παίζει όλη η Ελλάδα. Στον ξηράς δηλαδή έχει πολύ πέρα δώθε, δεν είναι το πιο αξιοκρατικό σύστημα (γνωριμίες πολιτικές και στρατιωτικές παίζουν πιθανώς) και δεν σε αφήνει εύκολα σε ησυχία. Για εξωτερικό μπορείς να πας 1 χρόνο, σε κάποιες περιπτώσεις ίσως και δύο. Δεν πας όποτε θες, βγαίνουν μετεκπαιδευτικές θέσεις, μερικές φωτογραφικές και βάζεις τα χαρτιά σου για να πας.

Ναυτικό και αεροπορία είναι πιο χαλαρά σε αυτά τα θέματα. Λιγότερες μονάδες, πιο κεντρικές, εξειδικευμένο προσωπικό, υψηλότερο επίπεδο ζωής και καθόλου λάσπη! :) :) :)

Όσο πιο πολισμένα κι αν είναι τα πράγματα στους γιατρούς, εξακολουθεί να έχει όλα τα αρνητικά του στρατού, εμφάνιση, βαθμοί, επιθεωρήσεις, ιεραρχία κοκ κοκ. Δεν τα βιώνεις σε καθημερινή βάση στο νοσοκομείο και συνήθως εισαι πιο χαλαρός από τους υπολοίπους στις μονάδες αλλά υπάρχει. Πχ θα είσαι 40 χρονών σε μια μονάδα διοικητής, θα σκάσει ο ταξίαρχος και μπροστά στους υπολοίπους (συνηθως όχι στο γραφείο σου) θα βαράς προσοχές... παραμένει στρατός δηλαδή. Στο νοσοκομείο σε βλέπουν πάντα διαφορετικά, ειδικά όταν ειναι ασθενείς ;)

Έχει δηλαδή αρκετά αρνητικά.

Στην σχολή στα πρώτα χρόνια μένεις μέσα τον περισσότερο καιρό, έχει διάφορες μαλακίες και λαμβάνεις και στρατιωτική εκπαίδευση με χειμερινή και θερινή διαβίωση, δηλαδή σαν κατασκήνωση αλλά με εκπαίδευση, γυμναστική, όπλα κοκ. Δεν είναι ευχάριστο οι φίλοι σου να κάνουν διακοπές και εσύ να τρέχεις κάτω από τον ήλιο και να βαράς προσοχές όλη την ώρα. Ουτε νοιάζει αν έχεις εξετάσεις και διάβασμα... θα σε βάλουν να κάνεις σκοπιά στην σχολή ή μπορεί να μην σε αφήσουν αν πας σε κάποιο εργαστήριο και να το χάσεις.....συμβαίνουν τέτοιες μαλακίες στην΄σχολή συχνά. Μπορεί να φας στέρηση εξόδου για κανά μήνα και να βγαίνεις μόνο για να πας ΑΠΘ και μετά πάλι μέσα.... συμβαίνει, στρατός είναι.

5-6ο έτος πλεόν μένεις εκτός σχολής και τα πράγματα βελτιώνονται πολύ. Αν φύγεις από την σχολή, φεύγεις και από την ιατρική...Αν δεν τελειώσεις στα 8 χρόνια έχουν το δικαίωμα να σε διώξουν (δεν έχει γίνει ποτέ ως τώρα νομίζω), αλλά τότε δεν ξέρω αν παραμένεις στην ιατρική ή όχι.

Ιδιωτικό επάγγελμα μπορείς νόμιμα να κάνεις μιας και δεν δουλεύεις για το ΕΣΥ άμεσα. Πχ νόμιμα εφημερίες σε ιδιωτικό σαν ειδικευόμενος και ιατρείο μετά σαν ειδικός. Αυτά με τις συντάξεις μετά από 18 χρόνια καταργήθηκαν πλέον με τους νεους νόμους.

Παραίτηση αν δηλωσεις σε βάζουν αν πληρώσεις κάτι τεράστια ποσά ανάλογα με το πόσα χρόνια σου απομένουν στο στράτευμα (όσο περισσότερα τα χρόνια περισσότερα τα χρήματα).

Έτσι όπως είναι η κατάσταση στις μέρες μας, για να εξασφαλίσεις έναν μισθό ως γιατρός τα πρώτα χρόνια της καριέρας σου της τάξης των 1100 ευρώ ειναι τεράστιες οι παραχωρήσεις που κάνεις όπως βλέπεις. Αυτά τα χρήματα αν θες μπορείς να τα βγάλεις και αλλιώς (διάβασε και φύγε έξω πχ) και περισσότερα μάλιστα. Αλλά ο καθένας τα ζυγίζει όπως θέλει. Καλό είναι να ξέρει όμως όλη την πραγματικότητα της στρατιωτικής ιατρικής και να μην νομίζει ότι έλα μωρέ, γιατρός είσαι παλι....

Ότι άλλο θες ρώτα μου να σου εξηγήσω! :)

συγχαρητηρια για την υπομονη σου να εξηγησεις σε μελλοντα συναδελφο,να ενημερωσεις και να βοηθησεις!μπραβο σου!και εισαι απολυτα ακριβης σε οτι γαφεις!διπλα μπραβο!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.