Jump to content

[πληροφορίες για ειδικότητα] Υποειδικότητες και Εξειδικεύσεις Παθολογίας


Recommended Posts

Γνωρίζει κανείς τι παίζει με τις εξειδικεύσεις της Παθολογίας ? Υπάρχει καμιά στην Ελλάδα ? Γνωρίζω μόνο για κάτι σεμινάρια αλλά από κει και πέρα τίποτα . Τι εξειδίκευση , σε ποια νοσοκομεία και πως μπορεί τέλοςπάντων να την πάρει κάποιος που τελείωσε την Παθολογία ?

Τροποποιήθηκε από adadim
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

νομιζω μονο λοιμωξεις και μεθ μιλαμε για εξειδικευση με χαρτι και αναγνωρισμενη απο το κρατος (πχ ηπατολογια δεν ειναι ασχετα αν μπορεις να πας και να εκπαιδευτεις για καποιο διαστημα σε νοσοκομειο με κατευθυνση την ηπατολογια). Και για τα δυο θελει νομιζω δυο χρονια ισως και τρια.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εξειδίκευση στη Λοιμωξιολογία


Η Λοιμωξιολογία αποτελεί επίσημη και αναγνωρισμένη εξειδίκευση της Παθολογίας και της Παιδιατρικής και αποκτάται μετά από εξετάσεις που διενεργούνται από ειδική Τριμελή Επιτροπή.

Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν 2 έτη άσκηση, μετά την λήψη της κυρίας ειδικότητας, σε αναγνωρισμένα από το ΚΕΣΥ Κέντρα του Εξωτερικού ή σε αναγνωρισμένα κέντρα της ημεδαπής. Για την ημεδαπή έχουν ήδη αναγνωρισθεί ως κατάλληλα κέντρα για την λήψη της εξειδίκευσης οι ακόλουθες κλινικές του Πανεπιστημίου ή του Ε.Σ.Υ.
1. Δ΄ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών
2. Α΄ Παθολογική Κλινική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου
3. Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Πατρών
4. Α΄ Παθολογική Προπαιδευτική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών
5. Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
6. Α΄ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών
7. Β΄ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών
8. Α΄ Παθολογική Κλινική του Γ.Ν. Αθηνών «Γ. Γεννηματάς»
9. Α΄ Παθολογική Κλινική του Γ.Ν. Νίκαιας- Πειραιά
10. Γ΄ Παθολογική Κλινική του Ε.Ε.Σ. «Κοργιαλένειο- Μπενάκειο»
11. Ε΄ Παθολογική Κλινική του Γ.Ν. «Ευαγγελισμός»

Τα γνωστικά αντικείμενα και ο τρόπος ενάρξεως προβλέπονται από τις διατάξεις του προεδρικού Διατάγματος Φ 86/95 (ΦΕΚ 216/Α/25-10-95) και της Υπουργικής Απόφασης Υ1α/ΓΠ 122364/12-12-2002) ( ΦΕΚ 1628/Β/31-12-2002).

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΜΕΘ

Προκηρύσσονται θέσεις ιατρών σε ΜΕΘ και ΜΕΝ διαφόρων Νοσοκομείων της χώρας. Διάρκεια εξειδίκευσης: 2 έτη. Έδρα της Επιτροπής για την συνέντευξη ορίζεται για όλα τα Νοσοκομεία πλην αυτών της Αλεξ/πολης και της Θεσ/νίκης η Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Για τα Νοσοκομεία Αλεξ/πολης και Θεσ/νίκης το ΓΠΝ Θεσ/νίκης "Ιπποκράτειο".

Τίτλος ιατρικής ειδικότητας: Για ΜΕΘ Ενηλίκων: Παθολογία ή Καρδιολογία ή Χειρουργική ή Πνευμονολογία ή Αναισθησιολογία.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

Ξέρει κανείς τι ισχύει για τα 3 τρίμηνα που πρέπει να κάνει κανείς στα τελευταία 2 χρόνια της ειδικότητας στην Παθολογία?

Από όσο ξέρω σε όλα τα Νοσοκομεία οι ειδικευόμενοι διαλέγουν οι ίδιοι σε ποια κλινική θέλουν να τα κάνουν, με ποια σειρά και πότε. Μόνο πρέπει τα 2 από αυτά να είναι Καρδιολογία και ΜΕΘ.

Στο Νοσοκομείο μας επειδή η Καρδιολογική δεν έχει ειδικευόμενους μας λένε ότι και καλά πρέπει πρώτα να ξεκινήσεις με την Καρδιολογία, να την κάνεις σε συγκεκριμένο σημείο της ειδικότητας και ότι αυτή πρέπει υποχρεωτικά να γίνει στη συγκεκριμένη κλινική και όχι σε μια άλλου Νοσοκομείου.

