Jump to content

Η Νέα Γρίπη εισήλθε σε στάδιο πανδημίας


Recommended Posts

Ε.Κ.ΕΠ.Υ.

ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

Αθήνα, 11 Ιουνίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύμφωνα με ενημέρωση, πριν από λίγα λεπτά, του FOCAL POINT (ΕΚΕΠΥ), διά του International Health Regulation (I.H.R.) το επίπεδο εγρήγορσης των Κρατών Μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη Νέα Γρίπη Α1Ν1, ανήλθε από τη φάση 5, στην φάση 6 (πανδημία), από τις 18:00 ώρα Ελλάδος.

Η απόφαση του ΠΟΥ, ο οποίος θα προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις στις 19:00 ώρα Ελλάδος, ελήφθη λόγω της ταχύτητας εξάπλωσης του ιού ιδιαίτερα στο νότιο ημισφαίριο και όχι λόγω κριτηρίων βαρύτητας της νόσου.

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέσω των αρμοδίων φορέων του, ΕΚΕΠΥ και ΚΕΕΛΠΝΟ, εφαρμόζει ήδη τα αντίστοιχα μέτρα της φάσης 6.

Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, με αφορμή τα νέα δεδομένα, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Ελλάδα είναι απόλυτα προετοιμασμένη και για αυτό το στάδιο εξάπλωσης της Νέας Γρίπης. Το σύστημα τελεί κάτω από διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα, με βάση και το προβλεπόμενο, από την πρώτη στιγμή, σχέδιο. Δεν υπάρχει συνεπώς λόγος ανησυχίας λόγω της ηπιότητας της Νόσου και της θερινής περιόδου αλλά κυρίως λόγω της θωράκισης της χώρας μας απέναντι σε αυτήν.»

Για τις περαιτέρω ενέργειες του Υπουργείου ο κ. Αβραμόπουλος συγκάλεσε για αύριο το πρωί στις 10 στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας σύσκεψη της Επιστημονικής Επιτροπής Αντιμετώπισης της Νέας Γρίπης, μετά το πέρας της οποίας θα προβεί σε ανακοινώσεις.

http://www.yyka.gov.gr/ministry/deltia_tup...ipedo-pandimias

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • Απαντήσεις 65
  • Created
  • Last Reply

Just a common cold...

Πάντως πολύ θα ήθελα να ακούσω τις διαδικασίες σε περίπτωση που έρθει ύποπτο κρούσμα σε νοσοκομεία εκτός των κέντρων αναφοράς.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πάντως πολύ θα ήθελα να ακούσω τις διαδικασίες σε περίπτωση που έρθει ύποπτο κρούσμα σε νοσοκομεία εκτός των κέντρων αναφοράς.

Θα το βάζουν σε καραντίνα....

...Στον ίδιο θάλαμο με φυματικό ασθενή(μπας και κολλήσει κάτι που να αξίζει τον κόπο :bloodomen: )

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σε 20 ανήλθαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης Α στη χώρα μας, μετά τον εντοπισμό άλλων έξι περιστατικών χθες Σάββατο, ενώ διαπιστώθηκε και η πρώτη δευτερογενής μετάδοση του ιού, σε πρόσωπο δηλαδή που δεν είχε ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα βρέφος 11 μηνών, το οποίο αρρώστησε όταν ήρθε σ’ επαφή με 15χρονη Αμερικανίδα, η οποία είχε έρθει από τη Νέα Υόρκη, και η οποία φιλοξενείται από την οικογένεια του.

Εξάλλου το 20ο κρούσμα καταγράφθηκε χθες τη νύχτα και πρόκειται για μια 20χρονη από το Περού, η οποία ήρθε από τη Νέα Υόρκη. Έχει ήπια συμπτώματα και παραμένει στο σπίτι, όπου φιλοξενείται. Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη ενόψει του καλοκαιριού.

Εξάλλου με πρωτοβουλία του Υπουργού συνέρχεται αύριο Δευτέρα στις 11:30 το πρωί, στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης, η οποία απαρτίζεται από 26 επιστήμονες. Τη συνεδρίαση θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου στις 12:30 μ.μ.

(madata)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 4 weeks later...

05/07/2009

Σχεδόν μια κοινή γρίπη(ΚΥΡ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Του IGNACIO RAMONET

Η μοίρα θέλησε να είναι η Τζούντι Τρούνελ (33 ετών), στις 5 Μαΐου, το πρώτο θύμα, στις ΗΠΑ, της νέας γρίπης, την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αποκαλεί εφεξής Α(Η1Ν1) -μια αποστειρωμένη ονομασία προκειμένου να αποφευχθεί η χρήση του όρου «μεξικανική γρίπη», που δυσαρεστεί τις αρχές του Μεξικού, ή «γρίπη των χοίρων», που ενοχλεί τους απανταχού μεγαλοβιομήχανους του χοιρινού κρέατος.

*Στις 11 Μαΐου ο άντρας της Τζούντι, Στίβεν Τρούνελ, κατήγγειλε ενώπιον της Δικαιοσύνης ως υπεύθυνη για τον θάνατο της συζύγου του τη σπουδαιότερη εταιρεία παραγωγής χοιρινού κρέατος στον κόσμο: τη Smithfield Foods Inc. Η συγκεκριμένη πολυεθνική εταιρεία κατέχει διά της μεξικανικής θυγατρικής της, Granjas Caroll, γιγαντιαία εκτροφεία χοίρων κοντά στο χωριό Λα Γκλόρια, στη μεξικανική πολιτεία Βερακρούζ.

*Ο ενάγων διεκδικεί «περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια». Προτίθεται να καταγγείλει τη φρίκη των βιομηχανικών εκτροφείων χοίρων και να παρουσιάσει αποδείξεις ότι η γρίπη Α(Η1Ν1) έχει τις ρίζες της στα χοιροστάσια της Λα Γκλόρια, απ' όπου διαδόθηκε στον υπόλοιπο πλανήτη.

*Η εταιρεία Smithfield Foods αρνείται οποιαδήποτε σχέση μεταξύ των εγκαταστάσεών της και της εμφάνισης της νέας γρίπης στα χοιροστάσιά της, αλλά πρόσφατη αναφορά της ένωσης GRAIN (1) φαίνεται να την επιβεβαιώνει.

*Οι ειδικοί της Ενωσης καταγγέλλουν την αύξηση σε μεγάλη κλίμακα των βιομηχανικών χοιροστασίων, τα οποία δημιουργούν τις συνθήκες για τη διάδοση εξαιρετικά μολυσματικών νέων μορφών γρίπης και αποτελούν βραδυφλεγείς βόμβες έτοιμες να προκαλέσουν πανδημίες.

Αποδίδουν την αστραπιαία μετάλλαξη των ιών στον συνωστισμό των χοίρων σε όλο και μεγαλύτερα εκτροφεία και στον εμβολιασμό των θηλυκών, γεγονός που ευνοεί τη μετάλλαξη των ιών. Οι δύο αυτοί παράγοντες «αυξάνουν την πιθανότητα ανάδυσης ενός νέου ιού που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο».

Με κύκλο εργασιών που αγγίζει τα 12 δισ. δολάρια, η Smithfield Foods, που τροφοδοτεί τις αλυσίδες γρήγορου φαγητού McDonald's και Subway, είναι η τρίτη ισχυρότερη αμερικανική εταιρεία στην παραγωγή τροφίμων, μετά την Archer Daniels Midland και την Tyson Foods.

Ομως έχει κατηγορηθεί συχνά για την επιμόλυνση υδάτων, γης και αέρα, καθώς και για το ότι δεν σέβεται τα δικαιώματα των εργαζομένων της. Στην αναφορά της το 2005, με τίτλο «Αίμα, ιδρώτας και φόβος. Τα δικαιώματα των εργαζομένων στις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις και τα πτηνοτροφεία των ΗΠΑ», η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch κατήγγειλε με σφοδρότητα τις καταχρήσεις της εταιρείας.

Προκειμένου να αποφύγει τις κατηγορίες, η Smithfield Foods μετέφερε ένα μέρος των εκτροφείων της σε χώρες όπως το Μεξικό, η Πολωνία και η Ρουμανία, όπου οι νόμοι για την προστασία του περιβάλλοντος είναι λιγότερο αυστηροί (ή ανύπαρκτοι) και όπου ορισμένοι πολιτικοί έχουν εμφανώς λιγότερες αντιστάσεις στη διαφθορά.

Επομένως, είναι πολύ πιθανό ο ιός Α(Η1Ν1) να πέρασε στη Λα Γκλόρια από τον χοίρο στον άνθρωπο, στο διάστημα από τον Νοέμβριο του 2008 μέχρι τον Ιανουάριο του 2009. Και ενδέχεται να άρχισε να προσβάλλει σημαντικό αριθμό ατόμων στη διάρκεια του Μαρτίου, αλλά οι μεξικανικές ομοσπονδιακές αρχές δεν μετέδωσαν δημόσια την πληροφορία. Εντούτοις, το φαινόμενο ήταν τόσο παράδοξο, που αρκετοί διεθνείς οργανισμοί υγείας άρχισαν να ανησυχούν γι' αυτά που συνέβαιναν στη Λα Γκλόρια.

Σε τέτοιο σημείο, μάλιστα, που, από τις 6 Απριλίου -ήτοι 18 ημέρες προτού η μεξικανική κυβέρνηση προειδοποιήσει τον ΠΟΥ- ο διαδικτυακός τόπος της Βιοεπιτήρησης, που ανήκει στη Veratect (2), το κέντρο της αμερικανικής κυβέρνησης που είναι επιφορτισμένο με την ενημέρωση σε θέματα επιδημιολογίας, ανέφερε ότι, στη Λα Γκλόρια, «το 60% των κατοίκων» υπέφερε από μια καινούρια άτυπη νόσο.

