Jump to content

ΖΩΤΑΚΗ ΛΕΤΤΑ- Ανοιχτή επιστολή προς την Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.


anastasiostheodoridis

Recommended Posts

Κιλκίς 20 Φεβρουαρίου 2009

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αυτό που γίνεται τις μέρες αυτές στην Βουλή των Ελλήνων είναι πρωτόγνωρο. Συζητείται η ψήφιση ενός νόμου ο οποίος είναι εκ των προτέρων καταδικασμένος να παραμείνει ανενεργός ως μη εφαρμόσιμος!

Και τούτο διότι, ως γνωστόν, χωρίς την έγγραφη παραίτηση των νοσοκομειακών γιατρών από στοιχειώδες δικαίωμά τους (το δικαίωμα να μην εργάζονται πέραν των προβλεπομένων από το ευρωπαϊκό δίκαιο ωρών εφημέρευσης) δεν είναι δυνατή καμία νομιμοποίηση του σημερινού απαράδεκτου εργασιακού στάτους. Οποιοδήποτε νομικό κείμενο το οποίο δεν συνυπογράφεται από την Ο.Ε.Ν.Γ.Ε., δεν μπορεί να έχει νομική ισχύ, ακόμα και αν προέρχεται από τη Βουλή των Ελλήνων, διότι το ευρωπαϊκό δίκαιο το οποίο επικαλούμαστε υπερισχύει του εθνικού.

Αν εμμένουμε στο ζήτημα της εφημέρευσης δεν είναι διότι θεωρούμε τα λοιπά αιτήματά του κλάδου μας μικρότερης σημασίας, αλλά διότι η νομική κάλυψη της οποίας απολαμβάνουμε επί του συγκεκριμένου ζητήματος αποτελεί και ακαταμάχητο όπλο στην διεκδίκηση όσων δικαιούμεθα.

Αυτό σημαίνει ότι τη στιγμή αυτή η Βουλή των Ελλήνων απασχολείται με τη συζήτηση ενός σχεδίου νόμου άνευ αντικειμένου! Το ζήτημα αυτό είναι σοβαρό, διότι ξεφεύγει από τα συνήθη πλαίσια αντιπαράθεσης μεταξύ συνδικαλιστικών οργανώσεων και κυβέρνησης, διολισθαίνοντας προς την κατεύθυνση του ευτελισμού του Κοινοβουλίου. Η διαφορά από άλλες περιπτώσεις κατά τις οποίες ένας νόμος του κράτους παρέμεινε ανενεργός είναι καταφανής. Ενώ στις περιπτώσεις εκείνες το ανεφάρμοστο του νόμου δεν είχε προβλεφθεί αλλά προέκυπτε από εκ των υστέρων τεχνικές αδυναμίες κατά την εφαρμογή διατάξεών του νόμου εκείνου ή λόγω σιωπηλής απαξίωσής του ή ακόμα λόγω κοινωνικής αντίδρασης , στην συγκεκριμένη περίπτωση, η αντίδραση που «εγγυάται» το ανεφάρμοστο είναι εκ των προτέρων δηλωμένη αλλά και νομικά ισχυρή!

Το παραπάνω σκεπτικό οδηγεί στα εξής ουσιώδη συμπεράσματα.

1. Οποιαδήποτε μορφή και αν πάρει το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, θα είναι ένα κείμενο το οποίο, αν δεν αντανακλά επακριβώς τα προβλεπόμενα από την συνυπογραφείσα από την Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. συλλογική σύμβαση, θα έχει σοβαρά προβλήματα συνταγματικότητας.

2. Εφόσον τελικά ψηφιστεί ένα οποιοδήποτε τέτοιο νομικό έκτρωμα, θα αποτελέσει μη εφαρμόσιμο και άρα ανενεργό νόμο.