υ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...
Υπερτασιολογια

πρώτη φορά την ακούω...

αλλά γιατί να μην είναι εξειδίκευση της Καρδιολογίας;

Τροποποιήθηκε από Sunny
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

η Υπερτασιολογια δεν αποτελει εξειδικευση της παθολογιας?

οχι απλά μπορείς να πας μια περιοδο σε καποιο ιατρείο υπέρτασης και να μαθεις καλύτερα περιστατικά που θα χειρίζεσαι στο ιατρείο. μονο οι δυο που εχουν αναφερθει ειναι επισημες εξειδικεύσεις. Α και bad news (γιατί και εγώ κάνω παθολογία), για να εκπαιδευτείς στο διαβήτη (μέχρι τώρα απαιτούσε 2ετή παρακολούθηση σε διαβητολογικό κέντρο) πρέπει να έχεις θέση σε δημόσιο φορέα΄, δηλαδή τρέχα γύρευε...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

δηλαδη μονο 2 επισημες εξειδικευσεις της παθολογιας... Εντατικολογια και Λοιμωξιολογια. Για καποιον που θα τελειωσει την Παθολογια ειναι δυσκολο να κανει καποια απο τις δυο εξειδικευσεις? Η ζητηση ειναι πολυ μεγαλυτερη απο την προσφορα? Αν κανεις καποια απο τις 2 εξειδικευσεις, σημαινει οτι εχεις σκοπο να δουλεψεις σε νοσοκομειο (δημοσιο/ιδιωτικο) γιατι και οι δυο δεν "ταιριαζουν" με ιδιωτικο ιατρειο, ε?

η Υπερτασιολογια λοιπον δεν υπαρχει επισημα... μονο παρακολουθεις χωρις να πληρωνεσαι και χωρις να παρεις επισημο τιτλο?

και αφου δεν υπαρχει επισημα, γιατι εχω δει ταμπελα σε ιατρειο "παθολογος-υπερτασιολογος"?

για το διαβητη ηξερα οτι δεν αποτελει επισημη εξειδικευση της παθολογιας γιατι φωναζουν οι ενδοκρινολογοι... για αυτο καποιος παθολογος μπορει να παρακολουθει σε ιατρειο διαβητη για καποιο διστημα χωρις να πληρωνεται και χωρις να παρει καποιο επισημο τιτλο εξειδικευσης, ετσι δεν ειναι?

διορισμενος σε δημοσιο φορεα.. δηλαδη επιμελητης ΕΣΥ να ειναι? παλι ανεπισημα θα κανει εξειδικευση?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

κυρίως για τους Ικατζηδες το κανανε ετσι για το διαβητη, ο επιμελητης του ΕΣΥ δυσκολα θα παρει αδεια δυο χρονια για παρακολουθηση:-)

ταμπελες εχω δει πραγματα και θαυματα, οτι μπορει πουλαει ο καθενας! παθολογος, υπερτασιολογος, διαβητολογος εχω δει. Το πρόβλημα είναι ότι δεν σε παίρνουν σε δημοσιο νοσοκομειο για εκπαιδευση στο διαβητη πλεον, αυτο ειναι επισημο απο διαβητολογικό κέντρο νοσοκομείου αθηνών (ενώ μέχρι πρότεινος σε παίρνανε για 2 έτη χωρις βεβαια να πληρωνεσαι). Λοιμώξεις σαν εξειδίκευση μπορεις ανετα να την εχεις στο ιατρείο σου, το πρόβλημα είναι ότι τελικώς πας για 630 χρονια χωρις να βαλω τα ενδιαμεσα για να βρεις θεση κοκ. Ε ρε γλέντια όταν τελειώσουμε!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Οι εξειδικεύσεις της παθολογίας είναι η λοιμωξιολογία και η εντατικολογία. Οι υπόλοιπες είναι τομείς μετεκπαίδευσης. Τέτοιοι τομείς μετεκπαίδευσης υπάρχουν για όλες τις ειδικότητες σύμφωνα με αποφάσεις του ΚΕΣΥ.Για την παθολογία υπάρχουν περίπου 15 τομείς μετεκπαίδευσης βάση κάποιας απόφασης του ΚΕΣΥ που υπάρχει και σε ΦΕΚ ποου όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ρωτήσει μέσω τηλεφώνου στο ΚΕΣΥ. Σύμφωνα με αυτήν την απόφαση η υπερτασιολογία , η διαβητολογία, η επειγοντολογία, οι ογκολογικές παθήσεις και χημειοθεραπεία, η γηριατρική και άλλες ανήκουν σε αυτούς τους τομείς μετεκπαίδευσης. Συνήθως μετεκπαιδεύονται σε αυτούς τους τομείς γιατροί παθολόγοι ΕΣΥ κατόπιν έγκρισης απο το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου στο οποίο υπηρετούν. Τα πρωινά είναι στο νοσοκομείο που μετεκπαιδεύονται και εφημερεύουν στο νοσοκομείο όπου είναι η οργανική τους θέση.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