Οι μεξικανικές αρχές συνειδητοποίησαν γρήγορα ότι είχε εκδηλωθεί η μολυσματική εστία μιας άγνωστης γρίπης και ότι οι συνηθισμένες θεραπείες αποδεικνύονταν αναποτελεσματικές. Ωστόσο δεν σήμαναν συναγερμό. Δεν ενημέρωσαν ούτε καν τον ΠΟΥ. Γιατί η μεξικανική κυβέρνηση ενήργησε κατ' αυτόν τον τρόπο;

Σύμφωνα με τους ντόπιους ειδικούς, μια τέτοια «διακριτικότητα» εξηγείται από το ότι τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν την παραμονή των διακοπών του Πάσχα, μια περίοδο κρίσιμη για την τουριστική βιομηχανία!

Ολα, όμως, καταδεικνύουν ότι οι λόγοι ήταν κυρίως διπλωματικής φύσεως. Αφορούσαν την αποφυγή της ματαίωσης της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα για λόγους υγειονομικής ασφάλειας, επίσκεψη που είχε προβλεφθεί για τις 16 και τις 17 Απριλίου.

Για τον μεξικανό πρόεδρο, Φελίπε Καλδερόν, του οποίου η εκλογή τον Ιούλιο του 2006 αμφισβητήθηκε σε μεγάλο βαθμό, η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα σήμαινε μια καθοριστική αναγνώριση. Τίποτε, ούτε καν η απειλή ενός νέου καταστρεπτικού ιού, δεν έπρεπε να την αναβάλει.

Εκείνη την περίοδο, η επιδημία είχε, ωστόσο, φτάσει στον περίγυρο του προέδρου.

Η απόδειξη; Ενας αρχαιολόγος, ο Φελίπε Σολίς, ο οποίος -μαζί με τον Καλδερόν- είχε υποδεχθεί στο Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας του Μεξικού τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ήταν φορέας του ιού και πέθανε έξι ημέρες μετά:

*Μπροστά στις διαστάσεις που λάμβανε η πανδημία, οι μεξικανικές υγειονομικές υπηρεσίες αποφάσισαν, τελικά, να αντιδράσουν. Στις 23 Απριλίου, ένα εργαστήριο στον Καναδά εντόπιζε τον νέο ιό που περιείχε στελέχη της γρίπης των πτηνών, των χοίρων και των ανθρώπων.

*Δεν είναι ακόμα βέβαιο ότι το κύμα της γρίπης Α(Η1Ν1) είναι, προς στιγμήν, πολύ πιο επικίνδυνο από τις κοινές επιμολύνσεις των συνηθισμένων στελεχών των εποχικών ιώσεων, σκοτώνουν κάθε χρόνο 250.000-500.000 άτομα στον κόσμο. Αλλά, σύμφωνα με το έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Science», ο ιός Α(Η1Ν1) φαίνεται να είναι περισσότερο μεταδοτικός σε σύγκριση με τον ιό της κοινής γρίπης.

Από την πλευρά του, ο ΠΟΥ προειδοποίησε πως ο νέος ιός μπορεί να μεταλλαχθεί και να γίνει ακόμα πιο μολυσματικός. Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι «η κρισιμότητα της γρίπης έγκειται στην τάση κάθε πανδημίας να κάνει δυο και τρεις φορές τον γύρο του κόσμου».

Αυτή την περίοδο, η εποχή της γρίπης ξεκινάει από το νότιο ημισφαίριο. Ο ιός Α(Η1Ν1) μπορεί να εξοικειωθεί με τα αντιιικά (Tamiflu) και να υποστεί νέα μετάλλαξη, προτού επιστρέψει στο βόρειο ημισφαίριο τον προσεχή Οκτώβριο, με μεγαλύτερη επιμολυσματικότητα, όπως η «ισπανική γρίπη» το 1918.

Ολα δείχνουν, βέβαια, ότι η νέα επιδημία θα είναι λιγότερο σοβαρή από όσο η γρίπη του 1918. Αλλά ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι θα είναι εξίσου θανατηφόρος με του 1957 («ασιατική γρίπη»), που είχε προκαλέσει πάνω από δύο εκατομμύρια θανάτους.

Η κύρια αιτία της υγειονομικής αυτής απειλής εδράζεται στη φρίκη της εκβιομηχάνισης της εκτροφής των ζώων που προορίζονται για σφαγή.

Το αδυσώπητο σύστημα εντατικής εκτροφής μετέβαλε ριζικά την κτηνοτροφία. Περάσαμε, σε μικρό χρονικό διάστημα, από τα παραδοσιακά χοιροστάσια στις κολάσεις συγκέντρωσης, στις οποίες στοιβάζονται δεκάδες χιλιάδες ζώα τα οποία ανταλλάσσουν, εν μέσω δυσωδίας και υπό ασφυκτικές συνθήκες ζέστης, μεγάλες ποσότητες παθογόνων ιών.

Ο πραγματικός υπεύθυνος της εν δυνάμει πανδημίας είναι ο συγκεκριμένος τύπος της απάνθρωπης, εντατικής και παραγωγικής εκτροφής, που αλλοτριώνει το ζώο από την υπόστασή του και το θεωρεί απλό «βιομηχανικό προϊόν», ένα απλό «υλικό κρέατος», με στόχο την κερδοφορία. Οσο κυριαρχεί αυτό το παράλογο μοντέλο τόσο η υγειονομική καταστροφή θα μας απειλεί όλους.

(1) Influenza porcine: un systeme alimentaire qui tue. L' industrie de viande libere une nouvelle epidemie. www.grain.org/articles/?id=49

(2) www.veratect.com/media.html

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

05/07/2009

Σχεδόν μια κοινή γρίπη (ΚΥΡ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

- Ευτυχώς που "εμείς" έχουμε πάρει όλα τα μέτρα και -σε καιρό πανδημίας- έχουμε πετύχει να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις μολύνσεις που σημειώνονται εντός των συνόρων μας.

- Επίσης ευτυχώς, που η Ελλάδα δεν είναι μια από τις χώρες που μπορεί να χαρακτηριστεί ως χώρα με υψηλό επιπολασμό.

Δείτε την πολύ εύστοχη η απορία του δημοσιογράφου και την άριστη χρήση του όρου “επιπολασμός” (συνέντευξη ).

ΥΓ

Δεν έβαλα τυχαία το post για τα ΜΜΕ (http://www.greekmeds...=0&#entry350613 ).

Είναι απίστευτος ο τρόπος που "κάποιοι" χειρίζονται τα ΜΜΕ για να φοβίζουν την κοινή γνώμη.

Να δούμε τί θα γίνει όταν πραγματικά θα χρειάζεται "συναγερμός".

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μερικοί σύνδεσμοι για το θέμα μια και "είμαστε σε πανδημία φάση 6α"

(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 10.7.2009, link):

Για καθημερινή ενημέρωση: BMJ Blog on Swine Flu - daily updates http://blogs.bmj.com...gory/tom-nolan/

Και από το European Centre for Disease Prevention and Control: http://www.ecdc.europa.eu/en/Health_topics/novel_influenza_virus/2009_Outbreak/

Ο ορισμός της "πανδημίας" με προβλημάτισε αρκετά. Παραθέτω τα παρακάτω ενδιαφέροντα άρθρα και ορισμούς:

(1) "The WHO's askew flu fears: The World Health Organization has apparently redefined 'flu pandemic' to reflect popular angst, as well as its own", Michael Fumento, Los Angeles Times, June 14, 2009 http://www.latimes.c...0,2670943.story

***************************

(2) "Swine flu is no typical pandemic as WHO tries to reassure world", Jason Gale, Bloomberg, 2 June 2009 http://truthnuke.com/?p=847

***************************

(3) "WHO Considers Revising Definition of "Pandemic", Jon Cohen, Science Insider, 22 May 2009

http://blogs.science...onsiders-r.html

***************************

(4) Definition of Pandemic (Wikipedia) http://en.wikipedia.org/wiki/Pandemic

***************************

(5) Ενδιαφέρον προκαλεί το ότι στον ορισμό της πανδημίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη γρίπη των πτηνών (H5N1), μια από τις 3 προϋποθέσεις είναι η "σοβαρότητα" της προκαλούμενης ασθένειας. Κάτι τέτοιο, δεν φαίνεται να υπάρχει για την "τρέχουσα" γρίπη (H1N1).

SOS: WHO about avian influenza: What about the pandemic risk? A pandemic can start when three conditions have been met:

  • a new influenza virus subtype emerges;
  • it infects humans, causing serious illness; and
  • it spreads easily and sustainably among humans.

The H5N1 virus amply meets the first two conditions: it is a new virus for humans (H5N1 viruses have never circulated widely among people), and it has infected more than 100 humans, killing over half of them. No one will have immunity should an H5N1-like pandemic virus emerge. .....

<a href="http://www.who.int/csr/disease/avian_influenza/avian_faqs/en/#areall">http://www.who.int/csr/disease/avian_influenza/avian_faqs/en/#areall

***************************

(6) WHO Definition of Pandemic (What is phase 6?) http://www.who.int/c...demic_alert/en/

και το σχετικό σχεδιάγραμμα:

http://www.who.int/c...AideMemoire.pdf

***************************

(7) WHO Pandemic influenza preparedness and response http://www.who.int/c...9/en/index.html

***************************

(8) Και το "εθνικό" μας σχέδιο αντιμετώπισης της γρίπης (στα Αγγλικά)

KEELPNO National action plan for influenza pandemic (44 pages) http://www.keel.org....tional_plan.pdf

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

12/07/2009

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: Τους χίλιους μπορεί να φθάσουν οι θάνατοι στην Ελλάδα (ΒΗΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ)

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καθηγητή κ. Δ. Τριχόπουλου, τα θύματα εξαιτίας του νέου στελέχους Η1Ν1 ενδέχεται να διπλασιαστούν σε σύγκριση με εκείνα της εποχικής γρίπης

ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ, ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΣΩΛΗ | ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΟΥΣμπορεί να φθάσουν οι θάνατοι από τη νέα γρίπη στη χώρα μας, όπως επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα»ο καθηγητής της Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ κ. Δ. Τριχόπουλος. Προσθέτει βέβαια ότι η εκτίμηση αυτή αφορά αναγωγή

με βάση στοιχεία του εξωτερικού. «Με τα υπάρχοντα δεδομένα, υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα ετησίως οι θάνατοι εξαιτίας της εποχικής γρίπης είναι 300-500. Οι αριθμοί αυτοί προκύπτουν με αναγωγή βάσειτων στοιχείων για την αντίστοιχη θνησιμότηταστις ΗΠΑ, όπου οι θάνατοι φθάνουνστους 35.000. Τα μέχρι στιγμής δεδομέναγια τον νέο ιό αφήνουν το περιθώριο