3. Για τους δύο παραπάνω λόγους η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. δεν έχει κανέναν λόγο επαναδιαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση, δεδομένου μάλιστα ότι κάθε πιθανή υποχώρηση της από τα προβλεπόμενα στην υπογραφείσα συλλογική σύμβαση, θα αποτελούσε σκανδαλώδη και ασυγχώρητη εκχώρηση νομικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των νοσοκομειακών γιατρών για την οποία η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. δεν έχει εξουσιοδότηση, αλλά και έμμεση αποδοχή μιας πρακτικής που καθιστά κάθε υπογεγραμμένη μελλοντική συλλογική σύμβαση αναθεωρήσιμη και επαναδιαπραγματεύσιμη.

4. Πρέπει να σημειωθεί ακόμα, ότι το έργο της διαπραγματευτικής ομάδας της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. η οποία εξουσιοδοτήθηκε από το έκτακτο συνέδριο της ομοσπονδίας μας τον Ιούνιο, ολοκληρώθηκε επιτυχώς με την υπογραφή της υπάρχουσας συλλογικής σύμβασης. Σήμερα η εν λόγω διαπραγματευτική ομάδα δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης άρα δεν μπορεί να διαπραγματεύεται, ούτε καν να συνδιαλέγεται με το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση.

5. Η συνέχιση στο Κοινοβούλιο της συγκεκριμένης συζήτησης αποτελεί απαράδεκτη καθυστέρηση στη λύση του προβλήματος και επί της ουσίας χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση ως άλλοθι για την παράταση της παρούσας απαράδεκτης κατάστασης. Η Βουλή ουδένα λόγο έχει να συνεχίσει τη συζήτηση επί οιουδήποτε σχετικού σχεδίου νόμου που απομακρύνεται έστω και κατά κεραία από τα προβλεπόμενα στην υπογραφείσα συλλογική σύμβαση, καθώς διαπράττει σοβαρό ολίσθημα που ευτελίζει τον θεσμό του Κοινοβουλίου και εμμέσως αμφισβητεί την ίδια την έννοια της συλλογικής σύμβασης αλλά και την αξία κάθε ενυπόγραφου επίσημου εγγράφου, προσβάλλοντας ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια των νοσοκομειακών γιατρών και τους αγώνες τους για ένα καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

6. Η Βουλή, τα κόμματα και όλοι οι πολιτικοί της χώρας, τα Μ.Μ.Ε. και οι πολίτες, πρέπει να προειδοποιηθούν με τον σαφέστερο δυνατό τρόπο, ότι παρότι οι νοσοκομειακοί γιατροί υπερβάλλουν εαυτούς στην άσκηση του λειτουργήματός τους, έχοντας ήδη εκχωρήσει ζωτικά εργασιακά τους δικαιώματα, νομικά κατοχυρωμένα, η διατήρηση της παρούσας έκνομης τραγικής και τραγελαφικής κατάστασης στα νοσοκομεία της χώρας θα προσθέσει νέα θύματα στα ήδη υπάρχοντα και ότι κάτι τέτοιο είναι μόνο ζήτημα χρόνου.

Καλούμε την Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. να συντάξει ανάλογο του παρόντος κείμενο με έμφαση στα πιο πάνω σημεία 1, 2, 5 και 6 και να το αποστείλει κατεπειγόντως στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και στους αρχηγούς των κομμάτων όπως και στους βουλευτές και τους τομεάρχες υγείας των κομμάτων με κοινοποίηση στα Μ.Μ.Ε. ζητώντας να σταματήσει κάθε σχετική συζήτηση στη Βουλή μέχρι η κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση τα συμφωνηθέντα. Στο ίδιο κείμενο πρέπει να διασαφηνίζεται ότι ουσιαστικά κάθε συζήτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι άνευ νοήματος και ότι το μόνο που έχει να κάνει η Βουλή των Ελλήνων είναι να υπερψηφίσει τα συμφωνηθέντα με την Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. ώστε να δοθεί μια ώρα αρχύτερα τέλος στο έκνομο και κωμικοτραγικό σημερινό καθεστώς που διέπει τις εφημερίες αλλά και ολόκληρο το εργασιακό καθεστώς των νοσοκομειακών γιατρών.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς (Ε.Ν.Ι.Κ.)

Λέτα Ζωτάκη

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.