συμφωνα με το νομοθετικο πλαισιο (Π.Δ. 415/1994) ισχυουν τα εξης:

"Στο 3ο τριμηνο του 4ου ετους να υπηρετουν υποχρεωτικα σε καρδιολογικη μοναδα και στο τελευταιο τριμηνο του ιδιου ετους σε Μοναδα Εντατικης Θεραπειας. 5ο ετος: Στο πρωτο εξαμηνο του ετους αυτου να εχουν δικαιωμα επιλογης για τριμηνη υπηρεσια σε καποια απο τις υποειδικοτητες και εξειδικευσεις της κυριας ειδικοτητας"

ηθελα να ρωτησω αν η τριμηνη υπηρεσια σε υποειδικοτητα ή εξειδικευση στο 5ο ετος, εφαρμοζεται και στην πραξη??

αν ναι, μπορει καποιος να παει αυτο το 3μηνο και σε αλλο νοσοκομειο? Δηλαδη, αν καποιος θελει να παρακολουθησει το 3μηνο π.χ. σε ιατρειο διαβητη που δεν υπαρχει στο νοσοκομειο που κανει ειδικοτητα, μπορει να ζητησει να παει αλλου? Ο διευθυντης της κλινικης ειναι υποχρεωμενος να τον αφησει? Πως γινεται η ολη διαδικασια?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η διαβητολογία δεν αποτελεί καταρχήν υποειδικότητα ή εξειδίκευση . Αποτελεί τομέα μετεκπαίδευσης της παθολογίας. Ως υποειδικότητα ή εξειδίκευση ο νόμος εννοεί όλες τις παθολογικες ειδικότητες ( πνευμονολογία, αιματολογία, γαστρεντερολογία, ρευματολογία κλπ ) . Κάτι που με νόμο θεωρείται δικαίωμα επιλογής , μπορεί να διεκδικηθεί και να ασκηθεί απαίτηση προς το διευθυντή της κλινικής σου. Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί το νόμιμο δικαίωμά σου στην εκαίδευση , η οποία αποτελεί και υποχρέωση του δημοσίου κατά τον δημοσιουπαλληλικό κώδικα , τον οποίο κώδικα έχεις υποχρέωση να τηρείς σύμφωνα με τα γραφόμενα στη σύμβασή σου που υπέγραψες ως ειδικευόμενος .

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ως υποειδικότητα ή εξειδίκευση ο νόμος εννοεί όλες τις παθολογικες ειδικότητες ( πνευμονολογία, αιματολογία, γαστρεντερολογία, ρευματολογία κλπ ) .

επισημες εξειδικευσεις ειναι η λοιμωξιολογια και η εντατικολογια

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

δηλαδή το 3μηνο δεν μπορείς να το κάνεις σε ιατρείο υπέρτασης (θα με ενδιέφερε) ή διαβήτη που δεν είναι επίσημες εξειδικεύσεις?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

δηλαδή το 3μηνο δεν μπορείς να το κάνεις σε ιατρείο υπέρτασης (θα με ενδιέφερε) ή διαβήτη που δεν είναι επίσημες εξειδικεύσεις?

Δεν υπάρχουν επίσημες και μη επίσημες εξειδικεύσεις. Υπάρχουν όπως είπαμε εξειδικεύσεις και τομείς εκπαίδευσης. Ο διαβήτης είναι τομέας εκπαίδευσης. Δεν υπάρχουν διαβητολογικές κλινικές αλλά εξωτερικά ιατρεία διαβήτη. Παράλληλα η πενταετής εκπάιδευση στην ειδικότητα της παθολογίας γίνεται σε κλινικές και παράλληλα σε εξωτερικά ιατρεία τακτικά ή επείγοντα. Δε γίνεται μόνο σε εξωτερικά ιατρεία χωρίς να γράφεις χρόνο σε κάποια κλινική. Οπότε πιστεύω μπορείς να είσαι στη δύναμη κάποιας κλινικής ως ειδικευόμενος παθολογίας και να συμμετέχεις στις εργασίες του διαβητολογικού εξωτερικού ιατρείου . Εφόσον η παθολογική κλινική στην οποία ανήκεις έχει εξωτερικά ιατρεία διαβήτη. Αν δεν έχει , πώς θα σε δεχτεί μια άλλη παθολογική κλινική που έχει εξωτ. ιατρεία διαβήτη? Μεταφορά ειδικευόμενου παθολογίας από παθολογική κλινική σε άλλη παθολογική κλινική? Καταλαβαίνεις τι εννοώ?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ο νομος γραφει για υποειδικοτητες και εξειδικευσεις