να εκτιμήσουμε ότι μπορεί η θνησιμότητασε σύγκριση με την εποχική γρίπηνα αυξηθεί ως και 50%, με όλες τις επιφυλάξειςπου μπορεί να έχουν οι εκτιμήσεις», εξηγεί ο καθηγητής. Το ενδεχόμενο να υπάρξουν και θάνατοι εξαιτίας της νέας γρίπης το επόμενο διάστημα δεν απέκλεισε ούτε ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Πέμπτη.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Τριχόπουλο, η θνησιμότητα από τη νέα γρίπη είναι χαμηλή και δεν πρέπει να ξεχνάμεότι και η εποχική γρίπη προκαλεί κάθεχρόνο θανάτους. Τα κρούσματα πάντως το φθινόπωρο μπορεί να είναι χιλιάδες ημερησίως,ειδικά αντο στέλεχος της νέας γρίπηςΗ1Ν1 μεταλλαχθεί και γίνει εξαιρετικάμολυσματικό. Εκείνη την περίοδο πιθα

νόν είναι να νοσήσει ως και ο μισός ελληνικόςπληθυσμός, όπως επεσήμανε ο υπουργόςΥγείας. Σήμερατα κρούσματα δεν είναιπαρά λίγες εκατοντάδες και το σύστημαελέγχου των περιστατικών και περίθαλψηςέχει φθάσει στα όριά του. Πολλοί γνωρίζοντεςφοβούνται ότι, όταν από τον Σεπτέμβριοτα κρούσματα ενδεχομένως θα ανέρχονται σε 5.000-10.000 την ημέρα, στα

νοσοκομεία θα επικρατεί χάος. Ηδη, όπως περιγράφουν στο «Βήμα», μια 27χρονη η οποία νόσησε από τη νέα γρίπη και ένας 30χρονος που, αν και τελικά βρέθηκε αρνητικόςστον ιό, έζησε επί ημέρες με την αγωνία της διάγνωσης, το σύστημα εμφανίζεισοβαρά κενά. Και ακόμη, όπως είπε ο ίδιος ο υπουργός, η χώρα μας έχει μόλις εισέλθειστη φάση πανδημίας.

Η 27χρονη Α. Κ. (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της εφημερίδας) δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα συμπεριλαμβανόταν σε μία από τις λίστες με τα κρούσματα που εκδίδει καθημερινά το υπουργείο Υγείας ως «γυναίκα, 27 ετών, ελληνικήςκαταγωγής.Διερευνώνται οι επαφές της». Κυρίως δεν φανταζόταν ότι θα χαρακτηριζόταν «ορφανό κρούσμα», δηλαδή κρούσμα του οποίου δεν έχει αποδειχθεί η επιδημιολογική σύνδεση με άλλα. Ως σήμερα, περισσότερες από δέκα ημέρες μετά τη θετική διάγνωση, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) δεν έχει ακόμη διασαφηνίσει πώς η νεαρή γυναίκα μολύνθηκε με το στέλεχος Η1Ν1.

Στις 30 Ιουνίου τα ξημερώματα η Α. Κ. εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα της νέας γρίπης. «Αρχικώς πονούσε ο λαιμός μου και λίγες ώρες αργότερα παρουσίασα δέκατα. ΞημερώματαΤετάρτης ο πυρετός ανέβηκε στους 38 βαθμούς Κελσίου», λέει. Τότε αποφάσισε να απευθυνθεί στο ΚΕΕΛΠΟ, καθώς λίγες ημέρες πριν είχε μάθε ότι ένας γνωστός της - τον οποίον δεν είχε συναντήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα- βρέθηκε θετικός στη νέα γρίπη. «Κάποιος κοινός φίλος, τον οποίον εγώ αργότερα συνάντησα,ήλθεσε επαφή με το κρούσμα,όχι όμως κι εγώ.Παράταύταεκείνος δεν νόσησε. Ούτε οι γιατροί έχουν καταλάβειπώς έχει συμβεί αυτό».

Σύμφωνα με πηγές του ΚΕΕΛΠΝΟ, το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις ατόμων που, παρ΄ ότι είναι φορείς του ιού, δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Το γεγονός αυτό ενισχύει την άποψη ότι τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από τα δηλωμένα και δεν καταγράφονται.

Η 27χρονη κατέφυγε τελικά στο Σισμανόγλειο- πήγε με ταξί και μετά τη θετική διάγνωση ήλθε σε επαφή με τον οδηγό. «Στην είσοδο του νοσοκομείουμε περίμεναν σεκιούριτι με μάσκες.Μου έδωσαν και εμέναμία και στη συνέχεια με οδήγησανστο ειδικό ιατρείο για τη λήψη του δείγματος.Ωστόσοη γιατρός δεν τήρησε τις απαραίτητες προφυλάξεις:Είχεβγάλει τη μάσκα της και με ακουμπούσε με γυμνά χέρια. Τελικώς το δείγμα ελήφθη και μου είπαν να επιστρέψω στο σπίτι ωσότου βγουν τα αποτελέσματα,έπειτα από περίπου 24 ώρες».

Το επόμενο βράδυ, αφού την ενημέρωσαν για το θετικό αποτέλεσμα, μετέβη στο «Σωτηρία» με ασθενοφόρο το οποίο η ίδια ζήτησε, καθώς δεν διέθετε άλλο μέσο. Η ταλαιπωρία της ήταν μεγάλη γιατί περίμενε επί περισσότερες από δύο ώρες το ασθενοφόρο. «Τις ώρες της αναμονήςπροσπαθούσα να έλθω σε επαφή με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Επί μακρόν αυτό ήταν αδύνατον γιατίδεν απαντούσε κανένας στο τηλέφωνο. Οταν τελικώς απάντησαν,μουείπαν να κάνω υπομονήαφού μόνο ένα ασθενοφόρομεταφέρει τα κρούσματα σε όλη την Αθήνα, το οποίο χρειάζεται απολύμανση μετά τη μεταφορά του κάθε κρούσματος». Οπως αναφέρει η 27χρονη, όταν τελικώς ήλθε το ασθενοφόρο οι τραυματιοφορείς, οι οποίοι τηρούσαν όλες τις προφυλάξεις, είπαν στην ασθενή ότι δεν απολυμαίνουν το ασθενοφόρο μεταξύ της μεταφοράς των κρουσμάτων!

Οταν έφθασε στο «Σωτηρία» υπεβλήθη σε ακτινογραφία θώρακος και ο γιατρός τής έδωσε δόσεις Τamiflu αρκετές για πέντε ημέρες. « Μάλιστα ο γιατρόςήλθε να συνεννοηθεί μαζίμου στον κήπο, ίσως επειδήδεν υπήρχαν άλλες υποδομές.Τοίδιο συνέβαινε και με άλλα κρούσματα που ήταν διάσπαρταστον κήπο του νοσοκομείου». Προτού η ασθενής επιστρέψει σπίτι της, όπου θα παρέμενε για μία εβδομάδα σε κατ΄ οίκον περιορισμό, τής ζητήθηκε ιστορικό επαφών από την ημέρα εμφάνισης των συμπτωμάτων. Ολη η οικογένειά της έλαβε προληπτικώς Τamiflu για δέκα ημέρες (σε μικρότερη δόση). «Μέσα στην πρώτη ημέρααπό τη λήψη του φαρμάκου όλα τα συμπτώματα υποχώρησανπλήρως. Πάντως, παράτην ταλαιπωρία με το ασθενοφόρο,θέλω να πω ότι σε γενικό πλαίσιο το προσωπικό με βοήθησε πάρα πολύ, ήταν εξυπηρετικό και κατατοπιστικό.Οτανόμως τα κρούσματα αυξηθούν, τα νοσοκομεία πιθανώς δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν». Η Α. Κ., που σήμερα πλέον θεωρείται ότι έχει θεραπευθεί, αναφέρει ότι πρόκειται για μια γρίπη σαν την εποχική.

Οπως τονίζει και ο επίκουρος καθηγητής της Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών λοιμωξιολόγος κ. Ι.Κοσμίδης, η 27χρονη της ιστορίας μας, όπως και όλοι όσοι νοσούν αυτό το διάστημα, ανήκουν στους τυχερούς. « Τα άτομα αυτά είναι ευνοημένακαθώς αναπτύσσουν αντισώματα και έτσι, σε περίπτωσηπου ο ιός εμφανιστεί το φθινόπωρο μεταλλαγμένος, θα παρουσιάζουν εν μέρει ανοσία.Αυτό βέβαια δεν σημαίνειότι συνιστούμε στον πληθυσμόνα επιδιώκει τη μόλυνσημε τον ιό». ▅ Μαρτυρία

Ο 30χρονος Ανδρέας Βούκεναςευτυχώς δεν περιελήφθη ποτέ στη λίστα των κρουσμάτων του Η1Ν1- οι τελικές εξετάσεις του ήταν αρνητικές. Στις 4 Ιουλίου μετέβη με δική του πρωτοβουλία στο «Σωτηρία» αφού παρουσίασε υψηλό πυρετό μετά την επιστροφή του από ταξίδι στη Γερμανία. Τον παρέλαβε γιατρός ο οποίος φορούσε στολή και μάσκα και τον μετέφερε σε έναν ειδικό χώρο χωρίς να έλθει σε επαφή με άλλους ασθενείς. «Μου πήραν ιστορικό, δείγμα αίματος και φαρυγγικό επίχρισμαγια εξέταση.Στη συνέχεια μου είπαν να επιστρέψω στο σπίτι μου,μου έδωσαν προληπτικάΤamiflu για δύο ημέρες και μου συνέστησαν να μη βγω καθόλου έξω, τουλάχιστον ως την επομένη το απόγευμα,οπότεκαι θα εξάγονταν τα αποτελέσματα».Ωστόσο έπειτα από μία ημέρα τα αποτελέσματα δεν είχαν ακόμη βγει. Τη μεθεπόμενη, και αφού κανένας υπεύθυνος δεν είχε έλθει σε επαφή μαζί του, όπως του είχαν υποσχεθεί, ο κ. Βούκενας άρχισε να παίρνει τηλέφωνα για να μάθει τα αποτελέσματα. Επί ώρες όμως δεν κατέστη δυνατόν να λάβει κάποια απάντηση. «Ζητούσα τα τηλέφωνατου Παστέρ, προκειμένουνα μάθω αν νοσώ ή όχι,αλλάμου έλεγαν ότι δεν μπορούν να μου κάνουν κάτι». Τελικώς χρειάστηκε η χείρα βοηθείας... γνωστού για να καταφέρει να μάθει το αποτέλεσμα της εξέτασης (Ελλάδα γαρ). Πάντως, παρά τα επί μέρους προβλήματα, ο κ. Βούκενας θεωρεί ότι μέσα στο νοσοκομείο η κατάσταση ήταν οργανωμένη.

