Jump to content

[TAINIOKΡΙΤΙΚΗ]Κραυγές και Ψίθυροι


Sovereign

Recommended Posts

Πρωτότυπος τίτλος: VISKNINGAR OCH ROP

Σκηνοθέτης: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Mε τους: 'Αντερς Εκ, Έρλαντ Γιόζεφσον, Ίνγκριντ Τούλιν, Κάρι Σίλβαν, Λιβ Ούλμαν, Χάριετ 'Αντερσον

Πού παίζεται: Αττικό (Σταδίου), Αβάνα (Χαλάνδρι)

Ένα από τα θεωρούμενα ως αριστουργήματα του Μπέργκμαν, που παίζεται σε επανέκδοση αυτές τις μέρες στην Αθήνα.

Πρόκειται για μια αναμφίβολα βαριά και ασήκωτη ταινία, σε στιγμές αβάσταχτα απαισιόδοξη και τραγική, η οποία θα αφήσει παντελώς ασυγκίνητους τους λάτρεις του κλασικού Hollywood, αλλά θεωρείται κάτι σαν σημείο αναφοράς για τους σινεφίλ, όπως άλλωστε και οι περισσότερες ταινίες του μεγάλου Σουηδού σκηνοθέτη.

Είναι ουσιαστικά το ψυχογράφημα τριών αδερφών, τη στιγμή που η μία τους πεθαίνει από φυματίωση, και της υπηρέτριάς τους. Ο Μπέργκμαν παρουσιάζει τις προβληματικές σχέσεις των τεσσάρων γυναικών και ταυτόχρονα καταπιάνεται με το θέμα του θανάτου.

Η σκηνοθεσία είναι απλά υπέροχη, τα χρώματα και η φωτογραφία φανταστικά (τιμήθηκε με Όσκαρ σε αυτή την κατηγορία), οι ερμηνείες πραγματική Τέχνη αλλά το σενάριο είτε θα σε συγκινήσει είτε θα σε αφήσει παγερά αδιάφορο. Εγώ μάλλον ανήκω στη δεύτερη κατηγορία, μια και η ιστορία ελάχιστα πράγματα μου είπε. Στην περίπτωση που δεν είστε εξοικειωμένοι με τον Μπέργκμαν, δε νομίζω ότι θα μπορούσα να το προτείνω ως μια καλή αρχή, αλλά για ψαγμένους σινεφίλ είναι πραγματικά ό,τι πρέπει, ειδικά στις υπέροχες δερμάτινες πολυθρόνες του εξώστη στο "Αττικόν" (με άνεση η πιο εντυπωσιακή αίθουσα της Αθήνας).

Οι κριτικοί της βάζουν 4 ή 5 αστεράκια, για μένα είναι μάλλον...

:cinema: :cinema: :cinema:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.