υποειδικοτητες ειναι η καρδιολογια, ρευματολογια, δερματολογια κτλ κτλ

εξειδικευσεις (που διαρκουν 2 χρονια μετα την ειδικοτητα και παιρνεις και τιτλο εξειδικευμενου) ειναι η εντατικολογια και οι λοιμωξεις

η εντατικολογια γινεται σε ΜΕΘ και οι λοιμωξεις σε καποιες παθολογικες κλινικες

επομενως συμφωνα με το νομο θα μπορουσες να πας το 3μηνο σε κλινικη παθολογικη που δινει εξειδικευση λοιμωξιολογιας.. αλλα βεβαια οπως λες και εσυ, μαλλον δε γινεται να πας απο μια παθολογικη κλινικη σε αλλη...

οσο για διαβητη (και υπερταση που ρωτησε αλλος φιλος) , πολυ λογικα οσα γραφεις

Τροποποιήθηκε από peacemaker
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 4 years later...
  • 6 months later...

Τροποποίηση της εξεταστικής επιτροπής για την εξιδίκευση στη Λοιμωξιολογία, με έδρα την Αθήνα μέχρι 31/12/2014

https://diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%A95%CE%A6%CE%92%CE%98-%CE%A1%CE%95%CE%92

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 months later...

https://diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%9251%CE%93465%CE%A6%CE%A5%CE%9F-%CE%95%CE%981

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΑ

Οι αιτήσεις με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ........... από 16-3-2015 μέχρι και 3-4-2015

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 months later...

Παιδιά, γνωρίζει κάποιος τι γίνεται με τα αποτελέσματα της συνέντευξης για εξειδίκευση ΜΕΘ που έγιναν το Μάρτιο; Έχουν δημοσιευθεί κάπου;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 4 weeks later...

Παιδιά, γνωρίζει κάποιος τι γίνεται με τα αποτελέσματα της συνέντευξης για εξειδίκευση ΜΕΘ που έγιναν το Μάρτιο; Έχουν δημοσιευθεί κάπου;

δεν τα εχω βρει καπου Σπυρο. προφανως οι επιτυχοντες ενημερωθηκαν "προσωπικα"

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 months later...

https://diavgeia.gov.gr/decision/view/6186465%CE%A6%CE%A5%CE%9F-%CE%91%CE%A3%CE%9A

Ορισμός ημερομηνίας διενέργειας εξετάσεων για την απόκτηση πιστοποιητικού εξειδίκευσης στην Λοιμωξιολογία περιόδου ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Α) Ορίζουμε ημερομηνία διενέργειας των εξετάσεων για την απόκτηση πιστοποιητικού εξειδίκευσης στην Λοιμωξιολογία περιόδου ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015 με έδρα την Αθήνα, την 27.10.2015, ημέρα ΤΡΙΤΗ, ώρα 09.30 π.μ στο Γ.Ν.Α « ΛΑΪΚΟ »

Β) Ορίζουμε ημερομηνία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής και δικαιολογητικών για τις ανωτέρω εξετάσεις έως και 17.10.2015.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 weeks later...

https://diavgeia.gov.gr/decision/view/6ΓΣ6465ΦΥΟ-ΥΡΝ

 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΛΗΡΩΣΗΣ ΘΕΣΕΩΝ
 
 
Οι αιτήσεις με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα καταθέσουν στο Υπουργείο Υγείας στη Δ/νση Ανθρωπίνων Πόρων Ν.Π. τμήμα Ιατρών ΕΣΥ, από 12-10- 2015 μέχρι και 21- 10- 2015 
 
Τροποποιήθηκε από iceman
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 years later...

https://diavgeia.gov.gr/decision/view/6Γ5Ν465ΦΥΟ-ΖΦΥ

 

Διαδικασία τοποθέτησης ειδικευμένων ιατρών για εξειδίκευση στην Λοιμωξιολογία,Κλινική Μικροβιολογία και Επεμβατική Ακτινολογία

 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.