Ας αναλογιστούμε όμως ότι με ελάχιστα κρούσματα υπήρχαν προβλήματα στη ροή του συστήματος, τι θα συμβεί όταν τα κρούσματα φθάσουν σε λίγο καιρό σε τετραψήφια ή και πενταψήφια νούμερα καθημερινά;

12/07/2009

Ερχεται πανδημία στα θρανία(ΚΥΡ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Το μεγαλύτερο μέρος του μαθητικού πληθυσμού είναι πολύ πιθανό να νοσήσει από τη νέα γρίπη το φθινόπωρο, αποφαίνονται πλέον οι ειδικοί επιστήμονες. Πιο ευάλωτα είναι τα «πρωτάκια», καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει ακόμη ισχυροποιηθεί.

Παρ' όλ' αυτά, σχέδιο ανάσχεσης της νόσου δεν φαίνεται να έχει καταρτιστεί ακόμη από το υπουργείο Υγείας, το οποίο θα περιοριστεί στη διακοπή λειτουργίας των σχολείων εάν επεκταθεί η ασθένεια.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και διευθυντής της Γ' Παθολογικής Κλινικής και της Μονάδας Λοιμώξεων Ερυθρού Σταυρού, Μ. Λαζανάς, θεωρεί την επέκταση της νόσου αναπόφευκτη το επόμενο διάστημα:

Μεγάλη διασπορά

«Τα κρούσματα δεν θα είναι απλώς πολύ περισσότερα τους επόμενους μήνες, αλλά θα υπάρξει και μεγάλη διασπορά στον μαθητικό πληθυσμό, επειδή υπάρχει μεγάλος συνωστισμός στις αίθουσες. Τα θρανία απέχουν εκατοστά το ένα από το άλλο. Η επαφή και τα αγγίγματα είναι αναπότρεπτα μεταξύ των μαθητών. Ενας να φτερνιστεί, θα μεταδοθεί ο ιός σε όλη την τάξη. Ετσι, είναι πιθανό ακόμη και το 100% των παιδιών να κολλήσουν. Αλλωστε, η εκτίμηση είναι πως ο ιός θα διασπαρεί τουλάχιστον στο 50% του ελληνικού πληθυσμού».

Το σενάριο μοιάζει εφιαλτικό, αλλά οι επιστήμονες παραμένουν καθησυχαστικοί, αφού η νέα γρίπη μέχρι στιγμής εμφανίζεται με ήπια συμπτώματα, ενώ και η θνητότητα εξ αυτής είναι μικρότερη σε σχέση με την εποχική γρίπη.

«Οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν, διότι ούτως ή άλλως δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Οταν θα συμβεί, θα κλείσουν όλα τα σχολεία, όπως συνέβη και στο Μεξικό και την Αμερική. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τηρούμε τα μέτρα της προσωπικής υγιεινής και να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα σταγονίδια. Οταν θα βγει στην αγορά το εμβόλιο, τότε θα το κάνουν όσοι πρέπει. Αλλά το ζήτημα είναι πως όσο κυκλοφορεί, ο ιός μπορεί και να αλλάξει συμπεριφορά».

Ο Μ. Λαζανάς αναμένει τη μεγάλη διασπορά του ιού ακόμη και νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο: «Μπορεί η μεγάλη επέκταση να γίνει και πριν από τον Σεπτέμβριο, ανάλογα με το πόσο θα μεταδοθεί ο ιός. Δεν σχετίζεται απαραίτητα με το άνοιγμα των σχολείων. Πάντως δεν νομίζω πως θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα τέτοιο φαινόμενο».

Ευάλωτα τα νήπια

Οι πιθανότητες να κολλήσουν τα μικρά παιδιά είναι περισσότερες εξηγεί η παιδίατρος ειδική ανοσολόγος Μαρία Κανάριου, η οποία όμως είναι καθησυχαστική: «Είναι λογικό στις λοιμώξεις του αναπνευστικού -όπως είναι ο νέος ιός- τα παιδιά να αρρωσταίνουν το φθινόπωρο. Ειδικά μάλιστα τα παιδιά που πρωτοπηγαίνουν σχολείο. Οι πιθανότητες είναι αυξημένες και σ' αυτά που πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο, που δεν έχουν άλλους ερεθισμούς. Οσο μεγαλύτερη ηλικία έχει ένα παιδί τόσο πιο προστατευμένο είναι, επειδή είναι πιο έτοιμο το ανοσοποιητικό του σύστημα. Αρα, πιο ευαίσθητη είναι η ηλικία των 3 ή 4, ενώ στα 8 ή στα 10 χρόνια το αμυντικό σύστημα ωριμάζει περισσότερο, συνεπώς μπορούν να τα καταφέρουν και καλύτερα».

Η μετάλλαξη του ιού είναι αυτή που προβληματίζει και τη Μ. Κανάριου, αφού όπως υπογραμμίζει: «Είναι μεν ένας νέος ιός, αλλά δεν είναι και από τους χειρότερους. Βέβαια, επειδή ακριβώς είναι καινούριος, μας βάζει σε σκέψεις, μια που οι μικροοργανισμοί εξελίσσονται. Βέβαια, δεν δικαιολογείται αυτός ο πανικός που επικρατεί».

Οχι στην υστερία

Οι ενήλικες κινδυνεύουν λιγότερο, αποσαφηνίζει ο λοιμωξιολόγος διευθυντής της Α' Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς» Παν. Γαργαλιάνος:

«Τα παιδιά είναι το θέμα. Οι μεγάλοι έχουμε αντοχή, διότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουμε έρθει κάποια στιγμή σε άμεση ή έμμεση επαφή με παραπλήσια στελέχη, ενώ τα παιδιά όχι. Πρόκειται πάντως για μια ήπια νόσο και δεν χρειάζεται η υστερία που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας.

Για να καταλάβετε, εάν εγώ δεν είχα δύο μικρά παιδιά, θα είχα πάει να κολλήσω ώστε να αποκτήσω ανοσία. Μπορεί σε μια πιθανότητα μεταλλαγής του ιού να μην προφυλαχθώ, αλλά σίγουρα έχω περισσότερες πιθανότητες» καταλήγει ο λοιμωξιολόγος.

13/07/2009

Αγώνας δρόμου για το νέο εμβόλιο (NEA)

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι επιστήμονες για να παρασκευάσουν εμβόλιο, πριν η νέα γρίπη εισέλθει σε περίοδο έξαρσης από το φθινόπωρο.

O προβληματισμός εντείνεται καθώς ο χρόνος έχει ήδη αρχίσει να μετράει αντίστροφα, ενώ ερωτηματικά υπάρχουν και για το εάν η Ελλάδα θα είναι μεταξύ των χωρών που θα προμηθευτούν κατά προτεραιότητα τα εμβόλια. «Θολό» παραμένει το τοπίο για το πότε θα δοθεί προς χρήση το πολυαναμενόμενο εμβόλιο, καθώς πριν παρασκευασθεί μαζικά από τις φαρμακοβιομηχανίες, πρέπει πρωτίστως να διεξαχθούν κλινικές μελέτες και εν συνεχεία να δοθεί έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΕΑ). Συνεπώς, ουδείς είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

Ο κίνδυνος επιπλοκών

Το σημαντικότερο ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ κ. Δημήτρη Τριχόπουλο, είναι «να είναι εγγυημένη η ασφάλεια σε ό,τι αφορά τη χρήση του, δεδομένου ότι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι μεταξύ άλλων νέοι και μικρά παιδιά- οι άνθρωποι δηλαδή που δεν εμφανίζουν ανοσία στον νέο ιό».

Άλλωστε, το παρελθόν έχει δείξει πως ο κίνδυνος επιπλοκών είναι πιθανός: το 1976 το αντιγριπικό εμβόλιο είχε ενοχοποιηθεί πως προκαλούσε ένα σοβαρό νευρολογικό σύνδρομο, το Guillain- Βarre, το οποίο μπορεί να οδηγήσει και σε παράλυση.

Εξίσου σημαντικό είναι να διαπιστωθεί κατά πόσον το νέο εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό. «Το θετικό ωστόσο είναι ότι, έπειτα από έρευνες που έγιναν σε 70 διαφορετικά στελέχη, φαίνεται πως ο ιός της νέας γρίπης δεν διαφέρει αντιγονικά. Το γεγονός αυτό.

Το αισιόδοξο σενάριο

Πάντως, όπως δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν στη χώρα μας τον Οκτώβριο, υπάρχει όμως το ενδεχόμενο τα νέα εμβόλια να φτάσουν με το νέο έτος- δηλαδή, τον Φεβρουάριο του 2010.

Προβληματισμός προκύπτει και για έναν επιπλέον λόγο: στην περίπτωση καθυστέρησης του νέου εμβολίου υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να συναντηθεί ο κοινός ιός της γρίπης με τον νέο, με αποτέλεσμα να προκύψει πρόσφορο έδαφος για μετάλλαξη. «Το καθησυχαστικό πάντως, είναι πως τα συμπτώματα παραμένουν ήπια. Επιπλέον, η κοινή γρίπη προσβάλλει μαζικά τον πληθυσμό της χώρας μας μετά το Δεκέμβριο και επομένως κερδίζουμε χρόνο», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, κ. Μάριος Λαζανάς

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Σε περίπτωση καθυστέρησης του νέου εμβολίου υπάρχει το ενδεχόμενο να συναντηθεί ο κοινός ιός της γρίπης με τον νέο

Καθυστερήσεις και στην παραγγελία

Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ παρασκευής του εμβολίου δεν είναι το μοναδικό «μυστήριο», αφού καλά πληροφορημένες πηγές υπογράμμιζαν χθες στα «ΝΕΑ» πως εντοπίζονται καθυστερήσεις και σε ό,τι αφορά την παραγγελία των εμβολίων. Οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τις παρασκευάστριες εταιρείες του νέου αντιγριπικού εμβολίου. Ωστόσο δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές εάν η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας προτεραιότητας που έχουν συντάξει οι φαρμακοβιομηχανίες, βάσει της οποίας εξασφαλίζεται η σειρά με την οποία θα εφοδιασθούν οι χώρες με τα εμβόλια. Και αυτό γιατί η υπογραφή των προσυμβολαίων ανάμεσα στις φαρμακοβιομηχανίες και τις χώρες που εκδηλώνουν ενδιαφέρον προϋποθέτει την καταβολή του 10% του συνολικού κόστους της παραγγελίας. Απ΄ ό,τι όμως φαίνεται η χώρα μας δεν έχει ακόμη πληρώσει το ποσό που της αναλογεί για να λάβει τις 8 εκατομμύρια δόσεις που χρειάζεται ώστε να εμβολιαστούν 4 εκατομμύρια Έλληνες.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ανακοίνωση ΥΥΚΑ για προμήθεια εμβολίων κατά του ιού της νέας γρίπης.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ. 210.5205291-210.5200738

Αθήνα, 13 Ιουλίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ύστερα και από σχετική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας και των Επιστημόνων, που συμμετέχουν σ’ αυτή, η Ελλάδα θα καλυφθεί με τουλάχιστον 8.000.000 δόσεις πανδημικού εμβολίου.

Η προμήθεια των εμβολίων αυτών, ύστερα από την οριστικοποίηση των παραγγελιών την προηγούμενη εβδομάδα, θα αρχίσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί με συνεχή και σταθερή ροή, ώστε να διασφαλιστεί ο απρόσκοπτος εφοδιασμός της χώρας και ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Ειδικότερα, η κατανομή των εμβολίων έχει ως εξής :

1. 2.000.000 εμβόλια από την εταιρία Glaxo.

Η παραλαβή τους θα ξεκινήσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου.

2. 3.000.000 εμβόλια από την εταιρία Novartis.

Η παραλαβή των 2.000.000 δόσεων θα γίνει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου και θα ακολουθήσουν στις αρχές Ιανουαρίου άλλο 1.000.000 δόσεις.

3. 3.000.000 εμβόλια από την εταιρία Sanofi Pasteur.

Η παραλαβή θα ξεκινήσει 15 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί αρχές Ιανουαρίου.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η Ελλάδα, με αυτόν τον τρόπο διαχείρισης της προμήθειας των εμβολίων, είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που θα παραλάβουν τα πανδημικά εμβόλια.

Η χώρα μας θωρακίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απέναντι στον ιό Η1Ν1, που έχει πλήξει την παγκόσμια κοινότητα»

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μερικοί ακόμα χρήσιμοι σύνδεσμοι για το θέμα:

(1) Πίνακας παρακολούθησης της εξέλιξης της γρίπης H1N1 από την AirDB / Global Aviation DB (κάτι σαν οργανισμός παγκόσμιας αεροπλοίας):

Σε "χρονοδιάγραμμα", παρουσιάζεται η καταγραφή των κρουσμάτων της γρίπης από την αρχή της μέχρι σήμερα ενώ σε πίνακα παρουσιάζονται αθροιστικά τα μέχρι σήμερα κρούσματα και οι θάνατοι κατά χώρα ή/και γεωγραφική περιοχή. Ο πίνακας παρουσιάζει και δείκτες α) κρουσμάτων και β) θνησιμότητας στο γενικό πληθυσμό/χώρα αλλά, οι αδροί αυτοί δείκτες, δεν έχουν πρακτική αξία.

Swine flu charts and maps: http://www.theairdb....lu/heatmap.html

*************************************************************

(2) Πληροφορίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO)

i.- Συστάσεις του Π.Ο.Υ. για τα εμβόλια κατά της πανδημίας 2009 (H1N1) (13 Ιουλίου 2009)

http://www.who.int/c...3/en/index.html

ii.- Συχνές ερωτήσεις (FAQ) σχετικά με τον εμβολιασμό για τη γρίπη από H1N1 (27 Μαίου 2009)

http://www.who.int/c...s/en/index.html

iii.- Σελίδες του Π.Ο.Υ. για την πανδημία 2009 (H1N1)

http://www.who.int/c...u/en/index.html

*************************************************************

(3) Πληροφορίες από το CDC για τη γρίπη H1N1

http://www.cdc.gov/h1n1flu/

*************************************************************

(4) Πληροφορίες για τη γρίπη H1N1 από το NHS

http://www.nhs.uk/ne...eflulatest.aspx

Απομόνωσα τα παρακάτω:

"GPs will be able to diagnose swine flu on the basis of patients’ symptoms rather than waiting for laboratory testing.The routine tracing of people who have come into contact with confirmed cases of swine flu will end.Schools and other institutions will close only if local circumstances warrant it, for example if a significant number of pupils or teachers are ill."

και αναρωτιέμαι αν είναι δυνατή η διαφορική διάγνωση από την κοινή γρίπη χωρίς εργαστηριακή εξέταση (θα βασίζεται μόνο στο νεαρότερο της ηλικίας των κρουσμάτων;). Το αν δεν συμφέρει να εξεταστούν δείγματα από όλο τον πληθυσμό που θα νοσήσει είναι άλλο θέμα. Το ερώτημα το βάζω διότι είναι προφανές ότι από ένα σημείο και πέρα θα είναι αδύνατη η διάκριση. Μάλλον, η εκτίμηση θα γίνεται μόνο από τα βαριά περιστατικά αλλά και πάλι, πραγματική εικόνα δεν θα υπάρχει όταν συμπέσουν οι δυο γρίπες.

*************************************************************

(5) Πληροφορίες για τη γρίπη H1N1 από το Wikipedia

http://en.wikipedia....Swine_influenza

*************************************************************

(6) Προβληματισμοί σχετικά με τα εμβόλια για τη γρίπη H1N1

Με αφορμή τα παρακάτω δημοσιεύματα, αναρωτιέμαι κατά πόσο οι "παραγγελίες" του Υπουργείου (που έβαλε παραπάνω ο Τάσος) είναι δυνατόν να υλοποιηθούν ή είναι απλές "φούσκες".

i.- ABC News: Vaccine race for 'unstoppable' swine flu (14 July 2009)

http://www.abc.net.a...?section=justin

ii.- "The Atlanta Journal-Constitution": Swine Flu Vaccine Taking Longer Than Expected, (13 July 2009)

http://www.ajc.com/h...dc-/628989.html

Απομόνωσα τα παρακάτω:

α) "The Wisconsin researchers also said the H1N1 swine flu virus seems to be closely related to the viruses responsible for the deadly 1918-1919 Spanish flu pandemic, a finding that has been reported before. Antibodies taken from patients born before 1920 can recognize the H1N1 swine flu virus, but not so for people born after 1920, the scientists said." ..... ενδιαφέρουσα παρατήρηση που δείχνει τη "μνήμη" του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

β) "Still to be worked out is finding enough health-care workers to administer all those shots (600m), and determining ways to record side effects if the vaccine is given at the same time as the seasonal flu vaccine, officials said." αναρωτιέμαι ποιός είναι ο σχεδιασμός των δικών μας υπηρεσιών για τα 2 αυτά θέματα

iii.- Associated Press: WHO: No licensed swine flu vaccine til end of year http://www.google.co...1GlGfQD99DLQ3O0

iv.- Clinical trials on a swine flu vaccine begin in Rochester in August. http://www.13wham.co...wtA4O5mGWA.cspx

*************************************************************

(7) Η άποψη των "κτηνιάτρων" σχετικά με το όνομα της γρίπης των "χοίρων" (H1N1)

Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων απομόνωσα τα παρακάτω:

World Organisation for Animal Health:

11 June 2009: ""A/H1N1 is indeed a public health issue for all worldwide but so far the role of animals has not been demonstrated in its epidemiology or spread. Thus, recommendations we made since the start of this crisis remain valid,” explained OIE Director General, Dr Bernard Vallat."

http://www.oie.int/e...s/en_090611.htm

April 2009: "The virus has not been isolated in animals to date. Therefore, it is not justified to name this disease swine influenza. In the past, many human influenza epidemics with animal origin have been named using geographic name, eg Spanish influenza or Asiatic influenza, thus it would be logical to call this disease “North-American influenza”."

http://www.oie.int/e...s/en_090427.htm

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΠΟΥ: Προτεραιότητα στον εμβολιασμό ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού

Τις κοινωνικές ομάδες στις οποίες θα δοθεί προτεραιότητα για τον εμβολιασμό κατά της νέας γρίπης, εκτός από τις νοσοκόμες, τους γιατρούς και το τεχνικό προσωπικό των νοσοκομείων, θα πρέπει να αποφασίσουν όλες οι χώρες, σύμφωνα με τη Δρ Μαρί-Πολ Κιενί, διευθύντρια της Πρωτοβουλίας για την Έρευνα Εμβολίου, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ΠΟΥ .

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των δημοσιογράφων για τα ευρήματα της επιτροπής SAGE (στρατηγική συμβουλευτική επιτροπή ειδικών ανοσιολόγων) του ΠΟΥ, η κ. Κιενί ανέφερε ότι η επιτροπή αναγνώρισε ότι η πανδημία H1N1 δεν υποχωρεί και ως εκτούτου όλες οι χώρες πρέπει να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο.

Παράλληλα σημείωσε ότι αρκετές έρευνες έδειξαν ότι η νέα γρίπη προσβάλλει τους ανθρώπους διαφορετικά από την εποχική γρίπη, προκαλώντας προβλήματα στους πνεύμονες.

«Η Sage αναγνωρίζει κατ' αρχάς ότι οι λειτουργοί του τομέα υγείας σε όλες τις χώρες θα πρέπει να εμβολιαστούν προκειμένου να διατηρηθεί λειτουργικό το σύστημα υγείας, καθώς ο ιός θα εξελίσσεται», πρόσθεσε η κ. Κιενί, τονίζοντας ότι στη συνέχεια, η κάθε χώρα θα πρέπει να αποφασίσει ποια κοινωνική ομάδα θα προηγηθεί, με δεδομένη την ασυνήθιστη συμπεριφορά του ιού.

Ο ΠΟΥ συμβούλεψε επίσης τις χώρες να τηρήσουν κανονικά τα προγράμματα εμβολιασμού κατά της εποχικής γρίπης, καθώς το στέλεχος Η3Ν2 είναι επίσης ενεργό τώρα στο νότιο ημισφαίριο.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/14/1689722.htm

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας δίνει η ΠΟΥ.

Όλες οι χώρες πρέπει κατά απόλυτη προτεραιότητα να εμβολιάσουν του εργαζόμενους στο τομέα υγείας ώστε να προστατέψουν τη λειτουργικότητα των δομών και υπηρεσιών υγείας. Αυτό δίνει ως κατεύθυνση η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) προς τις χώρες.

Αν και η πανδημία θεωρείται μέσης βαρύτητας, εν τούτοις ορισμένες ομάδες ασθενών όπως οι έγκυες γυναίκες, οι ασθενείς με άσθμα ή άλλες χρόνιες καταστάσεις εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση ακόμη και θάνατο από την νόσο.

Η ΠΟΥ θεωρεί πλέον την εξάπλωση της νόσου αδύνατη να σταματήσει, γι αυτό και εκτιμά ότι είναι απαραίτητη η προμήθεια των εμβολίων και ο εμβολιασμός των πληθυσμών σε όλες τις χώρες.

Επειδή η διάθεση των εμβολίων αρχικά δεν θα είναι ικανοποιητική, κάθε χώρα θα πρέπει να οργανώσει μια διαβαθμισμένη προσέγγιση στον εμβολιασμό των διαφόρων ομάδων του πληθυσμού της, εκτιμώντας βεβαίως και τις ιδιαίτερες συνθήκες που υπάρχουν σε αυτή.

Κατά την ΠΟΥ τέτοιες ομάδες στις οποίες πρέπει να δοθεί προτεραιότητα, εκτός βέβαια από τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, είναι:

* οι εγκυμονούσες

* σε όσους εδώ και 6 μήνες υπάρχει εγκατεστημένη σοβαρή χρόνια πάθηση

* υγιή άτομα ηλικίας από 15 -49 ετών

* υγιή παιδιά

* υγιείς ενήλικες από 50 -64 ετών

* υγιή άτομα άνω των 64 ετών

Η ανακοίνωση και οι οδηγίες της ΠΟΥ

http://www.who.int/csr/disease/swineflu/notes/h1n1_vaccine_20090713/en/index.html

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τελικα ειμαστε τριτοκοσμικη χωρα...Μην ανησυχειτε, ειναι ολα υπο ελεγχο emdots , οπως ολα αλλωστε στην Ελλαδα...Αυτο μεχρι να γινουν ολα μπουρδελο και να παρει πρεφα ο κοσμακης οτι υστερουμε τραγικα σε θεματα προνοιας!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

16/07/2009

Στροφή στα βαριά κρούσματα και την προστασία του πληθυσμού (ΑΥΓΗ)

Βενιζέλος Β.

Μόνο τα βαριά κρούσματα και τα περιστατικά που εμφανίζουν επιπλοκές θα παρακολουθεί από σήμερα το σύστημα αντιμετώπισης της πανδημίας γρίπης Α (Η1Ν1) στη χώρα μας. Αυτό ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος, πλαισιωμένος από επιδημιολόγους και λοιμωξιολόγους - παθολόγους του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Η εγκατάλειψη της "φάσης περιχαράκωσης" και το πέρασμα στη "φάση προστασίας", όπως ονομάζονται επιστημονικά οι δύο στρατηγικές, κρίθηκαν από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας ως αναγκαία κίνηση, τόσο για λόγους επιδημιολογικούς όσο και για λόγους που αφορούν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Η καθημερινή καταγραφή ήπιων κρουσμάτων, εισαγόμενων στη συντριπτική τους πλειονότητα, έχει οδηγήσει τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις της κατάταξης των χωρών της Ε.Ε. όσον αφορά το σύνολο των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, γεγονός που έχει ήδη αρνητικές συνέπειες για την εικόνα της Ελλάδας στους ξένους τουρίστες, αλλά και για την κοινωνική ηρεμία στη χώρα. Σημειώνεται ότι πολλές άλλες χώρες έχουν σταματήσει από καιρό την καθημερινή καταγραφή ήπιων κρουσμάτων.

Ο Δημ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε επίσης ότι συγκροτήθηκε ad hoc Εθνικό Επιστημονικό και Συντονιστικό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στο οποίο συμμετέχουν τα μέλη της Ε.Γ. της Εθνικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση πανδημίας γρίπης, εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΚΕΠΥ, του ΕΟΦ, του ΙΦΕΤ, του ΕΚΕΒΥΛ, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες. Το Συμβούλιο θα συντάσσει μία φορά την εβδομάδα επιδημιολογική έκθεση για την πορεία του ιού στη χώρα, όπου θα καταγράφονται μόνον τα βαριά κρούσματα και εκείνα που εμφανίζουν επιπλοκές. Η έκθεση θα παραδίδεται στον υπουργό Υγείας και εκείνος θα την κοινοποιεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τους συναρμοδίους υπουργούς και τους προέδρους των κομμάτων της Βουλής.

Ο Δημ. Αβραμόπουλος δήλωσε ακόμη ότι τα νοσοκομεία θα νοσηλεύουν από σήμερα μόνο τα βαριά κρούσματα, καθώς θα δίνουν αποκλειστικά βάρος στην προστασία των ασθενών με σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις υψηλού κινδύνου. Μόνον οι βαριά ασθενείς θα λαμβάνουν επίσης αντιική φαρμακευτική αγωγή.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι μελετάται ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού κατά της γρίπης Α (Η1Ν1) και τόνισε για άλλη μία φορά τη μεγάλη σημασία της αυστηρής τήρησης των μέτρων ατομικής υγιεινής, ενώ σημείωσε ότι "δεν είναι δεδομένο ότι θα κλείσουν σχολεία. Μπορεί και να μην χρειαστεί".

Ο Δημ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει να εφαρμόσει την αρχή της προνοητικότητας, συνεπώς η χώρα θα πρέπει να είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο να φθάσουμε ακόμη και σε πανδημία τύπου 1918, ενώ ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας, Παν. Ευσταθίου, τόνισε ότι οι νοσηλευτικές μονάδες Υγείας της χώρας έχουν επάρκεια σε αναπνευστήρες, αλλά θα υπάρξουν και νέες προμήθειες.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε για άλλη μία φορά ότι "η χώρα και η κοινωνία μας είναι θωρακισμένες".

Εμβόλιο χωρίς άδεια;

Αίσθηση έχουν προκαλέσει, πάντως, οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με τις οποίες ένα εμβόλιο που θα έχει πλήρη αδειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προβλέπεται να έχει κυκλοφορήσει πριν από το τέλος του έτους.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση προκαλεί απορίες σχετικά με τους σχεδιασμούς και τις εξαγγελίες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και της ελληνικής, σχετικά με τους εμβολιασμούς.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εμβόλιο για όλους

Οκτώ στους δέκα που διαγνώστηκαν με τη νέα γρίπη στη χώρα μας είναι ταξιδιώτες από το εξωτερικό (επισκέπτες, τουρίστες ή ομογενείς). Εννέα στους δέκα που νόσησαν από τον ιό έχουν ιαθεί. Επτά στα δέκα κρούσματα του ιού Η1Ν1 εντοπίστηκαν από εξωνοσοκομειακούς γιατρούς. Συνολικά μετράμε 323 περιστατικά μέχρι χθες. Εκατόν τριάντα έξι διαγνώστηκαν την τελευταία εβδομάδα (8-15 Ιουλίου), από τα οποία μόνο 3 χρειάστηκαν νοσηλεία.

Τα παραπάνω στοιχεία ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος με αφορμή τη νέα φάση της πανδημίας στην οποία εισήλθε η χώρα μας. «Προχωρούμε από τη φάση περιχαράκωσης στη φάση προστασίας, που βασικό στόχο έχει την προστασία των ασθενών με σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις ή υψηλού κινδύνου. Η χρήση των αντιιικών θα γίνεται μόνο σε βαριά περιστατικά που νοσηλεύονται, σε ασθενείς υψηλού κινδύνου και σε ασθενείς που με αιτιολογημένη εκτίμηση των γιατρών θ' απαιτείται», είπε.

«Τα νοσοκομεία όλης της χώρας θα συνεχίσουν να είναι σε ετοιμότητα και θα εξετάζουν τους προσερχόμενους ασθενείς, δίνοντας έμφαση κυρίως στα βαριά περιστατικά και εκείνα που παρουσιάζουν επιπλοκές», επισήμανε ο Δ. Αβραμόπουλος.

Η χώρα μας προετοιμάζεται για το φθινόπωρο και για τη χειμερινή περίοδο, όπου, όπως αναφέρουν όλες οι διεθνείς μελέτες και οι προβλέψεις επιστημόνων, αναμένεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας με εξάπλωση του ιού, τόνισε ο υπουργός. «Και πάντα λαμβάνεται υπ' όψιν και το ενδεχόμενο αυξημένης επιθετικότητας, παθογένειας του ιού».

Οσο για το εμβόλιο που μέχρι την περασμένη εβδομάδα θα κάλυπτε 4 εκατομμύρια του πληθυσμού, με προτεραιότητα των παιδιών (0-18 ετών), των επαγγελματιών του τομέα υγείας, των ανοσοκατεσταλμένων και των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των νέων έως 30 ετών, ο υπουργός δήλωσε ότι προσανατολίζεται στην κάλυψη ολόκληρου του πληθυσμού.

Για τις διαφορές μεταξύ της εποχικής γρίπης Α Η1Ν1 και της τωρινής πανδημίας μίλησε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ειδικός λοιμοξιωλόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ. «Σε συγκρίσεις που δημοσιεύτηκαν στις επιστημονικές επιθεωρήσεις Nature και Science, επισημαίνεται ότι ενώ η εποχική γρίπη μεταδίδεται στο 5 με 15% του πληθυσμού, η πανδημική γρίπη κατά κανόνα μεταδίδεται σε μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, 20, 30% και ίσως και παραπάνω.

Η θνητότητα της εποχικής γρίπης είναι 500.000 θάνατοι κάθε χρόνο παγκοσμίως. Με την πανδημική γρίπη περιμένουμε μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων. Ιστορικά γνωρίζουμε ότι η γρίπη του '57 και του '68 είχε γύρω στο 1 με 2 εκατ. ενώ του '18 είχε τουλάχιστον 50 εκατ. θανάτους. Υπολογίζουν οι μελέτες ότι η τωρινή πανδημία θα είναι αντίστοιχη με του '57 και του '68, όσον αφορά τα ποσοστά θανάτων».

Ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ενημέρωσε για θέματα αρμοδιότητάς του

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Για όσους θέλουν να μάθουν λίγα περισσότερα για την ιστορία της εμφάνισης και της εξέλιξης του ιού H1N1, υπάρχουν δυο καλά άρθρα στο χθεσινό τεύχος του "New England Journal of Medicine" (και είναι FREE):

(1) Historical Perspective — Emergence of Influenza A (H1N1) Viruses http://content.nejm....3/279?query=TOC

(2) The Persistent Legacy of the 1918 Influenza Virus http://content.nejm....3/225?query=TOC

ΥΓ

1. Αν στο επιτελείο του υπουργείου σκέφτονται να κάνουν το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο εμβολιασμούς σε παιδιά (δηλ. πριν ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές), να τα κάνουν πρώτα στα δικά τους τα παιδιά.

2. edit: κάποιο πρόβλημα υπάρχει με τον editor και τη μορφοποίηση (-ΟΚ λύθηκε)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΝΘΙΜΟΥ

Παρέμβαση για το θέμα της νέας γρίπης έκανε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, λέγοντας ότι η Εκκλησία σε καμία περίπτωση δεν δέχεται ότι μπορεί να μεταδοθούν τα μικρόβια της νέας γρίπης μέσω της θείας κοινωνίας.

“Τα κοχλυάρια με τα οποία μεταλαμβάνουν οι πιστοί είναι ασημένια, και για το λόγο αυτό δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. Σύμφωνα με επιστημονική γνωμοδότηση, τα μικρόβια, αν υπάρξουν, χάνονται πάνω στο ασήμι”, εξήγησε ο κ. Άνθιμος.

Παράλληλα, επισήμανε ότι και από την πλευρά της πίστης η Εκκλησία δεν δέχεται ότι μπορεί να γίνει μετάδοση, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Είναι σαν να λέμε ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε κουτάλια στα σπίτια και στα εστιατόρια, διότι μπορεί να μεταδοθεί η γρίπη”.

Εξάλλου, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης τόνισε ότι, με βάση τις οδηγίες της Ιεράς Συνόδου και του υπουργείου Υγείας, το εκκλησίασμα θα ενημερωθεί για τα μέτρα πρόληψης χωρίς να υπάρξει πανικός.

http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=41981

emeleos

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Παράλληλα, επισήμανε ότι και από την πλευρά της πίστης η Εκκλησία δεν δέχεται ότι μπορεί να γίνει μετάδοση, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Είναι σαν να λέμε ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε κουτάλια στα σπίτια και στα εστιατόρια, διότι μπορεί να μεταδοθεί η γρίπη”.

Εξάλλου, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης τόνισε ότι, με βάση τις οδηγίες της Ιεράς Συνόδου και του υπουργείου Υγείας, το εκκλησίασμα θα ενημερωθεί για τα μέτρα πρόληψης χωρίς να υπάρξει πανικός.

Νόμιζα ότι στα εστιατόρια τα έπλεναν πριν τα ξαναχρησιμοποιήσουν emgoal

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

“Τα κοχλυάρια με τα οποία μεταλαμβάνουν οι πιστοί είναι ασημένια, και για το λόγο αυτό δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. Σύμφωνα με επιστημονική γνωμοδότηση, τα μικρόβια, αν υπάρξουν, χάνονται πάνω στο ασήμι”, εξήγησε ο κ. Άνθιμος.

Το ασήμι σκοτώνει και τους ιούς εκτός από τους λυκάνθρωπους;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

“Τα κοχλυάρια με τα οποία μεταλαμβάνουν οι πιστοί είναι ασημένια, και για το λόγο αυτό δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. Σύμφωνα με επιστημονική γνωμοδότηση, τα μικρόβια, αν υπάρξουν, χάνονται πάνω στο ασήμι”, εξήγησε ο κ. Άνθιμος.

Το ασήμι σκοτώνει και τους ιούς εκτός από τους λυκάνθρωπους;

κακιες! δεν τους σκοτωνει το ασημι αλλα η πιστη ...

21/07/2009

4.400 Έλληνες θα νοσηλευτούν στην Εντατική! (ΝΕΑ)

ΣΥΜΦΩΝΑ με έρευνα που εκπόνησε ο κ. Νίκος Μανιαδάκης από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), σε περίπτωση που νοσήσει το 40% του ελληνικού πληθυσμού τα νοσοκομεία θα επιβαρυνθούν κατά 125 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε φάρμακα, επισκέψεις σε γιατρούς και διαγνωστικές εξετάσεις θα δαπανηθούν άλλα 75 εκατομμύρια ευρώ. «Εκτιμούμε ότι κατά μέσο όρο 44.000 Έλληνες- το 1% αυτών που θα κολλήσουν τη νέα γρίπη- θα χρειαστούν περίθαλψη. Από αυτούς υπολογίζεται ότι το 20-30% θα πρέπει να έχει αναπνευστική υποστήριξη, ενώ το 5-10% αναμένεται πως θα χρειαστεί να ενταχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Μανιαδάκης. Και ενώ η έρευνα εκτιμά ότι από 2.200 έως 4.400 Έλληνες πιθανώς να μπουν σε εντατικές, με το βάρος να πέφτει σε μονάδες της πρωτεύουσας, αξιόπιστες πηγές από το σύστημα υγείας αναφέρουν ότι στην Αττική «μπορεί να υπάρχουν 5 κλίνες διαθέσιμες κάθε ημέρα, όμως υπάρχει και περίπτωση μέσα στην ίδια ημέρα να έχουμε λίστα αναμονής που να φτάνει τα 20-25 άτομα». Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΔΥ, σε περίπου 900.000 ασθενείς θα πρέπει οπωσδήποτε να χορηγηθούν αντιγριπικά, ενώ το ποσοστό των παιδιών που θα νοσήσουν θα είναι μεγαλύτερο απ΄ ό,τι άλλων ηλικιακών ομάδων.

3 δισ. ευρώ

«Η μεγάλη επίπτωση στην ελληνική οικονομία θα προκύψει από τις χαμένες εργατοώρες λόγω του ότι περίπου το 40% του εργαζόμενου προσωπικού αναμένεται να απουσιάσει από την εργασία του για πέντε έως επτά ημέρες, συν μία με δύο ημέρες για προληπτικούς λόγους αφού έχει αναρρώσει. Το κόστος απώλειας παραγωγικότητας συνολικά υπολογίζεται στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ- και αυτό παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ήπιας μορφής γρίπη. Μέρος αυτής της απώλειας παραγωγικότητας θα επιβαρύνει τους ασφαλιστικούς οργανισμούς», επισημαίνει ο κ. Μανιαδάκης. Ο ίδιος τονίζει ότι είναι τέτοια η φύση της νέας γρίπης και τόσο μεγάλη η οικονομική επιβάρυνση, που ο εμβολιασμός του πληθυσμού- μόλις κυκλοφορήσει το εμβόλιο και αφού έχει πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις ασφάλειας- ενδείκνυται και από οικονομικής πλευράς, καθώς το κόστος του υπολογίζεται στα 150 εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο του πληθυσμού. «Μπορεί με τον εμβολιασμό να επιβαρύνεται το σύστημα υγείας, όμως θεωρώντας ότι θα μειώσει κατά 70-80% τον αριθμό των κρουσμάτων ταυτόχρονα θα μειωθεί κατά πολύ το κόστος από την απώλεια παραγωγικότητας αλλά και από την περίθαλψη των νοσούντων», λέει ο κ. Μανιαδάκης.

Ανακοινώσεις για το εμβόλιο

ΣΥΜΦΩΝΑ με καλά πληροφορημένες πηγές, αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται στην έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων συνεδρίαση του Τομέα Ανθρωπίνων Φαρμάκων σχετικά με την πρόοδο στην ανάπτυξη του εμβολίου κατά της νέας γρίπης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ήδη έχουν αρχίσει κλινικές δοκιμές, η πορεία των οποίων αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα αργά το βράδυ.

«Σίγουρα θα πρέπει να δοθεί έμφαση στα μέτρα πρόληψης που μπορούμε να λάβουμε ως πολίτες, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή φιλιών ή να καλύπτουμε το στόμα με χαρτομάντιλο κατά τον βήχα», αναφέρει ο κ. Μανιαδάκης.

Θα νεκρώσει το Δημόσιο

ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΙ στο χειρότερο σενάριο εξάπλωσης της νέας γρίπης φαίνεται πως είναι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΣΕ και η ΔΕΗ.

«Απ΄ όσο γνωρίζω δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο κ. Νίκος Φωτόπουλος, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ενώ ο κ. Ανδρέας Βασιλόπουλος, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, επισημαίνει πως «όχι μόνο δεν υπάρχει σχέδιο ετοιμότητας για τις απουσίες εξαιτίας της νέας γρίπης, αλλά ήδη έχουμε ελλείψεις σε προσωπικό.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα εφιαλτικά σενάρια, οδεύουμε προς παράλυση». Στην ίδια σχεδόν κατάσταση βρίσκεται και ο ΟΤΕ σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Μπρόφα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΟΜΕ ΟΤΕ.

«Όταν διαπιστώσαμε ότι είχαμε δύο κρούσματα της νέας γρίπης στο διοικητικό μέγαρο του ΟΤΕ, ζητήσαμε να εγκατασταθούν θερμικές κάμερες. Ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα», λέει ο κ. Μπρόφας.

Τεταρταίος πυρετός και στο ΑΕΠ

«ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ανησυχούν για τις οικονομικές επιπτώσεις της γρίπης»: με αυτόν τον πρωτοσέλιδο τίτλο, η γαλλική εφημερίδα «Le Μonde» ανέδειξε χθες μια επώδυνη παράμετρο της πανδημίας, η οποία ενέσκυψε εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις «πιθανές οικονομικές επιπτώσεις ενός κύματος γρίπης Α΄», το οικονομικό κόστος της πανδημίας μπορεί να φτάσει, ανάλογα με τη σοβαρότητα του νέου κύματος που όλοι αναμένουν το φθινόπωρο, από το 0,7% έως το 4,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) κάθε χώρας.

Η χαμηλότερη εκτίμηση (το 0,7% του ΑΕΠ) αφορά μια επιδημία ανάλογη με εκείνη της «γρίπης του Χονγκ Κονγκ» του 1968, από την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους 750.000-1.000.000 άνθρωποι. Η πλέον δυσοίωνη εκτίμηση (το 4,8% του ΑΕΠ) παίρνει ως δεδομένο πως η πανδημία της νέας γρίπης θα είναι ανάλογη με εκείνη της ισπανικής γρίπης την περίοδο 1918-1919, όταν είχε νοσήσει το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι, και είχαν χάσει τη ζωή τους 30-60 εκατομμύρια άνθρωποι.

«4%-8%»

Οικονομολόγος μεγάλης γαλλικής ασφαλιστικής εταιρείας, τον οποίο επικαλείται η «Figaro», εκφράζει την εκτίμηση πως το κόστος μιας πανδημίας ανάλογης με εκείνης του 1918-1919 θα ανέλθει στο «4%-8% του ΑΕΠ κατά μέσον όρο για το σύνολο των κρατών». Όσο για το βρετανικό κέντρο μελετών Οxford Εconomics, βάσει της πρόβλεψής του, και παίρνοντας ως δεδομένο πως θα νοσήσει από τη γρίπη το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού και πως το ποσοστό της θνησιμότητας θα είναι της τάξης του 0,4%, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3,5%- ήτοι απώλεια 2.500 δισ. δολαρίων, πλήγμα δυόμισι φορές ισχυρότερο από την ύφεση που αναμένει για το 2009 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Καμπανάκι για τις εγκύους

ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ, έντονη σύγχυση στον πληθυσμό προκαλούν οι διαφορετικές συμβουλές διαφόρων ιατρικών οργανώσεων, σχετικά με τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται για τη γρίπη των χοίρων. Το Βασιλικό Κολέγιο Μαιών ανακοίνωσε ότι οι έγκυοι θα πρέπει να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κατά τις ώρες αιχμής ενώ το Εθνικό Ίδρυμα για την Εγκυμοσύνη πρότεινε στις γυναίκες να αποφύγουν να συλλάβουν μέχρις ότου περάσει η πανδημία.

Το θέμα για τις εγκύους παραμένει ανοιχτό, καθώς δείχνουν πιο ευάλωτες στον ιό Η1Ν1, ο οποίος είναι πιθανό να προκαλέσει επιπλοκές όπως πνευμονία, αφυδάτωση και αναπνευστικά προβλήματα. Αλλά και για το εμβόλιο θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες, ειδικά για την επίδραση που θα έχει στις εγκύους. Η εκπρόσωπος του συμβουλίου των Μαιών, δήλωσε ότι δεν πρέπει να εμβολιαστούν «καθώς κάτι τέτοιο θα μεταβάλει τα συστήματα του σώματός τους».

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

κανενα σχολιο για τη θεση της εκκλησιας?

οι ειδικευομενοι τι λενε για την ενημερωση που εχουν μεχρι τωρα στα νοσοκομεια τους για το θεμα πανδημια?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΝΘΙΜΟΥ

Παρέμβαση για το θέμα της νέας γρίπης έκανε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, λέγοντας ότι η Εκκλησία σε καμία περίπτωση δεν δέχεται ότι μπορεί να μεταδοθούν τα μικρόβια της νέας γρίπης μέσω της θείας κοινωνίας.

κανενα σχολιο για τη θεση της εκκλησιας?

....εγω συμφωνω με Ανθιμο, αλλωστε ειναι γνωστος και εγκριτος λοιμωξιολογος-διεθνολογος.-

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ναι αλλα οπως μου ελεγαν σημερα καποιοι ασθενεις και συγγενεις τους, ποσοι παπαδες θα αρρωστησουν τελικα?

προσωπικα μεταξυ ανυπαρκτου κρατους και παραδοσιακης εκκλησιας ψηφιζω το δευτερο ... παιζει καλυτερο φιναλε με την εκκλησια απο κοντα :D

Έκαναν πάρτυ γρίπης στο Κολωνάκι

Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2009, 10:13

Παροξυσμός φόβου, γελοιότητα, μόδα, σωτηρία από τη γρίπη ή απλώς μια πράξη που οδηγεί αφελείς σε δύσβατα μονοπάτια;

Σε χώρες της Ευρώπης, αλλά κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι μια από τις περιοχές του πλανήτη που πλήγεται ιδιαιτέρως (έχουν καταγραφεί δεκάδες θάνατοι), διοργανώνονται τα περίφημα πια «πάρτυ της γρίπης».

Ομάδες συγκεντρώνονται σε κοινούς χώρους ελπίζοντας... να κολλήσουν τον ιό της νέας γρίπης από κάποιον που είναι ήδη φορέας του.

Είναι απίστευτο. Σε πολλές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, για πράδειγμα, οι γονείς πηγαίνουν τα παιδιά τους όχι σε παιδικά πάρτυ, αλλά στα «πάρτυ της γρίπης», ελπίζοντας να είναι κάποιος εκεί που νοσεί και να τους μεταδώσει τον ιό. Πρωτοφανές, αλλά πέρα για πέρα πραγματικό.

Η μόδα αυτή με τα πάρτυ της γρίπης ξεκίνησε από τη Μεγάλη Βρετανία και γρήγορα επεκτάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην ηπειρωτική Ευρώπη και τώρα στην Ελλάδα.

Πληροφορίες μιλάνε για το πρώτο παρόμοιο πάρτυ που διοργανώθηκε σε περιοχή του Κολωνακίου, όπου συγκεντρώθηκε άγνωστος αριθμός ατόμων για να «λάβουν» τον ιό στο -ακόμη- πρώιμο στάδιό του.

Αυτή η κατά πολλούς γελοιότητα της εποχής μπορεί να αποβεί μοιραία για κάποιους, καθώς είναι προφανές ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν γνωρίζει καν τη δυναμική που έχει το ανοσοποιητικό τους σύστημα, πολλώ δε δεν έχουν ιδέα τι είναι αυτός ο ιός και βασίζονται μόνο σε φήμες, διαρροές και πληροφορίες αμφιβόλου ποιότητας.

Αυτή η προφανής γελοιότητα, ή μόδα της εποχής, προκαλείται από τον βομβαρδισμό των πληροφοριών που παρέχονται από τα διεθνή Μέσα ενημέρωσης, ότι ο ιός είναι στο στάδιο της μετάλλαξης, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι σε θέση να το επιβεβαιώσει η επιστημονική κοινότητα, η οποία παραμένει διχασμένη σχετικά με τη νέα γρίπη.

Μιλώντας στη zougla.gr ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων, Παναγιώτης Ευσταθίου, δήλωσε ότι εάν συνέβη ένα ανάλογο πάρτι και στη χώρα μας είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς δεν ξέρει ο καθένας σε ποια κατάσταση βρίσκεται το ανοσοποιητικό του σύστημα και επομένως ποια επιπλοκή μπορεί να επιφέρει στον οργανισμό του ο ιός της νέας γρίπης.

Για επιπόλαιες κινήσεις που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους έκανε λόγο στη zougla.gr ο πνευμονολόγος, κ. Γιώργος Βαρουχάκης.

Γιώργος Βαρουχάκης

Πού βασίζεται η προοπτική των «πάρτυ της γρίπης»

Για τους περισσότερους -κυρίως αδαείς σχετικά με ιατρικά ζητήματα- είναι ο μόνος τρόπος να θωρακιστούν απέναντι στην κατά πολλούς επερχόμενη «καταιγίδα» ιώσεων από τον ιό H1N1.

Θεωρητικά, οι ειδικοί αναφέρουν ότι το καλύτερο αντίδοτο για την αποκαλούμενη νέα γρίπη είναι η έκθεση στον ιό κατά το πρώιμο στάδιό της.

Συγκεκριμένα, λένε ότι αυτή τη στιγμή ο ιός είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο, δεν έχει μεταλλαχθεί και είναι αντιμετωπίσιμος.

Ταυτόχρονα, όσοι έχουν νοσήσει και ιαθεί ''θωρακίστηκαν'', καθώς ο οργανισμός τους δημιούργησε αντισώματα και δεν αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να δεχτούν νέο «κύμα του ιού». Με βάση αυτή τη λογική που οι ειδικοί επισημαίνουν, γίνονται τα «πάρτι της γρίπης. Υπάρχει όμως μια ειδοποιός διαφορά, η οποία πρέπει να επισημανθεί.

Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί με απόλυτη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί κάποιος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με πνευμονία απ' αυτόν τον ιό.

Επομένως, το θέμα είναι απλό… Ο καθένας σταθμίζει και αποφασίζει…

http://www.zougla.gr/news.php?id=53167

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Έκαναν πάρτυ γρίπης στο Κολωνάκι

.....είναι γνωστό πως όλα τα βλαχομπαρόκ, περιορισμένου IQ ανθρωποειδή είναι μαζεμένα στο Κωλωνάκι.-

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.